Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - In a Lonely Place (1950)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

In a Lonely Place (1950)

In a Lonely Place

In a Lonely Place (1950)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Na osamljenome mjestu

Godina:

1950

Žanr:

drama, misterij, ljubavni, triler, film noir

Trajanje:

94 min

Režija:

Nicholas Ray

Scenarij:

Dorothy B. Hughes
, Edmund H. North
, Andrew Solt

Glavne uloge:

Humphrey Bogart
  >  Dixon Steele
James Arness
  >  Young Detective
Gloria Grahame
  >  Laurel Gray
David Bond
  >  Dr. Richards
Morris Ankrum
  >  Lloyd Barnes
Pat Barton
  >  Second Hat Check Girl
Guy Beach
  >  Mr. Swan
Hazel Boyne
  >  Person
Hadda Brooks
  >  Singer
Laura K. Brooks
  >  Lady Wanting Matches
William Ching
  >  Ted Barton
Jeff Donnell
  >  Sylvia Nicolai
Steven Geray
  >  Paul, Headwaiter
Frank Lovejoy
  >  Det. Sgt. Brub Nicolai
Carl Benton Reid
  >  Capt. Lochner
Art Smith
  >  Agent Mel Lippman
Martha Stewart
  >  Mildred Atkinson
Robert Warwick
  >  Charlie Waterman

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Rea View Drop Down
Translator
Translator
Bobi with boobs

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Rea Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: In a Lonely Place (1950)
    Objavljeno: 07.Ožujak/Mar.2012 u 21:39

In a Lonely Place (1950)

Režiser : Nicholas Ray
Scenario: Andrew Solt
Uloge:
Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy, Carl Benton Reid
Trajanje: 94min

Radi se o filmskom klasiku Nikolasa Reja iz 1950. godine. Sama tema filma je opis plahovite prirode glavnog protagoniste koga igra Hemfri Bogart.

Dikson Stil je prgavi pisac filmskih scenarija, samotnjak koji voli žene i piće. Njegov talenat je cenjen mada svi zaziru od cinizma kojim razoružava sagovornike.. Često upada u tuče i bezbrojne konflikte, čak i sa prijateljima. Takva prgava narav je Bogiju skoro savšeno odgovarala. Mnogi veruju da je to bila uloga koja ga je predstavila u realnom svetlu. Znam da je dosta zanimljivih analiza karaktera inspirisano ovom ulogom.

Nakon bezazlene večeri na početku filma, poznati pisac biva osumnjičen za ubistvo. Upoznaje devojku, komšinicu koju je pozvao kao alibi, međutim, to nije dovoljno. Policija ga opravdano sumnjiči sve do raspleta. Niko nije siguran ko je ubica sve do samog kraja. Neizvesnost se gradi tako što se Dikson zaljubljuje u svoj „alibi”, a ona ostaje u večnoj dilemi da je njen budući suprug zaista zločinac ili „samo” nestabilan tip.

Svi likovi oslikavanju deo klasičnog Holivudskog milja kroz koje se pomalo ruga i kritikuje način života ondašnjih „zvezda” i cele filmske industrije. To je svet poznatih ličnosti koje su poročne, a u stvari sasvim obične. Jezik kojim govore u filmu, to jest, dijalozi uopšte, su impresivno napisani tako da sve vreme postoji retka gipkost u rečenicama koje se lako pamte i često citiraju, a jedna od najpoznatijih je sigurno: „Rodio sam se kada me je poljubila i umro kada me je ostavila. Živeo sam onih par nedelja koliko me je volela”.

Radnja filma je urađena po noveli Doroti B. Hjuz, adaptaciju je uradio Edmund Nort, a scenario na osnovu svega toga napisao Endrju Solt. (Možda deluje čudno, ali takav je standard važio, a i danas je slično.) Vreme kada se sve dešava su posleratne godine, a naši junaci su deo džet-seta koji se oslikava, kao što sam već spomenuo. Ipak sve je okrenuto glavnom liku koga imamo u skoro svakoj sceni filma.

