|
I da te dopunim - na ovo "dobro su prošli": imali su sreću za razliku od ostalih koji su pokušali 5 godina kasnije (pogrešno gore u postu napisah 4 - kaže na početku filma ako se ne varam), jer je tad izgrađen Berlinski Zid. I ne samo zid, kompletna granica između obje njemačke je bila zagrađena dvostrukom bodljikavom žicom. Praktično, oni koji su do gradnje Zida uspjeli pobjeći, uspjeli su. Poslije toga je vrlo malo uspješnih pokušaja bijega (mada je bilo domišljatih). Ne mogu se tačno sjetiti koji je film ili serija (davno sam gledao), ali se dobro sjećam nekih detalja. Tad je čak tamo negdje s početka 80-tih (valjda nisam promašio dekadu) Mađarska bila otvorenija od Istočne Njemačke. Tako da su u tom filmu neki od Istočnih Nijemaca otišli kao kamperi u Mađarsku (s trabantima i šatorima), pa su na foru prešli u Austriju. Isto po istinitom događaju. I to, smjeli su napustiti Istočnu Njemačku 1 u 5 godina. Bez obzira gdje išli.
Ovdje je Stasi (čitaj Štazi) tek u svojim začecima, a svakako da se može bar dijelom porediti s Gestapoom. Ako se ne varam čak je svaki 10. Istočni Nijemac na neki način radio za njih. Ili je ta cifra bila veća? Ne držite me za riječ. I nisu tu Rusi toliko važni. Jeste da su oni uvijek kontrolirali sve, ali skoro sve loše što se dogodilo Nijemcima tamo uradili su sami Nijemci na vlastitu inicijativu. Rusima je bilo najvažnije da ih Ameri kako ne zeznu i preotmu DDR (btw. DDR nikad nije bio Njemačka, nego je u nazivu nosio pridjev "njemačka": Njemačka Demokratska Republika, a ne Demokratska Republika Njemačka - kako negdje znaju pogrešno napisati). Koga zanima Stasi, pogotovo pred pad Zida i oko pada, ovaj film je zanimljiv (dokumentarno-igranog karaktera): https://www.imdb.com/title/tt5253610/ Morao sam googlati. Mislim da se vrtio na National Geografic ili nekom od onih History kanala. Urađen je iz perspektive njegovog suđenja. Ne znam ima li kakav Rip. A nisam ga našao ni ovdje među titlovima. Pa moguće i da nema.
Što se tiče završetka filma, stavit ću spoiler da nekom ne kvarim užitak: [SPOILER]Nisu oni ništa postigli. U tom valjda i jeste poenta. Ne možeš se boriti protiv sistema. Čak je i Erik kolateralna žrtva. Ima ono na kraju kad direktor škole kaže nešto ovako: "I šta Mađari imaju od toga? Ništa. Ništa nemaju." Ali nekako sam i shvatio da je poenta u tome. Da ne možeš protiv sistema. Ali su ipak uspjeli biti principijelni. Npr. Kurt je mogao lako sve svaliti na Erika, kao i ostali. Ali nisu. U tome je valjda neka njihova pobjeda.[/SPOILER]
|