Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=94097 Datum ispisa: 15.Svibanj/May.2025 u 14:56 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Joker (2019)Objavio: VLL72
Tema: Joker (2019)
Datum objave: 09.Listopad/Oct.2019 u 16:48
Kraj filma i u bioskopu muk i tišina. Dopreo je do publike, očiledno, mada je veći broj ljudi zalutao jer nisu se upoznali sa materijom. Joakim perfektan! Film nije za široke narodne mase. Najsmešnije mi je bilo videti mnogo parova, a ovaj film je veoma, veoma nasilan! Za sada ocena je visoka i odoleva, što realno ovori u kakvom svetu živimo.
Odgovori: Objavio: Gewehr98
Datum objave: 09.Listopad/Oct.2019 u 20:36
VLL72 piše:
Kraj filma i u bioskopu muk i tišina. Dopreo je do publike, očiledno, mada je veći broj ljudi zalutao jer nisu se upoznali sa materijom. Joakim perfektan! Film nije za široke narodne mase. Najsmešnije mi je bilo videti mnogo parova, a ovaj film je veoma, veoma nasilan! Za sada ocena je visoka i odoleva, što realno ovori u kakvom svetu živimo.
Šta li su očekivali? Komediju Nadam se da ću ga uskoro odgledati.
Objavio: alterego
Datum objave: 09.Listopad/Oct.2019 u 21:04
Odličan 9/10
Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 09.Listopad/Oct.2019 u 21:47
Cenim da je Hoakin Finiks idealan izbor za ovu ulogu, i da mu je legla samo tako ko budali šamar. Ovo je njegov fah, uloga kao za njega napisana.
* nisam njegov fan, imao je i loših filmova pre svega zbog loših scenarija, ali je ovde svoj na svome. Glumački talenat je neupitan.
Objavio: Atrahasis
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2019 u 01:57
10/10 Hoakin Finiks je maestralan.
Izuzetan film. Najbolji koji sam gledao ove godine.
Nakon odjavne špice - jeza i muk.
-------------
We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring will be to arrive where we started and know the place for the first time. ॐ⊙
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2019 u 03:45
Nakom odgledanih 45 min filma mogu samo da potvrdim da je ovo možda i životna rola/uloga Hoakina Finiksa. Hoakin je jednostavno zasenio sve oko sebe, stavio ih u pozadinu, nadvisio,... Gluma mu je ekstra i definitivno gledamo glumca nominovanog za glavnu ulogu u trci za Oskara 2020. Ne znam ko su mu konkurenti ali je vrlo blizu tj. jedan od favorita za Oskara. Da li će ga neko zaseniti ostaje da se vidi.
Film je odlično urađen, namenjen za sve one koji su prerasli stripove i crno-beli, jednodimenzionalni svet stripa... Nije baš sve crno-belo, ima dosta i sivog... Odlična perspektiva iz ugla Jokera... Potrebno je samo najosnovnije znanje o Betmenu i Džokeru.
Slažem se sa Urošem - napokon, najbolji film u 2019 (po do sada viđenom). Trenutno 10,00 a verujem i nadam se da će tako ostati do kraja filma.
Po onome do sada viđenom - apsolutno - preporuka filma.
Objavio: TheMancic
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2019 u 13:07
Odlican film nema sta.
Objavio: mrele
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2019 u 19:40
Pogledao sam ga pre dva dana u bioskopu, sala krcata ni jedno slobodno mesto, najbolji film koji sam gledao ove godine i sigurno najbolja uloga Joakima Feniksa.
Objavio: kadetoni
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2019 u 22:43
Danilo-Naissus piše:
Po onome do sada viđenom - apsolutno - preporuka filma. A sada pravac u krevet... Nastavak sutra.
'beš film, kad ga iz dvaput gledaš.
-------------
Datum objave: 11.Listopad/Oct.2019 u 00:04
kadetoni piše:
'beš film, kad ga iz dvaput gledaš.
U pravu si. Ali još malo pa počinje da sviće a sutra ujutro je novi radni dan. Može i da sačeka povratak sa posla.
Da li neko možda zna tačnu dijagnozu ovog poremećeja nekontrolisanog smeha?
Kultna scena u vozu. Dok ga šutiraju on se smeje. Joker od krvi i mesa, sa željama, planovima, izazovima, padovima i usponima. Smeh Hoakina Finiksa će ući u udžbenike glume. Sam smeh i ekspresija emocija je za čistog Oskara, kad znaš uzrok tom smehu. Uzeo je sve najbolje od od prošlih Džokera i postavio nove standarde za nekog sledećeg Džokera.
De Niro, ravna, pravolinijska epizodna gluma, taman za honorar i ni cent više.
Objavio: bojan-misic
Datum objave: 11.Listopad/Oct.2019 u 23:04
Ja ne znam sta se desava sa ljudima i posle odgledanog filma sam razocaran pre svega u ljude,svi ustaju i aplaudiraju DAJJJJJJJJJJJJ..... Film je toliko depresivan da nije normalno,nema poentu,Finiks je ovo odradio vrhunski i ja mu skidam kapu i to je jedino sto mi se svidja u filmu njegova gluma inace je film UZASAN
Datum objave: 12.Listopad/Oct.2019 u 01:05
Sjajan film od prvog do zadnjeg minuta. Film godine. Ocena: 10,0 Preporuka.
Sigurno ne bih aplaudirao Jokeru na kraju filma jer to ne opravdavam njegove postupke, ali cenim:
- da je svaki čovek po prirodi dobar ali ga detinjstvo/porodica/društvo mogu učiniti zlim ili bar svojim nečinjenjem pogoršati njegovo mentalno zdravlje. - da smo videli Jokera od krvi i mesa, put kako je postao Joker, razlozi i uzroci, videli da nije sve tako jednodimenzionalno i steretipno stripski crno-belo. - u odnosu na glasine uopšte nije pretirano sa nasiljem čak naprotiv, moglo je biti mnogo više nasilja, - da je ovaj film zastrašujući ali i upozoravajući u isto vreme. Ako se nastavi sa pretvaranjem ljudi u robove, ako društvo postane neosetljivo i ako je sistem korumpiran i truo ovo možemo videti i u realnosti u visoko razvijenim državama kolevkama demo*kratije. Tanka je nit do anarhije, a sama država može svojim postupcima da dovede do anarhije ako prestane da funkcioniše. I ako se obesmišljavaju temelji društva na kome država postoji. Ako je elita lažna, obrazovanje i diplome potpuno nebitne i besmislene, finansijsko preživljavanje svedeno na minimum, odvažnost da se samostalno osnuje i podiže porodica, ekonomska neizvesnost, rijaliti programi i serije sapunice,... i neizvesna budućnost,... ako se raspiruje strah od bankrota države, gubitka posla, propasti, rata, ako imamo plaćenike i izdajnike, svakodnevno manipulisanje istinom u medijima u tim demokratski visoko razvijenim državama, perjanicama sveta,... jedan dan je SAD na korak do nuklearnog rata sa Severnom Korejom, sutra su najbolji drugari (npr)... šta reći...
