| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Dances with Wolves (1990) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
kadetoni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Moderator
Pridružen: 02.Sijecanj/Jan.2014 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 14940 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Tema: Dances with Wolves (1990)Objavljeno: 25.Studeni/Nov.2015 u 21:14 |
|
Ples sa vukovima (1990) ![]() Žanr: western, avantura, drama Jezik: engleski Režiser:Kevin Costner Uloge: Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene Trajanje: 181 min. Remek-delo "Ples sa vukovima" je dobitnik 7 Oskara, među kojima je za najbolji film i najboljeg režisera. Ova dirljiva filmska priča, odlično prihvaćena kod kritike i publike, je povratila zlatni sjaj western filmova. Severnjački vojnik dobija zadatak izviđača u napuštenoj tvrđavi, u preriji gde su Sijuksi. Usamljenički život ga stalno drži na oprezu, ali međusobna zainteresovanost raste i početno nepoverenje se smanjuje sve češćim kontaktima. Vremenom oni savladavaju jezičke prepreke i bolje se upoznaju. Shvatajući njihov način života i kulturu, sve više je naklonjen Sijuksima i pokušava da im pomogne u njihovom preživljavanju Ažurirao Atrahasis - 25.Studeni/Nov.2015 u 21:34 |
|
|
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77201 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Kolovoz/Aug.2017 u 11:29 |
|
Pogledah skoro director's cut verziju koja je sa 3 sata produžena na gotovo 4 i koja dodatno oplemenjuje ovaj inače veličanstveni filmski ep, jednu od retkih priča koja bi, ako bih Dances with Wolves sveo na puki žanrovski film, mogla da mi bude u samom vrhu westerna, drama, avantura...Neverovatno umešan rediteljski debi Kevin Costnera kojim je iznenadio čitav svet, pa i američku akademiju koja ga je ovenčala Oskarima (za one koji vode računa o tome).
Priča je ovo o od (grajdanskog) rata umornom poručniku John Dunbur-u, koji posle zasluga na bojnom polju odabira da se skloni van sve te besmislene krvi na udaljenu postavu američke vojske, na samu granicu sa nepoznatim teritorijama koje su u to vreme, još uvek, pripadale indijanskim plemenima. Dunbur postaju nalazi napuštenu, zapuštenu uz tragove nemara, i odlučuje da sebi uredi život baš tu, na "kraju sveta", u samoći i obavljanju dužnosti. Jedino društvo mu povremeno, iz daleka, pravi radoznali vuk, samotnjak poput samog Dunbura, i ovaj film je, uz sve svoje slojeve, i prelepa oda tom posebnom odnosu izmedju Čoveka i Životinjice, kojim ponekada možemo biti privilegovani. Ubrzo Dunbur postaje svestan i starosedeoca tih poljana, plemenom Lakota, sa kojim polako gradi brižan i prijateljski odnos. Kraj njih, Dunbur se upoznaje sa svim radostima i teškoćama ovog tako velelepno prostog sveta koji bi samo da zadrži svoje mesto pod suncem, pred neminovnim dolaskom "civilizacije" koja pustoši sve ono što je Amerika nekada bila. Malo je filmova koji na ovoliko lep, umešan, komunikativan način pričaju velike priče, bez zadrške od suočavanja sa istorijom. Priča o ljudskom duhu, jednom vremenu, sukobu civilizacija, rasizmu, našem odnosu prema prirodi (o da, ovo je meni ujedno i jedan od najboljih "ekoloških" filmova), o pronalasku našeg parčeta neba, mira, o tome koliko je moguće da čovek stoji uspravno pred svime, pred samim sobom...meni svakako jedan od boljih filmova uopšte. Ima on i svojih mana, objektivno zanemarljivih, toliko da ih neću ni pominjati sada, jednostavno film koji se, svakako, mora odgledati, i film kojem se vredi vraćati...često. |
|
![]() |
|
Boozywoozy
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
+glavni baja+ R.I.P. 16.12.88.-30.09.19. Pridružen: 16.Prosinac/Dec.2013 Status: Offline Points: 2623 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Srpanj/Jul.2019 u 23:05 |
|
Dobar film i dobra 4 sata buljenja u tv.
|
|
![]() |
|
mahoni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
štap i šargarepa Pridružen: 07.Prosinac/Dec.2006 Lokacija: odmah iza ćoška Status: Offline Points: 6275 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.Srpanj/Jul.2019 u 02:22 |
|
Gospodar lutaka mi se oduvek sviđao zbog velike doze optimizma i "šarenih" naočara kojima posmatra svet. Fenomenalan film koji sa ljubavlju i potragom za mirom nema nikakve veze, bar što se mene tiče. |
|
|
Bolje živeti jedan dan kao lav, nego ceo život kao miš
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77201 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Studeni/Nov.2023 u 15:26 |
|
Sviđao? Zašto u prošlom vremenu
Niko ikada za mene da kaže da svet posmatram ružičastim očalama though, klone me se zbog tame zapravo, no eto, za sve postoji prvi put. ![]() Šalim se, šta znam, prilično ti je blesavo tumačenje, ta film ti direktno, sa bukvalno i naratorom pride, čak i nevezano za director's cut/produženu verziju o kojoj pisah već i u standarnoj varijanti, govori sve suprotno, kakva crna asimilacija, kako nema veze sa ljubavlju, otkud nije potraga za mirom, od prvih kadrova pa do poslednjeg sve urliče svoju temu. Tip je osakaćen krvlju i ratovima, beži na "kraj sveta", da bi bio daleko od ljudi, prvo što radi je da se ogoljava, skida svoju uniformu i obeležja, zagledan upravo u prirodu, sa bizonima na pameti, poput njegovih uskoro prijatelja, Lakota. Nisu ga oni išta menjali niti mu nametali svoje pa da im je postao blizak tek kada je tobože postao više Lakota negoli ono što je sve vreme i bio. Poslednji kadar je beše kada mu inače tvrdoglavi Lakota urla sa planine "Ti si moj brat", sigurno ne zato što ga je ovaj asimilovao, video ga je i upoznao kao Čoveka. Dunbar jaše dalje, valjda upravo u mir i prerije, kojima je sve vreme i težio, neasimilovan. Mogu ga potom kakve patriote, oni "naši" sa "našim" zastavama i grbovima, borci za tradiciju i porodične vrednosti skinuti iz daleka vinčesterkom, no mi to ne znamo, sve mislim da se film lepo zaokružava svojom temom pa šta god bilo potom. ![]() Kostner je sjajan, ujedno i prgav i težak, govorilo se, za saradnju, sa par potonuća na blagajni, studiji su prosto postali obazriviji, nevezano za nekakvo čačkanje sistema, zavere i čuda, film je prosto skup sport, svuda, pogotovo tamo, to kada se uloži previše novca a projekat isprate pehovi te ovaj potom potone i ne vrati ni blizu dovoljno novca, studio/producenti postanu obazriviji sa razmetanjem zelenog svetla za dalje gromoglasne filmove, pa makar to bio Marlon Brando a kamoli Kevin Kostner. Ružno delom jeste, akcenat biva svakako na meni pogrešnim motivima i vodiljama, no nije da ih ne razumem ili krivim za to, uložiće u nekoga drugog, ko im može zaraditi, normalno.
Ažurirao puppet_master - 07.Studeni/Nov.2023 u 15:53 |
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |