Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - A House of Dynamite (2025)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

A House of Dynamite (2025)

A House of Dynamite

A House of Dynamite (2025)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Kuća dinamita

Godina:

2025

Žanr:

drama, triler

Trajanje:

112 min

Režija:

Kathryn Bigelow

Scenarij:

Noah Oppenheim

Glavne uloge:

Jason Clarke
  >  Admiral Mark Miller
Idris Elba
  >  POTUS
Rebecca Ferguson
  >  Captain Olivia Walker
Renée Elise Goldsberry
  >  The First Lady
Jared Harris
  >  Secretary of Defense Reid Baker
Tracy Letts
  >  General Anthony Brady
Brian Tee
  >  SAIC Ken Cho
Gbenga Akinnagbe
  >  Major General Steven Kyle
Greta Lee
  >  Ana Park
Willa Fitzgerald
  >  Abby Jansing
Gabriel Basso
  >  Deputy National Security Advisor Jake Baerington
Kaitlyn Dever
  >  Caroline Baker
Jonah Hauer-King
  >  Lieutenant Commander Robert Reeves
Brittany O'Grady
  >  Lily Baerington
Kyle Allen
  >  Captain Jon Zimmer
Anthony Ramos
  >  Major Daniel Gonzalez
Malachi Beasley
  >  SCPO William Davis
Moses Ingram
  >  Cathy Rogers

Odgovori Odgovori Stranica  123>
Korisnik
Poruka
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: A House of Dynamite (2025)
    Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2025 u 19:47
Proslavljena Oskarovka Kathryn Bigelow ponovo se vraća svojoj omiljenoj tematici - US Army i vojno-akciono-dramske zavrzlame. Nakon kontroverznog The Hurt Locker i Zero Dark Thirty koji su imali određeni kvalitet i strukturu (posebno drugopomenuti), od noviteta sam očekivao makar nešto na tom nivou, ako ne i bolje. Posebno nakon što sam izlistao glumačku ekipu gde nimalo ne fali kvaliteta.

Nažalost, ispalo je skroz suprotno. Ako smo trebali dobiti film koji će nas držati na ivici stolice zbog nuklearne tematike u vremenu kada se ponovo najstrašnijim oružjem opasno i žestoko zvecka, onda smo ostali potpuno uskraćeni jer je film prilično jalov i prazan, a završetak je tragično promašen.

Sama tehnika pripovedanja priče trebala je doprineti drami i uzbuđenjima, ali već je viđena i više nije originalna, tako da se i tu omašilo. U principu imamo istu sekvencu filma koja se iznova pripoveda iz ugla različitih likova dok se na kraju sve to ne slije u jedno. Iako ima atraktivnih kadrova i solidne kamere, suštinski film je ništa drugo do pokazne vežbe kako teče mobilizacija u USA u slučaju neposredne pretnje nuklearnim napadom. Ni manje ni više od toga! A čak je i to prezentovano na takav način da se čovek istinski zabrine ukoliko je organizovanost ljudi takva kakva je prikazana, baš kao i mogućnost odbrane od pretnje.

Mislim da se ovde Kathryn malo više zaigrala, a da je rezultat više nego jalov. Čak su i neke uloge toliko iskarikirane, da ih inače renomirani glumci ne uspeju odraditi dovoljno snažno i uverljivo. Još bi i bilo nekog smisla da ne beše kraja koga smo polovina i ja dočekali sa istom mišlju - what the f**k!!??

Dakle ovaj film mogu preporučiti samo i isključivo hardcore fanovima ratnih drama i zavirivanja u procese mobilizacije vojnih sila. Čak i njima samo ograničeno. Što se ostalih tiče - topla preporuka je da se preskoči i potraži nešto drugo, makar i reprizno na slične teme.

P.S. Bez obzira na nezadovoljavajući kvalitet viđenog, hvala za epskresno odrađen prevod

Ažurirao ar8c - 25.Listopad/Oct.2025 u 19:54
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2025 u 22:19
Originalno postovano od strane ar8c ar8c piše:

Proslavljena Oskarovka Kathryn Bigelow ponovo se vraća svojoj omiljenoj tematici - US Army i vojno-akciono-dramske zavrzlame.

Misliš, nije se nikad ni okanila oscarbaitanja. LOL
Na vrh
Dakson View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Dakson Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2025 u 00:18
Ovaj film više liči na neku uvrnutu i perfidnu propagandu. Na obrnutu psihologiju. :) Verovatno lupetam, ali nisam uspeo da shvatim zašto bi uopšte Ameri na tržište pustili film u kom su prikazani kao gomila nesposobnjakovića, počev od labilnog ministra odbrane, preko nervoznog generala, do neodlučnog i neupućenog predsednika koji je sav u nekom "wtf" fazonu. Kompleksni vojni sistem bilo koje zemlje, a pogotovo velesile, prosto u stvarnosti ne izgleda i ne funkcioniše amaterski i neprofesionalno, kao u latino sapunici "televisa presenta". Sve u svemu, mnogo lošo, al' ja ipak odgledao (uz skipovanje) i sad mi žao i to malo vremena koje sam utrošio.
Na vrh
draganmirovic99 View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj draganmirovic99 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2025 u 00:47
SPOILER!) Jako napet film! Odavno nisam imao takav osjecaj nervoze dok sam gledao.. sve preporuke sami kraj jedino mi se nije dopao.. mogli su makar prikazati da li je nuklearka pala ili ne, ima tu jos par sitnica koje su mogli pokriti... mada shvatam poentu filma i generalno kvalitetna gluma i sama radnja.. neobican, nije bilo nekog junacenja.. ne razumijem ove dolje komentare ali svakako od mene sve preporuke necete se prevariti.
Na vrh
jojo385 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jojo385 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2025 u 10:37
Gledao negdje do pola filma....čista glupost. Zaobići....
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2025 u 10:41
@ draganmirovic99

Naravno, o ukusima se ne raspravlja i niko ne spori da film ima tenziju. Uostalom zato se i gledalo ekspresno jer volim tematiku. Pod uslovom da se dobro odradi. Problem je ono što sam ja samo okrznuo u komentaru, a kolega Dakson lepo obrazložio.

Da je film odradio neki početnik pa da čovek i razume toliko naivnosti i nakaradno prikazanog samog vrha vojno-političkog sistema jedne supersile. Elba u ulozi predsednika jeste tragikomičan čak poredeći sa pajacem kakav je Trump. Ali kad ovakav film potpiše neko sa iskustvom, reputacijom, Oscarom i jakim CV-jem, posebno misleći na filmove slične tematike, e tada već postaje diskutabilno.

Uz sve to imamo i već viđenu tehniku snimanja. Film Vantage Point iz 2008. sa Dennis Quaidom i Forest Whitakerom snimljen je na isti način, jedna epizoda viđena iz ugla različitih likova. I gle čuda, teroristi postavili bombu na trg u Španiji, a agent lovi teroristu! Nekad je problem kad čovek pređe ozbiljnu kilometražu sa kinematografijom (i godinama) pa mu je teško podvaliti nešto. Opet, sve bi ovo bolje bilo da film nije tako naivno prezentovan. Ali opet kažem, svačiji ukus je jednako vredan i nema diskusije ako film nekome bolje legne.

Originalno postovano od strane JoxerTM JoxerTM piše:

Misliš, nije se nikad ni okanila oscarbaitanja. lol

Može se tako reći kolega. Sećamo se da je bilo prilično kontroverzno dodeliti Oscara za The Hurt Locker. Nije to uopšte loš film, čak naprotiv, ali teško da je baš oscarovski potencijal. Izvesno je da je već tada bila aktuelna moda korektnosti i ideja da žensko uzme Oscara za režiju.

A Bigelow je imala aktuelne i neke drugačije tematike u prošlosti. Sećamo se legendarnog Point Break, pa Strange Days i The Weight Of Water. Ipak izgleda najviše voli da pliva u militarnoj tematici. Pomenuti oscarovac, Zero dark Thirty, K19: The Widowmaker... Sve su to dobri i meni dragi filmovi. Tim pre sam baš iznenađen i razočaran koliko malo toga je pružila u A House Of Dynamite...
Na vrh
Cobra1978 View Drop Down
Active member
Active member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Cobra1978 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2025 u 12:23
Kao da fali pola filma
Na vrh
DuxX View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj DuxX Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2025 u 22:29
Covek kad cita komentare ne bi odledao nijedan film. Ne znam da li sam naisao na dva filma u poslednjih 6 meseci da su imali dobre komentare.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2025 u 10:05
Tako je kako je, treba biti pošten i objektivan. Šta je rešenje u suprotnom? Da hvalimo nešto što nam se nije svidelo? Uostalom ukusi su različiti, a ocena će biti mnogo bolja ako broj onih koji nešto pohvale bude isti ili veći od onih sa negativnim iskustvom. Ovaj film čeka više afirmativnih recenzija.
Na vrh
Dakson View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Dakson Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2025 u 13:50
@DuxX Nije da ovaj film nema svoje čari. Kao prvo, već sama produkcija bilo kog filma je veliki posao, a završetak istog veliki uspeh. Sve su to zanatlije, od reditelja, preko stuffa, do glumaca. Mi ovde pričamo o finesama. Recimo, meni je zaista predstavljalo prepreku da uživam u ovom filmu to što je sam državno vojni vrh jedne velesile prikazan kao skupina emotivnih amatera, umesto surovih, odmerenih, staloženih profesionalaca, pažljivo odabranih i vrhunski istreniranih. Eto, to vređa inteligenciju. Teško je to ostaviti po strani, da ne kažem prenebregnuti. :D
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2025 u 16:59
Originalno postovano od strane DuxX DuxX piše:

Covek kad cita komentare ne bi odledao nijedan film. Ne znam da li sam naisao na dva filma u poslednjih 6 meseci da su imali dobre komentare.

Nije prvi put da čitam ovako nešto.

I nije prvi put da pišem - nije istina.
Od 100 filmova koje sam zadnje pisao utiske, možda je njih 10-15 ispalo đubre, svi ostali su najmanje dobri, neki bolji, a neki za lizati prste.

Međutim, radi se o filmovima od kojih većina nisu mejnstrimuše niti razviikuše.
Pa ti je moj prijedlog da kreneš istraživati filmove sam, a ne vođen bjesomučnim reklamama ili top listama koje sklapa čet đi pi ti.

Na vrh
Dakson View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Dakson Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Listopad/Oct.2025 u 11:47
@JoxerTM "Pa ti je moj prijedlog da kreneš istraživati filmove sam, a ne vođen bjesomučnim reklamama ili top listama koje sklapa čet đi pi ti." Pa, u pravi si, u suštini, ali čovek se i jeste informisao na relevantnom mestu, na ovom portalu, a ne preko reklame ili generisanih top lista. A savet za one koji traže dobre filmove koji su pomalo ispod radara ili su, prosto, snimljeni odavno pa već pomalo zaboravljeni, jeste: idite na neki sajt sa podelom po žanrovima, jeziku i oceni. Sve što je iznad ocene 6+ može biti dobro... To je neka polazna osnova, pa kako se kome potrefi po ukusu... Evo, ja sam baš nagledan raznih kinematografija, a ponekad me oduševi čak i neki film sa ocenom 5+. Neko je možda čak bio zadovoljan i sa ovim "A house of dynamite". Ja nisam jer mi je neuverljiv, ali zanatski je to fino usnimljeno.
Na vrh
taurusbor View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj taurusbor Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Listopad/Oct.2025 u 15:58
Niti pocetak, niti sredina niti kraj. Sta je uopste pisac hteo da kaze?
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Listopad/Oct.2025 u 19:56
Pročitah Iginu recenziju i drago mi je što je iz filma pokupio više pozitivnih utisaka nego ja. U suštini imamo slične utiske, samo je jednom čaša do pola puna, a drugom prazna Različita perspektiva. Simptomatično je to u vezi Pentagona, što sam i sam pročitao juče, a to samo znači da je prikaz vojno-političkog vrha u potpunosti promašen i iskarikiran. Ili da rediteljka zna više i nešto sluti!? Ali tolika količina amaterizma i javašluka ipak nije realna na tom nivou.

Na kraju mi samo palo u oči poređenje sa Don't Look Up. Mislim da su u pitanju vrlo neuporedive stvari, što po pitanju žanra, to i po pitanju kvaliteta urađenog. Don't Look Up je klasična i genijalna satira, jedan od najboljih filmova u veku za mene i njegova namena je skroz drugačija. Ovaj film je ipak trebao biti skroz ozbiljan, a baš kao što i Iga reče, da nas opominje i drži na ivici ako ikada zaboravimo da sedimo na buretu baruta bukvalno. Sa ludacima koji drže crne koferčiće u ruci!

Šta znam, ako treba nečega da se podsećam i prisećam, toliko ima dokumentarne građe, pa i uspešnijih filmova od ovoga. Ne mogu nikako postati fan ovog naslova, ali ako radi posao onda vrlo podržavam njegovo postojanje. Na kraju ukusi presuđuju. Za mene možda i najbolje da još jednom repriziram Don't Look Up koji je apsolutno briljantan
Na vrh
beogradski View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj beogradski Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Listopad/Oct.2025 u 20:30
Bicu kratak. Planiram da gledam )
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Listopad/Oct.2025 u 20:41
Cenim njen film ''Strange Days'', i to je dovoljno for me.
Opterećena vojskom, svaki film je isti ili sličan, WTF???

Na vrh
marcobobby View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj marcobobby Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.Listopad/Oct.2025 u 22:03
Oskarovka Bigelow isporučuje provokativan politički triler s namerom da nas upozori, jer ovde prsoto nema nikakave lagane zabave. Stoga umešno forsira dokumentaristički koncept u kreiranju dramaturgije, hladno i britko secirajući odbrambeni sistem, protokole, pažljivo isplanirane vojne strategije kada dođe što bi rekli ''stani-pani''. Ponavljanje kritičnih 18 minuta i to čak tri puta, možda nije dopadljivo svakome, no time se dobija na autentičnosti, jer svako od protagonista reaguje na svoj način u kriznoj situaciji. Glumačke izvedbe na zavidnom nivou, gde svakako prednjači odlična Rebecca Ferguson, a za mene je pravo osveženje nadahnut performans koji daje Gabriel Basso. Bez namere da spojlujem naglasio bih da sam kraj nije po mom ukusu, ali utisak je da se ovakvim scenarijem nastojalo da pitanje bezbednosti čovečanstva ostane otvorena tema, o kojoj bi svi morali duboko da razmislimo i izvučemo pouke. Sve dok ne bude kasno ...
Na vrh
TotenhemovFanatik View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj TotenhemovFanatik Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01.Studeni/Nov.2025 u 05:13
Da ne dužim mnogo, film je fenomenalan. Ovo je ooozbiljan kinematografski poduhvat, svemu se pristupalo vrlo detaljno i na kvalitetan način. Film ima segmente, kojima se toliko dobro pristupilo i to na način, kakvim se nije pristupalo mnogim oskarovskim filmovima. Međutim, bez nastavka, dakle, bez drugog dijela, ovo će da bude beznačajan projekat. Mislim da se tolika pompa oko filma digla upravo iz tog razloga što ljudi, kakvo god mišljenje imali o filmu, žele da dobiju sve odgovore i da vide nastavak. Vidim da se pominje Kjubrik i da ga porede sa Bigelou. Što se mene tiče, odgledao sam mu sve filmove, ali mi se samo dva ili tri sviđaju. Neka je njemu vječna pamjat, ali on bi kod Bigelou mogao da ide na časove režije, da nauči po nešto.
Na vrh
tsbn View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj tsbn Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01.Studeni/Nov.2025 u 06:29
Napokon dobar film koji lako može da pređe u klasu dokumentarnog… uznemirujuće.
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01.Studeni/Nov.2025 u 09:01
Porede onakvu veličinu i ovu ženskinju koja je opsednuta sa uniformama???
Smiješno, i tužno, istovremeno.
Svi njeni filmovi ne vrijede kao uvodna špica jednog Kjubrikovog filma, prvog na primer.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,422 sekundi.