| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Threads (1984) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member
Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 187781 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Threads (1984)Objavljeno: 06.Rujan/Sep.2017 u 19:28 |
|
Reditelj Džekson se opredelio za nerazblaženo prikazivanje atomskog rata, oslanjajući se na hladan, dokumentaristički pristup i naučne činjenice. Dobijao ih je od Karla Sagana, vojnih stručnjaka, sociologa... Sve je tu: od raspada civilnog društva i sistema civilne odbrane (usled naivnog uverenja da će, na primer, vatrogasci posle višestrukog atomskog udara moći da izađu napolje i gase požare) i stradanja energetskih resursa, preko atomske kiše, zatiranja useva i čitavih vrsta, jednogodišnje nuklearne zime usled oblaka koji su zaklonili sunce, povratka sunca, ovoga puta bez ozonskog omotača u atmosferi koji štiti od zračenja.
Radnja filma počinje dve nedelje pred nuklearni rat, prati sudbine dvoje mladih ljudi i njihovih porodica u svetu koji se pretvara u pakao. Završava se trinaest godina kasnije, u Britaniji koja se vratila u srednjevekovni mrak, sa desetostruko redukovanom populacijom, divljaštvom, apatijom, glađu, boleštinama i posledicama radijacije.
Niti su beskompromisne u prikazivanju nuklearnog užasa za razliku od Holivuda. Čovek na klozetskoj šolji panično pokušava da navuče gaće dok se zidovi ruše, deca gore kao na lomači, leševi su na sve strane . To su nečijii rođaci, prijatelji, komšije, izobličeni do neprepoznavanja, raskomadani i ugljenisani. Preživeli koji isprva zavide mrtvima , otupelo preskaču lešine i prehranjuju se pacovima. Pacovi se hrane ljudima. Improvizovane bolnice bez lekova i osnovnih medicinskih aparata. Lekari koji u takvim uslovima ne mogu da budu ništa drugo do kasapi. Tridesetogodišnjaci oboleli od raka koji liče na sedamdesetogodišnjake i njihova deca koja barataju tek bednim ostacima engleskog jezika.
Ništa ovde nije zaslađeno, nema trijumfa neuništivog ljudskog duha i 'večitih' vrednosti, slom humanosti i svega što život čini smislenim beskompromisno je prikazan kada se pokidaju nevidljive niti koje su neophodne za funkcionisanje ljudskog društva.
|
|
![]() |
|
bojanadj
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 31500 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.Rujan/Sep.2017 u 20:48 |
|
I meni se dopao dokumentarni, naratorski pristup, sa uputstvima i smernicama. Dopao mi se stepen surovosti i beznađa, jer nuklearni rat jedino to može i da donese. Dopalo mi se i što nije ni mrve "našminkan", što ne pokušava da mi se dopadne, nego da me zgrozi i opomene. Dopalo mi se što razbija sve iluzije da posle toga IKO može živeti normalno, generacijama i generacijama kasnije. Kad pomislim kad je snimljen i kakva je međunarodna politika tad bila (kao da je sad drugačija), jasno je da je pokušao da bude svojevrsna opomena i upozorenje silnim da malo spuste loptu, jer je to rat posle kog niko, ali zaista niko ne može biti pobednik najmanje 100 godina. Od mene 9/10.
|
|
![]() |
|
NikolaJe
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Master translator
Ćino Pridružen: 13.Studeni/Nov.2011 Lokacija: Srbija, Niš Status: Offline Points: 4090 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.Listopad/Oct.2017 u 21:13 |
|
Poučan film, realan horor. Nažalost, može samo nama, običnim ljudima koji se ništa ne pitaju i ginu uzalud, dopreti do uma koliko je nuklearno naoružanje opasno. 7/10.
Posledice mi nisu bile strane ni do sad, gledao sam dosta klipova o najvećem genocidu ikada počinjenom.
|
|
![]() |
|
yolix83
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 19.Listopad/Oct.2017 u 11:27 |
S tim da su posledice u ovom filmu trebale biti daleko veće jer bombe koje su pale na Hirošimu su bile 15 i 20 kiilotona dok je u filmu rečen podatak da je u razmjeni palo oko 3000 megatona što je oko 3000000 kilotona. Da se vratimo u stvarnost evo jedna grafika koja pokazuje koliko su moćnije današnje bombe. ![]() |
|
|
There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |