|
Pogledao. I opet, kao nekidan za onaj ruski dragulj, opet mi nije jasno da ovakav jedan film nema nijednog komentara osim Srećkovih faktografskih podataka. Pljucnuo sam gore na predosadni i razvikani https://www.imdb.com/title/tt8108198/" rel="nofollow - Andhadhun . Odmah da kažem, Ratsasan s tim sranjem nema apsolutno nikakve veze!
Glavni lik pokušava uvaliti scenarij krimića nekoj produkcijskoj kući koja ga zavlači i navlači da bi se na kraju izmotavali nekakvim seljenjem i kao nek se javi za po godine. Sestra da mu pomogne, preporuči ga mužu koji je policajac te to postane i on, ali ovaj put neće izmišljati krimi priču - gradom će harati masovni ubojica, psihopat koji na brutalan način ubija 15godišnje curice.
Na papiru prosječan krimić. A na filmu, skoro pa krimi masterpis! Nije triler. Nego je krimi horor. Ali ovaj horor vreba u vašoj podsvijesti.
Film će prepričati kako su jadne cure ubijene, ali tijela će biti umotana ili sakrivena, pa nastojte ne pustiti mašti na volju, a ako to ne možete, pojedite nešto prije gledanja filma.
Imam dojam da se film dotakao svega što u toj Indiji ne valja, na
ovaj ili onaj način. Od iznude priznanja premlaćivanjem, cijelog osumnjičenika ili samo po
tabanima, preko gang rapea gdje će propali scenarist a sada policajac spriječiti
da se dogodi te temom seksualnih predatora/pedofila u školama, pa do kasti odnosno "narodnog običaja" diskriminacije koja
rađa čudovišta (ubojica je postao ubojica baš zato, neću spoilati kakav
tip rasizma). Osim što mi je neočekivano, još mi je i drago. I izvedeno je dobro!
Nije sve super, postoji nekoliko wtf scena, jedna je npr. gdje glavni lik razbija po kući iz čista mira, a tu se našla i nastavnica koja mu se sviđa. Nite se zna u čijoj kući niti se dozna otkud ona tu. Vjerojatno scene koje je trebalo kasnije izrezati van ali eto nisu.
Pred kraj se događa i naoko logička rupa, a zapravo preskočeno objašnjenje kako i zašto je ubojica promijenio modus operandi toliko da je oteo nijemu nećakinju od spomenute nastavnice, odnosno kao je uopće znao da ta mala postoji.
U ovom filmu nema pjesme i plesa, tematski je mračan, ali ljudi su ostali ljudi i to nevjerojatno simpatični, čak mi je u nekim trenucima glavnom liku nadređena policajka bila simpatična sa svojim zaostalim i zadrtim stavovima. A tek kad vidite nastavnicu, htjet ćete da je na ekranu čim više, krade pažnju svemu oko nje.
Hoću reći, film je nevjerojatno šarmantan. A krimi horor je. Kad ste to vidjeli?
Unatoč tim nekim manama, ovo je jedan od onih filmova koje jednom u životu valja pogledati. Nije za malu djecu. Kad ih ušuškate i oni zaspu, bacite se na gledanje!
------
U prethodnom postu sam već spomenuo. Kruže dvije verzije filma.
Jedna u sredini ima pauzu (1:13:40) i Srećko je preveo tu verziju. Uglavnom su te označene kao HD uncut untouched. Druga verzija nije identična i ne samo po nedostatku te pauze, označena je uglavnom sa webrip, bolje izgleda, ali meni se ne da naštimavati titlove za nju pa dodati, oprostite mi na lijenosti. :) Pa pripazite koju verziju skidate. Jezik gledajte da ima Tamil uključen (Hindi i Malayam su dub).
A Srećko ko Srećko. U titlu ima vrhunskih adaptacija, na primjer u jednom trenutku iako je očito da ljudi to ne govore tamo, slaže se sa nervoznim duhom scene pa je dopisao: "života ti!".  S druge strane bio je mentalno odsutan pred kraj filma pa po prijevodu ispada da je nijemoj maloj policajac otac. A nije. Bilo bi interesanto da je, ali... Ne. 
I Srećko nemoj mi to opet te šeme ne znam, ako ako, rimejci, zarade. Reci da je tebi film odličan. Jer, "života mi", jest.  Hvala na prijevodu.
|