Ne postoje kadrovi koji dominiraju, naprosto se vidi zanatska dominantnost reditelja kroz građenje ritma trilerske neizvesnosti, iako „In a lonely place” („Na usamljenom mestu”) faktički spada u (noar) dramu sa akcentom na romansu dva glavna lika, Diksona Stila i Lauren Grej, koju glumi Glorija Grejem. Moram istaći da je Lauren Grej izuzetno važna i u dobrom kontrastu junakom i anti-junakom, Diksonom. Njena suptilna metamofoza doprinosi da se sudbina njih dvoje kulminira u vrhuncu.

Celokupna ideja filma o usamljeniku preke naravi osuđenom da luta ostavlja sam kraj otvorenim za tumačenje, što je još jedna od sitnica koju mnogi gledaoci vole. To bi bio jedan od razloga za novo gledanje i preispitivanje.

Prevod

http://www.filmske-radosti.com

Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Srpanj/Jul.2017 u 11:00
"Rodio sam se kada me je poljubila...umro sam kada je otisla...bio sam ziv u nekoliko nedelja dok me je volela"

Pali romantik, cinik, od svega umorni Dixon Steel (pozni, nikada zreliji Bogie u svom najboljem svetlu) je zapravo hollywoodski scenarista, sa sve manje posla, koji dobija zadatak da adaptira knjigu koju čeka ekranizacija. Mrzovoljan kao i uvek, Dixon uvaljuje svojoj poznanici da pročita knjigu te da mu je tek prepriča pred spavanje, što ona i cini, no jutro potom biva pronadjena mrtva u obliznoj uličici.  Dixon je temperamentan, prgav, bomba koja uvek moze da eksplodira, sa nebrojeno ekscesa i tučnjava, dobro znanim svima, te ga policija momentalno privodi kao glavnog osumnjičenog. Mežutim, miličica Laurel, koja živi preko puta njegovih prozora mu pruža alibi, i oni započinju romansu, iako je i sama miličica uplašena Dixonovim temperamentom, no i dalje nemoćna da odoli njegovom šarmu.

Film potom prati paranoju, sumnju, večiti strah i presiju oko pitanja ubice i Dixonove prirode, sve kroz ljubav kojoj se naš centralni par prepušta...dok finale vodi u sivu realnost, često goru i od
najmračnijih sumnji...

Sjajan noir, pre svega zbog odličnog Bogarta, ovo mu je, po meni, svakako jedna od najboljih uloga, dok je i sama priča odlična, Nicholas Ray nas uvlači u taj sivi svet u kojem se ukrštaju ljubav, strahovi i siva strana naše prirode, sa sve ubistvom u pozadini i sumornoj samoći glavnog lika kome ni najbliži prijatelji ne mogu olako verovati.

Odlična karakterna studija, sveža i posle svih ovih godina, jednostavno je prelepo gledati majstore u poslu, sama gluma, ambijent filma i zapravo sjajna priča i način na koji se ona odvija i zaokružuje pred nama, milina.

Preporuka, jedan od velikih filmova...i zanimivljivo, nešto što ređe radim sa noir-om, ovde imamo ljubav za koju sam navijao iz sve snage da se ostvari, mnogo više nego što mi se to dešava sa ogromnom većinom tobože ljubavnih drama, još jedna od specifičnijih odlika ovog filma.

Ažurirao puppet_master - 10.Srpanj/Jul.2017 u 11:02
Na vrh
aleksayu View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj aleksayu Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Prosinac/Dec.2023 u 17:37

Hvala puno na preporuci.
Na vrh
aleksayu View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj aleksayu Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2024 u 17:44

Film koji moze komotno da se preskoci. Cisti prosek, neuverljiva prica.
Ocena 5/10
Na vrh
aleksayu View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj aleksayu Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2024 u 17:46

Nedostaci filma su podpuna neodredjenost zanra. Prvih 20 minuta jedino vredi i to je cisti triler crime, posle sledi bled zanrovski prelaz bez pravog pokrica u romance i to traje vise od 1 sata koji gusi tempo i pricu i na kraju bledo razresenje price.

Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2024 u 19:19
Preskačem i skipujem.
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2024 u 19:53
Profesija: skiper.

Erm.. čekaj... ma... nije...
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,297 sekundi.