|
Ovo je jedan od najneobičnijih filmova koji sam u životu gledao.
Direktor jedne firme je ubijen, svjedoci i dokazi upućuju da je ubojica njegov sin koji je skrenuo. Tužitelj koji boluje od tumora u terminalnoj fazi, ne može priuštiti eksperimentalni tretman, a žena mu je trudna.
Kad već ionako ima svaki tren umrijeti, odluči raditi i pa se pozabavi gornjim slučajem. I nije sto% uvjeren da je ubojica sin, snimci sa kamera u sobi direktorove žene su jako čudni. Kao da u sobi nije samo ona nego i nekakav duh.
To što sam gore napisao je otprilike prvih 10 minuta filma. I sad zamislite ako je toliko rečenica trebalo za opisati samo 10 minuta...
Je... Nije.
Na žalost, moju, možda će i vašu, nakon zanimljivog uvoda, film krene odugovlačiti. Sporije od kornjače razmotava se slučaj, a vi ste bombardirani scenama koje traju puno predugo. Neke jesu bitne, ali neke je trebalo potpuno izbaciti ili skratiti.
Pa će tužitelj, a i vi skupa s njim, do iznemoglosti pregledavati snimke sa kamere. Nemojte film ugasiti! Vjerujte mi, nije Paranormal Activity 347856873456876ti dio! Ali ovoliko detaljiziranje istrage u stilu opsesije sa youtubeom im nije trebalo.
Nakon
toga će iz horora napraviti zaokret u dramu, ipak je tužitelj smrtno
bolestan, žena mu povraća zbog trudnoće, a slučaj se zakomplicira
novootkrivenim odnosima obitelji i prijatelja.
Onda
ćemo doći do na početku najavljene terapije koja je čisti scifi, a
kao u svakom dobrom scifiju, 'ebo nove tehnologije ako zbog njih nitko
nije platio glavom. Ili da blago spoilam zbog naslova filma - dušom.
Konačno
pred kraj ovaj mozaik procvjeta u triler sa takvim ludim obratima da mi
nije jasno zašto se ovaj isti tempo nije primijenio i na ostatak filma.
Kao i dosad Tajvanci namjerno snimaju stvari koje su zabranjene u glavnom dijelu Kine. Ovdje nisu iskritizirali samo kinesku cenzuru nego i vlastiti zakonski sustav.
Rekoh
na početku jedan od najčudnijih filmova, stil prelaska iz žanra u žanr
ste već znali vidjeti prije u npr. From Dusk Till Dawn, ali rijetko kad
je motor takve priče bio scifi. Međutim film bezrazložno traje preko dva sata zbog užasno sporog tempa, pukom srećom nisam bio pospan.
Pa da zaključim. Ako vam je dosta istih filmova, rimejka, ributa i kopija, navalite na ovaj. Ako
imate paničan strah od eksperimentiranja, preskočite i ne berite brigu,
stoti Godzila je neki dan izašao, a brzo će novi Transformeri. Ako vam se zadnji scifi film svidio davno davno, još prije nego ste se rodili, pa mu se ne sjećate naslova, preskočite i ovaj. Najvažnije - gledati ga dok ste odmorni.
|