Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=91225 Datum ispisa: 04.Lipanj/Jun.2026 u 23:15 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Once Upon a Time in Hollywood (2019)Objavio: vito-belucci
Tema: Once Upon a Time in Hollywood (2019)
Datum objave: 10.Studeni/Nov.2018 u 19:25
Ovakva glumačka postava plus QT ...
Odgovori: Objavio: baho
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2019 u 11:20
Ovi pacijenti su najbolji...
Film izlazi 9.8.2019.
-------------
https://forum.titlovi.com/get_last_post.asp?TID=89431" rel="nofollow - >> Prijave za narednu partiju sela << Klikni slobodno. Ne ujedamo (osim kad smo vukodlaci).
Objavio: bojan969
Datum objave: 22.Svibanj/May.2019 u 11:22
Objavio: Boozywoozy
Datum objave: 27.Srpanj/Jul.2019 u 19:49
poipoipoip piše:
Gdje je ili kad će titl?
Ubrzo gospodine. Jel zelite nesto da popijete dok cekate ?
-------------
Nije siromah onaj koji ima vec onaj koji nema !!!
Objavio: IgaBiva
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 11:03
A, šta je hteo da postigne? Osim falsifikovanja istorijskih činjenica. Molim da me se prosvetli...
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 16:45
Objavio: drakic
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 18:47
Definitvno je podelio publiku. Iz iskustva znam da ne treba verovati recenzijama (i pozitivnim i negativnim) zasnovanim na tudjim ocekivanjima. Ja cu ga svakako pogledati pa presuditi.
------------- Ako je Bog stvorio coveka, onda ga je AK-47 ucinio istim! http://www.fenix-igma.rs" rel="nofollow - Visit me!!!
Objavio: direktnojug
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 19:09
Jedan od onih koji će do pojedinih dopreti nešto kasnije...
Objavio: vrlodobardan
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 19:38
Cuti i pokrij se usima.
------------- vrlodobardan
Objavio: denamo
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 19:47
Jedno je napisati svoje mišljenje, opisati utiske nakon odgledanog filma. Jedno je i napisati što ti se u filmu nije svidjelo, opisati i kako bi ti kao amater to uradio drugačije, brže, sporije, kraće, dinamičnije, ali za napisati "ovde nema priče, Once Upon a Time ... in Hollywood jeste baš loš film!" potrebno je ili biti dosta priznatija manga u svijetu filmske kritike, onakva kakva se ne bi posramila stati pred jednog Tarantina, ili pak netko tko ne vidi liniju gdje navodno mišljenje prelazi u domenu neukusnog, amaterski samodopadljivog i drskog.
Objavio: vinko77
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 20:57
Meni se film svideo. Zabavan je kako Tarantinov film zna da bude, sve scene su odrađene savršeno i soundtrack je takođe na očekivano visokom nivou. Na momente deluje kao da je film jedan nostalgičan vizuelni omaž Holivudu od pre 50 godina. Tu je još jedan Tarantinov specijalitet: izvlačenje zaboravljenih glumačkih zvezda iz naftalina što je ovaj put uradio dajuću ulogu Luk Periju.
Što se radnje tiče, jedna tragedija je prikazana holivudski bajkovito i to na izuzetno politički nekorektan način koji se može posmatrati i u svetlu aktuelne situacije u Americi. 160 minuta mi je proletelo i samo to bi bilo dovoljno da ga preporučim.
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 22:21
Bas taj kraj je najvise uslovio ukupnu ocenu. Nazalost, zivimo sve vise u svetu gde neki novi dripci pisu neku novu istoriju po svom nahodjenju. A, kolone neobavestenih klinaca prihvataju zdravo za gotovo ono sto im trendseteri serviraju. Ko će se uipste setiti da je trudna Sheron brutalno iskasapljena od strane bande ludaka, ako tamo neki Quentin kaze da nije? Ne mogu tako da se mesaju babe i zabe. Ako je film zasnovan na istinitim dogadjajima, onda tu nema mesta prekrajanju cinjenica. Mogao je Kventin da da izmisljena imena svojim likovima, i onda bi sve imalo smisla. Ovako je jeftina propaganda...
Objavio: Gewehr98
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 22:28
Kraj priče.
Objavio: alex-din
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2019 u 23:54
IgaBiva piše:
Bas taj kraj je najvise uslovio ukupnu ocenu. Nazalost, zivimo sve vise u svetu gde neki novi dripci pisu neku novu istoriju po svom nahodjenju. A, kolone neobavestenih klinaca prihvataju zdravo za gotovo ono sto im trendseteri serviraju. Ko će se uipste setiti da je trudna Sheron brutalno iskasapljena od strane bande ludaka, ako tamo neki Quentin kaze da nije? Ne mogu tako da se mesaju babe i zabe. Ako je film zasnovan na istinitim dogadjajima, onda tu nema mesta prekrajanju cinjenica. Mogao je Kventin da da izmisljena imena svojim likovima, i onda bi sve imalo smisla. Ovako je jeftina propaganda...
Ti si baš pogrešno shvatio sve u vezi filma. Jeftina propaganda? Propaganda čega? Nije se desilo ako Kventin kaže da nije? Kventin, koji je najpopularniji živi zaljubljenik u film i koji to plasira i potencira u bukvalno svim svojim filmoviva, na ovaj ili onaj način....