Ako država ispoštuje svakog svog građanina i ako ima svest da bez građana država ne postoji - onda ima nade u ozdravljenje društva. Inače preostaje ili bunt ili migracija u neko bolje i uređenije društvo, gde god ono bilo.
Smeh Džokera je simbol usamljenog, nesrećnog, odbačenog, obespravljenog, poniženog i uvređenog čoveka lošeg mentalnog zdravlja. A onda prelazi crvenu liniju posle čega nema šta više da izgubi jer je izgubio sve. Ludilo je možda samo izgovor / opravdanje ili nelečeno zdravstveno stanje. Kada se pređe normativna granica - društvena pravila više ne važe.
Zato je ovaj Džoker tako poseban u odnosu na ranije Džokere.
Objavio: JOBAH
Datum objave: 12.Listopad/Oct.2019 u 22:33
Remek delo u svakom pogledu, vrhunska gluma, muzika, efekti.. Retko se vidja ovako nešto...
Objavio: alex-din
Datum objave: 14.Listopad/Oct.2019 u 17:52
Izvrstan, naročito po pitanju svoje glavne tematike koja je suptilno isprepletana sa socijalno-klasnim elementom priče, i ispovezanosti sa ostalim stripovskim elementima, koji su u debeloj pozadini, gde i treba da budu.
Analiza i studija o problemima mentalnog zdravlja pojedinaca koje društvo želi samo da sedatira i gurne negde van očiju su sjajno odrađeni, kako kroz nekoliko odlično napisanih dijaloga i opservacija u Arturovoj "knjizi viceva", tako i kroz fantastačni performans Hoakima Finiksa, koji može da iznenadi samo nekog ko nije nikad pogledao film sa njime.
Po pitanju performansa su, zato, apsolutni hajlat scene u kojima Artur dobija nekontrolisane napade smeha, koje izgledaju kao kada se osoba jako nakašlje i ne može da stane do trenutka kad to počinje da izaziva i fizički bol, i u kontestku scena kada se to dešava, sve je efektno mučno i zadivljujuće sa druge strane šta Hoakin sve u stanju da izvede. Njegova transformacija na kraju u Džokera koji pravi svoje prve, nesigurne ali i odlučne korake je potpuna, i na ekranu se više ne vidi ni trunka lika sa početka filma.
Objavio: titlovi.com
Datum objave: 15.Listopad/Oct.2019 u 14:16
Prevod je uradio Soldinjo👍
Objavio: Vilin
Datum objave: 16.Listopad/Oct.2019 u 23:47
Zaista fascinantan film i maestralna rola Hoakina Feniksa. Sjajan sociološki prikaz psiho-patologije sadašnjosti i nažalost budućnosti. Skoro u potpunosti se slažem sa osvrtom alex-dina i komšije Danila, osim što smatram da je De Niro i ovde vrhunski uradio svoju epizodu.
Datum objave: 17.Listopad/Oct.2019 u 23:33
Vilin piše:
Zaista fascinantan film i maestralna rola Hoakina Feniksa. Sjajan sociološki prikaz psiho-patologije sadašnjosti i nažalost budućnosti. Skoro u potpunosti se slažem sa osvrtom alex-dina i komšije Danila, osim što smatram da je De Niro i ovde vrhunski uradio svoju epizodu.
De Niro je dočarao hladnog i podrugljivog televizijskog voditelja baš kako treba.
-------------
We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring will be to arrive where we started and know the place for the first time. ॐ⊙
Datum objave: 18.Listopad/Oct.2019 u 01:52
Hoakim ih je zasenio sve redom, pa i legendarnog De Nira.
Jedan kritičar je već napisao...
"“Joker” je u isto vreme tragedija i komedija, crna komedija i psihološki horor, društvena analiza i anarhistička kritika... "Joker" cinično pita gledaoce da li društvo pravi monstrume ili se monstrumi rađaju u društvu?"
Cenim da je ovo mnogo više ljudska drama i tragedija, razvojni put jednog mladog, zlostavljenog, društveno neprihvaćenog i neshvaćenog čoveka, bez ljubavi i razumevanja, prepuštenog samom sebi i svojim najmračnijim delovima ličnosti. Gde nema svetlosti tu vlada tama. Tako je i sa ljudskom dušom. A potrebno je vrlo malo svetlosti da bi se u čoveku probudilo "dobro". Zapadni sistem vrednosti prednjači u alijenaciji/otuđenju ljudi. Čovek današnjice je obespravljen, u stalnom strahu za sopstvenom egzistencijom.
Jokerov smeh je na neki način i poziv/molba u pomoć upućen ljudima oko sebe i društvu u celini. Ali na žalost na taj njegov poziv niko ne odgovara. Joker možda nije žrtva sistema ali je posledica nefunkcionisanja sistema.
"Joker je ozbiljno, dramaturški i karakterno moderno remek-delo savremene kinematografije." Jedan veliki iskorak u serijalu filmova o strip junacima. Nešto sasvim novo.
Objavio: radukic
Datum objave: 31.Listopad/Oct.2019 u 14:01
Da film je ok.Od mene 7/10.
Objavio: osman2510
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2019 u 08:33
ok, poštijem, ali od mene 10/10 s debelim bakšišom
Objavio: ashca$h
Datum objave: 10.Studeni/Nov.2019 u 23:57
Odgledao sam film pre par dana u bioskopu.Slazem se da je film stvarno dobro odradjen,ali opet sam ga zamislao drugacije.Sama Arturova promena od coveka koji se nije nikome suprostavljao do Jokera je vrhunski ispricana.Ocekivao sam da ce u drugoj polovini filma on vec uveliko postati negativac,koji ce praviti jos veci haos po Gotamu,ali to je ostavljeno samo za par minuta pred sam kraj filma.U svakom slucaju vredi ga odgledati bez sumnje.
------------- Forever Isn't Long Enough
Objavio: marko99119
Datum objave: 13.Studeni/Nov.2019 u 00:44
vrhunski film gluma odlična po meni najbolji film u 2019..istina nije ovaj film za svakoga od mene čista desetka...
Objavio: SimKePetar83
Datum objave: 16.Studeni/Nov.2019 u 17:25
Zanimljivo mi je da su u toku samog snimanja menjali scenario, i očigledno je da nisu hteli, a mogli su,
da naprave mnogo jeziviji film. Jedan od primera je recimo da je originalni scenario bio da pri kraju
filma, kad dzoker doživi nesreću pri sudaru, on uzme parčiće stakla i raspori po ustima ''osmeh''...
Umesto toga, kad je na haubi kola, on sopstvenom krvlju nacrta osmeh.
Svakako remek delo kinematografije, šalje dosta pouka i poruka i navodi na bezbroj teorija....
Čini mi se da kao što i sama mentalna bolest, ili psihologija čoveka, ne daje jasnu dijagnozu, jer
inače najslabije razvijena grana medicine jeste psihijatrija, psihologija, te depresija kao najteža
bolest u tom smislu. Znati lek za ozbiljnu kliničku depresiju koja pogađa i bogate i siromašne,
i srećne i nesrećene, bez pravila; jeste znati odgovor na smisao života...
------------- Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni
Datum objave: 16.Studeni/Nov.2019 u 19:40
SimKePetar83 piše:
Zanimljivo mi je da su u toku samog snimanja menjali scenario, i očigledno je da nisu hteli, a mogli su,
da naprave mnogo jeziviji film. Jedan od primera je recimo da je originalni scenario bio da pri kraju
filma, kad dzoker doživi nesreću pri sudaru, on uzme parčiće stakla i raspori po ustima ''osmeh''...
Umesto toga, kad je na haubi kola, on sopstvenom krvlju nacrta osmeh.
Svakako remek delo kinematografije, šalje dosta pouka i poruka i navodi na bezbroj teorija....
Čini mi se da kao što i sama mentalna bolest, ili psihologija čoveka, ne daje jasnu dijagnozu, jer
inače najslabije razvijena grana medicine jeste psihijatrija, psihologija, te depresija kao najteža
bolest u tom smislu. Znati lek za ozbiljnu kliničku depresiju koja pogađa i bogate i siromašne,
i srećne i nesrećene, bez pravila; jeste znati odgovor na smisao života...
Apsolutno se slažem... mogli su napraviti još jeziviji film... i opet ne bi izgubio na kvalitetu a dobio bi na verodostojnosti... ali verovatno zbog publike nisu išli u extrem. Negde sam pročitao da asocijalno ponašanje može da bude i kao odgovor tj. želja da se skrene na sebe pažnja drugih ljudi koji ne primećuju ili čak odbacuju i nipodoštavaju tu osobu. Uvek se traži neki izgovor... ali ovde je mnogo širi koncept priče, i sistematsko guranje problema pod tepih i ignorisanje problema pojedinaca. Mislim na "sistem" društva kao slabo pokretljiv/inertan i samoživ državni aparat koga interesuje samo porez/dobit a ne dobrobit pojedinca. Država se trudi da ukalupi pojedinca i sputa mu slobodu... kao što su mnogi već rekli... džaba kamere kad u socijalnim buntovima širom sveta ljudi nose maske (Džokera)... a najopasnije je kada ih ne nose... jer znači da nemaju više šta da izgube...
* neke demonstracije u Boliviji ili Čileu... La Paz... ne pratim... kao zbog poskupljenja od 30 pezosa/4 dinara ali to je samo kap koja je prelila čašu... okidač za dugotrajniju torturu narodnih masa. Zato, političari, pamet u glavu...
Objavio: VladBetMi71
Datum objave: 20.Studeni/Nov.2019 u 15:51
Odlican Film.Hvala na prevodu.
Datum objave: 20.Studeni/Nov.2019 u 16:35
Poređenje serije i filma je potpuno besmisleno. Koncept/tema je potpuno dijametralno suprotan. A izgleda da ima zaludnih tabloidnih dnovinara po svetu i domaćih koji copypaste-ju ovaj tekst.
https://www.dnevno.rs/magazin/slucajnost-scene-koje-vezu-dzokera-i-kultnu-seriju-prijatelji-ostavile-internet-u-soku-foto/" rel="nofollow - SLUČAJNOST? Scene koje vežu “Džokera” i kultnu seriju “Prijatelji” ostavile internet u ŠOKU (FOTO)
* "u ŠOKU" - oznaka za tabloidno smeće.
https://zena.blic.rs/lifestyle/dzoker-plese-kao-cendler-iz-prijatelja/08bkkdy" rel="nofollow - Fanovi tvrde da je Džoker LOŠA KOPIJA Čendlera iz Prijatelja! Kad vidite dokaze, mozak će vam doslovno EKSPLODIRATI
Objavio: Bad Spenser
Datum objave: 20.Studeni/Nov.2019 u 20:49
Kvalitetna drama. Ocena 8/10.
Objavio: CSInvestigator
Datum objave: 24.Studeni/Nov.2019 u 14:30
Zaista odličan film
Ko očekuje akciju i specijalne efekte, odmah da zna da toga nema.
------------- Your soul could never grow old, it's evergreen
Objavio: bube812
Datum objave: 24.Studeni/Nov.2019 u 18:21
Dobar film
Datum objave: 25.Studeni/Nov.2019 u 16:42
http://rs.n1info.com/Showbiz/a546828/Dzoker-najgledaniji-strani-film-u-istoriji-Srbije.html" rel="nofollow - Sasvim očekivano - mada nisam znao da je "u istoriji" (ako je to uopšte tačno, ili je dobar marketing... hronično nemam poverenja u novine)
http://rs.n1info.com/Showbiz/a545661/Dzoker-ce-imati-nastavak-Hoakin-Finiks-opet-u-glavnoj-ulozi.html" rel="nofollow - I ovo sasvim oćekivano iako mi nije palo na pamet ali realno i sasvim ligično....
Grosses DOMESTIC (31.6%) $326,931,813 INTERNATIONAL (68.4%) $708,800,000 WORLDWIDE $1,035,731,813
Objavio: mladen-bukvic
Datum objave: 01.Prosinac/Dec.2019 u 23:09
Mnogo jak,slava ce mu samo rasti tokom godina.Slia danasnjice,politicki,lepo spakovan kroz prismu sadasnjeg depresivnog coveka.PS .. kada bi sumiro dosadasnje rivalstvo DC i Marvel kroz UFC meceve ... to bi bio mec Dereck Lewis vs Alexander Volkanovski,Dereck Lewis je DC ....
Objavio: Black Raven
Datum objave: 13.Prosinac/Dec.2019 u 18:50
Hoakim Finiks fenomenalan,
ako ne dobije oskara za ovu ulogu, treba odmah, u sred dodele oskara,
da se opet pretvori u Džokera i da im objasni ko de Niru u filmu.
Odgledao sam film jedva, mnogo mučan, depresivan... film.
Dva puta ovaj film neću gledati, sigurno, dosta je jednom, to je to.
Odličan film.
Ocena 9/10. Preporuka.
Datum objave: 13.Prosinac/Dec.2019 u 21:35
Ostaje pitanje da li će nastavak filma nadmašiti prvi deo ili će otići u komercijalu. Lično mislim, da je teško nadmašiti ovo, jer je ovo uvod u (psiho)patologiju, tačka preloma. Posle toga ide onaj poznati Joker i razrada teme... ali uz odličan scenario i brdo uložene love u projekat - ko zna. Veliki uspeh filma je što niko nije očekivao ovakav ugao gledanja.
