Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > HI-TECH i informatički svijet > Uputstva
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Uputstvo za eMule [ED2K]
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Uputstvo za eMule [ED2K]

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
theacidwiz View Drop Down
Uploader
Uploader

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj theacidwiz Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Uputstvo za eMule [ED2K]
    Objavljeno: 14.Rujan/Sep.2007 u 13:07
[ED2K] eMule uputstvo

Pre nego sto pocnete...

Potrudicu se da maksimalno banalizujem ovo. Da bi uspesno koristili eMule moram prvo da razjasnim neke stvari. Racunarske mreze se prema odnosu cvorista u mrezi dele na Client-Server i Peer To Peer (P2P) mreze. Kad je u pitanju download kod Client-Server mreza vasi racunari se konektuju na server i skidaju sadrzaje sa njega (download putem http, ftp...) kao na primer sa RapidShare. Kod P2P mreza to nije slucaj. Konektujete se na server, ali vas on samo redirektuje na neki drugi racunar koji je isto konektovan na njega i sa njega skidate sadrzaje...

ED2K mreza poznaje dva tipa klijenata. Oni koji imaju HighID i oni koji imaju LowID. HighID znaci da klijent konektovan na server ima javnu IP adresu ili da internet provajder klijenta korektno forvarduje portove na kojem radi njegov komunikacioni softver. LowID znaci da klijent nema javnu IP adresu i da mu portovi nisu korektno forvardovani sto je lose!!! Ukoliko ste iza router-a ili firewall-a otvorite i forvardujete obavezno portove na kojima radi eMule da bi postigli sto bolji dowload. eMule podrzava uPnP - znaci trebao bi sam na router-u forvardovati portove, ali iz iskustva vam kazem da to ne pali kod svih router-a tako da je najbolje da ih forvardujete mauelno. Neki provajderi namerno NE FORVARDUJU portove jer time smanjuju kolicinu saobracaja preko P2P mreza i zagusenje njihovog linka. Takve treba odmah menjati.

Zasto je bitno imati HighID. Zato jer server moze da konektuje klijente sa HighID i na one sa HighID i na one sa LowID. Ko ima LowID (a puno ih je) moze da se konektuje samo na HighID klijente cime se mnogo povecava vreme download-a.

Instalacija i podesavanja...

Znaci skinete eMule sa adrese http://www.emule-project.net/ i instalirate ga. Pri prvom pokretanju pojavice se neki wizard kojeg mozete slobodno odmah da iskljucite i nakon toga krenete na podesavanja. Kliknete na OPTIONS dugme. U prvoj i drugoj stavci General i Display sve su klasicna podesavanja i tu nema sta da se objasnjava.

E sad dolazi treca stavka Connection. Prva stvar koju vidite je polje Capacities - Dowload i Upload. Znaci ako imate uplaceno recimo 512Kbit/s internet - teoretski maksimalan download koji mozete da ostvarite je 512:8=64KB/s. Upisite onda u polju download 64. Ukoliko vam je upload recimo 256Kbit/s opet teoretski maksimalan upload koji mozete da ostvarite je 256:8=32KB/s. Nemojte upisati upload 32!!! Ponekad upload moze da vam zagusi download (bez obzira koliko to glupo zvuci :) ). eMule dozvoljava odnos 1:3 cak i 1:4 tako da mozete slobodno da upisete da vam je upload recimo 10. Ukoliko ste korisnik ADSL-a upload vam je mnogo manji nego download i tu onda nema brige. U polju Limits - Donwload Limit i Upload Limit mozete komotno da iskljucite oba CheckBox-a. Posto eMule maksimalno iskoristi bandwidth vase konekcije tu mozete malo da limitirate dl/ul ukoliko vam je stalno aktivan neki messenger ili stalno surfujete i sl...

U polju klijent port stoje dva broja - jedan za TCP i jedan za UDP port koji ce vam trebati ukoliko zelite da manuelno forvardujete portove na router-u, a ispod imate i checkbox Use UPnP tu set up ports gde bi eMule sam trebao otvoriti portove ukoliko to vas router podrzava. U polju Network obavezno cekirajte i ED2K i KAD.

To bi trebalo da bude to... Ostala podesavanja nema potrebe da dirate. Ukoliko imate problema i nejasnoca pitajte, pa cu prosiriti uputstvo.

I jos nesto - eMule ne radi kao BitTorrent i ne mora odmah da pocne da download-uje!!! Tako da nemojte da odustanete odmah, vec sacekajte par minuta da dodjete na red...
[IMG]http://img293.imageshack.us/img293/1476/theacidwizpr8.jpg">
Na vrh
darije View Drop Down
Administrator
Administrator
Infernal Affairs

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj darije Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Rujan/Sep.2007 u 14:46
Hvala kolega! Clap
Na vrh
dr koks View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj dr koks Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Rujan/Sep.2007 u 14:52
Zahvalio sam se preko pm, ali evo i javno ,,, Clap
Na vrh
risa View Drop Down
Active member
Active member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj risa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2007 u 13:17
Hvala za tutorijal :)
Na vrh
komunjara View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj komunjara Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2007 u 15:02
sta par minuta (nepravilno napisano nekoliko minuta)

ja sam znao cekati po nekoliko dana za pocetak skidanja
a 1 film sam skidao od 27 septembra do nove godine
jer je imao samo 2 puna i 2 polovicna soursa
Na vrh
Guests View Drop Down
Divx gost
Divx gost
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Guests Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2007 u 16:05
Odjednom mi prestao da radi search. Kako da to popravim??
Na vrh
superman78 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj superman78 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2007 u 16:42
ovo se je i meni dogodilo danas, ne radi search

Na vrh
Guests View Drop Down
Divx gost
Divx gost
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Guests Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2007 u 17:10

Mozda je Mula kriva.. smile49

Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj superman78 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Rujan/Sep.2007 u 18:33
izgleda da je dosta servera nestalo, uopce vise nema donkey servera barem se meni nece spojiti, ali evo skida i dalje ko prije pa se ne sekiram previse
Na vrh
Guests View Drop Down
Divx gost
Divx gost
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Guests Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Rujan/Sep.2007 u 18:51

Kako skida kad nisi spojen? Meni je na nuli.

Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj superman78 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Rujan/Sep.2007 u 18:56
spojen sam na main movie server i na kad i skida kao i prije, evo i search radi identicno kao i prije, refreshao sam servere probaj

http://www.gruk.org/server.met.gz
http://peerates.net/peerates/trueservers.met
Na vrh
Sl08A View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Sl08A Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Sijecanj/Jan.2008 u 05:44
Ok, jel moze jos malo objasnjenja oko onog lowID i highID. Meni bas sad pise za neke fajlove "cannot connect lowID to lowID" i ne znam sta da radim.
Hvala.
Na vrh
LukicAleksandar View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj LukicAleksandar Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Rujan/Sep.2008 u 20:39
Imam jedno pitanje, jel vam trenutno radi search za global (server), meni ne radi, jedno dva meseca pa koristim method kad, pa mnogim stvarima nemam pristupa.

Ažurirao LukicAleksandar - 15.Rujan/Sep.2008 u 20:40
Na vrh
blackpearl View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj blackpearl Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Rujan/Sep.2008 u 20:51
I meni u zadnje vreme slabo radi search preko glabal

Na vrh
ddavid14 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ddavid14 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Rujan/Sep.2008 u 21:13
Meni radi "search" ok preko "global (servers)"!!Pa refrešaj sa sa onim šta je "superman 78" napisao gore iznad i trebalo bi bit ok,spojim se na "eDonkey Server No1" i deri!
Na vrh
LukicAleksandar View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj LukicAleksandar Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Rujan/Sep.2008 u 21:36
Uzeo sam novu verziju emule 0.49b refresovao servere, ali ne vredi global ne radi razmisljao sam da reinstaliram emulu, posto tebi ddavide14 radi, ali se bojim da cu izgubiti kredit, jer koristim emulu vise od godinu dana bez prekida. Sad nisam siguran da li moze nekako da se baza emule sacuva, probacu malo da googlam, a ako neko zna bio bih mu zahvalan da mi pomogne. Thumbs Up
Na vrh
ddavid14 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ddavid14 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Rujan/Sep.2008 u 23:00
e to nebi znao,ja imam ovu"eMule v.49a" i dela ok!
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,141 sekundi.