| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Queen of Chess (2026) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member
Pridružen: 10.Lipanj/Jun.2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Points: 1849 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Queen of Chess (2026)Objavljeno: 07.Veljaca/Feb.2026 u 00:03 |
|
U pitanju su cini mi se tri sestre, kojima otac kreten nije dao da idu u skolu. Zbog toga je cak bio i sudjen. Imale su privatno obrazovanje. Otac je od jedne cerke napravio svetskog sampiona. Ovo sam cuo od jednog majstorskog kandidata koji je 30 godina proveo kao sahista u Usa. Film cu pogledati sa zadovoljstvom.
|
|
![]() |
|
BalkanskiŠpijun
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Veljaca/Feb.2026 u 19:05 |
|
Ovo za oca nije uopšte tačno. Možda si izvukao iz nekog konteksta.
Roditelji Laslo i Klara Polgar svojevremeno su sproveli obrazovni eksperiment jer su verovali su da se geniji ne rađaju, nego se stvaraju treningom. Sestre Polgar su bile školovane kod kuće, uz dozvolu države. Imale su redovnu akademsku nastavu poput matematike, jezika, istorije... Učile su engleski i ruski kako bi mogle da igraju turnire po celom svetu. Polagale su zvanične ispite. U tom kontekstu, korišćen je alternativni obrazovni sistem. Sve tri sestre (Susan, Sofia i Judit) postale su vrhunske šahistkinje, ali je Judit otišla najdalje. Judit je svojevremeno pobedila preko 10 tadašnjih svetskih prvaka ili bivših svetskih prvaka. Između ostalih, pobedila je Kasparova, Karpova, Ananda... Bila je poznata po agresivnom i taktičkom stilu. Često je igrala otvorene i napadačke pozicije. Nije učestvovala u turnirima za žene. Takmičila se isključivo protiv muškaraca. Smatra se simbolom probijanja barijere u sportu kojim su tradicionalno dominirali muškarci. Od 2014. godine, Judit Polgar više ne igra aktivno šah kao profesionalni šahista. Nakon izuzetno uspešne karijere, povukla se iz takmičenja i od tada joj FIDE ELO rejting više nije aktivan. Ali često nastupa kao komentator na velikim međunarodnim turnirima i učestvuje u različitim šahovskim događajima. Manifestacija "Judit Polgar Global Chess Festival" promoviše igru i učenje šaha među decom i odraslima. Jedan od poznatijih video snimaka na YouTube-u je u jednom parku u Madridu gde je igrala protiv Magnus Carlsen-a na vreme i u jednom momentu je videla dobitnu kombinaciju koju je odmah iskoristila. Znači, iako odavno ne igra, i dalje ima tu "oštricu" u glavi. Žena čudo. https://www.youtube.com/watch?v=hvbZCRid5CY Ažurirao BalkanskiŠpijun - 15.Veljaca/Feb.2026 u 19:17 |
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77238 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2026 u 12:22 |
|
Gledaće se, hvala na skretanju pažnje 👍
|
|
![]() |
|
JoxerTM
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2026 u 13:53 |
Ovo je otprilike sve istina, samo što država nije gledala blagonaklono, lik se drvljem i kamenjem borio da školuje sve tri kćeri onako kako je zamislio. Bar je to ono što je javno poznato kao dio opće kulture, moguće je da su neki detalji drugačiji. Međutim, genijalnost koju je Polgar tražio se odnosi na specijalizaciju u jednoj i samo jednoj stvari, a kako je i sam bio šahist, odlučio se za šah kod sve tri. Tako da eksperiment, ako ćemo to tako zvati, nije baš relevantan jer ima tu i genetike, a za nijednu od tri kćeri nije planirao stvoriti novog Ajnštajna. Odnosno dokazao je samo staru narodnu da jabuka ne pada daleko od stabla (uz manje ili više truda). Čudi me da se Netfliks odlučio za ovu priču kad doma imaju Venus i Serenu Williams čiji je ćaća, naravno, bio teniski trener. Ne znam, možda su Williamsi odbili, ko zna. Mene pak ovo nimalo ne zanima jer se fokusom na jednu obitelj površno i idiokratski namjerno gura zaključak da djeca iz sirotišta nikad neće postići nešto iznad prosjeka jer nemaju ambiciozne roditelje, a da su ambiciozni roditelji nešto pozitivno - kako znamo da jedna od tri sestre da joj se nije nametao šah, kako znamo da jednako tako ne bi bila uspješna u nečemu drugome što bi možda voljela više od šaha. Fizičari će se svakako prisjetiti d'Alemberta i d'Alemebertove formule (ili načela, kako hoćete), a toga lika je majka ostavila pred vratima crkve i nikad se nije saznalo čiji je. Predug mi je post, jebga, ali hoću reći... Kome i čemu služi ova biografija? Čini mi se jedino američkoj propagandi o savršenoj obitelji. |
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77238 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2026 u 14:04 |
|
Zašto misliš da je dokumentarac o porodici te miličice?
Meni pre zvuči kao da je o šahu, karijeri, epohi, otkud znam, koga briga za porodice, eksperimente (ako su to) i njenog oca, imalo udela ili ne. Ne znam napamet, naravno, možda si nekim delom i u pravu, samo što eto ja po sinopsisu, neka šturom ionako, ne bih ikada došao do tog zaključka o porodicama, eksperimentima, kojem delu koje nacije je namenjeno i sav taj džez 😂 |
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2026 u 15:03 |
Da, Dalamberov pincip , jeste ga ostavila pred vratima crkve ali postoji i dodatna priča , e sad koliko su ta pisanja tačna, tj. šta piše po publikacijama to je pitanje. E sad se postavlja pitanje čemu uopšte raditi biografije, pa valjda da se prikaže detaljan opis osobe, obrazovanje, motiv, iskustvo, profesionalni ... i ljudi upoznaju a životom , ako ih interesuje, ili praviti filmove po istinitim događajima ( a mogu biti razni) i to je pitanje. A znam da ljudi vole. E sad postoje i dokumentarci. Kao što postoji i literatura, video zapisi. Evo za film I Swear koji se mnogima svideo, i meni isto. Znao sam priču, imaju dokumentarci , jedan od pre tipa 30 godina, pa ima i nastavak, može se pročitati, ima bar jedan dobar film pre toga, a gledao sam ih nekoliko na tu temu. I sad jel je trebalo uraditi dati film, mislim da jeste. |
|
![]() |
|
brgljez
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2026 u 15:08 |
|
ovo ću vrlo vjerojatno pogledati, ali ne iz razloga što me zanima stvaranje genijalaca iliti djete projekt. čisto iz razloga što mi je polgarica jedan od najdražih i najsimpatičnijih šahovskih komentatora koje sam imao prilike čuti/vidjeti i zato što je ona dokaz da je dijeljenje u šahu na muške i ženske čista budalaština bez obzira na to što će neko reći da žene u prosjeku imaju više životnih stvari na plećima pa im treba omogućiti zasebno natjecanje.
|
|
|
Aaa?
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2026 u 15:30 |
|
Isti slučaj kod mene. ☺️
Uostalom, dokumentarac se zove Queen of Chess, nema prezimena i pomena porodice, nema u naslovu ni imena njenog oca, niti je naslov ime nekakvog eksperimenta. ☺️ Bitnije od svega toga, ukoliko bi se neki studio, pa čak i Netflix, odlučio da naslovi dokumentarni film tako kako ga je naslovio, a da se zapravo karijera, umeće, bitke koje je vodila i dobijala miličica, stave po strani, da bi se fokusiralo na priču o eto npr njenom ocu, eksperimentu, furao neki tobože akcenat na porodicu, bilo bi to u najmanju ruku uvredljivo. 😟 Nisam nesvestan toga u kakvom svetu živimo i kakav često zna biti položaj žena, samo mislim da bi čak i za Netflix bilo potpuno suludo forsirati teme koje bi degradirale upravo jednu sjajnu karijeru. Nije u tome meso priče, kako god okrenuli. Ima filmova koji se bave i očevima, majkama, porodicama, eksperimentima, samo što onda nisu naslovljeni ovako. Npr, kada joxer već podseća na oca sestara Williams, imamo i takav film, samo što se on ne zove Queens of Tennis, nego King Richard. I onda nema zabuna i zabluda ☺️ |
|
![]() |
|
JoxerTM
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2026 u 15:47 |
|
Vi kako želite, ja sam napisao što sam htio (možda nisam trebao, ali neko mora bit' dežurni serator, pa bolje ja nego neko drugi 😈).
I Swear je potreban. Koliko je dobar ne znam, ali je potreban. |
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Veljaca/Feb.2026 u 16:00 |
|
Ma ja ne mislim da si nekakav serator, nego si me samo zbunio oko zaključka. 😂
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |