1917 (2019)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=94485
Datum ispisa: 08.Srpanj/Jul.2026 u 15:21 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: 1917 (2019)
Objavio: emrah-saracevic
Tema: 1917 (2019)
Datum objave: 04.Prosinac/Dec.2019 u 21:30
Odgovori:
Objavio: Black Raven
Datum objave: 05.Prosinac/Dec.2019 u 00:00
emrah-saracevic piše:
aaa dobar film |
Pogledao film pre premijere, svaka čast. 
|
Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 05.Prosinac/Dec.2019 u 18:16
Na prvi trailer, film koji vredi pogledati u Novoj 2020.godini. Nadam se da ne grešim. Film nadam se bez revizionizma koji je u modi zadnjih godina.
------------- https://forum.titlovi.com/seoske-price-by-silent-passenger_t91473_p1426962.html#1426962" rel="nofollow">
|
Objavio: peromare
Datum objave: 10.Prosinac/Dec.2019 u 14:41
|
ocjena korisnika
ODLICNO!
???????????
Ovu gresku popravite, molim vas. Nema jos prevod za ovaj film?!
|
Objavio: NaEdenCovekBratMu
Datum objave: 10.Prosinac/Dec.2019 u 14:54
peromare piše:
ocjena korisnika ODLICNO! ??????????? Ovu gresku popravite, molim vas. Nema jos prevod za ovaj film?! |
To je ocena za film, ne za prevod.
------------- https://goo.gl/hcghNH" rel="nofollow - | Repertoar https://goo.gl/GTXC59" rel="nofollow - | Selo | https://goo.gl/tsVsdQ" rel="nofollow - Nađi špijuna |
|
Objavio: titlovi.com
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2020 u 02:09
|
Prijevod je najavio Murzufl ⚡
|
Objavio: luka-cakic
Datum objave: 11.Sijecanj/Jan.2020 u 11:44
Objavio: LjoVe97
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 15:07
|
Svi silni holivudski kriticari kao i publika zustro hvale film, zato se nasao domaci kriticar da pametuje i glumi pseudo-intelektualca i nalazi mane u filmu kome najprestizniji kriticari daju visoke ocjene.
|
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 18:12
|
Holivudski kritičari hvale ono što Tramp želi da se hvali - ratne drame. Publika... Koja publika? Ovce koje gledaju samo mejnstrim?
Ja ne znam kakv je film. Zasad. Ali ne bi bio ni prvi ni zadnji o kojem imam različito mišljenje od glasne manjine. Tako da koji god domaći kritičar da je u pitanju, respekt za držanje do vlastitog ukusa.
|
Objavio: bgvracar
Datum objave: 13.Sijecanj/Jan.2020 u 19:51
JoxerTM piše:
Holivudski kritičari hvale ono što Tramp želi da se hvali - ratne drame. Publika... Koja publika? Ovce koje gledaju samo mejnstrim?
Ja ne znam kakv je film. Zasad. Ali ne bi bio ni prvi ni zadnji o kojem imam različito mišljenje od glasne manjine. Tako da koji god domaći kritičar da je u pitanju, respekt za držanje do vlastitog ukusa.
|
Ovo mogu da potvrdim iz sopstvenog iskustva i okruženja. Ljudi koji nikad ništa nisu pogledali osim holivudskih blok-bastera, popljuju filmove nekih drugih kinematografija, jer iste gledaju kroz holivudske naočare/šablon, pa ako se neki film ne uklapa u matricu na koju su navikli, isti ocrne na pravdi boga.
A ta "matrica" izgleda ovako:
1. Film je prespor, nema akcije, dinamike
2. Ako u prvih desetak minuta ne padne koja mrtva glava, film ne valja 3. Ako film nema srećan kraj, ne valja 4. Ako ima umetničke elemente, smor živi 5. Ne mogu da gledam Azijate, svi mi izgledaju isto 6. Ne mogu da podnesem neke druge jezike, posebno ne iz nekih "nefilmskih" zemalja
Sećam se kad mi je drugar jednom rekao da ako ga radnja filma ne povuče u prvih 15 minuta, odmah prekida isti jer "nema on živaca za to". 
|
Objavio: Hogar Strašni
Datum objave: 13.Sijecanj/Jan.2020 u 21:24
bgvracar piše:
5. Ne mogu da gledam Azijate, svi mi izgledaju isto | Ja sam ovaj "argument" prečesto čuo i od ljudi koji imaju poprilično dobar filmski ukus i otvoreni za meltene sve ostale svetske kinematografije.
------------- As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.
|
Datum objave: 13.Sijecanj/Jan.2020 u 22:02
bgvracar piše:
Ovo mogu da potvrdim iz sopstvenog iskustva i okruženja. Ljudi koji nikad ništa nisu pogledali osim Holivudskih blok-bastera, popljuju filmove nekih drugih kinematografija, jer iste gledaju kroz holivudske naočare/šablon, pa ako se neki film ne uklapa u matricu na koju su navikli, isti ocrne na pravdi boga.
A ta "matrica" izgleda ovako:
1. Film je prespor, nema akcije, dinamike
2. Ako u prvih desetak minuta ne padne koja mrtva glava, film ne valja 3. Ako film nema srećan kraj, ne valja 4. Ako ima umetničke elemente, smor živi 5. Ne mogu da gledam Azijate, svi mi izgledaju isto 6. Ne mogu da podnesem neke druge jezike, posebno ne iz nekih "nefilmskih" zemalja
Sećam se kad mi je drugar jednom rekao da ako ga radnja filma ne povuče u prvih 15 minuta, odmah prekida isti jer "nema on živaca za to".  | Ovo kao da sam ja pisao. Svaka čast, sve tačno.