Elem, SPOILERS AHEAD (ne znam kako se stavlja Spojler opcija na ovom sajtu, ako je ima, sorry):
[SPOILER]Film je omaž jednom prohujalom dobu Holivuda, oličenom kako u nevinosti i lepoti jedne Šeron Tejt, tako i vremenu velikih filmskih zvezdi, čija je karijera krenula nizbrdo i trnovitim putem (Di Kaprio), kao i činjenici da je opčinjenosti hipi-pokretom upravo zbog masakra Tejt i njenih prijatelja došao nasilan kraj. Zbog toga ima toliko scena sa muzikom 60-ih, reklamama, vestima i ostalim što se čuje sa radio stanica, gomile referenci na popularne filmove, knjige, TV-serije i masu drugih stvar iz tog perioda. Čitavi višeminutni pasaži u kojima likovi (pre svega Pit) voze kolima po bulevarima i trgovima na kojima sa svih strana blješte znaci, reklame, posteri, i ostalo što je karakterisalo Holivud 60-ih. Kventin je po tom pitanju kako malo dete u prodavnici slatkiša, jednostavno voli da onaniše na pop-kulturu u najširem smislu iz nekih prošlih vremena, i to i sa merom i bez mere gleda da ugura u praktično sve što radi, a ovde se oko toga praktično vrti ceo film. Drugo, gomila scena počiva ili na interpretaciji stvarnih događaja u filmu, ili je iskorišćeno kako bi se dodatno razvili i objasnili likovi, odnosno njihove akcije u daljem toku radnje. Fajt između Brus Lija i Pita, npr., je zasnovan na stvarnom fajtu između Lija i jednog od kaskadera sa snimanja Green Horneta, sa kojim je posle Li postao dobar prijatelj (Brus je inače bio notorno poznat po tome što je voleo da se hvali svojim veštinama, i stalno provocirao druge da mu izađu na crtu). U narativu filma, sa druge strane, ta scena je potrebna da bi se ustanovilo da je Bred Pitov lik opasan baja koji zna da se šiba, što ima svoj pej of u finalu (kao i naizgled predugačka scena hranjena kera u prikolici, koja postavlja dve važne stvari za njegov lik: živi skromno jer je i njemu karijara na nizbrdici, i ker je dobro dresirana mašina koja sluša svog gospodara, što će se isplatiti u finalu). Scena na ranču, npr., takođe je zasnovana na stvarnim događajima, kad je jedan kaskader koji se zadesio tamo u poseti vlasniku, zapravo i ubijen od strane Mensonovih sledbenika (u filmu je to ubačeno da bi se nagovestilo da na toj farmi ne živi gomila musavih hipika koji kradu bogu dane, već da tu ima nečeg mračnijeg ispod površine). Pa scene sa Di Kapriom koji odlazi na rad u Italiju, što je bila praksa pojedinih svenulih bivših zvezda da nekako ostanu kurentni u industriji, iako su morali da snimaju filmove u inostranstvu kojima i nisu bili oduševljeni i sl. Bukvano svaka scena u filmu ima važno značenje ili postavlja pozornicu za neki efektni pej-of na kraju (da ne spominjemo genijalne scene sa Di Kaprijevih snimanja vesterna, u kojima se njegov lik iz petnih žila trudi da pobedi svoje nesigurnosti i da se dokaže kao kvalitetan glumac, i to pre svega samom sebi a onda i ostalima. I na sve to dolazi fenomenalan kraj. U jednom trenutku sam pomislio "šta bre ovaj blesavi Kventin radi, zašto menja ishod jedne takve tragedije", bukvalno sam se smorio jer je film sjajno vozio do tada, i onda mi je u sekundi sinulo šta u stvari pokušava da uradi (mislim da je bio u pitanju kadar kad je Pit završio na podu i počeo da se rve sa Teksom). Šeron Tejt je anđeo, sigurna na brdu iznad sa svojim pritaljeima, a teret nasilja podneće Pit i Di Kaprio, jer je Tarantino na taj način želeo da zaštiti duh tadašnjeg Holivuda i ere kojoj se toliko divi. Finalni kadar je s toga jedan on najefektnijih bitter-sweet momenata na filmu u skorijoj istoriji filma: Di Kapriov lik se, čini se, izvukao iz svoje krize i vrata slave su mu ponovo otvorena (i simbolično i bukvalno, s obzirom da stoji na ulazu stana iz kojeg dopire svetlost), Šeron i prijatelji su živi i zdravi (i do tog trenutka zapravo nesvesni drame koja se dešavala kod komšija), a onda sledi hladan tuš u vidu naslova filma koji se pojavljuje (Sintagma Once upon a time... je standardan način na koji počinju bajke u zapadnoj kulturi), jer se sve to zapravo i nije desilo, i jer je stvarnost bila mnogo surovija od toga. Film je, s toga, Tarantinova bajka kojom je hteo da sačuva jedno slavno doba od sila koje su je u stvarnosti uprljale i promenile zauvek.[/SPOILER]
Predlažem i review na Redlettermediji također, https://www.youtube.com/watch?v=cPR43PhX6PE" rel="nofollow - https://www.youtube.com/watch?v=cPR43PhX6PE , deo u kojem govore o Mensonovim sledbenicima ima sjajnu poentu (time što su u filmu predstavljeni kao nesposobni kreteni, režiser im je oduzeo moć koju su imali kao oličenje zla). Mislim da bi se svako složio da je poslednje što je "trendseter" Tarantino hteo ovim filmom je da nekim neupućenim klincima servira svoju verziju događaja....
Eto, ukratko zašto se meni film lično jako dopao :)
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2019 u 12:52
Zanimljivost za domacu publiku je insert iz filma Partizani https://www.imdb.com/title/tt0071973/
Objavio: noxovac93
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2019 u 15:51
Ovo nije istorijski precizan film, ovo je film koji koristi istorijske licnosti da isprica svoju pricu kao Inglorious Basterds. Hitler sigurno nije izresetan u Parizu... Drzi se Marvela, Misko Bilbija.
Objavio: cersei
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2019 u 16:50
još jedan link za pirateriju u ovoj temi (i sajtu) i adio brale
pravila sajta svi mogu pročitati
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2019 u 17:38
Izvinjavam se,nece se ponoviti.
Objavio: direktnojug
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2019 u 22:43
Objavio: mephisto1985
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2019 u 00:43
Zadnji dobar Tarantinov film je bio Deathproof .Sve posle toga katastrofa.
Objavio: LeeLoo(-_-)
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2019 u 11:57
IgaBiva piše:
Ali on je to uradio i sa Inglorious Basterds, no? Prekrojio je istorijske činjenice u njemu prihvatljiviji ishod, kao bajka an kraju, kako bi voleo da se završilo. Zato meni kraj i nije tako velika stvar niti, da budem iskrena, super uvredljivo- znam da je sestra Tate-ove bila konsultovana i dala zeleno svetlo za ovu verziju. Ono što jeste za zameriti jeste to, (što je meni upečatljivo za ostale adaptacije, dramske prikaze i verzije priče o tom nesrečnom događaju) ni Tarantinova ne fokusira toliko na Sharon Tate. Njen lik u filmu mi je asolutno neistražen, nema dubinu... ono baš kao nešto lepo, šareno, prijatno za gledati i to je sve. Za razliku od ostalih likova u filmu, ona je samo ukras. A ako klinci uče istoriju iz Tarantinovih filmova i uzimaju ej kao istinu, čija je to sramota zapravo?
Deo sa Bruce Leejem- Tarantino je postao poznat kad su stvari kao politička nekorektnost, neosetljivost i slučajni rasizam bili nešro što kritičari previde, a publika oprosti i ne primeti. Do sad je trebao naučiti, shvatiti ono na šta su mu kritičari pokušali ukazati i kod prethodnih filmova ili se bar zapitati da li bi to moglo biti problematično. Brad Pitt jeste i na njegov zahtev, scena je izmenjena. Ja sam pomalo ispratila tu situaciju i Tarantino je branio njegov prikay Leeja time što je glumac u stvarnom životu bio zaista arogantan. Ali, ono što je problem za veliki broj kritičara, pa čak i one koji su poznavali Leeja takođe, nije da li je to tačno u činjeničnom smislu, nego to smatraju kultorološki neosetljivim jer azijati nemaju puno filmskih ikona i idola, pa pokazati jednu od njih u ne baš sjajnom svetlu možda i nije bila dobra ideja.
Objavio: alterego
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2019 u 13:12
vrlo dobar 7.5/10
Objavio: Bad Spenser
Datum objave: 21.Kolovoz/Aug.2019 u 12:08
IgaBiva i nije i jeste u pravu za Tarantina. Tarantino je odličan režiser, ali ume da ukrade tuđe ideje (mada svi to rade) i zna pretera sa dužinom filma i smori gledaoce. Film ću pogledati pa ću opet napisati komentar, ali nadam se da Tarantino nije stvarno toliko zeznuo ovaj film (kao što ga je IgaBiva nahvalio).
Objavio: Gewehr98
Datum objave: 21.Kolovoz/Aug.2019 u 12:09
[SPOILER]Nakon što sam odgledao film, mislim da ne treba ovoliko da se pljuje. Komentar neke gospođice dok je izlazila iz bioskopa je bio "Film je katastrofa. Ne kontam ga, ali je katastrofa." Film je okej. Vidi se da Tarantino nije imao potpunu slobodu tokom pisanja scenarija. Pa je završio film tako što ker raskida dvoje hipika i Leo spali likušu u bazenu, i posle toga, samo ode na zabavu kod trudne Šeron Tejt. I kraj. Neko ne voli ovakve filmove, pa ne znam što imaju potrebu da ga toliko pljuju. Ima dosadnih trenutaka (ili mi se čini pošto je film počeo oko 21h, pa mi se spavalo). U svakom slučaju, vredi pogledati.[/SPOILER]
Objavio: Kokonino12
Datum objave: 21.Kolovoz/Aug.2019 u 23:15
Film je ok, nije njegov najbolji, ali je dobar, radnja je ok, i kad očekuješ kraj kakav je u stvarnosti bio, pojavi se ovo i to je to, zato su njegovi filmovi gledani, to je Tarantino, ako to ne shvatate bolje ni nemojte gledati njegove filmove, jedina zamjerka filmu je scena iz filma Partizani koji je snimljen 1974 , a radnja filma je smještena u 1969
Objavio: alex-din
Datum objave: 22.Kolovoz/Aug.2019 u 08:47
Kokonino12 piše:
Film je ok, nije njegov najbolji, ali je dobar, radnja je ok, i kad očekuješ kraj kakav je u stvarnosti bio, pojavi se ovo i to je to, zato su njegovi filmovi gledani, to je Tarantino, ako to ne shvatate bolje ni nemojte gledati njegove filmove, jedina zamjerka filmu je scena iz filma Partizani koji je snimljen 1974 , a radnja filma je smještena u 1969
Objavio: padrino97
Datum objave: 22.Kolovoz/Aug.2019 u 22:55
Moram priznati da su recenzije filmova ovde obično veoma, veoma loše. Posebno kad recezent ne shvati poentu filma i nazove ga "besmislenim". I to ne samo za ovaj film, već generalno. Činjenica je da je ovo jedan od slabijih uradaka ovog režisera, ali nikako besmislen niti loš - da ne dubim, možda bi valjalo jedino da ove recenzije budu smislenije i da prođu neku proveru pre nego što se postave.
Objavio: srkist
Datum objave: 28.Kolovoz/Aug.2019 u 11:26
Na ovu, pa i mnoge druge ovdašnje recenzije, nemam posebnih zamerki. Potpuno sam saglasan sa "...predugačak, scenaristički i žanrovski neodređen... tek obična dramedina... povremeno, ispliva neka već standardna Tarantinova "igrarija", ali sve to je premalo i "već viđeno"...
Neodređeno, nasumično, suvišno... Da nije stare slave, odabrane glumačke ekipe, nasilne promocije i hvale, iščekivanja spektakla od dugo bezidejne industrije zabave (posle "Godzilla: King of the Monsters" samo odmahujem glavom), smatram da (ni) ovaj film nije vredan pažnje, svakako ne one koja mu se poklanja.
Objavio: titlovi.com
Datum objave: 28.Rujan/Sep.2019 u 23:46
Prevod je uradio pantel 👍
Objavio: Diana0000
Datum objave: 24.Studeni/Nov.2019 u 18:17
iako su kritike dosta negativne, meni se film svidio
Objavio: gecmali
Datum objave: 24.Studeni/Nov.2019 u 19:48
iako inače volim tarantinov stil ovaj film mu je očajan,predug i prespor bez sadržaja i smisla,mislim da ga ne pljuju jedino kritičari koji se boje da ne ispadnu glupi jer ne kuže kao dublji smisao
Objavio: zvonko3333
Datum objave: 24.Studeni/Nov.2019 u 20:50
ocena 6/10
Datum objave: 24.Studeni/Nov.2019 u 21:12
ja bih mu dala 7/10
Objavio: nsbistrik
Datum objave: 25.Studeni/Nov.2019 u 14:08
Katastrofa!
Objavio: bgvracar
Datum objave: 28.Studeni/Nov.2019 u 11:07
Uh, dobro je. Šeron Tejt je ipak živa i zdrava iako sam pola života pogrešno mislio da je istranžirana u onom naletu Mensona i njegovih stondiranih kurava.
Ista je meni lično, bila najbolja cica Holivuda 60-ih.
Objavio: Freak37
Datum objave: 29.Studeni/Nov.2019 u 01:45
Meni ovaj Tarantinov film nije ostavio neki poseban utisak.
Objavio: bokidante
Datum objave: 01.Prosinac/Dec.2019 u 22:27
Film mi i nije nešto sjeo, ali vrijedi ga pogledati zbog Brendi, kako ih razbucava na kraju filma!
Objavio: time
Datum objave: 02.Prosinac/Dec.2019 u 00:04
Slažem se sa ocenom 6/10. Ja sam odgledao film zbog dva glavna glumca i pitam se zašto oni, pošto su priznato slavni, nisu odabrali neki bolji scenario i napravili dobar i zanimljiv film za nas jadnike koji stalno očekujemo nešto dobro a stalno dobijamo 6/10.
Objavio: 2b0rn0t0b
Datum objave: 10.Prosinac/Dec.2019 u 11:10
@ alex-din
Izvanredan post, svaka čast!
Moja pohvala odnosi na ceo tvoj post, pogotovo na deo sakriven znakom za spojlere. Izvanredno objašnjeno i zaista se nema šta dodati. Iz istovetnih razloga se film i meni dopao.
Mislim da je najveći "problem" sa percepcijom ovog filma u samom očekivanju gledaoca od njega. Tarantino nas je navikao na svoj tip filma prepunog akcije i dešavanja, tako da se "Bilo jednom u Holivudu" doima kao film oslobodjen od prave radnje, kao da život jednog glumca i njegovog prijatelja/dublera, kaskadera to nije.
Za mene je film bio pravo osveženje i uživao sam u svakoj sceni. Dva sata i četvdeset minuta čistog zadovoljstva.
Objavio: titlovi.com
Datum objave: 15.Prosinac/Dec.2019 u 23:35
Prijevod je uradio i darcassan 👍
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 16.Prosinac/Dec.2019 u 07:56
Publici su potrebni filmovi ovog tipa i ako ga je Tarantino uradio.Jednostavno film je zabavan, pogledajte ga ali ne ocekujte spektakl.
Objavio: Lovr0
Datum objave: 16.Prosinac/Dec.2019 u 15:53
Ja zadovoljan s filmom pogledo bi ga jos puno puta i hocu.
Objavio: Mizi
Datum objave: 16.Prosinac/Dec.2019 u 17:12
Kada su članovi Mensonovog kulta bili likvidirani, tada sam se oduševio.
Objavio: beogradski
Datum objave: 18.Prosinac/Dec.2019 u 15:56
Bzw se ponavljati da je Q.T. uhvatio na Pulp Fiction i Reservoir Dogs i da nakon ta dva filma on luta luta i luta i igra se a film nije igracka. Iznenadio me jos za neke stvari i to opet u negativnom smislu. Ali opet ono, ko je gledao njegove filmove,, odgledace i ovaj, ali kome nije poznat nacin rada ovog rezisera onda neka izbegne. Zaista je preterao ovoga puta.
Objavio: Filaret
Datum objave: 20.Prosinac/Dec.2019 u 02:13
Najbolji film ove godine, za moje pare naravno.
Kad ti neko kaže, da, znam šta je bilo te noći i kako je prošla Šeron Tejt, ali Holivud je fabrika snova i ja sam Kventin Tarantino, bogami treba ga ozbiljno shvatiti.
Romantično tumačenje odaje počast Holivudu pre Vijetnama, Mensona i ističe Šeron u bioskopu kao zaista fenomenalnu scenu.
Političko tumačenje ide dublje, pare koje je Džon Vejn dobio za snimanje patriotskih pizdarija i rasizam kao dozvoljena igrica tog vremena provejava iz svakog usputnog narativa, od hipi kampa, preko obračuna sa Brus Lijem, do tako omiljenog bacača plamena koji se eto svakom pravovernom kauboju nađe pri ruci kad zatreba.
I sve okej, savršeno spakovano. Malo ko to može.
Objavio: Bad Spenser
Datum objave: 28.Prosinac/Dec.2019 u 18:56
Malo me iznervirao film, ali je dobro urađen, ipak nije loše ispalo. Bred Pit odlično odigrao, ostali dosta prosečno. Gledljivo ostvarenje, 8/10.
Objavio: 2b0rn0t0b
Datum objave: 04.Sijecanj/Jan.2020 u 02:41
Odličan film, jedan od najboljih filmova 2019. godine, koja i nije bila tako loša. Bilo je dobrih filmova da se pogleda.
Mislim da je "problem" sa ovim filmom, pored nerazumevanja njegove poruke, naše očekivanje od Tarantina. Postavio je sam sebi visoke standarde. umeo je da pakleno raspali maštu gledalaca svojim bravuroznim scenarijima i akcionim scenama. Ali, umeo je i ranije da napravi mirniji i dramskiji film, kao npr Džeki Braun, koji jako volim.
Moram priznati da me je onakva recenzija Igi Bive prenerazila, a da je pogrešna uverio sam se posle gledanja filma, koji je fantastičan.
Za mnoge je Tarantino "upalio" tek u poslednjih pola, a ja sam uživao u svih 2 sata i 40 koliko je trajao. Jedan fiktivni tok junaka i dešavanja ukrstio je sa realnom situacijom i likovima, i opet je pobedio Tarantino! Genijalan kraj me je raznežio i rastužio.
Film je zaista jedno sentimentalno ljubavno pismo Holivudu i jednom vremenu nevinosti i naivnosti koje se ni Holivudu, a ni nama više neće i ne može ponoviti. Razumeti kraj kao falifikovanje istorije je tako nemaštovito, a barem su Tarantino i mašta stari drugari.
izvanredan film, malo sporiji i naizlged bez radnje, ali pozitivan, vedar i prepun sjajnih detalja i epizoda.
Objavio: yolix83
Datum objave: 04.Sijecanj/Jan.2020 u 11:25
Stvarno ne kontam te istoričarske čistunce inače a pogotovo u filmovima koji nemaju namjeru uopšte da budu istorijski precizni kao što je slučaj kod Tarantina.
Pratim dugi niz godina fb stranicu Brs Lija koju vodi njegova kćerka Šenon. Ona je bila toliko ogorčena kako je Brus prikazan, pisala kako on nije bio takav i provela je dane djeleći linkove negativnih kritika na film. To mogu da razumijem, kćera mu je i očekivano je da emocije ovladaju njom. Ali ne kontam ove ostale, koji su kao uvrijeđeni....
Meni lično kraj je bio predvidiv jer sam očekivao da se Tarantno na*ebe keve Mensonovoj familiji isto kao što je isto uradio Hitleru u IB. Samo sa čekao da vidim kako. I nije mi bio dosadan film, nije mi bio nijedan njegov film dosadan, u svakom vidim ljubav prema filmovima i čak kad film ne funkcioniše kao cijelina ja nađem neke djelove koji mi se sviđaju.
Svi nešto oduševljeni Bred Pitom, meni se svidio Leo kako je odglumio. Scenu kad zaboravlja tekst je odlično dglumio. Još su ovdje, čini mi se malo isjekli, cijela mi je bila bolja.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Objavio: puppet_master
Datum objave: 11.Sijecanj/Jan.2020 u 00:51
Praznik, film ovaj, za mene tj...gledah ga četiri puta, za sada. 🙂
Objavio: Stole Haringa
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 02:43
Odgledao sam najzad dobar Tarantinov film. Zabludeli genije mi je
ponudio dobru i nezaboravnu vožnju na svom, ne samo filmskom,
nostalgičnom putovanju. Negde sam pročitao da je ova filmska bajka
njegov osvrt na detinstvo i događaje koji su ga oblikovali kao ličnost i
stvaraoca. Ne znam i ne želim opširno da ulazim u analizu njegove
ličnosti i minulog rada. Znam da se poput Građanina Kejna otvorio i da
poput njega još uvek traži svoj "ružin pupoljak". A on se nalazi negde u
zlatnom dobu Holivuda koji je doživeo svoj klimaks slomom velikih
studija i sveprisutnih medija poput radija i televizije koji neprimetno
bombarduju svet glupim reklamama. Od nečeg mora da se živi, to se
najbolje vidi na kraju filma.
Da ne gnjavim
mnogo, Tarantino je seo u vremeplov i majstorski pomešao činjenice i
fikciju koju je obogatio naizgled sporednim i nebitnim detaljima koji su
dobar i ozbiljan test iz opšte kulture. Meni se lično dopada njegov
izbor muzike i reference koje radoznalim ljudima mnogo znače. U ovom
filmu je to konkretno na knjigu Reja Bredberija Ilustrovani čovek koji
je doživeo svoju ekranizaciju. Film sam gledao kao klinac i zaista je
vreme da osvežim memoriju ne samo tim filmom već i Pozorištem
R.Bredberija, serijom koja je pravi filmski dragulj. Kad se tome dodaju
dobri glumci i stari, provereni asovi koji uhlebljenje mogu da nađu samo
kod Tarantina i još nekolicine reditelja...Pa sreći nema kraja. Sreći
zaista nije bilo kraja jer je Tarantino obrnuo servu i film umesto na
priči izgradio na karakteru dva fiktivna lika oko kojih gravitiraju
stvarni ljudi koji su, iako zaboravljeni, uticajni u svom i današnjem
vremenu.
Da ne dužim, Tarantino je u svom
pretposlednjem filmu (najavio je 10 filmova posle kojih ide u penziju)
prešao na viši nivo koji mi se dopada i na koji ipak imam zamerke. Do
sada se hranio tuđim filmovima, sad je prešao na filmadžije i njihov
život i rad. Zamerka se odnosi na sprdanje sa B.Lijem koji nije ništa
drugo nego praznoglavi hvalisavac koga je mogao da sredi bilo koji
kaskader koji se našao u blizini. Ipak je on bio višestruko nadaren,
nije bio samo šibadžija kome niko nije mogao ni da prismrdi blizu, bio
je filosof koji je pomerio filmske granice. Mislim da znam uzrok
Tarantinovog animoziteta i to je takođe neka druga priča.
Mislim da je ovo, bar za mene, najbolji Tarantinov film koji uprkos
lakoj i brzoj komunikaciji sa gledaocima, ipak nije za svakog. Većina
gledalaca zna vrlo malo ili ništa o starom Holivudu i šezdesetim u kojim
je posejano seme iz kojih su nikli plodovi koje sad konzumiramo.
Preporuka.
Preneto iz Dnevnika gledanja filmova.
Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 15:06
Kako je nastao ovaj film...? Kventin je u nadi da će napokon, bar još jednom posle izvanrednog "Pulp"-a, smešnog i zabavnog "Dusk"-a, nerealnog i tugaljivog "Bill"-a, naivnih "Proof" i "Djanga"... popio litar viskija, litar tekile, ušmrkao vanglu praha i napisao "Once".
Mislim da je ovo daleko ispod očekivanja. Scenario se može prepričati u... 3 (tri) rečenice. I na kraju filma se gledalac pita "Koj moj sam potrošio vreme na ovo?" Da treba predznanje o nekom filmu, onda bi bilo bolje da u uvodu ili na kraju pusti neke fakte.
Film je pravolinijski. Omatoreli Pit i ubedljivi, samodovoljni i narcisoidni Di Kaprio. Film o glumcima i snimanju filmova nisam nikad gotivio, jer je to previše glumačke "harizme" za jedan film. Napete scene koje ne vode nigde, nepovezanost, skokovi, ženska stopala,...
Leo je odlično odglumio ali čini mi se ne za Oskara uz ovakav bulšit scenario. Pit je solidno odradio ali opet bio je ograničen kao terasa svojom ulogom. Margot je apsolutno epizodna, besmislena i usputna uloga ovde, daleko od Oskara. A lik i (ne)dela Polanskog su u zanemarljivim mikročesticama.
Šta ti je demokratija 1969. Držiš bacač plamena u šupi. A glupe scene sa nacistima su omaž "Bastardsima".
Jedna fina 5,0 od mene/nas. A i to je previsoko za viđeno. Ko pogleda biće razočaran, ko ne pogleda neće mnogo propustiti u životu a uštedeće 2,5h. Od mene - antipreporuka za ovaj film.
* gledao sam u društvu i jednoglasni smo u vezi ocene.
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 15:20
Stole Haringa piše:
Mislim da je ovo, bar za mene, najbolji Tarantinov film koji uprkos lakoj i brzoj komunikaciji sa gledaocima, ipak nije za svakog. Većina gledalaca zna vrlo malo ili ništa o starom Holivudu i šezdesetim u kojim je posejano seme iz kojih su nikli plodovi koje sad konzumiramo.
Slažem se bata Stole da Ameri vrlo verovatno imaju drugačiju a možda i tačniju percepciju ovog filma. Holivud je uvek čini mi se bio pionir u "novotarijama". LGBT tematika se pojavila prvo tu. Lolita (film i knjiga) je hvaljena kao Sveto pismo Holivuda a reč je o klasičnoj pedofiliji. Sredovečan čovek, intelektualac 40+ godina se zaljubljuje u devojčicu od 12 godina. I na kraju vodi ljubav sa njom. U knjizi ima 12 a u filmu oko 14 godina da se ne bi publika zgranula. Glumica (Sue Lyon) u filmu ima 16 godina. Šta reći?
Ovaj film je definitivno samo za velike fanove Kventina Tarantina. Nisam jedan od njih.
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 18:08
Danilo-Naissus piše:
Holivud je uvek čini mi se bio pionir u "novotarijama".
Ovo je netočno. Rijetko je bio pionir u bilo čemu osim dvije stvari:
1. U umlaćivanju para u nešto što bi bilo procijenjeno kao pun pogodak za "wide audience", a što bi na kraju dovelo do bankrota studija.
2. Rimejk, ribut ili originalna ideja? Može, može, možda.
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 18:35
JoxerTM piše:
1. U umlaćivanju para u nešto što bi bilo procijenjeno kao pun pogodak za "wide audience", a što bi na kraju dovelo do bankrota studija.
2. Rimejk, ribut ili originalna ideja? Može, može, možda.
1.Pare, pare i samo pare. 2. Obavezno, poželjno, retko kad.
Edit: Lična ocena: 2,0 (samo zbog glume i scene. Kod glume izuzimam Margot jer je fikus u filmu i na posteru filma, tj. glumi samo svoj lik ST).
"I da hoću, ne mogu da spojlujem ovaj film koji niko ne bi gledao ni u pozorištu da ni je zvučnog KT brenda." - par komentara sa IMDB-a.
Negde sam pročitao da je ovo satira i podsmeh Holivudu koji je izgubio kriterijume za kvalitetan film. Ako je to tačno, bolje da nije ni snimao ovu "satiru" - bez radnje, zapleta i raspleta. Solidna gluma dvojice glavnih junaka, katastrofalan scenario. Ustvari, scenario ne postoji.
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 20:48
Danilo-Naissus piše:
Stole Haringa piše:
Mislim da je ovo, bar za mene, najbolji Tarantinov film koji uprkos lakoj i brzoj komunikaciji sa gledaocima, ipak nije za svakog. Većina gledalaca zna vrlo malo ili ništa o starom Holivudu i šezdesetim u kojim je posejano seme iz kojih su nikli plodovi koje sad konzumiramo.
Slažem se bata Stole da Ameri vrlo verovatno imaju drugačiju a možda i tačniju percepciju ovog filma. Holivud je uvek čini mi se bio pionir u "novotarijama". LGBT tematika se pojavila prvo tu. Lolita (film i knjiga) je hvaljena kao Sveto pismo Holivuda a reč je o klasičnoj pedofiliji. Sredovečan čovek, intelektualac 40+ godina se zaljubljuje u devojčicu od 12 godina. I na kraju vodi ljubav sa njom. U knjizi ima 12 a u filmu oko 14 godina da se ne bi publika zgranula. Glumica (Sue Lyon) u filmu ima 16 godina. Šta reći?
Ovaj film je definitivno samo za velike fanove Kventina Tarantina.
Nisam jedan od njih.
Nisam Tarantinov fan ni hejter. Trudim se da ne rovujem raspoloženjima i sličnim stanjima svesti koje utiču na svačiji filmski sud. Ipak ovde nisam uspeo da odolim jer me je dotični dokusurio na svom sentimentalnom (ne)vaspitanju i putovanju. Nije ovo samo film za američku publiku, više je za ljubitelje pop kulture koji u svakom kadru pronalaze nešto za sebe. Treba uzeti u obzir da je Tarantino tad bio klinac i da je ondašnje vreme sagledavao iz svog ugla, iz ugla deteta koje je odraslo. Dete je očigledno pored filma zavolelo i stopala, postalo je filmofil, audiofiol, futfetišista i ko zna šta još. Šalu na stranu, ondašnje filmske zvezde su se šetale i živele slobodno, bez telohranitelja. To je iskoristila banda Č.Mensona koji je bio vođa kulta opsednutog Bitlsima i apokalipsom. On je bio inspirator maskra zbog kog je mardeljao iako nikad nikog nije ubio.
LBGT kao fenomen ne javlja se samo u Holivudu, u golivudskoj produkciji postaje agresivniji i sve nesnosniji. Što se Lolita tiče, pa sam Polanski je živ primer i to Tarantino i otkriva u sceni kad Šeron najzad dobija Tesu Tomasa Hardija. Sam Polanski je kasnije ekranizovao roman u kom je glavnu ulogu imala Nastasja Kinski sa kojom je bio u vezi. To što je radio sa maloletnicama u kući svog prijatelja Džeka Nikolsona je priča za sebe.
Još nešto što ima veze sa SFRJ a što sam zaboravio da napišem. Glumac Taj Hardin (Ty Hardin) je poslužio kao modla za stvaranje Rika Daltona. Dotični Hardin se u svom filmskom putešesviju našao i u SFRJ.
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 20:54
Meni se ne sviđa negativna konotacija filmova Divljeg Zapada. Starije generacije su se podjednako igrale "Nemaca i partizana" ili "Kaubojaca i indijanaca". Vesterni su obeležili jednu epohu, kad su bili na vrhuncu. Još kad tome pridodamo stripove... Teks Viler, Kapetan Miki, Zagor,... Generacije su odrastale uz to. I bile su pune bioskopske sale. A o romanima Karl Maja i njegovim junacima da ne pričam. Šejn je čini mi se bio veliki hit u to vreme. Klint Istvud serijal... iz današnjeg ugla, to su bile crno-bele akcione pričice, lagana i prikrivena propaganda... pa se čekalo do "Plesa" da bi se video i drugi ugao gledanja.
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2020 u 21:06
Meni je Teks Viler bio i ostao omiljeni lik. U svakoj epizodi je bila zagarantovana makljaža...da ne govorim o uzrečicama K.Karsona koje ponekad koristim.
Šalu na stranu, upravo tad se pojavio špageti vestern koji je pomerio filmske granice. Što se mene tiče, to je žanr koji nikad umreti neće.
Objavio: sasa-stipisic
Datum objave: 19.Sijecanj/Jan.2020 u 23:57
Oni koji očekuju neki miks kill billa i reservoir dogsa i sline za uglavnom takvim filmovima bolje da ne gledaju.....film sam po sebi je čista ekranizacija hollywooda kraja 60-ih, ili umjetničkije rečeno "ljubavno pismo hollywoodu".... svakako "enfant terrible" među filmovima.....rast će s vrimenon
Objavio: dzems0
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2020 u 21:05
Ali, ono što sledi u "klimaksu razrešenja" jeste upravo to da razrešenje nema! A, nema ni klimaksa. Na kraju nastaje neka sumanuta jurnjava kroz svu tu mrčninu i tamu, da bi autorka cele ove posprdije valjda doživela klimaks u tome da nam bilo kakvu logiku kraja i ne ponudi. Zato, kako neko već reče, ovo jeste film u kome se ne treba plašiti toga da ćete slučajno izreći spojler - jer, zapravo, niko i ne zna šta se desilo???
Objavio: dzems0
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2020 u 21:07
Ovako je Igabiva objasnio the turning. Mislim da bi se isto ovako mogao opisati i ovaj film! Blago rečeno...
Objavio: baho
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2020 u 22:22
Stole Haringa piše:
Meni je Teks Viler bio i ostao omiljeni lik. U svakoj epizodi je bila zagarantovana makljaža...da ne govorim o uzrečicama K.Karsona koje ponekad koristim.
Šalu na stranu, upravo tad se pojavio špageti vestern koji je pomerio filmske granice. Što se mene tiče, to je žanr koji nikad umreti neće.
Upravo je Tex jedna od glavnih inspiracija špageti westerna... Jer oni koji su ih snimali su dobrano odrasli na Texu - inače najstarijem još aktivnom talijanskom stripu, koji je usput rečeno i najpopularniji strip u Italiji (ništa Zagor, ništa ni Alan Ford)...
-------------
https://forum.titlovi.com/get_last_post.asp?TID=89431" rel="nofollow - >> Prijave za narednu partiju sela << Klikni slobodno. Ne ujedamo (osim kad smo vukodlaci).
Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2020 u 02:34
Nisam znao zašto mi je Teks omiljen lik, meni i ljubiteljima špageti vesterna koji je, kao žanr, nastao u Nemačkoj. Italijani su posle nešto redizajnirali, dodali, oduzeli, ukratko, proširili su posao...Tarantino se vraća korenima i više je nego očigledno da mu je Korbuči omiljeni reditelj špageti vesterna.
Teksa su Italijani dva puta ekranizovali. Jednom davno gledao sam kao klinac jedan njihov film. Sve ostalo su obradili Turci. Najviše je ekrabizovan Zagor, Komadant Mark...Alan Ford je popularniji kod nas nego u Italiji. Zasluga pripada prevodiocu N.Briksiju koji je bio majstor svog zanata.
Objavio: murajsam
Datum objave: 28.Kolovoz/Aug.2020 u 15:34
Upravo odgledao. Zadnjih 8, 9 minuta prave da bude izvanredan film. Film nije za onog ko ne zna da čita izmedju redova.
Datum objave: 28.Kolovoz/Aug.2020 u 19:32
ne znam zašto tolike kritike po tom filmu, pretpostavljam zato što odstupa od onoga što se od tarantina očekuju. meni je film doista bio odličan.
al definitivno nije za one koji vole samo brze akcije
Objavio: puppet_master
Datum objave: 27.Studeni/Nov.2023 u 15:11