| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
The Lobster (2015) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
bojan969
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Administrator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: The Lobster (2015)Objavljeno: 02.Sijecanj/Jan.2016 u 20:09 |
|
The Lobster (2015) ![]() Žanr: Komedija, Romansa, SF Trajanje: 118 min Država: Irska, Engleska, Grčka, Francuska, Holandija, Amerika Jezik: Engleski, Francuski Režija: Yorgos Lanthimos Scenario: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou Uloge: Jacqueline Abrahams ... Donkey Shooter Roger Ashton-Griffiths ... Doctor Jessica Barden ... Nosebleed Woman Olivia Colman ... Hotel Manager Anthony Dougall ... 70 Year Old Waiter Sean Duggan ... Guard Waiter Colin Farrell ... David Ljubavna priča smeštena u blisku budućnost, gde ljudi bez partnerke, prema zakonu, bivaju uhapšeni i prebačeni u "Hotel". Tamo moraju da nađu odgovarajuću "ljubav" u roku od 45 dana. Ako ne uspeju, budu pretvoreni u životinje i pušteni u šumu. Jedan čovek, međutim, uspeo je da pobegne. Duboko u šumi našao je srodne duše i zaljubio se... izvor: filmovanje opširnije Prevod najavio kvrle |
|
![]() |
|
![]() |
|
marlena321
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.Sijecanj/Jan.2016 u 11:07 |
|
Hvala na prijevodu!
|
|
![]() |
|
direktnojug
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 24.Ožujak/Mar.2012 Lokacija: Niš, Srbija Status: Offline Points: 214 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.Sijecanj/Jan.2016 u 19:45 |
|
Nesvakidasnji Farel u nesvakidasnjem filmu, ovacije stojece...
|
|
|
“Svi su rođeni slobodni a svugde su u lancima”
|
|
![]() |
|
Kneginja
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare. Pridružen: 21.Srpanj/Jul.2005 Status: Offline Points: 16383 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Sijecanj/Jan.2016 u 21:47 |
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
|
|
![]() |
|
darije
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Infernal Affairs Pridružen: 16.Veljaca/Feb.2005 Status: Offline Points: 38972 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Sijecanj/Jan.2016 u 21:58 |
|
Kakav "omaž" današnjim vezama, moralnim načelima i ljudskom (ne)potrebom za partnerom. Obožavam ovoliku količinu metafore!
Odlični Farel, odlična Vajs. |
|
|
|
![]() |
|
kvrle
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Moderator
Pridružen: 25.Studeni/Nov.2009 Lokacija: Beograd Status: Offline Points: 1711 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Sijecanj/Jan.2016 u 22:15 |
A na kraju još kao šlag na tortu Nik Kejv i "Where the Wild Roses Grow". ![]() |
|
It's better to burn out, than to fade away!
|
|
![]() |
|
darije
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Infernal Affairs Pridružen: 16.Veljaca/Feb.2005 Status: Offline Points: 38972 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Sijecanj/Jan.2016 u 23:39 |
|
Čini mi se da numere ima i tokom filma...
Moram i za ovaj film (film, režija, scenario, glumac, glumica) da kažem: PRAVDA ZA "THE LOBSTER"! Nijedna nominacija za Oskara! Kontam ja da Oskar nije merilo kvaliteta, ali opet... |
|
|
|
![]() |
|
stesho
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 06.Travanj/Apr.2007 Lokacija: Serbia Status: Offline Points: 28 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Veljaca/Feb.2016 u 03:34 |
|
Čista genijalština, od prve scene sa magarcem pa do poslednjih par sekundi mraka sve ima svoj skriveni smisao i razlog svog postojanja. Bez suvišnih dijaloga, prazne, beznačajne priče ili bilo čega čemu tu nije mesto. Prosto sam oduševljen celom idejom i konstrukcijom priče.
Metafore onog emotivno neispunjenog ili nemoćnog dela društva i njegovih podela. Podela na one koji ne mogu sami i po svaku cenu moraju da imaju parnjaka kroz život, jer je to osnovno načelo življenja i reprodukcije, pa makar to slaganje bilo laž i foliranje, bitno je da kroz nečije prihvatanje tebe dokažeš svima da vrediš. I na manji broj onih ''samotnjaka'', koji misle da bolje funkcionišu sami, brinu sami o sebi (kopaju svoje grobove, sami se oslobađaju zamki), a ustvari žive isto kao i svi odbačeni od prve grupe, kao životinje u šumi... od čega li su onda bežali? Od svog straha od vezivanja? I opet, koliko je to sve besmisleno kad se dvoje zavole. I koliko smo svi oboleli kad ni ta ljubav sama po sebi nije dovoljna, već moraš i dalje da pratiš neke nametnute društvene norme i sakatiš sebe da bi se sve složilo? FILMČINA! Btw, preporučujem BluRay verzije filma, video sam neke komentare kako WebRip verzija traje duže pa sam proverio, stvarno traje duže vremenski, ali BluRay ima više materijala i nema izbačenih scena, verovatno je taj paradoks zbog fps-a.
