| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Benny's Video (1992) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
Kneginja
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare. Pridružen: 21.Srpanj/Jul.2005 Status: Offline Points: 16383 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Benny's Video (1992)Objavljeno: 09.Rujan/Sep.2011 u 02:39 |
|
Benny's Video (1992)
* Bennyjev video * http://www.imdb.com/title/tt0103793/
Režija: Michael Haneke Hladnokrvni četrnaestogodišnjak oživljava svoju poremećenu fantaziju.
14-godišnji Benny smatra da je sve što snimi kamerom samo po sebi bolje
TITL
|
|
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 187781 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:03 |
|
Reprizirao sam Benijev video koji sam skoro zaboravio. Toliko je vremena prošlo od premijere. Hajneke je imao tu "nesreću" da ne bude prvi sa mučnim scenama ubistva i svemu ostalom što film krasi a o čemu ću malo kasnije. Pre Benijevog videa gledao sam daleko bolji, sadržajniji, efektniji, ukratko, superiorniji Kratki film o ubijanju. Da se vratim na temu i Hajnekea koji je zanatski odradio posao tako da mu skoro nema mane. Trudio se da bude jasan, nepristrasan i svog junaka je posmatrao i proučio kao zamorca u eksperimentu koji nije do kraja uspeo. Nije uspeo jer je pored nehumanog pristupa ostao nedorečen i kontradiktoran. Leš devojlice je dva dana bio u stanu a niko da oseti smrad ili se zapita šta i gde smrdi. Posle svega, on je svog junaka nagradio letovanjem u Egiptu jer je tatko morao sve sam da obavi. Poslao ga je u Egipat jer imao u planu neke scene koje zbog kukavičluka i kompromisa nije realizovao. Zato mi ta epizoda u Egiptu izgleda kao balast, višak i nepotrebno nabijanje minutaže. Mogao je minute koje je proćerdao za Egipat pametnije da iskoristi. Na primer, da da motiv ili bilo kakav nagoveštaj da li je mladac rođen kao monstrum ili ga je formirala spoljna sredina. Za ovu varijantu je potrebno malo zagrejati stolicu, imati mašte i ponuditi bar nagoveštaj. Ne tražim ja rešenje na tacni kao što ne tražim nelogičnosti koje se viđaju po niskobudžetnim hororima. Umesto toga od Benija svesno pokušava da napravi žrtvu modernog društva nudeći otuđenje od bliže i dalje okoline kao razlog. U to ubrajam uticaj filmova i televizije koja nema šta drugo da prenosi osim građanskog rata u eks SFRJ. Podvala je u prvi mah uspela dok nisam vratio film unazad, malo razmislio i video da je Beni ostao sam kod kuće za vikend jer je to sam želeo. Ubistvo iz nehata je bilo okidač za njegovu šizofreniju i tu je Hanele najzad dorastao zadatku jer je ono što je naučio na psihologiji preneo na Benijevo i ponašanje njegovih roditelja. Zahvaljujem se kolegama iz druge teme na biografskim podacima autora, bez njih bih ostao slep. Da ne dužim, reditelj nije dorastao zadatku, ostao je bez ideja, ili je bio lenj da ponudi nešto bolje. |
|
![]() |
|
jeje cantiq
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user
jedan fašista manje Pridružen: 09.Sijecanj/Jan.2013 Status: Offline Points: 1908 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:27 |
Nije to do Benija nego do Hanekea. Zaviriš li u Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages vidjet ćeš da su dogadjanja na tlu bivše Jugoslavije od sudbinskog značaja za ovog redatelja. Njegov junak, ratni fotograf ide slikavat krvave ratne scene pravo u Drenicu. Naravno, zna se koja strana krvari u Drenici i to nam nadobudni fotograf zorno pokazuje... To je to sitno dnevnopolitičko poentiranje, osnovna značajka Hanekeova opusa. Posrana moralna vertikala.
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:39 |
|
Ne znam, davno beše kad sam gledao Benija i od onda sam izgubio interesovanje za Hanekea. Ne znam da li je to zbog toga što ga mnogo hvale, što je in ili zbog toga što vazda tražim nešto ispod radara. Gledao sam Sedni kontinent, Funny Games i bilo mi je dosta. Nemam vremena ne za njega već za gomilu sličnih njemu.
U Beniju je pokazao da između njega i kafanske pevaljke nema mnogo razlike. Dama peva po vašarima a Haneke cvrkuće za malo finiju publiku. Kad sam već kod Benija, biće da je pobegao sa časa kad su ih u školi za psihiće učili šta se dešava sa telom nakon smrti. ![]() |
|
![]() |
|
jeje cantiq
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user
jedan fašista manje Pridružen: 09.Sijecanj/Jan.2013 Status: Offline Points: 1908 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:43 |
|
Haneke je startao sa Sedmim kontinentom i u Benijevom video nastavio razrađivati temu o hladnim, otuđenim roditeljima i djetetu-žrtvi.
No doza neiskrenosti i pomodnosti koja se provlači kroz većinu njegovih filmova definitivno me odbila od ovog autora.
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:50 |
|
Ja zaista ne vidim u kojem je univerzumu Beni žrtva. Roditelji su mu obezbedili uslove koje neko može samo da sanja, vikende je provodjio sa njima. Zabeležio je jedan od svinjokolja a to što ih je slagao da bi ostao sam kod kuće za vikend nije krivica roditelja. Haneke je vešto probao da proda priču o otuđenju, priču za koju uvek ima kupca.
Neka hvala, dosta mi je Hanekea. Umesto njega radije ću reprizirati i gledati, na primer, Viljalongu, i to je ipak neka druga priča. |
|
![]() |
|
jeje cantiq
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 18:56 |
|
Nije se on snašao s Benijevom situacijom, u kasnijim filmovima se pametno ogradio (Funny Games).
Eh da, Villaronga. Reprizirati od Crnog kruha unatrag.
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 19:07 |
|
Za početak, spremio sam za reprizu Kristalni kavez. Stoji mi na disku zajedno sa novim filmom Uncertain Glory koji nisam gledao. Za kasnije će se videti, zavisi na šta prvo naiđem.
|
|
![]() |
|
jeje cantiq
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 19:09 |
|
Taj novi me jako zbunio, zapravo sam odustala od gledanja (prvi puta mi se to dogadja s Villarongom).
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Veljaca/Feb.2018 u 19:14 |
|
Ne znam, videće se.
Važno mi je da je matori živ, da mrda i radi. Dotle mukajet. |
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |