| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Windows 8 |
Odgovori
|
| Korisnik | |
iromafia111
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Administrator
Nabadač engleskog poznat i kao Gazda Pridružen: 05.Ožujak/Mar.2007 Lokacija: Učkurbekistan Status: Offline Points: 72556 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Windows 8Objavljeno: 03.Lipanj/Jun.2012 u 10:27 |
Microsoft izdao Release Preview verziju Windows 8 OS-a.Windows 8 operativni sustav na tržištu bi se trebao pojaviti najvjerojatnije u listopadu, a od jučer možete skinuti njegovu Release Preview verziju. Još samo nekoliko mjeseci i Microsoft će izdati finalnu verziju novih Windowsa za koje su mnogi rekli da predstavljaju najveću promjenu u povijesti ovog operativnog sustava. Windows 8 dobiva potpuno novi izgled i po prvi je puta prilagođen ekranima osjetljivim na dodir tako da će se moći koristiti na računalima i tabletima. Nakon što je ova kompanija u veljači predstavila Consumer Preview verziju koja nam je pokazala što možemo očekivati od Windowsa 8 – dobar dio korisnika na mreži je kritizirao novosti koje donosi ova verzija, dok je dio njih zadovoljan jer smatra da je došlo vrijeme za modernizaciju Windowsa i prilagodbu ovog OS-a ekranima osjetljivim na dodir, jučer je izdana još jedna testna verzija – Windows 8 Release Preview. Do izlaska finalne verzije novih Windowsa koja se očekuje negdje u listopadu, Microsoft će još izdati i Release to Manufacturing (RTM) verziju koju možemo očekivati negdje u srpnju. Windows 8 Release Preview dostupan je za download na 14 jezika te donosi brojne nove opcije i poboljšanja pa tako na stranici Tech Radar kažu da se radi o tisućama poboljšanja napravljenih na temelju reakcija korisnika dosadašnjih testnih verzija te je više riječ o manjim nadogradnjama nego o nekim velikim i radikalnim promjenama. Steven Sinofsky, predsjednik Windows odjela u Microsoftu na službenom je blogu posebnu pažnju obratio na 'stotine novih i nadograđenih aplikacija u Windows Storeu' – među inima, Sport, Gaming i Music Xbox aplikacije, poboljšane su Mail, Photo i People aplikacije, dok u budućnosti u Windows online trgovini aplikacijama možemo očekivati tisuće različitih aplikacija koje ćemo moći koristiti na našim Windows 8 računalima. Promjene su napravljene i u sučelju na tzv. Metro startnom ekranu (klasične Start tipke i dalje nema usprkos inzistiranju velikog broja korisnika), poboljšan je rad na više ekrana, nadograđene su i dodane neke sigurnosne opcije (npr. Familiy Safety opcija), a poboljšan je i Microsoftov web preglednik Internet Explorer 10 koji ima implementiranu podršku za Flash i prilagođen je ekranima osjetljivim na dodir. Ono što svakako treba napomenuti jest da bi Microsoft trebao ponuditi Windows Upgrade opciju na 131 tržištu putem koje će korisnici koji kupe novo računalo koje radi na Windows 7 operativnom sustavu, moći nadograditi OS na Windows 8 za samo 15 dolara (nadogradnju treba napraviti do kraja siječnja). Windows 8 Release Preview verziju možete skinuti ovdje. dnevnik.hr Ažurirao iromafia111 - 03.Lipanj/Jun.2012 u 10:30 |
|
![]() ![]() ![]()
|
|
![]() |
|
Fokan
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.Lipanj/Jun.2012 u 14:19 |
|
Bit će interesantno vidjeti kako će se stvari razvijati kada dođe finalna verzija na tržište i jasna je namjera Microsofta o multiplatformskom OS-u. Komentari za sada nisu baš najbolji, pokušavajući zadovoljiti sve može se lako desiti da nitko ne bude posve zadovoljan. Ne vjerujem da će 8-ica ostati u procjepu poput Viste jer se XP još uvijek (manijakalno) drži više nego solidno (u postotcima zastupljenosti) a 7-ica radi bezprijekorno (pozdrav Marku Russinovichu) ali nikad ne reci nikad. Možda ovih dana ubacim 8-icu u VMware Player pa da vidimo... Jel' netko probao malo čačkati?
|
|
![]() |
|
snajp
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Pridružen: 13.Kolovoz/Aug.2010 Lokacija: "Western" zona Status: Offline Points: 1095 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.Lipanj/Jun.2012 u 23:17 |
|
I dalje mi se ne sviđa da mi windows (kad ga koristim) liči na mobilni telefon Tako da, mislim da je windows 8 promašen, ukoliko se nešto drastično ne promeni. Inače, sve ove nove funkcije windowsa 8 mi za sad bukvalno liče na neku video igricu, a ne na neki ozbiljan operativni sistem. Jednostavno, ostao mi je nedorečen i nezavršen. I, da, dosta mi je da pišem o njemu, jer ću da potrošim sve ove male zelene ( Veliki pozdrav. Snajp Ažurirao snajp - 03.Lipanj/Jun.2012 u 23:17 |
|
|
I am Connor MacLeod of the Clan MacLeod. I was born in 1518 in the village of Glenfinnan on the shores of Loch Shiel. And I am immortal.
|
|
![]() |
|
Sceka222
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Pridružen: 24.Rujan/Sep.2008 Lokacija: Belgrade,Serbia Status: Offline Points: 15 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 06.Lipanj/Jun.2012 u 21:52 |
|
Koristim Windows 8 Release Preview od prvog momenta pojavljivanja a pre toga sam koristio Windows 8 Consumer Preview a pre toga, naravno, W7. Prvo, W8 je manji za instalaciju od svih do sada, brze se instalira, a moze da se bira da pri instalaciji bude mnogo pitanja (koja u stvari imaju mnogo smisla iako se to ne cini tako!) ili malo pitanja na koja se odgovara. Nema nekoliko restarta, sve u stvari prodje neuobicajeno brzo.
Pri radu je dosta brzi nego W7, poredeci iti kompjuter I iste stvari/aplikacije/momente..., po slobodnoj proceni mojoj a I nekolicine drugara, oko 20 do 30 procenata, mislim na brzinu. Kao da je optimizovanije sve u vezi samog W8 ali I naknadni programi brze rade. Sam izgled je skoro identican sa W7, naravno ako se zanemari najveca razlika a to je nemanje Start dugmeta o kome se toliko prica. Sam Metro fazon uopste I ne mora da se koristi, ko nece, a I nije lep za desktop varijantu kao sto I nije namenjen za desktop kompjutere u startu - a to se prenebregava stalno, kako na nasim prostorima tako I u svetu uopste!!! Ni jedna Metro aplikacija ne mora da se koristi, ako se nece. IE verzija 10 radi bar 30% brze nego predhodne verzije a Metro varijanta je, po meni!, neupotrebljiva na desktop kompjuteru osim za one koji su inace brauzer koristili u ful skrin modu stalno. Takav je I IE Metro, stalno je u ful srin modu I meni nije bilo nikako moguce da se naviknem na takav izgled I nacin rasporeda osnovnih elemenata. Sto se najvise pominjanog Start dugmeta tice, meni se vrlo svidja sama ideja I prihvatio sam njegovu Metro varijantu "na keca", od prvog momenta. Kod kuce imam od nedavno samo jedan kompjuter I na njemu W8 pa kad odem u Studio gde su dva kompjutera na kojima je W7 (na oba) jednostavno nikako ne mogu da se naviknem na to da nema Metro Start varijante!!! :) Prosto je, za mene, to nesto sto mi je trebalo od kada postoji Windows ali nisam mogao da zamislim kako bi se resilo ono sto sam mislio! Naime, svi smo do sada po instalaciji Windows-a obavezno prilagodjavali sve svojim potrebama a njlakse je bilo da se odrede sortkatovi za sve sto treba I odlicno. Medjutim, u brzini se cesto desava da se pritisne pogresan taster/slovo/dugme pa onda iznerviran opetuje greska I tako dalje... Ili se ne koristi neka aplikacija cesto pa se zaboravi koje dugme je za nju pa se opet nasumicno pritiska, gresi, vreme ide, nervosa sve veca... Naravno, samo Start Dugme je resavalo dosta toga ali I to je malo bilo nepregledno I po nekada smorno. Sad je to reseno tako sto se organizuje