Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > HI-TECH i informatički svijet > Hardware
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Asus P4V8X-X problem
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Asus P4V8X-X problem

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Movie Master View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Matori laf 21.03.1957. - 02.11. 2017.

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Asus P4V8X-X problem
    Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 05:23
Mom prijatelju je crkla matična sa socket-om 478 za INTEL procesor, pa je nabavio polovnu Asus P4V8X-X (zbog procesora pre svega). Osim što ima jedan od najglupljih bios-a (AMI, sa VIA čipsetom,wtf...), ploča nikako ne prepoznaje njegov WD hard sata II od 320GB, ali prepoznaje rezač Toshiba, takođe sata II. Međutim narezivanje na tom rezaču ide i do sat vremena na brzini 8x za DVD disk (dok bufer ide napred-nazad, kao lud), što je mnogo čak i da radi kao sata I, tj. mnogo sporije nego što je radio na pregoreloj ploči. Oformili smo mali konzilijum i pokušali sve što znamo oko ubacivanja drajvera za sata, što nam nije pomoglo. Zatim smo čak ubacili i najnoviji (poslednji, valjda iz 2007-8) update za bios. Ni to nije pomoglo, i dalje ne prepoznaje hard u bios-u, samim tim ni u windows-u. Ploča ima dva sata I priključka, i rezač prepoznaje samo ako je hard otkačen, dok hard ne vidi ni u jednoj kombinaciji. Hard je provereno ispravan.

Moja pitanja su: 1.da li neko možda ima iskustva sa ovom pločom
                              i da li je ovo normalno za tu ploču?
                       2.da li je neko imao slične probleme sa ovom pločom i kako ih je rešio?
Na vrh
jafforidza View Drop Down
Moderator
Moderator
YT insider

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jafforidza Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 06:51
Problem možda leži u tome što ploča podržava SATA 1 uređaje, a hard je SATA 2. Rešenje bi moglo biti da se hard jumper-om prebaci u SATA 1 režim rada i da se onda proba da li će ga BIOS odnosno ploča prepoznati. Kao prilog evo slike sa rasporedom jumper-a, a uokvireno crvenim je kako jumper treba postaviti za SATA 1 režim rada.

Ovo što je zaokruženo na slici ne postoji na našem hardu,
samo glatka plastika na tom mestu.
Džampera nigde nema, kao ni uputstva na etiketi
koje obično pokazuje šta se radi sa njima.

Ažurirao Movie Master - 16.Rujan/Sep.2010 u 15:00
I hope for nothing, I fear nothing, I am free.
Na vrh
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 14:55
Hvala za savet, ali kao što napisah, probali smo SVE što znamo (a prilično znamo, mi i Google LOL), pa i to u vezi džampera. Međutim tu je malecni problemčić, hard je novije generacije i nema džampere (smatraju ljudi da su sve ploče sa SATA I pobacane u đubreAngry) i radio je na Gigabyte-ovoj ploči (i865), koja je takođe imala samo SATA I. Ali i rezač je prošlogodišnja generacija Samsung-Toshiba, 22-brzinac, takođe SATA II, a ploča ga vidi u bios-u i u windows-u, jedno što malo blesavo radi, tako da verujemo da sa pločom nešto nije u redu.

Postavio sam pitanje, da li je možda neko imao slične probleme sa tom pločom, i da li je možda našao rešenje. Sve ostalo su tehnička pitanja, za koja konzilijum zna, a što ne zna pita čika Google-a. Na žalost našu i našeg prijatelja, nismo našli ništa u vezi konkretnog problema, pa smo se nadali (tj. ja) da možda među 87 000 članova postoji neko ko bi mogao da pomogne.

Dakle, ako je neko imao problema ove prirode sa pločom ASUS P4V8X-X (VIA čipsetDead) i uspeo da ih reši, još jednom molim da to podeli sa nama.
Na vrh
Sentinel View Drop Down
Master translator
Master translator

Walking Time-Bomb

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Sentinel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 14:59

Originalno postovano od strane Movie Master Movie Master piše:

među 87 000 članova

ti se salis, jelda?

