Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na članke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Džim Džarmuš osvojio Veneciju (07.09.2025.)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Džim Džarmuš osvojio Veneciju (07.09.2025.)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
beogradski View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj beogradski Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Džim Džarmuš osvojio Veneciju (07.09.2025.)
    Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2025 u 14:42
Gledacu tuniski i ovaj sa Rock-om dok ovaj poslednji nije trejler pa.... Od ovog ostalog odustajem jer iskreno nisam neki fan Jim Jarmushovih dela
Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2025 u 15:10
Volim Dzarmusove filmove i krenuo sam da ih repriziram , tako da prodjem sve. Prvi je Jovo spomenuo vezano za Beninjia i njegovu ulogu  u filmu Night on Earth , ma odličan mi je film, i ponovo prijao. Dati pa ne ocekujem nesto specijalno, ali proverice se.
Volim i Sorrentinova ostvarnja, pretposlednji Parthenope  mi se svideo, La grazia cu sigurno gledati
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2025 u 15:38
Pa da, stavi Šarlot Ramplin u film i prikaži ga u veneciji o čemu god da jest, nagrada ne gine.
Žena je čudo.
Kako se radi o drametini, gledati neću, ali ta je teta savršena u svemu što sam gledao a da nije drama.

Benini je lik kojemu je vješanje = humor. Zar je i taj psihopat dobio nagradu?

Ako sam dobro pročitao, jadna mala palestinka je dobila nagradu.
Nevjerojatno.
Je li ta mala palestinka prije tragične smirti pljunula na Shani Louk?
Ne znam. Možda jest, možda nije.
Ali dok god se ne posmiču svi oni koji jesu i svi oni koji ih podržavaju i štite, dok se na njihovo izmrcvareno tijelo ne pljune, od mene nećete čuti ni jednu riječ milosti niti ću gledati propagandu o jadnoj nevinoj palestinskoj dječici.
Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2025 u 18:38
Svi samo u tebe (ili mene, svejedno) gledaju i čekaju na empatiju, milost ili šta već, mo'š misliti 😂
Ne brini, ne lij suze, kako je krenulo, uskoro neće više ni biti palestinske dece o čijoj bi sudbini ili pljuvačci lomio mozak. Mora da su šestogodišnjakinje krive za ičiju smrt, da se one pitaju ko će i kakav otpor pružati, ko će sve biti ubijen, čiji leš popljuvan. Kakav je ovo užas od foruma nastao, ne znam koja tema mi je odvratnija. Vazda je bilo besmislica ali sada samo pršte u bezmalo svakoj temi. Ako ne moram čitati o oh tako strašnom nato bombardovanju, bez reči naravno o masovnim grobnicama, hladnjačama, aparthejdu, onda je već neki nacionalizam ili rasizam, homofobija ili priča o tobože filmu, sa najvećim dometom onoga koji piše (nepismeno, naravno) o izgledu te i te glumice, o nekakvim "projektima" kao da su glumci nekakvi inženjeri ili arhitekte, ako ne već to, onda pa o veličini nekog šatro slovenskog duha, bajke i fantazije, komplekse i mitove, zamene teza. Sada i ko je.be neku tamo pobijenu decu, aman.

Vidimo svi da živimo u šizofrenom društvu ionako, net može samo biti gori ali forum je jbt filmski, hajde ne mogu gledati teme o domaćim filmovima da ne bih bio izložen patrioti kakvom, nemam nerava jbg 😂, hajde ne gledam više ruske filmove da ne moram čitati rusofile tj ono u šta se pretvorila ta pričica, ne mogu gledati/pisati ni o filmovima onih prevoditelja koji podrazumevaju da samo zato što su preveli nešto sa jednog na drugi jezik, ja moram da padam u nesvest koliko je taj film dobar šatro, vesti ne mogu da pratim da ne bih unedogled morao da čitam šta je kome u planu da kao gledaju ili kao ne gledaju, skroz mi je bitno tako kakva informacija a sada dakle mora da mi se zgadi život i ako otvorim temu o festivalskim pobednicima, pa sve mu hebem, šta će meni ovo u životu uopšte 😂😂 Jedno je biti tolerantan oko svačijeg mišljenja a baš se trudim godinama, pa koliko god mi se okretao stomak, sasvim je peto to da se pravim da forum nije ruglo gde je sve manje ljudskosti a kamoli tek iole smislene priče o filmovima, 90% tema udave za medalju 🙄 čast izuzecima.
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2025 u 18:45
Pa valjda si u školi imao fiziku.
Išao si u školu, je li, nisi došao iz nazadnih kultura u kojima je nema.
Fizika se temelji na (pret)postavki da za svaku posljedicu postoji uzrok.
Ako ti misliš kao taj tamo politički pamflet mene uvjeravati da je fizika najobičnija fikcija, žao mi je, neće moći.

A sad proguglaj ko je švabica koju sam spomenuo.
Nije nikakva rusofilka, nije šatro i nije festivalska pobjednica. Prosječna djevojka koja je htjela živjeti i o kojoj nije simljen film.
Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2025 u 19:09
Znam za nju, šta će mi google aman, to svejedno veze nema sa onim o čemu pišem a da sada nanovo tumačim i pojednostavljujem sopstvene reči iznad, zbog čega? Neka je problem u tobože fizici, ne bi išta promenilo ni da ti ponovo, nešto drugačije napišem o čemu uopšte gunđam iznad, sve i da ne tumačiš selektivno i naopako uzročno-posledičnu vezu, ljudski život i krivice, ionako mešaš babe i žabe oko mojih reči pa svrhe nema.
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Rujan/Sep.2025 u 10:36
Slozio bih se da nije trebala politicka propaganda da dobije nagradu za najbolji film. i tu je kraj sa slaganjem. O kakvim uzrocima i posledicama pricas,onaj masakr na muzickom festivalu je odvratan i bez ikakvog opravdanja ali ovo dan danas sto se desava u Gazi to jednostavno ne moze imati opravdanje ni u kavim uzrocima i sl. Inace ne volim o politici ,i da licno mi se i hamas bas gadi i sve te sl. organizacije ali ovo sto se dan danas desava tamo je sramotno. Ma bre svaciji zivot ma kakav da je i ma sta da je radio jednostavno nemas pravo da uzmes i tu je kraj. pusti me price o osveti ,uzrocima ....
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Rujan/Sep.2025 u 17:51
Uopšte mi se ne zalazi u minsko polje zvano politika gde svako ima svoje stanovište, a većina vrlo kratak fitilj. Isto tako mi se ne zalazi u genezu višedecenijskog sukoba na tom trusnom području, u prebrojavanje silnih žrtava, traganje za pravom i pravdom. Sve su to stvari koje iziskuju dugotrajnu analizu, dovode do prepucavanja, a suštinski (i najčešće za kafanskim stolom) ne rešavaju baš ništa. Nasilje je uvek nasilje, ko god ga sprovodio, a nepravda je uvek i jedino nepravda!

Jedino što želim reći da je poslednja i aktuelna kriza eskalirala upravo kada je ljudski šljam podrobno isplanirao, a potom i sproveo u delo upad, a potom masakr i masovnu otmicu potpuno nedužnog mladog sveta koji se zatekao na jednom festivalu elektronske muzike. Kako sam i sam svojevremeno bio deo tog sveta, išao i nastupao na žurkama elektronske muzike, vrlo lako sam se identifikovao sa žrtvama i onako empatski u sebi proživeo sav taj užas kao da sam i sam bio tamo. Uz sve to, apsolutno se gadim bilo kakvog religioznog fundamentalizma i fanatizma, što nikada neću moći da opravdam i podržim.

Dakle taj masakr je bio povod i okidač van svake sumnje i pitam se šta je neko tamo mogao da očekuje kada je čačkao mečku, ovaj put u vidu moćne vojne sile koja je pak podržana i najmoćnijom silom sveta!? Da li je neko imao trunku mozga i razuma kada je planirao taj masakr? Ponavljam, sve što je dalje usledilo, sva preterana upotreba sile na civilima, svaka nevina i uzaludna žrtva - nikada ne bi smele da se dese i uopšte ne stajem na bilo koju stranu.

Ali za razliku od navijački obojenkih ljudi koji se priklanjaju jednoj strani i za nju navijaju, ja samo pokušavam da ostanem objektivan, da ne pravim razlike između žrtava, te da realno sagledam stvari. Između ono malo činjenica koje do nas stignu, a daleko više onoga što znaju i osećaju samo oni koji su direktno pogođeni, znam samo jednu ćinjenicu koja se ne može osporiti. Zna se tačno ko je i kako započeo ovo ludilo i izazvao čitavu spiralu nasilja. Drugo ništa ne znam i samo se nadam da će i sa ovolikim zakašnjenjem ostaci razuma prevladati, te da će sukob u najkražem mogućem vremenu biti zaustavljen i makar zamrznut kako bi civilni i najneviniji svet došao do predaha!
Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (2) Thanks(2)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Rujan/Sep.2025 u 18:27
Genocid u Gazi predstavlja vrhunac jednog užasnog istorijskog ciklusa nasilja i potpunog urušavanja morala međunarodne zajednice. Često se kaže da je sve počelo 7. oktobra, kada je Hamas izveo brutalan teroristički napad na izraelske civile, uključujući masakr na festivalu elektronske muzike. Taj događaj je nesumnjivo bio strašan i neopravdan. Ali isto tako, sve je počelo mnogo ranije, 1967. godine, kada je Izrael okupirao palestinske teritorije, otpočeo talas kolonizacije i sistematskog gušenja prava palestinskog naroda.

Danas gledamo kako se ta istorija pretače u masovno ubijanje civila, bombardovanje bolnica, škola i izbegličkih kampova, dok svet okleva da jasno imenuje zločin. Genocid u Gazi nije samo lokalna tragedija, on je sramota čitavog čovečanstva, jer pokazuje da se nepravda i kolonijalno nasilje, kada se decenijama prećutkuju, na kraju pretvaraju u nezamislivu katastrofu.

Ne sme se zaboraviti ni to da su Jevreji u Drugom svetskom ratu pretrpeli užasnu tragediju, Holokaust, genocid koji predstavlja jedan od najmračnijih trenutaka ljudske istorije. Ali upravo to iskustvo trebalo bi da bude temelj otpora svakom obliku represije i nasilja, nikako opravdanje da se danas ponašaju na način koji podseća na ono što je Hitler radio njima.

Ažurirao payutti - 08.Rujan/Sep.2025 u 19:18
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Rujan/Sep.2025 u 20:00
Payutti
To je to ukratko receno
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Rujan/Sep.2025 u 23:43
Baš tako i upravo vrteći točak istorije u rikverc svako može tražiti prepoznavanje nepravde i osvetu zbog ovog ili onog. Ljudska istorije je neprekidna spirala ludila, pa je stoga i svaka polemika na tu temu jako nezgodna.

Pogledajte samo ko su svetski lideri i najmoćniji ljudi danas! Pa većini njih ne bih nacrtanu ovcu dao da mi sačuvaju, a kamoli koferče sa šiframa za atomske glave! A tek o moralu ne bih govorio. Pogledajte koliko je samo sukoba u ovom momentu, kakva je ekonomsko-socijalna situacija i perspektiva sveta. Opet bez namere da delim na ove ili one. Pogledajte gde je autoritet nekakve međunarodne zajednice koja postoji još samo formalno! U suštini svet je danas jedno veoma mračno mesto sa sumnjivom (najblaže rečeno!) perspektivom za male ljude koji bi samo da prožive svoj običan život.

Otud i ne čudi što se retko ko još bavi jalovim poslom gašenja manje ili više lokalnih požara. U tom smislu još jednom ću ponoviti - užasno i nepojmljivo je ono što se danas dešava na tom užarenom području. Opet, ako brineš o svojoj budućnosti i o svojim civilima, onda ne ideš prethodno da masakriraš rivalske civile i nedužnu decu. Pogotovo ne decu onih istorijski osetljivih na nezamislive pokolje iz prošlosti i militarno veoma sposobnih i spremnih na osvetu!