------------- https://forum.titlovi.com/seoske-price-by-silent-passenger_t91473_p1426962.html#1426962" rel="nofollow">
|
Objavio: CRAZY SRBIN
Datum objave: 18.Sijecanj/Jan.2020 u 08:46
Gledo sam vrlo mnogo ratnih filmova ali ovaj je vrlo los bez ikakve logike i lose snimljen. Vidi se drzak od kamere kada covek trci kada svabe bace belu signalnu raketu. :) Kao prvo. Neprijateljski avion se rusi ova dvojica engleza spasavaju svabu-NEPRIJATELJA iz aviona koji gori i nude mu hranu i vodu, da bi onda taj isti svabo kojeg su spasili na kraju ubijo jednog od njih!? Pa ovo je rat bre! Tu se bez pitanja puca i ubija neprijatelja samo da prezivis, a ne da se mu jos nudi hrana i voda!!???? Svasta! Onda covek daje sve svoje zalihe hrane i vode jednoj zeni sa detetom a on ostade bez svega. Ima tu jos puno slicnih nelogickih situacija. A kao drugo. U prvom svetskom ratu su se slali golubovi pismonose za slanje naredbi a ne ljudi!
LOL Na imbd ima ocenu 8,6!? Realna ocena je 4,6. I na kraju ce takav film osvojiti 3 ili 4 oskara. Ovaj film je jos slabiji od Dunkirka.
------------- FACEBOOK= CRAZY SRBIN PRODUCTION
|
Objavio: Murzufl
Datum objave: 18.Sijecanj/Jan.2020 u 09:58
Filmskih grešaka bilo je i biće, većina gledalaca ih i ne primeti.
Što se tiče spasavanja oborenog neprijateljskog pilota, i tada su bila na snazi određena pravila i običaji ratovanja (Međunarodno humanitarno i ratno pravo), a u krajnjoj liniji, i sama ljudskost. Deo kada pilot ubija svog spasioca sasvim je razumljiv, i delom služi da pokaže kako se lako i glupavo može izgubiti život.
Isto važi i za deo sa devojkom i bebom, vojnici su godinama ubijali u ratu, ovome se ukazala prilika da učini jedno dobro delo, da se seti da je nekada bio čovek.
Za slanje naredbi, konkretno u Prvom svetskom ratu, pre svega su korišćeni telefon i telegraf, kuriri, i na kraćim rastojanjima i za proste komande signalne zastavice i rakete. Vojni radio uređaji su se koristili, ali su tek bili u povoju, često glomazni i nepouzdani. Golubovi pismonoše jesu korišćeni, ali imaju jedno bitno ograničenje: pismonošu može slati samo jedinica koja je u pokretu ili na isturenom položaju ka bazi gde se nalazi gnezdo tog istog pismonoše. Obrnut postupak nije moguć, a takav je slučaj i u ovom filmu. S druge strane, tu je film "The Lost Battalion" (2001), verovatno tu nastaje zabluda o pismonošama. Dodatno, postojale su i mere za ometanje golubova pismonoša - pucanje u njih ili slanje dresiranih ptica grabljivica.
|
Objavio: sasa-stipisic
Datum objave: 19.Sijecanj/Jan.2020 u 23:59
|
radnja sama po sebi vrlo jednostavna ili u vidu onih najoštrijih skoro pa ne postoji....izuzev stila snimanja, sve već viđeno i uzeto malo po malo iz ostalih ratnih filmova, sad već klišeji.....film cisto OK
|
Objavio: 2b0rn0t0b
Datum objave: 20.Sijecanj/Jan.2020 u 00:15
|
"1917" je, posmatrano sa tehničkog aspekta, zaista izvanredan film. Ali, to je i jedino izvanredno što bi se povodom ovog filma moglo reći. Znam da ovo nije preterano originalan stav, ali upravo se o tehnikalijama filma (kamera, zvuk, kostimografija, scenografija, montaža, režija) najviše govori i to zanatsko savršenstvo umnogome je zasenilo suštinsku jalovost i neuspešnost filma da nam ispriča zanimljivu i originalnu priču o Prvom svetskom ratu ili povodom njega.
Uz puno i dužno poštovanje prema kinematografskim namerama samog autora, i konačnom rezultatu koji vidimo, nemam preterane reči hvale za konačni ishod. Očekivao sam puno više, što i nije toliko bitno (ali ume da pokvari utisak o filmu).
Ne želim ni da otkrivam detalje radnje zbog onih koji tek nameravaju da ga pogledaju, tako da nije lako napisati nešto suvislo a ne ostavljati spojlere (ni sam ih ne volim pročitati).
Elem, "1917" je film u kojem se do krajnosti vodila pažnja o svakom detalju, i to je vidljivo, ali konačan rezultat za mene je ispao osrednji, ili prostonarodski rečeno, film mi je ostavio utisak nedorečenosti i nezavršenosti.
Iako je priča o vojniku, zapravo o dvojici vojnika, koja su poslati na hitnu misiju dostavljana bitnih informacija svojim saborcima na drugi kraj fronta suštinski zaokružena, nisam osetio ono katarzično oslobađanje koje bi ovakav ratni film trebalo da donese gledaocu. Drugim rečima, sama avantura njihovog proboja do udaljene jedinice nije mi ostavila naročito snažan utisak, a da nije posebno originalna, ne treba ni trošiti reči. Sa druge strane, motiv "male bonding-a" ratnih drugova je jedan od najzahvalnijih ali i najviše obrađivanih motiva u ratnim filmovima.
Film najmanje treba posmatrati kao klasični ratni film, jer on to suštinski i nije, već je vrsta filmskog eksperimenta ispričana visoko stilizovanim filmskim jezikom. Film nema nameru da pruži širu i opštiju sliku rata, već je sve fokusirano na jedinku, odnosno vojnički par, u čijim blatnjavim čizmama gacamo po ratom devastiranom krajoliku, čijim očima posmatramo dešavanja i u čijim bi se doživljajima trebali i mi pronaći i poistovetiti. Ja nisam, neko drugi hoće. Moja suštinska zamerka filmu je u tome što je sve u njemu prvorazredno, osim same priče. Ona mi je klišeizirana i barem u meni nije proizvela nikakve emocije.
Znam da će mnogi "odlepiti" na ovaj film jer je navodno snimljen iz jednog jedinog kadra, ali čak ni to nije cela istina. Da, film deluje da je tako snimljen, ali zapravo nije, jer su šavovi iako nevidljivi, ipak prisutni. Generalno gledano, smatram da je ovim postupkom režiser naudio samom filmu, jer me je sve vreme više podsećao na neku video igricu (Call of Duty, npr) nego na igrani film. Uz to, nisam očekivao toliko klišea koji su korišćeni (pogotovo tokom scena same pucačine i eksplozija, kojih i nema mnogo).
Ko hoće da pogleda uspešnije eksperimente sa filmovima snimljenim iz jednog kadra, neka potraži Russkiy kovcheg (2002) ruskog režisera Aleksandra Sokurova, ili još bolje film nemačkog režisera Sebastiana Shippera Victoria (2015).
(o ovom poslednjem sam napisao duži prikaz na stranici Dnevnik gledanja filmova (stranica 759), pa koga zanima neka potraži. Uz to je zaista i tehnički snimljen iz jednog jedinog kadra dugog gotovo čitava dva sata)
------------- http://ethio-pain-music.blogspot.rs/
|
Objavio: LesaRad
Datum objave: 20.Sijecanj/Jan.2020 u 01:35
|
Znam samo da je ovo jedini kandidat za Oskara 2020 koji sam uspeo da odgledam do kraja. Da li to govori više o filmu ili kolapsu, odgovor se nažalost verovatno nameće sam. "Drago" mi je pak da na suptilniji i zato možda i strašniji način putuje kroz ljudsko zastranjenje zvano rat, od Rajanovskih zujalica. Inače bi mi bio i poslednji kandidat za korpu i ne onu za prljav veš.
|
Objavio: vasobeci
Datum objave: 21.Sijecanj/Jan.2020 u 23:54
|
Gledao film juče. Neobičan film. U stvari bolje reći neuobičajen. Nešto o nazivu filma. Ne znam zašto su ga nazvali 1917, Ok, radnja se odigrava 1917, ali zašto dati ime filmu na taj način. Na primer film2012 - ima smisla zašto je tako nazvan, svi znamo razlog. Ovde mi nema nekog takvog značenja ili ga ja ne vidim. Drugo, mislim da je najveća mana filma to što mu fali još neke dodatne radnje, prazan je na momente. Utisak imam da su tvorci filma mislili: eto napravili smo tehnički izvnredan i neobičan film i to je to, biće to dovoljno za dobru prodju i neku nagradicu pride. Sa druge strane, s obzirom da volim filmove sa temom WWII (ovo JE WWI, ali isto mu dodje) a da ih je u zadnje vreme malo kvalitetnih (ima par dobrih, tu bi svrstao i kontroverzni Dankirk, ali malo je to u odnosu na prošla dobra filmska vremena) željno sam ovo očekivao i sve u svemu zadovoljan sam u globalu. Još jedan film koji nam, rekao bi, ipak uspešno dočarava svu besmislenost i tragičnost ratovanja.
|
Datum objave: 23.Sijecanj/Jan.2020 u 02:05
Film je ratna limunadica/bajka u ratnom okruženju punom leševa. Kao što su mi britanski vojnici u Denkerku izgledali kao preplašena deca obučena u vojničke uniforme i sa oružjem... Ima ovde puno vojnih "rupa"... kretanje vojnika po brisanom prostoru, nedostatak mina ili justy lucky... nepokrivanje, bežanje, padanje,... glavni junak se prosto ušeta bez predstraža, straža, niko ga i ne primeti... kao - otkud ti? lik je ladno mogao da pogine milion puta... ali eto, ratna sreća ili glup scenario... Ima tu na momente finih asocirajućih detalja... cvet trešnje, mleko... Ali generalno - nerealan i precenjen film sa referencama na Galipolje.
IMDB: 8,6 Lična: 5,1
* ne očekujte previše i bićete manje-više zadovoljni prosečnim ratnim laganica filmićem. Ko ne gleda - kajaće se, ko odgleda - kajaće se. Realno 5/10.
|
Datum objave: 23.Sijecanj/Jan.2020 u 02:19
Ps.film se inače ne bavi dubljim socio-političkim uzrocima i posledicama rata. Ne bavi se nalaženjem krivca i uklapa se u stereotip da se o Velikom ratu u Britaniji i Evropi sasvim stidljivo i ispod glasa priča. Učili smo da je to bio imperijalistički rat, sukob velesila oko raspodele kolonija. Provuče se i ovde u scenariju neka rečenica tipa: "Šta ćemo mi ovde? Ovo nije naša zemlja? Šta mi branimo i šta tražimo ovde u navodnom besmislenom ratu"? To je čist politički dilentizam i nepismenost o Velikom ratu. Kraj rata se zove Dan primirja a po Versajskom mirovnom sporazumu Centralne sile su apsolutni gubitnici. Austro-ugraska je bukvalno nestala sa geografskih mapa a Nemačka je razoružana (na nesreću nepotpuno i nedovoljno dugo) i jasno je ko je pobednik a ko gubitnik Velikog rata. Da li je mogao biti izbegnut? Definitivno ne.
Tako da u ovom filmu nema mnogo uobičajne revizije istorije ali nema mnogo ni emocija. U Velikom ratu važi ustaljeno uverenje da su sve strane gubitnici u smislu gubitka ljudskih života i suludih generala. Ovaj film potvrđuje to.
Polako bledi istina o Velikom ratu. A ko želi odličan film - preporuka - https://www.imdb.com/title/tt0050825/" rel="nofollow - Paths of Glory (1957) .
Kao što već napisah, ocena 5,1 za ovaj film - velikodušno na osnovu prikazanog/viđenog.
|
Datum objave: 24.Sijecanj/Jan.2020 u 00:12
Evo i ja da dodam još "par" reči sa vojnoistorijskog aspekta:U toku rada na ovom filmu konsultovani su vrlo ozbiljni vojni istoričari Andy Robertshaw i Peter Barton, kao i vojni instruktor Paul Biddiss. Moje skromno mišljenje je da su oni svoj posao obavili veoma dobro, to se vidi kroz ceo film, tako da je lakše da se osvrnem na kritike (kao u jednom od prethodnih postova) nego da idem kroz ceo film i navodim šta je sve bilo dobro.
- "Kretanje vojnika po brisanom prostoru":
Ako se tera mak na konac, odrađeno je po svim načelima tadašnjeg (a bogami u našoj vojsci i današnjeg) pravila za kretanje vojnika na bojištu. Ispuzali su iz rova i tako se kretali neko vreme, nije bilo dejstva protivnika te su nastavili pognuto i u nekim kao skokovima (ipak je ovo igrani, a ne nastavni film za obuku pešadije).
- "Nedostatak mina ili justy lucky":
Postavljanje protivpešadijskih mina u Prvom svetskom ratu, a posebno na Zapadnom frontu, nije bilo toliko zastupljeno iz više razloga: -Sama konstrukcija mina nije bila usavršena; -Kako je rat odmicao, razvijani su neki primitivni i glomazni modeli upitne pouzdanosti (glib i vlaga su veliki problem); -Miniranje ničije zemlje nije bilo praktično, jer se preko nje moralo ići u napad sopstvenim snagama; -Artiljerija, koja se masovno koristila, verovatno bi aktivirala sve te primitivne mine; -Izlaganje inžinjeraca protivničkoj vatri u toku postavljanja mina, itd. Postupci miniranja u WWI više se vezuju za probijanje tunela i postavljanje eksploziva blizu protivničkih rovova/utvrđenih tačaka, o tome konkretno ima više filmova, a mislim da je i ovde pomenuto, samo je bilo malo komplikovano za prevesti (sap trench). Tu je i ona mina iznenađenja u nemačkom skloništu, tako da je i ovaj segment korektno obrađen u filmu.
- "Nepokrivanje, bežanje, padanje":
Upotreba "pokrivanja" onakvog kakvo je danas u upotrebi, u filmu o WWI predstavljalo bi debeo anahronizam. U to vreme masovne upotrebe snaga, razvijane su taktike na nivou voda/čete/bataljona, mislim da nikome ni na kraj pameti nije bilo da će dva vojnika ići na takav način preko ničije zemlje. Kad se išlo u izviđanje ili ispade radi hvatanja živih jezika (grupa od nekoliko vojnika), pokrivanje je bilo iluzorno, jer je sa druge strane čekalo na stotine/hiljade protivnika. Što se bežanja tiče, ako ti je dodeljena uloga kurira, po svaku cenu izbegavaš upuštanje u borbu i potencijalno zarobljavanje - aj što naređenje neće biti dostavljeno kome bi trebalo, već će pasti u ruke protivniku, a ako te živog zarobe, ko zna šta sve još mogu da iščupaju iz tebe (paralelno sa čupanjem noktića). Padanje: U civilstvu, najteže što bi neki Britanac podigao (samo dajem primer) bili su kašika/vile sa senom/kovački čekić itd. U ratu, 10-15-20-25 kg opreme, puška u rukama, sve te žulja, sve ti smeta, sve klampara na tebi (taman sve utegao da ti krv stane), mokar si i blatnjav od puzanja, ideš po glibu pa su ti i čizme otežale od blata, teren katastrofa, čekaš samo kad će neko zrno da ti presudi. Posle 1.000 m prethodno opisanog kretanja pod prethodno opisanom opremom, pluća počinju da gore, osećaš ukus krvi u ustima, opada ti koncentracija. Obuka i trening samo delimično mogu da pripreme za ovo. Ako padneš i uspeš da ustaneš, smatraj se srećnikom.
- "Glavni junak se prosto ušeta bez predstraža, straža, niko ga i ne primeti... kao - otkud ti?"
Opet, film. Ali i ovo se može objasniti time što je prišao sa strane na kojoj je prirodna prepreka - reka. Dodatno, datoj jedinici to je već zaleđe, spremaju se za dalji prodor, nije tad bilo neobično da se u drugi plan stavlja borbeno obezbeđenje, posebno na bokovima i u zaleđu gde je najčešće ostvarivan dodir sa drugim jedinicama sopstvenih snaga.
- "Lik je ladno mogao da pogine milion puta... ali eto, ratna sreća ili glup scenario..."
Ta "sreća" je vrlo bitan faktor. U vojnim priručnicima/pravilima nije retkost naići na termine sličnog značenja (čini mi se da se kod nas ponegde upotrebljava konstrukcija "viša sila"). Možeš ići u 1.000 juriša i preživeti, ali ako ti je tako zapisano, ubiće te kontuzovani i spaljeni nemački pilot jednim vrljavo zadatim ubodom noža, iako si ga spasao iz srušenog i plamtećeg aviona samo 45 sekundi pre toga. Tako da i ovde film pogađa u metu.
- "Film se inače ne bavi dubljim socio-političkim uzrocima i posledicama rata. Ne bavi se nalaženjem krivca i uklapa se u stereotip da se o Velikom ratu u Britaniji i Evropi sasvim stidljivo i ispod glasa priča. Učili smo da je to bio imperijalistički rat, sukob velesila oko raspodele kolonija."
Tvorci ovog filma nikada nisu ni tvrdili da će se baviti ovim "višim pitanjima". Jednostavno, ovo je film snimljen po motivima iz priča koje je reditelju/scenaristi pričao njegov deda. Jedna sasvim prizemna filmska priča, o dva vojnika, o zadatku koji im je postavljen i o njihovom putešestviju dok isti pokušavaju da izvrše. Ništa više, ništa manje. Ne pominju se "Srbi teroristi", ne pominju se "dobri Nemci koji su eto tek tako jadni primorani na rat" ili nešto slično. Ono što je obećao, film je i ispunio.
- "Provuče se i ovde u scenariju neka rečenica tipa: 'Šta ćemo mi ovde? Ovo nije naša zemlja? Šta mi branimo i šta tražimo ovde u navodnom besmislenom ratu?' To je čist politički dilentizam i nepismenost o Velikom ratu."
To jesu pitanja koja su vojnici postavljali sebi i tada, i pre toga, pa i danas. Ono što mi danas znamo o tom ratu, i o trenutku njegovog završetka, ti vojnici tada nisu znali. Trebalo bi se saživeti sa njima, staviti se u njihovu kožu, shvatiti u kakvoj su oni neizvesnosti živeli, kakav bes su osećali, kakva pitanja su sebi postavljali, i čemu su se nadali. To i jeste bila svrha tog sad već čuvenog "neprekinutog kadra" - saživeti se sa junacima filma. Tako da mislim da autori svakako nisu niti politički diletanti niti loši poznavaoci Velikog rata, već su bili usredsređeni na jedan sasvim drugi aspekt tog događaja.
- Što se te famozne revizije tiče, ona jeste realan problem, ali je u ovom filmu nema ni za pod nokat.
Više od samog filma, meni je bilo zanimljivo posmatrati kakve on reakcije izaziva među publikom i filmskom kritikom. Pročitao sam dosta negativnih komentara širom internetskih bespuća, ali samo ovde sebi dadoh malo oduška. Lakše je ovako odgovoriti na poneki negativan komentar nego pisati prikaz za ceo film, nadam se da niko neće zameriti. Moja ocena filma: Svakako bi trebalo da ga pogledate. I svakako će biti zanimljiviji gledaocima sa boljim poznavanjem datog perioda ili onima sa višim nivoom opšteg obrazovanja. Ljubiteljima filma uopšte svakako će biti zanimljiv zbog tehnike snimanja i celokupne produkcije. Nema Spajdermena, Supermena, vampira i vukodlaka, uskrsnuća i intriga... samo goli rat i stradanje.
|
Datum objave: 24.Sijecanj/Jan.2020 u 20:11
Sve, sve,... ali ona scena kada trči po ulicama u okupiranom gradu, sam,... Po nekoj logici... trebao je da bude što tiši i manje primetan.
Uostalom, svaki film ima poneku manu. Neki film ima više, mneki manje, a cilj je svesti ih na što manju meru. Ova ratna priča ima poprilično rupa.
Najteže je snimiti odličnu komediju, a odmah posle toga ratni film. Od WW2 filmova - https://www.imdb.com/title/tt0074695/" rel="nofollow - Cross of Iron (1977) definitivno preporuka. I knjiga "Mandolina kapetana Korelija". Od WW1, još slabiji izbor... možda... Beneath Hill 60 (2010) i Testament of Youth (2014) koji su sasvim solidni.
Ps.prevod je super odrađen, moram da pohvalim.
|
Objavio: vasobeci
Datum objave: 24.Sijecanj/Jan.2020 u 20:28
|
hmmm..... "Film je ratna limunadica/bajka u ratnom okruženju punom leševa. Kao što su mi britanski vojnici u Denkerku izgledali kao preplašena deca obučena u vojničke uniforme i sa oružjem..."
pa baš tako je i bilo....
P.S. dobronameran savet: ko nije shvatio film Dankirk, slobodno neka preskoči film 1917
|
Datum objave: 24.Sijecanj/Jan.2020 u 22:13
Murzufl piše:
Ljubiteljima filma uopšte svakako će biti zanimljiv zbog tehnike snimanja i celokupne produkcije. Nema Spajdermena, Supermena, vampira i vukodlaka, uskrsnuća i intriga... samo goli rat i stradanje. | Da prostiš, ovo je vrlo loše objašnjen prijedlog.
Tehnika snimanja i produkcija će zanimati studente filmske akademije u bilo kojem, a posebno u style over substance filmu. Je li i ovaj minimalnog sadržaja ili sadržaja uopće nema jer je sve podređeno stilu, pojma nemam, nisam gledao.
Film se oglašava kao ratni. Naravno da nema likova iz bajke. Ili ipak ima, no gledatelja se vješto izmanipulira što talentom što trikovima da povjeruje u realnost likova i događaja?
Goli rat i stradanja, u redu, nekoga to zanima, posebno američku akademiju sad kad je Trump počeo zveckati oružjem prema Iranu. Zanima li nas goli rat i stradanja? Je li nam toga bilo dosta ili jedva čekamo reprizirati tuđe patnje umetnute u kakav drama/war/biography/history bulšit? Velim opet, ne znam, nisam gledao, možda je film dobar, možda nije, možda je mediokritet koji će se zaboraviti dan nakon što dobije oskara, ne bi bio prvi (Hurt Locker).
Pa te ja sad pitam po zar ne bi bilo poštenije prema nama samima i našoj vlastitoj povijesti ovaj film preskočiti (osim ako nekoga ludo zanima nečije viđenje jednog događaja u prvom svjetskom ratu), a umjesto njega ipak pogledati film koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim: https://www.imdb.com/title/tt1667354/" rel="nofollow - The Painted Bird ?
|
Datum objave: 25.Sijecanj/Jan.2020 u 00:44
Nisam hteo da preterano širim priču dajući tu preporuku/predlog, verovatno zato ti se čini kao loš. "Neprekinuti kadar" nije česta pojava, zato sam naglasio da sa tehničkog aspekta ovaj film jeste posebno zanimljiv. Što se tiče dileme da li je ovde u pitanju "style over substance": style je dakle svakako nesvakidašnji i zanimljiv, substance je svedena i pizemna, bez nekih preterivanja. Mislim da je postignuta veoma fina ravnoteža. Ali film se mora pogledati da bi se doneo bilo kakav zaključak, zato i jeste nezahvalno davati preporuke. Po pitanju likova iz bajke: to sam dodao da onima koji moju preporuku možda pročitaju odmah bude jasno - u ovom filmu nema onih relativno čestih motiva o nepobedivom junaku koji može biti samo okrznut, ali ne i ubijen, i koji se nepobediv probija kroz 55 zavrzlama da bi na kraju filma srećno živeo do kraja života. Opet, ni određene scene u kojima se desi neočekivano nisu usiljene i ne izgledaju kao da samo "vise" u filmu, već su, bar po mom ličnom sudu, veoma fino uklopljene. Shodno tome, čini mi se da nema pokušaja te pomenute manipulacije ili čega već, sama priča se nije u stvarnosti dogodila, ali sličnih je sigurno bilo na hiljade, ipak je ovo umetnički izraz filmskih stvaralaca. U redu je analizirati umetnost kroz prizmu geopolitike, ali mislim da ni autoru, a ni Akademiji, ona nije bila ni na 5. mestu po važnosti kada su stvarali/ocenjivali film. Ovo je film, priča jednu priču, nosi u sebi univerzalnu antiratnu poruku, i tako bi bilo i da je snimljen u vreme Klintona, Buša, Obame ili trenutno Trampa - ipak su SAD već dugo u neprekidnom (siledžijskom) ratu. S obzirom da ovaj svet nikako da se opameti (po prirodi stvari verovatno nikada i neće) i da srlja iz sukoba u sukob, onda je odgovor "da", goli rat i stradanje moraju se prikazivati i moraju nas zanimati, jer bi starije generacije trebalo podsećati, a mlade bi trebalo naučiti šta je to rat. Bolje da to nauče kroz film, nego da osete na svojoj koži. I kad neki malac počne da se busa u grudi kako mrzi ovoga i onoga i kako bi sve te neke on pobio, onda ga uhvatiš za uvo, posadiš ispred televizora, pa ako ima tri grama mozga, iz dobrih filmova će naučiti da rat i nije tek lagana "šetnja kroz park", i da rat nije igrica u kojoj imaš Save game, i da rat nisu "Avendžersi". U konačnici dakle, i ovaj film ima svoje mesto u nizu dobrih antiratnih filmova (i još nekih žanrova), tako da ga ne bi trebalo tek tako otpisati, i zato sam ga ja i preporučio za gledanje.
E sad, The Painted Bird nisam gledao i mislim da ga neću gledati skoro. Tu sad ja malo idem u krajnost i postajem licemer, iz veoma prostog razloga: teško mi padaju filmovi u kojima se opisuje ljudska patnja i stradanje, konkretno stradanje i patnja civila (konc logori i slični motivi), dostigao sam određenu tačku zasićenja, verovatno kao i ti kada su u pitanju filmovi slični filmu 1917.
Danilo-Naissus piše:
Ps.prevod je super odrađen, moram da pohvalim.  |
Danilo, hvala na pohvali.
|
Objavio: Gewehr98
Datum objave: 03.Veljaca/Feb.2020 u 15:15
|
Nakon što sam odgledao film, mislim da je vredan pažnje. Svakako tehnika snimanja je veoma zanimljiva. Ali ovaj film da osvoji Oskara... ne baš. Najverovatnije hoće, ali po meni ne zasluženo. Film nema neke veće radnje, tako da kome ne odgovara 2 sata monotone radnje, neka ne gleda film. Preporuka. [SPOILER] Scena kad spasu Nemca iz aviona, a Nemac ubije Blejka je toliko glupa i apsurdna. Kao Englezi dobri, uvek hteli pomoći, a Nemci podli. Pa pazi molim te...[/SPOILER]
|
Objavio: CheefCoach
Datum objave: 04.Veljaca/Feb.2020 u 03:09
|
Ja sam odgledao 8/9 filmova u konkurenciji za najbolji film, i 1917. je po meni najbolji. Necu da puno tupim, vec cu samo kratko dodati nekoliko sopstvenih komentara.
Nije tacno da film nema u sebi emocije; ceo film je jedna emocija. Emocija utrnulosti i mrtvila, koje najbolje pokazuje emociju koju su imali vojnici 1917. na zapadnom frontu. Glavni lik nije pesnik vec vojnik, veteran rata, koji ne ne moze da priusti za stane i vrsi refleksiju unutrasnjeg bica, on mora da izvrsi zadatak po svaku cenu, ili ce 1600 saboraca poginuti, i zrtva njegovog druga ce biti uzaludna. Druga koji je dao svoj zivot za zivot svoga brata.
Ceo film je u stvari jedan put kroz pakao, sto je u sustini i bila 1917.
Takticki govereci, u ono vreme bi poruku poslali avionom, a ne kurirom koji ide peske. I bilo bi vise artiljerije. Inace on se nije prosunjao kroz straze, jer su ga straze ipak opazile, ali je uspeo da se spase bezanjem u reku.
Film je sniman jednom kameron kako bi se pokazao pogled iz ugla glavnog lika. Uzor za film je bio Spasavanje redova Rajana, tako da se ovaj film treba uporedjivati sa tim filmom.
|
Objavio: dzabaludin
Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2020 u 22:43
Ovaj film i rat (bilo kakav, a posebno onaj prvi) imaju veze koliko i burek sa tramvajem.
Sve je "tak krasno snimljeno", posebno me "oduševljavaju" rovovi, koji su fini, uredno ukopani, čisti, široki, nema blata, a nadasve su ravni - glatki ko njemački autobahn.
Čini mi se da glumci nisu vidjeli ni livade, ni sunca, ni mjeseca, a jedino zeleno je bio "green wall" ispred kojeg je sve nasnimljeno. CG, naravno, ali neka jeftina verzija, koja "ne zna" (ili zna ali valja platit') napraviti grbav rov, baru kako treba i gdje svaka livada ne izgleda kao da je juče pokošena.
Uglavnom, uvjerljv je ko da majka 9 Jugovića tvrdi da je nevina. Ok, razumijem, ovo je možda "film za malu decu", da se ne preplaše rata, ali nikako ne shvaćam koja budala ga je nominirala za Oskara?!?!
A i ja pišem budalaštine, kao da nisam odavno skužio pravu vrijednost Oskara: To je nagrada koju dodjeljuju čistačice, kuhari, perači, šoferi, sobarice i slični, koji su uposleni kod "pravih članova Akademije", koji valjda od svojih obaveza ne stižu obaviti glasanje pa to prepuštaju njima.
Pravi GLAS NARODA!
|
Objavio: CheefCoach
Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2020 u 00:43
,,Ovaj film i rat (bilo kakav, a posebno onaj prvi) imaju veze koliko i burek sa tramvajem.
Sve je "tak krasno snimljeno", posebno me "oduševljavaju" rovovi, koji su fini, uredno ukopani, čisti, široki, nema blata, a nadasve su ravni - glatki ko njemački autobahn.
Čini mi se da glumci nisu vidjeli ni livade, ni sunca, ni mjeseca, a jedino zeleno je bio "green wall" ispred kojeg je sve nasnimljeno. CG, naravno, ali neka jeftina verzija, koja "ne zna" (ili zna ali valja platit') napraviti grbav rov, baru kako treba i gdje svaka livada ne izgleda kao da je juče pokošena."
Verovao ti meni ili ne, svaki rov u tom filmu je bio iskopan. I to sasvim sigurno rovo-kopacem, jer niko ne moze da priusti da kopa lopatama. Kada se gleda iz vazduha, vide se i grbe. Jasno da mora da bude sirok, radi bezbednosti, da ne bi zatrpao ljude tokom snimanja usled obrusavanja.
https://www.youtube.com/watch?v=kMBnvz-dEXw https://www.youtube.com/watch?v=lag5Ndqeo7Y https://www.facebook.com/imdb/videos/1917-how-the-epic-wwi-film-was-made-imdbrief/647847769285694/
Meni je sasvim normalno da jedna disciplinovana vojska, kakva je Britanska, ima ociscen i sredjen rov. Blata u filmu je bilo i to podosta. Film je sniman samo po oblacnim danima, kako bi svetlo bilo konzistentno.
|
Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2020 u 16:19
|
Ma jedini koji nesto vredi od nominovanih. Nije ni bitnio da li je nominovan ili ne, bitno je kakav je onome ko ume da shvati. Oskar je nebitan.
|
Objavio: dzabaludin
Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2020 u 00:14
CheefCoach piše:
Verovao ti meni ili ne, svaki rov u tom filmu je bio iskopan. I to sasvim sigurno rovo-kopacem, jer niko ne moze da priusti da kopa lopatama. Kada se gleda iz vazduha, vide se i grbe. Jasno da mora da bude sirok, radi bezbednosti, da ne bi zatrpao ljude tokom snimanja usled obrusavanja. |
Eto, nije govno nego se pas posro! Sam si rek'o - nije CG-jem nego ROVOKOPAČEM!!!
Kakva je to vjerodostojnost u filmu?!?!?!
Gdje je rovokopač bio 1917???
Koja širina rovova radi bezbjednosti snimanja???
Pa valjda treba biti radi uvjerljivosti filma pravi rov, a ne ugodno utabani i blago ukošeni, sa uredno podšišanom travicom u prilazu?!?! Ne snima se Pepeljuga nego bi ozbiljan ratni film.
A upravo toga nigdje, ni izdaleka!
