Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

SW vs SE

Web: Titlovi.com
Kategorija: Uvod
Ime foruma: Upute za izradu i sinkronizaciju prijevoda
Opis foruma: Upute za izradu prijevoda i sinkronizacija, Subtitle Workshop, Time Adjuster, Subtitle Modifier, SUBSync...
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=98133
Datum ispisa: 22.Srpanj/Jul.2026 u 01:30
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: SW vs SE
Objavio: Numberguy
Tema: SW vs SE
Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2021 u 11:49
U ovoj temi ćete naći uputstva za provera i ispravak grešaka da bi bili u sklad sa pravilima našem sajtu i možete glasati o tome ko je bolji program, SW ili SE.

-------------
How do you make 7 even? (Take away the S)

Odgovori:
Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2021 u 11:50
Subtitle Workshop 6

Da biste proverili i ispravili greške, prvo programu morate zadati određene parametre
i to one koji su u skladu s pravilima našeg sajta.

Otvorite titl u Subtitle Workshopu i onda u gornjem meniju izaberite
Tools->Information & errors kao što je prikazano na ovoj slici.

Kao što vidite, prikazan je ceo put do menija za unos parametara.

Nakon toga se otvori sledeći prozor, pa tu u meniju izaberite Advanced i unesite vrednosti sa slike.

Ispravka - minimalno trajanje linije je 2 sekunde.

Nakon toga izaberite Check for - šta je potrebno da provera sadrži. Označite kao na slici.

Nakon toga u meniju izaberite Fix - šta se ispravlja automatski.

Ne zaboravite da na kraju kliknete OK. Time je podešavanje završeno

Sada otvorite titl u Subtitle Workshopu i prvo uradite proveru kao na slici, komandom CTRL+I.

Nakon toga vam se otvora novi prozor i kome se vide sve greške, a ispravljate ih sa Fix errors.

Nakon provere i automatske ispravke grešaka, Subtitle Workshop će bojom označiti one linije
u titlu koje nije moguće automatski ispraviti, pa te linije morate proveriti i ispraviti ručno.
To su uglavnom linije sa previše znakova u redu, prevelik CPS, kratke pauze i slično.

Pauze između linija možete ispravite pomoću ove https://static.titlovi.com/uploads/86039/Gap125.zip" rel="nofollow - skripte

Dok vam je ugasen Subtitle Workshop, desnim klikom na njegovu ikonu na desktopu
izaberite Open file location. Uradite copy->paste skripte u folder Pascal Scripts.

Nakon toga otvorite titl u Subtitle Workshopu i iz menija Tools->Pascal Scripts izaberite Gap 125

Ovime ste ispravili sve pauze u titlu.

Korisno je da se u SW sa strane vidi cps. Zato uključite opciju:

Tools/ Information and errors/ Show CPS boxes

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2021 u 11:51
Subtitle Edit

U ovom programu, kao i u svim ostalim, moramo prvo postaviti parametre za proveru.
Evo kako da to uradite:

Otvorite titl u Subtitle Editu i u meniju izaberite Options->Settings, kao na slici:

Nakon toga, otvara se novi prozor, pa kliknite na ... kao na slici.

Ispravka - minimalno trajanje linije je 2 sekunde.

Time se opet otvara novi prozor - izbor profila, a mi ćemo napraviti novi.

I uneti parametre koje preporučuje naš sajt.

Da ne biste to dobili, možete i da uradite import na već gotov profil:

I unesite https://static.titlovi.com/uploads/86039/se_profil.zip" rel="nofollow - se_profil.zip

Ovim ste podesili sve što treba.

Da biste proverili i ispravili grešake, uradite sledeče:

Otvara vam se prozor u kome birate šta želite da program proverava i ispravlja. 
Označite sve kao na slici, pa kliknete na Next.

Sada se otvara novi prozor u kome možete da vidite sve greške u titlu.

Postupak do ovog koraka u suštini je provera grešaka,
a da bi ih ispravili, kliknite na Apply Sellected Fixes i zatim OK.

Imajte u vidu da SE neće automatski ispravite sve greške, tako da će one koje se ne mogu automastski ispraviti
imati boju koju ste odabrali, pa to morate da ispravite ručno - predugačak tekst, cps i dijalog.

Korisno je da se u SE vidite polja GAP i CPS. Te korisne opcije uključićete ovako:

Desni klik u polje Text, a zatim u prozoru čekirajte Gap i Chars/sec

-------------

Objavio: baho
Datum objave: 30.Ožujak/Mar.2021 u 20:28
Ne razumijem sve, ali čini mi se da nemaš ovo:

- minimalni gap (prema podešavanju u opcijama - default: 100):

Prozor prikaže kako će promijeniti (siva boja - bilo je 40 i nešto ms):

2. minimalni gap - ovo je dobro na kraju, a koristim to povremeno ako pomjeram linije (da one male razmake sredi - recimo 150 prebaci na 100 ms):

Zelene su linije kod kojih će srediti gap (geda samo lijije kod kojih he gap manji od ovog što uneseš - kod mene 400):

-------------
https://forum.titlovi.com/get_last_post.asp?TID=89431" rel="nofollow - >> Prijave za narednu partiju sela <<
Klikni slobodno. Ne ujedamo (osim kad smo vukodlaci).

Datum objave: 30.Ožujak/Mar.2021 u 20:31
Ovdje se mogu podesiti shortcuti (ja sam bio lijen pa nisam LOL) - da se brže dođe do ovoga:

Options/Tools - pa prve 2 opcije, a i treća je za ovo Fix common errors (koje si spominjao):

-------------
https://forum.titlovi.com/get_last_post.asp?TID=89431" rel="nofollow - >> Prijave za narednu partiju sela <<

Datum objave: 30.Ožujak/Mar.2021 u 20:54
To i ne mora poshto u fix common errors je cekirano √ fix short gap
tako da kada je cekirano i kada se uradi apply selected fixes ispravice se po uneti podesavanja. 100 ms
Ovo tvoje je zaseban ispravak pauzama. A moje uputstvo je za sve odjednom.