Objavio: bgvracar
Datum objave: 19.Prosinac/Dec.2019 u 09:23
Joaquin Phoenix 10/10, Joker 7,5/10
Objavio: vlad.cepeš
Datum objave: 22.Prosinac/Dec.2019 u 17:27
Hm...Od 10. 7-ica. I to na staklenim nogama. Film ima nekakvu svoju indentičnu priču. Što mi se sviđa. Ako produže ide u komercijalu. Videćemo.
Objavio: memich
Datum objave: 22.Prosinac/Dec.2019 u 18:16
Hoakin Peniks 10/10
Film 9/10
Objavio: pekinezer
Datum objave: 22.Prosinac/Dec.2019 u 20:08
joakim je odglumio za oscara afilm mi nije nista posebno 5 od10
Objavio: Freak37
Datum objave: 22.Prosinac/Dec.2019 u 20:52
Odlicna gluma i film 😁
Objavio: bokidante
Datum objave: 24.Prosinac/Dec.2019 u 10:16
Odličan film!
Objavio: 2b0rn0t0b
Datum objave: 28.Prosinac/Dec.2019 u 10:23
Dobar film, ali daleko od odličnog.
Ne shvatam zašto se raja oko ovog filma toliko "žari i pali". Šta je to u ovom filmu rečeno a da to normalan, prosečan čovek več ionako ne zna?
Gluma glavnog junaka je odlična, sve ostalo u filmu vrlo dobro, ali je poruka mediokritetska. Stoga, pošto je poruka ovog filma sama esencija ostvarenja, fim po meni ne zaslužuje više od trojke.
No, pošto su većina ljudi i inače mediokriteti, izgleda otuda ovolika frka i oduševljenje.
p.s. izraz mediokritet koristim u njegovom osnovnom značenju (osrednjost), bez pežorativne konotacije.
Datum objave: 28.Prosinac/Dec.2019 u 12:46
2b0rn0t0b piše:
Dobar film, ali daleko od odličnog.
Ne shvatam zašto se raja oko ovog filma toliko "žari i pali". Šta je to u ovom filmu rečeno a da to normalan, prosečan čovek več ionako ne zna?
Gluma glavnog junaka je odlična, sve ostalo u filmu vrlo dobro, ali je poruka mediokritetska. Stoga, pošto je poruka ovog filma sama esencija ostvarenja, fim po meni ne zaslužuje više od trojke.
No, pošto su većina ljudi i inače mediokriteti, izgleda otuda ovolika frka i oduševljenje.
p.s. izraz mediokritet koristim u njegovom osnovnom značenju (osrednjost), bez pežorativne konotacije.
To je uvek pežorativna reč. Normalan čovek uvek teži usavršavanju i izdizanju iz mediokritetskog stanja. U ostalom, ne možemo biti isključivi. I genijalci su bili, odnosno jesu, mediokriteti u pojedinim sferama života. Kako reče Džon Stajnbek, "iako ne možeš biti savršen, možeš biti dobar".
Objavio: yolix83
Datum objave: 28.Prosinac/Dec.2019 u 13:02
Po meni lično nema ništa loše ako je "mediokritetska" poruka. Zašto uopšte mora da ima poruku? Zašto jednostavno ne ispričaju priču pa neka gledaoci izvlače iz toga šta hoće. Ta potreba da mi daju neku dubokoumnu poruku često bude kamen spoticanja pa ispadne pretenciozno od čega bježim čim natuknem takve naznake.
A mislim da se ljudima sviđa film zato što je ljude oduvijek fascinirao Džoker (a ovo je najbolje prikazan Džoker do sada), iako nikad nije bio namjenjen da bude Betmenov neprijatelj broj 1 on se za taj status sam izborio. Hoakin jeste odradio maestralan posao.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Datum objave: 28.Prosinac/Dec.2019 u 13:06
yolix83 piše:
Po meni lično nema ništa loše ako je "mediokritetska" poruka. Zašto uopšte mora da ima poruku? Zašto jednostavno ne ispričaju priču pa neka gledaoci izvlače iz toga šta hoće. Ta potreba da mi daju neku dubokoumnu poruku često bude kamen spoticanja pa ispadne pretenciozno od čega bježim čim natuknem takve naznake.
A mislim da se ljudima sviđa film zato što je ljude oduvijek fascinirao Džoker (a ovo je najbolje prikazan Džoker do sada), iako nikad nije bio namjenjen da bude Betmenov neprijatelj broj 1 on se za taj status sam izborio. Hoakin jeste odradio maestralan posao.
Lepo rečeno.
-------------
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 28.Prosinac/Dec.2019 u 20:10
Odgledah............. Utisak mi je sledeci: od ## zasto ovolika masa "svrsava" na ovaj film ##, do toga da mi je Joker kao jedinka u ovom ostvarenju, malo onako usao u glavu.Finiksa bas nesto i ne varim(pa to ti je) ali ovde je dobar.Ocekivao sam da me film "izuje iz cipela" ali nisam to i dobio od njega.
Objavio: 2b0rn0t0b
Datum objave: 29.Prosinac/Dec.2019 u 06:22
Atrahasis piše:
To je uvek pežorativna reč. Normalan čovek uvek teži usavršavanju i izdizanju iz mediokritetskog stanja. U ostalom, ne možemo biti isključivi. I genijalci su bili, odnosno jesu, mediokriteti u pojedinim sferama života. Kako reče Džon Stajnbek, "iako ne možeš biti savršen, možeš biti dobar".
Verovatno si u pravu, i to je nešto, no meni nedovoljno. Jedan dobar film opšteprihvaćen je kao dobar, ali zaista mislim da u Jokeru osim izuzetnog Hoakina sve ostalo je osrednje. Njegova gluma zasenjuje film koji se zbog toga čini boljim nego što stvarno jeste.
Datum objave: 29.Prosinac/Dec.2019 u 16:03
Da se podsetimo šta kaže struka, a naravno da neće svi imati isto mišljenje/ocenu o ovom filmu. Za nekoga ispod proseka, za nekog prosek, za nekog vrh film.
Voditeljka: "Vi ste malopre pomenuli da je on jedan čovek sa margine, jedan čovek koji ostaje bez svojih osnovnih prava, bez prava na lečenje, bez prava na rad,...
Filmski kritičar Milan: "On se rađa u poslednjih pola sata kao Džoker. Svi prethodni Džoker. Svi prethodni Džokeri odgovaraju strukturi početnog stripa... Oni su već oteletvorenje zla... Pojavljuju se kao nepoznata sila iz svemira koja dolazi da donese zlo...