Svi titlovi koje trebate a ne mozete ih NIGDJE naci, ili ste skinuli film prije TRI dana i jos nema titlova, nalaze se OVDJE
Na vrh
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 15:06
Ma jok, mrtav sam ozbiljan. Ima i više ( na internet papiru), a ti bi da spamuješ malo?
Ne staj mi na muku, ako ne možeš da pomogneš.
Valjda će neko od 30-ak aktivnih članova da iskopa nešto... nadam se.
Na vrh
Moderator
Moderator
YT insider

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jafforidza Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 15:21
Koja je tačno oznaka harda? To bi pomoglo u eventualnom nalaženju rešenja.
Na vrh
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 15:24
Hard je kod prijatelja, a on je na poslu.
Pokušaću da dobijem tu informaciju u toku dana.
Na vrh
Moderator
Moderator
YT insider

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jafforidza Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 15:31
Informacija primljena k znanju. Smile
Na vrh
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 15:43
Uh... hard je Hitachi Deskstar HDT7250 32VLA 360 a ne WD. Sorry...
Na vrh
icemaher View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
RIP 12.9.1982.-15.4.2024.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj icemaher Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2010 u 19:11
Bratko, a jesi li probao sa CD-om od maticne sto je da ga ubacis u cdrom, pa u istog trenutka PRAZNI flopi disk. I kad startujes pc(dos ili kako se vec zove onaj start kad ucitava hard diskove, cdromove) "mislim" da ce autorun cd-a automatski da ubaci drajvere na flopi i tako dobijes butabilni flopi sa drajverima za Sata hard disk i kad startujes setup windows-a on ce ti ponuditi opciju na F3 mislim da bese, da ocita drajvere sa flopi dok je Windows cd u cdrom, i tako procita drajvere od floppy, prepoznaje hdd  i teras dalje normalno.
Ja sam takvih problema imao na asrock plocu na starom kompjuteru kad sam uzeo novi hd 120gb sata. Nije hteo uopste da mi pronadje hard disk, pa sam uz pomoci drugara to resio.
ILI, ako postoji opcija u biosu:
Change SATA mode from ANCI to compatibility mode
i pronacice ti hard disk.
Na vrh
Moderator
Moderator
YT insider

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jafforidza Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Rujan/Sep.2010 u 00:57

Uh... hard je Hitachi Deskstar HDT7250 32VLA 360 a ne WD. Sorry...

Ovaj podatak menja stvari iz korena. Kao što ste i sami primeti taj model za razliku od WD-a nema džampere na sebi, ali zato ima softver (program) pomoću kojeg se to može izvesti i koji se zove Feature Tool. Evo i linka http://www.hitachigst.com/support/downloads/ odakle može da se skine u vidu image fajla. Na istom linku postoji i uputstvo u PDF-u, a evo slikovito kako izgleda.

Na vrh
snajp View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj snajp Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Rujan/Sep.2010 u 02:14
Ako je to jedini hard disk na toj ploči, a pretpostavljam da jeste, ponekad mora da se odradi jedna mala stvar - da se prikači hard disk na drugi kompjuter, podeli na željeni broj particija i formatira (normalno jedna particija mu se odredi kao primarna), i onda se hard disk stavlja u funkciju.

Ovo se dešava ponekad kod stavljanja u rad nekih vrsta SATA hard diskova.

Ne znam da li ste to već probali, ali eto - čisto kao jedna od opcija koja zna da ponekad pomogne.

Veliki pozdrav. Snajp
I am Connor MacLeod of the Clan MacLeod. I was born in 1518 in the village of Glenfinnan on the shores of Loch Shiel. And I am immortal.
Na vrh
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Rujan/Sep.2010 u 11:10
Originalno postovano od strane icemaher icemaher piše:

Bratko, a jesi li probao sa CD-om od maticne sto je da ga ubacis u cdrom, pa u istog trenutka PRAZNI flopi disk. I kad startujes pc(dos ili kako se vec zove onaj start kad ucitava hard diskove, cdromove) "mislim" da ce autorun cd-a automatski da ubaci drajvere na flopi i tako dobijes butabilni flopi sa drajverima za Sata hard disk i kad startujes setup windows-a on ce ti ponuditi opciju na F3 mislim da bese, da ocita drajvere sa flopi dok je Windows cd u cdrom, i tako procita drajvere od floppy, prepoznaje hdd  i teras dalje normalno.
Ja sam takvih problema imao na asrock plocu na starom kompjuteru kad sam uzeo novi hd 120gb sata. Nije hteo uopste da mi pronadje hard disk, pa sam uz pomoci drugara to resio.
ILI, ako postoji opcija u biosu:
Change SATA mode from ANCI to compatibility mode

1.Probali smo i to, prihvata instalaciju drajvera sa flopija, ali kad treba da nastavi proceduru prijavi da nema hard diska, dok AMI bios uopšte nema nikakve opcije za SATA!!!!!!!(Change SATA mode from ANCI to compatibility mode
)

2.(snajp) hard je već formatiran i radio je na prethodnoj ploči koja je crkla, a radi i na sata-usb interfejsu (adapteru) na sadašnjoj ploči bez problema, kao i kod mene na mom kompu. To je četvrti hard u njeovom kompjuteru, ostala tri su IDE i rade normalno.

3.(jafforidza) Hvala ti mnogo za ovaj podatak. Nigde nisam naleteo na to, čak ovog harda nema ni na Hitachi stranici. Probaćemo sa ovim, mada mi se čini da sam uspeo da ubedim prijatelja da kupi novu ploču koja podržava socket 478, ali ima DDR II (finansije su problem).
Ako ipak želi da zadrži ovu Asus ploču, uradićemo po tvojoj preporuci, pa kako Bog da. Nadam se samo da može istim programom da se vrati na sata II, ako zatreba. Jedino što me još muči je što rezač (sata) radi veoma loše a relativno je nov (tri meseca).
  Ja sam ipak pristalica kupovine nove ploče. Kao i kod automobila, niko ne prodaje odličan auto zato što je dobar, već zato što mu nešto fali, pa želi da izbegne veliko ulaganje sa nezvesnim ishodom. Ali to ne zavisi od mene već od finansija mog prijatelja.

Hvala svima za pomoć.
Na vrh
snajp View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj snajp Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Rujan/Sep.2010 u 15:32

[
2.(snajp) hard je već formatiran i radio je na prethodnoj ploči koja je crkla, a radi i na sata-usb interfejsu (adapteru) na sadašnjoj ploči bez problema, kao i kod mene na mom kompu. To je četvrti hard u njeovom kompjuteru, ostala tri su IDE i rade normalno.

I ovo je isto veoma bitan podatak, jer ponekad zbog ATA hard diskova pojedine ploče neće da učitaju sata hard disk.

Ali, s obziram da vidim da poznajete problematiku, pretpostavljam da ste verovatno već isprobali ostale opcije (prikačinjanje samo SATA hard diska prvo, pa onda ostalo), da ne pišem previše.

Lično, kada imam neki problem oko instalacija, reinstalacija i ostalog - prvo krenem od osnovnih stvari, pa tek onda idem dalje - pa, nemojte da mi zamerite što sam se u odgovorima vraćao na početak, jer, i inače - kada servisiram kompjutere, odmah se vratim na početak i imam neku standardnu proceduru šta otprilike radim, ali normalno, sve zavisi od "slučaja do slučaja". 

Na primer:
1. Provera matične ploče (režima rada, mogućnosti ploče...)
2. Provera hard diska (formatiranje i ispravnost)
3. Provera džampera na hard disku
4. Provera sata kablova
5. Provera konflikta između hard diskova
6. Menjanje primarnog i sekundarnog hard diska
7. Provera konflikta između hard diska i optičkih uređaja
8. Provera softwerskih rešenja
8. I, tako dalje ...

Sad - ni ovaj redosled nije uvek ovakav i uvek zavisi od slučaja do slučaja, a ima i još toga što može da se uradi, itd ...

Nadam se da ćete rešiti vaš problem.

Veliki pozdrav. Snajp

Ažurirao snajp - 17.Rujan/Sep.2010 u 15:36
I am Connor MacLeod of the Clan MacLeod. I was born in 1518 in the village of Glenfinnan on the shores of Loch Shiel. And I am immortal.
Na vrh
NekiBaja View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj NekiBaja Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Travanj/Apr.2011 u 14:13

Ta ploca i cipset, te njoj srodne ploce su jedne od najgorih ploca ikad napravljenih.

Asus se jos nije oporavio sa gubitkom povjerenja klijenata (ja sam jedan od njih).

Imao sam bas tu plocu P4V8X-X te A7V8X-X u drugoj masini. Recimo samo da sam uposlio hladno oruzje sa drskom i sjecivom te poslao ASUS i VIA cipset u pm. 

Otisao sam u banku i rekao dajte mi para,ne znam kad cu vratiti (budale dale) i kupio sebi Abit/Gigabyte tandem,te si produzio zivot.

Znam da je donekle offtopic i nije od pomoci, ali mi vjera nalaze da pljujem po Asus-uTongue

“There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.”
Na vrh
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Travanj/Apr.2011 u 14:23
Ja imam svoj komp. sa A7V8X-X matičnom i Athlon XP procesorom, radi i dan danas još od 2004.
Dušu sam mu izvadio prvo ja, a sada mu ćera vadi mast u školici. Zna se da ta serija VIA čipsetova nije dobra, ali prijatelj je naleteo na neispravnu ploču, dok eto moja radi odlično i dan danas (pu, pu, da ne čuje Đavo Evil Smile).
Na vrh
BELI View Drop Down
Uploader
Uploader
OZNA SVE DOZNA

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj BELI Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Travanj/Apr.2011 u 14:48

Ispravnost sata kontrolera?

Imam jednu od slicnih asusovih ploca i kada sam probao sata rezac, rezao je dvd oko sat vremena. 

(Odustao od rezaca a nemam nameru da popravljam staru plocu i zezam se s time kad cela masina treba da se menja) a preporuka.....ako znate da proverite sata kontrolere, probajte, ako ne tu je limundo, sa gomilom ploca, povoljnih.

"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."

Schopenhauer
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,113 sekundi.