Glasajte za najbolji evropski film (04.09.2018.)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na članke
Opis foruma: Komentari na objavljene članke i blogove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=90461
Datum ispisa: 18.Lipanj/Jun.2026 u 12:42 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Glasajte za najbolji evropski film (04.09.2018.)
Objavio: Stole Haringa
Tema: Glasajte za najbolji evropski film (04.09.2018.)
Datum objave: 06.Rujan/Sep.2018 u 22:02
|
Nisam gledao sve filmove sa spiska i to će se ispraviti.
Ono što me buni su filmovi koje sam gledao a koji se smatraju evropskim. Po kom je kriterijumu izraelski film Fokstrot, ili američki film Call Me by Your Name, famozna evropska filmska akademija svrstala u evropske filmove ?
|
Odgovori:
Objavio: mahoni
Datum objave: 06.Rujan/Sep.2018 u 22:20
|
Nisam ni znao da ima negde glasanje za evropski film. Mislim da će to da bude još uzaludnije. Em' lično sviđanje, em' kojekakve revije i recenzije. Ko je izdvojio te filmove? Kaži malo više. 
------------- Bolje živeti jedan dan kao lav, nego ceo život kao miš
|
Datum objave: 06.Rujan/Sep.2018 u 23:03
|
Ne znam.
Fokstrot je konfuzna drama čija je radnja 100 % u Izraelu. Odvija se na relaciji vojni kontrolni punkt-stan roditelja koji dobijaju vest o smrti svog sina.
Izrael nekoliko decenija unazad učestvuje na takmičenju za pesmu Evrovizije. Ne znam samo po kom kruterijumu su pored muzičkog ubačeni i na filmsko evropsko takmičenje.
Call Me by Your Name za temu ima ljubav između starijeg muškarca i sina domaćina koji ga je ugostio. Mesto radnje je Italija i to je jedina veza sa Evropom. Na IMDB-u lepo piše da je to koprodukcija koje stoje amerikanci. Za mene je film precenjen i ne bih ga ni gledao da nije učestvovao u trci za Oskara. I dobio ga je za scenario.
|
Datum objave: 07.Rujan/Sep.2018 u 01:07
|
Među nama, posle godina i godina holivuda tek zadnjih godina se srećem sa dosta evropskih filmova i na nesreću, podsvesno ih potcenim od starta, a nije tako. Uopšte nisu za potcenjivanje. Zadnjih godinu dana sam odgledao dosta tkz. "malih" filmova naletevši na njih na rts3 dok sam šaltao kanale. Što je najgore, sramota je, isto tako ih "izgubim" iz vida. Ostane sećanje da sam odgledo dobar rumunski, bugarski, švapski film. Ne sećam se čak ni naslova. Ionako ih naši prevoda kako hoće.  Definitivno nije za pohvalu i za mene samoga, ali je istina. Za izrael i sam znaš razlog, politički je, a što se tiče amera i to znaš. Pokušavaju uvek da namirišu neke nove potencijalne izvore, a verujem da bi otkupili i neki "novi talas" ako bi ga uočili pre drugih. 
|
Datum objave: 07.Rujan/Sep.2018 u 01:29
|
Znam da je politika glavna stavka. Izostavio sam sportska talmičenja u koja se ušunjao Izrael. Ovo ipak nema veze sa logikom jer Izrael ni teritorijalno ni kulturno ne pripada Evropi. Nisu jedina mediteranska zemlja, ima ih još. Za kraj, Turska više pripada Evropi od Izraela.
Za rumunske filmove nema problema. Najlakše se nađu ako se pretresu prevodi bata Kvrleta, najviše rumunskih filmova je on preveo. Bliski su mi jer se bave tranzivijom. California Dreamin' (2007), moj omiljeni, dotiče se bombardovanja SRJ inako kako naši nikad neće znati ili smeti. Bugari nisu tako popularni, odgledao sam tek nekoliko filmova, Nemci umeju da iznenade a najveći bum ubedljivo imaju Mađari. Snimaju malo ali kvalitetno, što je najvažnije, prevedeni su. Isto važi i za zemlje Beneluksa.
A ovo što rade sa raznoraznim listama i izborima je svinjarija. Više mi znači preporula sa nekog filmskog foruma nego njihove liste i nagrade. Na žalost, situacija je takva da se zbog prevoda najviše gledaju festivalski filmovi.
|
Datum objave: 07.Rujan/Sep.2018 u 10:32
|
"Izrael ni teritorijalno ni kulturno ne pripada Evropi. Nisu jedina mediteranska zemlja, ima ih još. Za kraj, Turska više pripada Evropi od Izraela." Ne treba izbegavati i religiju koja je deo i same kulture i tradicije.