Nemoj mi, svega ti, objašnjavat kako se kopaju rovovi (i grobovi) i kako izgledaju, makar bila to najdiscipliniranija vojska na svijetu. Ovako kao u ovom sranju, sigurno NE.
A o samoj ljimunad' priči da i ne govorim, to je tek tema za sebe...
p.s. moram pogledat i Midway. Tek je to CG smeće kakvo odavno nije viđeno - u poređenju sa originalom iz 70-tih, opet kamilica slična ovom sranju, bar tako čuh. Da bar ne gubim po 2.5 sata na ova govna, nego još i to moram... majke mi, prestat ću gledat filmove, forever! Odsad samo nezavisne neameričke produkcije!
|
Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2020 u 14:15
|
Šta ćeš da radiš je tvoja stvar ali nemoj ovoliko ružnih reči, odvratno je. Neko zadužen za higijenu ovde?
|
Objavio: marko99119
Datum objave: 12.Ožujak/Mar.2020 u 19:43
|
što se mene tiče samo dobar film daleko to od odličnog i od ovakve visoke ocjene...očekivao sam puno,puno više...
|
Objavio: Black Raven
Datum objave: 15.Ožujak/Mar.2020 u 01:22
Danilo-Naissus piše:
Film je ratna limunadica/bajka u ratnom okruženju punom leševa. * ne očekujte previše i bićete manje-više zadovoljni prosečnim ratnim laganica filmićem. Ko ne gleda - kajaće se, ko odgleda - kajaće se. Realno 5/10. |
Nije limunadica, ali slikovnica jeste. Ovde samo falio narator pa da ovo bude za History kanal. Leševa baš i nema mnogo, više ih ima u horor filmovima nego u ovom.
Trčanje kurira u ovom filmu me podsetilo na film https://www.imdb.com/title/tt0082432/?ref_=nm_flmg_act_53" rel="nofollow - Gallipoli (1981) , u tom filmu je Mel Gibson kurir, a film je 10x bolji od ove 1917 slikovnice,
Film 1917 dobio 3 oskara (scena, video, zvuk) i to je OK, ali film je samo "običan ratni film" ništa više.
Ne očekujte puno od ovog filma jer nije spektakl, ali je glednjivo ostvarenje koje ipak ne trebate preskočiti.
Ocena 6/10
Preporučujem film  , ali samo ljubiteljima ratnih filmova.
|
Objavio: Wida
Datum objave: 17.Ožujak/Mar.2020 u 11:49
Odličan ratni film.Sve na visokom nivou. Od mene 9/10
|
Objavio: Freak37
Datum objave: 18.Ožujak/Mar.2020 u 22:19
Objavio: bokidante
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2020 u 17:04
|
I meni je film odličan! 8/10
|
Objavio: maumau96
Datum objave: 24.Travanj/Apr.2020 u 08:49
Gledao sa sa ćaletom i mogu vam reći da smo oboje zaplakali na kraju filma! Jako jako kvalitetan pre svega film! Ocena 10/10
|
Objavio: bgvracar
Datum objave: 29.Travanj/Apr.2020 u 12:53
Odgledah film sa zakašnjenjem i jako mi se dopao. Isti me je uzdrmao toliko da na kraju za malo nisam pustio suzu. Sjajna priča, još bolja režija a sa ovakvim analitičkim zalaženjem u sitna crevca ovog filma od strane prethodnih diskutanata, nijedan film u istoriji kinematografije ne bi bio bez mane. Sve u svemu, puna preporuka za isti, naročito ljubiteljima ratne tematike. 8/10
|
Objavio: Danis88
Datum objave: 02.Srpanj/Jul.2021 u 14:41
Objavio: puppet_master
Datum objave: 05.Studeni/Nov.2022 u 18:17
Dakle ovo je stvarno cirkus, pet puta pokušavam i bukvalno pet puta zaspim tokom gledanja ovog filma, to traje danima i noćima već. Znam, potreban mi je drugi termin a ne u pola noći sa ovim filmom, no tvrd je orah voćka čudnovata, šta da se radi. Moram da ga odgledam jer se Danilu nije svideo, po nekom suludom pravilu, odnos prema filmu nam je nebo i zemlja, pa ne smem da propustim ništa što mu ne valja.
|
Datum objave: 05.Studeni/Nov.2022 u 19:35
|
Fata je Fata, dvaput je dvaput, ali ako 5 puta ne sjeda... Ma 'ebeš to. Uninstall i nađi neki drugi.
|
Objavio: puppet_master
Datum objave: 11.Studeni/Nov.2022 u 02:51
Šesta sreća Morao sam da ga završim, nije to loš film, niti kriv za moj premor. Jedva dočekao da ubijem tih dva i nešto GB potom.
Dakle, ok je, ništa epohalno, očekivao sam i više. Lako je vezati se za junaka filma, vizuelno dopadljiv, tehnički dobar, ima nešto meni jeftinih trikova pri finalu filma da bi se nakucale emocije, voleo bih da odustanu od toga autori, puste želje moje, ono naglašavanje muzikom, širinom kadra, pa onda krupni kadar junaka, ima li kraja tome. Ne očekujem (ponajmanje od ovakvog jednog filma) da mu se priđe kakvim dogma 95 pristupom, tek da me ne biju sa onim što se da očekivati, neka me iznenade ma čime. Nebitno, to je detalj, suštinski sam zbilja zadovoljan. Doduše, trebalo je da ga gledam ranije, sada mi je u senci filma All quiet of the western front koji je kao celina delovao efektnije na mene.
|
Objavio: beogradski
Datum objave: 09.Kolovoz/Aug.2023 u 19:41
|