| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Teret (2018) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
srborus
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
member
Opcije posta
Thanks(2)
Citiraj Odgovor
Tema: Teret (2018)Objavljeno: 25.Studeni/Nov.2018 u 08:26 |
|
ovaj film je politički obojen i snimljen sa ciljem da ocrni jedan narod....mislim da mu nije mesto na ovom fantastičnom sajtu gde smo svi jednaki i gde nema mesta mržnji i tako treba da ostane.....
|
|
![]() |
|
papiko
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user
Pridružen: 01.Ožujak/Mar.2009 Lokacija: Serbia Status: Offline Points: 215 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Studeni/Nov.2018 u 19:40 |
|
Slazem se sa kolegom "srborusom", nije u redu da prave filmove na temu rata, dok sa druge strane svi jedva ocekuju da odgledaju i iznose razlicite retardirane stavove ko je kome sta!? Nema veze sa vezom.
I neponovilo se ma koliko tona ljudi oce to. Jer ce posle plakati i zacudjeno i nezamisljivo slagati svoje otupljene face.
|
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 26.Listopad/Oct.2017 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 293 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 22.Veljaca/Feb.2019 u 17:57 |
|
Ognjen Glavonić - Teret (2018)
Tri meseca nakon beogradske, sinoć je održana i novosadska premijera ovog filma koji, je već, a tek će, pokrenuti velike polemike, odobravanja i negodovanja. Već sam podatak da je novosadski distibuter (jedna NVO) jedva pronašao bisokopsku salu (nekoliko bioskopa je odbilo da u njima prikaže film) već govori nešto o otporu sredine koji film oko sebe počinje da izaziva.
Čim na jedan film javnost (ma šta to značilo) reaguje na taj način, znači da govori o osetljivoj temi. A čim govori o osetljivoj temi, eto i mene.
Tema filma nije laka, ali je nam je neophodna. Reč je o zločinima koje je nad albanskim stanovništvom tokom rata na Kosovu 1999. počinila srpska policija, i njegovom skrivanju prevoženjem tela u Srbiju i sahranjivanjem u masovne grobnice. O tome se u srpskoj javnosti ne govori mnogo ili se ne govori uopšte. Ako se i govori, ljudi okreću glave. Ne žele da čuju ili ne žele sebi da dozvole da čuju, ne znam.
Filmski gledano, Teret je snažan i sugestivan film. Spor, prepun zlokobne tišine i neizgovorenih reči, u sivom koloritu, dobrim delom sniman iz ruke, on je i drama i misterija i road movie, Teret temu ne tretira direktno već posredno.
Vlada je vozač u svojim ranim četrdesetim angažovan od strane nekih uniformisanih lica da za novac prevozi misteriozni teret sa Kosova u Srbiju. Radnja filma se odvija u vremenskom rasponu od nekih 18 časova, tokom jednog i po dana u rano proleće 1999, a Vlada vremenom postaje svestan ...svestan čega? Šta i kako jedan čovek upleten u lanac zločina shvata je ono zbog čega se gleda ovaj film. Ko ga bude gledao neka se ne nada zabavi i neka ne kupuje kokice, jer ovo nije film za kokice. Ovo je film tokom kojeg ćete se nagutati pljuvačke i tokom kojeg ćete se osećati teskobno.
Sporim, dugim kadrovima, zlokobnim zvucima, krupnim kadrovima lica junaka i tišinom režiser postepeno gradi napetost i neizvesnost. Ali, ono što mi se posebno dopalo u filmu je kraj, jer se on, pored svega navedenog, završava optimistično. Nije to neki vedri optimizam, ne može ni biti, ali je očita intencija režisera da poslednjim kadrovima da i svoj stav, koji, makar posredno, a takav je i ceo film, nedirektan, ostavlja tračak svetlosti i nade...
Teret je snažan film, sa sporim periodom inkubacije. Vrednost i značaj ovom filmu daće neke buduće generacije. Na nama je da ga pogledamo, makar posle njega ne rekli ni reči. Reči će vremenom naći svoj put. Kao što ga je našao i Vlada.
Toliko od mene.
p.s. Projekciji filma prisustovao je i režiser i dva glumca. Posle projekcije se poveo zanimljiv razgovor. Mislim da je upravo to ono što nam je neophodno, da progovorimo o ovom filmu i onome o čemu ovaj film govori.
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 187781 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 01:35 |
|
Zanima me koliko ima bioskopa u N.Sadu. U mom gradu, koji je u zlatno doba, imao dva ipo, ne radi nijedan. Najbliži je udaljen 80 kilometara.Teret ima svoje mesto na Festu tako da bar u tome siroti mali i napaćeni nvo nije u pravu. Još nešto, protiv osnivača nvo se vodi sudski postupak koji se može naći i odslušati na jutjubu. To što gospođa nataša i njen nvo želi da predstavi kao aksiom nema veze sa činjenicama koje sam čuo na suđenju. Za autora filma ne znam, nisam vidovit i ne mogu na neviđeno da pišem o filmu koji ću vrlo rado odgledati. Mogu da se složim, vrednost filmu, radu i učinku nvo koja je manjim delom finansirala film, daće moja i neke druge generacije. Koliko mi je poznato, najveći teret snimanja Tereta, snosi država koja je pare iz budžeta (naše pare) dala ovom filmu.
|
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 26.Listopad/Oct.2017 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 293 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 02:35 |
|
Stole, vidim da film nisi ni video, ali već zauzimaš nečiju stranu. Ne znam zašto jer se ovde ne radi o nekom sukobu i nema strana. Zakačio si se za NVO i o njemu, a ni tu nisi u pravu. Ja nikada ne komentarišem filmove koje nisam gledao, niti bilo šta povodom njih. Taj NVO je samo bio distributer u Novom Sadu, nije ga finasirao ili ne znam šta. A ni to da je država većinski finansirala film nisi u pravu. Da, dala je novac, ali je film najvećim delom finansiran iz drugih izvora (evropskih fondova za prvi autorski film, za mlade sineaste, itd). Ne znam o kakvom sudskom postupku govoriš, i ko je ta Nataša? Daj link sa YT. A, čak i da se vodi postupak, to ne znači automatsku osudu onoga ko je tužen. I, vidiš, opet o filmu pričamo posredno, ne o njemu samom, onome o čemu on govori i na koji način, nego o posrednim temama. Nadam se da ovo ne shvataš kao lični napad jer to i nije. |
|
|
http://ethio-pain-music.blogspot.rs/
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(2)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 02:57 |
|
Ogradio sam se kad sam napisao da nisam gledao film. Isto važi i za komentar glede distribucije. Ne znam kakav je film niti znam koliko bioskopa radi u N.Sadu. Teret je na repertoaru Festa i ta kripto stigmatizacija ne pije vodu. Ono što me konkretno zanima je da li je autor, u maniru holivuđana, izvukao samo fragment iz celog događaja ili se potrudio da da širu sliku. A šira slika podrazumeva optužnicu i oslobađajauću presudu glavnom bezbednjaku koji je morao da snosi posledice. Bar po službenoj dužnosti. Čova je posle Haga izjavio da je radio za agenciju koja nije naša (srpska). U sve to se umrežila jedna nvo čijem osnivaču se sudi upravo zbog prevoza žrtava za koje i nato snosi krivicu. Podrazumeva se da ovo nije ništa lično, ovo je diskusija iz koje mogu nešto naučiti. Poslao sam link.
|
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 03:18 |
|
Nisam hteo da novi gledalac od mene sazna previše, pa sam delom i sam kriv za moguća nerazumevanja. Zato kažem da o ovom filmu ne vredi razgovarati dok se ne pogleda. A u fokusu tog razgovora bi trebalo da prvo bude sam film, a zatim i tema koju obrađuje, jer tema nosi sa sobom bitna etička pitanja. Film ni jednom rečju ne pominje ni zloćin, ni mrtva tela koja se prevoze, niti ih mi vidimo, niti na nekog upire prst i traži krivca, ništa, ništa od toga. Samo prati kako glavni junak filma postepeno shvata da prevozi nešto što je u samom epicentru zaveta ćutanja. Kako reaguje na to i kako postupa na kraju, neću otkriti. Hvala za linkove koje si mi poslao, svakako ću ih poslušati, kad nađem vremena.
|
|
|
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 03:29 |
|
Zahvaljujem na komentaru u razumevanju. Nadam se da će se neko zainteresovati, progovoriti i da će se javnost bolje upoznati sa činjenicama. Da parafrizarm ono što je rekao Rišelje : Dajte mi pasus a ja ću izvući rečenicu kojom ću optužiti čoveka. |
|
![]() |
|
IgaBiva
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 07:17 |
|
Kritika filma - https://titlovi.com/clanci/2096/teret-lepa-sela-lepo-gore/
|
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 10:37 |
Dobra, precizna kritika. Sve stoji, sve je na mestu. Ti susreti vozača Vlade sa, kako si odlično primetio, uglavnom mlađim ljudima imaju svoju svrhu i namenu, jer je, po mom mišljenju, film prevashodno i namenjen mlađoj publici. Tako bi stepen identifikacije mogao biti veći. Sa druge strane, nismo pomenuli još jedan sloj filma, a to je međugeneracijski odnos. O tome je najeksplicitnije bilo reči u završnom razgovoru Vlade sa njegovim sinom, pred sam kraj filma, ali je prisutan od samog početka (spomenik iz NOB-a kao mesto odvijanja jedne epizode, sinovljevi drugovi pred kraj filma). Mogu samo da pretpostavlm da jerežiser imao nameru da događaj koji je tema stavi u širi istorijski kontekst i pokaže liniju kontinuiteta prenošenja ratnih trauma ne samo u realnosti, već i kroz pripovedanje o njima. Potpuno si u pravu kada kažeš da film ovako ogoljen i de fakto nefilmičan (bez posebno atraktivnih kadrova, gotovo potpuno lišem humora, sem ironijskog, a i to samo malo) ne može imati širu pozitivnu recepciju kod publike. Opet smatram i pretpostavljam da je i režiser bio toga svestan, ali se sa namerom odlučio za ovakav, sveden film, film koji direktno ne govori mnogo,već svoje poruke saopštava metaforički i simbolički, u podtekstu i u neizgovorenom. Metafora i simbol, alegorija i parabola nisu omiljeni kod široke publike, već zahtevaju posvećenijeg gledaoca, gledaoca koji je, da tako kažem, iznad proseka. Mislim da je i dramaturški režiser poentu hotimično ostavio za kraj, poentirajući završnim scenama koje predstavljaju njegov stav. Potpuno sam siguran da Teret neće imati dug bioskopski život kod nas, niti će imati veliku publiku. Štaviše, kad se jedan deo javnosti informiše o ovom filmu, (naravno, iz treće ruke), mogu se očekivati i rigoriznije ocene, osporavanja njegove vrednosti a i verovatna sprečavanja prikazivanja. Ovo je, naravno, opet samo pretpostavka. Biće zanimljivo pratiti život ovog filma u kritici i u bioskopima. Ni političari neće ostati nemi na njega, a time je film zapravo već postigao svrhu : da se o njemu i onome o čemu film govori priča, diskutuje, vode polemike, odobravanja i osporavanja. Ali, da poričemo da se TO nije desilo, teško da ćemo moći. Film je mali korak ka neophodnoj katarzi srpskog naciona, možda tek međukorak, ali svakako hrabar i potreban. Mission accomplished, što se mene tiče. p.s. pretraga na sajtu ume malo da zeza. Iako sam u više navrata prtetraživao ovaj film, ovu kritiku nisam video, nije mi je pretraživač izbacio. ne znam šta je posredi. slično je kad ukucavam neke novije filmove. na prvu pretragu ne daje ništa, tek na ponovljenu izbacuje rezultate. Ažurirao 2b0rn0t0b - 25.Veljaca/Feb.2019 u 10:48 |
|
|
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 02:38 |
Preneto iz Dnevnika gledanja filmova.
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77201 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Veljaca/Feb.2022 u 19:14 |
|
Ima ipak nade za domaći film, možda ponovo počnem da ih gledam.