Tačno tako. I ono što ne treba izostaviti, kinematografija im je opterećena bremenom nedavne prošlosti(kao uostalom i kod nas), pa u suštini na kraju uvidiš da si odgledao još jednu istorijsko-političku priču, samo iz nekog drugog ugla ili namenski urađenu. Čoveku muka od filmova sa političkom pozadinom, a zamisli tek kad tu ubace i noviju istoriju sa kojekakvim dodacima i naravno neku "kao" ljudsku priču. Klasična patetika. Što je najgore, usađeni sindrom "podela po svaku cenu" ne pokušava da smanji različitost tako što bez osude priča običnu ljudsku priču već je svede na neshvaćenu ili nedozvoljenu ljubav.
Namerno sam izostavio mađarku i ostale bliže kinematografije, jer je situacija slična. večita indisponiranost i mešanje svega i svačega. Bar ja tako mislim.
Odgledao sam dosta švapskih komedija i sviđaju mi se. Naročito one koje su vezane za ljude i odnose među njima. Nema puno koketiranja sa istorijom i religijom, a ako je i ima svedeno je na blagu ironiju i parodiju. Šveđani imaju isto lepe komedije, ali ostalo je više borba njih samih sa njihovim demonima. Nisam im kriv što sami kopaju sebi rupu. Nisu više poznati kao dobri majstori i fabrikanti već proizvođači najluđih zakona koji ih urnišu.
|
Datum objave: 07.Rujan/Sep.2018 u 18:07
|
Religija kao deo identiteta i julturnog nasleđa se podrazumeva. Svidelo se to nekomk ili ne, hrišćanstvo je temelj evropske kulture. Da ne bih bio pogrešno tumačen i etiketiran kao klerofašista, Jevreji su takođe deo evropske kulture i baštine. Filozofi, pisci, naučnici...stvarali su u Evropi pre Holokausta. Evropa je vazda dobro funkcionisala kao muktukulturalno društvo čiju idilu stalno kvare Nemci. Frau Angela je pre godinu ili dve za Nemačku rekla da neće više biti multikulti društvo.
Pojedini Jevreji iz Izraela su poreklom iz Evrope, nisu Evropljani. Da se pitam Izrael ne bi trebao da postoji jer osim predanja ništa im ne ide u prilog. Postali su i ostali remetilački faktor, rak rana Bliskog Istoka. Ipak ne mogu a da se ne divim njihovom zajedništvu i efikasnosti vojske i policije. Izraelska kinematografija zahvaljujući njihovoj prošlosti, može bez ikakvog problema da snimi film u bilo kom delu sveta. Filmadžije to mogu a ne rade, ostali su zatvoreni u svom getu. Zato volim da gledam filmove autora na koje je nastanak Izraela uticao i čije je živote obeležio. Podrazumeva se da Izrael sve to ne bi mogao bez saveznika koji ih i kulturno gura van njihovih granica.
Rumuni snimaju meni bliske tranzicione filmove koji su mi bliski i zbog mesta rođenja. Živim blizu rumunske granice i kad vidim neko rumunsko selo ili grad osećam se skoto kao kod kuće. Mađari snimaju ozbiljne i dobre filmove mada su i sa komedijama sve bolji i bolji.
Nemci su operisani od humora a ono malo komedija koje imaju su zaista vrhunske. Skandinavci su uakođe dobri sa svojim crnim humorom. To što su odabrali je njihova stvar, postali su živi dokaz kako se od alfa mužjaka postaje pudlica. Najgore od svega je što će izumreti. To je njihova stvar, volim i ja pozorište ali ne u svojoju kući. Po nekim svojim saznanjima Kanađani su po liberalnim zakonima prešišali Skandinavce.
Da se vratim na temu i famoznu evropski filmsku akademiju koja je poput ove naše, bezvredna i kompromiserska (dopisati po želji) gomila čije me mišljenje ne zanima. A takva im je i publika koja je šatro izglasala dva filma koja sam naveo i gledao. Naša i evropska inteligencija je ista, za sitan ćar će svašta uraditi. Nadam se da naša publika nije poput njihove koja guta sve što joj se servira.
|
Objavio: baho
Datum objave: 07.Rujan/Sep.2018 u 19:24
|
Kad već spominjete Nijemce, ovaj Der Hauptmann (Kapetan) ako niko nije preveo ili najavio (a nema u temi da jeste) bi se možda mogao i prevesti. Evo ima nekakvih BRRipova (6 verzija). Sve su pogoleme, ali ako bude zanimljiv isplati se.
