Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > HI-TECH i informatički svijet > Software
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Instalirao sam Ubuntu
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Instalirao sam Ubuntu

Odgovori Odgovori Stranica  123 5>
Korisnik
Poruka
iromafia111 View Drop Down
Administrator
Administrator
Nabadač engleskog poznat i kao Gazda

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Instalirao sam Ubuntu
    Objavljeno: 12.Veljaca/Feb.2014 u 21:33
Nagovarali me neki članovi da ipak dam još jednu priliku Linuxu (zadnji put sam isprobao Ubuntu 9). Danima pada kiša i nemam neku želju za prevođenjem pa sam odlučio malo presložiti laptop. Odlučio sam paralelno instalirati Win 7 i Ubuntu 12.04 LTS da vidim koliko se razlikuju.

Instalacija Windowsa prošla je standardno za razliku od Linuxa koji nije htio odraditi instalaciju s USB sticka iako sam odradio sve po PS-u. Na kraju sam se odlučio za instalaciju sa cd-a koja je uspješnija. Instalacija Ubuntua definitivno traje kraće i dobiješ više (instaliran Firefox i osnovni Office), ali me najviše oduševilo to što je program bez problema pronašao printer i bežično se povezao s njim.

Ono što mi se definitivno ne sviđa je Firefox koji je vidljivo sporiji nego u Windowsima. Alatnu traku bih ipak radije vidio dolje nego sa strane, ne zbog Windowsa nego iz praktičnih razloga (veća dužina trake). Ne bi mi smetalo niti da nestane s ekrana umjesto što stalno stoji tamo.

Ako sam dobro shvatio, Ubuntu Software Center radi na principu Android trgovine - izabereš i instaliraš. Zanima me kako se radi uninstall. Nisam nigdje vidio nešto poput "Add or remove programs". Za početak me još zanima koje video kodeke da instaliram i kako koristiti Wine.

Toliko za sada.
Na vrh
icemaher View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
RIP 12.9.1982.-15.4.2024.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj icemaher Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Veljaca/Feb.2014 u 23:32
Dobar si ti. Ja sam jednom daaavno probao da instaliram i da zaje**m ceo hdd, prvo nisam uspeo da napravim particiju za njega, onda nece u tu, pa u drugu particiju po gresku pa ode sve u pm. I od tada drzim se do windows-a + redovno bekapujem podatke na usb hddLOL
Na vrh
Movie Master View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Matori laf 21.03.1957. - 02.11. 2017.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Veljaca/Feb.2014 u 23:53
E, moj Iro. U mom selu (drugom po veličini u Srbiji, posle Beograda),

pop kad nema šta da radi - krsti jaganjce, a ti... LOL
Na vrh
coka50 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member
Cokalberta fon Tračhofen

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj coka50 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2014 u 08:42
Ja sam instalirala Ubuntu sa USB-a,sve o Linuxu učim sa youtube i raznih stranica po netu.Na ovoj stranici imaš kako instalirati i deinstalirati programe,postoji više načina.

http://wiki.open.hr/wiki/Instalacija_i_deinstalacija_softvera/Ubuntu

http://askubuntu.com/questions/294292/how-uninstall-a-program

Što se tiće kodeka nijedan nisam skidala,Ubuntu sve sam radi.

Evo ti stranica za Wine 

https://www.winehq.org/download/ubuntu

Ažurirao coka50 - 13.Veljaca/Feb.2014 u 08:45
Na vrh
bubba ho-tep View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bubba ho-tep Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2014 u 13:49
Ubuntu ti je ok, ali treba se naviknut na sučelje koje je malo drugačije od windowsa... ja sam ga koristio do 11.04 LTS verzije otkad prelaze sa cinammon na unity sučelje koje mi previše procesorski zatrpava netbook.

Preporučujeme tebi i drugim početnicima u linux svijetu korištenje distribucije Linux mint http://www.linuxmint.com/, pošto je sučelje sličnije windowsima pa je tranzicija lagana, manje je procesorski zahtjevno i cinammon kao takav ima neke super mogućnosti. Plus korporativni status kojeg je stekla Ubuntu distribucija i spoznaja da su špijunirali korisnike u svrhu marketinga, ne daje mi vjeru u korištenje Ubuntua kao zbilja besplatnog i pouzdanog sustava...

Mint je meni osobno daleko draži, intuitivniji i bolji za korištenje...

Ažurirao bubba ho-tep - 13.Veljaca/Feb.2014 u 13:50
Na vrh
Dee_Monk View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Dee_Monk Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2014 u 14:47
Uninstall - odes u "market" nadjes progam koji si instalirao i treba biti opcija da ga uklonis....

msl da ovako ide komanda

sudo apt-get uninstall ili remove mesto uninstall

jbg koristio sam davno linux na laptopu...

Ubuntu imam na komp...i bukvalno ga upalim 2-3x godisnje LOL radi kao blesav
Hajde, Bože, budi drug, pa okreni jedan krug unazad planetu....
Na vrh
Administrator
Administrator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2014 u 18:42
Originalno postovano od strane Movie Master Movie Master piše:

E, moj Iro. U mom selu (drugom po veličini u Srbiji, posle Beograda),

pop kad nema šta da radi - krsti jaganjce, a ti... LOL

Rekao sam da kiša pada već par dana. LOL

Zapravo ga želim isprobati iz jednog razloga - imam stari laptop koji ne može poslužiti za ništa pametnije od interneta, a jedva pokrene sedmicu.

Hvala na savjetima. Čut ćemo se još.
Na vrh
ninjawhite View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ninjawhite Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2014 u 19:39
 Pa čestitam majstore, dobrodošao. Smile I bilo je krajnje vrjeme.

Što se tiče izbora distroa i dobar je i nije.
 Dobar zbog toga što ne postoji stabilniji sistem koji ide u korak s vremenom, ima ogromnu podršku i na njemu radi praktično sve a loš zbog toga ako uđeš u svjet linuxa sa ubuntuom tu ćeš zauvjek i ostati jer ništa ga više neće moći zamjeniti, svi ostali distroi će biti zamalo pa ne dorečeni.  Smile

Što se tiče tehničke strane, problem sa fajerfoxom, brzina rada programa - poređenje sa windowsom, zaboravi. Updejtuj sistem, zadnja verzija firefoxa 27.0 čini mi se mada ja uvjek vozim na experimentalnim daily build verzijama i ima da ide. Add-ons za fajerfox otprilike skoro svi sa wina rade i na linuxu mada sam nailazio na po neki koji ne ide ali zamjene uvjek postoje.

Što se tiče unity launcher_a u zavisnosti od veličine ikona na njemu, može tu da stane mnogo toga. Mašta je najvažniji faktor. Nemoj zaboraviti da na ovom sistemu možeš podesiti sve ali bukvalno "SVE" pa tako i launcher. Ima jedno programče mislim da je u osnovonm repozitoriju, my unitiy,

gdje se može podesiti nestajanje launchera, skunuti svi oni hard diskovi koji se po defaultu prikazuju na njemu, svejedno ih imaš kad otvoriš nautilus, pa tu i nisu potrebni već samo zauzimaju prostor. A sve u svemu launcher i nije najbrži način za pozivanje programa ili mjesta u računaru već je to dash zbog kojeg unity i vrjedi toliko, mada je to svakako subjektivno jer se mnogi neće sa tim složiti.

Što se tiče instalacije i uklanjanja programa za početak je najbolji synaptic pacakge manager, možeš ga instalirati pomoću ubuntu softverskog centra ili preko terminala,
Citiraj
sudo apt-get install synaptic

Rad u samom programu je vrlo jednostavan i logičan, što ćeš se svakako sam uvjeriti.

Što se tiče kodeka, kako reče Coka, kad šta zatreba pusti da sam instalira i to je to.

Za wine, pun internet svakojakih savjeta. Moj lični, zaboravi da postoji. Zamjenski programi su tu, malo potraži ili upitaj, prilagođavaj sistem kako ti odgovara ali zapamti da je ovo ipak drugi svjet u odnosu na windows i odmah u startu probaj da oštro uđeš u njega.
Na vrh
icemaher View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj icemaher Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2014 u 21:08
Sta sve radi na linuxu, zanima me rade li ovi programi:
SW, AviAddxSubs, Chrome, neki muzicki plejer aimp3 primer, neki mount program(iso, mdf kao alcohol).
Da li mogu sad na vec instaliranim w7 i w8 64bit da instaliram i linux na trecu particiju? Koliko gb treba? Valjda cu ovaj put uspeti da ga instaliram i koristim, bas me zanima kakvo je to cudo.
Na vrh
Administrator
Administrator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2014 u 21:14
Više volim "glađe" ulaze u nove svijetove, ali probat ću. Nikud mi se ne žuri, a ako kiše nastave ovim tempom... LOL

Ruku na srce, 90% ljudi za svakodnevnu osobnu upotrebu ne treba više od ovog što nudi Ubuntu (ili Android, što se vidi po prodaji tableta).
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ninjawhite Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2014 u 21:56
 Ah, to je baš linux, od prvog dana ga "šteluješ"  onako po sebi, kako tebi godi i nema da škripi. Sve kao podmazano. Wink

Icemaher, što se tiče pojedinih windows programa nisam baš mjerodavan da ih imenujem i kažem da rade ili ne linuxu jer nemam niti jedan od njih instaliran. Wine imam ali to je samo zbog plants vs zombies i to je sve. Prije nekog vremena sam zbog probe instalirao SW i radio je, mada bi bilo potrebno neko malo detaljnije štelovanje zbog kodeka koji su potrebni za reprodukciju videa pod wineom. Na netu je vrlo lako pronaći informacije za ostale ciljane programe kako rade na linuxu ali većinom stvarno nisu potrebni jer postoje mnogi native linux programi.

Na vrh
Administrator
Administrator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2014 u 20:28
Koja je fora s titlovima u filmovima? Nikako da dobim ć,č,đ,š,ž. Instalirao sam VLC, isti kCensored.
Na vrh
MrDaky78 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
08.11.1978.-13.12.2024.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj MrDaky78 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2014 u 21:10
Možda trebaš podesiti na Eastern?
Na vrh
Administrator
Administrator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2014 u 22:31
Postoji čak i "Croatian CP 1252" i opet ništa. Postoje fontovi koji ne podržavaju neka slova, ali da ne podržava baš niti jedan kojeg odaberem... Angry
Na vrh
icemaher View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj icemaher Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2014 u 22:33
Jesi li gasio plejer pa da upalis ponovo? Kod KMplayer-a tako trazi.

Ažurirao icemaher - 16.Veljaca/Feb.2014 u 22:34
Na vrh
Administrator
Administrator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2014 u 22:48
Ne, ali sam ugasio laptop. LOL

suadnovic
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ninjawhite Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Veljaca/Feb.2014 u 19:36
Originalno postovano od strane iromafia111 iromafia111 piše:

Postoji čak i "Croatian CP 1252" i opet ništa. Postoje fontovi koji ne podržavaju neka slova, ali da ne podržava baš niti jedan kojeg odaberem... Angry

Koliko ja znam, mada ne koristim hrvatski već srpski, cp 1252 i ne može da čita naša slova sa kvakama, bez obzira na to što negdje piše hrvatski-1252, to je neka greška. Kodiranje ja cp 1250 za sve tekstove pisane u windowsu da bi se pravilno čitali na linuxu, što se tiče naših lokalnih jezika.

P.S. SMPlayer, moja preporuka, čini mi se mnogo boljim nego Vlc, mnogo brži, manje guta resurse a i slika je čini mi se mnogo bolja, mada ovo zadnje je svakako subjektivno.
Na vrh
Administrator
Administrator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Veljaca/Feb.2014 u 19:39
Probam pa javim. Thumbs Up
Na vrh
Administrator
Administrator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Veljaca/Feb.2014 u 21:07
'Vako:

Movie Player koji je već instaliran na početku:Edit - Preferences - Encoding - Central European (Windows1250)

VLC: Tools - Preferences - Subtitles & OSD - Default encoding - Eastern European (Windows1250)

Niti oni nisu sigurni u koji dio Europe spadamo. LOL
Na vrh
Administrator
Administrator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Veljaca/Feb.2014 u 21:21
1. veći problem: kad probam instalirati update ili neki program iz Software centra dobivam ovu poruku pri instalaciji:

(Reading database ... 95%dpkg: unrecoverable fatal error, aborting:
 files list file for package 'libavutil-extra-51' is missing final newline
Error in function: 
SystemError: E:Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2)

WTF? Confused
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 5>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,201 sekundi.