Zapravo najveći problem kod svih tih iskompleksiranih jastrebova i fanatika na svim stranama jeste to što ljudskosti nemaju, a sopstvene civilne žrtve ne smetaju im previše jer im to daje opravdanje i gorivo upravo da nastave da budu ratoborni bez skrupula. To je svet danas, a ja kriviti samo jednu stranu neću jer krvavih ruku ima vrlo na svim stranama...
Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.Rujan/Sep.2025 u 13:18
Razlika u ovom slučaju ipak postoji.

Nije isto kada neko trpi decenije okupacije, i kada država sa ogromnom vojnom i ekonomskom nadmoći sistematski uništava čitavu populaciju.

Jer kad se sve svede na "svi su isti", onda niko više nije odgovoran, a to je najopasnije od svega.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.Rujan/Sep.2025 u 17:33
Vidi, sve ja razumem i zaista pokušavam da ne razdvajam zločine, ali u ovom slučaju ipak imam nešto više argumenata kako ne bih isključivo plakao za nedužnim devojčicama sa jedne strane, a prenebregao da postoje i neke druge devojčice i devojke kao nevine žrtve ludila. Stvari baš i nisu tako crno-bele.

Nije tajna da mi u civilizacijskom smislu daleko više odgovara Izrael od Hamasa. Istina je i da sam pre tridesetak godina bio deo iste muzičke scene i sarađivao sa najpoznatijim muzičkim izvođačima iz te države, stekavši neke prijatelje i vrlo otvoreno razmenjivao mišljenja po pitanju lokalnih i globalnih politika. Konkretno se radi o elektronskoj muzici sa posebnim akcentom na (Goa) Trance, pri čemu sam jedan od šačice ljudi koji su tu muziku doneli na ove prostore, dok je Izrael bio verovatno i najjače uporište tog zvuka u svetu koga su mladi tako masovno slušali da je uporedivo sa tim koliko danas ovde slušaju (turbo) folk i slične derivate.

Ta muzika i u širem smislu filozofija ima nekih sličnosti sa hippy pravcem šezdesetih, pa kako je ono bila reakcija na rat u Vijetnamu i generalno militarna dešavanja u svetu, tako je i za Izraelce ta muzika bila način da se agituje za zajedništvo, ljubav, brisanje svih granica među ljudima, sa izrazitim antiratnim stavovima. Mladi Izraelci su u sve većem broju daleko radije slušali muziku i bili pacifisti, nego što su voleli da tri godine idu u vojsku i pripremaju se da budu nečije topovsko meso. Iskreno sam se nadao da će takva filozofija jačati i prevladati na uštrb nacionalističko-militarnih, ali bejah vrlo mlad i naivan, a svet je jaaaako daleko od toga da je zreo za takvo ustrojstvo!

Uz sav svoj pacifizam i filozofiju, donekle sam imao razumevanja za ustrojstvo države Izrael, gde su se nakon svega u WW2 zakleli da nikada niko više od njih i njihove dece neće praviti sapune. Nije to naravno sistem koji ja mogu da usvojim, ali kao što rekoh, deo mene je imao donekle razumevanja.

E sad, naravno da tvrdokornim jastebovima u politici nije odgovaralo da im neko zarazi mlade pacifističkim idejama, pa je od samog starta KNESET (njihov parlament) branio održavanje žurki sa elektronskom muzikom, proganjao organizatore i izvođače, te pokušavao da zatre pokret koji se prilično omasovio. U celu priču ubačena je ideja o drogi i štetnim uticajem na mlade, što je klasična mantra ratobornih kozervativaca širom sveta. Droge, nažalost, jeste bilo u celoj priči, ali jednako je ima je i među rockerima, folkerima, sportistima, civlima,..., bukvalno svuda, pri čemu uvek to maksimalno osuđujem smatrajući da je narkoman uvek narkoman, te da mu nije potrebna nikakva muzika kao pokriće za sopstvenu slabost.

Da ne dužim, ispostavilo se da je lakše i bezbolnije bilo doneti tu muziku u Srbiju, odnosno tadašnju skraćenu YU u onim strašnim ratnim godinama, nego što je to bilo Izraelcima na svom tlu. Ipak i pored svih zabrana i maltretiranja, žurke su se održavale i muzički pokret je rastao. Sve dok nije posustao sa nekim novim generacijama i novim svetskim ustrojstvom, ali to nije predmet ove priče.

Da ne dužim dalje i da pređem direktno na stvar, poenta je da Hamas nije osmislio napad na izraelska vojna postrojenja ili bilo kakve mete koje se u ratnom žargonu mogu smatrati legitimnim. Oni su pokolj i otmice izvršili nad stotinama mladih i nevinih ljudi koji su se našli na muzičkom festivalu gde su širili ljubav, zajedništvo i pozitivnost u svakom smislu! Napravili su pokolj upravo nad onim delom stanovništva Izraela (i gostiju jednakih stavova i filozofije) koji se protivi ratovima, koji je svakako protivnik jastrebova iz redova političara Izraela i koji bi, kada bi ikada imao većinu i moć odlučivanja, svakako iznašao mirno i prvedno rešenje za sve u tom trusnom regionu!

Čim sam pročitao tu tragičnu vest predosetio sam i kakve će posledice to doneti, a Hamas je u tom svom ludačkom krvavom piru izazvao dve stvari koje će najviše njima da se obiju o glavu ako izuzmemo civile koji su uvek najveća žrtva i kolateralna šteta sukoba:

1. Iako je napadnut onaj deo izraelskog društva koga je sopstveni politički establišment u neku ruku smatrao za pretnju, to im je došlo kao kec na deset da rašire krila i pod plaštom osvete za napad na svoje mlade krenu u poduhvat za koga do tada verovatno nisu imali pokrića i opravdanja pred očima ostatka sveta,

2. Onaj mladi i progresivni deo nacije koji je širio ljubav i pacifizam brutalno je iskasapljen, a kada se nekome tako surovo pobiju i otmu prijatelji, muzički saradnici i saborci za jedan lepši svet, tada se i čitavo njihovo ustrojstvo ruši kao kula od karata! Ostaje im samo da figurativno kažu "dragi naš predsediče, dragi generali, mi našu kulturu, umetnost i filozofiju sada ostavljamo po strani, a vi osvetite naše prijatelje, oslobodite taoce i pobijte odgovorne za ovo što nas je snašlo"! Možda ne zvuči baš najlepše ovako sa strane, ali u pitanju je ljudska priroda, poriv za samoodržanje, zaštitu, a u krajnjem slučaju i odmazdu/osvetu za zločin!

Svaki put kada neko zakuka na situaciju u Gazi i opšte ludilo na tim prostorima, neka se priseti kako i zašto je ovaj ciklus pakla započeo! Žrtva nisu "samo" izginuli, osakaćeni, raseljeni i razoreni u svakom smislu. Žrtve su i kultura, umetnost, filozofija, pacifizam i svaki vid antiratnih ideja. Sve više i jače se udara u ratne doboše širom sveta, prebrojavaju krvna zrnca, potpiruje nacionalizam, traže bilo kakve istorijske nepravde kao povod za ravnanje računa... Kada je svet skrojen na takav način, iz toga nikada i nikako ne može puno toga dobrog proizaći, ali retko ko danas pamti bolne lekcije iz istorije. Tek ćemo videti kuda sve to vodi i sa kakvim posledicama.

A što se tiče vojno-političke vrhuške Izraela koja sada sprovodi osvetu na svoj način, nadam se da će neko nekada staviti pod lupu i pravedno osuditi i kazniti sve one koji su za zločine odgovorni! Problem je što očigledno uticaj spolja nije dovoljno jak (ukoliko ga i može biti), dok više nema, ili je na margine dovedena ta unutrašnja struja otpora u vidu mladih pacifista sa zdravom energijom, filozofijom i pogledom na budućnost. Mladost koja se protiv oružja bori pesmom i muzikom! Tu mladost ubio je i osakatio direktno Hamas svojim ludačkim krvavim pirom!
Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (2) Thanks(2)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.Rujan/Sep.2025 u 18:46
Razumem tvoju priču i sećanja vezana za muziku, kao i bol što je Hamas ubio upravo one mlade ljude koji su širili pacifizam i antiratne ideje. Ali to što je Hamas počinio zločin ne može biti opravdanje da Izrael danas čini genocid nad civilima. Jedan masakr ne sme da služi kao blanko ček za drugi, mnogo veći.

Danas Izrael ubija ceo narod. I tu se gubi crno-bela slika o tome ko je veći neprijatelj mira. Ako zaista želimo da sačuvamo ono što je ostalo od humanosti i pacifizma, onda prvo moramo imati hrabrosti da jasno kažemo: okupacija, kolektivna kazna i brisanje čitave populacije nisu osvetа, nego zločin protiv čovečnosti.

Da se razumemo. Ja prezirem terorističke organizacije poput Hamasa, ili diktatorske režime poput ruskog, severnokorejskog, iranskog ili srpskog. Ali upravo zato što odbacujem svaki oblik tiranije i terora, isto tako odbacujem i kolektivno kažnjavanje civila koje Izrael danas sprovodi.
Na vrh
IgaBiva View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj IgaBiva Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.Rujan/Sep.2025 u 19:48
Zanimljivo koliko se u principu ljudi slažu oko toga da je pacifizam jedino normalno stanje svesti i merilo čovečnosti, a opet imaju i drugačije poglede na celokupno ustrojstvo ove planete. Ne bih se usudio da baš tako olako lepim etikete "diktatorstva" nekim režimima. Diktatori su bili oni koji su vladali masovnim ubijanjem političkih protivnika, a, kod nekih pomenutih, paradoksalno, to ipak nije ortodoksan slučaj. Ne treba olako davati kvalifikacije, jer najčešće ne znamo suštinu problema koja dovodi do toga da se neki režim ponaša, pa ako hoćeš anti-pacifistički i nemoralno postupa i prema svojim građanima. Eto, na primer aktuelna situacija u Nepalu, pa niko nije ni razmišljao do sada da tamo vlada neki "diktator", možda neko alav na pare, sumnjivih moralnih i ljudskih načela, ali nije nigde nazivan diktatorom, Svakako ne baš demokratski nastrojenim, kao i ovi pobrojanih režim, ali lestvicu ljudskog zla ne treba praviti. Ili, uzmimo za primer slučaj one mlade Ukrajinke-izbeglice koju je u američkom metrou pre neki dan zaklao crnac za koga pišu da je imao 14 presuda za razne zločine. Da li to znači da je u SAD diktatura? Ili da su oni civilizovanija država od pobrojanih? Jednostavno, zlo je zlo, bez obzira na narodnost i protiv njega, kao takvog valja se boriti, ali na jedini mogući način - pazeći se da ti nekom ne učiniš zlo.

Ažurirao IgaBiva - 09.Rujan/Sep.2025 u 20:01
Na vrh
klass View Drop Down
Active member
Active member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj klass Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.Rujan/Sep.2025 u 19:57
Cisto onako... Hamas nije pobio samo mlade na festivalu, vec je to bilo sistematsko unistavanje.

https://www.hamas-massacre.net

Ko ima zivaca, neka skroluje i pogleda snimke.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Rujan/Sep.2025 u 13:48
Kolega Payutti, slažem sa tobom od prve do poslednje reči, to sam već više puta apostrofirao. Samo treba razumeti da Hamas svesno i namerno koristi sopstvene civile kao štitove, da svesno sukob širi na civilna područja upravo kako bi kroz publicitet stekao simpatije za ono što čini i sažaljenje šire javnosti. U prevodu, zabole njih za sopstvene civoilne žrtve gotovo jednako kao i za tuđe. Sve ovo je brižljivo isplanirano, čitavi podzemni gradovi prokopani i ništa od ovoga što se dešava nije slučajno. Žalim svaku civilnu žrtvu ovog sveta. Hamas nije za žaljenje - naprotiv! Moj lični stav je da je borba protiv svakog vida terorizma, protiv glavoseča i fanatika, bukvalno civilizacijski zadatak i obaveza. Uvek ću stati iza onih koji se protiv toga bore. E sad, kako tu borbu voditi „u rukavicama“ izbegavajući kolateralnu štetu, kako izbeći stradanja civila, gde su granice... To nisu pitanja za mene. Niti sam dovoljno pametan, a još manje moćan, plaćen i u poziciji da o tome razmišljam. Svako treba da radi svoj posao, a ujedno svako treba i da odgovara za sve što radi. Da mi je rod rođeni, alo je zločinac treba da odgovara i tu nemam trunku dvoumljenja, To je ujedno i sve što sam imao reći na tu temu.

Iga, odgovor na tvoje pitanje je vrlo jasan i nedvosmislen. Diktatorski režimi su oni režimi koji gaze principe demokratije. A demokratičnost pre svega podrazumeva princip smenjivosti vlasti. Demokratični sistemi su oni gde predsednik države može biti izveden pred sud, gde vlastodršci nemaju faraonsko-carski status, gde politički neistomišljenik nije otrovan, gurnut sa desetog sprata, gde ima pristup nekim medijima, gde neki punker bez posledica otpeva God Save The Queen, ili na muzički album stavi Belu kuću u plamenu! E sad, rašiti kartu sveta i analiziraj gde se kakav režim nalazi. Naravno, nismo deca da verujemo kako je negde postignut istinski deomkratičan i pravedan sistem, lišem korupcije, zloupotrebe i raznih drugih negativnih pojava. Ipak, da bi neko iz nedemokratičnih sistema sa obrisima diktature stekao pravo da kritikuje ove bolje i demokratičnije, morao bi prvo da sopstveni sistem dovede makar na taj neki nesavršeni stepen na kome se trenutno nalaze bolji od njih.

Naravno, primarna snaga koja ujedno treba biti kontrolni faktor u celoj priči trebaju biti mladi i inteligencija nekog društva, Obrazovanje je ključno, kultura i umetnost nezaobilazni elementi u progresivnim društvima. Problem današnjeg sveta jeste što su države globalno i gotovo bez izuzetka izgubile autoritet kakav je postojao u vremenima kojih se mi matoriji sećamo. Osnovne poluge svake države (zakonodavna, izvršna i sudska) apsolutno su poremećene i daleko od onoga što trebaju biti. Najveći problem je obrazovni sistem koji je bukvalno razoren u ovom veku i to je problem koji se generacijama neće rešiti. Nemam nikakav problem da identifikujem glavnog krivca iza opisanih negativnih pojava, a to je internet sa posebnim akcentom na socijalne mreže. Odnosno na zloupotrebu jednog od najvažnijih izuma u istoriji čovečanstva! Ne bih puno filozofirao o tome, ali kada je čitavo čovečanstvo hipnotisano čarima veštačkog sveta, kada ne radi dovoljno na sopstvenom obrazovanju, kulturi i suočavanju sa izazovima realnog sveta oko nas, onda dobijete društvo zombija. A političaki establišment mnogo voli kada ispod sebe ima zombije i masu hipnotisanu trivijalnim stvarima, jer se zombijima daleko lakše manipuliše, iste po potrebi pretvara u topovsko meso, nesmetano laže, krade i manipuliše vlašću kako mu se hoće.

Možda moje reči deluju malo oštro i namerno sam ih tako sročio jer od ulepšavanja koristi nema. Rezultati su vidljivi širom sveta. Kultura nam se vraća na nivo srednjeg veka, a ponegde i pećinskog čoveka sa toljagom u ruci. Čovek čoveka više nigde ne poštuje, ne persira mu, empatija je mrtva, obrazovanje na jezivom nivou, nikad se manje nije čitalo, a i to što se pročita je plitko, ne filozofira se dovoljno o smislu života i našem mestu na svetu, film je, kao što znamo i toliko puta ponavljamo - u krizi kao nikad. Ja kao čovek od muzike odavno sam svedok da taj univerzalni jezik tupi oštricu, ne okuplja pacifiste kao nekada, ne širi optimizam i pozitivnost sa jedne strane, a sa druge ne tretira teške socijalne teme, ne podbada politički establišment, ne kritikuje dovoljno religioznu zaslepljenost i zloupotrebe - opet kao što su to nekada hrabri muzičari to tako strasno i uspešno činili. nauka stagnira ili ide u rikverc. Umesto svega toga cveta bahatost, primitivizam, zakon jačeg, udara se u bubnjeve netrpeljivosti, nacinalizma i podela...Verujte, slika današnjeg sveta, takva kakva je, nije slučajna i jasno oslikava sve probleme koje sam spomenuo. Ovde, nažalost, nema brzog rešenja sve i da se bukvalno od danas sve preokrene i svi počnu da se ponašaju dijametralno drugačije. Prosto, mladi su oni kojima svet ostaje i shodno tome su potencijalno u najvećem problemu,. Plašim se da jako mali procenat njih to tako vidi. Ali moje je suštinski prošlo pri čemu ni nemam neku moć da menjam tokove stvari. Molim se samo da nisam u pravu.

Kolega Klass, dovoljno sam tog užasa video još kada se dogodio i ne bih se ponovo vraćao. Ali javnost treba da se podseća svega s vremerna na vreme kako ne bi upao u zamku jednostranog sažaljenja ili osude.
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Rujan/Sep.2025 u 14:06
Ljudi, moja je ideja bila samo ukazati na promašeno nagrađivanje očite propagande.

Nema smisla širiti priču na prapovijest i pećinske ljude pa ćemo sad istraživati čiji je grob star 47356384756873568 godina e da bi zaključili da neki teritorij pripada denisovcima iako su izumrli.

Živimo u 21. stoljeću. Neki nas žele vratiti u stoljećima stare civilizacijske promašaje, ali dajmo molim vas, ispitujemo je li doista jedan pamflet koji se igra s ljudskim osjećajima skrivajući punu istinu zaslužio nagradu ili ne.
Možda je nagrada zaslužena? Možda je film tehnički savršen ili možda nudi božanstvenu glazbu, ali to nigdje ne piše, samo njegov skraćeni sadržaj.

Taj sadržaj nije Mahsa Amini, ili sa suprotne strane nije Hadi Matar, nego djevojčica koja je u svom okruženju skoro spremna za udaju za nekog zlostavljača - a film to namjerno prešućuje.

Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Rujan/Sep.2025 u 14:17
ar8c, i ja se potpuno slažem sa tobom. Jedino su nam malo percepcije različite.

Tačno je da Hamas zloupotrebljava sopstvene civile i da je borba protiv fanatizma civilizacijska obaveza. Ali to ne menja činjenicu da Izrael danas koristi borbu protiv Hamasa kao izgovor da kolektivno uništava palestinski narod. Ako borba protiv terorizma znači bombardovanje bolnica, škola i izbegličkih kampova, onda to više nije borba protiv terorizma, nego upravo ono što osuđujemo kod svih diktatorskih režima, državni teror nad civilima. Hamas jeste zločinačka organizacija, ali genocid ne može biti odgovor na zločin.

Malo podataka, bez namere da prebrojavam žrtve. U napadu Hamasa zverski je ubijeno 1200 ljudi.

Ovo citiram: "Posle napada palestinskog ekstremnog Hamasa, 7. oktobra 2024. godine, Izrael je pokrenuo vojnu odmazdu u kojoj je do sada u Gazi ubijeno 64.000 Palestinaca, a približno polovina žrtava su žene i deca. U izraelskoj ofanzivi su veliki delovi većih gradova potpuno razoreni, a unutar Gaze je raseljeno oko 90 odsto od ukupno dva miliona stanovnika".

Mislim da je svaki komentar suvišan.

P.S. Sledećih nekoliko dana neću biti u mogućnosti da koristim kompjuter. Pošto sam staromodan čovek, neću se nadalje oglašavati na ovu temu kuckajući po telefonu.

ar8c, drago mi je da na kulturan način razmenjujemo mišljenja.

IgaBiva, da nam ti to nisi možda na suptilan način i zaobilaznim putem saopštio da si ćaci?
Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Rujan/Sep.2025 u 14:26
Joxere, tako ti je to kad čačkaš mečku
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.