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 187781 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 21:57 |
|
Film sam gledao sa velikom rezervom jer je prošli film (Dogtooth) bio klasičan primer
umetničarenja. Toliko hvaljen Dogtooth je bio promašaj godine što se ne
može baš reći za ovo čudo koje je uprkos svemu i samo zahvaljujući Farelu posečan film koji se dobro drži do svoje prve polovine. Tad
nastupa pad a rezultat je katastrofalna druga polovina. Drugačije bi ovo
izgledalo da se reditelj Jorgos zaustavio u hotelu i tu završio na
čudima bez veze i smisla. Ono čime sam zadovoljan je Farelov izbor.
Službenik je izabrao da bude jastog uz objašnjenje da je seksualno
aktivan celog života i da ima plavu krv.
|
|
![]() |
|
Vilin
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 24.Studeni/Nov.2017 Lokacija: Srbija, Niš Status: Offline Points: 1084 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Sijecanj/Jan.2018 u 14:47 |
|
Meni lično prilično mračan i naporan za gledanje.
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.Veljaca/Feb.2018 u 05:56 |
|
Taboravih da dodam da Jastog sjajno počinje. Bazira se na bizarnoj, distopičnoj premisi po kojoj je život namenjen isključivo za parove za strejt ili gej parove, biseksualci nisu u kombinaciji. Ništa čudno ako se uzme u obzir da se Jorgos kao kritičar modernog društva fokusira na porodicu koja je ovde u nastajanju. Porodica može biti klasična ili moderna, to u ovom slučaju i nije toliko važno. Kritika je fokusirana na građansko društvo, u ovom slučaju građanina oličenog u službeniku koga igra Farel. On je klasičan, otuđen i iskaririkiran primerak društva u kom bitiše. Stranac je samom sebi, svojim bližnjima koji mu ništa ne znače (brat mu je pas na kom se iživljava), spoljni svet ne razume, ukratko, on je fah idiot koji spsas traži i pronalazi na socijalnim mrežama. Hotel u filmu sam doživeo kao metaforu za sobu za ćaskanje (chat room) koja je otuđenim likovima jedina uteha, nada i spas. Jastog kao izbor životniog stava ili avatara je svojevrsna genijalnost. Građanin beskićmenjak želi da celog života bude seksualno aktivan, želi da ima plavu krv bez ikakvog rizika, čak i uz cenu da bude mitan i spokojan đubretar na samom dnu lestvice. Ne treba da objašnjavam šta znači "plava krv", kako se i uz koji rizik sticao taj status. Da ne davim, na kraju filma nisam, video nikakve odmetnike, video sam bića nesposobna da funkcionišu samostalno u stvarnom svetu. Izgledali su mi poput ptica koje su desetine generacija unazad rođene u kavezu i koje su iznenada puštene na slobodu. Jorgos po svom običaju drži sve pod kontrolom do prve polovine filma. Posle toga nastaje brodolom u kom se samo Farel dobro snalazi. Rejčel nema snage da ga prati i iznese ulogu, svi ostali su odlični u svojim asistencijama Farelu koji je izrastao u odličnog glumca. |
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 26.Listopad/Oct.2017 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 293 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 06.Veljaca/Feb.2018 u 01:12 |
|
"Jastog" je odličan film i na mojoj listi njegovih, nalazi se odmah posle "Očnjaka" koji smatram najuspelijim i najzaokruženijim. Kao što sam u nekom od postova povodom poslednjeg "Ubistva svetog jelena" napisao, sa pobrojanim čini neku vrstu Lantimosovog triptiha o istoj temi - poraz čoveka i ljudske zajednice u postmodernom društvu, da se izrazim najuopštenije. Lantimos je pesimista i njegova vizija čoveka je antiutopijska. Njegovi junaci su žrtve represivne civilizacije iz koje, na svoje uzaludne načine, pokušavaju da pobegnu. To je posebno istaknuto u "Očnjaku" ali i u "Jastogu". Uostalom, jastog je jasna metafora za čoveka. Jastog je životinja koja se kreće unazad. Civilizacija je po Lantimosu regresirala a čovek izgubio svoj plemeniti lik i postao njegova žrtva. Dok je u "Očnjaku" slika sveta i civilizacije data metaforično na primeru jedne porodice, u "Jastogu" on tu viziju proširuje. da bi se u "Ubistvu..." opet vratio na porodicu. Filmovi dosledno prate tu ideju. Za razliku od