Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na serije
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - The Fall of the House of Usher (2023)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

The Fall of the House of Usher (2023)

The Fall of the House of Usher

The Fall of the House of Usher (2023)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Pad kuće Usher

Godina:

2023

Žanr:

drama, misterij, horor

Trajanje:

493 min

Glavne uloge:

Mark Hamill
  >  Arthur Pym
Carla Gugino
  >  Verna
Mary McDonnell
  >  Madeline Usher
Henry Thomas
  >  Frederick Usher
Bruce Greenwood
  >  Roderick Usher
Carl Lumbly
  >  Auguste Dupin
Michael Trucco
  >  Rufus Griswold
Ruth Codd
  >  Juno
Sauriyan Sapkota
  >  Perry Usher
Samantha Sloyan
  >  Tamerlane Usher
Zach Gilford
  >  Young Roderick
Crystal Balint
  >  Morella Usher
Kate Siegel
  >  Camille L'Espanaye
Willa Fitzgerald
  >  Young Madeline
Matt Biedel
  >  William 'Bill-T' Wilson

Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: The Fall of the House of Usher (2023)
    Objavljeno: 17.Listopad/Oct.2023 u 17:08
K A T A S T R O F A !!!   

Izdržao jedva pola sata i pobegao glavom bez obzira. Školski primer političko korektne splačine koja podilazi sve i jednom postojećem modernom trendu i interesnoj grupi, gurajući u senku i samu suštinu, odnosno inspiraciju za ekranizovanje jednog ovakvog dela. Prevarile me neverovatno pozitivne kritike i hvalospevi, kao i sam režiser čiji Dr Sleep baš volim.

Mislim da se nakon ovoga nesrećni Edgar Allan Poe ne samo okreće u grobu, već preventivno seče vene i vrši obred samospaljivanja za svaki slučaj. Ali hej, ja sam samo senior iz neke druge epohe. Sjajne kritike i ocena 8 na imdb sugerišu da je meta ipak izgleda pogođena, posebno ako se pitaju mlađi naraštaji!
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Listopad/Oct.2023 u 21:16
Dao si mani mani da bi gledao ovu nakazu od filma???
Trebao si da me konsultuješ, po trejleru sam video da ti se neće svideti.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Listopad/Oct.2023 u 16:02
Ne Mizi, mani sam dao samo za Mission Impossible kako bih finansirao sajentologiju!

A kad već komentarišeš, makar se informiši da je u pitanju Netflix serija
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Listopad/Oct.2023 u 19:41
Video sam mistejk, ali me mrzelo da ispravljam.
Sajentologima nikad dovoljno para, nadam se da ćeš im platiti i za gledanje drugog dela desetog nastavka.
Na vrh
RobertoW View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj RobertoW Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Listopad/Oct.2023 u 23:42
Serija je odlična, ne treba suditi na osnovu prvih pola sata. Svaka epizoda bolja od prethodne. Ocena 8 na imdb je sasvim korektna !!
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23.Listopad/Oct.2023 u 17:06
Nema tih para koje bi me naterale da gledam ono dalje od pola sata, baš kao što nema šansi da bi utisak bio tako drastično popravljen i da bi ovo štivo zaličilo na stil i ideju Poe-a.

Ali naravno, ukusi su različiti, a očekivano je i da sam manjina
Na vrh
ameo View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ameo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2023 u 11:52
Nema tih para zbog kojih bi propustio pogledati seriju Mikea Flanagana baziranu na radnji priča Edgara Allana Poea.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2023 u 17:32
Tačno preslikana moja rečenica kada sam video da je izašla i ko stoji iza nje. Kad ono međutim.

SPOILER ALERT!!!

Poe je samo inspiracija gurnuta u drugi plan. Politička korektnost caruje. Sasvim fino rasno izmešana i podeljena ekipa, odmah saznajemo da je jedan od bitnih likova oženjen za muškarca, pa imamo jednu otvorenu lezbijsku vezu, ali prikladno "šarenu", pa odmah potom još jednu homosexualnu gde je morao da se udene i neko azijskog porekla, ali ne čistu jer je zapravo jedan fancy tetovirani lik bisexualac...

Naravno, obavezno ubaciti i neko sveznajuće dete, ako je ikako moguće da bude žensko, a idealno i tamnoputo. Konačno, da ne zaboravimo i zelenu agendu, imamo jedno taxi vozilo koje je naravno strujna Tesla i koja je tako otvoreno kadrirana i reklamirana da greške nema. Jednostavno sve aktuelne interesne sfere i sva nezaobilazna moda ovde je u cugu i bez izuzetka zastupljena. Drugačije valjda danas ni ne može.

O antipatičnosti Usherove dece da ni ne počinjem. I sve to u samo prvih pola sata. E sad, koliko je to u duhu Poe-ove naracije i stila, neka svako proceni za sebe. Meni je i ovo previše. I to kažem kao neko ko se oduvek zalaže za svaku moguću rasnu, sexualnu i bilo koji ravnopravnost!
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2023 u 18:32
Surovi svijet kapitalizma i njegove čari.
Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2023 u 19:41
Pa realno ovo bi trebao da bude film, i malo je bez veze dati naziv seriji kao naslov pripovetke (majstor bi mogao adaptira, dramatizuje  dato delo jer znamo na šta je Edgar Alan Po ciljao) pošto je kako piše samo ‚hajde da kažem inspirisana ili delimično bazirana i na ostalim... da ne dužim. 
Bolje da su adaptirali  roman `Otrantski zamak` Horasa Volpola jer koliko mi se čini ima samo kratki film koji je uradio Jan Švankmajer.
Ima i drugih reklama, i devijantnosti, ja sam odgledao tri, da u pravu je ar8c izgleda da ne moze bez tih promocija, ali o tome smo pricali hajde kad je spontano, ali na silu, jeste poseduje samo elemente, sto bi Rambo rekao urbano, samo urbano, labudovi, lavovi , itd.
Kao i kod drugih dela koja veze sa njima nemaju,  uzmite nazovite seriju kako zelite, dajte opis, pa ko voli nek izvoli, a inace i ne svidja mi se nesto posebno, jeste baca mi senku navedeno.

Ažurirao AlexDeLarge - 24.Listopad/Oct.2023 u 20:48
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2023 u 02:30
Gledao sam film sa Vinsenta Prajsa i to mi je dosta.
Da je Istvud Klint režirao ovu seriju, ne bi dozvolio sve i svašta od liberalnog smeća da ubaci u seriju.
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2023 u 07:48
Pa u ovoj seriji je nesto slicno odradjeno kao sa Zaduzbinom uzeta ideja a ostalo nema veze sa stivom,ubaceno sve ono sto je ar8c nabrojao lepo spakovano i teraj. Navuci ce se nove generacije jer je boze moj moderna,stare ce se prevariti i bce daj samo jos ovu jos ovu i na kraju odgledas sve kao ja. E sad Zaduzbinu sam progutao sve sto sam pisao i gledao kao nesto novo posto potrajace vise sezona i stvarno izdrzacu. Ali ovo nikom ne preporucujem da gleda,ionako nisam neki fan Mike Flanagana ,izvikan reziser po meni nista posebno ,uostalom isto mislim i za Nolana ali ajde imao je on neke bisere . Sve u svemu totalni promasaj.
Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2023 u 08:32
Ja sam odustao i od Zaduzbine, pisali smo u temi, i sve je jasno. 

Sto se date tice odgledao  sam tri epizode, da ne bude sudis po prvoj epizodi, mogao sam komotno  i nakon druge, ne svidja mi se , i to je to. Da je malo pa da  tolerisem, ali ko voli nek izvoli.

Pa meni Nolan ima dobre filmove, Following, Memento, Prestige, Inception, Batman dobar, ali mi je i novi iz 2022 od Matt Reeves-a takodje dobar. Dunkirk i Oppenheimer sam preskocio samo zbog teme. Interstellar mi se nije svideo i sporan mi je oko nekih stvari,  kao i  Tenet , morao bih ponovo da pogledam, i da ih sagledam iz drugog ugla, ali odustah za sada.

Ažurirao AlexDeLarge - 25.Listopad/Oct.2023 u 09:23
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2023 u 15:49
Evo jednom da se Mizi i ja nađemo na istoj strani barikade (stiže sneg!!) Upravo tako, kome je do izvorne atmosfere i duha Poe-a, Lovecrafta,.. samo neka potraži staro štivo sa nezaobilaznim Vincent Priceom i to je to. House Of Usher, The Pit And The Pendulum, The Raven, Tales Of Terror, The Haunted Palace, The Masque Of The Red Death,... Jeste malo naivna kinematografija, smešni efekti i zastarelost u svakom smislu, ali upravo to i doprinosi efektu pravog uživljavanja u materiju lišenu svih današnjih gluposti i korektnosti.

Slažem se u vezi Zadužbine, ista je to tužna priča, ali sam nekako izgurao do kraja. Polovina reče kad smo već počeli da završimo nekako, a nisam želeo da u istu zamku upadnem sa Usherovima. Makar je Foundation vizuelno bogata i sadržajna pa je imalo ponešto i da se vidi. Isključiti mozak, zažmuriti na korektnosti i nekako se izguralo. Ali zašto sebe ponovo mučiti?

P.S. Ne dirajte mi Nolana Jedan od (trenutno) top 2 u mom slučaju, a Interstellar Top 10 film, tražili mu fizičari mane ili ne
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2023 u 09:30
Hehe sve sve ali Nolana ne dam. Nisam ja rekao da je on los ,cakstavise dobar je ali se digla fama oko njega da sve sto snimi je nesto najbolje ikad a po meni daleko od toga. a sto se Poa tice pa sama njegova literatura vristi da se snima crno belo , ono sto je pre snimljeno ne moze se dostici ni sa kakvim efektima i sl.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2023 u 16:40
Ne zamaram se večitom polemikom oko toga ko je od koga bolji. Nebitno. Fakat je da Nolan ima neki svoj fazon i da radi studiozno i ozbiljno. Meni njegov stil jako prija, posebno te neke kompleksne i višeslojne priče o kojima treba malo mozgati, pa i reprizirati. Pored toga jako mi se dopada audio aspekt u njegovim filmovima i kako moć zvuka inkorporira uz vizuelni sadržaj bukvalno u svim jačim naslovima.

Kada sam nakon Interstellar izašao iz bioskopa bukvalno nisam znao šta me je snašlo. Jedan od najintenzivnijih osećaja nakon gledanja filma koji sam ikada iskusio. Pomaže i što sam ogroman fan (svemirskog) SF-a. Jednostavno skrojeno za mene, bez obzira da li ima određenih naučnih neusklađenosti. Ako režiser izbaci popularne bučne eksplozije u svemiru i ispoštuje činjenicu da se u vakuumu zvuk ne prenosi, već je uradio ogroman posao jer retko ko se drži makar te "sitnice"
Na vrh
silent_passenger View Drop Down
Senior translator
Senior translator
George R. R. Martin

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj silent_passenger Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Studeni/Nov.2023 u 14:25
Prije svega, moram reći da sam veliki obožavatelj E. A. Poea tako da sam nakon pročitanih komentara, a i recenzija (navodno) profesionalnih kritičara na pojedinim portalima osjećao pomalo odbojnost uopće pokušati gledati seriju.

Očito, mogući su mali spojleri, ali ako znate E. A Poea, onda to i nisu spojleri.

Nakon dugo vremena ipak sam otvorio Netflix i počeo gledati Ushere. Nakon tri epizode, otišao sam na IMDb, ulogirao se i dao ocjenu 8. Nakon prvih 10-ak minuta zadnje epizode, otišao sam opet na IMDb i promijenio ocjenu u 9.

Prvo malo o "profi" kritičarima... Mogu otvoreno reći - neki od njih nisu gledali seriju dalje od prve epizode ili su prospavali pa ne znaju o čemu pričaju. Dat ću samo jedan primjer: kaže kritičar kako "Usheri jesu horor serija, no nema tu ničeg natprirodnog (sic!), već se sve temelji samo na jump-scareovima"... Zbilja?! Što je dotični točno gledao?! Nema ničeg "natprirodnog"?!

Druga stvar, koju su od kritičara preuzeli i neki gledatelji, je kako serija "nema ništa s Poeom osim imena likova".  Moja prva rečenica ovog posta je napisana upravo stoga što bez pardona tvrdim - ova serija itekako ima veze s Poeom i njegovim pričama i poemama.

Dakle, krenimo prvo od onoga što odmah upada u oči - gluma. Gluma je fantastična. Da, očekujete u svakom filmu i seriji da glumci odrade dobar posao, no Usheri doista djeluju "živi" (dok ne stradaju Big smile). I da, Mark Hamill nikad nije izgledao zlokobnije - mislim da je ipak prešao na mračnu stranu Sile.

Bio sam skeptičan prema formatu "svaka epizoda - jedna priča (poema)", a sve uobličeno u poznatu priču Pad kuće Usher, no sve je to iznenađujuće dobro izvedeno. Od same ideje da se pola prve epizode praktički nastavlja tek nakon 10-ak minuta zadnje epizode, a sve ostalo je razgovor između Rodericka Ushera i Augustea Dupina pa do činjenice da članovi obitelj Usher nose imena likova iz drugih Poeovih priča i pjesmi.

Subjektivno, možda najslabija adaptacija priče je Maska crvene smrti. Gotovo cijela adaptacija same priče svedena je na 5 minuta. I dok u priči umiranje Prosperovih gostiju djeluje dramatično, ovdje je to svedeno na pucanj prstima. Ne pomaže niti to što je lik Prospera toliko sličan sinovima novokomponiranih bogataša s ovih naših prostora, ali svaka čast Sauriyanu Sapkotu na ulozi.

Svi (OK, skoro svi) Usheri su krajnje antipatični i zapravo niti u jednom trenutku ne suosjećamo s njima. Još ne mogu odlučiti je li to bilo dobro ili loše. Postoje izuezeci, naravno - Napoleon je jedan od rijetkih s empatijom i ljudskosti, a s Fredericom suosjećamo ispočetka jer je osoba koju drugi iskorištavaju, dok ga, kasnije, u potpunosti ne preuzmu droga, ludilo i ljubomora. 

Možda bi se moglo prigovoriti redoslijedu kojim Flanagan ubija likove - Ubojstvo u Rue Morgue je jedina epizoda koaj me iznenadila jer sam očekivao da žrtva bude netko drugi. Kate Siegel je naprosto bila fantastična i lik Camille, koja je valjda najbeskrupuloznija kopija svog oca i tetke, trebao je potrajati koju epizodu duže. No, opet, možda bi se onda razvodnio? Tko zna.

Skakanje iz sadašnjosti u prošlost je izvedeno sjajno, uvijek dodajući neku novu dimenziju likovima. Potencijalna zamjerka je lik Rodericka Ushera - dok u prošlosti djeluje poprilično pasivno i kao lutka na koncu, u sadašnjosti je odlučan i snažan. Taj prijelaz nije najbolje izveden - odnosno, kao da je zaboravljen. 

Osim što je serija kvalitetna adaptacija Poeovih djela prilagođenih današnjci, serija se u više navrata referira na ostale Poeove priče koje su ovdje prisutne samo kroz imena likova, ali i njegoa fobija i česta tema likova koji su živi zakopani. Pa tako priču o Arthuru Gordonu Pymu saznajemo kroz razgovore koje vode glavni likovi ili Dupin - koji je književni prototip svih kasnijih fiktivnih detektiva, a ovdje je javni tužitelj - njegovu književnu stranu vidimo kada dedukcijom točno pogađa sve u vezi Rodericka i Annabel Lee prilikom dolaska u njihov stan. Možda bi bilo i zgodno da su majku Roderiscka i Madeline nazvali Ligeia ili Berenice? 

Spomenuo sam da serija ima, bez sumnej, nadnaravne elemente, no to je odmak od Poea. Gotovo sve Poeove priče mogu se tumačiti kroz i prizmu stvarnosti, ali i kroz nadnaravno, s time da je ovo prvo puno uvjerljivije tumačenje. Kod serije te dvosmislenosti nema - odnosno, ona nepobitno pada u vodu nakon prvih nekoliko epizoda.

Poseban osvrt na dvije glumice - Willa Fitzgerald je opako neodoljiva kao mlada Madeline. Istinska personifikacija privlačnosti zla. Margot Robbie je dobila, bar kod mene, konkurenciju. Cool
Druga glumica je talentirana djevojčica Kyliegh Curran kao Lenore. Učinilaje taj lik posebno simpatičnim i dragim - samim time i posebno tragičnim.

Seriji se mora priznati i karikiranje i "bockanje" filsmke industrije - od momenta kad Roderick traži da mu "poboljšaju" sliku s nadzorne kamere, a Pym mu kaže kako je to nemoguće, preko Fredericka koji od Lenore traži da hakira mobitel, na što mu ona kaže da to rade hakeri, a ne tinejdžeri kao u filmovima pa do Madelininog monologa u kojem kaže kako bi se većina problema u svijetu moglo riješiti kad bi se prestali snimati filmovi i serije na godinu-dvije, a da se taj novac da potrebitima... 

Sam kraj je hommage klasičnim adaptacijama Pada kuće Usher. Dok dvoje glavnih protagonista umiru daveći jedno drugo, cijela kuća se ruši dok Dupin pokušava pobjeći iz nje... 

Za kraj, serija je odličan materijal za one koji se još nisu sreli s Poeom, ali i za njegove ljubitelje koji su pročitali i pogledali sve što se do sada moglo, a traže nova viđenja starih priča. 

9/10 preporuka.
...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Studeni/Nov.2023 u 19:25
Da je pravde, sab bi ovo bio komentar tjedna.
Seriju nisam gledao, nisam ni planirao, ali nakon ovoga... Tko zna.
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Studeni/Nov.2023 u 19:42
Da ima pravde, ceo svijet bi bio jedno lepšije mjesto za živjeti i voljeti.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Studeni/Nov.2023 u 19:50
Originalno postovano od strane JoxerTM JoxerTM piše:

Da je pravde, sab bi ovo bio komentar tjedna.
Seriju nisam gledao, nisam ni planirao, ali nakon ovoga... Tko zna.

Apsolutno podržavam predlog da ovo bude komentar dana/nedelje! Odlično i temeljno sastavljeno i obrazloženo. A to što je dijametralno različito od mog viđenja serije ni najmanje nije bitno. Ovde postoji toliko poželjna kultura dijaloga, kolega nijednom rečju nije napljuvao druge koji imaju drugačije viđenje i držao se onoga što je lično doživeo.

Upravo iz tih razloga ni ja nemam zbog čega da se bunim, a posebno da nešto kontriram. Različiti smo ljudi, imamo drugačiji prag tolerancije na neke stvari i konačno drugačije ukuse. Za mene je onakav uvod u seriju totalno neprihvatljiv i toliko van stadarda i očekivanja za ekranizaciju takve materije, da prosto ne dolazi u obzir da se u to upuštam i investiram svoje vreme. Tako je kako je, a serija možda zaista u kompletnom pakovanju jeste na nivou kako to kolega opisuje. Drugi gledaoci će svakako takođe proceniti svako za sebe, a forum i služi da se čuju različita i često suprotstavljena mišljenja i doživljaji. Na kraju je na svakome pojedinačno da proceni...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.