bokidante piše:
Nisam pod dojmom, nimalo! Od mene 4/10 |
Ali zato ja jesam. Nekako bi trebalo staviti na vrh ovih tema o filmu da se vidi da postoji i recenzija sajta: https://titlovi.com/clanci/3554/gretel-hansel-najdosadnija-horor-bajka-ikada/" rel="nofollow - https://titlovi.com/clanci/3554/gretel-hansel-najdosadnija-horor-bajka-ikada/
Pa kaže "najdosadnija horor bajka ikada" i "Film koji se reklamira time da nije u pitanju bajka, već pravi horor".
Valjda pukom srećom nit' sam vidio reklamu nit sam očekivao bajku ili horor nego još jednu ekranizaciju Iv'ce i Mar'ce koja može bit dobra, ali i ne mora.
I bogami, meni se ovo sviđa. Scenografija veze s bajkama nema, posebno ne s kičastim interijerima i eksterijerima, prije spada u moderni minimalizam i feng shui perfekcionizam. Je li u pitanju ograničeni budžet ili hrabrost režisera pojma nemam, ali ispalo je dobro. Gluma, šminka, odjeća, tekst, glazba... ako bih išta zamjerio bilo bi čisto cjepidlačenje.
A sama priča? Iako je jasno zašto je pedofilni ljigavac koji ima para uguran na početku (Weinstein), definitivno nisam očekivao skretanje u šegrtovanje, ali znamo već valjda da i kanibali imaju (neke) osjećaje, posebno kad se kasnije otkrije otkud sad tu nekakvo probuđeno "majčinstvo".
Film nit je bajka nit je horor. I meni nije bio nimalo dosadan. Velim, nemam pojma kako je reklamiran niti me to previše zanima. Radi se o modernoj adaptaciji prastare priče u smislu odraza američkog beskućništva, paranoje i straha u današnjim vremenima. Namjerno ili ne, baš me briga, tako je ispalo.
Moj aplauz i naklon holivudu, prvi u ovoj godini. Nadam se da neće biti i zadnji.
Kao kritika tzv. američkog sna, film je pun pogodak te lijepo molim gledati ako ne vjerujete da po americi sve cvate. Kao i svugdje, tamo prilika čini lopova ako taj to želi, a nekome ne svane dok drugome ne smrkne. Ako vjerujete u zubić vilu i djeda mraza, ovaj film preskočite. Ako ne shvaćate o čemu pričam onda gledajte ako vam baš treba nekakav "girl power" naslov, preskočite ako ne.
Treba dodati da iako trenutno aktualan, u nekim drugim vremenima bio bi i bit će nebitan. Autor nije Mikelanđelo koji će nacrtati mozak i time poskrivećki podvaliti šamarčinu koja vrijedi već stoljećima pa i dan danas. Tako da niste pogriješili ako ga odlučite propustiti.
I još nešto. Primijetite da svi koji smo nešto napisali imamo različite utiske o filmu, a da nisu rezultat ukusa i preferencija.
Treba i takav film znati napraviti!
|