A nisam gledao sko ništa od ovoga. Jesam Valerijana. Nekako ljudi kad to gledaju očekuju nešto drugo. Ali prvo bi morali pročitati bar neki od stripova. To je strip na čiju ekranizaciju se dugo čekalo, ali autori nisu dozvoljavali. Neupućeni će čak reći da su pokrali ideje od Star Wars, a zapravo je obrnuto. Lucas je mažnjavao odatle. Ne držite me za riječ, ali mislim da je čak on htio nekad raditi taj film. Kako god, Valerijan, odnosno filmska franšiza - ako je bude - zamišljena je pod nazivom "Valerian and Laureline" je dio univerzuma nastalog u stripu. I da, u našim titlovima je trebalo staviti Valerijan i Veronika, baš zbog toga što je to dio tog univerzuma, a Laureline je engleska varijanta junakinje iz stripa (tako se zove i u engleskim prijevodima). A mi imamo hrpu izdanja tog stripa (još uvijek se objavljuje - mislim 24 regularne epizode i nešto kratkih priča).
|
Datum objave: 07.Rujan/Sep.2018 u 20:01
Stole Haringa piše:
Po nekim svojim saznanjima Kanađani su po liberalnim zakonima prešišali Skandinavce.
Da se vratim na temu i famoznu evropski filmsku akademiju koja je poput ove naše, bezvredna i kompromiserska (dopisati po želji) gomila čije me mišljenje ne zanima. A takva im je i publika koja je šatro izglasala dva filma koja sam naveo i gledao. Naša i evropska inteligencija je ista, za sitan ćar će svašta uraditi. Nadam se da naša publika nije poput njihove koja guta sve što joj se servira.
|
Drug moj, opet su na prvom mestu. Skupljanje potpisa za zakon o nekrofiliji.    Potpuno se slažem sa tobom. I sami navodimo da volimo pojedine kinematografije iz kojekakvih razloga i to je istina. Naravno, u pravu si i za taj žiri ili već kako se zove. Iako su jevreji bili vekovima nomadski narod ne bi trebalo da budu uvršteni kao evropski, pa tako ni njihova kinematografija. Za amere ne želim ni da pričam, oni su napravljeni od evrope, pa ne znači da su evropski. Kriv je isključivo taj žiri jer je dozvolio ili bio primoran na takav kompromis. Zajebanuta tema.   
|
Datum objave: 07.Rujan/Sep.2018 u 23:17
|
Pogrešno sam protumačen, napisah gore da su Jevreji deo evropske baštine. Najpoznatiji među njima : Frojd, Maler, Bor, Poper, Adler, Kiš, Rahela Ferari, Ejdus...rođeni su i stvarali u Evropi a ne u Izraelu. Sad imamo situaciju u kojoj se pojedinci koji se nisu makli iz Izraela tretiraju kao Evropljani a to nema veze sa zdravim razumom.
Kanađani menjaju himnu, mora da bude rodno neutralna da se pojedinci ne uvrede.
Holanđani standardno naginju pedofiliji kojoj su dodali i incest. Što se nekrofilije tiče, tu smo ubedljivo ispred svih. Gledao sam naš krš film Zabranjena ljubav (2009) u kom glavni junak postaje nekrofil, Na kraju filma iznenađenje, piše da u Srbiji nekrofilija ne podleže zakonskim sankcijama. Film se može naći na jutjubu, pa ko voli neka izvoli da pogleda šta piše pre odjavne špice.
Ne treba slušati šta pričaju već gledati šta su radili i šta dalje rade. Engleska je imala mudru politiku jer je nepoželjne slala u kolonije. Prvi kolonisti su bili verski fanatici kojima su Indijanci pomogli da prezime zimu. Tako je nastao famozni dan zahvalnosti. Sledećeg proleća je počelo trebljenje lokalnog stanobništva koje traje do danas. Fanaticima su društvo pravili robijaši i slična fina gospoda. Rezultat je poznat.
Šteta što se niko nije setio da Zabranjenu ljubav predstavi evropskoj filmskoj komisiji. Iako je očajan dobio bi zbog teme kojom se bavi bar neku utešnu nagradu. Sonja Savić je tu imala ubedljivo najgoru ulogu od kad glumi.
Kriv je žiri a možda i gledaoci koji su glasali za ove filmove. Tako bar piše u članku, ne znam da li je i šta publika izglasala.
|
Datum objave: 08.Rujan/Sep.2018 u 01:27
|
Ma, tematika je toliko kompleksna da malim iskorakom možeš da natrčiš na nerazumevanje, a i na etiketiranje. Meni nije jasno u celoj priči, da pored toliko kinematografija u evropi neko napravi takve presedane tj. da uopšte stave te filmove u konkurenciju. Ljudi ko ljudi, uvek će da se ne slažu, da protestvuju, da udarju kontru, nikad oni nisu bili odlučujući faktor. P.S. Što se tiče sonje ne želim da se dodovoravam nikome, ali ta osoba nije ničim pokazala da je posebna. Kada je snimala taj film već je bila okorela narkomanka. Prestao sam da slušam ekatarinu zbog licemerja, a trebao bih da opravdavam običnog narkomana. Svi iz te buntovničke generacije su iz istog crvenog bogataškog okruženja. Sada imam previše godina da bih drugačije tretirao jednu od licemernih srpskih izreka "o mrtvima sve najbolje". Bila bi me sramota da postovetim neke spodobe sa ljudima koji su stvarno bili izuzetni i bolji, hrabriji i umniji od većine nas. Oni zaslužuju moji zahvalnost i poštovanje i imaju je. Izvini, ovo je nešto što je jače od mene i neću poreknuti ovo ni pred strojem.
|
Datum objave: 09.Rujan/Sep.2018 u 16:22
|
Čuo sam toliko toga o narkomaniji u rokera i umetnika koji su glavom platili svoje poroke. Najbolja mi je priča koja više lići na teoriju zavere. Navodno se na žurkama pojavio čova koji je u početku besplatno delio heroin. Taj čova nije bio sa našeg kontinenta. Cela ta generacija, ili bar deo, najbolja je prikazana u filmu Dečko koji obećava. Samo onaj Akai magnetofon je vredeo oko 10 000 maraka. O motorima i ostalim čudima da ne govorim.
Sonju sam naveo kao glumicu koja je, u filmu Zabranjena ljubav, odigrala svoju poslednju ulogu. Nisam ni znao da su seksualni i svi ostali manijaci u ludaci toliko dobro zaštićeni. Ne preturaju samo satanisti grobove. Autor filma, za razliku od većine svojih kolega, ne afirmiše nejrofiliju ili bilo koju drugu devijaciju.
Iskopaću ovde šta sam napisao o Fokstrotu pa ču okačiti u temi ako je ima. Na sajtu nije bilo prevoda ni teme kad sam gledao film.
Mislim da ova svinjarija nije previd već svesna namera. Pomije koje serviraju neka sami konzumiraju, ne padam na reklame niti teram modu, ja sam zadovoljan svojim. 
|
Datum objave: 09.Rujan/Sep.2018 u 16:59
Stole Haringa piše:
Čuo sam toliko toga o narkomaniji u rokera i umetnika koji su glavom platili svoje poroke. Najbolja mi je priča koja više lići na teoriju zavere. Navodno se na žurkama pojavio čova koji je u početku besplatno delio heroin. Taj čova nije bio sa našeg kontinenta. Cela ta generacija, ili bar deo, najbolja je prikazana u filmu Dečko koji obećava. Samo onaj Akai magnetofon je vredeo oko 10 000 maraka. O motorima i ostalim čudima da ne govorim.
Sonju sam naveo kao glumicu koja je, u filmu Zabranjena ljubav, odigrala svoju poslednju ulogu. Nisam ni znao da su seksualni i svi ostali manijaci u ludaci toliko dobro zaštićeni. Ne preturaju samo satanisti grobove. Autor filma, za razliku od većine svojih kolega, ne afirmiše nejrofiliju ili bilo koju drugu devijaciju.
Iskopaću ovde šta sam napisao o Fokstrotu pa ču okačiti u temi ako je ima. Na sajtu nije bilo prevoda ni teme kad sam gledao film.
Mislim da ova svinjarija nije previd već svesna namera. Pomije koje serviraju neka sami konzumiraju, ne padam na reklame niti teram modu, ja sam zadovoljan svojim. 
|
Ma drug moj, ubeđen sam da je 90% narkomana rođeno da to bude. Sticajem okolnosti u društvu mi se motao deša(među prvim zvaničnim zavisnicima). Imao sam puno malo godina i imao sreću da vidim kako to izgleda i da saznam koliko sve skupa košta.  Znam da si sonju samo naveo i zato sam je stavio pod P.S. Jesam roker i volim bubnjeve, ali nisam imao novca da ih kupim ni garažu da vežbam. Bilo je trulo vreme i nisam hteo da mi otac da skoro 3/4 dobre plate za polovne, a da ja posle batalim. Pošto sam poznavao dosta njih, tvrdim da nisu čak ni iz srednjeg sloja tadašnjeg društva. Dogovor je bio da me bubnjar uči godinu dana i da ga zamenim dok je u vojsci. Naravno, kada se vrati moja obaveza je bila da odem. malo više sam istrčao iz teme, izvinite. Ali jeste po malo i anegdota iz tog vremena. P.S. Moje sećanje na narkomane se najviše podudara sa drugim filmom. Smatram ga remek- delom te tematike. "pejsaži u magli"
|
Datum objave: 09.Rujan/Sep.2018 u 17:18
|
Gledao sam kao klinac našrg lokalnog narkomana kako upišan spava na ulazu u park. Bio je na lečenju, stigao ga metadon i on je zaspao u nedelju prepodne kad je maltene ceo grad mogao da ga vidi i on je bio dobar primer. U mojoj generaciji ima alkosa ali ne i narkomana.
Radio sam treću kad su u našem trezoru posle puča pronašli famoznih 600 kila narkotika. Slušao sam anketu na radiju, šta treba sa tim da se radi itd. Javio se čova koji je rekao da to treba bespaltno deliti na ulici pa ko preživi neka priča. Anketar ga je pitao da li bi to uradio svom sinu i ovaj je potvrdio. Kad bi se našao u toj situaciji filovao bi decu dok ne unru ili prežive.
Gledao sam Jocin film, Radivojević se više bavio decom bogataša koja nisu znali šta će sa sobom. Pokojni Tirke je pričao kako je film imao velike šanse da se probije na Zapadu. Gledao ga je neki glavonja iz Holivuda koji je imao samo jednu primedbu. Takvo ponašanje je normalno za uzrast od 15-18 godina. Društvena klima je bila takva, imalo se, moglo se.
|
Datum objave: 09.Rujan/Sep.2018 u 18:21
Stole Haringa piše:
Gledao sam Jocin film, Radivojević se više bavio decom bogataša koja nisu znali šta će sa sobom. Pokojni Tirke je pričao kako je film imao velike šanse da se probije na Zapadu. Gledao ga je neki glavonja iz Holivuda koji je imao samo jednu primedbu. Takvo ponašanje je normalno za uzrast od 15-18 godina. Društvena klima je bila takva, imalo se, moglo se.
|
pa oni i jesu ti koji su doneli prve utiske o narkoticima.    Veruj mi, nije tačno to zapažanje. Sve koje sam poznavao ponašali su se tako. Zar morison nije osuđen za nemoralno ponašanje na bini? Izvadio ga u sred emisije. Tata mu je bio visoki oficir mornarice. Veoma visoki oficir. Opet, bolje i to od otimanja tašni i upadanje u kuće i naravno ubijanja. Ma strašno. neću više o ovome. 
|
Datum objave: 09.Rujan/Sep.2018 u 20:49
|
Otac Miliča Vukašinovića, major Udbe. Oficirska deca : Brega, Milan Mladenović, Bora Đorđević, Štulić...Štulić mi je najbolji jer je kompletan muzičar i čovek koji misli svojom glavom. Izuzeci su Točak, Vlatko...
Mislim da bi Dečko koji obećava sa Berčekom u ulozi Slobodana Miloševića danaa bio hit u Evropi. Ne zbog Slobe već zbog Slobe i Koje. Nije mi jasno zašto se Tirke kasnije odricao svog scenarija.
I ja ću da batalim iscrpljenu temu.
|
Objavio: aca1
Datum objave: 09.Rujan/Sep.2018 u 21:45
Slusao sam Berceka kako ga Koja kad kod se vide stalno ga proziva kako je lose odigrao ulogu - Bercek to i sam priznaje - jer nije bio deo tog sveta - nije mogao da docara takve likove jer nije bio iz tog " filma"
------------- Love is the morning and the evening star
|
Datum objave: 10.Rujan/Sep.2018 u 00:56
|
Nisam znao.
Obojica su u pravu. Miša Radivojević je ili genije ili je imao sreće kad je baš takvom Berčeku dodelio ulogu Slobodana Miloševića koji organski ne pripada tom svetu. On je bio dete iz dobre kuće, imao je soguran seks (sa spiralom) sa isto takvom devojkom koju je trebao da oženi. Roditelji su mu najverovatnije bili prvoborci koj su mu sve to obezbedili. On se menja posle udarca veslom u glavu, kasnije, tokom filma, dobija još nekoliko udaraca u glavu koji samo pogoršavaju njegovo stanje. On nije buntovnik iz nužde već iz udarca.
Da ne razvlačim pitu, znamo u kom grmu se krije koji zec. Hvala komisiji na njenom trudu. 
|
|