Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Threads (1984)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Threads (1984)

Threads

Threads (1984)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Threads

Godina:

1984

Žanr:

drama, znanstvena fantastika, horor, ratni

Trajanje:

112 min

Režija:

Mick Jackson

Scenarij:

Barry Hines

Glavne uloge:

Ashley Barker
  >  Bob
Harry Beety
  >  Clive Sutton
David Brierly
  >  Mr. Kemp (as David Brierley)
June Broughton
  >  Mrs. Beckett
Reece Dinsdale
  >  Jimmy Kemp
Steve Halliwell
  >  Information Officer
Jane Hazlegrove
  >  Alison Kemp
Ruth Holden
  >  Marjorie Sutton
Nicholas Lane
  >  Michael Kemp
Rita May
  >  Mrs. Kemp
Karen Meagher
  >  Ruth Beckett
Henry Moxon
  >  Mr. Beckett
Michael O'Hagan
  >  Chief Supt. Hirst
Phil Rose
  >  Medical Officer
Sylvia Stoker
  >  Granny Beckett

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Threads (1984)
    Objavljeno: 06.Rujan/Sep.2017 u 19:28
Reditelj Džekson se opredelio za nerazblaženo prikazivanje atomskog rata, oslanjajući se na hladan, dokumentaristički pristup i naučne činjenice. Dobijao ih je od Karla Sagana, vojnih stručnjaka, sociologa... Sve je tu: od raspada civilnog društva i sistema civilne odbrane (usled naivnog uverenja da će, na primer, vatrogasci posle višestrukog atomskog udara moći da izađu napolje i gase požare) i stradanja energetskih resursa, preko atomske kiše, zatiranja useva i čitavih vrsta, jednogodišnje nuklearne zime usled oblaka koji su zaklonili sunce, povratka sunca, ovoga puta bez ozonskog omotača u atmosferi koji štiti od zračenja. Radnja filma počinje dve nedelje pred nuklearni rat, prati sudbine dvoje mladih ljudi i njihovih porodica u svetu koji se pretvara u pakao. Završava se trinaest godina kasnije, u Britaniji koja se vratila u srednjevekovni mrak, sa desetostruko redukovanom populacijom, divljaštvom, apatijom, glađu, boleštinama i posledicama radijacije. Niti su beskompromisne u prikazivanju nuklearnog užasa za razliku od Holivuda. Čovek na klozetskoj šolji panično pokušava da navuče gaće dok se zidovi ruše, deca gore kao na lomači, leševi su na sve strane . To su nečijii rođaci, prijatelji, komšije, izobličeni do neprepoznavanja, raskomadani i ugljenisani. Preživeli koji isprva zavide mrtvima , otupelo preskaču lešine i prehranjuju se pacovima. Pacovi se hrane ljudima. Improvizovane bolnice bez lekova i osnovnih medicinskih aparata. Lekari koji u takvim uslovima ne mogu da budu ništa drugo do kasapi. Tridesetogodišnjaci oboleli od raka koji liče na sedamdesetogodišnjake i njihova deca koja barataju tek bednim ostacima engleskog jezika. Ništa ovde nije zaslađeno, nema trijumfa neuništivog ljudskog duha i 'večitih' vrednosti, slom humanosti i svega što život čini smislenim beskompromisno je prikazan kada se pokidaju nevidljive niti koje su neophodne za funkcionisanje ljudskog društva.
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Rujan/Sep.2017 u 20:48
I meni se dopao dokumentarni, naratorski pristup, sa uputstvima i smernicama. Dopao mi se stepen surovosti i beznađa, jer nuklearni rat jedino to može i da donese. Dopalo mi se i što nije ni mrve "našminkan", što ne pokušava da mi se dopadne, nego da me zgrozi i opomene. Dopalo mi se što razbija sve iluzije da posle toga IKO može živeti normalno, generacijama i generacijama kasnije. Kad pomislim kad je snimljen i kakva je međunarodna politika tad bila (kao da je sad drugačija), jasno je da je pokušao da bude svojevrsna opomena i upozorenje silnim da malo spuste loptu, jer je to rat posle kog niko, ali zaista niko ne može biti pobednik najmanje 100 godina. Od mene 9/10.
Na vrh
NikolaJe View Drop Down
Master translator
Master translator
Ćino

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj NikolaJe Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Listopad/Oct.2017 u 21:13
Poučan film, realan horor. Nažalost, može samo nama, običnim ljudima koji se ništa ne pitaju i ginu uzalud, dopreti do uma koliko je nuklearno naoružanje opasno. 7/10.

Posledice mi nisu bile strane ni do sad, gledao sam dosta klipova o najvećem genocidu ikada počinjenom.
Na vrh
yolix83 View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj yolix83 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Listopad/Oct.2017 u 11:27
Originalno postovano od strane NikolaJe NikolaJe piše:

Posledice mi nisu bile strane ni do sad, gledao sam dosta klipova o najvećem genocidu ikada počinjenom.
S tim da su posledice u ovom filmu trebale biti daleko veće jer bombe koje su pale na Hirošimu su bile 15 i 20 kiilotona dok je u filmu rečen podatak da je u razmjeni palo oko 3000 megatona što je oko 3000000 kilotona.

Da se vratimo u stvarnost evo jedna grafika koja pokazuje koliko su moćnije današnje bombe.

There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,154 sekundi.