Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na serije
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Odissea (1968)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Odissea (1968)

Odissea

Odissea (1968)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Odissea

Godina:

1968

Žanr:

drama, fantazija, avantura

Glavne uloge:

Leonard Steckel
  >  Narrator (German version)
Bekim Fehmiu
  >  Ulisse
Irene Papas
  >  Penelope
Renaud Verley
  >  Telemaco
Marina Berti
  >  Arete
Barbara Bach
  >  Nausicaa
Roy Purcell
  >  Alcinoo
Maurizio Tocchi
  >  Leocrito
Karl-Otto Alberty
  >  Eurimaco
Marcella Valeri
  >  Euriclea
Andrea Saric
  >  Melanto
Ivica Pajer
  >  Euriloco
Fausto Tozzi
  >  Menelao
Scilla Gabel
  >  Elena
Corrado Monteforte
  >  Anfinomo

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Odissea (1968)
    Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 17:06
Napisao sam neki danu temi za nelošu holivudsku verziju sa Assanteom koja nije pamtljiva, da mi ne pada na pament gledati betmena u Nolanovoj odiseji.

"Prastara" talijanska serija od 8 epizoda je legalno i besplatno dostupna na RAI-ju (trebat će vam VPN, a na drugim mjestima ćete je naći pod imenom Odissea).
Nemojte gledati skraćene verzije.
Dub je talijanski iako glumci mahom nisu talijani, tako se to tada odradilo.

Odisej je ovdje, jer je tako htjela sudbina vjerojatno, Bekim Fehmiu.
Bekim se totalno uživio, čak je kasnije i sinu dao ime Uliks (latinski Odisej), uloga mu je sjela savršeno, ni ne mogu zamisliti nekoga drugoga.
Pustimo izvrsnu Asanteovu izmučenu izvedbu koju je tražio njihov prilagođeni scenarij, priznajem da je čoek odradio posao tamo, ali nije to Homerov Odisej.
Penelopa je pak prava grkinja, Irene Papas, a ja se mogu samo zapitati gdje su sa filma nestale ovakve rasne crnke.
To je prava žena stasom i stavom, a ne ove današnje plastičurine i anoreksije.
Baš kao Bekima kao pravog Odiseja, ne mogu zamisliti da je Penelopa neko drugi, i Irene je toliko nestvarno uvjerljiva.

Vizualnu podlogu, budući da je serija nastala u suradnji s Jadran filmom, osigurale su lokacije u Dalmaciji.
Talijani nisu ni sanjali da će se dvadesetak godina kasnije pojaviti izvjesni Roberto Salinas Price (knjiga "Homerova slijepa publika") koji će tvrditi da je Homerov Odisej putovao ponajviše po dalmatinskim otocima i priobalju.
Odnosno pogodili su centar mete pukom slučajnošću.
Dodatno, iz serije je izostavljena epizoda sa Scilom i Haribdom, što su po Prajsu bile sicilijanske morske struje, ali to nije Jadransko more.

Scenarij više manje prati ono što je Homer prenosio (neću sad o tome je li Homer jedna osoba itd.), uz svepristutni glas pripovjedača koji nastoji pojasniti neke detalje.
Ima logike u takvom odabiru, ali to je rezultiralo masom nepotrebnog teksta i još nepotrebnijim dodatnim komentarima u prijevodu ovdje na sajtu.
Nije ama baš svaki detalj unutra, možda zbog budžeta, možda iz nekih drugih razloga, ali ne smeta.

Specijalni efekti i šminka su nenormalno dobri.
Toliko dobri da su mi kamera i umjetni ekstremiteti Polifema zbilja izazvali jezu za razliku od suvremenih CGI čudovišta koji me ostave potpuno ravodušnim (Jacksonov ispradak od Balroga npr.).

Što još nisam spomenuo? Glazbu? Odlična.
Sporedne glumce? Istina, ne mogu i neću ih zanemariti, ovo je bila skupina ljudi kakvu svaki režiser samo poželjeti može, bez ijedne greške, svak je dao sve od sebe.
Borbe?

Je, tu je malo, kako da kažem, mačevanje i ostalo iz današnje perspektive poprilično odrađeno amaterski.
Bit ću ipak pošten, tko je onda imao majstore makljaže na raspolaganju i hongkonške koreografe da to izgleda još bolje, neću ovo zamjerati.

Zapravo mogu samo zamjeriti odugovlačenje radnje u dvije zadnje epizode zbog romantičnih scena i političkih posljedica obračuna sa proscima, to je moglo sve stati u jednu epizodu.

Na kraju moram ponoviti za prijevod ovdje na sajtu, dobar je, ali treba ga ispeglati.
Podosta je tu gramatičkih i tipkarskih grešaka, a većinu dodatnih komentara treba ukloniti (ne sve!).

Ovo staro vino se nije ukiselilo i s njim treba opaliti Nolanovu idiotariju po njušci čim izađe.
Čuvati u kućnoj kolekciji!

Ažurirao JoxerTM - 02.Veljaca/Feb.2026 u 17:18
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 17:45
Joxer gde si ovo iskopao,pa ovo mi je bio jedan od omiljenijih filmova kao klincu eto pojma nisam imao da je Bekim Fehmiu igrao ,nisam tada ni gledao ko glumi vec da li mi se svidja ili ne. Bas ti hvala na podsecanju ,da li ima ovo negde da se skine ,da ne trazim sad po netu.
Na vrh
IgaBiva View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj IgaBiva Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 18:37
U pitanju je mini-serija od osam epizoda. I, da, odlična je! Nažalost, današnji klinci će pre da gledaju Nolana, nego Bekima..,
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 19:27
Današnji klinci koji ovo propuste zato što će izaći Nolanov betmen u vikinškim brodovima su da prostiš, retardi.
Šteta što ih ti isti vikinzi svojedobno nisu oteli i prodali u roblje na bliski istok, pa bi danas znali cijeniti neke stvari.
Ublažit ću malo da se puppet opet ne naljuti na mene zbog moga osuđivanja mladih koji zdušno prihvaćaju sve najgrđe od idiokracije, možda je bolje da gledaju i betmena, nego da kupuju kutije na mobitelu ili gube vrijeme na AI splačina kanale po YouTubeu.

Kjovo, ima, i to FHD, traži: Odissea RAI 1968
Isključi popratne stvari koje ti ne trebaju (DVD i specijale), ostavi samo 8 epizoda.
Ako je u naslovu i Franco Rossi, to nije to, taj je HD, nemoj.

Ažurirao JoxerTM - 02.Veljaca/Feb.2026 u 19:38
Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 20:04
Ne ljutim se zbog toga, ima svakakvih klinaca ionako, samo je besmisleno trpati ih sve đuture u nekakav jednostrani koš gde još ispadaju grđi od ovih starijih, što je, come on, da ne preterujemo toliko baš. Zvuči naopako kada se kaže "mladi", kao da je ikakva greška u njima, nisu oni izgradili ovako sumanut svet, niti ga oni vode, niti oni snimaju sadašnje gluposti od filmova. Valjalo bi pre kritikovati nešto sasvim drugo, istinitije i upadljivije a i tada je generalizovanje nakaradno.

Naša generacija je pa gledala i Over the top, Commando i tonu svakakvog đubreta, malo ko je jurio tada neke tamo serijale od pre x godina, iz '40ih npr, zašto bi sada neki klinac bio retard ako nema blagog pojma o seriji od pre toliko decenija i bliži mu je neki današnji autor. I koji to bre klinci ionako proučavaju filmsku/serijsku dalju prošlost. U ma kojoj generaciji, ljudi mahom gledaju ono što je aktuelno ionako. Nema greha voleti Nolana, šta god ja mislio o većini tih filmova.

Sa druge strane, Bekim Fehmiu jeste jedan od naših najboljih glumaca, hajde briga me baš za ekranizacije Odiseje, valjalo bi da pogledaju serijicu pre zbog njega. Još bolje ako im se dopadne to kako se prišlo priči, bile su to lude koprodukcije tada,sam šmek/vibe bi trebalo da je podjednako lud. Gledaću sigurno nekada. 👍

Ažurirao puppet_master - 02.Veljaca/Feb.2026 u 20:19
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 20:23
Odiseja, Ooooodisejaaaa, staza Nolana
ili staza orhideja?

Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 20:32
Eto, kako Mizi uprkos svojoj mladosti, znade Leo Martina i ne voli odveć Nolana, makar friškije ove njegove filmove. Nema pravila, kažem. 😂
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 21:57
Ma daj ga pusti, tu se u javnosti kao gadi na svašta nešto, a uvjeren sam da potajno pola plaće baci na onlyfans. Doduše bolje i OF, nego kockarnica.

Istina, gledali smo Commando. U čemu je problem? Znali smo kakav je to film, znali smo da i mozgu treba takvog odmora i niko ga nikome nije reklamirao kao nešto najbolje ikad.
Dotle se ovi današnji ušminkani poluproizvodi sa ispraznim sadržajem reklamiraju kao veća životna filozofija od Sokrata/Platona/Aristotela. Što je najgore, mladi ih međusobno preporučuju s takvim epitetima.

Čovjek je društveno biće, pa tako i ja, ali ja ne biram društvo, svako mi valja uživo.
Osim kad su predosadni, to je za neku drugu temu.
I tako se događa, često, da mladi o kakvom filmu ili seriji prdoklače preda mnom kako je najbolji iako je đubre, a ja se pravim lud iako sam gledao jer mi ih je žao. 
Nekad davno bih direktno ispalio da je nešto đubre, u njima se onda javi otpor i želja za dokazivanjem kako je crno zapravo bijelo, a to mi se više stvarno ne da podnositi i od nemila do nedraga objašnjavati detalje i prepucavati se, ne idemo tako naprijed.
Pa umjesto toga nabacim neki prijedlog, onako, kao možda bi im leglo. Ali to je onda druga oštrica mača jer me onda gnjave da im predložim dalje jer ovaj - valja! A ni to mi se više ne da... Ostario sam.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 22:14
Meni je lik sa kojim sam radio (2005. godište) rekao da voli SF i da mu je Star Wars (1977) top. 😂 Mislim se, čuj, ne moramo pričati o filmovima 🤣
Mada opet ne mislim da su retardi i da niko nema pojma šta je uopšte naučna fantastika. Neka ga, neko voli i A Space Odyssey ionako.

Da je potrebno da ruše zacrtano, urlaju i bune se, uspostave svoje vrednosti - jeste, i najbitnije je da ne slušaju starije. Oni neka snimaju bolje, i važnije, svoje. (jedva čekam ovaj friški "Iron Lung" npr)

Ažurirao puppet_master - 02.Veljaca/Feb.2026 u 22:19
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 23:00
Ne bune se, ne urlaju i ne ruše.
Umjesto toga prihvaćaju idiokraciju bez ijednog prigovora.
Ko zna. Možda je to prihvaćanje nekakav bunt protiv nas koji čim posumnjamo nešto, odje... otkantamo to.

Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Veljaca/Feb.2026 u 23:05
E hvala Joxer skinuo ,gledace se vec danas sutra,da mini serija gde se secam kazem gledao kao klinac samo mi ostalo u lepom secanju.
Ipak smo mi unase vreme mnogo vise gledali starije filmove nego danasnja omladina i mladji ljudi. Ja sam znao i ko je i Keri Grant,Odri Hepbern,Brizit Bardo ,Belmondo i Hickoka,Carli Caplina pa cak i Baster Kitona, da ne pominjem ,danas kad im pomenem Dzek Nikolsona,Robert de Nira i te starije pojma nemaju i to je sve mladjarija koja sebe smatra filmofilima.
E sad ima tu i u prevelikoj ponudi pa i ne stizu da gledaju to starije ali opet mene bi zanimalo kako je to sve nekad zanimalo. Ali to je vec prezvakana tema vise puta ovde
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Veljaca/Feb.2026 u 00:05
Sa te strane dostupnosti, jeste bilo bitno drugačije. Sa dva kanala, neizbežno je bilo nabasati na Granta, Wayne-a, Chaplina, Belmonda...
Kada god je (ma koji) film na programu, gleda se, čuj gleda, bude praznik 🤣
Gde će sada neko tek tako naleteti na nešto od pre npr 60ak godina, moralo bi se baš konkretno tražiti, nije više izloženo na prvu.

Mi smo imali sreće i da su bioskopi bili krcati repriznim programom, nevezano tek za Kinoteku, već bezmalo svuda. Mogao sam gledati ladno npr Wizard of Oz na velikom platnu, neka je iz vremena kada je moja baka bila dete, nije bilo nemoguće kao danas. Zamisli sada neki od ovo malo bioskopa da krene da prikazuje film od pre xx godina, nema šanse, ne znam koliko su i sa ovim sada aktuelnim filmovima pa puni i koliko su često gužve po gradu zbog ma kog filma.

Ažurirao puppet_master - 03.Veljaca/Feb.2026 u 00:24
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.