Stoleta, smatram da njegovi junaci jesu odmetnici i pobunjenici ali ne u klasičnom herojskom, već antiherojskom smislu. To je još jedna od njegovih teza : herojsko vreme je iza nas, čovekova pobuna je lična i svodi se ne na pokušaj da menja civilizaciju, već da iz nje, neuspešno pobegne. Sloboda je vizija, krajnji cilj do kojeg Lantimosov čovek ne stiže kao oslobodjen, već je i dalje "rob". Slobode nema, ona je nemoguća. To besktvo je neuspešno i jasno naznačeno. Begunac (srednje dete porodice) u "Očnjaku" se odlučuje na bekstvo od totalitarne porodice /metafora za društvo) ali je na kraju filma ne vidimo slobodnu, već ostaje u prtljažniku automobila, čime nam Lantimos sugeriše da ona na simboličkom nivou za društvo ostaje mrtva. "Jastog" ideju bekstva još snažnije razrađuje. Kraj filma je još pesimističniji. Begunci su na kraju filma slepi i izgubljeni. Porazna vizija čoveka koja je veoma jasna i čista. Greška koju Lantimosovi gledaoci prave je što pokušavaju da njegove filmove gledaju kao klasične priče a njegove likove kao realne ljude. On se, zapravo, jedino može guspešno gledati i tumačiti u ovom alegorijskom i metaforičnom ključu. Ažurirao 2b0rn0t0b - 06.Veljaca/Feb.2018 u 01:18 |
|
|
http://ethio-pain-music.blogspot.rs/
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Veljaca/Feb.2018 u 00:04 |
The Cement Garden (1993)Jorgos je dosta toga "pozajmio" iz Betonskog vrta za svoj prvenac. Mnogo me Očnjak podseća na ovaj zaboravljeni film od koga je bolja samo istoimena knjiga. Pročitao sam je pre filma na koji sam godinama kasnije naišao. Lepa prilika da isptomovišem oboje. Slažemo se da Jorgos kritikuje savremeno društvo, porodicu i pojedinca. U Jastogu nema porodifce, postoji samo brat glavnog junaka koji ga u svom otuđenju tretira kao psa samo dotle dok mu je zanimljiv. Prema njemu se ponaša kao nezrelo neiživljeno dete. U ophođenju sa ostalim gostima "hotela" je takođe nedozreo, uštogljen ali nedozreo. Još nešto, svako od ovisnika od socijalnih mreža ima svoj avatar koji je njegov zaštitni znak, nešto po čemu je poznat u virtuelnom svetu. Paradoks je da kad neko ko je sakriven u virtuelom svetu traži i pronalazi nešto što simulira njegovo drugo ja. Farel je službenik, samim tim i građanin, koji je odabrao da bude jastog. I to što ide unazad (dobro opažanje) samo govori kuda građansko društvo vodi. Ukratko, njegovi junaci lažu sebe i druge dok trampe komfor za ropstvo, otuđenje, degeneraciju, regresiju...sve ono što smatraju progresom. Jorgos mi je sve bolji i bolji iako nema snage da ljudski završi drugu polovinu svakog svog filma. Najgore od svega je što se ne vidi napredak u njegovom radu, kao da ne želi ili ne zna kuda dalje posle prvog poluvremena. |
|
![]() |
|
Chodex
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Veljaca/Feb.2018 u 20:53 |
|
Odgledao film. Po meni tesko smece, jedva izdrzah do kraja. Ocena 3/10
|
|
![]() |
|
dzindzin16
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 24.Svibanj/May.2020 u 18:44 |
|
Zbog Farela, koji mi je straaaaasno iritantan kao pojava u glumackoj profesiji, bezao sam od ovog dugo, dugo.Mada zbog ovog Grka, perfidnog perverznjaka, pogledah film.Zakljucak mi je, da sam pogresio.Film je prilicno dobar i od svih malo ili malo vise poremecenih umova, svakako ce dobiti pohvale.Misljenje o Farelu, nisam promenio i pored ove uloge.
ps: bas mi se dopao baksuz kojeg je glumila Angeliki Papoulia |
|
![]() |
|
IgaBiva
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 08.Veljaca/Feb.2024 u 19:37 |
|
Jedna od satira za sva vremena...
|
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.Veljaca/Feb.2024 u 09:49 |
|
Meni se svideo film, pretpostavio sam da ce biti saroliki ustisci i da ce biti bas podeljenja misljenja.
|
|
![]() |
|
dzindzin16
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.Veljaca/Feb.2024 u 19:11 |
|
Priznajem gresku i progutacu izreceno za Farela.Dobri su mu filmovi.Ima medjutim tu jedne zackoljice.On skoro uvek pored sebe ima nekog veoma dobrog glumca, koji podize utisak.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |