Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - The Swimmer (1968)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

The Swimmer (1968)

The Swimmer

The Swimmer (1968)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

1968

Žanr:

drama

Trajanje:

95 min

Režija:

Sydney Pollack
, Frank Perry

Scenarij:

John Cheever
, Eleanor Perry

Glavne uloge:

Burt Lancaster
  >  Ned Merrill
Kim Hunter
  >  Betty Graham
Marge Champion
  >  Peggy Forsburgh
Nancy Cushman
  >  Mrs. Halloran
Charles Drake
  >  Howard Graham
Bill Fiore
  >  Howie Hunsacker
David Garfield
  >  Ticket Seller (as John Garfield Jr.)
Rose Gregorio
  >  Sylvia Finney
Bernie Hamilton
  >  Chauffeur
House Jameson
  >  Mr. Halloran
Jimmy Joyce
  >  Jack Finney
Michael Kearney
  >  Kevin Gilmartin
Janet Landgard
  >  Julie Hooper
Richard McMurray
  >  Stu Forsburgh
Jan Miner
  >  Lillian Hunsacker
Diana Muldaur
  >  Cynthia
Janice Rule
  >  Shirley Abbott
Tony Bickley
  >  Donald Westerhazy

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
robin12345 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
precednik Titlovačke republike

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj robin12345 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: The Swimmer (1968)
    Objavljeno: 03.Listopad/Oct.2016 u 13:43
" The Swimmer"
Odgledao ga sada. Dobar film, izvaredni Burt Lancaster u ulozi koja nosi cijeli film na leđima. Znao sam od prvoga začuđenog pogleda uz rub bazena što nije u redu, pa onda je krajnji cilj bio samo kako se desilo. No nisam dobio odgovor. Film je minimalstički odrađen i to je uspjelo u cijelosti. Od fragmenata razgovora gradimo pomalo sliku njegova života kao pripadnika društvene elite onoga doba u SAD-u. Doba bazena i obilja. Ponavljam dobar film. Moja ocjena 6/10...
Na vrh
Alreadydead View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Alreadydead Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Listopad/Oct.2016 u 17:53
Dobar film, nije los. Gluma, scenario, sve super. Samo mi je malo ostao nedorecen. Ocena: 7/10
Na vrh
NikolaJe View Drop Down
Master translator
Master translator
Ćino

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj NikolaJe Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Listopad/Oct.2016 u 13:56
Prelepa prva polovina filma. Prijatna muzika dodatno udara u srce, kao i atmosfera. Dobio bi veću ocenu od mene da nije tako lako provaljivo da je čovek lud i da su prikazali njegove ćerke i ženu ili bar da su obznanili jesu li žive ili mrtve, ili kako su umrle ako je ovo drugo u pitanju itd.

Ocena 7.
Na vrh
NikolaJe View Drop Down
Master translator
Master translator
Ćino

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj NikolaJe Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Listopad/Oct.2016 u 18:54
Originalno postovano od strane aca1 aca1 piše:

@NikolaJe
Ne bih rek'o da je lud. Ima dosta pretpostavki a ono što je sigurno je da je imao neki nervni slom... ali zašto ti je sve to bitno u vezi njegove porodice? Ovde se radi o Plivaču i njegovoj samoobmani a sve ostalo su posledice njegovog ega. Odnosno, kada nam nešto smeta kod drugog, trebalo bi da se zapitamo da li je to naša osobina. Zato i reditelj kao da želi da ovim filmom pita; When you talk about "The Swimmer" will you talk about yourself?

Zainteresovao sam se za njegovu porodicu jer je toliko spominje, radoznao sam. Big smile
Sad mi ništa nije jasno, ja se nisam ni malo stavio na njegovo mesto niti sam zapazio ovo iznad podebljano samo drugim rečima rečeno: "A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš?".
Jednostavno mi je bilo očigledno da ima neki psihički poremećaj čim je zaboravio deo svog života a ostalo je pomešao. Voli ženu, za malo da ispadne pedofil, varao ženu i opet bi itd... Kao da se radi o višestrukoj ličnosti.
U nekim rečenicama se spominju njegove ćerke, ali ni po tome se ne zna jesu li žive. Može se reći da nisu ni žive ni mrtve jer toga nema u scenariju. Big smile
Na vrh
Alreadydead View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Alreadydead Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Listopad/Oct.2016 u 19:03
Nedorecen mi je jer gledalac ne zna o cemu se radi. Ne znas sta se sa njim desava, da li je lud, sta je sa njegovom porodicom, vidi se da ga ljudi dugo nisu videli ali odakle je dosao, kao da je pao sa neba, samo znas da ima zelju za plivanjem a zasto, ni to mi nije jasno,mnogo toga nije receno, mnogo toga gledalac ne zna, mozda je tako namerno uradjeno. Meni je poslednja scena objasnila samo to da njegova porodica ne zivi na tom mestu i da je on mozda lud. Sta znam, mozda ja nisam shvatio film... Ali bio mi je interesantan.
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.Listopad/Oct.2016 u 15:07
Uh, uh, uh... Ponekad kao da svi gledamo različit film. LOL

Kako sam ja do kraja svhatila- on nije voleo svoju ženu, jer je jedna od onih bogatašica koja sve određuje, naređuje, uvodi pravila u društvenu zajednicu i slično (devojčice uvek u belom, s belim rukavicama- drugim rečima izlog). S druge strane, on je bio plejboj, zavodnik, šarmer i preljubnik koji je voleo zabave i druženja, drugim rečima večiti dečak, neodoljiv, ali neodgovoran, koji se sa svojim kćerkama igrao, ali se nije posvećivao ni njima ni njihovom odgoju. Kćerke su sad odrasle, postale su propalice/problematične, nesavesne i neodgovorne, ujedno ga ismejavaju na svakom koraku, bez mrve poštovanja. U nekom momentu su doživeli neki finansijski krah (koliki to se ne saznaje u filmu, ali očigledno je da više nisu bogati) i preselili se negde drugo, na neko brdo. Jedino što je meni nedorečeno je odakle je on došao, ali pošto je neko spomenuo da su se preselili negde na brdo, pretpostavljam da je on krenuo od svoje kuće, kupao se na planinskom jezeru, s kog kroz šumu dolazi do prvog bazena i prvih prijatelja. Kad je sreo stare prijatelje u njemu kreće zaluđenost da se njegov život nije raspao i da je sve kao nekad, kad su mu kćerke bile male, kad je on bio šarmer, svima drag, kad je bio u braku, bogat, popularan i sve je bilo idealno. Naravno, od kuće do kuće se razvija film i kako se vreme, priroda i njegovo fizičko stanje menjaju, tako i otkrivamo da mu se život zapravo raspao.

E sad, jedino što mi je ostala kao prava nedoumica je spominjanje nekog muškarca koji je nešto uništio/napravio u njihovoj kući. To nisam uspela da shvatim i povežem, ali je očigledno da je to uticalo na raspad njihovog života. Da li je njegova žena našla nekog drugog ili je neki momak od njegovih kćerki ili onaj prijatelj koji je mrtav, a čija majka ga je izbacila iz dvorišta... Taj deo mi je jedini u mraku.

U svakom slučaju, film od mene dobija 7/10, jer me nije emotivno dotakao. Dobio bi i 6/10, ali kadrovi su bili suviše lepi. Bez obzira na svu dramu i lepotu na oči, izgleda da prosto nije my cup of tea.
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Na vrh
Hogar Strašni View Drop Down
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.Listopad/Oct.2016 u 15:58
Dobar film. Hvala kolegi na preporuci.Clap

Lankaster sjajan u naslovnoj ulozi. Režija vrhunska, sa odličnim kadrovima.
Od samog početka je jasno da nešto nije u redu, a na kraju se celo klupko odmota. Odsustvo razjašnjenja njegovih porodičnih/finansijskih/društvenih problema mi ne smeta, jer na konkretnim primerima i nije fokus filma. Kroz priču o čoveku koji je najverovatnije doživeo nervni slom, ukazuju nam se zablude u kojima američki viši stalež živi. Ne bih to toliko vezivao za Ameriku ili taj famozni "američki san", već generalno za ljude iz tih krugova, bez obzira na deo sveta.
Svidelo mi se kako se sve zajedno menja tj. propada. Vreme koje od sunčanog stiže do oluje, njegovo fizičko stanje koje je sve gore kako saznajemo sve više o njegovom propalom životu i sve lošiji odnos ljudi prema njemu kako se približava svom odredištu.

Svi elementi filma su odlični. Gluma, režija, priča, muzika. Ipak, nedostaje mi "ono nešto", onaj subjektivni osećaj oduševljenosti zbog kog bi mi se film dovoljno izdvojio da mu dam najviše ocene.

Stoga jedna osmica od mene.

Ažurirao Hogar Strašni - 09.Listopad/Oct.2016 u 16:02
Na vrh
NaEdenCovekBratMu View Drop Down
Administrator
Administrator
Eden/Zeleni/Šon Bin/Bogomoljka/Mutivoda

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj NaEdenCovekBratMu Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Listopad/Oct.2016 u 02:07
Ne znam kako da ocenim The Swimmer. Svideo mi se, ali u isto vreme ga nisam shvatio. LOL
Možda je to i bio cilj pisca, da gledatelj sam napravi svoj film o tome šta se sve dešavalo
ranije na osnovu one "nasoke" koji su dati tokom filma. Confused

Ja mislim da je on zapravo svesan za sve što se desilo ili šta je uradio njegovoj porodici,
ali ne želi da prihvati to, pa pliva bazenima kako bi "očistio" svoju dušu od svojih grehova. Confused

Kao što sam već napisao, ne znam koju ocenu da dam, ali neka bude 8/10 zato što je režiser
bio lenj i nije nacrtao sve kako treba. LOL
Na vrh
CSInvestigator View Drop Down
Translator
Translator
Lady Justice

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj CSInvestigator Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2016 u 01:01
Hm, zanimljiv je koncept filma i način pripovedanja, unatraške.
Hvala Bogu pa su onakve muške kupaće gaće izašle iz mode LOL

Što reče Boja, film me nije emotivno dotakao, niti me je oduševio nekom scenom ili dijalogom, stoga mu dajem 6/10.
Your soul could never grow old, it's evergreen
Na vrh
kadetoni View Drop Down
Moderator
Moderator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kadetoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2016 u 09:35
Pogledao sam film bez "početka i kraja". Gledao sam filmove bez "početka", odnosno uvoda, ali na kraju uklaviriš početak. I bez "kraja", pa ga zamišljaš-biraš sam. Alegoričan film, koji bi mi bio jasniji u toku gledanja, da je bio neki uvod u njegovo (Ned) mentalno stanje i status, a na kraju opet ne dobijem jasnu sliku. Nedovoljno sažvakan film.
Uglavnom, obilazeći komšije iz snobovskog društva ( kojima samo tako bane  i  nikome nije čudno što je samo u kupaćim gaćama) plivajući u njihovim bazenima, on pliva kroz svoj život, sukobljavajući se sa zabludama iz prošlosti. Shvatam da je iščašen lik i pomislim možda je on čitavu porodicu smakao, pa krenuo u suludi obilazak komšija. 
Film nije za usputno gledanje u većem društvu, već za kino atmosferu bez ometanja koncentracije, da bi se pohvatale sve metafore. Ja sam ga pažčlljivo gledao, ( čak sam primetio pobrkani kadar u 80-toj min. kad prelazi auto-put   Wink) ali nisam načisto šta je sve hteo da kaže režiser. 
A sad teži deo, ne volim da ocenjujem, jer ne težim da ulazim neke velike dubine kvaliteta filma, nego je ocena koliko je meni legao film. Samo zato što sam ga pogledao čitavog, a nešto me teralo da ga gledam dalje, da stignem do nečega, 5/10  
Očigledno ovaj film nije za mene, ili ja nisam za ovakav film. LOL 

Na vrh
Subtitle fan View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Subtitle fan Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2016 u 22:42
Originalno postovano od strane kadetoni kadetoni piše:

Pogledao sam film bez "početka i kraja". Gledao sam filmove bez "početka", odnosno uvoda, ali na kraju uklaviriš početak. I bez "kraja", pa ga zamišljaš-biraš sam. Alegoričan film, koji bi mi bio jasniji u toku gledanja, da je bio neki uvod u njegovo (Ned) mentalno stanje i status, a na kraju opet ne dobijem jasnu sliku. Nedovoljno sažvakan film.

Slažem se. Nekako mi film nije legao. Čak ni priča, bar meni, nije neka, ali je gluma svakako odlična. One šume kroz koje je prolazio baš su bile lepe i to mi najbolji deo filma.

Ocena 5/10.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,230 sekundi.