Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Filmovi i serije
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Avatar,Avatar i samo Avatar
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Odgovori Odgovori Stranica  123 5>
Korisnik
Poruka
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Avatar,Avatar i samo Avatar
    Objavljeno: 10.Sijecanj/Jan.2010 u 18:38
"AVATAR" NA DRUGOM MESTU SVIH VREMENA PO ZARADI

Džejms Kameron ima dva najuspešnija filma svih vremena po ostvarenoj zaradi. Na prvom mestu je i dalje neprikosnoveni "Titanik", a na drugo se početkom prošle nedelje probio novi SF spektkakl "Avatar". Ovaj film je tada stigao do zarade od 1.121.752.464 dolara, i uspeo da nadoknadi razliku od 20 miliona koliko ga je delilo od Piter Džeksonovog "Gospodara prstenova: Povratka kralja". Iako niko ne može da kaže koliko će na kraju "Avatar" ukupno zaraditi, i dalje nema onih koji su spremni da prognoziraju da će biti ugrožen "Titanik" sda 1.842.879.995 dolara.

"PLAVI SEKS" U DVD IZDANJU "AVATARA"

Pošto je "Avatar" pokazao da je veliki bioskopski hit nema sumnje da će se dobro prodavati i kao video izdanje. Međutim, fanovima će sigurno biti interesantno to što će se među izbačenim scenama, koje stižu na DVD i Blu-ray izdanju, nalaze i one koje su izbačene iz bioskopske verzije kako bi film ima PG-13 rejting. Jedna od njih je i produžena ljubavna scena Džejka Sulija i Nej'tiri ispod drveta.

Reditelj Džejms Kameron je ovo otkrio u izjavi za Telegraf, a Zoe Saldana, glumica koja je u ulozi Nej'tiri kaže da je bilo zabavno snimati samu scenu zbog obilja tehnikalija na koje morate voditi računa, što vas samo ometa u fluidnosti kojom bi jedna ljubavna scena morala da se razvija. "Za mene i Sema je sve to bilo smešno. Silno smo se kikotali", otkriva mlada glumica.

TV PRAVA ZA "AVATARA" IZMEĐU 25 I 30 MILIONA DOLARA

Američka kablovska televizijska mreža FX je kupila prava na "Avatara", za šta je morala da odvoji između 25 i 30 miliona dolara. Međutim, glavno pitanje je kada će televizijska publika moći da film odgleda u 3D? FX planira da "Avatara" prikaže prvi put sredinom 2012. godine, nakon što se pojavi kao DVD izdanje i bude prikazan na HBO mreži.

Iako 3D FX kanal nije najavljen, s obzirom da su ESPN i Discovery najavili da će gledaocima ponuditi trodimenzionalnu sliku u narednih godinu dana, možda će "Avatar" svoje prvo prikazivanja na FX-u imati i u 3D.

FX je, inače, već obezbedio prava na prikazivanje filmova "Sumrak saga: Mlad mesec", "Zvezdane staze XI", "Čudovišta protiv vanzemaljaca", "Transformersi: Osveta poraženog" i "Ledeno doba: Dinosaurusi dolaze".

"AVATAR" UBRZAVA 3D REVOLUCIJU

Veliki uspeh SF blokbastera "Avatara" će ubrzati 3D filmsku revoluciju, najavljuju analitičari. Ova futuristička fantazija Džejmsa Kamerona, koja je do svoje prve milijarde došla za samo tri nedelje mada je koštala između 300 i 500 miliona dolara, već se naziva prekretnicom u filmskoj istoriji i ocenjuje da će se uticaj "Avatara" tek osetiti u industriji zabave.

Prva stvar je ta što će uspeh "Avatara" ubediti i druge studije da visokobudžetni 3D filmovi predstavljaju dobru investiciju. Doduše, na nedavno održanom festivalu 3D filma u Belgiji je najavljeno da preko 150 takvih filmova je ili u produkciji ili se priprema. Među njima su i dugo očekivane adaptacije stripa Tintin, koje priprema Stiven Spilberg. Kameron će, s druge strane, izgleda podariti 3D verziju svog hita "Titanik" koji je i dalje najuspešniji film svih vremena po zaradi (1,8 milijardi dolara).