Metro Start Ekran (nazovimo ga za sada tako!) I sve je tu, vizuelno jako pregledno, diskretno, poziva se Win dugmetom u svakom trenutku I prava milina! Sve ostalo je isto, I dalje ima svaka aplikacija mogucnost da se dodeljuju sortkatovi ali, po mom misljenju, to je sada potpuno nepotrebno! Start Ekran se poziva I misem, pozicioniranjem na donji levi cosak ekrana I levim klikom. Dole levo I desni klik daje predefinisane varijante koje ranije nisu bile dostupne na samo jedan klik kao sto je, na primer "Programs and Features" I jos sijaset kotisnih slicnih pojmova! Jos jedna stvar koja mi se strasno dopada. Obzirom da koristim dva monitora na oba je identican Taskbar sa svim ikonama! To do sada nije bio slucaj a jako je korisno, a ima raznih varijanti setovanja. I jos jedna korisna 'sitnica', koja meni puno znaci I odgovara, sada je moguce iz samog Windows-a setovati razlicitu pozadinu na razlicitim monitorima, do sada je bio potreban poseban program za to I nije bas uvek dobro radilo! Narocito je korisno ako te pozadine nekome sluze kao neki uzorci za nesto ili razni podaci... to sada moze da bude jednim klikom odradjeno! Da ne duzim vise. Ovo je samo moj utisak, licni, ali u svakom slucaju preporucujem da se proba!!! Narocito zato sto se ima u stvari zvanicna verzija W8, skida sa njihovog sajta, podrska je odlicna I 100 postotna, sve je zakonski... A uskoro ce inace biti to u upotrebi...!!! :) Pozdrav! |
|
![]() |
|
ninjawhite
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 05.Svibanj/May.2009 Lokacija: Doboj Status: Offline Points: 218 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 06.Lipanj/Jun.2012 u 23:42 |
Ovaj post me je natjerao da malo pročitam pa čak i da dođem u iskušenje da probam taj Windows 8. Međutim, vidi onaj odozgo sve, kada hoću da ga skinem traži mi instalaciju nekakve aplikacije za kontrolu podržanosti hardvera. A ja nemam "wine" pa ne mogu da pokrenem .exe fajl. Tako da ću ovu osmicu lagano da preskočim baš kao sedmicu i vistu prije nje. ![]() Windows !? ![]() Neka, hvala, daleko mu lijepa kuća. ![]() |
|
![]() |
|
snajp
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Pridružen: 13.Kolovoz/Aug.2010 Lokacija: "Western" zona Status: Offline Points: 1095 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Lipanj/Jun.2012 u 10:24 |
|
Da ne bude da nisam hteo da opišem moj negativni stav za windows 8 i ove smajlije Naime, i ja sam pročitao post člana Sceka222 (ali sam ranije napomenuo da sam isprobao w8), i čini mi se da u njegovom stavu zbog lične oduševljenosti ima malo preterivanja, i ne bih se složio sa njim u nekim stavkama (normalno, ništa lično - svako ima prava na svoj stav i mišljenje). ![]() Inače, ja sam windows 8 instalirao u virtuelnoj mašini obzirom da mi je to običaj sa svakim novim operativnim sistemom (svejedno da li je windows ili linux). Prvo, ne bih složio da je instalacija nešto olakšana u odnosu na win7 (čak je i dodat korak otvaranja naloga kod microsofta), i to mene lično u startu nervira (u početku instalacije je to opcija, a kasnije kad počne da se koristi win8 je to potreba - za one koji imaju želju da koriste sve ponuđene microsoft programe). Takođe, vidi se da je w8 rađen za mobilne telefone "na dodir", i da je to (po meni neuspešno), pokušao da objedini sa operativnim sistemom da bi ih prodao što više. Mada to u startu izgleda "futuristički" (da se u nekoj budućnosti sve "pipka" po monitoru), meni se lično ne sviđaju otisci "bureka" na monitoru. Inače, ja ne prenebegavam činjenicu koju je napomenuo kolega (da "metro" w8 nije namenjen za laptop i desktop računare), već baš suprotno od toga, ja je napominjem.
Ako bih "karikirao", rekao bih da je microsoft pokušao da ugradi operin "speed dial" sa dodatnom opcijom "na dodir" na početnu stranu, ali je zaboravio da ostavi operu (windows) kao osnovu na kojoj se nalazi speed dial. Sad, ne bih išao dalje u detalje. Jednostavno, vrlo brzo sam isprobao ponuđene opcije windowsa 8 (i one su mi u odnosu na ostale operativne sisteme veoma brzo postale dosadne), obzirom da sam shvatio da mi ne treba aplikacija za mobilni telefon na nekom desktop ili laptop računaru. Tako da, možda bih koristio windows 8 na mobilnom telefonu sa ekranom "na dodir" (po cenu i da mi ostanu otisci od "bureka), ali ga lično uopšte ne preporučujem za korišćenje na desktop ili laptop računaru. ![]() Veliki pozdrav. Snajp Ažurirao snajp - 07.Lipanj/Jun.2012 u 10:33 |
|
|
I am Connor MacLeod of the Clan MacLeod. I was born in 1518 in the village of Glenfinnan on the shores of Loch Shiel. And I am immortal.
|
|
![]() |
|
snajp
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Lipanj/Jun.2012 u 12:16 |
|
Ima još nešto što nisam spomenuo, ali, kad sam već počeo da opisujem windows 8, da dodam i to.
Treba uzeti u obzir i to da windows 8 još uvek "baguje" kod instalacije nekih osnovnih programa prihvaćenih kod većine korisnika, kao i to da su neki programi nekompatibilni sa njim (ali je zato npr. microsoftov office 2010 kompatibilan) - što me čudi. Tako je, na primer (napisaću ono čega se trenutno sećam): total commander je radio, pa posle 10 minuta postao nekompatibilan (ali ipak radio), microsoftov pdf čitač je "kolabirao" pokušavajući da otvori pdf (ali posle proradio), ali sam zato mogao da gledam slike, Takođe, čini mi se da je proces instalacije i presnimavanja malo usporen. UAC je dosadan kao "komarac" ako se ne isključi, a često se pojavi i ono "operacija ne može da se završi, program je nekompatibilan sa operativnim sistemom". Ne kažem da nema i nekih prednosti kao što je npr. ugrađena podrška za otvaranje ISO fajlova za koje više nije potrebno instalirati dodatne programa (npr. deamon tools ili neki sličan), nekom možda bude zanimljiv novi način "dolaska" do programa, itd... Takođe, treba se naviknuti da će novi "speed dial" ili "novi start meni", ili "kako god već hoćete da ga nazovete", da vam sakuplja nove prečice za programe koje instalirate (ali sa dodacima), tj. sve ono što se ranije smeštalo u start meni se sad smešta u novi "speed dial". To možete kasnije da "unpinujete" (otkačite), ali i to treba imati u vidu (staviće vam u "speed dial" pokretački program za aplikaciju, uninstall, informacije o programu, itd...). U prevodu, ja ne razmišljam o tome šta bi meni bilo zanimljivo da "provalim" šta kako radi, već i o korisnicima koji slabije poznaju informacione tehnologije, pa treba da se naviknu na ovako nešto (a koji će najverovatnije imati problem sa ovim). Takođe, ne kažem da sve ovo ne može da se ispodešava, poisključuje, izbriše, itd... Razumem da je win8 u razvojnoj fazi, i da će možda (i, verovatno), još dosta toga da promeni, ali, pre prelaska na windows 8 (ako se neko odluči za to), trebalo bi da se sačeka da taj OS "preleži male boginje koje trenutno ima" (pored ostalih stvari koje sam nabrojao). ![]() Veliki pozdrav. Snajp Ažurirao snajp - 07.Lipanj/Jun.2012 u 12:19 |
|
|
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |