Sjajni Anthony Wong je Tung, policajac na rubu zakona,ulice Hong Konga poznaje od malih nogu, odrastao je sa sada vodećim liderima trijada. Korumpiran je, ogrezao u kocku, tabletoman, večito mamuran, neuredan…no ipak poštovan od strane ulice,uvek u trudu da svoj reon održi u kakvoj-takvoj normali, bez suvišne krvi. Mike je pošteni pub, sa verom u pravdu, melez, dolazi na mesto Tungovog šefa i oseća se kao da je pao sa Marsa u za njega potpuno novi svet, no Tung se zbližava sa njim i postepeno ga uvodi u pravila ulice. Stvari se komplikuju kada old school lider trijade, zbog tuđe greške mora da se skloni na neko vreme iz grada, ostavljajući pri tom ulice u haotičnom stanju van svake kontrole. Da stvar bude gora, njegov mlađi i neumereni brat je željan slave i moći, te dodatno proliva krv i donosi nemir na ulice. U tome se gubi i sam Tung, iako sve te ljude zna oduvek, počinje da uviđa da krvavi novac u njegovim rukama nije vredan svih tih života i rasula…
Film je i bolji od ovoga kako zvuči, dopalo mi se prilično toga. Pored sjajne glume Anthony Wonga,svideo mi se taj haotični ambijent noćnog života Hong Konga, povezanost i prijateljstvo puba i gangstera, izrazito sivi gotovo svi likovi, svi nezadovoljni sobom, svetom u kojem žive,iz kojeg nema izlaza. Opet ima i nešto humora, no ono što volim je ovako dobro kombinovanje krimića, drame i akcije. Devedesete godine su bile opako dobre za HK neo noir u višežanrovskim kombinacijama, Beast Cops prosto vredi.
|