3D bum je moguć zahvaljujući tehnološkom napretku. Iskustvo gledanja takvih filmova je novo uzbuđenje za publiku, pa stoga ona ponovo hrli u bioskope. Očekuje se da ovo ne bude "prolazno oduševljenje" jer su akiona ostvarenja, avanture, SF i horori pravi žanrovi za 3D. Stoga ne iznenađuje što će se čuveni "Saw" horor serijal ove godine nastaviti sedmim delom rađenim upravo u 3D.

REDITELJI NOMINOVALI "AVATARA" ZA NAJBOLJI FILM 2009. GODINE

Nakon što su producenti uključili "Avatara u svoje nominacije za najbolji film 2009. godine, identično priznanje Džejmsu Kameronu stiže i od njegovih kolega. Udruženje reditelja Amerike je ovaj SF blokbaster uvrstilo u listu kandidata za izuzetno rediteljsko dostignuže u igranom filmu za 2009. godinu. Kameronu je ovo druga nominacija, a nagradu reditelja je već dobio 1997. godine za "Titanik". Pobednik 62. ceremonije dodele će biti poznat 30. januara (tri dana pre objavljivanja nominacija za Oskara). Inače, kao i nagrada producenata i nagrada reditelja je dobar indikator šta se može očekivati na dodeli Oskara - prošle godine su je dodelili Deniju Bojlu za "Milionera iz predgrađa".

I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.

- Armin van Buuren

Na vrh
nikzilic View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj nikzilic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Sijecanj/Jan.2010 u 18:44
Avatar mi je super film, ali mi je još žao što sam ga gledala u 3D, mislim da je bolji u 2D, nečkam se otiči pogledati u 2D da vidim razliku.
Moji misle da sam skrenula, a mene boli LOL
Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Sijecanj/Jan.2010 u 18:48
ja nisam još gledao u nikakvoj verziji,tako da ne znam šta je bolje.
I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.

- Armin van Buuren

Na vrh
nikzilic View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj nikzilic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Sijecanj/Jan.2010 u 18:57
Pa, meni se nekako čini da 3D nije dorađen kako bi trebao, moje mišljenje samo.
Dosta tamno ( nečisto), fali mi punoča slike, pogotovo na početku, neke ubrzane scene ( gube mi se ), često sam skidala naočale da vidim razliku i bolji su mi crtići u 3D.
Neznam AcaN nešto mi nije bilo uredu, možda sam postala preosjetljiva. ????????????
Nemogu  ni ja odgonetnuti, išla sam sama gledati, pa nemogu pitat za mišljenje, ali opčenito drugi ne vide neke stvari što meni smetaju. Neznam možda sam postala picajzla Oo LOL
Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11.Sijecanj/Jan.2010 u 16:49
"AVATAR" I ČETVRTU NEDELJU PRVI U SEVERNOJ AMERICI

Džejms Kameronov "Avatar" izgleda ne namerava da napusti prvo mesto liste najgledanijih u Severnoj Americi pošto je sa 48,5 miliona dolara zadržao vodeće mesto četvrtu nedelju za redom. Pored toga "Avatar" je stigao i na drugo mesto liste filmova sa najvećom zaradom svih vremena - 429 miliona dolara iz Severne Amerike plus 906 miliona iz ostatka sveta (protekle nedelje je zaradio 191,5 miliona iz 111 zemalja - najviše iz Francuske, okruglo 100 miliona dolara), što ukupno čini 1,34 milijarde. Podsećamo, "Titanik" je prvi sa 1,8 milijardi, a pre više od decenije imao je rekordnih 15 nedelja na prvom mestu u SAD.

Za samo 24 dana "Avatar" je nadmašio 402,1 milion dolara zarade "Transofermersa 2" u Americi i tako postao najprofitabilniji film 2009. godine. Na listi najuspešnijim filmova u Americi svih vremena sada je na šestom mestu. "Avataru" sada nedostaje nešto malo više od 100 miliona dolara da istisne sa drugog mesta američke liste svih vremena "Mračnog viteza" sa 533,3 miliona dolara zarade.

"Avatar" je ostao tako nedodirljiv za sve novitete od kojih je najbolji bio vampirski triler "Daybreakers" sa 15 miliona dolara, što je bilo dovoljno tek za četvrto mesto.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Sijecanj/Jan.2010 u 20:56
"AVATAR" NIJE REMEK-DELO - ZA VATIKAN

Dok "Avatar" opčinjava bioskopsku publiku širom sveta, Vatikan je daleko od toga da je zadovoljan ovim SF delom Džejmsa Kamerona. Novine i radio-stanice iz Vatikana su zgrožene idejom da obožavanje prirode može da zameni religiju! Sam film oni nazivaju pojednostavljenom i priglupom pričom, bez obzira na izuzetne specijalne efekte.

"Sem slika nema ništa više", tvrdi u naslovu vatikanska novina L'Osservatore Romano. Vatikanski radio kaže da film "pametno namiguje svim pseudo-doktrinama koje ekologiju pretvaraju u religiju milenijuma".

Velečasni Frederiko Lombardi, portparol Vatikana, kaže da iako su filmske kritike samo ocene filma, one reflektuju pogeld pape Benedikta XVI na opasnost da priroda bude postavljena za "novo božanstvo". Iako je Benedikt često govorio o potrebi očuvanja čovekove okoline, zbog čega ima nadimak "zeleni papa", on zagovara balans u takvom mišljenju i upozorava da ne treba stvarati od ekološkog pokreta neo-paganizam.
Priča "Avatara" o vanzemaljcima koji žive na udaljenoj planeti i ljudima koji je žele zbog resursa može se gledati kao reminiscencija na prošle zemaljske kolonizacije i ratove - što je lako za poistovećivanje ali neoriginalno, navode vatikanske novine. "Sve je svedeno na jednostavnu anti-imperijalističku i anti-militarističku parabolu", zaključuju vatinaski mediji.

BOLIVIJSKI PREDSEDNIK HVALI SOCIJALNE TEME "AVATARA"

Bolivjski predsednik Evo Morales, samoproklamovani socijalista, odao je počast "Avataru" zbog poruka o očuvanju prirode od preterane eksploatacije. On je naglasio kako se identifikovao sa "otporom kapitalizmu i borbi za odbranu prirode", što prikazuje Kameronovo SF ostvarenje. Morales je film gledao sa svojom kćerkom, a to mu je bio treći odlazak u bioskop u životu.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Sijecanj/Jan.2010 u 16:13
DŽEJMS KAMERON FILOVAO "AVATARA" SCENAMA BITNIM ZA NASTAVAK

Još od decembra meseca prošle godine je bilo poznato da Džejms Kameron sprema nastavak svog blokbastera "Avatara". Međutim, sada se otkrivaju neki novi i interesantni detalji. Pre svega to se odnosi na izjavu samog Kamerona da je ostavio neke scene u samom filmu da bi pripremio nastavak... ili nastavke.

"Imao sam razrađenu priču od početka. Ima smisla razmšljati o njemu kao delu gde postoje ukupno dva ili tri filma, pre svega kao biznis planu", rekao je Kameron. Njemu je trebalo 15 godina da razvije tehnologiju i ideje za "Avatara", ali kada je postavljena infrastruktura ne bi trebalo da se dugo čeka na nastavak, kaže on.

Osim toga, glumac Sem Vortington je već potpisao za nastavak.

Kameron je u izjavi za MTV potvrdio da neće (još) praviti prednastavak. "Pratimo Džejka i Nejtiri", naglasio je reditelj i dodao da je planirao trilogiju, mada još nije ozbiljnije krenuo sa poslom pisanja scenarija.