-------------

Datum objave: 31.Ožujak/Mar.2021 u 00:16
OK. Uglavnom, predložih. Smile

Ja to koristim usput uvijek.

-------------

Objavio: Mejep
Datum objave: 31.Ožujak/Mar.2021 u 18:23
Originalno postovano od strane Numberguy Numberguy piše:

tako da kada je cekirano i kada se uradi apply selected fixes ispravice se po uneti podesavanja. 100 ms

Fix common errors nije 100% pouzdan.

Preporuka je da se odradi minimalni gap. Još jedna stvar, vrlo bitna - Apply duration limits,
kojom se sve linije koje su vremenski kraće od minimalne i duže od maksimalne, dovode
unutar parametara -gdje ima prostora.

Te dvije stavke bi svako trebalo da ispoštuje u par klikova. To je zovem "početak obrade".

Poslije toga se tek može pristupiti spajanju prekratkih linija, ali to već pripada članovima
sa više iskustva.

Datum objave: 31.Ožujak/Mar.2021 u 20:29
Originalno postovano od strane Mejep Mejep piše:

Fix common errors nije 100% pouzdan.

Preporuka je da se odradi minimalni gap. Još jedna stvar, vrlo bitna - Apply duration limits,
kojom se sve linije koje su vremenski kraće od minimalne i duže od maksimalne, dovode
unutar parametara -gdje ima prostora.

Te dvije stavke bi svako trebalo da ispoštuje u par klikova. To je zovem "početak obrade".

Poslije toga se tek može pristupiti spajanju prekratkih linija, ali to već pripada članovima
sa više iskustva.

Fix common errors je ista stvar kao i fix errors u SW, samo sa vise opcijama.
Inace apply duration limits ima u fix common errors - fix short display times, fix long display times. I kao sto si rekao ispravice tamo gde moze da se ispravi.

-------------

Objavio: JoxerTM
Datum objave: 31.Ožujak/Mar.2021 u 21:53
Anketa za što je ovo?
Za softver općenito ili za priložene upute o jednoj jedinoj stvari?

I gdje je treća opcija "oba su dobra u ruke Mandušića Vuka"? Geek

Datum objave: 31.Ožujak/Mar.2021 u 21:56
Opcenito ko je bolji, a i ko je bolji za provera i ispravak grešaka. A uputstva su samo deo prikazivanje rad sa oba programima.

-------------

Datum objave: 31.Ožujak/Mar.2021 u 22:03
Dobri su i oba programa ali po meni jedan ima nesto sto drugi nema i obrnuto.

-------------

Objavio: dragan059
Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 00:42
Par stvari koje sam na brzinu našao da SE nema ili je lošije od SW.
- kada selektujem dvije ili tri linije, u SW lijepo vidim koliko tako spojene traju kad ih spojim. Kod SE toga nema. Pokazuje se samo prva linije selekcije.
- u prozoru za upis/izmjenu titla kad imam prvi red koji je kraći od drugog, ne mogu sa SHIFT + strelica dole da selektujem čitav donji red već samo onoliko znakova koliko je duga linija iznad. I to samo ako je kursor na kraju linije iznad. Ako je na početku linije iznad, u donjem redu se neće ništa selektovati. Nekome ovo izgleda kao besmisleno zakeranje, ali nije. Većina nas radi sa stranog transkripta koji je najlakše označiti za brisanje sa kombinacijom SHIFT + strelica dole.
- bojenje grešaka. Sve greške u SE su iste boje (koja se može mijenjati). Korak unazad u odnosu na SW 6 gdje se može odabrati posebna boja za svaku grešku.
To je par stvari koje sam našao na brzinu.

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 13:04
U vezi bojenje gresaka jeste samo jedna boja ali recimo primer iz uputstvo gore, vidimo da ta boja boji samo GAP kolona kada nema pauza ili je mala, kada se radi o dugo ili kratko trajanje boji kolona duration, kada se radi o overlap boji timestamps na te dve linije koje se preklapaju kada ima previse znakova u liniji boji samo linija, kada ima previse znakova u sekundu boji sam Chars/sec kolona.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 13:15
E, sad što SE greške označava samo u jednoj boji,
velika je tragedija. Pa nije to bojanka.

A što se ostalih trivijalnosti tiče, primjedbe se
mogu iznijeti u komentarima na sajtu: nikse.dk

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 14:36
Pa sad, ne bih rekao da je ukupna dužina trajanja selektovanih linija trivijalnost. Kao ni mogućnost određivanja krajnjeg vremena (početno i dužina postoje). Što se tiče ponašanja editora, onima kao što sam ja koji rade dosta tastaturom i dosta brzo, to smeta.
Posebno jer to u SW odavno postoji. Kao i bojenje raznim bojama u zavisnosti od greške.
Ako je SE napredak u odnosu na SW onda bi barem morao imati minumum onoga što već postoji.
Kao što sam već rekao na sličnoj temi, više je stvar ukusa i navike koji ćete program koristiti. A ukus i navike su "čudna čeljad".

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 14:53
Nije ti SE klon SW pa da prati njegovu logiku.
Sasvim drugi progam koji je namijenjen u istu svrhu, ali sa svojom logikom neaavisno od SW.
Ovo su samo neke osnovne opcije.
Dakle, reći da je nadogradnja je pogrešno. Napredniji, da. To, ne.

Greška je greška. Meni je cilj da nema crvenih. Sasvim mi je svejedno koje vrste.

