Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=94404 Datum ispisa: 14.Srpanj/Jul.2026 u 15:23 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Dune (2020)Objavio: lara-violic
Tema: Dune (2020)
Datum objave: 24.Studeni/Nov.2019 u 20:03
Jedva čekam
Odgovori: Objavio: vito-belucci
Datum objave: 23.Srpanj/Jul.2021 u 17:45
I ja.
Objavio: puppet_master
Datum objave: 03.Kolovoz/Aug.2021 u 11:41
Objavio: titlovi.com
Datum objave: 15.Listopad/Oct.2021 u 23:57
Prijevod je uradio Osgiliath 👍
Objavio: 00-goran-mirkovic
Datum objave: 17.Listopad/Oct.2021 u 22:10
I opet promašaj...
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 17.Listopad/Oct.2021 u 23:52
Oooo, neko je išao u kino. Kod nas ga još nema... Tek će za koji (tje)dan...
Objavio: RobertoW
Datum objave: 18.Listopad/Oct.2021 u 18:54
Gledaš film dva i po sata, i na pred kraj shvatih da će film da se nastavlja, a nastavak će kada 2025 ?? Razočaravajuće, svakako original je za klasu bolji od ovog iz 2021 godine...
Objavio: jocoiva
Datum objave: 18.Listopad/Oct.2021 u 19:01
totalni dolgčas
Objavio: Vladika
Datum objave: 18.Listopad/Oct.2021 u 21:26
Mlako, apsolutno mlako.
------------- Vladika
Objavio: dzems0
Datum objave: 19.Listopad/Oct.2021 u 18:08
Original za klasu bolji? Znači teško sranje...
Objavio: Kepa
Datum objave: 19.Listopad/Oct.2021 u 18:11
odlican film.
Objavio: titlovi.com
Datum objave: 20.Listopad/Oct.2021 u 01:31
Prijevod su uradili i Bambula i payutti 👍
Datum objave: 20.Listopad/Oct.2021 u 21:09
Meni je pa mnogo prijao, stoji da sam Dinu čitao kao dete, krajem osamdesetih, dok i Lynchov film nisam gledao 30ak godina, mini seriju prekinuh pre 20ak, bez želje da je završim ikada, tako da nisam predugo bio u tom univerzumu. No i bez toga, dopao mi se ambijent, tempo, sloj po sloj priče, uvučen sam potpuno u peščani svet, inrtige, mitos, mjuzu, efekte, iako bih se složio sa ne znam kime već iznad, glede dugogodišnjeg čekanja koje nam sledi da bi se priča makar zahuhtala a kamoli zaokružila, u filmskom pogledu makar. Mene je film podsetio na to da bi mi valjalo pojuriti knjiški serijal, ladno imam samo prvu knjigu.
Objavio: tuberajt88
Datum objave: 21.Listopad/Oct.2021 u 12:58
Ili ko živ-ko mrtav u doba cjepiva.
Objavio: paid in full
Datum objave: 21.Listopad/Oct.2021 u 19:06
Po meni, najviše je podbacio Stellan Skarsgård kao Harkonnen. Slažem se da je razvlačenje priče na dva (ili više) del(ov)a nepotrebno. Čak su mi i specijalni efekti '80-tih prijemčiviji...
Objavio: bokidante
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 09:58
Ovo je meni jedina verzija Dune-a, koji sam pogledao, i prvi dio mi je odličan!
Objavio: new1
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 15:24
Odgledao, prijevod odlično odrađen (hvala, Osgiliath) ali film je podbacio. U odnosu na Dine Davida Lyncha iz 1984. (ne pamtim imena niti godine pa sam se ovdje podsjetio na te podatke ;) ) ova mi verzija djeluje bez boje. Znate na što mislim? Nekad je Hollywood proizvodio uz zvijezde i radove kojih se ne bi trebali stidjeti već suprotno, naglasiti na njihov talent. Danas je to sinonim za smeće masovne upotrebe tipa: "Kupi, shvati što je i baci."
Dakle, gluma je "plastičnjak" najgore vrste, emocije ako ih tko i pokaže zapravo su toliko izvještačene da u pozadini uopće ne skrivaju čistu mržnju. Osim CGX-a koji ima propusta u ovom filmu nema što da bih ga upamtio duže od trajanja odjavne špice, a drugi dio... pa ovako. Kad ga pogledate slobodno mi ispričajte što je bilo, ne želim prljati moj HDD s tim smećem... zapravo nemam HDD nego M.2 ali ni njega ne želim onečistiti, stoga unaprijed zahvaljujem na spoilu ("onome tko mi otkrije tko je ubojica na kraju") svakome tko mi dobrodušno uništi znatiželju, a znamo kako je završila mačka s tendencijom da spoznaje.
Objavio: Nerko75
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 15:58
A sta fali ovom filmu ? Ma muka mi je kad se sjetim originala i onih kostima , za vas koji volite original pogledajte jos neka "remek-djela" iz tog razdoblja kao Flash Gordon , He-man itd
Objavio: silent_passenger
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 17:28
Za početak - nisam gledao još novi Arrakis.
Kao drugo - veliki sam fan Herbertovog djela i čitao sam sve knjige (uključujući i one njegovog sina).
Kao treće, svi fanovi Dine koje znam hvale ovu verziju.
Da razjasnimo odmah zašto se nekima ne sviđa - jer to znam i bez gledanja - to su ljudi kojima je vrhunac SF-a Star Wars (serijal koji čak i nije SF) i čim nema dva uništena planeta i 2000 mrtvih u prvih sat vremena, to za njih jednostavno nije to...
Villeneuve je već pokazao da je najtalentiraniji SF redatelj nove generacije kroz BR 2049 i Arrival (koji mi je osigurao tjedan čudnih snova/ noćnih mora), a, po vlastitom priznanju, veliki je fan Herberta i RAZUMIJE ga.
Za sve one koji nemaju iskustva s književnim predloškom, a namjeravaju pogledati film (a što će biti još i vidljivije u narednim filmovima ako ih bude), imajte na umu da ovo nije priča o junaku koji spašava dan. Kao što je sam Herbert rekao - to je priča o opasnostima koje donose heroji i mesijanske figure i o religiji kao najmračnijem obliku manipulacije.
Dakle, ostaje mi još pogledati film, no, s obzirom na sve što znam, mislim da znam koja će biti moja ocjena.
------------- ...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 19:12
Moja ocjena neće postojati jer film je film, a matematika, fizika, kemija... nije film.
Ne postoji mjerna jedinica za film, tako da meni, a vjerujem i ostalima svjesnima da ne postoji, razlomci ne znače ništa.
Međutim ovo ostalo šta si napisao, od riječi do riječi mogu potpisati.
Svaka čast.
Objavio: Mejep
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 19:14
Мени се филм допао и вриједи га погледати.
