Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi > Oni koji su nas zadužili
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Clark Gable
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Clark Gable

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
A2D2 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Lonesome Cowboy

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj A2D2 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Clark Gable
    Objavljeno: 07.Svibanj/May.2013 u 14:22

Clark Gable

Cadiz, 1 februar, 1901. - West Hollywood, 16. novembar 1960.

Clark Gable, utjelovljenje 'zlatnog doba Hollywooda' najpoznatiji po ulozi Rhetta Butlera u Zameo ih vjetar, preminuo je na današnji dan, 16. studenog 1960. godine. Američki filmski Institut proglasio ga je 1999. godine jednim od sedmorice najvećih glumaca u povijesti američkog filma. Glumio je uz bok najvećih američkih glumica: Joan Crawford je bila njegova najdraža partnerica s kojom je glumio u osam filmova. S Jean Harlow je glumio u šest filmova, s Lanom Turner u četiri, a s Avom Gardner u tri filma. Sredinom 30-tih godina proglašen je najvećom muškom zvijezdom, te je nazivan 'kraljem Hollywooda'.

William Clark Gable rođen je 1. veljače 1901. godine u državi Ohio. Ubrzo mu zatim umire majka, te ga otac šalje u Pennsylvaniju kod rođaka gdje ostaje do svoje druge godine. S ocem živi do svoje 16. godine kada odustaje od škole i pridružuje se putujućoj kazališnoj skupini. Godine 1924. oženio se Josephine Dillon, svojom učiteljicom glume, starijom od njega 14 godina. U to vrijeme sele se u Hollywood kako bi Gable mogao raditi na svojoj karijeri. Rastali su se 1930. godine, a godinu kasnije, Gable se ženi Marijom Langham (Maria Franklin Gable) također 17 godina starijom od njega. Nakon niza manjih filmskih uloga, Gable sumnja u uspjeh te odlazi u New York iskušati sreću. Tamo se sprijateljuje s glumcem Lionelom Barrymoreom koji ga potiče na rad u kazalištu. Nakon nekoliko uspješnih uloga, zbog velike ekonomske krize dolazi do smanjenja posla, te se Gable s drugom suprugom vraća u Hollywood. Nakon zapažene uloge u predstavi The Last Mile potpisuje ugovor s filmskim studijem MGM. Nakon niza nijemih filmova, 1931. godine ostvaruje prvu ulogu u zvučnom filmu The Painted Desert (1931). Slijedi zapažena sporedna uloga u A Free Soul (1931) nakon koje počinje dobivati glavne uloge uz glumice poput Joan Crawford, Barbare Stanwyck, Grete Garbo, Jean Harlow, Carole Lombard i druge. Ubrzo Gable snima komediju Dogodilo se jedne noći koja mu donosi Oscara za najbolju mušku ulogu. Nakon toga, Studio mu utrostručuje plaću i redaju se daljnje glavne uloge uz poznate glumice, no izdvaja se film Pobuna na brodu Bounty. Četiri godine kasnije igra svoju najpoznatiju ulogu u filmu Zameo ih vjetar koja mu osigurava planetarnu slavu.

Slijede uloge u još pet filmova nakon čega ga, 1942. godine, pogađa osobna tragedija: treća supruga Carole Lombard pogiba u avionskoj nesreći. Shrvan tugom, Gable se šest mjeseci kasnije prijavljuje u vojsku u kojoj ostaje sljedeće dvije godine. Filmu se vraća tek po završetku rata, ali kao nezavisni glumac.

Iz tog razdoblja izdvajaju se Mogambo (1953.) Johna Forda, Run Silent Run Deep (1958.) Roberta Wiesea i Neprilagođeni Johna Houstona koji je njegov posljednji film i po mnogima i najbolja uloga. Preminuo je od srčanog udara nedugo po završetku snimanja.

Zanimljivosti:

U rodnom listu je zabunom uveden kao žensko.

Nekoliko mjeseci nakon smrti, njegova žena je rodila sina, John Clark Gablea. John se bavi utrkama i glumio je u jednom filmu.

Na njegov 36. rođendan Judy Garland mu je pjevala "Dear Mr. Gable: You Made Me Love You".

Gableove dvije prve supruge - Josephine Dillon i Maria Franklin Gable, bile su 14 i 17 godina starije od njega.

Nije volio Gretu Garbo, a netrpeljivost je bila obostrana. Ona je njegovu glumu smatrala drvenom, a on je nju smatrao snobom.

Glumeći kauboja u svom posljednjem filmu Neprilagođeni (1961) koji je također bio posljednji film i za njegovu partnericu u filmu, Marilyn Monroe, već postariji Gable je sam izvodio kaskaderske scene što mu je dodatno narušilo zdravlje. Umro je od srčanog udara prije nego je film izašao.

Gable je imao disleksiju što se saznalo tek nekoliko godina nakon njegove smrti.

Bio je inspiracija kreatorima  Supermana za ime Supermanovog alter ega Clarka Kenta. 

Sako koji je nosio u filmu Zameo ih vjetar prodan je na dražbi u travnju ove godine za 57.600 dolara.

Svog jedinog Oscara za film Dogodilo se jedne noći poklonio je jednom obožavatelju - djetetu, s objašnjenjem da je važna pobjeda, a ne kipić. Dječak je vratio Oscara Gableovoj obitelji nakon njegove smrti.

Godine 1933. podvrgnuo se plastičnoj operaciji ušiju i zubiju.

Godine 1938. je glasovima čitatelja izabran za Kralja Hollywooda.

Kad je umro, njegova kolekcija pištolja je procijenjena na pola milijuna dolara. Imao je posebnu sobu za pištolje.

Godine 1939., Gable i Carole Lombard su dio svog medenog mjeseca proveli u Willows Innu u Palm Springsu, Kaliforniji. Hotel još uvijek postoji i gosti mogu odsjesti u njihovoj sobi koja je od tada znatno preuređena.

Nije mu se sviđao njegov najpoznatiji film Zameo ih vjetar. Nazivao ga je 'ženskim filmom'.

Sviđali su mu se vesterni i bilo mu je žao što ih nije više snimio.

Bojao se letenja te je na sva duža putovanja Amerikom išao vlakom.

Najpoznatiji citati:

Jedini razlog zašto me publika toliko voli  jer znaju kako znam da je život lijep.

Mrzim lažljivce, možda zato što sam i sam prilično dobar lažljivac.

Ja nisam glumac, niti ću to ikad biti. Ono što ljudi vide na platnu, to sam ja.

Svaki film koji snimim, svako iskustvo i lekcija u mom privatnom životu, ključevi su moje budućnosti u koju vjerujem.

Privlače me glamurozne žene. Tašta žena stalno pudra nos, a glamurozna žena zna da joj to ne treba.

Tipovi žena mi nisu presudni. Jedno vrijeme su me optuživali da preferiram plavuše, ali sam upoznao neke vatrene crvenokose, brinete i da, žene sa sijedima. Godine, visina, težina nemaju ništa s glamurom.

Izvor: http://buro247.hr

Nitko nije toliko bogat da može bez osmjeha i nitko toliko jadan da ga ne bi zaslužio.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,157 sekundi.