Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Benny's Video (1992)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Benny's Video (1992)

Benny's Video

Benny's Video (1992)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

1992

Žanr:

drama, kriminalistički

Trajanje:

105 min

Režija:

Michael Haneke

Scenarij:

Michael Haneke

Glavne uloge:

Stephanie Brehme
  >  Evi
Arno Frisch
  >  Benny
Ulrich Mühe
  >  Vater
Stefan Polasek
  >  Ricci
Ingrid Stassner
  >  Mädchen
Angela Winkler
  >  Mutter

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Kneginja View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Kneginja Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Benny's Video (1992)
    Objavljeno: 09.Rujan/Sep.2011 u 02:39

Benny's Video (1992)

* Bennyjev video *

http://www.imdb.com/title/tt0103793/

Režija: Michael Haneke
Scenarij: Michael Haneke
Žanr: Drama, Triler
Država: Austrija, Švicarska
Jezik: Njemački, Engleski, Arapski, Francuski
Trajanje: 105 min

Arno Frisch ... Benny
Angela Winkler
... Mutter
Ulrich Mühe
... Vater
Ingrid Stassner
... Mädchen
Stephanie Brehme
... Evi
Stefan Polasek
... Ricci

Hladnokrvni četrnaestogodišnjak oživljava svoju poremećenu fantaziju.

14-godišnji Benny smatra da je sve što snimi kamerom samo po sebi bolje
i stvarnije nego ono što može vidjeti golim okom. Njegovi zauzeti roditelji
jedva ga primjećuju pa on većinu svog vremena provodi gledajući divlje i
nasilne filmove ili gledajući kroz prozor svojom kamerom.
Jednoga dana iz hira pozove djevojku u kuću i hladnokrvno je ubije pred
upaljenom kamerom. Tijelo zatim privremeno skrije u ormar i ode na zabavu.
Kad im on, koristeći film da bi demonstrirao, objasni situaciju, njegovi roditelji
smireno i sabrano razgovaraju o tome.
Jasno je da njegova vlastita psihološka patologija ima duboke korijene
u onoj njegovih roditelja.

Film je glavni dio Hanekeove hvaljene trilogije o stvarnim događajima
neobjašnjivog nasilja. Donosi nam jezivu priču o tinejdžeru koji snima
svaki aspekt svog života. Dok postaje neosjetljiv na nasilje prikazano
na televiziji, njegovi porivi postaju smrtonosni u ovom osvježavajuće
nesenzacionalnom prikazu ubojitih nagona.

NAGRADE:
1993: European Film Awards;
Michael Haneke, dobitnik FIPRESCI nagrade
Veit Heiduschka, Bernard Lang, nominacija za najbolji film
1992: Viennale;
Michael Haneke, pobjednik festivala

prevod uradio Gaca62

TITL 

prevod uradio mita53

TITL  

izvor:inter.okr.

Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:03

Reprizirao sam Benijev video koji sam skoro zaboravio. Toliko je vremena prošlo od premijere.

Hajneke je imao tu "nesreću" da ne bude prvi sa mučnim scenama ubistva i svemu ostalom što film krasi a o čemu ću malo kasnije. Pre Benijevog videa gledao sam daleko bolji, sadržajniji, efektniji, ukratko, superiorniji Kratki film o ubijanju.

Da se vratim na temu i Hajnekea koji je zanatski odradio posao tako da mu skoro nema mane. Trudio se da bude jasan, nepristrasan i svog junaka je posmatrao i proučio kao zamorca u eksperimentu koji nije do kraja uspeo. Nije uspeo jer je pored nehumanog pristupa ostao nedorečen i kontradiktoran. Leš devojlice je dva dana bio u stanu a niko da oseti smrad ili se zapita šta i gde smrdi. Posle svega, on je svog junaka nagradio letovanjem u Egiptu jer je tatko morao sve sam da obavi. Poslao ga je u Egipat jer imao u planu neke scene koje zbog kukavičluka i kompromisa nije realizovao. Zato mi ta epizoda u Egiptu izgleda kao balast, višak i nepotrebno nabijanje minutaže. Mogao je minute koje je proćerdao za Egipat pametnije da iskoristi. Na primer, da da motiv ili bilo kakav nagoveštaj da li je mladac rođen kao monstrum ili ga je formirala spoljna sredina. Za ovu varijantu je potrebno malo zagrejati stolicu, imati mašte i ponuditi bar nagoveštaj. Ne tražim ja rešenje na tacni kao što ne tražim nelogičnosti koje se viđaju po niskobudžetnim hororima.

Umesto toga od Benija svesno pokušava da napravi žrtvu modernog društva nudeći otuđenje od bliže i dalje okoline kao razlog. U to ubrajam uticaj filmova i televizije koja nema šta drugo da prenosi osim građanskog rata u eks SFRJ. Podvala je u prvi mah uspela dok nisam vratio film unazad, malo razmislio i video da je Beni ostao sam kod kuće za vikend jer je to sam želeo. Ubistvo iz nehata je bilo okidač za njegovu šizofreniju i tu je Hanele najzad dorastao zadatku jer je ono što je naučio na psihologiji preneo na Benijevo i ponašanje njegovih roditelja. 

Zahvaljujem se kolegama iz druge teme na biografskim podacima autora, bez njih bih ostao slep.

Da ne dužim, reditelj nije dorastao zadatku, ostao je bez ideja, ili je bio lenj da ponudi nešto bolje.
Na vrh
jeje cantiq View Drop Down
Banned user
Banned user

jedan fašista manje

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj jeje cantiq Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:27
Originalno postovano od strane Stole Haringa Stole Haringa piše:

Umesto toga od Benija svesno pokušava da napravi žrtvu modernog društva nudeći otuđenje od bliže i dalje okoline kao razlog. U to ubrajam uticaj filmova i televizije koja nema šta drugo da prenosi osim građanskog rata u eks SFRJ. 
Nije to do Benija nego do Hanekea. 

Zaviriš li u Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages vidjet ćeš da su dogadjanja na tlu bivše Jugoslavije od sudbinskog značaja za ovog redatelja. Njegov junak, ratni fotograf ide slikavat krvave ratne scene pravo u Drenicu. Naravno, zna se koja strana krvari u Drenici i to nam nadobudni fotograf zorno pokazuje...

To je to sitno dnevnopolitičko poentiranje, osnovna značajka Hanekeova opusa. Posrana moralna vertikala.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:39
  Ne znam, davno beše kad sam gledao Benija i od onda sam izgubio interesovanje za Hanekea. Ne znam da li je to zbog toga što ga mnogo hvale, što je in ili zbog toga što vazda tražim nešto ispod radara. Gledao sam Sedni kontinent, Funny Games i bilo mi je dosta. Nemam vremena ne za njega već za gomilu sličnih njemu.

U Beniju je pokazao da između njega i kafanske pevaljke nema mnogo razlike. Dama peva po vašarima a Haneke cvrkuće za malo finiju publiku.

Kad sam već kod Benija, biće da je pobegao sa časa kad su ih u školi za psihiće učili šta se dešava sa telom nakon smrti. LOL
Na vrh
Banned user
Banned user

jedan fašista manje

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jeje cantiq Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:43
Haneke je startao sa Sedmim kontinentom i u Benijevom video nastavio razrađivati temu o hladnim, otuđenim roditeljima i djetetu-žrtvi.

No doza neiskrenosti i pomodnosti koja se provlači kroz većinu njegovih filmova definitivno me odbila od ovog autora.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:50
  Ja zaista ne vidim u kojem je univerzumu Beni žrtva. Roditelji su mu obezbedili uslove koje neko može samo da sanja, vikende je provodjio sa njima. Zabeležio je jedan od svinjokolja a to što ih je slagao da bi ostao sam kod kuće za vikend nije krivica roditelja. Haneke je vešto probao da proda priču o otuđenju, priču za koju uvek ima kupca.

Neka hvala, dosta mi je Hanekea. Umesto njega radije ću reprizirati i gledati, na primer, Viljalongu, i to je ipak neka druga priča.
Na vrh
Banned user
Banned user

jedan fašista manje

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jeje cantiq Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:56
Nije se on snašao s Benijevom situacijom, u kasnijim filmovima se pametno ogradio (Funny Games).

Eh da, Villaronga. Reprizirati od Crnog kruha unatrag.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 19:07
  Za početak, spremio sam za reprizu Kristalni kavez. Stoji mi na disku zajedno sa novim filmom Uncertain Glory koji nisam gledao. Za kasnije će se videti, zavisi na šta prvo naiđem.

Na vrh
Banned user
Banned user

jedan fašista manje

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jeje cantiq Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 19:09
Taj novi me jako zbunio, zapravo sam odustala od gledanja (prvi puta mi se to dogadja s Villarongom).
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 19:14
  Ne znam, videće se.

Važno mi je da je matori živ, da mrda i radi. Dotle mukajet.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,277 sekundi.