U zadnjoj rečenici se vidi da je ovaj film prerastao crno-beli-naivan-površan-jednodimenzionalni-lako zabavni lik iz stripa, što izdvaja ovaj film od ostalih.
Čovek se uvek uzda u sistem, u društvo u kome živi, očekuje bar minimum prava i poštovanja, minimum uslova za sopstvenu egzistenciju, minimum uslova da bude zdrav i radan/koristan svom društvu.
Džoker bi mogao sada biti i lik ma kog svetski poznatog pisca, a ne samo zli lik iz stripa. Mislim da je ovo početak snimanja ovakvih filmova koji će prerasti strip junake.
Strip junaci su postali dosadni i predvidljivi kao kad se gleda pornić. Pravda će na kraju UVEK pobediti čak i kad je to naizgled nemoguće. Kad pogledaš jednog Supermena ili npr. Spajdermena pogledao si ih sve (da se našalim malo). Svi unapred znamo kraj filma. Zato i otud kontra priča o anti-junaku. Zato i ovoliki uspeh.
Nije ovo pravdanje dela ljudi sa margina i njihovih kriminalnih dela već kritika sistema i društva u celini. Dostojevski je odavno o tome pisao i još mnogi posle njega.
Objavio: Filaret
Datum objave: 29.Prosinac/Dec.2019 u 23:04
Debelo ishajpovan film.
Teško mi je bilo da u mukama budućeg Betmenovog arhineprijatelja nađem bilo šta što dosad nije filmski prežvakano.
Lepo je to uslikano, jao, Finiks je već viđen za Oskara... Neka je, ja bih ga pre dao Bredu Pitu za ulogu Klifa u Bilo jednom...
Ne znam, nategnuto od početka, ne volim taj brejnfrejm koji pratiš i čekaš da te oduševi, a onda shvatiš da te prikazana anarhija uvlači u sistem kome jedino treba ta budeš takav kakav si, zableneš se i platiš kartu za nastavak.
Objavio: Gewehr98
Datum objave: 30.Prosinac/Dec.2019 u 16:00
Filaret piše:
Debelo ishajpovan film.
Teško mi je bilo da u mukama budućeg Betmenovog arhineprijatelja nađem bilo šta što dosad nije filmski prežvakano.
Lepo je to uslikano, jao, Finiks je već viđen za Oskara... Neka je, ja bih ga pre dao Bredu Pitu za ulogu Klifa u Bilo jednom...
Ne znam, nategnuto od početka, ne volim taj brejnfrejm koji pratiš i čekaš da te oduševi, a onda shvatiš da te prikazana anarhija uvlači u sistem kome jedino treba ta budeš takav kakav si, zableneš se i platiš kartu za nastavak.
Ne znači da ga obojica neće dobiti. Bred za sporednu, a Hoakin za glavnu.
Objavio: Mizi
Datum objave: 31.Prosinac/Dec.2019 u 13:35
Očekivanje jako, uzbuđenje mlako. Ipak je Hit Ledžer nešto posebno, iako gotovim i Finiksa. A moglo je bolje...
Objavio: energizer
Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2020 u 03:56
dosta hajpa bjese oko ovog filma. pogledah ga, pa eto da kazem da ne ostavlja dugi utisak
Objavio: Ordinary
Datum objave: 15.Sijecanj/Jan.2020 u 00:30
Neko ce me lincovati ali se meni ovaj film apsolutno nije svideo, pre svega mi je bilo mucno gledati taj spoj bede i ludila ili zdravog razuma, kako ko vec gleda na to, Od onog dela kad ubija u stanu kolegu i pusta kepeca mislio sam da ce prica ici drugim tokom al vec je ubrzo bio kraj, dijalog u studiju, pokusaj prosvetljenja il cega vec na mene nije ostavio utisak.
Objavio: loosinger
Datum objave: 16.Sijecanj/Jan.2020 u 17:50
Ovako. Ovo je kao neka psiholoska drama sa natjuhama tjileja. Ima takvih puno filmova plicala mi je mama. Cijeli film je u stvaji posveta ostvarenju preminulog Heatha Ledgera. Dakle pratimo nastajanje Jokera kog je utjelovio Heath. Ok. Volim Phoenixa kao glumca. Vjerojatno cu pogledati film jos jednom jer su se stvarno potrudili sa ponekim dijalozima ali sve je to vec vidjeno da bi se na kraju velim svelo na imitaciju gotovog postojeceg definiranog Jokera od dragog Heatha. Ok filmic za laganu razbibrigu
------------- Tko radi ne boji se gladi. Tko ne radi nije gladan
Objavio: sasa-stipisic
Datum objave: 19.Sijecanj/Jan.2020 u 23:46
Jedan od filmova šta NIJE za fanove ovih modernih komercijalnih, tipa avengersa i slicnih "filipino boy fan" filmova.....film sam po sebi apsolutni moderni klasik.....gluma Phoenixa jedna od boljih u zadnjih 5 godina u hollywoodu
Datum objave: 21.Sijecanj/Jan.2020 u 21:23
Mene je film ostavio ravnodušnim. Priča koja me uopšte nije dotakla kao ni sudbina glavnog lika. Odgledah to izvikano čudo da vidim u čemu je fazon i zašto ga mnogi hvale. Odgovor nisam dobio.
Datum objave: 21.Sijecanj/Jan.2020 u 21:55
bgvracar piše:
Mene je film ostavio ravnodušnim. Priča koja me uopšte nije dotakla kao ni sudbina glavnog lika. Odgledah to izvikano čudo da vidim u čemu je fazon i zašto ga mnogi hvale. Odgovor nisam dobio.
Fazon je da je lik postao Džoker
Fantastična gluma i kritika društva za ljubitelje umjetnosti. Izvrsno napisan zlikovac, priča o nastanku Džokera i priča o tome kako je indirektno stvorio heroja koji će ga uništiti za ljubitelje zabave.
Ako ti ovaj film nije dobar, onda ne znam gdje da te svrstam
A da ne govorim o tome koliko ovo obećava što se tiče narednih filmova. Robertu Petisonu odgovara ovakvo nešto.
Datum objave: 21.Sijecanj/Jan.2020 u 22:26
Ovo je film za uzrast iznad 12 godina. Mislim na sebe. Kao klinac sam mislio da postoji dobar čika koji uvek pobedi zlog čiku. Dobar čika ima neku prošlost. Mamu, tatu, batlera, kuću... a zli čika se pojavi niotkuda. I onda dolazi zaplet. Dobri čika je u smrtnoj opasnosti ali se nekako uvek izvuče i pobedi sve zle čike na kraju filma. A onda sam sa stripova prešao na filmove. Vremenom su filmovi postali sve bolji a ja probirljiviji.
Nekome je ovaj film vrh, nekome prosek, a nekome krš. I svi smo pomalo u pravu.
Socijalna drama o nastanku i razvoju iskonskog zla, onaj trenutak kad osoba zaključi da ništa ne duguje društvu. Onaj trenutak kada prestaju da važe norme/društvena pravila. Odlična kritika današnjeg kapitalističkog (u prevodu: ponegde robovlasničkog) društva koje nimalo ne brine o dobrobiti pojedinca, običnog čoveka. Hrabar iskorak Holivuda koji će odlično naplatiti.
* ne interesuju me dalji nastavci Jokera. Ovo je film koji je dugo čekao da bude snimljen. Ovaj film je dovoljan. Samodovoljan.
Naravno, ovaj film svako vidi iz svog ličnog ugla. Npr. američki autolimar bi nabrojao sve boje, karoserije i modele automobila u filmu. Lekar bi nabrojao sve simptome, dao dijagnozu i prepisao terapiju. Etc.
Datum objave: 23.Sijecanj/Jan.2020 u 21:08
Djaba si krecio Daniele ma koliko se empatizirao sa nama kojima je film dobar prosjek vidjen stotinu puna al sa originalnijim kulisama. Nek ti je film genijalan al meni bome nije. Nit sam lakirer nit doktor nit kumica sa placa nit profesor nit supermen. Dobro supermen malo jesam. Jebes betmena.
Datum objave: 24.Sijecanj/Jan.2020 u 20:00
Priznajem, imam deonice uložene u ovaj film pa ga zato toliko reklamiram.
Ma naravno, svi imamo svoj filmski ukus. Ne znam da li sam dao 10/10 za ovaj film, ali svaki film, pa i ovaj ima i dobrih i loših strana. Hoakin je ovo odglumio za Oskara, to je sigurno, i zato ovaj film toliko štrči (a nisam neki veliki fan Hoakina - Her i Master mi se uopšte nisu dopali, ali eto, ova uloga mu je došla kao kec na desetku). Bez Hoakina, pitanje je kako bi izgledao, ALI opet, IDEJA filma da se vidi i druga strana medalje/stripa je odlična i originalna. Zato i ovolika gledanost.
Mogao je scenario biti još bolji (i krvaviji), ali su pazili na emocije publike. Tako da - slažem se, moglo je još bolje od viđenog ali opet u moru prosečnih filmova snimljenih prošle 2019.godine ovaj je na samom vrhu.
Datum objave: 26.Sijecanj/Jan.2020 u 14:03
Je je.. zasluzil je oskara da svakih pol sata moramo gledat kako je smrsavio i kak se krevelji golim tijelom da bi se ta njegova psihofizika transformacija iskoristila u sto vise kadrova. Vidjeno milijardu puta u filmskoj industriji. bljak
Datum objave: 26.Sijecanj/Jan.2020 u 14:16
U pravu si. Ne znam šta je toliki narod tražio u bioskopima. I nema Hoakin pojma, loša gluma, realno nije za Oskara. Bljak.
Datum objave: 26.Sijecanj/Jan.2020 u 23:25
Djaba ti cinizam i ironija koja nema veze sa objektivnoscu a s kojom si isao prezentirati svoje subjektivno odusevljenje filmom. Masa je uvijek podobna da bi se njom trpale pare u djepove nekolicine i vodile ih u nove ratove tak da...djaba ti i preusmjeravanje i iskirvljavanje onog sto sam napisao a preko ledja jadnog Hoakina koji se stvarno potrudio smrsaviti.
Datum objave: 26.Sijecanj/Jan.2020 u 23:42
Objavio: Vilin
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2020 u 11:11
Joker je sjajna, teška, mučna socijalna drama, koja fenomenalno koristi ime i izgled otelotvorenja zla iz serijala o Betmenu da ispriča priču o srozavanju društvenih vrednosti i ljudskoj epmatiji u nestajanju. Joker je jedan od retkih filmova iz holivudske produkcije koji je dobio Zlatnog lava na jednom od najprestižnijih i svakako najstarijem evropskom filmskom festivalu u Veneciji, a to puno govori o kvalitetu ovog filma. Prosečni "holivudski" gledaoc koji ovaj na film gleda kao na deo serijala o superherojima, ili kao omaž Jokeru Hita Ledžera ili Džeka Nikolsona, ili jednostavno teži hipsterskom stavu da se mora biti drugačiji, hermetičan ( „moderni egzistencijalizam, razveden od društva na putovanju samospoznaje”), verovatno nije zadovoljan viđenim. No, to je već stvar afiniteta i ugla shvatanja filma.
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2020 u 14:17
Vilin piše:
Joker je sjajna, teška, mučna socijalna drama, koja fenomenalno koristi ime i izgled otelotvorenja zla iz serijala o Betmenu da ispriča priču o srozavanju društvenih vrednosti i ljudskoj epmatiji u nestajanju. Joker je jedan od retkih filmova iz holivudske produkcije koji je dobio Zlatnog lava na jednom od najprestižnijih i svakako najstarijem evropskom filmskom festivalu u Veneciji, a to puno govori o kvalitetu ovog filma. Prosečni "holivudski" gledaoc koji ovaj na film gleda kao na deo serijala o superherojima, ili kao omaž Jokeru Hita Ledžera ili Džeka Nikolsona, ili jednostavno teži hipsterskom stavu da se mora biti drugačiji, hermetičan ( „moderni egzistencijalizam, razveden od društva na putovanju samospoznaje”), verovatno nije zadovoljan viđenim. No, to je već stvar afiniteta i ugla shvatanja filma.
-------------
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2020 u 14:32
Vilin piše:
Svaka čast.
Film je stvarno sjajna kritika društva, kako pokradena srednja klasa i populizam mogu stvoriti čudovište. Ne mogu da se ne sjetim Trampove izjave, "Mogu upucati nekog i ne bih izgubio ništa glasača."
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2020 u 18:13
I da pa i Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir pa oni koji su bar otvorili jedno oko od tri moguca znaju da se neki pokusaj objektivizma danas gubi u privatnim sferama interesa i elitnim drustvima koja namecu standarde i pravila po kojima ce se nesto vrednovati. Koja mrtva Venecija pa potopit ce se za par godina.
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2020 u 18:30
loosinger piše:
I da pa i Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir pa oni koji su bar otvorili jedno oko od tri moguca znaju da se neki pokusaj objektivizma danas gubi u privatnim sferama interesa i elitnim drustvima koja namecu standarde i pravila po kojima ce se nesto vrednovati. Koja mrtva Venecija pa potopit ce se za par godina.
Za objektivizam je samo potreban dobar um, koji će i u moru subjektivizma pronaći "istinu" ili srednji put.
Luda ne vidi isto drvo koje vidi mudrac
- Vilijam Blejk "Poslovice iz pakla"
-------------
Objavio: Wida
Datum objave: 28.Sijecanj/Jan.2020 u 14:35
Jedino što ovdje valja je zadnjih 15tak min filma.Tolika buka oko ničega.
Objavio: Stole Haringa
Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2020 u 02:17
Stole Haringa piše:
Reprizirao sam ovo što je
T.Filips potpisao jer mi jedno gledanje nije bilo dovoljno da ukapiram
šta sam u stvari gledao. Repriza mi je bila neophodna kao i vreme da
razmislim malo o filmu koji je uvrnutiji nego što sam mislio. Pomenuti
Filips je posle svog Mamurluka krenuo uzlaznom putanjom koja je počela
filmom War Dogs koji poput Džokera kritikuje amerčki liberalni ekonomski
model koji je slučaju jednog od ortaka dostigao svoj vrhunac stvorivši
od njega superliberalnu ajkulu koju zanima isključivo svoja čeljust.
Postoji tema u kojoj sam pisao o tome.
U
Džokeru je Filips otišao još dalje, pružio mi je to zadovoljstvo da
vidim formiranje i stvaranje pojedinca čiji je radikalni nihilizam
doveden do krajnjih granica. Ne znam kako bih drugačije okarakterisao
individuu koja nije ni liberal, ni famozni pripadnik četvrtog staleža
koji bi, u pauzi između gledanja zadruge, trampio majku za mobilni. Flek
iliti Džoker je hladnokrvni psihopata koji poput svoje sabraće
racionalno sagledava situaciju i takvih ima na tone. Ono što njegove
fiktivne i stvarne kolege razlikuje od normalnog čoveka je nedostatak
empatije koja je uvek subjektivna, emaptije koja je nužna za opstanak
svake zajednice i pojedinca. Istorija, bliža ili dalja okolina, puna je
primera u kojim takvi pojedinci destabilizuju ili uništavaju zajednicu.
Ono što je nekad bilo nezamislivo sad se forsira i nagrađuje, postaje
maltene normalna pojava. Tako je, na primer, streljanje sto za jednog,
bio zločin bez presedana. Danas je to u sklopu posla jednog pilota koji
je video igricu zamenio bombarderom. Da je umesto Džokera bio bilo koji
drugi psihopata ne bi se videla razlika. Njega je društvo nadogradilo
novom dijagnozom koju Filips uvodi na mala vrata. Pre njega uradio je to
dvojac koji je stvorio Taksistu koji je očigledno jedna od Filipsovih
inspiracija. Dvojac Skorseze Šreder je u film i pop kulturu uveo
marginalca, ratnog veterana obololeog od vijetnamskog sindroma koji je
verovatno bio jedan od glavnih uzroka šizofrenije. Filips u svom Džokeru
uvodi fantazam koji nije isto što i šizofrenija iako joj je po
simptomima dosta sličan. Navodno je 2/3 čovečanstva šizofreno, potrebni
su pored genetskog nasleđa i određeni uslovi da bi se bolest razvila. Sa
fantazmom je drugi slučaj, on je normalna dečija bolest, jedna od faza
koju svako ima u svom odrastanju. Fantazam kao posledica trauma nije
ništa drugo nego beg deteta u svet mašte koji ga spašava od surove
stvarnosti. Poznato je da u svet mašte beže oni koji najviše stradaju od
nje. Putevi i stranputice su poznati, alkohol, film, droga...i to rade
ljudi koji su preležali fantazam. Oni koji nisu su doslovno u svom filmu
u kom glume i režiraju. Iznova i iznova preživljaju nešto što im se
desilo potpuno nesvesni situacije u kojoj se nalaze. Problem sa
fantazmom nije što nastaje, kao što se mislilo, rođenjem deteta. U
poslednjem javnom nastupu psihijatar V.Jerotić navodi podatak koji
pomera tu granicu. Nerođeno dete je itekako svesno okoline i odnosa u
porodici koji ga formiraju kao ličnost. Ako je ova teorija tačna, onda
je deo toga otkrio Filips preko Fleka iliti Džokera koji je, potuno
nevin, osakaćen pre nego što se rodio. Ako se još doda tome potpuno ludo
društvo bez empatije za pojedinca koji je zbog štednje samo trošak i
teret...pa Džoker nije slučajnost, postaje pravilo. Opet, on je za
razliku od svih ostalih, bez ikakvih ambicija da bude deo neke političke
partije ili pobune koju je nehotice proizveo trostrukim ubistvom. On je
u svom filmu u filmu u kom još nisam siguran da li su greške koje sam
primetio slučajne ili namerne. Na primer, sat kod psihijatra i
službenika u arhivi pokazuje isto vreme, dok gleda "Kralja komedije" De
Nira sa majkom dotična nestaje iz kreveta u sceni u bolnici. O kraju
filma u kom se Flek nalazi na dva mesta istovremeno (povređen na haubi i
u ulici iza bioskopa) da ne govorim. Sve to navodi na spekulaciju da u
stvari nisam gledao pravog Fleka od kog je nastao Džoker već nekog
sasvim drugog koji je ostavljen za nastavak filma. Klovn u ulici mi
izgleda dosta krupniji od Finiksa koji je izgubio dosta kilograma zbog
ove uloge. Još nešto u vezi kilograma, tako nešto nije uopšte lako i to
je uspelo nekoliko puta Bejlu koji zbog godina odustaje od takvih
transformacija. A Finiks, koji se ubucio i koji nosi ovaj film na
leđima, ne izgleda mi kao neko ko može da parira Bejlu. Uostalom, videće
se u nastavku da li je ovo razmišljanje naglas tačno.
Sve u svemu, više sam nego zadovoljan viđenim filmom o kom se može
napisati ne esej nego bar novela ili roman. Šalu na stranu, Filips je
snimio film koji se u mnogo čemu nalazi na ničijoj zemlji. Žanrovski,
ovo nije ni drama, ni komedija niti superherojski film. Ovaj Džoker mi
je po svojoj formi i subverzivnom delovanju bliži Taksisti i njegovom
svetu nego bio kom drugom Marvelovom (anti)junaku. <
Preneto iz dnevnika gledanja filmova.
Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2020 u 09:33
Matthew Mcconaughey Dallas Buyers Club?
Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2020 u 16:59
Stole Haringa piše:
Stole Haringa piše:
Reprizirao sam ovo što je T.Filips potpisao jer mi jedno gledanje nije bilo dovoljno da ukapiram šta sam u stvari gledao. Repriza mi je bila neophodna kao i vreme da razmislim malo o filmu koji je uvrnutiji nego što sam mislio. Pomenuti Filips je posle svog Mamurluka krenuo uzlaznom putanjom koja je počela filmom War Dogs koji poput Džokera kritikuje amerčki liberalni ekonomski model koji je slučaju jednog od ortaka dostigao svoj vrhunac stvorivši od njega superliberalnu ajkulu koju zanima isključivo svoja čeljust. Postoji tema u kojoj sam pisao o tome.
U Džokeru je Filips otišao još dalje, pružio mi je to zadovoljstvo da vidim formiranje i stvaranje pojedinca čiji je radikalni nihilizam doveden do krajnjih granica. Ne znam kako bih drugačije okarakterisao individuu koja nije ni liberal, ni famozni pripadnik četvrtog staleža koji bi, u pauzi između gledanja zadruge, trampio majku za mobilni. Flek iliti Džoker je hladnokrvni psihopata koji poput svoje sabraće racionalno sagledava situaciju i takvih ima na tone. Ono što njegove fiktivne i stvarne kolege razlikuje od normalnog čoveka je nedostatak empatije koja je uvek subjektivna, emaptije koja je nužna za opstanak svake zajednice i pojedinca. Istorija, bliža ili dalja okolina, puna je primera u kojim takvi pojedinci destabilizuju ili uništavaju zajednicu. Ono što je nekad bilo nezamislivo sad se forsira i nagrađuje, postaje maltene normalna pojava. Tako je, na primer, streljanje sto za jednog, bio zločin bez presedana. Danas je to u sklopu posla jednog pilota koji je video igricu zamenio bombarderom. Da je umesto Džokera bio bilo koji drugi psihopata ne bi se videla razlika. Njega je društvo nadogradilo novom dijagnozom koju Filips uvodi na mala vrata. Pre njega uradio je to dvojac koji je stvorio Taksistu koji je očigledno jedna od Filipsovih inspiracija. Dvojac Skorseze Šreder je u film i pop kulturu uveo marginalca, ratnog veterana obololeog od vijetnamskog sindroma koji je verovatno bio jedan od glavnih uzroka šizofrenije. Filips u svom Džokeru uvodi fantazam koji nije isto što i šizofrenija iako joj je po simptomima dosta sličan. Navodno je 2/3 čovečanstva šizofreno, potrebni su pored genetskog nasleđa i određeni uslovi da bi se bolest razvila. Sa fantazmom je drugi slučaj, on je normalna dečija bolest, jedna od faza koju svako ima u svom odrastanju. Fantazam kao posledica trauma nije ništa drugo nego beg deteta u svet mašte koji ga spašava od surove stvarnosti. Poznato je da u svet mašte beže oni koji najviše stradaju od nje. Putevi i stranputice su poznati, alkohol, film, droga...i to rade ljudi koji su preležali fantazam. Oni koji nisu su doslovno u svom filmu u kom glume i režiraju. Iznova i iznova preživljaju nešto što im se desilo potpuno nesvesni situacije u kojoj se nalaze. Problem sa fantazmom nije što nastaje, kao što se mislilo, rođenjem deteta. U poslednjem javnom nastupu psihijatar V.Jerotić navodi podatak koji pomera tu granicu. Nerođeno dete je itekako svesno okoline i odnosa u porodici koji ga formiraju kao ličnost. Ako je ova teorija tačna, onda je deo toga otkrio Filips preko Fleka iliti Džokera koji je, potuno nevin, osakaćen pre nego što se rodio. Ako se još doda tome potpuno ludo društvo bez empatije za pojedinca koji je zbog štednje samo trošak i teret...pa Džoker nije slučajnost, postaje pravilo. Opet, on je za razliku od svih ostalih, bez ikakvih ambicija da bude deo neke političke partije ili pobune koju je nehotice proizveo trostrukim ubistvom. On je u svom filmu u filmu u kom još nisam siguran da li su greške koje sam primetio slučajne ili namerne. Na primer, sat kod psihijatra i službenika u arhivi pokazuje isto vreme, dok gleda "Kralja komedije" De Nira sa majkom dotična nestaje iz kreveta u sceni u bolnici. O kraju filma u kom se Flek nalazi na dva mesta istovremeno (povređen na haubi i u ulici iza bioskopa) da ne govorim. Sve to navodi na spekulaciju da u stvari nisam gledao pravog Fleka od kog je nastao Džoker već nekog sasvim drugog koji je ostavljen za nastavak filma. Klovn u ulici mi izgleda dosta krupniji od Finiksa koji je izgubio dosta kilograma zbog ove uloge. Još nešto u vezi kilograma, tako nešto nije uopšte lako i to je uspelo nekoliko puta Bejlu koji zbog godina odustaje od takvih transformacija. A Finiks, koji se ubucio i koji nosi ovaj film na leđima, ne izgleda mi kao neko ko može da parira Bejlu. Uostalom, videće se u nastavku da li je ovo razmišljanje naglas tačno.
Sve u svemu, više sam nego zadovoljan viđenim filmom o kom se može napisati ne esej nego bar novela ili roman. Šalu na stranu, Filips je snimio film koji se u mnogo čemu nalazi na ničijoj zemlji. Žanrovski, ovo nije ni drama, ni komedija niti superherojski film. Ovaj Džoker mi je po svojoj formi i subverzivnom delovanju bliži Taksisti i njegovom svetu nego bio kom drugom Marvelovom (anti)junaku. <
Objavio: Stole Haringa
Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2020 u 17:12
Od šizofrenije i sličnih boleština obole nesretnici koji imaju određene uslove za to. Džoker je, poput mnogih, zeznut pre rođenja. Krivo je društveno uređenje, džungla u kojoj živimo, divlje društvo koje stvara divljake. Pa sad ti viči, budi nasilan ispred trudnice i male dece, prebacuj joj što će roditi žensko itd.
Filips je iza sebe ostavio minsko polje na ničijoj zemlji a nešto mi govori da će se neke mine(teme) tek aktivirati. Voleo bih da to bude pre završetka najavljenog nastavka.
Datum objave: 10.Veljaca/Feb.2020 u 19:12
Joaquin Phoenix je imao tu sreću da bude izabran za glavnu ulogu u ovom filmu. Najbolji film njegove karijere ovenčan Oskarom. A imao je i vrlo loših filmova/priča. * ali, scenario filma (psihološki triler i studija slučaja) je glavni krivac za ovaj Oskar, da nije Hoakin neko drugi bi to pretočio u Oskara.
** nijedan film nije apsolutno savršen pa nije ni ovaj, ali su mu vrline brojnije od mana. Film realno ima više delića mozaika iz drugih filmova, ali je presedan u crno-belim stripovskim filmovima. Ili jedan od presedana.
Datum objave: 12.Veljaca/Feb.2020 u 22:41
Nagradna igra "Pronađi Joker-a".
Objavio: beogradski
Datum objave: 23.Travanj/Apr.2020 u 17:58
Joaquin Phonex kao Joker odličan. Film takođe. Vratio bih se na glavnog aktera koji je maestralno odglumeo i iako ne patim i ne pratim nagradu Oskar, neka je Joaquin dobio. Zaista odličan film, sviđa mi se kako je urađen. Samo mislim da ne bi trebalo da se snimi 2 deo o kome se špekuliše.