Nisam znao za tu selekciju koja počinje u jednom, a završava u drugom redu.
Ja obično spojim prekratku liniju sa sljedećom, pa po potrebi otkidam ostatak. Zato ima ono "Split at time and video position". I sve možeš fino sa shorcutima, koje ćeš namjestiti po volji.

Osim toga, postoji još gomila dodataka (i svako može napraviti svoje), koji mogu itekako biti od koristi.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 15:26
Nije mi uopšte jasno šta se konkretno postiže time da se zbirno vrijeme više titlova očitava. To su nezavisne cjeline, svaka sa svojim vremenskim okvirom. Šta znači to da određuješ zbirno završno vrijeme, ako sam dobro razumio?

U SE-u možeš da pomjeraš selektovane linije na više načina.

Što se tiče mana SW, šta ćemo sa neintuitivnošću, sa time da ne podržava UTF-8 enkoding niti
uopšte može da upravlja enkodinzima. Da ne nabrajam gomilu problema sa video reprodukcijom,
koja je zavrijedila da se otvori posebna tema na forumu. Da li postoji spektrogram (waveform) u novijem SW-u? Da li je riješen problem sa ćiriličnim unosom?

Vidio sam na forumu da je za minimalni gap u SW-u i dalje potrebna eksterna paskal skripta/dodatak, što je smiješno.

Na sve to, SE se gotovo dnevno nadograđuje, a najširem krugu ljudi je omogućeno da
neposredno prijavljuje greške i predlaže nove funkcije, što se ne bi moglo reći za SW.

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 16:13
Spajanje više redova je uobičajena stvar u obradi titla. Engleski transkript dolazi sa nekih više od 1000 linija, a od toga treba ostati onoliko koliko je nužno (obično 500-700). Kada selektujem dva (ii tri) reda u SW-u, on mi automatski očita koliku dužinu će imati titl ako spojim te redove. Znači, ne moram ništa ručno proračunavati, samo pogledam i ako sam sa tim zadovoljan spojim redove. Ako nisam (obično je predugo vrijeme) onda ništa, produžim trajanje prve linije ako treba i to je to. Možda je to za neke napredna obrada, pa zato imamo titlove sa blizu 1000 redova po epizodi. Za mene je to uobičajena stvar. I puno bolje od skripti koje automatski produžavaju vrijeme. Skripte i inače ne koristim. Što se tiče GAP-a, ja ga ne diram. Prošlo je vrijeme plejera koji su imali sa tim problem. GAP je sada "puno priče ni oko čega".
Ne kažem ja da je SE napredniji, to pričaju neki ljudi ovdje. Noviji i još se razvija, to da. Napredniji nije.

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 16:45
U vezi spajanja vise redova, SE ima i merger.

Meni jedino sto mi se ne dopada kod SE je translator mode.
Kada aktiviram video preview, sound wave preview i translator mode i one kolone za gap, i cps, pola recenice ne vidim ih u taj translator mode. Mora video preview da mi bude thumbnail. :)

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 17:58
Elementarna je stvar da engleski titl u stvari nije titl, nego transkript.

Dobro je da smo neke stvari istjerali na čistac. Tebi je očigledno problem da sabereš dva-tri broja,
te ti treba asistencija programa za to. Pa veći je posao da markiraš linije... Kako kome.

Obično se spajaju one linije koje su vremenski prekratke, a za koje nema prostora da se produže.

Mislim da je jasno da tražiš dlaku u jajetu, da nemaš ujednačeni kriterijum - sad ti ni gap ne treba...

A sad možda naivno pitanje: kako se spajaju dvije linije u SW ako ne znam kombinaciju tipki
na tastaturi?

Objavio: iromafia111
Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 18:00
1. Translator mode sam prestao koristiti još u SW-u. Jednom me zajCensoredbao i nikad više. Engleski titl čuvam u zipu, a preko "ekstraktanog" pišem.

2. Ovaj problem oko ukupne dužine dvije-tri linije titla mi nikad nije pao na pamet. Ako prva linija počinje na 0:32:234, a treća završava na 0:38:123, savršeno m nije briga koliko je to zajedno "u milimetar" jer znam da je 38-32=6, a sve što je ispod 8 sekundi mi odgovara. Ako mi slučajno spojene linije prijeđu 8 sekundi, skratim na 7,9 i gotova priča.

3. OK, svatko ima svoj stil rada, ali probajmo se potruditi da od ove teme ne napravimo neko natjecanje u tome što je kome draže nego da na jednom mjestu ljudi mogu usporediti razlike i sličnosti ova dva programa i da u konačnici imaju što manje problema u radu.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 18:03

Istina, ali navika nam je govoriti "titl". Nađe se i pravih engleskih titlova.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 18:11
U SW trenutno i oduvek najbolja funkcija je CTRL+E, cak sreduje i nepotrebna prazna mesta.
Dok u SE CTRL+R ili ne znam kako vam je shortcut o tome, ne radi to.

U SW znam kako da uradim swap na translation i transcript, ali u SE ne znam da l je moguce?

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 18:55

Obično jeste, ali ponekad i nije. Norveški film ima engleski prevod, a ne transkript.
Citiraj
Dobro je da smo neke stvari istjerali na čistac. Tebi je očigledno problem da sabereš dva-tri broja,
te ti treba asistencija programa za to. Pa veći je posao da markiraš linije... Kako kome.

Čemu služe kompjuteri ako trebam sabirati ručno, ne samo trajanje titlova nego i razmak između njih?
Zašto bi veći posao bio da označim linije? Označim prvu, SHIFT + strelica dole, označena ona ispod nje itd.
Citiraj
Obično se spajaju one linije koje su vremenski prekratke, a za koje nema prostora da se produže.
Tačno i to je ono što bi trebalo svi prvo da rade, a ne da "siluju" tajminge bez potrebe. Produžavati tajminge samo ako se red ne može spojiti sa onim prije ili poslije njega. Naravno, bitna je i radnja. Nelogično je spajati u jedan red dvije različite scene bez obzira što postoji tehnička mogućnost za to.
Citiraj
Mislim da je jasno da tražiš dlaku u jajetu, da nemaš ujednačeni kriterijum - sad ti ni gap ne treba...

Gap je trebao nekad davno kada neki plejeri nisu mogli da rade ako nije iznad 100ms. To vrijeme je odavno prošlo.
Citiraj
A sad možda naivno pitanje: kako se spajaju dvije linije u SW ako ne znam kombinaciju tipki
na tastaturi?

Edit>Subtitles>Combine Subtitles ili CTRL + K

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 19:21
Originalno postovano od strane dragan059 dragan059 piše:

Tačno i to je ono što bi trebalo svi prvo da rade, a ne da "siluju" tajminge bez potrebe. Produžavati tajminge samo ako se red ne može spojiti sa onim prije ili poslije njega. Naravno, bitna je i radnja. Nelogično je spajati u jedan red dvije različite scene bez obzira što postoji tehnička mogućnost za to.

Sa ovim u potpunost se slazem. Vrlo cesto vidam ovakve mergirane linije. Kada titl otkriva nesto pred da dojde ta scena. Kao recimo on je prosi o brak, pa ona razmislija sekund i po, pa kaze, da. A mi to vidimo ranije.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 22:45

U SW trenutno i oduvek najbolja funkcija je CTRL+E, cak sreduje i nepotrebna prazna mesta.
Dok u SE CTRL+R ili ne znam kako vam je shortcut o tome, ne radi to.

U SW znam kako da uradim swap na translation i transcript, ali u SE ne znam da l je moguce?
Pa potraži i namjesti sebi shortcut koji god želiš. Ja sam, čini se stavio baš CTRL+R.
U tome je jedna od ljepota SE - možeš namjestiti shortcute po volji.

Što se tiče automatskog prelamanja linija, u zadnjih nekoliko verzija je to fantastično. Prije je bio problem. I Iro i ja smo se žalili Nikseu (ako se dobro sjećam) i vjerovatno još neko.

Uglavnom, sad ima gomila continuation syles, a na tools ima fantastična podešavanja za auto break. To su stvari novije prirode.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 22:52
Mozda kod mene ne ispada bas lepo zbog ono podesavanje break earlier after comma.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 22:53
Ja sam uključio samo break by pixel with i sviđa mi se.

Ponavljam, ranije je bio problem. Sad je namjestio da možeš birati, pa ima po svačijem ukusu.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 23:03
A evo sad malo gledao za šta sve ima mogućnost dodavanja shortcuta (i stalno dodaje)... Jedino nisam našao shortcut da mi donese hladno pivo iz frižidera... LOL

Recimo, nisam znao ranije da ima mogućnost podešavanja shortcuta za "move last word to the next subtitle"... To mi je super opcija. Morat ću probati.
Ionako koristim često "merge with next line" (kad je linija prekratka). Pa kad ispadne predugo mogu tako prebacivati riječi u sljedeći.
Trajanja ionako dopodesim preko spektograma, pa nema veze hoće li potrefiti.

-------------

Datum objave: 01.Travanj/Apr.2021 u 23:35
Originalno postovano od strane baho baho piše:

Pa potraži i namjesti sebi shortcut koji god želiš. Ja sam, čini se stavio baš CTRL+R.
U tome je jedna od ljepota SE - možeš namjestiti shortcute po volji.

Mislim da to ljude najviše muči, a zapravo uopće nije problem: Ako je po defaultu neka naredba "ctrl+alt+1", promijeniš je u onu istu koju si koristio u SW-u (npr. alt+m).

Što se tiče automatskog prelamanja linija, u zadnjih nekoliko verzija je to fantastično. Prije je bio problem. I Iro i ja smo se žalili Nikseu (ako se dobro sjećam) i vjerovatno još neko. Uglavnom, sad ima gomila continuation syles, a na tools ima fantastična podešavanja za auto break. To su stvari novije prirode.

Da, pisao sam mu o tome da nije svugdje standard da npr. tekst sugovornika mora biti u drugom redu, pogotovo ako prvi sudionik izgovori rečenicu od 35-40 znakova, a onda u drugom redu piše samo Da." ili "OK". Nisam isprobavao ove nove stilove, ali sam problem riješio naredbom "break text at this point" ili kako se već zove. Napišem rečenicu, kliknem gdje želim kraj prvog reda i pritisnem tipku.

Kod SE treba posebno naglasiti dvije stvari: VLC player i audio traku koja ne radi bez njega (ako se dobro sjećam). VLC ima svoj update, SE ima svoj, pa je gotovo nemoguće da učitamo neki video u SE, a on neće moći prikazati sliku. Audio traku će znati cijeniti svi koji su ikada preveli barem jedan film "na sluh" i oni koji prilagođavaju titl za neku verziju. Nema više potrebe za nabijanjem slušalica na glavu ili apsolutne tišine da bi se čulo kad koja linija počinje jer doslovno vidiš početak rečenice. Označiš početak rečenice klikom na audio traci i pritisneš čuveni "alt+m" baš kao u stara dobra vremena na SW-u.

-------------

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 00:03
Puno toga ima u SE i naravno covek ne moze da zna sve, i stalno ima nesto novo pa eto nam tema da spodelimo znanje o SE.

-------------

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 00:06
A batch convert u SE je puno bolji. Dok se konvertuje recimo vise epizoda, moze se maknuti SDH, da se isprave gresaka i puno toga.

-------------

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 12:49
Originalno postovano od strane iromafia111 iromafia111 piše:

Kod SE treba posebno naglasiti dvije stvari: VLC player i audio traku koja ne radi bez njega (ako se dobro sjećam). VLC ima svoj update, SE ima svoj, pa je gotovo nemoguće da učitamo neki video u SE, a on neće moći prikazati sliku. Audio traku će znati cijeniti svi koji su ikada preveli barem jedan film "na sluh" i oni koji prilagođavaju titl za neku verziju. Nema više potrebe za nabijanjem slušalica na glavu ili apsolutne tišine da bi se čulo kad koja linija počinje jer doslovno vidiš početak rečenice. Označiš početak rečenice klikom na audio traci i pritisneš čuveni "alt+m" baš kao u stara dobra vremena na SW-u.

Spektrogram/Waveform se može generisati i bez VLC-a:
https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=35680&PID=1500069&title=sinhronizacija-prevoda-subtitle-edit#1500069" rel="nofollow -
https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=35680&PID=1500069&title=sinhronizacija-prevoda-subtitle-edit#1500069" rel="nofollow - https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=35680&PID=1500069&title=sinhronizacija-prevoda-subtitle-edit#1500069

Objavio: memich
Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 14:05
SE ima super opcija, i trebalo mi je vremena da ih otkrijem, a vjerovatno ima još.

Prečice su zakon, ne koristim ih mnogo, ali dvije prečice koje koristim da "šetam" po titlu su zlata vrijedne.

Spektogram... Koliko sam stvari preveo bez njega, žao mi samog sebe. Daleko lakši život.

Alati:
- Adjust durations - Odmah svakoj liiji dodam sekundu
- Remove text for hearing impaired - Možeš očistiti i uzdahe ne samo HI
- Minimum display time between subtitles - Nisam znao da gap više nije bitan :)
- [možda nije na "alati" meniju] Create empty translation file - Imaš istovremeno otvoren fajl s praznim linijama i originalni fajl, milina.

Sad me nekako sramota kako sam na početku prevodio :)

Koristim i Subtitle Merger, max 7000 ms i max 85 cpm (engleski titl, skrati se to kroz prevođenje).

SW nikad nisam ni instalirao :)

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 14:26
Originalno postovano od strane memich memich piše:

Ah, ta omladina. LOL

-------------

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 14:34

Kada aktiviram video preview, sound wave preview i translator mode i one kolone za gap, i cps, pola recenice ne vidim ih u taj translator mode. Mora video preview da mi bude thumbnail. :)

Edit | Show original text in audio/video preview

Ovo ti omogućava da koristiš samo jedan fajl i na taj način oslobodiš prostor za video. Kad obrišeš strani tekst iz linije, on će i dalje biti prikazan na videu. I novi tekst i original budu prikazani na videu.

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 14:38

Ah, ta omladina. lol

Imam 100 ms između linija, stara ruska škola, k'o Izet Fazlinović :D

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 15:24
Da, mislim da sam i ja tako namjestio. Mislim, čačkam ja to stalno (po potrebi), ali tako nekako i ja podesim za titl na videu. To ima veze i sa izborom playera.

Mislim da uopšte nemam VLC. I ja isto stara ruska škola: na MPC što se gledanja tiče, pa mi nije ni trebao.
Više nemam pojma šta sam podesio za vaweform (davno je to bilo, ako sam išta i dirao), ali uglavnom radi bez VLC.

Kako god, imate 4 opcije za upravljanje videom i ostalim sadražajem.
Ma meni se najbolje pokazao mpv (samo se klikne tamo da ga instalira, mada može i da se prethodno instalira pa koristi). To je open source video engine. Na Linuxu (recimo) većina playera ga koristi kao osnovu.
Najlakši je, što se tiče resursa, pa je logično.

A jedino što bi me, kad bih bio početnik, iritiralo je što se u translator modu izgube ona dugmad za autobreak i ostalo, pored polja za unos.
Ali toliko sam navikao na shorcute da mi lično ne smeta.

Usput, jedna sitnica na spektogramu bi se kad tad morala riješiti:
Ako pomjeraš nešto, onda linija do linije nalegne na minimalni gap +1 (gle čuda, i kod mene je 100, ne znam otkud mi da je to bitno LOL).
Uglavnom, nije zgoreg na kraju pokrenuti: "Bridge gaps in subtitle" ili kako se već zove. Samo ne unositi preveliku vrijednost tamo (ja premostim sve gapove ispod 400, nekad i 500).

-------------

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 15:34

Edit | Show original text in audio/video preview

Ovo ti omogućava da koristiš samo jedan fajl i na taj način oslobodiš prostor za video. Kad obrišeš strani tekst iz linije, on će i dalje biti prikazan na videu. I novi tekst i original budu prikazani na videu.

Nije loso ovo, ali onda ne vidim translation. Treba valjda da se naviknem.

-------------

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 15:45
Ja vidim dva titla na videu, translation & original.
Na podešavanju za video player mi je odabrano DirectShow, ako to išta znači.

Baho, i meni i čudno tih 101 ms, i ja ne znam otkud ti da je to bitno :P

Datum objave: 02.Travanj/Apr.2021 u 16:06

Epa onda super cim moze to, ja mislio da ne moze. Sad cu podesiti.
To radi samo u format Advances sub station file. Ali ne svigja mi se. Ja sam mislio da ce biti jedan gore jedan dole, a oni dole jedan iznad drugi. I ne radi sa DirectShow nego sa mpv.

-------------

Datum objave: 05.Travanj/Apr.2021 u 16:59

Evo jedan dobar dodatak (plugin) za SE.

