Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Utøya 22. juli (2018)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Utøya 22. juli (2018)

Utøya 22. juli

Utøya 22. juli (2018)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Utoya, 22. srpnja

Godina:

2018

Žanr:

drama, triler

Trajanje:

93 min

Režija:

Erik Poppe

Scenarij:

Erik Poppe
, Siv Rajendram Eliassen
, Anna Bache-Wiig

Glavne uloge:

Ann Iren Ødeby
  >  Silje
Yngve Berven
  >  Police Officer
Belinda Sørensen
  >  Mother
Karoline Petronella Ulfsdatter Schau
  >  Sigrid
Brede Fristad
  >  Petter
Torkel Dommersnes Soldal
  >  Herman
Ada Eide
  >  Caroline
Andrea Berntzen
  >  Kaja
Elli Rhiannon Müller Osborne
  >  Emilie
Aleksander Holmen
  >  Magnus
Sorosh Sadat
  >  Issa
Solveig Koløen Birkeland
  >  Injured Girl

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
titlovi.com View Drop Down
Approval team
Approval team

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj titlovi.com Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Utøya 22. juli (2018)
    Objavljeno: 01.Listopad/Oct.2018 u 00:59
Prijevod je uradila MajaG72 👍
Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (2) Thanks(2)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Listopad/Oct.2018 u 02:38

Prvo da se zahvalim na prevodu.

Odgledao sam i norveškog kandidata za Oskara. Film je inspirisan masakrom koji je u svom ludilu napravio Brejvik. Dotični je prvo napravio diverziju u blizini norveške vlade. Iskoristio je gužvu da naoružan dođe do ostrva Utoja na kom je kampovao podmladak laburirtičke partije. U pucnjavi koja je trajala 72 minuta ubijeno  je oko 84 a ranjeno je oko 200 omladinaca. Broj onih sa trajnim traumama ne znam. U Brejvikovom slučaju zakazala je država koja je mogla da spreči i diverziju i masakr. Brejvik je, opet zbog norveškog pravnog sistema, osuđen na maksimalnu vremensku kaznu. Umesto smrtne kazne ili doživotne robije osuđen je na 21 godinu u norveškom zatvoru koji liči na sve osim na mardelj. Na suđenjima na kojima se još uvek pojavljuje, pozdravlja ljude naci pozdravom i govori kako bi sge opet rado ponovio.

Autor filma je imao težak, delikatan i nezahvalan zadatak. Nije prošlo mnogo vremena od pokolja i on je morao da nađe način da ispoštuje mrtve i ne uvredi žive. Odabrao je skoro pa dokumentaran pristup kakav je, na primer, imao Šaulov sin. Podseća na to nervozna kamera iz ruke kamermana koji je dobar deo filma trčao za glavnom junakinjom dok je snimao film koji ima samo jedan kadar. Koliko je za sve njih Brejvik, pretpostavljam i za nas, oličenje Satane, pokazuje činjenica da mu se nijednom u filmu nije pomenulo ime. Čak se jasno i ne vidi, u nekoliko scena promiče silueta sa puškom i to je sve. Čuje se samo pucnnjava koja traje 72 minuta. Preciznije, isto onoliko koliko je i Brejviku trebalo za masakr.

Mislim da je autor postigao sve ono što je planirao da uradi u filmu. Zahvaljujući preživelim svedocima rekonstruisao je masakr koji je prikazao iz njihove perspektive. Sam film je imao pet snimljenih pokušaja. Pobedila je četvrta verzija koja je po mišljenju autora najbolja. 

Ažurirao Stole Haringa - 05.Listopad/Oct.2018 u 20:09
Na vrh
chiba View Drop Down
Active member
Active member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj chiba Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Listopad/Oct.2018 u 12:13
Odličan film.
Na vrh
zyklon View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj zyklon Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Listopad/Oct.2018 u 14:51
Krasno i taman "prigodno" vrijeme za daljnje ocrnjavanje desničara. Hoće li netko u skorije vrijeme snimiti neki film o left-wing ekstremistima/teroristima ili left-wing komunistima? Taj bi gledao.
Na vrh
mahoni View Drop Down
Administrator
Administrator
štap i šargarepa

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mahoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Listopad/Oct.2018 u 19:11

Očekivano je da ovakav krajnje tragičan događaj posluži za nastavak političkih obračuna.

Pokušaću da napišem nešto što će možda navesti vodu na pravi problem. Prvo tehnikalije.

Na ostrvu je zvanično organizovan "POLITIČKI LETNJI KAMP", a organizator mora da ispuni uslove za tako nešto. Organizator nije ispunio ni jedan uslov za okupljanje tako velikog skupa. Mene interesuje i ko je iz vlasti mogao da dozvoli to okupljanje ako uslovi nisu ispunjeni. 

Nemoguće je kontrolisati ni same učesnike sa par policajaca na tolikoj površini. Zna se tačno koliko je ljudi iz policije, zdravstvene zaštite, redarske službe i ostalih tehničkih službi potrebno za tako nešto. Sve se to sakrilo pomoću jednog poremećenog lika. Zamislite da ih je došlo njih pet, pa pobili bi i svu divljač. Prilaz(ulaz) nije bio postavljen, već je svako mogao da luta unaokolo i da neprimećen ode tamo. Meni ovaj film izgleda kao da je iz kamenog doba i da jedan jači može da pobije i potlači sve ostale. Naravno, onog trenutka kada je taj lik prozvan "nacionalistom" odmah se moglo naslutiti gde će priča da ode. 

Mene lično nervira to što već zadnjih 30 godina neko izvrće postulate socijalogije, pa i filozofije. Ako "nacija" nije nešto opasno i neljudsko kako može nacionalizam da bude. Glupost koja je itekako zaživela u onim drugim.  Naravno, to nigde i ne piše u knjigama filozofije i sociologije. Pominju se slučajevi koji se smatraju patološkim, ali nazivi nemaju veze sa nacionalizmom. Ovo jeste klasičan slučaj patologije, ali ne vidim ni odgovor sitema koji može da bude bolji. U norveškoj nema smrtne kazne, čak mislim da će taj lik da izađe i još se oženi i ima svoju decu. Po meni to isto izgleda bolesno, ali verujem da će drugi imati drugačije mišljenje. Naravno, NISU NJIHOVA DECA u pitanju.

Bolje živeti jedan dan kao lav, nego ceo život kao miš
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Listopad/Oct.2018 u 11:17

Pisao sam o filmu u drugoj temi. Priznali su da je država omanula u oba slučaja. Brejvik je postavio i aktivirao bombu u blizini zgrade vlade i ta diverzija je privukla pažnju svoh raspoložovih organa reda i gonjenja. Iskoristio je to da u pandurskoj uniformi dođe do ostrva i napravi pokolj.

Ludak je ludak bez obzira na naciju, rasu, veru, političko opredeljenje... A dotični je upravo to, ludak koji će se uskoro naći na slobodi. Ne mora čovek da bude psihijatar ni akademik da bi to znao posle ovakvog masakra.

Na vrh
mahoni View Drop Down
Administrator
Administrator
štap i šargarepa

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mahoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Listopad/Oct.2018 u 15:45

Slažem se sa definicijom ludaka, ali ne zaboravi, taj ludak je sedeo u sudnici i plakao kada je umesto da da izjavu pušten nekakav reklamni film(kojih ima milion na netu) koji propagira izolaciju i nekakve vitezove iz ko zna koje ere i sve je to popraćeno tekstom gde preovladava priča o patriotizmu i naciji. Napravljen politički cirkus gde će njegov psihosomatski poremećaj biti u senci nekakvih naglabanja o "čistoj krvi" i slobodi. Čovek ubije toliko ljudi i onda sistem svojom političkom podlogom pokušava da objasni kako je izvršen uticaj na tog mladog čoveka.

Tako su nacisti objašnjavali "strašno loš" položaj nemaca u češkoj, koji su inače živeli ko bubrezi u loju, bar u odnosu na čehe, pa prvom prilikom uleteli u drugu zemlju i okupirali je. Komunisti su ubijali prevashodno svoje i ugnjetavali svoje saveznike. Sve bi počelo pričom o unutrašnjem arhineprijatelju i onda bi na neke od njih svalili sve svoje nedostatke i promašaje.

Sistem je isti, sve ostalo su nijanse. Pogrom je uvek pogrom i uvek je zločin.

Sve bi bilo u redu da film sadrži realno prikazivanje stvari i da želi da ukaže na patološke pojave u čoveku, društvu i državi i da eventualno u budućnosti služi kao upozorenje. 

Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Listopad/Oct.2018 u 02:03

Ludak me svojim cmoljenjem u sudnici  toliko podsetio na Aleksa iz Paklene pomorandže da ću morati da je repriziram.

Za lepače etiketa ne postoji granica između nacionaliste i šoviniste. A hitler, germani u globalu, su upravo to, oni su esencija šovinizma. Domaćim kepačima etiketa to nije problem, budali je sve isto a etiketa klerofašiste tako moćno zvuči.

Posao sa štancovanjem svastika se proširio i nije zaustavljen. Neka me neko ispravi ako grešim. Nisam mogao da verujem na šta sam naišao dok sam njuškao posle onog patriotskog finskog filma.

Ludak je zajahao taj talas nacizma da bi sakrio i opravdao svoju nenormalnost. Realno, nijedan normalan čovek ne bi naudio detetu ili adolescentu makar ispred sebe imao hitlerjugend.

Od masakra je prošlo sedam leta i rane su još sveže. Ne bih voleo da sam u koži roditelja koji proživljava smrt svog deteta iznova i iznova zbog nekog filmadžije. Reditelj je svojim pristupomm izbegao lešinarenje i gledaocu dao vremena da razmisli koliko su norveške vlasti podbacile. Kod nas kažu da se u kući obešenog ne spominje uže, nešto slično je uradio reditelj. Zna se ko je Brejvik, šta je uradio, kako izgleda i gde se nalazi. Za mene bi prikazivanje njegovog lika i nedela bilo reklama i podsticaj za drugog ludaka da uradi nešto slično. Nije Brejvik usamljen slučaj niti je ovo jedini film koji obrađuje ovu temu. Vilnev je, na primer, filmom Polytechnique (2009) ovekočio sličan masakr.
Na vrh
mahoni View Drop Down
Administrator
Administrator
štap i šargarepa

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mahoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Listopad/Oct.2018 u 12:17
Originalno postovano od strane Stole Haringa Stole Haringa piše:

Od masakra je prošlo sedam leta i rane su još sveže. Ne bih voleo da sam u koži roditelja koji proživljava smrt svog deteta iznova i iznova zbog nekog filmadžije. Reditelj je svojim pristupomm izbegao lešinarenje i gledaocu dao vremena da razmisli koliko su norveške vlasti podbacile. Kod nas kažu da se u kući obešenog ne spominje uže, nešto slično je uradio reditelj. Zna se ko je Brejvik, šta je uradio, kako izgleda i gde se nalazi. Za mene bi prikazivanje njegovog lika i nedela bilo reklama i podsticaj za drugog ludaka da uradi nešto slično. Nije Brejvik usamljen slučaj niti je ovo jedini film koji obrađuje ovu temu. Vilnev je, na primer, filmom Polytechnique (2009) ovekočio sličan masakr. 

Druže, da budem iskren, po meni ovaj film ima šemu onih glupih horora gde cela sala viče "ne na tu stranu, mentolu." Stvarno nije ništa naročito. Oseća se panika i teror, ništa više. Previše mladih ljudi je poginulo da bi neko to želeo da prikaže. Za mene je ovo samo još jedan dokaz da gorani, izviđači i ostale ugašene obrazovne organizacije za mlade ljude nikako nisu trebale da budu uništene. 

Prvo što te uče u vezi masovne panike je da izađeš iz gomile i da potražiš "više" tlo. Naravno, da osmotriš šta se događa. Ovi mladi ljudi su postupili drugačije jer nisu znali šta treba da se uradi. 

Opet ponavljam, zajedno sa onim degenerikom na optuženičkoj klupi bi trebalo da sede i organizatori i ministar ili ministri koji su to dozvolili. Ali naravno da neće, jer će da "optuže" oružje i politiku za koje se vezuje ili za koju oni žele taj događaj da vežu. Onda će da oduzmu narodu oružje uz debelu hajku i halabuku i objašnjavati da su oni tu da zaštite narod, a nisu sposobni ni dve nacrtane ovce da sačuvaju. Onda će sve da se gura pod tepih do nekog novog slučaja i tako u krug. Samo, nikada neće njihova deca da budu u opasnosti.

Ako smo već toliko socijalno napredovali valjda smo svesni da je ludaka uvek bilo i da je jedini način da ludake izoluješ, a ne da ih rehabilituješ. Oni neće šetati do dedinju već po dorćolu, zvezdari, borči....

Ažurirao mahoni - 08.Listopad/Oct.2018 u 22:32
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Listopad/Oct.2018 u 00:44

Hteo sam i ovde da eskiviram politiku.

Domaćinstvo, ONO i DSZ behu korisni predmeti. Za neoliberale oni su trošak i zato ih više nema. Ne postoje ni ostale korisne organizacije i udruženja.

To što odgovorni iz vlasti nisu pravili Brejviku društvo više govori o njihovoj vlasti nego sve one lepe priče i slikovnice kako njihovi političari biciklom idu na posao. Govori i to što mu dozvoljavaju da u sudnici pokazuje koliko je pao sneg prošle zime. Može se to sprečiti lisičenjem ako postoji dobra volja. Očigledno je da ne postoji i da će u mardelj pre otići onaj koji kažnjava dete udarcem po turu od naciste koji javno paradira.

Brejvik je došao u policijskoj uniformi i time zavarao žrtve. Svako od nas je izdresiran da se za pomoć obrati uniformisanom licu koje je tu da pomogne. Usađeno nam je da su čike u uniformi bezopasne za poštene ljude i da samim tim ne predstavljaju opasnost. Koliko sam video, bili su na ostrvu u šumi u kojoj je loša vidljivost.

Zaboravih da dodam, svako društvo ima procentualno isti broj ludaka, ubica i drugog finog sveta. Budale su kao kancer koji metastazira u dodiru sa normalnim ljudima.
Na vrh
arter View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj arter Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Listopad/Oct.2018 u 08:18
Po meni je ovo krajnje loše režiran film .... Meni je bilo vrlo teško da ga gledam, ne zbog surovosti istinite priče, već zbog jednostranog pristupa i diletantskog režiranja. Film pokazuje samo jedan ugao, ugao žrtvi bolesnog uma, Brejvika, ali ne bavi se ni najmanje uzrocima koji su doveli dio tog masakra, i samim Brejvikom i uzrocima njegove patologije. Prikazivanje njegovih motiva, i pokretača koji su ga nagonili na ovako nešto, ma koliko oni bolesni bili, ne bi po meni bila njegova reklama, već bi pokazala neke uzroke koji su doveli do ove tragedije. Uzrok i krivicu za ovaj masakr, ne nosi samo Brejvik, već i nesposobna norveška vlada i policija. Sve to nije ni dotaknuto u filmu, film se bavi samo posledicama ... patnjom žrtvi masakra. I patnja žrtvi nije ubedljivo prikazana, i vrlo je loše režirana. Kamera drži jedan rakurs bez ikakve promene po 15 minuta, dok tinejdžeri leže na zemlji. Logično je da u toj situaciji, pred ealnom smrću, svi beže glavom bez obzira. Ovde se kamera drži zamrznuto po 20 minuta, uz sve to idu dijalozi često besmisleni, ili neprimereni situaciji ... pratimo od nekoliko stotina tinejdžera kampa u Utoji sudbinu samo četvoro, petoro ljudi. Ukratko, vrlo loše i neuverljivo režiran film. Sramota za jednog iskusnog režisera da ovako diletantski režira film sa vrlo ozbiljan film. Tema za ozbiljno razmišljanje, ali sam film je totalni promašaj!
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Listopad/Oct.2018 u 22:44
  Iznenadio bi se kad bi znao koliko dotični ima obožavaoca. Na jednog sam naleteo na netu, jedan od onih tipova kojima je baš sve što je došlo iz Nemačke najbolje na svetu. NIje smeo javno da kači ratne uspomene nacoša iz rata pa je zato koristio druge metode. Na primer, kad se spomene Ivo Andrić, umesto komentara dotični bi kačio njegove slike iz Berlina 1936-te. Bio je okružen nacošima i zastavama ne svojom voljom već po službenoj dužnosti. Pa ti posle objašnjavaj zašto je stajao ispod svastike. Na Brejvika je odlepio, bio mu je avatar dok nije reagovaa administracija.

Ljudi nisu svesni svojih postupaka kad uzdižu naciste i ludake poput Brejvika. Dotični bi ih osokolio jer nije adekvatno kažnjen. Ubio je za kratko vreme toliko ljudi, ne kaje se i dalje salutira kad se pojavi u javnosti.

Video sam da se pojavio engleski titl za film Norway Aka 22 July (2018). Ako je verovati opisu, obrađuje sve tri faze Brejvikovog bitisanja.

Na vrh
vito-belucci View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj vito-belucci Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Ožujak/Mar.2019 u 09:37
Odličan film.
Na vrh
beogradski View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj beogradski Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Svibanj/May.2019 u 15:36
Dobar film ali uznemirujuć. Preporučujem.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,227 sekundi.