Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Vice (2018)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTSTVO ZA PRAVLJENJE PREVODA SUBTITLE WORKSHOP
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Vice (2018)

Vice

Vice (2018)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Covjek iz Sjene

Godina:

2018

Žanr:

biografski, drama, komedija

Trajanje:

132 min

Režija:

Adam McKay

Scenarij:

Adam McKay


Glavne uloge:


Christian Bale
  >  Dick Cheney
LisaGay Hamilton
  >  Condoleezza Rice
Justin Kirk
  >  Scooter Libby
Sam Rockwell
  >  George W. Bush
Amy Adams
  >  Lynne Cheney
Stephen Adly Guirgis
  >  George Tenet
Bill Camp
  >  Gerald Ford
Steve Carell
  >  Donald Rumsfeld
Eddie Marsan
  >  Paul Wolfovitz
Fay Masterson
  >  Edna Vincent
Don McManus
  >  David Addington
Alison Pill
  >  Mary Cheney
Shea Whigham
  >  Wayne Vincent
Lily Rabe
  >  Liz Cheney
Tyler Perry
  >  Colin Powell
Adam Bartley
  >  Frank Luntz

 Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka Obrnut redosled
Konzul View Drop Down
member
member
Avatar

Pridružen: 29.Studeni/Nov.2013
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Points: 19
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Konzul Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Vice (2018)
    Objavljeno: 22.Svibanj/May.2019 u 23:04
Odlican film. Treba ga gledati sa paznjom za svaku recenicu i rec, radi jaceg dojma.
Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member


Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017
Status: Offline
Points: 89306
Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Ožujak/Mar.2019 u 19:19
Originalno postovano od strane VLL72 VLL72 piše:

Stole, sjajan komentar kao i uvek. Hvala na preporuci.


  Dok sam još u temi, Osvald Špengler je u svojoj knjizi Propast Zapada, pre sto i kusur godina, predvideo ono što se tako lepo vidi u filmu. Predvideo je četvrti stalež i "cezarizam".

  Zaboravio sam da dodam da je Čejni bio prisutan kad je Regan osnovao crne fondove kojima je jedina namena bila finansiranje američkih tajnih službi. Uradio je to pošto je kongres odbio da poveća budžet. Crni fondovi su počeli da se pune novcem dobijenim švercom droge i oružja. Toga takođe nema u filmu iako je Čejni bio na dužnosti kad je nastao Bonstil.

  Bežim sa teme.
Na vrh
bokidante View Drop Down
Active member
Active member
Avatar

Pridružen: 05.Rujan/Sep.2011
Status: Offline
Points: 50
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bokidante Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23.Ožujak/Mar.2019 u 18:25
Od mene 7,5/10
Na vrh
titlovi.com View Drop Down
Approval team
Approval team
Avatar

Pridružen: 27.Studeni/Nov.2009
Lokacija: internet
Status: Offline
Points: 126
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj titlovi.com Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Ožujak/Mar.2019 u 23:48
Prijevod je uradio dragan059 👍
Na vrh
VLL72 View Drop Down
Active member
Active member
Avatar

Pridružen: 07.Srpanj/Jul.2014
Lokacija: Beograd
Status: Offline
Points: 101
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj VLL72 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Ožujak/Mar.2019 u 10:03
Stole, sjajan komentar kao i uvek. Hvala na preporuci.
Samo Zvezda!!!
Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member


Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017
Status: Offline
Points: 89306
Opcije posta Opcije posta   Thanks (3) Thanks(3)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Ožujak/Mar.2019 u 23:22

Originalno postovano od strane VLL72 VLL72 piše:

Dragane059, Imamo mi u Beogradu gotovo identičnu situaciju kalifa umesto kalifa. Na stranu Države, Beograd, je nešto najvrednije za poharati (u regionu). Imamo sad situaciju da Gradonačelnik bude neki anonimus bez mrlje iz prošlosti a da VICE bude dobro poznat lik. Imate satiru u subotnjih ‚‚24 minuta‚‚ Kesićevim, baš o tome.


  Ne bih da komentarišem Kesićev rad, mogu da preporučim knjigu A.Tijanića "Ja i niko moj". Izdata je posthumno i više je testament nego zbirka kolumni koje čine jednu knjigu. O Tijaniću nemam lepo mišljenje, cenim njegovu inteligenciju i nagon za preživljavanjem. U knjizi je opisao sa kim je sve sarađivao a koga javno ponizio ili matletirao. Na samom početku knjige se pojavljuje upravo pomenuti kalif umesto kalifa.

  Odgledao sam Vice koji je potpisao Adam Mekej koji me je prijatno iznenadio filmom The Big Short (2015). Ima nade, nije jedini koji se posle nebuloznih ili ko zna kakvih komedija oprobao i u ozbiljnim temama kakve su, na primer, rasizam (Zelena knjiga), ili, u ovom slučaju, javne i zakulisane radnje iz sfere finansija i politike.

  Autor je u filmu napravio (ne)namerno nekoliko kardinalnih grešaka, što biografskih, što filmskih. Pokušao je da ono što je uspeo u prerhodnom filmu primeni i ovde. Dobro je što je to uspešno uradio sa Bejlom, sve ostalo jednostavno ne pije vodu. Rezultat je konfuzan film koji zbog (ne)namerno iznesenih opštepoznatih činjenica nema dobru ili odgovarajuću komunikaciju sa gledaocem poput mene. Nisam zadovoljan njegovim metodom prikrivanja i svaljivanja krivice na samo jednog političara. Igein skučaja, to je Čejni, personifikacija političara čiji je jedini kvalitet slepa poslušnost i lojalnost. Vidi se to u bajkovitoj prvoj petini filma u kojoj se od provincijske zamlate postaje respektabilni političar. Mekej me je na kraju petine filma nasmejao i odobrovoljio svojom odjavnom špicom koja je odraz njegove duhovitosti, inteligencije i želje da se eksperimentiše, da se ponudi nešto novo. A onda je krenulo sve nizbrdo iako i u nastavku ima scena koje su i za uspomenu i lepo pamćenje. Na primer, scena u kojoj pregovara sa Bušom kombinovana je sa scenom pecanja šarana, soma, klena (dopisati po želji). Vredi videti kako je Buš progutao udicu, mamac, plovak i štap. U toj sceni Bejl je u ulozi Čejnija asistirao dok je Rokvel kao Buš nadmašio samog sebe. Za Bejla ne treba arčiti tastaturu iako nije, onako kako samo on ume,  dao sve od sebe. Rokvel je taj koji je u filmu nadmašio sebe i sve ostale svojim viđenjem Buša. Morao je da balansira, da od Buša ne napravi kompletnog idiota već zbunjenog provincijalca kojeg je porodica izgurala na to mesto iako je imala boljeg kandidata. Nekako mi je bilo žao dotičnog koji je ceo svoj život proveo u senci svog brata Džeba. Nije bio dorastao funkciji a to su ljudi koji su pokretali Čejnija i čitavu ekipu hijena iz republikanske stranke odlično iskoristili. To je ujedno i najbolja poruka filma, Mekej nam je poručio ono što i babe sa Kopaonika znaju a ne znaju oni zombiji sa kojim se film završava. Uspešno je stavio na znanje da američkom (ćitaj belosvetskom) politikom vlada, sa kratkim pauzama, jedna ista garnitura republikanskih hijena čiji je životni moto ostati ili biti što duže na vlasti. Ljigavi oportinisti poput Čejnija nisu izuzetak već pravilo koje se ustalilo posle pada Niksona. Ono u šta veruju Mekej je prikazao na početku filma u sceni u kojoj se Ramsfeld bukvalno upišao od smeha. Kad sam već kod Ramsfelda, autor je zabgoravio da obelodani njegovu izjavu koja tako lepo pokazuje kako se priziva demokratija. Pitali su dotičnog nešto o sprezo ameročke politike i nafte a on je nesvesno odgovorio da je sva nafta na planeti njihova (američka), jedini je problem što se nalazi van sjedinjenih država. Metodi opstanka na vlasti su zaista impresivni, od čekanja, nameštanja izbora koji tek nisu dobro objašnjeni, do sankcija i izazivanja ratova u kojim najviše stradaju oni najslabiji, stradaju deca.

  Dosta toga je Mekej mogao a nije obelodanio. Mislim da mu za to i nije bilo potrebno mnogo vremena ni prostora. Umesto toga, krenuo je stopama Majkla Mura koji sve tovari na jednu stranku ili čoveka. Buša je zamenio Čejni čiji je jedini kvalitet bio i ostao ćutanje i lojalnost. Imao je vremena da uz Ramsfelda dosta toga nauči kao i da se poveže sa ljudima koji imaju stvarnu moć. Dobro im je poslužio dok je lobirao za njihove interese. Podrazumeva se da je i to vešto izbegnuto. Zašto je to tako, to samo Mekej zna. Mogao je bez ikakvih problema i da obrne priču u kojoj bi Buš i Čejni zamenili uloge. O Bušu se skoro sve zna, o Čejniju samo ono što puni tabloide. O njemu se ne zna gotovo ništa, nema imovinsku kartu a to o čemu je sve odlučivao umesto Buša nije ništa drugo nego spekulacija. Za mene on i političari slični njemu nisu ništa drugo nego gromobran instaliran da privlači munje, sve više idiotizovanog javnog mnjenja, koje je u ovom zamešateljvstvu, ništa drugo nego saučesnik. Ne bi me iznenadilo da je Čejni, pragmatičan i alav na pare, dobro unovčio delić onog što je Mekej pokušao da ovekoveči.