Hvala Iga i 2b0rn0t0b ![]() Avaj, već ste obojica rekli sve, nemam šta dodati, svakako mi se dopao, voleo bih i da je direktniji, mada i ovakav kakav je pruža (meni) dovoljno nemira. Lučev me je oduševio a kako u poslednjih 30ak god izbegavam novije domaće filmove, iako povremeno neuspešno, time sam nažalost imao prilike gledati ga u svega 3-4 filma do sada, pa i to pre 15-20 godina, ispraviću i to uskoro.
|
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Veljaca/Feb.2022 u 21:45 |
|
Mada Stole vise nije aktivan, prica o Jovici Stanisicu koji tada nije bio na celu sluzbe i koji je potom osudjen ( nije oslobodjen svih optuzbi), i on je kontroverzna licnost od upada u Metropol pa na dalje. Govorilo se mnogo u javnosti i ja koji slabo gledam televiziju pa znam, sta ce nam jos i film, a pola stvari se u sustini ne zna tacno ali se dosta pominjalo, mislim da ovo treba da ide u dokumentarce sa odredjenim koliko to moze nepristarasnim metodoloskim pristupom, ako to moze neko da uradi. I da moje misljenje je da ne treba na ovom forumu diskutovati o ovakvim temama, uvek imaju dva ili vise referentnih sistema kao i princip reciprociteta, koji treba ispostovati a ne postuje se. A imamo dosta dobrih starih filmova, evo npr. korejski Along with the Gods: The Two Worlds o kome planiram da napisem nesto, podseti me npr. na Sabirni centar po mom misljenju jedan od remek-dela kinematografije nasih prostora.
Ažurirao AlexDeLarge - 07.Veljaca/Feb.2022 u 23:20 |
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77201 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Veljaca/Feb.2022 u 22:04 |
|
Nema Jovice u ovom filmu, niti je o njemu uopšte, niti ima diskusije uostalom (ja makar rekoh svoj utisak tek) a nije ni za dokumentarac (ta ne opisuje film same događaje, zločine, ličnosti bliže istorije itsl), dok ne znam šta je referentni sistem i zašto ih je dva, uvek, a tek ne znam o kakvom je reciprocitetu reč, jesi li sigurno gledao film?
![]() Imamo dosta dobrih starih filmova, ja u šali volim da kažem da su mi domaći filmovi postali daleki onda kada su počeli da ih snimaju u boji, čast izuzecima. Ovaj me je privukao zbog teme, gledah doduše i Tomu, no van toga se ne sećam šta sam poslednje gledao domaće, valjda Ničije dete tada kada je izašao.Ako misliš da ne treba imati političke postove (to glede "ne treba diskutovati"), slažem se, no film nije politički obojen, dok se o temi zločina i žrtava mahom zapuštavaju usta svuda ionako, ovaj film je krajnje indirektan, bitno je da je snimljen, meni je i efektan a temu će ionako zaključati ako se krene sa političkim mudrovanjem i svađom, što reče toni.
|
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Veljaca/Feb.2022 u 22:49 |
|
Nicije dete je po stvarnom dogadjaju i gledao sam dokumentarac. Pricao sam o komentru sto je Stole napisao i autor u podcast-u pominje da nije direktno ali indirektno provlaci datu pricu, a gledao sam njegov skoriji Podcast u kome objasnjava i koji je duzi od filma, ne samo gledao film, jer se diskutovalo pa rekoh hajde da pogledam posto jedini nisam hteo da gledam. Mada nije aktivan da odgovori pa je mozda glupo sto sam i pisao. Meni nasi iz npr. iz 80-tih i 90-tih pa i malo kasnije nisu uopste daleki, cak su mi neki izvraredni a neki remek-dela kao sto sam spomenuo Sabirni centar. Toliko od mene.
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Veljaca/Feb.2022 u 22:52 |
|
Ta naglasih da je to u šali
volim i ja gomilu filmova iz osamdesetih, blesavim se za crno-bele filmove, iako stoji da su mi zbilja dragi.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |