| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Komentar nedelje - Exam (05.11.2023.) | BA | HR | MK | RS | SI | |
Odgovori
|
Stranica 12> |
| Korisnik | |
ar8c
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Tema: Komentar nedelje - Exam (05.11.2023.)Objavljeno: 06.Studeni/Nov.2023 u 23:55 |
|
Volim kada neko tako pasionirano piše kao Kojić. Volim kada neko tako strasno proživljava filmove generalno. Retko je i to puno poštujem. Takođe poštujem i tuđ ukus čak i kada se moj ne poklopi. Sjajno je kada neko obrazloži na kvalitetan način šta ga konkretno privlači ili odbija.
Nakon ovakve recenzije odlučih da i sam pogledam Exam jer je film prošao ispod mog radara. Zaključak - nije loš, ali daleko od toga da zaslužuje ovakve hvalospeve i epitet remek dela. Opet, jasno mi je o čemu Kojić govori. Pogotovo je interesantan profesionalno, za sve koji se bave bilo kojim aspektom ljudskog ponašanja i psihologije. Ima materijala za analizu i proučavanje. Kinematografski takođe ne vidim u filmu ništa natprosečno. Opet, sasvim je OK i gledljivo. Filmova sličnog tempa, karaktera i senzibiliteta ima solidno na tržištu, što će reći da nije ni sasvim originalan. Ali da ne dužim, poslužio je svrsi i vreme uloženo u njega apsolutno nije protraćeno. To je neki moj sud na blic. Ujedno ću biti slobodan da navedem jedan naslov sličnog tempa i karaktera (jeftin, baziran na dijalogu, smešten u ograničen prostor, ali sa daleko širim dijapazonom tema koje tangira izuzev psihologije), koga ja smatram remek delom i nalazi se u samom vrhu omiljenih filmova svih vremena - The Man From Earth iz 2007. godine. Ako je autor ovako opsežne recenzije propustio da pogleda preporučeni naslov, možda bi želeo da mi uzvrati istom merom i testira svoj ukus sa jednim takvim izazovom
|
|
![]() |
|
jojo385
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Studeni/Nov.2023 u 11:04 |
|
Vidi : komentar o kojem ti pises od Mr Kojic, sam pokusao procitati ....
nema sanse .Taj komentar "Komentar nedelje - Exam" je zbrda zdola. Nisam uspio do kraja sve procitati jer me Pisac izgubio negdje na trecini. Svakako i tvoj komentar tog komentara sam napustio citati pitajuci se : Jel mi to treba ? Naravno da mi netreba |
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77201 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Studeni/Nov.2023 u 11:31 |
|
Nije na meni da sudim, tek mislim da je korisno i praktično izdvojiti poneki komentar, kao što to radi IgaBiva, prosto zato što ovaj može biti zatrpan negde na forumu a vredelo bi mu podariti nešto strpljenja.
Danas je sve brzo, nestrpljivo, nema se vremena ni za šta, na forumu su od svega češći komentari "Odličan!" i "Sranje!", bez ikakvog uvida u to šta je kog vraga tu odlično ili loše, ili zašto zaboga miloga, tako da je postalo teško proceniti i to šta ko uopšte voli ili ne voli da gleda a kamoli išta konkretnije o samom filmu ili doživljaju istog. Koga tek briga forum, mahom su ljudi i njima nalik spodobe na onim drugim brzopoteznim društvenim mrežama gde i da hoćeš, ne možeš reći bog zna šta konkretnije, verujem. Inače, sto ljudi - sto ćudi. Neko voli kratki osvrt zarad preporuke, neko analizu dela, neko što ličniji doživljaj, peti pa vole sprdnju, gunđanje, lupetaranje o svemu osim o filmu, na tren dati si oduška od svakodnevnih trzavica eto oko tema (ljubav prema filmu npr) koje nas sve spajaju, pa na koji god već način. Svakome svoje. Tek itekako vredi imati sve na okupu na jednom mestu, pa ko šta već voli i može.
Ažurirao puppet_master - 07.Studeni/Nov.2023 u 11:40 |
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Studeni/Nov.2023 u 13:13 |
|
Meni je `Exam` odličan film, a nešto se slažem sa Joxerom da što manje znate o filmu to bolje. Puppet je u pravu, a o tome se i ćaskalo kroz neke teme. A član Kojić je i sam rekao da voli da piše u tom stilu, i na samom početku sam rekao da mi se sviđa ideja, i samo nek piše . |
|
![]() |
|
ar8c
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Studeni/Nov.2023 u 13:57 |
|
Danas su takva vremena. Brza. Površna. Ljudi niti više vole da čitaju, niti imaju vremena i strpljenja. Prosto je tako. Ja opet volim i da pišem i da čitam. Ne dotiču me trendovi. Svakom svoje i najvažnije da je dozvoljeno izražavanje u skladu sa svačijim željama i navikama.
Kojić možda jeste ponekad malo preopširan čak i za standarde starije garde, ali je vrlo očigledno da je motivisan i vođen emocijama, dobronameran, pa je kao takav više nego dobrodošao. Meni ujedno i podsetnik na neka prošla vremena, navike i medije. P.S. Welcome back Puppet
|
|
![]() |
|
aleksandar-kojic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Pridružen: 05.Kolovoz/Aug.2012 Lokacija: Gradiška Status: Offline Points: 186 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 22.Studeni/Nov.2023 u 16:44 |
Hvala na komentaru ar8c! Pogledao sam "The Man From Earth".Tačno si razumeo šta volim i odlično me "pročitao".Film je neverovatno zanimljiv,ideja je genijalna a dijalozi su akademski i mudri što filmu daje težinu i nije uopšte dosadan,čak naprotiv.Mahoni je uradio odličan prevod.Ovo je prelepo konstruisana zagonetka od filma.Duboko misaono stilizovan poduhvat i radikalno dramatični pogled na gotovo nemoguću teoriju,tako potkrepljenu činjenicama i naučno potvrđenim faktumima i sve to tako vešto upakovano, da skoro pa može da nas ubedi u istinitost ove ispovesti.Ovo je svakako filozofsko-istorijsko-naučni pogled na suštinska egzistencijalna pitanja,ali sa gomilom slučajnosti koje nekom visoko obrazovanom kreativcu (John Oldham) mogu poslužiti da rekonstrujiše realnost i osmisli održivu priču u koju se može poverovati.Kraj je fenomenalan,ali mi je žao što je reditelj bespotrebno snimio nastavak.Ovo nije trebalo kvariti baš zbog nedorečenosti i dvosmislenosti.Mnogo ti hvala na preporuci.Baš sam uživao.
|
|
![]() |
|
ar8c
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 22.Studeni/Nov.2023 u 17:52 |
|
Nema na čemu. Forumi i služe za razmenu informacija i mišljenja. Koliko god neko bio upućen, uvek će nabasati na nešto što je možda i slučajno promaklo ispod radara. Ja sam na film naleteo slučajno, a tako me je oduševio i dotakao da sam ga u dva dana gledao dva puta, kasnije i dodatno reprizirao. Pored svega što je priča iznedrila, posebno mi se dopada segment posvećen religiji i savršeno se uklapa u ono kako ja lično promišljam o životu, veri i uopšteno o svim ostalim temama koje su inteligentno inkorporirane u delo.
Inače redovno ga nalazim u, ili na samom vrhu top lista "malih" i jeftinih produkcija SF tematike, što dovoljno govori o kvalitetu. Jednu takvu je baš pre par meseci ovde kačio Iga Biva. A nastavak? Nisam ni uzeo u razmatranje da ga gledam čak ni pre nego što sam iščitao masovne loše recenzije. Za mene se ta priča završava upravo tamo gde se završava u premijernom izdanju, a kao večiti ljubitelj SF-a, fantazije i misterije (iako nipošto ne i protiv klasične nauke, obrazovanja i realnosti generalno), kraj mogu da posmatram isključivo onako kuda vodenica sve vreme navodi, odnosno da je Oldman upravo ono što mu prezime i sugeriše! |
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Studeni/Nov.2023 u 00:53 |
|
Za dati film, koji se meni svidja, raspravljo se, uvideo sam da mnoge u startu odbija kao preporuka. Eto meni je, iako sam gledao Golem i zaboravih , na predlog Alekse, mozda `otkrovenje` iako ima tu ima dosta dobrih filmova, ali slicno nailaze na otpor, naredna tri filma Piotr Szulkin-a, meni licno tri remek-dela. A da jeste ljude odbija npr. sto je puppet naveo u nf filmovi npr. Threads ili sto se Ljubica setila Harrison Bergeron, a cesto se setim Rolf de Heer-a i njegovih filmova, The Tracker mi je top, i dalje odvzanja `Yes Boss... , kao sto su mi i filmovi Alex van Warmerdam-a odlicni.
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77201 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Studeni/Nov.2023 u 09:24 |
|
Voljeni su to filmovi, ne verujem da ljudi imaju otpor prema njima, ma ja pisah o Threads negde a vidim da nisam ni preneo to u temu tog filma verovatno jer sam mislio da je to odavno overeno od strane svakog iole ozbiljnog filmofila, šta će mu moji hvalospevi.
Jeste mučan, mračan, depresivan, zastrašujuć i šta sve ne, nije to prijatno filmsko iskustvo u klasičnom smislu, razumem da ima ljudi koji ne žele da se upuštaju u emocije tog tipa sa filmovima, ali svejedno je to nezaobilazno delo. Vonegat je pa tata, jedan od meni najdražih pisaca, te sam svaku adaptaciju njegovih dela voleo, čak i kada ne funkcionišu najbolje, dok je Harrison Bergeron itekako dobar, to sam imao na VHS-u u klubu a i bio je prikazivan na BK devedesetih pa mislim da je i on bio dostupan i voljen dok je The Tracker masterpiece. Bilo bi blesavo da čak i današnja dečurlija beži od takvih filmova pa čime god da ih inače truju, ja pa verujem u mlađe generacije, naravno da će mase uvek voleti ono čime ih se bombarduje sa platna/ekrana, no to me ne dotiče, ne mogu ih kriviti ni omalovažavati, svakako nisam išta bolji od njih samo zato što imam drugačiji pristup filmu, meni Film tek nije razbibriga. Uostalom itekako uvek ima gladnih ljubitelja filma koji kopaju za filmskim blagom i gledaju prave stvari, sa malo ili nimalo obaziranja na sve ono što iskače na svakom ćošku na njih od strane ljutog mainstream-a, prosto ne verujem u otpor prema dobrim filmovima. E sada, afiniteti jesu različiti i ne bi ni valjalo da svi slave ista dela.
Ažurirao puppet_master - 26.Studeni/Nov.2023 u 09:44 |
|
![]() |
|
aleksandar-kojic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Prosinac/Dec.2023 u 21:08 |
|
Alex i puppet,da li je neko od vas pisao o filmu "Harrison Bergeron",ako nije, mislio sam da napišem recenziju?
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Prosinac/Dec.2023 u 21:13 |
|
Dabome da pišeš
, ama piši sve i da je neko već piskarao o kojem god filmu, doduše svakako mislim da nismo o Harrison Bergeronu. Svačije bi se trebalo čuti pa makar i da je desetoro već pisalo o čemu god. To što sam ja lenj da kopam po hdd-u (imam negde svoj tekst eto i o "Exam") ne znači da bi takav naopak trebalo da je iko drugi mene ionako ima i previše po temama, zbog toga ne bombardujem (i više) forum svojim glupostima a ne zato što je neko možda već pisao o istom filmu. Ionako valja osvežiti poneku temu.
|
|
![]() |
|
aleksandar-kojic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Prosinac/Dec.2023 u 21:44 |
Daleko od toga da su gluposti. Izuzetno poštujem tebe masteru,kao i ar8c,JoxerTM i AlexDeLarge.Vaši komentari su sjajni i mnogo volim da ih čitam.Zaista posedujete ogromno znanje o filmskoj umetnosti i cenim vaše komentare više od one dece sa IMDb i matoraca sa "trulih paradajza", najiskrenije.Samo mi nije jasno kako uspevate da odgledate sve te dugačke serije,sve nove filmove i mnoge starije zaboravljene bisere???? puppet,izvini nisam skontao - mislio sam da imaš 55 godina.
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Prosinac/Dec.2023 u 22:13 |
|
Nema problema, ako sve bude išlo po planu, možda ću jednog dana zbilja i doći do 55
nadu sam, doduše, sveo na minimum ![]() Sa 12 godina sam bio (tobože) wunderkind glede filmova, makar su me tako doživljavali u lokalnom videoklubu gde su klijenti više slušali moje lupetaranje o filmovima negoli radnika, vlasnike i pirata koji ih je snabdevao, te sam kao klinac počeo raditi tamo. Trik je bio u tome što delom zbilja jesam gutao filmove kao nenormalan, išao na po dve projekcije dnevno, nosio kući vikendom dvocifren broj kaseta a drugim delom čitao još nenormalnije razne knjižurine u maniru npr "Video Movie Guide 1988" koje sam mahom znao napamet, tome sam mogao brbljati o filmovima kao Tarantino/Scorsese, inače sam bio bitanga i probisvet a ne kakav wunderkind niđe veze dakle. ![]() Vremenom sam postao samo gori, naravno (to će Alex verovatno bolje o entropiji, njemu je fizika bliža)U tom smislu, sa nešto potom dodatnog rada u još jednoj videoteci, sam rano stekao naviku da gledam tonu filmova u cugu a vremenom se taj broj, prirodno, nagomilao, namnožio. Bio sam plaćen za to dakle. Inače zna da prođe i sedmica a da ne stignem da pogledam išta, ustanem pre zore, jedva se dovučem kući uveče, dok završim sve, nemam snage da pogledam ni minut filma/serije. Drugi put pa budem u nekom sludom maratonu od 14 sati filmova, nema pravila. No kada strastveno voliš nešto čitavog života, uvek se ukrade vreme za tu ljubav. ![]() |
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Prosinac/Dec.2023 u 22:52 |
Nije, Joxer je samo ukratko, samo `oplet`i
, super ideja, slažem se sa puppetom iako je neko pisao, samo će se još više obogatiti tema i dobiti još jedan utisak, analiza i pogled na sjajna ostvarenja, lepo analiziraš, ubacuješ i sa strane zanimljivosti sto se meni svidja, pomeneš i druga ostvarenja, eto ja ću malo pročešljati poljske režisere, i to neko povezivanje, iako nije deo teme to se videlo npr. kod Alex van Warmerdam i filma Borgman. |
|
![]() |
|
ar8c
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.Prosinac/Dec.2023 u 12:48 |
Eto, ja sam nadomak tih famoznih 55, biologija radi svoje, ali i dalje se tešim da su iste one mladalačke strasti i navike žive i zdrave Elem, nekada se imalo puno više vremena, posećivao se bioskop i dve projekcije dnevno, kasnije se i posedovao video klub, filmovi se gutali i obožavali. Danas ni blizu, vremena je jako malo, posla dosta, a hobija raznih ima koji traže da im se udovolji. Posebno za serije nemam prostora da im se posvetim, mada ne verujem da baš puno i propuštam. Film je sada tu pre svega da zabavi i razonodi. Kako je kvaliteta sve manje, a zagušeni "procesor" ima tendenciju da briše stare fajlove, vrlo rado se vraćam nekim delima iz boljih dana, te ih repriziram, a neke doživljavam i kao premijere. Dakle, nisam ni blizu filmofil kakav sam bio i kakvih ima na ovom mestu. Nažalost. |
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.Prosinac/Dec.2023 u 13:02 |
|
Ljudi se teše, bre, kod nekakvih nesreća, dok godine moraju prolaziti, starenje je jedan od retkih blagoslova koje zapravo imamo, obećanje da će vala jednom i sve ovo biti gotovo, boginji hvala.
![]() Moja priča je svakako drugačija, svestan sam toga da sam na početku, krećem od nule (ako ne računam sve traume i demone koji me progone i jašu), život je svakako tek preda mnom, savršeno naravno svestan toga da me čekaju bezbrojni ratovi sa još više svojih bitaka za koje prosto moram biti spreman. Majčinog mi groba, kada bih samo pomislio da sam iole blizu nekakve starosti, u odnosu na sve ono što znam da me zapravo čeka, prerezao bih sebi grkljan momentalno (u mojoj familiji ionako nije popularno umirati prirodnom smrću ), daleko je od mene ikakav kraj, predaja, vitalan sam i sladak kao lutak, malo ko mi može stajati 10ak sec na nogama, reče on skromno ali i iskreno. Mlad sam dovoljno za sve što me čeka, i ne pada mi napamet da spuštam gard any time soon. ![]() A to ako i padnem noćas, the fuck I care, otići ću sa osmehom, to je viša sila onda a ne kakav trip da je išta gotovo i da se ne treba boriti, život koji ja vodim, pa, poput ajkulice, ako prestanem da plivam svakako sam gotov.
Čitava poenta i jeste u preživljavanju, čim i za tren zaboravim ko sam i šta sam, stvari postaju naopake, kraj bliži, nevezano za bilo kakve godine već okolnosti. Kako bilo, istovremeno se najiskrenije radujem Valhalli, lepo je mreti...ali je lepo i živeti. ![]() |
|
![]() |
|
kjovo
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 08.Veljaca/Feb.2007 Lokacija: Beograd Status: Offline Points: 1504 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.Prosinac/Dec.2023 u 14:10 |
|
Au bre Puppet pa ti si bas usao u neku malo mracnu filozofiju,ja tebe bas dozivljavam kao nekog optimistu koji uvek vidi ono najbolje u ljudima. Zato se ne bih bas slozio da je lepo mreti ,to svakako svakom mora da dodje ali da je lepse ,sigurno ziveti. Inace koliko ja ja vidim mozda sam i najstariji ovde jos malo pa 56 . Inace svima vama redom se zahvaljujem na svemu ovde sto pisete bas ste mi ulepsali a i naucili dosta toga o filmovima. Ja sam jednom rekao nisam bas neki sto se tice pisanja ali volim da mislim da se razumem donekle u filmove i knjige. Inace moze tekst o Haris Bergeron Kojicu,iako se sav preznojim dok citam tvoje tekstove ,morav vise puta da bih povatao sve.
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.Prosinac/Dec.2023 u 14:25 |
|
Ama pričam o sebi i svom životu, šta se imaš slagati zaboga miloga
, ta ne živimo svi iste, ma ni slične živote. To što smo svi jednaki, ne znači da smo isti. Valjda se podrazumeva da to nije upućeno ikome drugome, to sam prosto ja, tako sam vaspitavan, tako odrastao, tako sazrevao i to je moja svakodnevnica, jok tuđa. Ne mogu biti neko drugi. Ja se pa nemam šta slagati ili neslagati sa time što je eto npr tebi to daleko i strano, prihvatim te (ili ne, što je teže doduše) kakav jesi i to mi je to. Sto puta rekoh, slaganje je za brak ( ) a ne za filmofile ili eto, nasumice ljude po netu. Uostalom, opet isključivo u mojem životu i univerzumu u kojem eto ja obitavam, samo slabići sebe okružuju sa ljudima sa kojima se večito nešto slažu, sličnima sebi dakle. Šta će meni to. Lepota je u razlikama. (meni, opet, nije tu da uvredi ili obezvredi ikoga ukoliko živi u nešto drugačijim okolnostima) A u ovome iznad što pisah ja upravo vidim lepotu života (znamo svi da je smrt deo života, ne), kakvo crno mračenje. Ta prosto imam mir u sebi jer znam da je sve ipak konačno, život ne bi isto vredeo da je večan, daleko bilo. Ljudi oko mene su oduvek u smrti videli lepotu, ne moraš joj juriti kao manijak, praviti kult od toga, daleko bilo, tek je prihvatiš i vidiš nešto lepote i u toj konačnosti.
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.Prosinac/Dec.2023 u 14:41 |
|
Jesus, šta bi mi onda rekao da stvarno pustim okeane one stvarne tame iz sebe po forumu ako ti je to iznad iole mračno.
Meni je bolje ondaK da šutim ovde
|
|
![]() |
|
kjovo
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 08.Veljaca/Feb.2007 Lokacija: Beograd Status: Offline Points: 1504 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.Prosinac/Dec.2023 u 14:47 |
|
Opet ti Puppet mislis da ja sad tebi namecem neko misljenje,ja samo kazem svoje da se ne bih slozio sa tobom ,to je moje misljenje i to je to. Znaci razmena misljenja,budi mi puno pozdravljen
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
Stranica 12> |
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |