|
Ja se neću složiti s tvrdnjom da je odličan. Vrlodobar je i malo mu fali da bude odličan. Ima poprilično grešaka koje bi se mogle oprostiti da je rađen (dva)desetak godina ranije jer bi se uklopile u ondašnji stil, ali ovdje baš odudaraju od ostatka filma. Primjer, lik nestane iako je žestoko premlaćen palicama da jedva mrda, a gužve na sceni u kojoj bi se stopio s prolaznicima - nigdje.
Koncept ovog krimića je da u prvih 15 minuta doznate tko je ubojica, što je sve napravio i taj ubojica bude uhvaćen.
Uhvaćen i strpan u ćuzu, a ne ubijen čiča miča gotova priča kliše. Nismo u holivudu.
Film zanima što je dalje bilo s ubojicom, a što s obiteljima žrtava. Pokušava pokazati na jednom primjeru kako gubitak zbog ubojstva potpuno promijeni ljude jer imaju koga kriviti za razliku od smrti zbog bolesti ili nesreće. I kako neki od tih ljudi toliko izgube kompas da zbog njihovog slučaja životom plaćaju i ljudi nevezani za cijelu stvar. Ili ako hoćete kraće: nasilje rađa nasilje.
Iako je šteta što nije bolje ispeglan, smatram da biste ga trebali pogledati osim ako vam smetaju scene nasilja pune krvi. Neke od tih su toliko jezivo dobro napravljene da sam u jednoj sceni imao neugodan osjećaj kao da mene rezuckaju.
EDIT:
Nakon prospavane noći ipak ću promijeniti mišljenje i umjesto pogledati staviti: Mastwoč.
Moram pribjeći spoileru za navesti razlog, ovo ne biste trebali čitati ako još niste pogledali film. [spoiler]Ubojica je sociopat koji ne želi reći gdje je zakopao žrtve koje nisu pronađene. Obični sugrađanin, nečiji, možda i vaš, susjed. Nikakav sjevernokorejac, nikakav japanac, nikakav "neko drugi". Baš zato što živimo u vremenu kad se još uvijek ne zna gdje su kosti nečijih najmilijih, a sociopati koji znaju neće da kažu, mijenjam preporuku.
[/spoiler]
I dok ću zadržati stranu gdje smatram da u civiliziranom društvu smrtnoj kazni
nema mjesta bez obzira na zločin, namješten ili neupitno dokazan, ako se ikad izmisli tableta "za
buđenje savjesti" podržat ću sve koji budu smatrali da njenu obaveznu primjenu na osuđenicima treba ugraditi u zakon.
Zapamtite samo da film ima grešaka koje će vam ubosti oko.
|