  Sve u svemu, Mekej je uprkos svim manama snimio odličan film u čijim scenama je na crnohumorni način dao svoj autorski komentar. Najbolji mi je onaj u kom kelner u restoranu deklamuje jelovnik. Mekejeva poruka je jasna, bez obzira na to kako je neko i iz kog ugla posmatra. Gledao ilio ne gledao, čitao ili ne čitao između redova, dovoljan je prizor u kom Čejni gleda na tv-u kako lav kolje antilopu.

Na vrh
dragan059 View Drop Down
Senior translator
Senior translator


Pridružen: 08.Listopad/Oct.2006
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 30
Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj dragan059 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Ožujak/Mar.2019 u 22:44
Radim na svom autorskom prevodu za ovaj film, bit će za nekoliko dana.
Na vrh
cersei View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar
Puppet Master

Pridružen: 27.Svibanj/May.2012
Status: Offline
Points: 14533
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj cersei Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Ožujak/Mar.2019 u 14:49
Dragane  nikakva zamjerka tebi, dosta prevoditelja ne zna, ljudi koji inače obrađuju znajuSmile
Na vrh
cersei View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar
Puppet Master

Pridružen: 27.Svibanj/May.2012
Status: Offline
Points: 14533
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj cersei Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Ožujak/Mar.2019 u 14:47
moram, 10 god se app tim zezao s njim da ga išta nauče, slali mu na popravak, pojašnjavali i on nakon toga krene "ispravljat" i vrijeđat 100 puta bolje prevoditelje. S time da smo kolegu MM izgubili i to još boli, jer bio je čovjek i po, istinski lav koji je svima pomagao, pa sam još dodatno nabrušena na ovog.


udavila bi ga da mi dođe pod ruke, što da velimLOLLOL

Na vrh
dragan059 View Drop Down
Senior translator
Senior translator


Pridružen: 08.Listopad/Oct.2006
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 30
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj dragan059 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Ožujak/Mar.2019 u 14:45
OK, nisam to znao.
Mada sam ladno mogao staviti sebe kao autora jer sam oko pola titla morao nanovo napisati, ali eto iz neke korektnosti ga nisam htio brisati.

Na vrh
adm1r View Drop Down
Master translator
Master translator
Avatar

Pridružen: 25.Studeni/Nov.2015
Lokacija: Gradiška
Status: Offline
Points: 2548
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj adm1r Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Ožujak/Mar.2019 u 14:39
E ovo je bilo brutalno :D
Na vrh
cersei View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar
Puppet Master

Pridružen: 27.Svibanj/May.2012
Status: Offline
Points: 14533
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj cersei Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Ožujak/Mar.2019 u 13:53
Admire uz to što je loš, glup kao k, i tak to, ne odobrava se na ovom sajtu odavno, tako da...LOL  Ono kad je izvrijeđao Movie mastera i galeta kojima nije ni do nožnog palca, mu je bilo zadnje na ovom sajtu, persona non grata.  Ni on ni njegove škrabotine nisu dobrodošli na ovom sajtu.  
obrisanoSmile

Na vrh
adm1r View Drop Down
Master translator
Master translator
Avatar

Pridružen: 25.Studeni/Nov.2015
Lokacija: Gradiška
Status: Offline
Points: 2548
Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj adm1r Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Ožujak/Mar.2019 u 11:50
Originalno postovano od strane dragan059 dragan059 piše:

Originalni prevod sam pokupio sa neta i trebalo je dosta izmjena jer kolega koji je to prevodio nije baš dobro razumio američki politički vokabular pa je bilo svakakvih nebuloza.

Dobri, stari, skrnavitelj titlova, suadnovic. Uzima titlove, postavlja ih na opensub kao obrade, skraćuje ljudima potpise, a pojma nema. Mislim, nisam ni ja pro, ali on kad ga prevede... loše, jednostavno loše.
Na vrh
VLL72 View Drop Down
Active member
Active member
Avatar

Pridružen: 07.Srpanj/Jul.2014
Lokacija: Beograd
Status: Offline
Points: 101
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj VLL72 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Ožujak/Mar.2019 u 10:16
Dragane059, Imamo mi u Beogradu gotovo identičnu situaciju kalifa umesto kalifa. Na stranu Države, Beograd, je nešto najvrednije za poharati (u regionu). Imamo sad situaciju da Gradonačelnik bude neki anonimus bez mrlje iz prošlosti a da VICE bude dobro poznat lik. Imate satiru u subotnjih ‚‚24 minuta‚‚ Kesićevim, baš o tome.
Samo Zvezda!!!
Na vrh
dragan059 View Drop Down
Senior translator
Senior translator


Pridružen: 08.Listopad/Oct.2006
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 30
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj dragan059 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Ožujak/Mar.2019 u 23:08
Film nije loš. Glumci su dobri, način odvijanja radnje mi se dopao.
Što se tiče same teme, ona za nas i nije toliko interesantna koliko za Amerikance.
Dik Čejni je jedna od najčudnijih figura američke politike ikad. Tramp sigurno vodi na toj listi zbog svoje funkcije, ali ni Čejni nije daleko. Ko se inače sjeća ijednog potpredsjednika SAD? Ovog trenutka se ne mogu bez Gugla sjetiti ni trenutnog. Nebitna funkcija koja dolazi do izražaja samo ako se predsjedniku nešto desi.
Ali kada za predsjednika dođe nesposobni idiot kao što je bio Buš mlađi, a za potpredsjednika bude izabrana beskrupulozna lukava lisica sa debelim vezama u biznisu onda dobijamo "kalifa umjesto kalifa"  što je za svog mandata bio Dik Čejni.
Iračani su to debelo na svojoj koži najviše osjetili.

Originalni prevod sam pokupio sa neta i trebalo je dosta izmjena jer kolega koji je to prevodio nije baš dobro razumio američki politički vokabular pa je bilo svakakvih nebuloza.


Ažurirao dragan059 - 13.Ožujak/Mar.2019 u 23:45
Na vrh
Freak37 View Drop Down
Active member
Active member
Avatar

Pridružen: 22.Srpanj/Jul.2015
Lokacija: Beograd
Status: Offline
Points: 59
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Freak37 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Ožujak/Mar.2019 u 15:41
Moze im se , da mogu svi bi tako radili i tako ce ostati dok je ljudi na Zemlji.
Na vrh
Danilo-Naissus View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator
Avatar
Legio VII Claudia Pia Fidelis

Pridružen: 04.Sijecanj/Jan.2015
Lokacija: Niš, Srbija
Status: Offline
Points: 21245
Opcije posta Opcije posta   Thanks (2) Thanks(2)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2019 u 22:29
Šta očekivati od ovakvog filma?
Propagandu ili samokritiku jednog režima?
Ameri su nepogrešivi, skoro polubogovi, zato i nisam baš nešto zainteresovan za ovaj film.

Banana državice nemaju ni nacionalni plan sem svakodnevne borbe kako ostati na vlasti.
Svaki dan se trude da ubede ostale da su oni jedini izbor. I najbolji. A sistem ostaje isti.

USA menja predsednike i stranke na vlasti (samo 2) ali zato niko ne dira američke dugoročne nacionalne interese.
Zato su toliko veliki i moćni.    

Srbija od 1918. i utapanja u Jugoslaviju nema svoj nacionalni plan i program.
Možda tek kada političarima dobrobit naroda bude bitnija od sopstvene dobrobiti.

A to će se desiti - nikad.

Ne zameram ništa Diku Čejniju - on je samo radio za interes svoje države i usput za svoj lični interes ili slavu.

Ažurirao Danilo-Naissus - 12.Ožujak/Mar.2019 u 22:34


Na vrh
VLL72 View Drop Down
Active member
Active member
Avatar

Pridružen: 07.Srpanj/Jul.2014
Lokacija: Beograd
Status: Offline
Points: 101
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj VLL72 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2019 u 21:58
Demokrate se rasprdele po americi i samo pljuckaju po republikancima. Ne znam koji po redu anti-republikanski film u poslednje vreme. Isto ovo što svaljuju na Dika su radili i oni Srbiji i Republici Srpskoj i još mnogima, pa nakon republikanaca i Iraka, sledi opet red demokrata i iživljavanje u Libiji, Siriji itd. Gledao sam film zbog Bejla i vredelo je. Srećom pa nas Srbe nisu opljuvali ovaj put (samo zato što se nisu bavili nama) pa odgledah do kraja. Prokleta je amerika i zlato što sja!
Samo Zvezda!!!
Na vrh
AlienThe8th View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member
Avatar
Seoski Istražitelj

Pridružen: 17.Veljaca/Feb.2018
Lokacija: Selo kraj šume
Status: Offline
Points: 3655
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlienThe8th Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Sijecanj/Jan.2019 u 14:37
Nema nekih najavljenih prevoda? Tongue

Može i bez da se odgleda ali titlovački prevodi daju novu dimenziju. Cool
Homo homini čupus est
Na vrh
chiba View Drop Down
Active member
Active member


Pridružen: 24.Prosinac/Dec.2017
Status: Offline
Points: 145
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj chiba Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.Listopad/Oct.2018 u 20:31
Bale opet ne liči na sebe.
Gledaće se.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,141 sekundi.