Objavio: klass
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 20:25
Ne verujem da ce ikada neko snimiti Dinu koja ce preneti onu atmosferu, emocije...koje se dobijaju citanjem. Izuzetno tesko, mislim cak i nemoguce.
Ovaj film...sto se kaze, domaci zadatak je korektno uradjen. Samo to. Film se zaboravi cim se zavrsi.
Lincova verzija je mnogo bolja, i siguran sam da bi sa ovom danasnjom tehnologijom bila bar za dve klase bolja od ove nove Dine.
Ocena 6.
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 20:27
Nerko75 piše:
A sta fali ovom filmu ? Ma muka mi je kad se sjetim originala i onih kostima , za vas koji volite original pogledajte jos neka "remek-djela" iz tog razdoblja kao Flash Gordon , He-man itd
Dine je zbornik kratkih priča iz 1942. godine. Zamisli kako su se tad odjevali ljudi. Drugo, što se Flasha tiče on je izvorno is 1932/34., pogledaj kako je strip crtač zamislio cijelu tu scenu i život. Ne gutaj sve što ti se servira zdravo za gotovo. Osobno, nisu mi dragi ti likovi, pogotovo ovi novi iz Marvelove kuhinje.
Što se tiče "što fali ovom filmu", niti je Lynch pogodio a još manje Villeneuve. Prvi nije imao takvu tehniku kakvom je drugi danas raspolagao (1984. nasuprot 2019.) a kostimi... kraljevi, prinčevi... gledam one šeike kako se odjevaju, meni je to neobično no njihova tradicija ili moda je njihova stvar.
Ja samo tvrdim da likovi nemaju "dušu". Nisu obrađeni niti dorađeni i stvarno nemam razlog otići pogledati ovo u kinu.
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 20:28
klass piše:
Ne verujem da ce ikada neko snimiti Dinu koja ce preneti onu atmosferu, emocije...koje se dobijaju citanjem. Izuzetno tesko, mislim cak i nemoguce.
Ovaj film...sto se kaze, domaci zadatak je korektno uradjen. Samo to. Film se zaboravi cim se zavrsi.
Lincova verzija je mnogo bolja, i siguran sam da bi sa ovom danasnjom tehnologijom bila bar za dve klase bolja od ove nove Dine.
Ocena 6.
Slažem se s tobom.
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 20:30
JoxerTM piše:
Nemate kino!?
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 20:33
Nerko75 piše:
+1, glede Lynchove Dine, nije mi muka baš, zapravo mi je žao što je snimljen jedan film, to bi mi bilo kao da je neko snimio, šta znam sada, npr jedan Game of Thrones film i to je kao to, od onakvog serijala. Ne znam ni kako sada misle uopšte da zgužvaju to u (makar) 3-4 filma, nadajmo se, no prijao mi je, rekoh, ovaj, pročitaću ponovo knjige, ne pada mi na pamet da čekam išta, kamoli kakav buljuk filmova u sledećih ko zna koliko godina. Ko živ-ko mrtav tada, što neko lepo reče.
Ne znam kako ni ovu sedmicu, koja je na kraju, da preguram polučitav
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 20:38
silent_passenger piše:
....
Da razjasnimo odmah zašto se nekima ne sviđa - jer to znam i bez gledanja - to su ljudi kojima je vrhunac SF-a Star Wars (serijal koji čak i nije SF) i čim nema dva uništena planeta i 2000 mrtvih u prvih sat vremena, to za njih jednostavno nije to...
Ej, ej, hej, hej! Stani! Polako! Pa nisi pogledao film. "Ali njima se sviđa..." jest', jest', istina. Njima se sviđa puno toga što ti nikad ne bi stavio na sebe, pod sebe ili u sebe. Mene se dojmila nava, foršpan, trejler ili kako se već zove, to ti je kao da gledaš kolač u izlogu slastičarne i ideš ga probati, a kad ono tamo...
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 20:40
Ok, nema me više, postajem spamer i trolaš, a to nisam i ne želim biti, toplo preporučam svakome da pogleda film, a onda neka potraži i pročita svih 6, 7 koliko li već knjiga.
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 20:42
Mada, ja sam voleo Flash Gordona. To je jedan od filmova koje sam još tada gledao minimum 10ak puta samo u bioskopu. Može se, makar u mom umu (srcu?), bez ikakvih problema istovremeno voleti Flash, Dune, 2001 Space Odyssey, Alen 4, poslednji Mad Max, Without Warrning, This island Earth, No blade of grass itd. Ma koliko međusobno bili različiti.
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 21:15
new1 piše:
JoxerTM piše:
Nemate kino!?
Promašio si poantu.
Navalilo se bilo na šiboks kopiju kao muhe govnare na... Cvijeće?
Jer ne smije se pričekati 5 dana na poštenu verziju, ni slučajno!
new1 piše:
Ok, nema me više, postajem spamer i trolaš, a to nisam i ne želim biti
Mhm, ne nego ja sam.
Mislim, jesam, ali bogami nisam jedini.
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 21:20
new1 piše:
Nerko75 piše:
Dine je zbornik kratkih priča iz 1942. godine. Zamisli kako su se tad odjevali ljudi. Drugo, što se Flasha tiče on je izvorno is 1932/34., pogledaj kako je strip crtač zamislio cijelu tu scenu i život. Ne gutaj sve što ti se servira zdravo za gotovo. Osobno, nisu mi dragi ti likovi, pogotovo ovi novi iz Marvelove kuhinje.
Što se tiče "što fali ovom filmu", niti je Lynch pogodio a još manje Villeneuve. Prvi nije imao takvu tehniku kakvom je drugi danas raspolagao (1984. nasuprot 2019.) a kostimi... kraljevi, prinčevi... gledam one šeike kako se odjevaju, meni je to neobično no njihova tradicija ili moda je njihova stvar.
Ja samo tvrdim da likovi nemaju "dušu". Nisu obrađeni niti dorađeni i stvarno nemam razlog otići pogledati ovo u kinu.
Dina nije nikakav "zbornik kratkih priča", a naročito ne iz 1942. jer, ako se ne varam, Herbert je svoje prve priče (nevezane uz univerzum Dine) napisao tek sredinom 40-ih.
new1 piše:
silent_passenger piše:
....
Ej, ej, hej, hej! Stani! Polako! Pa nisi pogledao film. "Ali njima se sviđa..." jest', jest', istina. Njima se sviđa puno toga što ti nikad ne bi stavio na sebe, pod sebe ili u sebe. Mene se dojmila nava, foršpan, trejler ili kako se već zove, to ti je kao da gledaš kolač u izlogu slastičarne i ideš ga probati, a kad ono tamo...
Imaš pravo - nisam pogledao. Zato sam i rekao da ću ocijeniti naknadno.
I ako se sviđa fanovima Herbertove KNJIGE kako je ekranizirana DIna, onda je normalno da će mi se svidjeti. Tu ne govorimo o nogometu, njihovom omiljenom jelu ili političkim preferencijama, već o ljudima koji vole jedno određeno književno djelo i žele vjernu adaptaciju tog djela.
