| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Green Zone (2010) |
Odgovori
|
| Korisnik | ||
Titivillus
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Green Zone (2010)Objavljeno: 01.Studeni/Nov.2009 u 01:50 |
|
|
Green Zone
TITLOVI IMDb Official site Release Date: 12 March 2010 Genre: Drama/War Director: Paul Greengrass Writers: Brian Helgeland (written by) & Rajiv Chandrasekaran (book) Cast: Matt Damon, Jason Isaacs, Greg Kinnear, Brendan Gleeson Radnja filma odigrava se u vrijeme početka rata u Iraku, kada je svaka odluka mogla da dovede do nepredviđenih posljedica. Za vreme okupacije Bagdada 2003. godine, koju su predvodile SAD, vodnik Roy Miller (Matt Damon) i njegov tim vojnih istražitelja odlaze na misiju kako bi pronašli oružje za masovno uništenje, za koje se vjeruje da je skriveno u iračkoj pustinji. Na svakoj lokaciji koju istražuju upadaju u zamke i nailaze na zasjede i, iako su u potrazi za smrtonosnim kemikalijama, zapravo otkrivaju složenu zavjeru koja mijenja i samu svrhu njihove misije. Zbog svega toga Miller pokušava da se snađe u mnoštvu suprotstavljenih interesa i dođe do odgovora – odgovora koji bi mogli ili da donesu mir ili da dovedu do daljnje eskalacije sukoba u ovom nestabilnom području. Film je zasnovan na knjizi novinara „Washington Posta" Rajiva Chandrasekarana „Imperial Life in the Emerald City" iz 2006. godine. Ažurirao Titivillus - 07.Lipanj/Jun.2010 u 04:09 |
||
![]() |
||
icemaher
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
RIP 12.9.1982.-15.4.2024. Pridružen: 18.Rujan/Sep.2007 Lokacija: Kumanovo MKD Status: Offline Points: 14129 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.Travanj/Apr.2010 u 00:50 |
|
|
Ocekivano(bar za mene) odlicna ratna drama
![]() Met Dejmon mi je omiljeni akcioni/triler glumac, odlicne uloge je imao u Saving private ryan, bourne trilogiju, departed... Film mi je nekako kao dokumentarac oko zavere americke vlade, nesto u stilu Majkl Mur-a: odlicno predstavljanje americke lazi u vezi oruzja za masovnog unistenja i njihovo navodno postojanje u Iraku kao razlog za ulazak americkih trupa u Iraku kako bi oslobodili Irak. Sve je odlicno, celokupan film, prica je odlicna, gluma, super je sve. Cekam bd/brrip kao i 720p za ponovo gledanje/uzivanje + za kolekciju jer ovakav film vredi imati. Gledao bih ponovo film jer TS release u noć je katastrofa nista nisam mogao da vidim ko koga juri po bagdadske ulice ![]() 10/10 ![]() Ažurirao icemaher - 02.Travanj/Apr.2010 u 00:58 |
||
![]() |
||
Titivillus
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 06.Svibanj/May.2010 u 23:58 |
|
|
Je li 'Slobodna zona' važniji film od 'Narednika Jamesa'?
Ne bez razloga, novi film Paula Greengrassa, nekadašnjeg motovunskog pobjednika ('Krvava nedjelja') koji je u međuvremenu svjetsku slavu stekao filmovima o Bourneu, priziva u sjećanje ovogodišnjeg oskarovca 'Narednika Jamesa' od kojega se razlikuje u jednoj temeljnoj stvari - propituje ulogu američke vojske u Iraku Dok redateljicu Katryn Bigelow nije na direktan način privuklo istraživanje ispravnosti američke vojne politike prema Bliskom istoku, ta tema osnovna je preokupacija Greengrassove 'Slobodne zone'. Redatelj nemilosrdno provocira američku publiku podastirući joj film teze, i to teze koju mnogim zagovornicima američke intervencije u Iraku nije lako progutati. Ključna premisa Greengrassovog djela – da je američka vojska falsificirala informacije o iračkom oružju masovnog uništenja te osigurala američkoj politici lažni povod za krvavi rat za naftu i bogatstvo – nije nužno novost (film je utemeljen na knjizi 'Carski život u smaragdnom gradu' Rajiva Chandrasekarana, bagdadskog dopisnika Washington Posta, koja je objavljena 2006. godine), no za mnoge je ona silno provokativna. Matt Damon tumači ulogu američkog vojnika koji u Iraku ima zadatak pronaći skriveno Sadamovo oružje masovnog uništenja, no nijedna lokacija na kojoj bi se, prema informacijama vojne obavještajne zajednice, ono trebalo nalaziti nije točna. Vrlo brzo pravdoljubivi vojnik shvaća da nešto nije u redu, a nakon što se otvoreno sukobi sa svojim nadređenima sam kreće istražiti izvore misteriozne vojne dokumentacije. Greengrass ne samo što se obrušava na američku administraciju, nego i na medije koji nekritički objavljuju informacije koje im servira vojska legitimizirajući laži i senzibilizirajući čitatelje na državnu politiku, ma kakva ona bila. Uvjerljivim scenama uličnih borbi na ulicama Bagdada, snimljenim tipičnim Greengrassovim stilom s kamerom iz ruke u pseudodokumentarnom stilu, te atmosferom paranoje i straha koju kreiraju političke spletke, mutni interesi i predstave za javnost, 'Slobodna zona' uzdiže se visoko iznad holivudskog prosjeka. Temom koju obrađuje, za američku publiku ovaj film je vjerojatno značajniji i od 'Narednika Jamesa'. Greengrass svoje teze servira nedvosmisleno i jednostavno, čak pomalo brutalno, u stilu dokumentaraca Michaela Moorea. Jedina ozbiljnija zamjerka mogla bi se uputiti na račun scenarija koji, nažalost, na trenutke djeluje pomalo nategnuto i neuvjerljivo. Marcella Jelić, tportal.hr |
||
![]() |
||
Nameless One
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 19.Ožujak/Mar.2008 Lokacija: Sigil Status: Offline Points: 1881 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2010 u 00:36 |
|
|
Vrlo dobar akcioni triler, kakav sam i očekivao od dvojca Greengrass/Damon. Odlična postava glumaca, odlična gluma, priču da ne spominjem. Extra. Film je bolno istinit i totalno preispituje cijelo pitanje rata u Iraku, razloge za njegovo započinjanje, ulogu Amerike u današnjem svijetu. Greengrass je odradio odličan posao, ali mu je posljednja scena (oni koji su gledali film će znati o čemu se govori) odlična. Malo je maznuo od Scorsesea i njegovog Departeda (Darije, nemoj me samo napadati zbog spomena ovog filma
) tu posljednju scenu koja govori više nego cijeli film, ali sve u svemu odlično. |
||
|
What can change the nature of a man?
![]() ![]()
|
||
![]() |
||
ghostwheel
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 22.Veljaca/Feb.2007 Lokacija: Srbija Status: Offline Points: 1415 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2010 u 13:56 |
|
|
Smatram dva nastavka Bournea najupečatljivijim akcijama u prethodnoj deceniji ali...
Meni je u ovom filmu zasmetala političnost. Teško je nama (u Srbiji) prodati film o američkoj zaveri; svima je bilo jasno da će do rata doći i da će se on ponajmanje voditi zbog oružja za masovno uništenje. Međutim, Greengrass stvarno dobro vodi film, nema predaha (sve se dogodi u dva dana), nije dosadno, akcija nosi njegov prepoznatljivi pečat (dokumentarizam, snimljeno kamerom iz ruke, iako se sve trese u svakom trenutku se zna šta se događa), Damon skoro reprizira Bournea kao junaka koji malo priča i uglavnom govori postupcima. Najinteresantniji detalj je da je ustanak iračke vojske usledio tek nakon što su Amerikanci odlučili da ih raspuste i time odbiju pomoć koju su Sadamove službe mogle da im priušte (zajedno sa političkim aparatom); naime irački oficiri su bili spremni da stanu na američku stranu; šteta što je ovaj dosad nepominjan detalj zalivskog rata jedva obrađen u jednoj sceni. Od Greengrassa sam očekivao više. |
||
![]() |
||
luka0037
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Zakeralo Pridružen: 04.Ožujak/Mar.2008 Lokacija: Krusevac Status: Offline Points: 6630 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 19.Lipanj/Jun.2010 u 01:12 |
|
|
mnogo bolji film od onog sranjca sto dobilo oskara |
||
![]() ![]() |
||
![]() |
||
Nameless One
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Lipanj/Jun.2010 u 20:01 |
|
Jeste bolji u smislu akcije, ali mislim da se ova dva filma ne mogu porediti. Ovo je akcioni triler, a ono je ratna drama sa elementima akcije (jedva, ali je ima). Uostalom, teme oba filma se razlikuju. Nemaju baš puno dodirnih tačaka. |
||
|
![]() ![]()
|
||
![]() |
||
AcaNDr
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
tranceXplosion Pridružen: 18.Travanj/Apr.2003 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 12093 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Lipanj/Jun.2010 u 20:07 |
|
to si u pravu, samo ne znam zbog čega je usporedio ta 2 filma ![]() |
||
|
I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.
- Armin van Buuren |
||
![]() |
||
bojanadj
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 31500 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Lipanj/Jun.2010 u 21:03 |
|
|
Evo, konačno i ja odgledah jedan film i drago mi je što je bio ovaj.
Volim filmove/akcije sa ratnom tematikom i trilere, teorije zavere i slično i dobila sam sve to u ovom filmu. Naravnom pošto je priča o ratovima u kojima Amerika učestvuje (izaziva ih, trpa se u njih, kako god volite) svima poznata nisam dobila ništa "novo i neočekivano", ali sam dobila film koji mi je prijatno popunio nedeljno popodne. Sviđa mi se što, takoreći, nema pauze, što je stalno neka trka i frka, što kamera trči sa njima (kad sam kod toga, baš me interesuje koji je prvi film u kom su počeli da koriste tu foru- da li je Rajan ili je bilo i pre - ne mislim na horor filmove, već akcije i ratne?) na taj način mi mnogo bolje prenose haos koji vlada u ratnim sukobima i mnogo mi je realniji doživljaj. O političkoj strani priče ne bih da diskutujem. Svi sve jako dobro znamo i ne vidim nikakvu potrebu da se osvrćem na to, ali moram naglasiti da mi, za razliku od kolege, nije smetala političnost, jer je nema puno, već taman koliko je bilo i potrebno da začini (bez nje ovo bi bio još samo jedan u nizu ratnih filmova, a ovako je ipak pomalo i triler )I da, u potpunosti se slažem sa kolegom
Iako sam gledala kod kuće, došlo mi da aplaudiram i uzviknem "lepo vam je Marti rekao." ![]() ![]() |
||
|
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...
|
||
![]() |
||
Nameless One
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Lipanj/Jun.2010 u 22:21 |
|
Što ti se ove "dokumentarne" kamere tiče pogledaj filmove Michael Manna. To ti je njegov zaštitni znak. Čak se to vidi i u Kingdom (2007) (kojeg je radio Peter Berg, a Michael Mann je bio producent, ali se vidi ko je zapravo radio film ) Svi se ostali samo furaju na njega, ali jedan je tata Mann ![]() |
||
|
![]() ![]()
|
||
![]() |
||
bojanadj
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 31500 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 21.Lipanj/Jun.2010 u 11:31 |
|
Ok, hvala za preporuku ![]() |
||
|
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...
|
||
![]() |
||
ghostwheel
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 21.Lipanj/Jun.2010 u 12:24 |
|
|
Green Zone se da porediti i sa The Kingdom i sa The Hurt Locker jer imaju zajedničku vezivnu temu: intruziju Amerike u arapski svet. The Kingdom je tu krajnje desno, otvoreno militaristički nastrojen; lepo je primećen uticaj Manna (posebno završni okršaj koji je perfektno usnimljen) i to je film koji do kraja ide tom linijom opravdavanja američke politike. The Hurt Locker je više psihološka igra i njega podjednako brane i militaristi i pacifisti (i jedni i drugi nalaze političke elemente koji ga svrstavaju na jednu od strana). I Green Zone koji je opozicija The Kingdom i bez pardona kritikuje američku intervenciju; no za njega mislim da je sa ovom temom omašio, snimiti 2010. film o ovim događajima iz 2003. kao izrazito političan (i tobože aktuelan) film (svi Greengrassovi filmovi imaju upliv politike, čak i Bourne) je passe; rat je počeo i gotovo završio a oni se bave mogućim povodima za taj rat, to bi bilo kao kad bi danas snimili film o lažiranom zločinu u Račku koji je poslužio kao opravdanje za bombardovanje Srbije. No Greengrass sigurnom egzekucijom čini da film bude izuzetno uzbudljiv za gledanje. Moguće je da će se Green Zone bolje kotirati za nekoliko godina kada i aktuelnost iračkog rata polako izbledi.
Da li je neko primetio da Amerikanci nisu dugo snimili film o ulasku vojske u Irak iako je to tema koja bi trebalo da je izuzetno filmična? Prvo je o tome progovorila serija Generation Kill. |
||
![]() |
||
Sentinel
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Master translator
Walking Time-Bomb Pridružen: 30.Studeni/Nov.2006 Lokacija: Croatia Status: Offline Points: 2736 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 21.Lipanj/Jun.2010 u 12:27 |
|
|
iskreno, ne zanimaju me previse ni iracani ni amerikanci niti talibani, previse je "talibana" na nasoj politickoj sceni od kojih pokusavam spasit zdrav razum, tako da se klonim svih filmova koji "otkrivaju" istinu, a istina je da se sva ova sranja dogadjaju zbog energenata i ruda.
|
||
|
Svi titlovi koje trebate a ne mozete ih NIGDJE naci, ili ste skinuli film prije TRI dana i jos nema titlova, nalaze se OVDJE
|
||
![]() |
||
schumarbk2
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Pridružen: 22.Ožujak/Mar.2007 Lokacija: Serbia Status: Offline Points: 20 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.Rujan/Sep.2010 u 01:42 |
|
|
Neverovatno kakva sprdačina.Film spada u grupu političkih akcionih trilera koji je namenjen izgleda samo američkom tržištu.
Kakva nebulozna režija i scenario,pokušava da nas uveri u pošteni i savesni rad operativaca Cia-e,američkih vojnih starešina i žurnalista koji se bore da Američkom kongresu i javnosti stave do znanja kako u Iraku nije nadjen WMD (Weapon of Mass Destruction). Savesni holivudski producenti sačekali su kraj okupacije Iraka,isisavanje svega i svačega iz one nesrećne zemlje,da bi nam objasnili priču koju je,izuzev Amerike,ostatak svetske populacije ljudi i vrabaca na grani,znao još 2003.(ili još 2001.).Ovde je najmanji akcenat stavljen na to zašto su zaista Amerikanci prisutni u Iraku. A zaključak?Pa pogledajte 2 puta film.Zaključak ispada ovakav: -Nije lep način na koji se sve to odradilo,što su Ameri namerno poturili lažan info o WMD,da bi vojska imala razlog da upadne u Irak i oslobodi Iračane od Sadamovog režima,da bi Amerika uvela svoju pravednu demokratiju i postavila iračke ljude od poverenja. A Nafta se ovde ne priznaje,inače bi film dobio jedan veliki ban. A najgluplji je sam kraj radnje,u kojoj se nezna gde ko bije i pune preokreta i vatrometa,gde ipak čika iračanin Fredi,bez GPS navigacije,jedne noge,prodje pored gomile specijalaca,kroz gomilu eksplozija i ćorsokaka,kao po mirisu nadje i liši života glavnog negativca uz poruku Metu "Ovo je naša Zemlja i ovde mi delimo pravdu".Koje sr***e. The Hurt Locker je mnogo bolji i kvalitetniji film i ne može se porediti sa ovim samo zato što je za osnovu uzeto isto vreme-okupacija jedne Zemlje i sukobi u njoj.U THL same pouke filma proizilaze iz dramatičnih dogadjaja na samom terenu,tj. ulicama iračkih gradova,nema na sceni političara,agenata i špijuna već samo gradjani i vojska. Ažurirao schumarbk2 - 02.Listopad/Oct.2010 u 05:05 |
||
![]() |
||
ghostwheel
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.Rujan/Sep.2010 u 10:59 |
|
|
...uglavnom jeste tako, samo što je briljantno režiran (to je sad već standard za Greengrassa) i što ima jasnu levu agendu.
To o promašenoj političnosti se slažem... |
||
![]() |
||
josip-gluscic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 18.Listopad/Oct.2017 u 19:02 |
|
|
meni odličan film koji bi svima preporučio :-)
|
||
![]() |
||
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |