Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Sandome no satsujin (2017)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Sandome no satsujin (2017)

Sandome no satsujin

Sandome no satsujin (2017)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Treće ubojstvo

Godina:

2017

Žanr:

drama, kriminalistički, misterij

Trajanje:

124 min

Režija:

Hirokazu Koreeda

Scenarij:

Hirokazu Koreeda

Glavne uloge:

Masaharu Fukuyama
  >  Shigemori
Isao Hashizume
  >  Shigemori Akihisa
Mikako Ichikawa
  >  Sasabara Itsuki
Yuki Saitô
  >  Yamanaka Mitsue
Kôji Yakusho
  >  Misumi
Tôru Shinagawa
  >  Watanabe
Hajime Inoue
  >  Ono Minoru
Shinnosuke Mitsushima
  >  Kawashima Akira
Aju Makita
  >  Shigemori Yuka
Suzu Hirose
  >  Sakie
Izumi Matsuoka
  >  Hattori Akiko
Kôtarô Yoshida
  >  Settsu Daisuke

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
titlovi.com View Drop Down
Approval team
Approval team

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj titlovi.com Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Sandome no satsujin (2017)
    Objavljeno: 16.Kolovoz/Aug.2018 u 22:59
Prijevod je najavio zorduki ⚡
Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 01:52
Originalno postovano od strane Stole Haringa Stole Haringa piše:

Odgledah Treće ubistvo Hirokazu Koreede koji ne menja svoj filmski izraz. I dalje je potpisnik scenarija i režije, i dalje su njegobo uporište mahom dobre porodične drame, i dalje ja više nego dobar u ovom šro radi...

Treće ubistvo bi grubo i u jednoj rečenici mogao opisati kao modernu verziju Kurosavinpog Rašomona. Bilo bi to pregrubo, poput udarca sekire, jer ovo što videh je majstorski hirurški precizan rad mlađeg majstora filma, koji je poput svog slavnog prethodnika, iz više uglova sagledao isti događaj. Za razliku od Kurosave, Hirokazu produbljuje priču dajući joj svojevrsnu filozofsku dimenziju koja na kraju traži preispitivanje samog sebe i bar još jednu reprizu.

U ovoj odličnoj sudskoj drami Misumi je optužen za ubistvo i sakaćenje leša svog šefa. Nije mu to prvo ubistvo i toga su svesni advokati koji ga brane. Advokat Šigemori dobija zadatak da sa kolegama dodatno istraži okolnosti pod kojima je izvršeno drugo ubistvo. Misumi ima već jednu olakšavajuću okolnost jer je priznao zločin, na advokatima je da pronađu još neku olakšavajuću okolnost koja će uticati na visinu kazne. Odmah na početku svi oni su od strane autora grubo portretisani, ono što sledi je popunjavanje i laviranje kroki crteža od strane samog gledaoca. Uspeo sam da uz dobru koncentraciju o protagonistima saznam preko njihovih postupaka i relacija sa drugim ljudima. U ovom postupku najviše reskira redirelj koji je reskirao i profitirao tokm filma a naročito u samoj završnici. Autoru to nije prvi put i ovaj njegov postupak se nikako ne može nazvati srećom već veštinom koja rasplete tanane niti spaja na kraju balade. LOL

Na kraju, ostao sam zatečen sa pitanjem na koji ne znam odgovor. Ne znam koja je od ove dve strane pobedila i ko je zaista u pravu. Različite verzije istog događaja iznova zahtevaju preispitivnje istog, multiplikuju pretpostavke i na kraju, ostavljaju gledaoca da u zavisnosti od svog senzibiliteta, sam donese zaključak. Meni preostaje da posle svega zaključim da je u čudnoj priči o tri oca izgubila istina koja je takođe definicija sama za sebe i varira od čoveka do čoveka. Najbolje su to odslikali u sceni kad pričaju japansku verziju bajke o slonu. U japanskoj verziji dva slepca u Kini pipaju slona da bi "videli" kako on izgleda. Ja znam za istu bajku koja se razlikuje u finesama. U njoj tri slepca idu u Indiju da opipaju slona. U indijskoj verziji ne pipaju se uši i surla već i rep. Ova bajka mi je bila i ostala pmiljena, prava slovenska antiteza.

Na kraju, preporuka za sve ljubitelje dobrih drama. Svi oni koji vole ludo i brzo, kišu metaka, atomske kišobrane i letu štuke, letu avioni, zaobiđite film. Mislim da vam neće pasirati.

Preneto iz Dnevnika gledanja filmova.
Na vrh
Vilin View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Vilin Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Srpanj/Jul.2019 u 23:18
Nema se šta puno dodati posle ovakvog detaljnog prikaza Stole Haringa. U svakom slučaju Koreeda ostaje dosledan svom stilu i socijalnim dramama. Ova rašomonska priča o jednom ubistvu i pokušaju ubistva istine, pokazuje razlike između zapadnjačkog i istočnjačkog shvatanja razloga bitisanja. Ne najbolji Koreedin film, ali nijedan film ovog autora ne treba propustiti.
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Kolovoz/Aug.2019 u 00:36
Ima se što dodati, kako nema.

Ponajprije jedina poveznica s Rašomonom je ta da je i u trećem ubojstvu jedina prava žrtva istina. Sve drugo nema veze s Rašomonom. Ako se želite uvjeriti da nema, uočit ćete da nijedan od svjedoka nije ubojičina žrtva, ni prva dvojica koju je ubio, a ni ovaj zadnji lik. :)

Drugo što treba dodati je ključno pitanje koje film postavlja, a to je opravdanost smrtne kazne u civiliziranom društvu. Društvu kojega ne zanimaju mutni poslovi ili zlostavljanje. Ma ne da ne zanima nego se prosvjeduje kontra Istanbulske konvencije na primjer.

I treće što film pita je bi li svijet bio bolji da se nije rodio - prvo mafijaši koji su platili glavom, potom sudac koji je bio (ispada njemu samome) blag, pa ovaj treći ubijeni, onda ubojica, a zatim i svi ostali uključujući i malu koja šepa.

Kako god, drametina je teška za gledanje jer je razvučena do zla boga, a nije morala biti.
Neću se složiti sa Stolinom preporukom. Ovaj film treba preskočiti i pričekati bolji koji je u stanju osim dokumentarističkog dosadnjikavog narativa koji "nit smrdi nit miriše" usput i zgaditi život gledatelju. Bez brige, zna se ko će to odraditi i razvaliti. Miike. Da se kladimo?
Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23.Prosinac/Dec.2019 u 01:23

Mislim da sam svojom krivicom pogrešno protumačen. Da ne bude zabune, gore je definicija rašomonijade.

Što se tiče same smrtne kazne, to je moralna dilema u kojoj se ipak najbolje pravnici najvolje snalaze. Većina njih je protiv iz, da budem maliciozan, čistog koristoljublja. Klijent dok je živ može da plaća usluge i zato ga treba što duže držati u životu.

Navedoh gore ciljnu grupu kojoj sam preporučio film. Što se rimejka tiče, ništa ja tu ne bih dirao ni eksperimentisao. Bar ne sa Mikeom koji je uradio dva rimejka sa polovičnim uspehom. Uspeo je sa rimejkom13 Assassins (2010) dok je sa Harakirijem žerstoko podbacio. Harakiri (1962) je, bar za mene, jedan od filmova za sva vremena, film koji je na vrhu moje imaginarne filmske liste. Od savršebog spoja epike i lirike Mike je smućkao neku samurajsku sapunicu. Cenim i poštujem rad dotičnog, i ne samo njegov, sam sam još uvek mikofil...Uostalom, vreme će pokazati i možda nas nagraditi rimejkom.
Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01.Travanj/Apr.2022 u 11:24
U nekoj priči podseti me dati film od Hirokazu Kore-eda. U suštini meni je odličan film, čak mi je i tempo odgovarao, režija i gluma isto dobri.

Nisam čitao komentare, možda nešto ponovim. E sada dosta je sadržajan, i otvara mnoga pitanja. Ne bih dužio, ukratko.

Jedna od stvari koja se provlači je pravosudni sistem u Japanu ( koji je ipak kombinacija više pravosudnih sistema,  Kore-eda je tokom snimanja konsultovao i radio sa pravim tužiteljima, advokatima pa odatle akcenat i na njihov rad, itd. ), tj. krivično pravo, krivične procedure i krivične sankcije na prvom mestu.

Druga je porodica ( imaju i tu tri različite priče i dešavanja unutar svake).

Zanimljivo su i dijalozi kroz zatvorsko staklo,a bilo je u nekoliko kultnih filmova, koje je ovde iskorišćeno u druge svrhe i po mom mišljenju na dobar način.

Zanimljivi su i ti različiti pogledi, ima ih u književnosti, bili su i psihološki eksperimenti, a pre nekoliko godina, pre gledanja filma, čitah jednu knjigu rumunskog akademika baš vezano za to svako priča drugačiju priču, tj. ima različita vidjenja događaja, a svaka nova "činjenica"  može da se tumači itd.

I ovde tranzicija od ubice 'pokajnika', preko žrtve pravosudne istrage i sistema, do 'antijunaka' i pitanja šta je pravda, neke moralne dileme, kao i druge stvari ostavljene su gledaocima da promisle o njima.
O filozofskoj priči da li je neko trebao da se rodi, živi, da li ljudi kod kojih je prisutna pshihopatologija su vredni življenja, i sve što prati te dileme, bolji svet, manje zla,  itd. ne bih komentarisao.
U suštini  naglasak da je istina neuhvatljiva, da često izmiče, da se ponekad fabrikuje, često izvrću činjenice i tumače na različite načine u zavisnosti od interesa, istina je negde tamo, ne veruj nikom, ili pak se desi da se preko alegorije i personifikacije  istina i ubije.

Ažurirao AlexDeLarge - 01.Travanj/Apr.2022 u 12:09
Na vrh
aleksayu View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj aleksayu Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2022 u 22:52
Izvrstan nadprosecan film sa filozofskim nabojem i sadrzinom. Odlicna gluma glavnog glumca. Ocena 8/10
Na vrh
aleksayu View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj aleksayu Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2022 u 22:54
Nisam vise napisao jer sam ga davno gledao pa bih morao ponovo.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,438 sekundi.