Kao što vjerojatno znaš, mnogi filmovi i serije dočekivani su na nož od ljubitelja književnih predložaka istih. Ovdje to nije slučaj - ergo, očito to nešto znači, zar ne?
------------- ...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...
Objavio: banisa2006
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2021 u 23:58
IgaBiva otkud nema recenzije za Halloween Kills ..bas sam se bio ponadao da ces je napisati....i naravno ispljuvati....cekao sam te na penal...al nije se desilo..heheheheh
Objavio: Nerko75
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 00:45
Onda za one koji nisu čitali i nemojte , jer ja sam prije Lord of the rings čitao knjige i bile su mi naravno bolje od filmova , tako je uvijek a govorimo o trilogiji sa skoro 20 0oskara .Znaci nikako knjige u ruke ako hocete da vam se svidi neki film ili serija . P.S. to vrijedi i za Foundation
Objavio: novikorisnik12
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 02:53
Obožavam sci-fi al ovo je super dosadno. Valjda se odmah treba napisat - da - nisam čitao knjige al to ne mora značit da mogu film napisat dosadnim. Jer to upravo je.. Kao rastegnuta serija (mislim da je to netko napisao).. I kraj je ostao wtf? Svaka čast redatelju i CGi, al brate mili ovo je dosadno.
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 09:25
silent_passenger piše:
I ako se sviđa fanovima Herbertove KNJIGE kako je ekranizirana DIna, onda je normalno da će mi se svidjeti. Tu ne govorimo o nogometu, njihovom omiljenom jelu ili političkim preferencijama, već o ljudima koji vole jedno određeno književno djelo i žele vjernu adaptaciju tog djela.
Kao što vjerojatno znaš, mnogi filmovi i serije dočekivani su na nož od ljubitelja književnih predložaka istih. Ovdje to nije slučaj - ergo, očito to nešto znači, zar ne?
Ti "fanovi" koji kazu da je ovo "verna adaptacija" su sasvim sigurno placeni za reklamu. Daleko je ovo od verne adaptacije. Linc je pokusao, drzao se knjige, pa se pogubio u moru likova. Ovde su forsirali pozitivce, pa i tu se nisu proslavili, a negativce su totalno zapostavili, odnosno ublazili.
Na primer, Baron Harkonen...on je i fizicka i moralna nakaza koju je Linc verno opisao, ovde je maksimalno ublazen lik. Cak se i ne vidi ta groteskna debljina zbog koje se nalazi na aparatima za lebdenje. Zatim, koliko vidim Fejd Rauta (Sting, kod Linca) nije ni prikazan?!
A negativci su veoma vazni za samo delo, oni i njihov savez sa carem pokazuju koliko je trulo carstvo i protiv cega ce se boriti pozitivci. I tako dalje..
Ocigledno su akcenat bacili na vizuelno, i to je u redu ali kada se pogleda malo sa strane, vidi se koliko je film - scenario pun rupa.
Da bi se Dina zaista verno prikazala, potrebna je jedna serija - serijal dugometraznih filmova. Ovako, uvek ce nesto da nedostaje.
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 10:01
@klass To je ukratko sažeta kritika svega što je manjkavo. Dobra analiza.
Objavio: Goran87BG
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 11:18
10000 i neka godina, naseljene desetine planeta, tehnologija na vrhuncu
a oni se bore mačevima wtf...
Moglo je to mnogo kreativnije, ipak se radi o dalekoj buducnosti.
Ima podosta glupih i nelogičnih scena... 4/10
Objavio: Sančo 011
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 13:30
Nisam čitao knjigu.Linčov film sam pogledao davne 1985 u Kozari,i nije mi se dopao,doduše tada mi je vrhunac kinematografije bio Karate Kid i slično.Nova Dina mi se sviđa i to veoma.Atmosfera,muzika pa čak i dinamika za koju većina kaže da im je spora,meni je sasvim na mestu.Ako stavimo po strani da su ukusi različiti,reći za ovaj film da je loš je preterano.
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 15:51
klass piše:
silent_passenger piše:
Ti "fanovi" koji kazu da je ovo "verna adaptacija" su sasvim sigurno placeni za reklamu. Daleko je ovo od verne adaptacije. Linc je pokusao, drzao se knjige, pa se pogubio u moru likova. Ovde su forsirali pozitivce, pa i tu se nisu proslavili, a negativce su totalno zapostavili, odnosno ublazili.
Na primer, Baron Harkonen...on je i fizicka i moralna nakaza koju je Linc verno opisao, ovde je maksimalno ublazen lik. Cak se i ne vidi ta groteskna debljina zbog koje se nalazi na aparatima za lebdenje. Zatim, koliko vidim Fejd Rauta (Sting, kod Linca) nije ni prikazan?!
A negativci su veoma vazni za samo delo, oni i njihov savez sa carem pokazuju koliko je trulo carstvo i protiv cega ce se boriti pozitivci. I tako dalje..
Ocigledno su akcenat bacili na vizuelno, i to je u redu ali kada se pogleda malo sa strane, vidi se koliko je film - scenario pun rupa.
Da bi se Dina zaista verno prikazala, potrebna je jedna serija - serijal dugometraznih filmova. Ovako, uvek ce nesto da nedostaje.
Zemlja nije ravna ploča, a svijet ne počiva na teorijama zavjere u kojima su svi "plaćeni", "potkupljeni" ili "reptilijani".
Koliko god ja volim Lincha i koliko god ja volio njegovu Dinu - to je i dalje njegova Dina, a ne Herbertova. Ne, Linch se uopće nije držao vjerno knjige - daleko od toga. Linch nije uopće išao za idejom i temom o kojoj knjiga govori, već je (vrlo vjerojatno pod pritiskom producenata) išao za vizualnošću.
Tako da - na vizualno je bačen akcent u Linchovoj verziji. To što ova verzija izgleda vizualno zanimljivija je jednostavno činjenica kako govorimo o 2021. godini - za desetak ili petnaestak godina, vizualno će ovo, za prosječnog gledatelja kojemu je vizualni aspekt najvažniji, izgledati smiješno.
Uostalom - dovoljno je pogledati iz današnje perspektive kako vizualno izgleda "300". Ne baš spektakularno, zar ne?
"Vjerna adaptacija" ne znači riječ po riječ prenijeti sliku po sliku u film. To je gotovo nemoguće s bilo kojim književnim dijelom. Vjerna adaptacija znači prenijeti temu, likove i priču iz jednog medija u drugi medij.
I Skarsgard, kažeš, ne djeluje ružno, a ni morbidno pretilo?! Sorry, ne želim znati kako onda ti zamišljaš ekstremnu debljinu jer za mene je ovo grozomorno. I, koliko sam vidio u trailerima, barun lebdi u nekim od scena - iskreno, ne smatram to najbitnijim - no, baš kao i po pitanju Feyda Rauthe, treba uzeti u obzir kako je ovo PRVI DIO priče.