Otvorite SE idite u File->Plugins i onda skinite ovaj iz slici.

Onda kada zavrsi sa skidanje, dodatak (plugin) mozete ga naci u meniju Tools najdole.

Otvorite ga i nakon toga otvora vam se prozor kao na slici gde treba da unesete vrednost znakova u liniji da bi dodatak stavio te linije u jedan red. Korisna stvar kada recimo imamo po 10 znakova u dva reda, a ovaj program automatski ce stavite takve linije u jedan red, da bi lepse izgledalo. :)

-------------

Datum objave: 29.Sijecanj/Jan.2022 u 21:45

Kada selektujem dva (ii tri) reda u SW-u, on mi automatski očita koliku dužinu će imati titl ako spojim te redove. Znači, ne moram ništa ručno proračunavati, samo pogledam i ako sam sa tim zadovoljan spojim redove. Ako nisam (obično je predugo vrijeme) onda ništa, produžim trajanje prve linije ako treba i to je to. Možda je to za neke napredna obrada, pa zato imamo titlove sa blizu 1000 redova po epizodi. Za mene je to uobičajena stvar. I puno bolje od skripti koje automatski produžavaju vrijeme.

Od posljednje https://github.com/SubtitleEdit/subtitleedit/releases/download/3.6.4/SubtitleEditBeta.zip" rel="nofollow - Bete imaš mogućnost da kombinuješ do 4 reda,
(sabiranje trajanja označenih redova i pripadajućih razmaka),
a rezultat je vidljiv u donjem desnom uglu:

Objavio: kadetoni
Datum objave: 29.Sijecanj/Jan.2022 u 23:56

Audio traku će znati cijeniti svi koji su ikada preveli barem jedan film "na sluh"

party0006                          LOL

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 01:03
Originalno postovano od strane kadetoni kadetoni piše:

Audio traku će znati cijeniti svi koji su ikada preveli barem jedan film "na sluh"

party0006                          LOL

Čim prvi put učitam titl, prva stvar: klik na tu traku i nakon par sekundi imam waveform. Tek onda pokrećem ostatak ringišpila. Smile
To toliko olakšava umetanje linija, pomicanje, dieljenje, spajanje, podešavanje dužine... ma svašta nešto...
Kad bih morao ponovo koristiti SW, bar zbog toga bih vjerovatno odustao od prevođenja ičega ikad više.
Kao kad sjedneš u mečku nakon fiće...

-------------

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 01:25

Evo jedan dobar dodatak (plugin) za SE.
Nije loša stvar, ali mislim da je (bar za naše potrebe) redundantna.

- Na opcijama odaberite:
General / Unbreak subtitles shorter than: (odabrati po volji - 30 kod mene)
- Chekirajte na opcijama:
Tools/Auto br/Break by pixel with
Možete i uključiti ovo Prefer bottom heavy - ja ne uključujem, ali ako želite, nemojte prevelik procenat (možda do 5%)
To za više vrsta auto breaka je novija opcija (možda ima godinu i nešto da je ubačeno) - Ono što je prvo Iro "davio" Nixea (autora), a i ja sam kasnije. Je li to imalo uticaja ili je ionako planirao, nemam veze, ali je super, jer je to bilo jedino što me je živciralo kod SE.
- Osim toga, na opcijama/Shorcuts odaberite sebi shortcute po volji za Break i Unbreak. Kod mene Ctrl+R i Ctrl+Alt+R. Nebitno šta ćete vi, bitno je da zapamtite.

To jedom sve podesite i ne morate nikad više.

Kod titla sve što treba je:
- Na listi odaberete sve linije (ctrl+A ako niste mijenjali) i stisnete svoj shortcut za Unbreak (ctrl+Alt+R kod mene ili šta ste već vi odabrali), a onda Break (ctrl+R kod mene).
I to je to. Sve savršeno prelomljeno, a sve kratke linije u jednom redu.

Jedino ako negdje ima nekih linija gdje baš mora biti različito, ručno podesite.

-------------

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 14:07
Da, u SE puno se stvari duplirane. Isto ovo se moze uraditi i preko fix common erors.
Unbreak short lines, break long lines, itd...

-------------

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 14:15
Fol je što je ovo najbrže i ne traži plugine. 3 shortcuta i gotovo.
Sve što treba je jednom srediti te shortcute (po volji) i onda ih samo koristiti.

Btw, SE, definitivno, ne samo da je bolji od SW, nego svakodnevno uvodi neke nove olakšice.

-------------

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 14:17
A koliko su, ko ce da ih sredi, a tek da ih pamti :)

-------------

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 14:22
Pitanje koji je bolji je besmisleno. Bolji je onaj s kojim se čovjek osjeća ugodnije dok radi.

Baho bilo bi super kad bi u jednoj zasebnoj temi, ako već nisi, podijeloio sve postavke koje koristiš s nama ostalima.
A i postavke/nazive plugina ako ih ima.
Ma i vlastite shortcute, zašto ne, lakše je komunicirati ako je akcijam većini postavljena na istu kombinaciju tipki.
Wink

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 14:22

Definitivno je najbolje koristiti mpv i isključiti da on prikazuje titlove (opcija ispod).
Najmanje resursa zauzima, a OK je da SE stavlja svoj titl.
Tako će prikazivati samo 1 titl. Osim ako nekom ne treba drugačije.

Nije to za 101 ms sekundu toliko bitno, ali kad je neko sitničav (poput mene ponekad) zna ići na živce.
To se sve riješi na kraju pokretanjem onog "Bridge gap between subtitles"... Ako se sjetim, ako ne, nema veze.

-------------

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 14:33
Originalno postovano od strane JoxerTM JoxerTM piše:

Pitanje koji je bolji je besmisleno. Bolji je onaj s kojim se čovjek osjeća ugodnije dok radi.

Baho bilo bi super kad bi u jednoj zasebnoj temi, ako već nisi, podijeloio sve postavke koje koristiš s nama ostalima.
A i postavke/nazive plugina ako ih ima.
Ma i vlastite shortcute, zašto ne, lakše je komunicirati ako je akcijam većini postavljena na istu kombinaciju tipki.
Wink
Ma nema se šta puno podešavati. Manje-više sam rekao. Fol je što se nadogradnjom programa i to mijenja.
Shortcute, toliko ih ima da ne koristim ni 5%, a mogao bih. Zato je bolje da svako sebi po svojoj volji.

Što se tiče toga šta je bolje:
Lijepo je biti romantičar.
Većina koristi SW 2.51 iz 2004. godine (ako se ne varam).
Postoje i verzije 4 i 6, koje su neoficijelne nadogradnje, ali nisu ništa bolje.

Da bismo to uporedili (a uvijek se mogu porediti 2 alata namijenjena za isti posao):

U to vrijeme je bio aktuelan Windows XP. Bez obzira što je bio super (pogotovo od SP3) pregazilo ga je vrijeme.
Koliko još softwarea koristite iz tog vremena?

S druge strane, tu je program koji se redovno nadograđuje.

-------------

Objavio: silent_passenger
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 18:46
Kao i svi, počeo sam u SW-u. Kad sam počeo prevoditi honorarno, prebacio sam se u SE, zato što SE pruža profi mogućnosti koje SW nema (ili bi odnijele previše vremena).
Iskreno, ne znam kakve su novije verzije SW-a, ali znam da SE ima redovite updateove.

Za sve one koji misle samo iz zabave prevoditi, koristite što želite, no ako želite tehnički kvalitetan titl ili ako ćete raditi profi titlove, znajte da će se od vas tražiti titl sa specifičnim zahtjevima i korištenje SE-a.

-------------
...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2022 u 20:27
Originalno postovano od strane silent_passenger silent_passenger piše:

ako želite tehnički kvalitetan titl ili ako ćete raditi profi titlove, znajte 
Znam!   LOL

Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2022 u 22:22
Mejdej, mejdej, mejdej    LOL
Počeo sam da titlujem u SE, video MKV format teško/sporo pokreće i 
čini mi se kao da koči a na trenutke se u slici pojave one kocke i kockice.
Kad redovno otvorim video toga nema, samo u SE.
Interesuje me, da li to može posle da se odrazi na titl, da ne odstupa od vremena
ili nešto drugo, pa da se uzalud ne mučim.

Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2022 u 23:03
Какве су ти поставке, тј. који видео плејер користиш?

Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2022 u 23:22
Inače otvaram u GOM-u i ok, a koji otvara u SE ne znam,
postavke su mi kao što je Iro uradio.

Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2022 u 23:30
Види у Settings - Video Settings који је видео плејер чекиран.

Ја сам подесио овако:

Mpv + FFmpeg.

Mpv handles preview text, isključeno.
Allow volume Boost, uključeno.

Мпв се преузима из програма,као и FFmpeg (Waveform / Spectogram) секција у поставкама.

Кад то урадиш, рестартуј програм, врати се на
поставке и види јесу ли се измјене примиле,
јесу ли чекиране.

Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2022 u 23:39
Ok, hvala.

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 00:07
Ako ti šteka video onda je do playera koji koristi SE za preview (a ako je ok izvan SE - s playerom koji koristiš).
Kao što rekoh negdje gore i meni se mpv pokazao kao najbolji i to na priličnoj kanti od kompa. Pošto je on najmanje zahtjevan po pitanju resursa (btw, dosta playera je samo skin na mpv s još po kojom opcijom).

Ako ti šteka i izvan SE, onda ne valja video.

Titlove prikazuje samo SE. Ima odmah ispod da se odabere i za veličinu i slično. Time imam još jednu stvar manje koja opterećuje SE, jer bilo šta eksterno što bi prikazivalo titlove na videu bi sigurno bilo "teže" od internog načina.

Takođe, za audio koristim ffmpeg.

Kao što Mejep reče, oboje se preuzima (dugmetom pored) iz programa... i zapravo su biblioteke, ne programi (resursi namijenjeni za druge programe, kako bi ovi mogli prikazivati video ili puštati audio), što je ekstremno "light".

Btw. šega mi bi kad sam se uhvatio da pokušavam "мпв" pročitati kao "em pi vi"... LOL

-------------

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 00:29
Hvala ljudi na trudu,
mene je teško naučiti  LOL
Ove pre što sam radio titlove (6 komaTa) bili su mp4 i avi format
znači bojkotuje mkv. 
Sad sam uslikao moje i Irine postavke (prepis'o ih) i hteo da vam pokažem, 
ali sad i upload za'ebava.
Čekiran je VLC media player
Mpv handles preview text, isključeno.
Allow volume Boost, isključen

Btw. šega mi bi kad sam se uhvatio da pokušavam "мпв" pročitati kao "em pi vi"... LOL
LOL
A šta tek ja sve čitam i kako, sve mi se zbrkalo,      ovolkačka mi glavudža   LOL

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 10:30
VLC ima neke svoje intere codece, koliko se sjećam... Tako da bi moglo biti do njega. Ja bih na tvom mjestu promijenio ili bar pokušao kod ovog videa, pa poslije vratio.
Mislim da nisam imao problema s mkv dosad. No nisam obraćao pažnju, pa možda i nisam radio u SE s mkv. Ko bi sad provjeravao.

Uglavnom, ako ti je sve to problem, možeš pokušati i konvertirati video. Npr, pomoću onog HandBrake, koji to uradi čas posla.

-------------

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 12:34
Ма није до мкв као таквог (ем ка ве-а;).
Баш имам један мкв фајл и ту нема проблема.

Може бити проблема ако је кодек х265 (на старијим машинама),
мада човјек рече да нема проблем на ГОМ-у.

Ако има инсталирану СЕ верзију, могао би да проба да скине зиповану.

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 13:21
Baho, Majer, hvala.
Rešio sam problem zaobilazno, tako što neću problem LOL

Krenem da konvertujem u mp4, ali opet problem, film 1,9 gb a konverteri preko kojih sam
hteo ne dozvoljavaju toliku veličinu. (nisam pokušao HandBrake) A ja, "ne budi lenj" onda ga
isečem na pola, konvertujem, spojim i... džaba ste krečili  LOL
Pogledao malo duže film i ne valja. Na jednom mestu, možda i više, fali deo. 
Neko je to skidao sa RTS-a i ispalo falično.
Skinem drugi video slabiji kvalitet, ali neprimetno (možda i primetno, ali nema veze LOL)
Tako daaaaaa, neću čačkati SE da nešto ne za'ebem.  
Ljudine, još jednom hvala i izvin'te na smetnji.
bubba2

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 13:48

Uglavnom, ako ti je sve to problem, možeš pokušati i konvertirati video. Npr, pomoću onog HandBrake, koji to uradi čas posla.
Jučer sam se jebCensoredvao s Handbrakeom. Izgleda da ova zadnja verzija (1.5.1) ima neki problem pa javlja da joj fali nešto, pa te pita želiš li to skinuti, pa te pošalje na stranicu s koje skineš to nešto, pa ti kaže da to nije to... suadnovic
Da skratim, instalirajte neku raniju verziju Handbrakea (npr. 1.4) i ne dajte mu da automatski nadograđuje jer... Pročitajte ono gore što sam napisao.

-------------

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 14:21
Tebi uvijek nešto fali... Tongue

Hendbrejk je praktički majka svih konvertera.
Ali kad neće, onda neće. Ili kad vam treba nešto jednostavno, bez puno zajebavanja s opcijama...

U tim slučajevima, AVIdemux.
Nije super efikasan ko hendbrejk, ali nije mu to ni namjena.
Dušu dao za brzinsko brisanje hardsuba iz tamnog dijela filma npr. Evil Smile

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 15:41

Jučer sam se jebCensoredvao s Handbrakeom. Izgleda da ova zadnja verzija (1.5.1) ima neki problem pa javlja da joj fali nešto, pa te pita želiš li to skinuti, pa te pošalje na stranicu s koje skineš to nešto, pa ti kaže da to nije to... suadnovic
Da skratim, instalirajte neku raniju verziju Handbrakea (npr. 1.4) i ne dajte mu da automatski nadograđuje jer... Pročitajte ono gore što sam napisao.
Ja sam ga danas pokrenuo da vidim, pa usput ažurirao i tražio je zadnju verziju .NET-a (s Microsoftove stranice - inače mi je OS Win10). Dopustio da to instalira i pokrenuo se.
Nisam probao i konverziju, ali uglavnom pokrene se program.
Vidjet ću poslije hoće li htjeti.

Ali da - i starija verzija HandBrakea bi trebala biti sasvim OK, kome se ne dâ zezati s tim.

@Toni... koliko sam skontao, nije ti video bio "potpun"... U svakom slučaju taj ne bi trebalo koristiti za izradu titla, jer ne bi štimala vremena. Jednom sam probao s nepotpunim video (čekao na izvore za nekih 1%) i prosto nije štimalo s punom verzijom, iako je video nekako radio.

-------------

Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2022 u 21:25

@Toni... koliko sam skontao, nije ti video bio "potpun"... U svakom slučaju taj ne bi trebalo koristiti za izradu titla, jer ne bi štimala vremena. Jednom sam probao s nepotpunim video (čekao na izvore za nekih 1%) i prosto nije štimalo s punom verzijom, iako je video nekako radio.
Da, nije potpun, fali jedna rečenica. To sam video tek kad sam sve ono
pre uradio, podelio, konvertovao, spojio    Ouch  vidim preseče mu reč, pogledam
drugi video, on ok. 
Krećem u rudnik. LOL

Datum objave: 20.Listopad/Oct.2022 u 19:23

Kada selektujem dva (ii tri) reda u SW-u, on mi automatski očita koliku dužinu će imati titl ako spojim te redove. Znači, ne moram ništa ručno proračunavati, samo pogledam i ako sam sa tim zadovoljan spojim redove. Ako nisam (obično je predugo vrijeme) onda ništa, produžim trajanje prve linije ako treba i to je to. Možda je to za neke napredna obrada, pa zato imamo titlove sa blizu 1000 redova po epizodi. Za mene je to uobičajena stvar. I puno bolje od skripti koje automatski produžavaju vrijeme.

Од верзије 3.6.5 имаш могућност да комбинујеш до 4 линије,
(сабирање трајања означених линија и припадајућих размака),
а резултат је видљив у доњем десном углу:

[Обновљена слика]

- u prozoru za upis/izmjenu titla kad imam prvi red koji je kraći od drugog, ne mogu sa SHIFT + strelica dole da selektujem čitav donji red već samo onoliko znakova koliko je duga linija iznad. I to samo ako je kursor na kraju linije iznad. Ako je na početku linije iznad, u donjem redu se neće ništa selektovati. Nekome ovo izgleda kao besmisleno zakeranje, ali nije. Većina nas radi sa stranog transkripta koji je najlakše označiti za brisanje sa kombinacijom SHIFT + strelica dole.

Можеш, уз подешавање:

Options > Settings > Appearance > Чекираш "Use syntax coloring".

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk