Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Rollerball (1975)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Rollerball (1975)

Rollerball

Rollerball (1975)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

1975

Žanr:

akcija, znanstvena fantastika, sportski

Trajanje:

125 min

Režija:

Norman Jewison

Scenarij:

William Harrison

Glavne uloge:

Maud Adams
  >  Ella
James Caan
  >  Jonathan E.
Pamela Hensley
  >  Mackie
John Houseman
  >  Bartholomew
Craig R. Baxley
  >  Madrid Biker #1
John Beck
  >  Moonpie
Nancy Bleier
  >  Girl in Library
Nancy Bleier
  >  Girl in Library
Steve Boyum
  >  Biker
Moses Gunn
  >  Cletus
Robert Ito
  >  Strategy Coach for Houston Team
Burt Kwouk
  >  Japanese Doctor
Richard LeParmentier
  >  Bartholomew's Aide (as Rick LeParmentier)
John Normington
  >  Executive
Ralph Richardson
  >  Librarian
Shane Rimmer
  >  Rusty, Team Executive
Barbara Trentham
  >  Daphne
Jimmy Berg
  >  Houston Team Rookie

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
bojan969 View Drop Down
Administrator
Administrator

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojan969 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Rollerball (1975)
    Objavljeno: 19.Svibanj/May.2014 u 22:18
Rollerball (1975)

Žanr: Akcija, SF, Sport
Trajanje: 125 min
Država: Engleska
Jezik: Engleski

Režija: Norman Jewison
Scenario: William Harrison 

Uloge:

James Caan ... Jonathan E.
John Houseman ... Bartholomew
Maud Adams ... Ella
John Beck ... Moonpie
Moses Gunn ... Cletus
Pamela Hensley ... Mackie

Zamislite kako bi izgledalo društvo budućnosti u kome je postojanje država zamenjeno postojanjem korporacija!
Narod je zaluđen surovom igrom rolerbol, u kojoj je akcenat stavljen na nasilje, a sve u cilju da se populacija 
drži pod strogom kontrolom. Da bi se to postiglo, ljudima se mora staviti do znanja da je individualnost iluzija 
koja ne vodi ničemu. 
Ali, jedan igrač po imenu Džonatan, uspeće da se otrgne kontroli korporacije i započeće borbu za svoju slobodu!
Odlični Džejms Kan je dao upečatljiv lik glavnog junaka koji oslobađajući sebe, oslobađa i druge. izvor: sftim

Na vrh
Freak37 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Freak37 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Sijecanj/Jan.2021 u 22:04
Remasterovan , prvi put ga gledan i svideo mi se , vidim da je sniman 2002 rimejk koji je totalno bodbacio. 👍
Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Travanj/Apr.2022 u 20:59

Scenario je radjen po kratkoj priči `Roller Ball Murder` Wiliam Harrison-a . Ovde se antiutopijsko viđene sveta prikazuje i prelama kroz prizmu sporta.

Rollerball je igra koja je kao neka mešavina drevne košarke, ragbija ili američkog fudbala, da ne zalazim u razlike, pri čemu ima i dodatake,imamo i motore , igrači su na rolšuama i imaju još po nešto od opreme, igra se na kružnom terenu (delom ravnom , delom pod nagibnom) ili pisti, lopta je metalna kugla, cilj uhvatiti loptu, probiti se kroz protivničku odbranu (gradacijski se način menja tokom filma) ne birajući način i ubaciti kuglu u rupu.  

Zanimljivo da se pravila igre menjaju,dolazi do inteziviranja i degeneracije igre čiju svrhu i vrhunac ćete videti, i tako se stvara dinamika, mada možda bi bilo bolje da je film bio kraći npr. da je trajao 90 minuta.  Svet u filmu je svet moćnih i velikih korporacija (pred meč se intoniraju himne korporacija) koje svoju vlast da kažem sprovode po principu da pojedinac mora biti podređen kolektivu jer time gubi individualnost pa je lak za kontrolu, manipulaciju itd. To je bilo vreme i svemirske odiseje ali i antiutopijskih vizija koje su svoje predloške imali u velikom broju odličnih književnih dela, da ih ne nabrajam, da kažem remek-dela postmoderne i savremene književnosti.  

Ima tu još po nešto da se doda, da se analiziraju neke scene, dijalozi, ali to ćete videti ako pogledate .

Odličan James Caan u glavnoj ulozi, mada i još neki su mi isto dobri. James Caan glumi lik Jonathan E. koji je  najbolji igrač i koji svojom nadmoći u kolektivu (ekipi) i sve većoj popularnosti pravi protivtežu načela sistema, a samim tim počinje da smeta, a vlastodrši (autokratija, totalitarizam) vide opasnost i pokušavaju, ništa novo, da ga prvo suptilno a kasnije i grubo ( jer vođen time da ne izgubi individualnost prkosi) eliminišu u ovom slučaju prvo povlačenjem iz igre na vrhuncu karijere, pa zatim menjajući "pravila igre" da ga sama igra uništi. Skoro da su na kraju moderni gladijatori u areni , dajte hleba i krvavih igara,nešto mora davam se oduzme, uskrati da bi drugo dobili,  pri čemu se ne uviđa da se ide u samodesktuktivnost, mediokritet,hipokriziju itd. Napušta se totalna antiutopija iz drugih dela ali pirovom pobedom Jonathan-a E, jer više nema ni igre gde je mogao da iskaže bunt , ostaje sam . Dva puta ništa jednako ništa, crva nije ni bilo.

Sve u svemu meni se svideo film.

Iz tog perioda videh na kratko na tv-u pet, šest filmova, zapamtio sam tri  pa ako niste možete ih pogledati.

https://titlovi.com/filmovi/soylent-green-2962848/

https://titlovi.com/filmovi/westworld-2962890/

https://titlovi.com/filmovi/logans-run-2963546/

Ažurirao AlexDeLarge - 13.Travanj/Apr.2022 u 21:13
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Travanj/Apr.2022 u 21:01

Ažurirao AlexDeLarge - 13.Travanj/Apr.2022 u 21:08
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Travanj/Apr.2022 u 21:05
Nešto me sad  podseti na pesmu i spot

Ažurirao AlexDeLarge - 13.Travanj/Apr.2022 u 21:13
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Travanj/Apr.2022 u 22:24
Rimejk je bio negledljivo smeće.

Original je bio ludilo ispred svog vremena, koliko bi i bi li danas uspio oduševiti mlađu publiku koja se prebacila na tzv. e-sports, ne znam.

Nema se tu što puno pisati zapravo.
Koga zanima još jedan dokaz kako je holivud znao raditi izvrsne filmove u prošlom stoljeću, neće vas razočarati.
Koga isključivo zanima ovostoljetno bezvezno holivudsko zatupljivanje publike, ne dirajte, zabolit će vas glava.

Od tri koja ADL spominje, dva prva su lektira, znači gledati pod obavezno. Treći možete preskočiti, s današnje perspektive je prenaivan, ali opet je za klasu bolji od modernog holivuda.

Ažurirao JoxerTM - 13.Travanj/Apr.2022 u 22:30
Na vrh
brgljez View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj brgljez Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Studeni/Nov.2025 u 21:59
pogledo nakon dugo dugo vremena ponovo. ni prije, a ni sad mi nije baš lego. zašt? pa ovo je prvenstveno psihološka drama, a tek onda sve navedeno bez obzira na to što se dobar dio filma odvija u areni. i to što meni ne leži taj žanr, to ne znači da ovo nije sasvim solidno odrađen film. s obzirom na kvalitetan kostur scenarija, poanta se mogla postići i bez ovog pristupa, a vjerujem da bi film bio zanimljiviji i napetiji.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Studeni/Nov.2025 u 18:52
Kako dođe do toga da je psihološka drama, mislim tu treba dublja analiza emocionalnih stanja likova, itd. zar ne, i šta fali što je antiutopijski pogled na svet ( sad više i nije ) kroz prizmu sporta i u areni, meni je to baš zanimljivo.
Na vrh
IgaBiva View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj IgaBiva Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Studeni/Nov.2025 u 19:02
Jedan od 25 najboljih filmova svih vremena, za mene. Ono skandiranje na kraju, prvo tiho, a potom sve jače i jače "Džonatan, Džonatan...", uhh, da se najezis...
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Studeni/Nov.2025 u 19:26
Koliko sam ga samo puta video kao dete/klinac, čini mi se da se vrteo na TV i tokom školskog programa Remake je bio teška glupost i antiklimaks. Neke stvari nose emocionalni pečat i ne mogu se reprodukovati na jednak način u drugo doba...
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Studeni/Nov.2025 u 19:51
I sad se vrti na sci-fi kanalima Smile. Nisam hteo rimejk da gledam, i bolje .
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Studeni/Nov.2025 u 08:15
Ma OK danas Alex, može sada da se vrti gde i kako hoće. Ali nekada? Samo za ilustraciju, film je iz 1975. godine, a sećam se da su moji roditelji kupili prvi TV u boji te godine, super moderni EI Niš Gledanje crno-belih pokretnih slika u to doba beše prilično uobičajeno. Treba li uopšte apostrofirati nepostojanje interneta, kao i svega dva dostupna državna TV kanala? U istoj meri tek odškrinute prozore ka svetu.

U ono vreme značaj i odgovornost filmskih urednika bili su enormni u cilju kulturnog uzdizanja nacije i širenja horizonata. Sva je sreća pa su u ono vreme na odgovornim pozicijama bili surovi profesionalci i najbolji među nama. Gde to beše od danas aktuelne negativne selekcije? Da se ne uplićem sada u te priče.

Bilo kako bilo, jedan klinac je širom otvorenih očiju gledao Rollerball do te mere da se sa bratom jednake starosti igrao i glumio tu igru. Tek sam, mnogo kasnije, kao veliki ljubitelj Američkog fudbala prepoznao inspiratore za jednu takvu imaginarnu igru u izmaštanoj budućnosti.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Studeni/Nov.2025 u 11:36
Sad me malo podsećaš, ali šta fali , dobro ja sam mlađi ali sam odrastao sa starijima. Ja se ne sećam koji sam ja imao ali se sećam Philips Video 2000 VCR (dok  negde u leto1989 nije kupljen video-rikoreder  Toshiba, VHS , sećam se fotografski  i dana i trenutka ka kad je otac priključio) .  tu sam imao nasimiljene Star Trek epizode i Žandarme, sećam se dobro The Gendarme and the Extra-TerrestrialsSmile.

Ja mogu nešto pak da kažem za kraj osamdestih po pitanju filmskih urednika, programa, itd.

Da kakav crni internet tada, akademski je bio prisutan ranije, koliko se sećam ja sam kod kuće imao početkom `97.

Kao što Puppet reče što se naučne-fantastike tiče, treba sad nešto kao , Polaris, Kentaur,  Znak Sagite šta je tu bilo još , Andromeda, Sirius,

Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Studeni/Nov.2025 u 15:47
Ma kako ne pamtiti tako velike i važne životne stvari u ono vreme? Prvi ozbiljan hi-fi zaslužio sam 1984 i beše to prava egzotika u vidu muzičkog stuba (gramofon, receiver, dek dvokasetaš, 2x70W) što mi beše važnije čak i od namirivanja filmske gladi! 1990 sam postao vlasnik Panasonic video recordera uz jedan priručni video player u sklopu prve životne profesije - sopstvenog video kluba!

Nabavilo se negde između 500 i 600 VHS kaseta, snimalo sve što se smatralo poželjnim, kako za mene, tako i za bisnis. Pa kuckanje kataloga svih probranih naslova sa kraćim opisom na klasičnoj pisaćoj mašini. Ma ljubav i strast kojima se čovek skroz posveti i ne žali ni vremena ni novca, premda ovog drugog nikad ne beše dovoljno za sve želje i prohteve... Pa još i knjige spominješ! Blizak član familije mi je bio u Polarisu, gutalo se sve do čega se moglo stići, posebno od horor/SF materije...

Često se pitam kako mlada osoba danas može biti depresivna i/ili internet koristiti na tako površan način, uz sve ono što je dostupno (od umetničkih dela, preko komplet znanja i informacija bukvalno o svemu) poredeći sa onim što su stariji morali proći za samo mrvicu svega toga!? Ali kompleksna je to tema, ne bih je sada načinjao. Jedino verujem da zaista važi ono da čovek u nekom momentu mora da bude uskraćen i da nema, kako bi umeo da ceni vrednost onoga što naknadno stekne i onoga što ima!
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,301 sekundi.