Da, Feyd-Rautha je bitan dio priče i on se u knjizi pojavljuje od samog početka, no, kao što sam objasnio, radi se o načinu prenošenja priče iz jednog medija u drugi.
Mislim da nije spoiler ako kažem kako Feyd-Rautha, zapravo, i nije nužan toliko u prvom dijelu jer ideja baruna Harkkonena je bila prvo postaviti "Zvijer" Glossu Rabbana kao guvernera Arrakisa kako bi svojim metodama skršio otpor i utjerao strah u kosti stanovništvu, a tada bi ga zamijenio s Feydom, vjerujući kako bi ovoga narod tada prihvatio gotovo kao spasitelja nakon Glossua.
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 16:37
silent_passenger piše:
[QUOTE=klass][QUOTE=silent_passenger]
"Vjerna adaptacija" ne znači riječ po riječ prenijeti sliku po sliku u film. To je gotovo nemoguće s bilo kojim književnim dijelom. Vjerna adaptacija znači prenijeti temu, likove i priču iz jednog medija u drugi medij.
I Skarsgard, kažeš, ne djeluje ružno, a ni morbidno pretilo?! Sorry, ne želim znati kako onda ti zamišljaš ekstremnu debljinu jer za mene je ovo grozomorno. I, koliko sam vidio u trailerima, barun lebdi u nekim od scena - iskreno, ne smatram to najbitnijim - no, baš kao i po pitanju Feyda Rauthe, treba uzeti u obzir kako je ovo PRVI DIO priče.
Za ovaj prvi deo - adaptacija...slazem se u potpunosti. Za ostalo...Ti nisi citao knjigu niti si gledao Lincovu Dinu? Jer debljina nije najbitnija odlika Barona, vec njegova nakaznost, fizicka i moralna, kao sto rekoh. Linc je to verno preneo, evo da znas o cemu se radi - https://www.youtube.com/watch?v=hEsIXIwrNbo a kako je Baron predstavljen danas?!
Objavio: ar8c
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 16:38
Vrhunsko filmsko ostvarenje. Ali zaista vrhunsko! Villeneuve je još jednom dokazao da je, uz Nolana, jedan od najboljih i najperspektivnijih režisera ovog veka, barem ako se držimo SF tematike. Dune od prvog do poslednjeg momenta nosi Denisov autorski pečat koga gledaoc nepogrešivo prepoznaje, a tempo, ambijent i svaki detalj jednako nepogrešivo asociraju na njegova najpoznatija (remek) dela poput nastavka Blade Runner, Arrival, pa i Siccario,...
Svaki neophodan sastojak (začin) za proizvodnju remek-dela ovde je obilato prisutan. Izvanredan kasting, vrhunska kamera i efekti, očekivano i već uobičajeno fenomenalna muzika, nezaboravni kostimi, priča za sva vremena koja žilavo odoleva zubu vremena... Od mene ocena 8,8/10, što svrstava film u nezaboravno štivo kome ću se rado vraćati u repriznim terminima.
A što se tiče kritika "recenzenata" i fanova, na ovom i drugim mestima, ja zaista ne mogu da razumem šta to u ovom ostvarenju ne valja, šta danas ljudi očekuju od (odličnog) filma i kako zadovoljiti auditorijum koji je postao nepodnošljivo džangrizav i razmažen!?
Sa jedne strane ljudi kukaju zato što će biti nastavka i tu informaciju doživljavaju kao smak sveta, a onda isti ti kukaju kako je u 2,5 sata uvodnog dela ubačeno previše toga i kako nije došlo do kvalitetnog razvoja likova!?? Pa kako bi tek bilo da je sve spakovano u sat i po? Na čega bi to ličilo? Ja znam - otprilike na onu grozomornu propast od pokušaja filma čiji je naslov Mračna Kula i koji se oslanja na literarnu zaostavštinu Stephena Kinga merenu hiljadama pisanih stranica. Smućkaš budalaštinu od priče u 90 minuta, ubaciš Elbu i McConaughija kao mamac i eto poslastice za instant konzumente!
Ili na primer, šta bi bilo da je Peter Jackson sažeo LOTR u nekih dva sata filma? Na čega bi to ličilo. Znači treba čekati neko vreme za adekvatan rasplet Dune i sada mu to dođe kao katastrofa i neki veliki minus? Neverovatno.
A šta tek reći za ljude koji pročitaju neku književnu epopeju tipa Dune, Foundation i slično, a onda očekuju da neko to od slova do slova spakuje u film prosečnog trajanja? Pa gde to još postoji? Ako je neko u tome uspeo, onda je to svakako Peter Jackson sa LOTR, ali on je imao neviđen budžet, ogromnu strast, životnu posvećenost i na kraju preko 10 časova filmskog materijala koga je podario nama strpljivima. Za ovakva književna dela neophodan je brutalan budžet i jedna poduža TV serija kako bi se baš sve verno prenelo na platno.
Jednostavno, književna dela, pogotovo ako su tako obimna, mogu poslužiti samo kao inspiracija rediteljima, koji su svakako dužni da improviziju i prave kompromise. Čitanje je jedan vid užitka koji tangira jedna čula, a gledanje filma je neka sasvim druga priča u kojoj dominira vizuelno i audio na uštrb svega drugog.
I tu dolazimo do poente. Dobili smo Villeneuve-ovo viđenje jednog književnog remek dela koga je on preradio u video i audio onako kako je on to delo doživeo. Koliko se držao pisane reči, koliko je iz slova iscedio i ubacio u film, a koliko je ostalo sa strane - to su neke druge teme o kojima se može diskutovati. Ali što se tiče samog kvaliteta filma, pogotovo u ovo sušno doba Corone praćene krizom kinematografije i nametnute političke korektnosti, ako govorim u svoje ime, dobio sam i više od očekivanog i istinski uživao u premijeri. A da stvar bude bolja, stiže barem još jedan nastavak koga ne mogu dočekati i za koga ne sumnjam da će ostati barem na nivou ovog fenomenalnog uvoda.
Ja toliko o tome, a vi kako god želite. Utiske mi svakako niko ne može pokvariti.
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2021 u 17:44
klass piše:
silent_passenger piše:
[QUOTE=klass][QUOTE=silent_passenger]
Za ovaj prvi deo - adaptacija...slazem se u potpunosti. Za ostalo...Ti nisi citao knjigu niti si gledao Lincovu Dinu? Jer debljina nije najbitnija odlika Barona, vec njegova nakaznost, fizicka i moralna, kao sto rekoh. Linc je to verno preneo, evo da znas o cemu se radi - https://www.youtube.com/watch?v=hEsIXIwrNbo a kako je Baron predstavljen danas?!
Ti nisi čitao Herberta, vidim...
Appearance
Baron Vladimir Harkonnen was originally a tall, muscular man with red-gold hair in a distinctive widow's peak. Later, he was so morbidly obese that he required suspensors harnessed to his flesh in order to walk. He had spider-black eyes, cheeks like two cherubic mounds, protruding lips and bobbing jowls.
In the 1984 movie, Harkonnen was given more gritty and hideous appearance, including the presence of black pustules that constantly require draining, as well as made significantly more unstable than in the original book. ...he was also shown to levitate due to his suspensors, whereas in the book, save for the narration for when he is killed, the suspensors are only stated to be necessary for him to walk.
Ako trebaš prijevod, mogu ti prevesti.
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2021 u 22:20
OK - sada i službeno jer sam pogledao film - 9,5/10 moja ocjena. Možda bude i desetka nakon drugog dijela, kojim bi se zaokružila prva knjiga.
Prvo na, moram priznati, čudne primjedbe kolege Ige... A ima ih više - neke me uistinu začuđuju - poput ove:
"I, da, nakon premijere na velikim ekranima, https://rs.titlovi.com/filmovi/dune-part-one-3128883/" rel="nofollow - Dune: Part One veoma brzo ide na HBO. Pa, koja je tu računica producenata, ko će ga znati. "
Khm...Zbilja?! Za razliku od gotovo svakog velikog holivudskog projekta koji, također, odmah kreće na neku od streaming platformi - bio HBO Max, Disney+, Netflix, Amazon Prime... Dakle - ne, ne govorimo o televiziji. Govorimo o streaming servisima koji su - htjeli mi to ili ne - sigurna smrt za kino.
Naravno, razlog zašto svi ti filmovi idu na HBO Max, ili gdje već koji, je i u tome - valjda očito - što COVID-19 još uvijek utječe na kino-distribuciju.
Priča kako se sve moglo ispričati u 2 i pol sata je smiješna - i to najblaže rečeno. Čak i u ovom filmu postoje dijelovi koji nisu upali u samu priču. Po mom mišljenu, 2x180 minuta, poput Gospodara prstenova, bio bi idealan format. I, ne - Linch nije ispričao priču. Linch je, valjda jedini put u svojem životu, poslužio gledateljima akcisjki spektakl, očito uplašen količinom novca kojim je raspolagao za taj film. I to je pokopalo prvu DInu.
Puno likova?! Ma dajte... Hoćemo li pobrojati broj likova u Star Wars, Kumu, Gospodaru prstenova i usporediti s Dinom? A čak i za površnog gledatelja, dovoljno je da prati 3-4 lika i bit će mu jasan cijeli film - ako već pati od poremećaja pozornosti.
No, krenimo na ono što sam već spomenuo prije - ako vam netko ponudi SF maraton gdje imate s jedne strane Star Wars serijal, a s druge 2001. i Solaris od Tarkovskog, a vi se odlučite za ono prvo, OVO NIJE FILM ZA VAS. I to je u redu - netko voli ćevape, netko kelj, netko sendviče, netko skupe restorane, a neki pronalaze u svemu zadovoljstvo.
Jedna od mojih inicijalnih bojazni bio je kasting. Isaac, Chalamet, Momoa, Zendaya... - nisu mi djelovali kao pravi izbor za odabrane likove - mea culpa. Izvrsno pogođeno - naročito Isaac, čiji Leto djeluje poput šekspirijanskog tragičnog junaka svjesnog kobi koja ga očekuje. Momoa je, vjerujem, odabran i stoga što - ako Dina zaživi kao franšiza - tada postoje glavni lik u nekim od kasnijih knjiga. Chalamet djeluje poput tipičnog privilegiranog sina bogate obitelji, više dječak nego muškarac, i fantastično pokazuje svoje sazrijevanje kako radnja filma odmiče i kako ga vizije sve više pritišću. Zendaya je za mene bila tek teen zvjezdica, simpatična djevojčica nedovoljno iskusna za iznijeti ulogu Chani - i upravo me zato ona ponajviše oduševila u ono malo scena koje je imala u prvom dijelu. Od sada kad budem opet čitao Dinu, ona će zauviejk biti za mene Chani. Jedini koji ju je zasjenio izvedbom je Bardem, no od Bardema se ništa manje nije ni očekivalo.
Vizualno, Dina djeluje prelijepo, no taj vizualni dio uopće ne zasjenjuje priču. On je baš ono što i mora biti - pozornica za predstavu... Ili, možda prikladnije, za vrlo složenu partiju šaha koja će se odigrati na Arakkisu, a utjecati na cijeli ljudski rod. I sve to popraćeno fantastičnim soundtrackom Hansa Zimmera, kojeg svi s pravom hvale. Glazba koja djeluje kao da ju možete smjestiti negdje na Bliski istok, a opet tako daleko, dajući dodatnu dubinu svakoj sceni.
Ne može se zanemariti ni kostimografija i maske. Harkkoneni izgledaju opako i prepoznatljivo - i, da - barun LEBDI (ako je već to toliko nekima bitno). Ono što je puno važnije su uniforme koje nose i koje stvaraju taj neki osjećaj fašistoidnosti svijeta u kojem se radnja zbiva. Ono što je posebno važno je prikaz Sardaukara. Niti prethodna verzija, a ni miniserija nisu uspjeli dočarati koliko se zapravo radi o vojsci koja izaziva strah i jezu među svojim neprijateljima, no to se ovdje itekako vidi. Od njihovog specifičnog jezika pa do njihovog prvog pojavljivanja u bitci za Arakkis - Villeneuve ih nije tretirao kao tek tamo neke vojnike, već kao silu koja izaziva očaj i jezu gdje god se pojave.
Neke stvari su, naravno, izmijenjene u odnosu na knjigu. Dosta onoga što Paul saznaje od majke, u knjizi saznaje od Časne majke Gaius Helen Mohiam; u knjizi od početka znamo tko je izdajnik, no ovdje, vrlo mduro, redatelj ostavlja gledatelje kojima materijal nije poznat da se pitaju; promijenjen spol jednom liku - što mislim da je bila dobra odluka; nema još pojavljivanja Feyda-Rauthe, a ni cara... Zapravo, to pomanjkanje pojavljivanja je možda moja jedina zamjerka - ne toliko likova koje je Villeneuve očito ostavio za drugi dio - već premalo vremena za Charlotte Rampling kao Časne majke i Skarsgarda kao baruna... A opet - upravo s tim doziranjem baruna Harkkonena, dobiva se na njegovoj monstruoznosti.
Dakle, Herbert je konačno dobio dostojnu adaptaciju svog remek-djela, a mi smo dobili film koji pravi filmofili ne bi smjeli propustiti. Jedva čekam drugi dio...
Objavio: Kokolino123
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2021 u 23:52
Čemu je ovo trebalo ?? Ne znam , stvarno na momente dosadno , ne znam stvarno čemu, onaj prvi je loš ali ovaj je još lošiji i od toga :( uglavnom sve što dolazi iz Hollwooda u zadnje vrijeme je jad jadova :(
Objavio: dalmatinoST
Datum objave: 25.Listopad/Oct.2021 u 16:44
Hvala silent_passenger za zanimljivu i detaljnu recenziju. Ova mi je jedina vrijedna čitanja, s obzirom da sam pročitao sve knjige, osim prednastavaka o školama ( koje imam ).
Još samo da nađem vremena za otići u kino, jer ovaj film sam toliko dugo čekao da nema šanse da ga gledam kod kuće.
PS Baš se pitam koliki je broj onih koji su zdušno ogadili film, a da su i platili ulaznicu za kino
Objavio: ar8c
Datum objave: 25.Listopad/Oct.2021 u 17:14
@ silent_passenger
Konačno da pročitam nešto relevantno i svrsishodno. Slažem se u vezi svega napisanog, a mogu reći da sam i ja najviše bojazni imao u vezi kastinga, odnosno nekoliko konkretnih izbora. Najviše, naravno, u vezi glavnog lika koji mora imati snagu da iznese kompleksnu priču na najbolji način.
Ja sam stara garda i dosta sam skeptičan u vezi mlađih glumačkih naraštaja. Često deluju bledo, izveštačeno, smoreno i sa nekim blagotelećim pogledom, a sa takvima se teško saživim gledajući film. Nisam previše očekivao od Chalameta čiji odabir vidim pre svega zbog relativne fizičke sličnosti sa McLaughlinom iz prošle Dine. Ipak, odradio je posao sasvim solidno i bolje od mojih očekivanja, mada smatram da je moglo i bolje, kao i da je Kyle McLaughlin ipak neprevaziđen u toj roli.
Za Zendayu nisam iznenađen i od nje očekujem da zaista zablista u nastavku gde joj sigurno sleduje mnogo veća minutaža. Odlično je odradila rolu u The Greatest Showmen, u vrlo zahtevnom formatu kao što je mjuzikl sa najveće moguće scene, pored jednog Hugh Jackmana. Možda mi je Momoa jedini višak, da se tako izrazim, odnosno viškom se može zvati jedna takva uloga u više nego ozbiljnom štivu, ali nikako mi ne smeta i cenim da film mora nešto i da zaradi, a u tom smislu mora privući i mlađe fanove čiji je Momoa idol. Što se ostalih tiče, sve skroz pogođeno.
Inače mogao bih pronaći i neku zamerku. Svakom filmu može da se pronađe mana, pa tako i ovom. Ali nisam od onih koji jedva čekaju da se pop***ju na nečiji veliki trud. Kod mene je čaša uvek do pola puna i radije svakom filmu tražim vrline. Pogotovo ako film ponudi ugođaj i kvalitetno ispuni vreme, a toga je sve manje u ovo ludo doba.
Objavio: Atrahasis
Datum objave: 25.Listopad/Oct.2021 u 19:51
Deni Vilnev je vrhunski reditelj, svideo se vama film ili ne.
Ovaj kratak prilog samo dokazuje koliko je čovek genijalan i koliko mu je stalo do izvornika Frenka Herberta:
Ima propusta što se i ovog ostvarenja tiče, naravno, ništa nije niti će ikad biti idealno nikome od nas - nedostižnost onoga za čime tragamo je naša sudbina :). Fali mi malo bolja muzika, u smislu neke muzičke teme koja bi bila melodičnija i jedinstvenija, u onoj meri da bi i za muziku mogli da kažemo, "Da, to je Dina." U tom smislu je Hans Zimer zakazao. Sa druge strane tu su neke genijalni zvuci i muzičke deonice koje film čine drugačijim i za to im treba odati priznanje. Kostim, scenografija i fotografija su besprekorni i sa tim bi svako ko iole poznaje film i umetnost uopšte morao da se složi, bez obzira na ukus. Doslednost u paleti boja, u korišćenju senke, jedinstven pristup kostimografiji... Sve je na nivou što se toga tiče. Kada je kasting u pitanju, zameram što Baron nije jeziviji (nisam čitao knjige, ali svakako to imam u planu), budući da sam čuo da je reč o liku koji je toliko nakazog karaktera, a Stelan Skarsgard kao da se snebivao da ovaj lik učini što groznijim, a morao je to da uradi (može da popravi utisak u nastavku). Ostali glumci solidno odrađuju posao i mislim da tu čak ima još potencijala koji bi mogao da dođe do izražaja u narednom delu. Dobar su izbor napravili i svaki glumac je na mestu.
Sveukupan utisak je jako pozitivan i ovo je dosta bolje od Ličnove verzije. Pošto je DINA sada u žiži interesovanja, verujem da će mnogi hteti da pogledaju i Linčov film, pa bih takvima savetovao da pogledaju REDUX rez koji je iskrojio jedan verni fan, tako slopljn film, sa mnogim korekcijama u smislu montaže i sa dodatim scenama umnogome popravlja utisak i stiče se utisak kao da gledate jedan posve drugi film, u pozitivnom smislu.
DINA Vilnev - ocena 8,93
DINA Linč (redux verzija) - ocena 7,07
Omiljena scena iz Vilneove verzije su mi svakako Gom džabar, tu Timoti Šalame i sjajna Šarlota Rempling odrađuju odličan posao. Naravno, tu si i odlična scena u ornitoperu i scena sa Baronom i Vojvodom.
Tu je ova scena sa Sardukarima koja je stvarno vrhunski ordađena (SPOILER):
Ideja da se iskoristi mongolsko grleno pevanje naroda Tuva je vrlo interesantna.
Denis Villeneuve and Timothée Chalamet are reteaming for the sequel, which will hit theaters in fall of 2023.
Tako da oni kojima se svidio znaju da za dvije godine ide sljedeći.
A oni kojima nije da dotada izbruse jezične finese za kvalitetnije pljuvanje.
Objavio: Freak37
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2021 u 19:44
Meni je ovo sasvim dobro odradjeno , i podrzavam ideju da je bolje napraviti film iz dva nastavka kada su u pitanju ovako obimna knjizevna dela , koja je tesko staviti u dva - tri sata . Upravo citam da je to i bio uslov rezisera ( David V.)
Po knjizi film je stao na sredini . Herbert je posle uspeha prve knjige napisao jos pet , a njegov sin Brian koji je od tada koautor više od desetak dodatnih knjiga i zbirki priča u sagi koja se stalno širi , tako da ko zna sta ce sve jos tu biti snimljeno . Ono sto sam procitao je da ce se snimati i serija "Dune sestrinstvo" koja ce se usmeriti na red Bene Gesserit . Sve u svemu za ljubitelje Dina univerzuma nadam se bice jos dosta dobrih filmova i serija.
Objavio: dzems0
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2021 u 21:17
No, krenimo na ono što sam već spomenuo prije - ako vam netko ponudi SF maraton gdje imate s jedne strane Star Wars serijal, a s druge 2001. i Solaris od Tarkovskog, a vi se odlučite za ono prvo, OVO NIJE FILM ZA VAS. I to je u redu - netko voli ćevape, netko kelj, netko sendviče, netko skupe restorane, a neki pronalaze u svemu zadovoljstvo.
Kakva konstatacija, majko mila. Znači ako voliš jedno, ne možeš da voliš drugo? Ili moraš da imaš određeni iq da bi pogledao ovaj film?
Objavio: yolix83
Datum objave: 28.Listopad/Oct.2021 u 10:28
silent_passenger piše:
Priča kako se sve moglo ispričati u 2 i pol sata je smiješna - i to najblaže rečeno. Čak i u ovom filmu postoje dijelovi koji nisu upali u samu priču.
Nisam gledao ovaj film ali znam kad sam gledao Linčov da sam mislio nešto slično. Dina mi se uopšte čini teškom za ekranizovanje. Pogledao sam ovaj video gore što je postavljen sa režiserom koji objašnjava scenu. Vrlo je teško prenijeti na film šta je Paul osjetio kad je stavio ruku u kutiju, šta je mislio itd. Dosta toga bitnog se odvija u mislima. Neizvjesnost, sumnje, unutarnje borbe...
kod Linča se sjećam ogromnih skokova u radnji, gdje bih pomislio "opa već smo tu, a šta je sa ovim" itd. Mislio sam da je jako teško nekom ko nije čitao knjige shvatiti šta se tu uopšte dešava. Jedino se sjećam da mi se u Linčovom filmu svidio Baron kako je izgledao, jer nešto slično sam ga i ja zamišljao.
Pogledaću ovaj, jer iz ovog klipa što sam gore vidio se čini da je dobro urađen. A i knjige sam zreo za pročitati ponovo, dosta toga se ne sjećam.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Datum objave: 28.Listopad/Oct.2021 u 11:23
dzems0 piše:
Kakva konstatacija, majko mila. Znači ako voliš jedno, ne možeš da voliš drugo? Ili moraš da imaš određeni iq da bi pogledao ovaj film?
Preporučam pročitati ponovno, pa opet i opet i opet... Dok se ne shvati.
A o tome koliki tko ima IQ, tko će pobijediti na Tour de Franceu ili kako će roditi višnje u Japanu iduće godine ja nisam pisao, već je vaša osobna projekcija.
Objavio: LeeLoo(-_-)
Datum objave: 28.Listopad/Oct.2021 u 14:17
Villeneuve nikad nije bio režiser koji gledaocima detaljno objašnjava radnju i kontekst u kojem se neka situacija dešava. Mene je i iznenadilo koliko su Dine pristupačne u tom smislu imajući u vidu ko je režiser. To da nemaš kad da se vežeš za likove jer ih ima puno je istina- ali mislim da je to zato što su poznata i instant prepoznatljiva imena unajmljena za uloge koje onima koji nisu upoznati sa knjigama deluju protraćeno i nebitno. Ja mislim da je odradio dobar posao. Lynchova verzija ima svoju draž, ali, po meni, ova vernija knjizi.
Objavio: Wida
Datum objave: 28.Listopad/Oct.2021 u 21:21
Film je vizualni praznik. Odličan
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 29.Listopad/Oct.2021 u 03:15
Od svih ovih DINA, najvise mi se dopada dokumentarac iz 2013-e.😉
Objavio: Tom Brady
Datum objave: 29.Listopad/Oct.2021 u 15:27
Meni je ovo sasvim ok. Doduše, malo je konfuzan u početku ali kasnije kreće da sve dolazi na svoje mesto. Mislim da će drugi deo biti još dinamičniji. Od mene preporuka.
Objavio: deda vlada
Datum objave: 29.Listopad/Oct.2021 u 20:29
Odlično urađen. Pomeni jedina mana je što nije zaokružio celinu kao prethodni (a i knjiga)... meni deluje ne dorečeno.
Objavio: BrankoP
Datum objave: 29.Listopad/Oct.2021 u 20:39
Film je užasno dosadan !(function(){window['__CF$cv$params']={r:'6a5e82cbbc9d5b74',m:'b20c6ca331ebfd2820fc55d0079c02e1ba817cfb-1635532602-0-AaUFH0nwJmVkF4iZoya6DYP2kzPblW9J+yP9tOyN+i2jvdKEBmZZ3mek93mJCUKUCJ51WInY8qk/Ne3QXBZiVxBPR/Ug3XH9F+t6ADgafle2fboGFumSxOiG3wKgCbO0Q8PP9VY7k7W6x8T7FcwudvMkuwX/j6kwZ8YU/NaNfXmS',s:[0x7f42a7d409,0x3012103e65],}})();
Nikada dosadniji film nisam gledao.
Objavio: Mizi
Datum objave: 29.Listopad/Oct.2021 u 23:25
Morao sam da DUNEm. Od muke.
Objavio: Kakarot
Datum objave: 02.Studeni/Nov.2021 u 13:30
Prilicno losa recenzija.. Pogledaj film jos jednom, pa popravi ovu glupost..
Objavio: sole011
Datum objave: 02.Studeni/Nov.2021 u 18:05
Nije jasno sa čim je upoređen film DUNE 2021. Ako se poredi sa prvom verzijom filma, onda sve mane važe i za DUNE 1984. Oba filma su dobra, prvi film u 1984, a drugi u 2021. Recenzija je loša. Pogledati oba filma je preporuka.
Objavio: kjovo
Datum objave: 03.Studeni/Nov.2021 u 12:36
Ma mogu da pricaju sta hoce ,ali ovaj film iz 2021 nema tu atmosferu iz knjige ,razvodnjeno skroz,nisam gledao ceo film ali ovo sto sam gledao ne svidja mi se. Da se razumemo film je dobar i oni koji nisu citalii knjige ,njima ce se svideti sigurno. Lincov film uz sve mane vise je pogodio temu i atmosferu iz knjiga. Sam pocetak novog filma gde oni sede za stolom i raspravljaju mi je ko iz nekog Netflixovog dramskog tinejdzerskogserijala, a da ne pricam da toga ni nema u knjizi . Iskreno bolje mi je uradjena i mini serija Deca dine ali opet kazem misljenja su razlicita i sve u svemu treba pogledati film svakako
Objavio: aleksayu
Datum objave: 13.Studeni/Nov.2021 u 20:44
Ovaj film moze da ukapira samo onaj koji je procitao knjigu i ljubitelj Sci-fi.
Meni je ovo licno totalno smece i bez ikakve vrednosti , jednostavno isprazno.
Ocena 1/10
Objavio: aleksayu
Datum objave: 14.Studeni/Nov.2021 u 12:47
Torrenti koji postoje za film su fake?!
Jel moze neko na moj p.m da poslaje link za pravo torrent.
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 14.Studeni/Nov.2021 u 14:56
puppet_master piše:
Nerko75 piše:
+1, glede Lynchove Dine, nije mi muka baš, zapravo mi je žao što je snimljen jedan film, to bi mi bilo kao da je neko snimio, šta znam sada, npr jedan Game of Thrones film i to je kao to, od onakvog serijala. Ne znam ni kako sada misle uopšte da zgužvaju to u (makar) 3-4 filma, nadajmo se, no prijao mi je, rekoh, ovaj, pročitaću ponovo knjige, ne pada mi na pamet da čekam išta, kamoli kakav buljuk filmova u sledećih ko zna koliko godina. Ko živ-ko mrtav tada, što neko lepo reče.
Ne znam kako ni ovu sedmicu, koja je na kraju, da preguram polučitav
Mozda se najvise slazem sa komentarom, najbolje procitati knjige, u suprotnom gledati Lynch-ov film i/ ili mini-seriju, ili novi i cekati nastavke. Da se osvrnem He-Man jeste u tom domenu remek-delo ali bez navodnika. Slicna ce biti prica i za The Wheel of Time, kao sto je bila za The Witcher (najbolja kombinacija knjige+igrica ko voli), The Expanse series mi je mozda najujednacenija kombinacija knjige/serija.
Objavio: inge666
Datum objave: 16.Studeni/Nov.2021 u 14:17
Ja sam blago razočarana, čekala film da izađe i kontam evo ga napokon odličan film da pogledam kad ono baš mlako, što neko već reče u komentaru.
Prevedem što mi se svidi i uploadam eto da imam k'o svoju malu arhivu tu na netu, možda poželim opet ponekad pogledat.
Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 16.Studeni/Nov.2021 u 20:23
Ukratko... hahahaha
Dina (1984) je imala set sjajnih glumaca Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Dourif, MC Gill, Mc Millan, Nance, Stewart, Sting,... kostimi vrh za to vreme... kockasta zaštitna polja koja nisu ni za K*..... priča skoro ista.
Tamo gde počinju verzije 1984 i 2020 tu se isto i završavaju. Nedorečeno... naravno... jer slede još dva dela. Moglo je možda kao mini serija 4-8 epizoda ali će i ovaj serijal odraditi svoje.
Fanovi romana se opet žale da je iseckano ali to je normalno.
Utisak: ako prvi put gledate (i niste opterećeni verzijom 1984 ili serijalom knjiga) - bićete prezadovoljni. Ko žli može da uporedi obe verzije.
Mane se odnose na roman: pape i kardinali, naci uniformisqanost, Sadam Husein, Gadafi, arapi, beduini, fale kamile mutanti, začin-nafta, naravno zli Rus baron Vladimir, mačevi u 101,veku, gajde... fale samo Srbi, šajkače i rakija....
Od mene preporuka. Verzija 1984: 6,6 Ova verzija: 7,7
Datum objave: 16.Studeni/Nov.2021 u 20:36
Griješiš, Danilo. Godina je cca 22.000-ita tako da nema više ovih naših zemaljskih nacija (doduše, kladim se da su Titlovčani opstali!), a barun - ako ćemo već gledati porijeklo, onda je Finac - jer preziva se Harkkonen.
Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 16.Studeni/Nov.2021 u 20:52
silent_passenger piše:
Griješiš, Danilo. Godina je cca 22.000-ita tako da nema više ovih naših zemaljskih nacija (doduše, kladim se da su Titlovčani opstali!), a barun - ako ćemo već gledati porijeklo, onda je Finac - jer preziva se Harkkonen.
Sećam se da sam negde u filmu na trenutak video cca. 10.000. U knjizi je možda drugačije.
"In 10191, Duke Leto of House Atreides, ruler of the ocean planet Caladan, is assigned by the Padishah Emperor Shaddam Corrino IV to replace House Harkonnen as fief rulers of Arrakis..."
Da dopunim... slažen se sa tvojom recenzijom. Odlična je. Kasting je odličan. Hans Zimmer na žalost nije ovaj put prepoznatljiv ali ok. I sveukupan utisak... povećao bih ocenu na 8,1.
Ovo je link. Planiram da je pazarim oko novogodišnjeg sajma 17.12. pa nadalje. Sa odličnim popustom. Ps.prodavac, ljubitelj Dine mi kaže da mi je ovo sasvim dovoljno. Mnogo bolji prevod. 4 knjige u jednoj. Više (nastavci) mi ne trebaju.
Datum objave: 16.Studeni/Nov.2021 u 21:13
Danilo-Naissus piše:
silent_passenger piše:
Sećam se da sam negde u filmu na trenutak video cca. 10.000. U knjizi je možda drugačije.
"In 10191, Duke Leto of House Atreides, ruler of the ocean planet Caladan, is assigned by the Padishah Emperor Shaddam Corrino IV to replace House Harkonnen as fief rulers of Arrakis..."
Da dopunim... slažen se sa tvojom recenzijom. Odlična je. Kasting je odličan. Hans Zimmer na žalost nije ovaj put prepoznatljiv ali ok. I sveukupan utisak... povećao bih ocenu na 8,1.
Ovo je link. Planiram da je pazarim oko novogodišnjeg sajma 17.12. pa nadalje. Sa odličnim popustom. Ps.prodavac, ljubitelj Dine mi kaže da mi je ovo sasvim dovoljno. Mnogo bolji prevod. 4 knjige u jednoj. Više (nastavci) mi ne trebaju.
Ta godina - 10191. - je AG (After Guild). Da to idemo prevesti u naše godine, bila bi negdje oko 22.000. Dina nije priča o jednom ili nekoliko likova, već o cijeloj ljudskoj vrsti kroz milenije, svojevrsni generacijski romani poput Mannovih "Buddenbrookovih" tako da ako ti se svidi i kreneš čitati, nemoj stati dok ne pročitaš sve od Franka Herberta, a onda te još čekaju romani Briana Herberta i Kevina Andersona - dovoljno za iduću godinu ili dvije...
Objavio: beogradski
Datum objave: 07.Prosinac/Dec.2023 u 17:22
Ipak cu dati sansu filmu )
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 07.Prosinac/Dec.2023 u 17:27
beogradski piše:
Ipak cu dati sansu filmu )
Naravno da mu pruzamo sansu, ali ocekujem polu smece.Mislim na Part 2.
Objavio: Mizi
Datum objave: 09.Sijecanj/Jan.2024 u 21:14
Ajhoupso da će sekond part biti uzbudljiviji i dinamičniji, jer me je ovaj first part smorijo žešće. Ajhoupso da neće biti parta 3, i da je Denis uspio book first odraditi kako treba, i da ce celokupan utisak biti snažniji i upečatljiviji od Linčovog.