- Armin van Buuren

Na vrh
wolverine View Drop Down
Translator
Translator
sex addict

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj wolverine Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Sijecanj/Jan.2010 u 02:50
ako ste bash bash pravi geek sa vishkom fritajma, evo sajta za uchenje NA'VI jezika

http://www.learnnavi.org/

ConfusedConfusedConfused
Confused
rock'n'roll is about emotions,
punk rock is about attitude,
hardcore is a way of life!
Na vrh
prijatel-MKD View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj prijatel-MKD Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Sijecanj/Jan.2010 u 03:05
O majn god,
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.
Na vrh
Buki View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Weed Expert

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Buki Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Sijecanj/Jan.2010 u 09:49
Originalno postovano od strane prijatel-MKD prijatel-MKD piše:

O majn god,

+ 1 LOL

russianroulette
Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Sijecanj/Jan.2010 u 15:38
"AVATAR" GLEDALO 100.000 SRBA

Naučnofantastični film režisera Džejmsa Kamerona tokom proteklog vikenda u četvrtoj nedelji prikazivanja premašio je broj od 100.000 bioskopskih gledalaca u Srbiji, saopštio je distributer Tak.

Kameronov spektakl, u običnoj i 3D tehnici, već tokom prošle nedelje videlo je 76.555 gledalaca, što ga je ustoličilo kao najgledaniji film u srpskim bioskopima na prelazu u 2010. godinu.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Sijecanj/Jan.2010 u 15:41
KRITIČARI DALI "AVATARU" ŠEST NAGRADA

Džejms Kameronov "Avatar" je dobio najviše nagrada na dodeli priznanja američkih kritičara."Avatar" je imao devet nominacija, a osvojio je ukupno šest nagrada - proglašen je za najbolji akcioni film, i prikupio pregršt priznanja u tehničkim kategorijama za fotografiju, montažu, scenografiju, zvuk i vizuelne efekte.
Dve nagrade dobio "Do neba" - kao najbolji animirani film i najbolja muzika iz filma. "Distrikt 9" je nagrađen za šminku.

Ova nagrada je, u poslednjih deset godina, postala glavni barometar za uspešnost nekog ostvarenja na dodeli Oskara. Čak 80% dobitnika priznanja za najbolji film je potom osvojilo Oskara. Uspeh u "prognoziranju" pobendika za reditelja, najbljeg glumca i glumicu iznosi, u istom periodu, 70%.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Sijecanj/Jan.2010 u 15:48

Kameron ukrao priču za "Avatar"?!

U sred opšteg transa koji je izazvao "Avatar", dugo očekivano kinematografsko čudo Džejmsa Kamerona, ipak su se pojavili pojedini lucidni filmofili dobrog pamćenja i još boljeg zapažanja kojima je nešto u ovoj filmskoj priči bilo sumnjivo - je li Kameron postao plagijator?!

"Avatar", kinematografsko čudo savremene kompjuterske tehnike, trenutno ruši mnoge rekorde i bioskopsku publiku širom sveta ostavlja bez daha. Armija obožavalaca raste brzinom svetlosti, a svet obuzima "avatar-manija".

Iako su specijalni efekti jedan od najfascinantnijih elemenata "Avatara", što je i sam reditelj priznao, to ni izbliza ne bi bilo dovoljno da osvoji toliko masovnu filmsku publiku, a kamoli da odobrovolji kritiku. Mnogi su, očigledno, u ovom ostvarenju videli daleko više od puke tehnologije.

Ipak, u sred opšteg, pomalo slepog oduševljenja filmom, pojavili su se skeptici koje je sumnjičavost dovela do poređenja "Avatara" sa jednim kultnim SF ostvarenjem. Strpljivo su analizirali oba filma korak po korak i došli do zapanjujućeg rezultata koji, čini se sasvim osnovano, postavlja šokantno pitanje: da li je priča na kojoj se temelji Kameronov "Avatar" - plagijat?!

Pogledajte, pa procenite sami...

http://www.vesti-online.com

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Sijecanj/Jan.2010 u 12:19
"AVATAR" PONOVIO USPEH FILMA "E.T."

Davne 1982. godine "E.T. Vanzemaljac" je postao prvi SF film koji je dobio Zlatni globus (pre njega u trci su 1977. godine bili "Zvezdani ratovi" i "Bliski susreti treće vrste"). Od tada niti jedan SF nije čak ni razmatran za ovo prestižno priznanje, a onda je "Avatar" nominovan za najbolje ostvarenje u dramskoj kategoriji, i uspeo da trijumfuje. Reditelj Džejms Kameron sada može da upari svoje dvostruke Zlatne globuse, pošto je 1997. dobio dva sa "Titanika", kao i ove za "Avatara" (najbolji film i režija).

"Ovo je najbolji posao na svetu", izjavio je Kameron kada je dobijao nagradu za najbolji film, a deo svog govora je izrekao na jeziku Na'vija, specijalno napravljenom za njegove vanzemaljce u "Avataru".

Studio Piksar je nastavio dominaciju pošto je "Do neba" pobedio kao najbolji animirani film, a osvojio je i titulu za najbolju muziku. Od kada je 2006. godine Zlatni globus uveo ovu kategoriju njome su dominirala Piksarova ostvarenja ("Automobili", "Mućkalica" i "Robot Voli").

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Sijecanj/Jan.2010 u 12:20
"AVATAR" PRESTIGAO "ZVEZDANE RATOVE"

SF blokbaster "Avatar" je petu nedelju za redom prvi na listi najgledanijih filmova u Severnoj Americi, pošto je zaradio 41,3 miliona dolara. 3D spektakl tako nastavlja da napreduje i na američkoj listi najboljih svih vremena po zaradi, gde je sa 491,8 miliona pretekla, na trećem mestu, prve Lukasove "Zvezdane ratove" iz 1977. godine koji imaju 460,9 miliona. Očekuje sa da "Avatar" cifru od 500 miliona dolara pređe već sa zaradom od ponedeljka - što bi bilo za 32 dana, a "Titanku" je za to trebalo 98 dana. U toj trci za zaradom Kameronovom filmu ostaje da prestigne "Mračnog viteza" (533,3 miliona dolara) što ne bi trebalo da predstavlja teži zadatak, a potom da se ustremi na svog "Titanika" (600). U tom zadatku može mu dosta pomoći činjenica da je sezona Oskara u punom jeku, a pošto se očekuje da dobije dosta nominacija to može dodatno da privuče gledaoce.

Na drugom mestu američke liste je novitet - akciono-postapokaliptični SF "Book of Eli" sa Denzelom Vošingtonom, koji je imao odličan start sa 31,6 miliona dolara. Treći je Piter Džeksonov "The Lovely Bones", adaptacija romana Elis Sibold o ubijenoj školarki koja pomaže svojoj porodici da uhvati njenog ubicu. Film je zaradio 17 miliona dolara, a ovo mu je prva nedelja kako je ušao u veći broj bioskopa, pošto je mesec dana imao ograničen debi.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Sijecanj/Jan.2010 u 12:21

"Titanik" konačno pada?

S obzirom da je "Avatar" u svetu zaradio već 1,6 milijardi dolara sada postaje itekako interesantno iščekivanje da li ovaj film može da skine sa prvog mesta "Titanika", takođe Džejmsa Kamerona, koji je 1997. godine zaradio 1,8 milijardi dolara i od tada drži rekord po filmskoj zaradi u svetu. Do toga ga, trenutno, deli 237 miliona dolara. Doduše, ako se gleda samo zarada van Severne Amerike onda je tu "Avatar" najbliži pobedi nad "Titanikom". Trenutno SF spektakl ima 1,1 milijardu dolara zarade posle vikenda u kojem je inkasirao 125 miliona dolara. "Titanik" je, van Severne Amerike, zaradio 1,2 milijarde dolara. Deli ih 127 miliona, što bi za najdalje dve nedelje trebalo da bude dostignuto.

Činjenica da je Kameron snimio dva filma u poslednjih deset godina, i da oni drže prvo i drugo mesto svih vremena po gledanosti je dostignuće koje gotovo nikog ne ostavlja ravnodušnim. Stoga sada više ne čude prognoze pojedinih esperata za filmsku zaradu koji smatraju da "Avatar" može i do dve milijarde dolara. Doduše, ističe se da bez obzira na rekord u zaradi može da se ispostavi da "Avatar" neće prodati toliko bioskopskih karata kao "Titanik" zato što su sada cene veće nego 1997. i 1998. godine. "Titanik" je prodao 130 miliona ulaznica u SAD u tom periodu, po ceni od 4.60 dolara. Pošto je sada prosek 7,50 dolara "Avatar" je tek negde na pola tog puta.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Sijecanj/Jan.2010 u 12:22
DA LI JE "AVATAR" STIGAO IZ
RUSKOG SF-A?

Kad god se, u poslednje vreme, pojavi neki veliki bioskopski hit odmah krenu optužbe da je reč o plagijatu. S obzirom da je "Avatar" postigao ogroman svetski uspeh nije se dugo čekalo da slične optužbe stignu i na njegovu adresu.

Prvo, doduše, treba reći da je Džejms Kameron davno rekao kako je bio inspirisan dvema epizodama tv-serije "The Outer Limits" iz 60-tih godina prošlog veka (autor je bio Harlan Elison, poznat po brojnim tužbama zbog plagiranja njegovih dela) za stvaranje "Terminatora".

U slučaju "Avatara" optužbe stižu (i to sa dosta osnova) iz Rusije. Britanska novina Gardijen prenosi da je publika u ovoj zemlji odmah uočila sličnosti sa "Svetom Nuna" ili "Nun univerzumom" - ciklusom deset bestseler SF romana popularnih sovjetskih pisaca Arkadija i Borisa Strugackog, koje su oni pisali sredinom 60-tih godina prošlog veka.
Sličnosti: Strugacki su svoj svet nazvali Pandora. Topao je je, vlažan, i ispunjen gustim šumama. Takav je i vanzemaljski svet "Avatara". Radnja knjiga sovjetskih pisaca odvija se u 22. veku. Takđe i "Avatar". U knjigama se stanovnici Pandore zovu Nave. U "Avataru" su to Na'vi.

Boris Strugacki (76) je odbacio sugestije o sličnosti između "Avatara" i njegovog "Nun univerzuma" (njegov brat Arkadij je preminuo 1991. godine) nakon što su krenule glasine da on optužuje Kamerona za plagijatorstvo. Međutim, novina Komsomoskaja pravda je celu jednu stranicu posvetila poređenju "Avatara" i "Svetu Nuna".

Naravno, između njih postoje i razlike - u knjigama postoje dve humanoidne vrste na Pandori, a sama planeta je odmaralište, ne divlje mesto.

Sam Kameron je u prošlosti odbijao insinuacije da pozajmljuje od drugih pisaca, i oduvek je insistirao da je "Avatar" originalna tvorevina.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Sijecanj/Jan.2010 u 00:17
KINA POVLAČI 2D VERZIJU "AVATARA" IZ SVOJIH BIOSKOPA

Kina je odlučila da povuče 2D verziju "Avatara" iz svojih bioskopa, a do kraja januara i tokom februara filmski fanovi će moći da gledaju 3D i IMAX verziju filma.

Strani analitičari ocenjuju da je ovakva odluka doneta da se obezbedi prostor za domaće filmove pre najveću prazničnu sezonu (sledećeg meseca se slavi Lunarna nova godina) - kao što je biografsko ostvarenje o Konfučiju, sa honokonškom zvezdom Čou Jun-fetom koje debituje u četvrtak.

Međutim, Žang Hongšen iz Državne uprave za radio, film i televiziju kaže da je odluka doneta pošto 2D verzija "Avatara" nije imala veliku posećenost i da je donela samo trećinu ukupne zarade. Kina ima 4.500 običnih bioskpa, 800 3D sala i oko desetak IMAX dvorana. "Avatar" se prikazivao u 2.500 sala jedna trećina tog broja su činili 3D i IMAX dvorana, a ostalo u običnim bioskopima.

"Avatar" je već postigao najveću zaradu u Kini pošto je do 12. januara imao preko 300 miliona juana (44,1 miliona dolara) i lako nadmašio prošlogodišnje šampione "2012" i "Transformerse". Inače, karte za 2D verziju su bile 30-40 juana (4,4 do 6 dolara), dok su za 3D projekcije 60-80 juana (9-12 dolara) a za IMAX bioskope 130-150 juana (19-22 dolara).

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Sijecanj/Jan.2010 u 12:46
"AVATAR" SA OSAM BAFTA NOMINACIJA

Britanska akademija za filmsku i televizijsku umenost (BAFTA), objavija je nominacije za ovogodišnju najprestižniju britansku filmsku nagradu. Nema velikih iznenadjenja, a "Avatar" je sam osam nominacija jedan od tri ostvarenja sa najviše šansi za nagrade. SF ostvarenje Džejmsa Kamerona je u trci za najbolji film, reditelja, muziku, kameru, montažu, scenografiju, zvuk i specijalne vizuelne efekte.

"Distrikt 9" ima nominaciju za najboljeg reditelja (Nil Blomkamp), kameru, montažu, scenografiju, zvuk, specijalne vizuelne efekte, kao i za adaptirani scenario.
"Divne kosti" ima nominaciju za sporednu mušku ulogu (Stenli Tuki).
"Do neba" je nominovan za originalni scenario, najbolji animirani film, muziku, zvuk.
"Koralina" je u trci za najbolji animirani film.
"Put" ima nominaciju za kameru.
"The Imaginarium of Doctor Parnassus" je dobio nominaciju za scenografiju i šminku.
"Zvezdane staze XI" imaju nominaciju za zvuk i specijalne vizuelne efekte.
"Hari Poter i Polukrvni princ" sa nominacijom za najbolje specijalne vizuelne efekte.

U konkurenciji najboljeg stranog filma je i delo Tomasa Alfredsona "Pusti pravog unutra", dok je za najbolji britanski film nominvan i "Mesec", koji je dobio i nominaciju za Dankana Džona i to u kategoriji najbolji debi britanskog scenariste, reditelja ili producenta.

BAFTA nagrade biće dodeljene na svečanosti u Kraljevskoj operi u Londonu 21. februara.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Sijecanj/Jan.2010 u 12:37
"AVATAR" NADMAŠIO "TITANIKA" PO ZARADI VAN SEVERNE AMERIKE

"Avatar" je konačno oborio jedan od velikih rekorda "Titanika" - ostvario je veću zaradu van Severne Amerike, a ubzo bi trebalo da ga konačno skine sa liste filmova sa najvećom zaradom svih vremena u svetu. Prema objavljenim podacima "Avatar" ima 1,288 milijardi dolara zarade van Severne Amerike (proteklog vikenda 107 miliona dolara iz 111 zemalja), dok je "Titanik" ostao na davno zarađenih 1,242 milijarde. Takođe, "Avataru" treba samo još dva miliona dolara da nadmaši "Titanika" prema ukupnoj zaradi u celoj svetu - trenutan odnos je 1,841:1,843 za "Titanika". Što znači da ostaje da SF ep ostvari pobedu i na tetitoriji Severne Amerike, za šta će mu trebati dve do tri nedelje. Doduše, na listi koja uračunava i inflaciju "Avatar" je sada tek 26. na na prvom mestu je nedostižni "Prohujalo sa vihorom" koji tako izračunato ima zaradu od 1,5 milijardi dolara.

Prema najnovijoj američkoj listi najgledanijih, "Avatar" je po šesti put za redom bio prvi sa 36 miliona dolara i tako je sa drugog mesta najgledanijih u Severnoj Americi skinuo "Mračnog viteza". "Avatar" ima ukupno 552,8 miliona, a poslednji deo priče o Betmenu 533 miliona dolara. Prvi je, i dalje, "Titanik" sa 600,8 miliona.

Na drugom mestu sevenoameričke liste je novitet - postapokaliptični triler o sprečavanju dolasku armagedona božijom voljom "Legion" sa Denisom Kvejdom, koji je zaradio 18,2 miliona dolara. Treći je staritet na listi - "Book of Eli", takođe još jedna postapokaliptična priča, sa 17 miliona dolara. Dvejn Džonsonova komedija "The Tooth Fairy", o hokejašu koji dobija magične moći na nedelju dana, je debitovala na četvrtom mestu sa 14,5 miliona dolara, dok je Piter Džeksonov "Divne kosti", o duhu ubijene školarke, peti sa 8,8 miliona dolara.

Ažurirao AcaN - 25.Sijecanj/Jan.2010 u 12:38

- Armin van Buuren

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 5>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,215 sekundi.