Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Green Book (2018)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=90169
Datum ispisa: 07.Lipanj/Jun.2026 u 01:16
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Green Book (2018)
Objavio: Stole Haringa
Tema: Green Book (2018)
Datum objave: 15.Kolovoz/Aug.2018 u 02:02

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjX4uuY3-3cAhXCI1AKHWehAh8QFjAAegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Fwww.imdb.com%2Ftitle%2Ftt6966692%2F&usg=AOvVaw1GN4x5A2YNlv9tOba3IJn4" rel="nofollow - IMDB

Žanr: Drama
Režija: Peter Farrelly
Scenario: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie
Glavne uloge: Linda Cardellini, Viggo Mortensen, Mahershala Ali

Opis:
Istinita priča o Toniju Lipu (Vigo Mortnesen), italijansko-američkom izbacivaču, koji je 1962. godine bio unajmljen da vozi po turneji dr Dona Širlija (Maheršala Ali), jednog od najboljih džez pijanista na svetu. Turneja je obuhvatala put od Njujorka do dalekog juga. S obzirom da je dr Don Širli bio afričko-američkog porekla, oni su se tokom putovanja oslanjali na vodič “Negro Motorist Green Book”, pomoću kojeg su tražili motele, restorane i benzinske pumpe na kojima bi bili dobrodošli. Na tom putu oni će se međusobno upoznati, kao što će upoznati i okolni svet u kome žive nailazeći na rasizam, opasnost i na neočekivanu humanost ponekad.

Odgovori:
Objavio: titlovi.com
Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2019 u 21:14
Prevod je najavio Gale ✨

Objavio: titlovi.com
Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2019 u 16:17
Prijevod je uradio saloma 👍

Objavio: srborus
Datum objave: 15.Sijecanj/Jan.2019 u 17:02
film je fantastičan...odavno ne odgledah ovakvu laganu mešavinu životnih situacija i dobrih i loših stvari...malo mi je zasmetala homoseksualna komponenta koja provejava u svim filmskim i serijskim ostvarenjima...nisam homofob,samo ne želim ovakve obrasce ponašanja....topla preporuka za film...

Objavio: Master Yoda
Datum objave: 15.Sijecanj/Jan.2019 u 17:39
Već duže vreme nisam imao osećaj kvalitetno provedenog vremena nakon gledanja nekog filma. Još te na to i Viggo Mortensen iznenadi sa vrhunskom glumom.. Nikad nisam imao visoko mišljenje o nagradi Oskar, čak štaviše - većina nominovanih filmova je bolja od dobitnika. Zato ne verujem da će dobiti Oskara. Ovaj film definitivno zaslužuje sve pohvale, makar od moje malenkosti.

Objavio: zvonko3333
Datum objave: 16.Sijecanj/Jan.2019 u 14:13
Ocena 8/10

Objavio: mic_mla
Datum objave: 16.Sijecanj/Jan.2019 u 17:46
Konacno nesto dobro da pogledam, svaka preporuka! Ocena 9/10

Objavio: zyklon
Datum objave: 16.Sijecanj/Jan.2019 u 21:06
Hollywood - blacked edition ne posustaje.

Objavio: Agria
Datum objave: 17.Sijecanj/Jan.2019 u 12:37
Odlicna recenzija i odlican film! Desetka!

Objavio: rade-zvonic
Datum objave: 17.Sijecanj/Jan.2019 u 15:05
KONAČNO !!!!! iz mraka Holivuda konačno dobar film .Film koji ima glavu i rep, svoj ritam, glumce svoj dvojak ili čak trojak sadržaj, bez političkog naboja ali pun ljudskih mrvica ali i gromada, slika jednog vremena i velika moć režisera da sa odličnim timom i odličnim glumcima napravi (za sada ) Oskar pobjednika u više kategorija.

Objavio: ac-dragan-petrovic
Datum objave: 19.Sijecanj/Jan.2019 u 18:52
Bojje da nije jer je prevod loš, sa ispreskakanim dijalozima na italijanskom i na kraju filma, o daljim dešavanjima sa realnim likovima. Neće da odgleda film sa svojim titlovima, pa to ti je! Jer da je odgledao, video bi šta je ispustio. Osim ovih propust u domenu čiste traljavosti, loše znanje engleskog (fraze i idiomi). 

Objavio: zvonko3333
Datum objave: 22.Sijecanj/Jan.2019 u 22:21
Ocena 8/10

Objavio: Vilin
Datum objave: 23.Sijecanj/Jan.2019 u 07:47
Lep, nepretenciozan film o naizgled nemogućem prijateljstvu, dobroti koja može promeniti svet, ali i licemerju, rasizmu, sujeti i ljudskoj gluposti. Odliačan.

Objavio: vito-belucci
Datum objave: 23.Sijecanj/Jan.2019 u 21:30
Odličan film , preporuka obavezno pogledati. Mislim da ako i ne dobije oskara da če biti u najužem izboru za tu nagradu.

Objavio: vito-belucci
Datum objave: 23.Sijecanj/Jan.2019 u 21:32
Jako dobar film , ocijena 8/10.

Objavio: DJIKI
Datum objave: 25.Sijecanj/Jan.2019 u 22:01
Dobar, preporuka!

Objavio: dzabaludin
Datum objave: 28.Sijecanj/Jan.2019 u 21:24
Dobar, pogledati svakako. Posebno koristan Amerikancima, da vide kakva im je to njihova "demok(a)racija", kojom se toliko diče. A i mi s ovih prostora bismo mogli povući neke paralele pa se zapitati određene stvari. Naravno, oni koji bi to trebali prvi uraditi, obično ni ne pogledaju ili ne shvate ovakve filmove, a kamoli da "povlače paralele". Međutim, ovo ni pod razno ne zaslužuje nekog Oskara, obzirom na predvidivost i povremenu dosadnjikavost. Na žalost, u septiku ovogodišnje (a i višegodišnje) filmske ponude možda ovo i jeste najbolji film. Uostalom, kad je ono indijsko sranje od Milijunaša dobilo Oskara prije 10-tak godina, a Whiplash, recimo, nije, ne bi me više začudilo ni da ga dobije Bore Lee za npr. "Čuvaj se sinjske ruke 2". A Green Book je 100 puta bolji od Milijunaša, opet naravno po mom subjektivnom (ne)ukusu.

Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2019 u 01:07

Odgledao sam Zelenu knjigu i više sam nego zadovoljan viđenim. Bio sam skeptičan glede reditelja koji mi posle svih onih komedija nije ulivao poverenja. To ne važi za Viga Mortensena koji u svojoj novoj fazi bira uloge. Zaradi je dovoljno da može sebi da dozvoli taj luksuz da bira uloge i radi za svoju dušu. Svejedno mi je da li su to niskobudžetni art filmovi ili holivudska A produlcija. O mi je bio, i sva je prilika da če i biti, orijentir prema kome sam se ravnao.

Zelena knjiga nije prikazala ni deo zla koji su doneli rasni zakoni koji su nastali i nadživeli hitlera. Osećam gorčinu kad pročitam ili čujem komentar kako je hitler odbio da se rukuje sa Džesi Ovensom na onoj sramnoj olimpijadi od istih onih koji praktikuju aperthejd i primenjuju rasne zakone. Išlo se toliko daleko da je belac naulici imao svoju a crnci i belčev pas drugu česmu. Takvih primera ima bezbroj u državama u kojima je zvanočno ukinuto ropstvo.

Napisah već da mi reditelj nije ulivao poverenje. Izvukao se uz asistenciju dobrih i raspoloženih glumaca i koscenariste Nika Valelonge. Dotični je sin čoveka koga je tako dobro "oživeo" Vigoo kom ću nešto kasnije. Autor uz to nije imao ni želju ni nameru da ispriča filmsku priču koja je veća od života, priču koju samo život može da priredi. Apriča je neobična poput dvojice protagonista koji su toliko različiti a opet toliko slični. Razlikuju se po boji kože, obrazovanju, životnom iskustvu...Crni doktor ima evropsko obrazovanje (hvala SSSR-u), manire princa ili plemića i sasvim drugi pogled na svet koji pokušava da promeni. Uzgred, tužna je bila sudbina crnih umetnika koju je tako dobro u jednoj rečenici opisao trombonista Dž.Tigarden. Svaki crnac, ma ko on bio, bio je "moj crnja zabavljač". Naspram njega je neobrazovani belac, taze naturalizovani Amerikanac iz Bronksa. Njegova večna, netaživa i izgleda univerzalna glad mi je tako dobro poznata. Ne razlikuju se mnogo od nelijih predaka iz pasivnih krajeva koji su bili u stanju da pojedu pogaču veliku kao točak. On je, poput svog šefa, takođe stranac u državi koja doseljenike tretira nešto bolje od crnaca. Čak su ga i nazvali polucrncem. Obojica su puni predrasuda koje na putu izbijaju na površinu dajući filmu primesu humora kojim je zaslađena ova filmska čaša žuči. Reditelj, koji je otvorio anglosaksonsku Pandorinu kutiju, uradio je to sa toliko stila i takta šaljući svima jedno veliko Nikad kao poruku.

Objavio: daniel-dani
Datum objave: 13.Veljaca/Feb.2019 u 12:46
Odlican, Vigo ima ulogu za Oscara.

Datum objave: 14.Veljaca/Feb.2019 u 23:32

Nedostaje mu samo pivski stomačič pored kilaže koju je nabacio. grin

Objavio: protopik
Datum objave: 16.Veljaca/Feb.2019 u 07:31
Odlican film!

Objavio: Majolinica
Datum objave: 16.Veljaca/Feb.2019 u 14:51
Na listi mi je za gledanje, vidim da ga svi hvale, samo jos da se pojavi dobar snimak!

Objavio: Boozywoozy
Datum objave: 19.Veljaca/Feb.2019 u 19:43
Film cista desetka.

Objavio: 2b0rn0t0b
Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2019 u 11:28

Odličan film, bez ikakve sumnje.
Pišem ovo nakon što je osvojio Oskara za najbolji film. Moji favoriti su bili The Favourite i Roma, ali ja sam uvek bio loš prognozer.

Sve je o ovom filmu na mestu, gluma, režija koja je neutralna, sama priča lepljiva i pitka, muzika, scenografija. Film sjajno oživljava jednu prošlu, i sada već romatizovanu epohu šezdesetih. Što neko gore reče, film koji ima i glavu i rep, i telo i poruku. 

Naravno, malo je holivuski ušećeren na kraju, kako je to po već oprobanom receptu, ali govori o još uvek aktuelnoj temi rasne segregacije. SAD ni posle 100 godina od ukidanja ropstva i dalje nisu sasvim raskrstile sa avetima prošlosti, tako da ovaj film na pitak i prijemčiv način govori o mogućnostima suživota i razumevanja. Potrebno je samo malo bolje upoznati jedni druge i barijere padaju. 

Nažalost, ovo je maksimum koji o ovoj i dalje osetljivoj temi trampovska Amerika ima da kaže. 

-------------
http://ethio-pain-music.blogspot.rs/

Objavio: osman2510
Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2019 u 14:02
Da, odličan film bez sumnje, ali baš za Oskara za najbolji film godine, malo previše.
No, s obzirom da se, kako kolega iznad istače, radi o ušećerenoj aktuelnoj političkoj temi, sasvim razumljivo.

-------------
لا إله إلا الله محمد رسول ا

Objavio: alterego
Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2019 u 15:16
Vrlo dobar film 7.5/10

Objavio: skaroo
Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2019 u 11:52
Odlican !!!!!

Objavio: yolix83
Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2019 u 13:17
Nemam neke omiljene glumce ali Viggo mi je jedna od dražih persona, i zbog uloga i glume iz zbog toga što mi djeluje kao gotivan lik iz onog što sam uspio da vidim. Mišljenje sam formirao pretežno iz jedne epizode podkasta Aleca Baldwina gdje je on gostovao. Pričao je uglavnom o filmu Captain Fantastic jer je tad trebao izaći ali i nekim drugim stvarima, kako je počeo sa glumom, o svom odnosu sa sinom, planirao je za to ljeto avanturu s njim, sa kamp kućicom putovanje kud ih put nanese. Sin ga je inače nagovorio da prihvati ulogu Aragorna koja ga je proslavila.
Ovdje mi je bio neprepoznatljiv kad sam ga vidio kako se udebljao. Ulogu je odlično odradio s tim da nisam sinoć uspio da pogledam film do kraja jer je bilo kasno. Ostalo mi nekih 30-40 minuta. I film je korektan, mislio sam daće biti nekog pretjerivanja ali nije. e sad nisam vidio taj sladunjavi kraj kao što neko reče i moram poslije gledanja malo da proguglam pošto vidim da je bazirano na stvarnim događajima.

-------------
There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.

Objavio: skaroo
Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2019 u 19:23
Odlican !!!!!

Objavio: daniel-dani
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2019 u 06:17
filmcina

Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2019 u 20:59
Originalno postovano od strane titlovi.com titlovi.com piše:

Prevod je najavio Gale ✨

Još jedan odličan razlog da pogledam ovaj film.    

Inače, znam odlično holivudsku tematiku "Juga". Ndam se da je ovaj film korak napred a ne nazad. U svakom slučaju gledaće se.   

-------------
https://forum.titlovi.com/seoske-price-by-silent-passenger_t91473_p1426962.html#1426962" rel="nofollow">

Objavio: Black Raven
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2019 u 18:54
Fantastičan film. Zasluženo dobio oskara za film godine. Obavezno za gledanje.

Objavio: Freak37
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2019 u 19:43
Super film

Objavio: skyspy111
Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2019 u 19:34
Film je dobar , ali nije zasluzio Oscara. Prvo ta tematika iz godine u godinu se ponavlja , crnci, bijelci , rbstvo , ovo ono.Bolji filmovi su First Man( cak ga i nema u konkurenciji), Bohemian Rapsodi, Leave No Trace, The Favourite.Fil me je potpuno predvidiv i pun klisea.El eto..

Objavio: bokidante
Datum objave: 02.Ožujak/Mar.2019 u 20:15
Odličan film!

Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 06.Ožujak/Mar.2019 u 00:46
Sasvim solidan film, warmheart holivudska limunadica ali ipak nekako dovoljno za Oskar.   

Naravno, ovaj film je od prvog minuta snimanja, od prve izgovorene rečenice u scenariju već bio dobitnik Oskara. Prigodna glumačka ekipa, pitka priča, režija i ostalo pod konac. Bilo je pitanje samo broj osvojenih Oskara. Najbolji glumac - pod obavezno.

Znamo već da se u vremenu rusofobije i islamofobije Holivud trudi da ciljano snimi filmove koji "ujedinjuju naciju". Film za koji će neko reći: "Eto kako je bilo pre pola veka a kako demokratija cveta danas". Slično kao i u priči "kakvi su nam zatvori bili nekad a kako su super sada".   

1960.te su vrlo turbulentno vreme USA što se tiče prava Crnaca ili Afroamerikanaca kako se to danas finije kaže. Poprilično umivena verzija rasnih podela svuda u SAD a naročito na Jugu (koji je vazda bio i ostao provincija za podsmevanje Jenkijima). Nemam relevantnih informacija o životu Dr Dona Širlija ali vest nije da je pas ujeo čoveka već da je čovek ujeo psa. Pomalo kontra verzija "Vozeći gđicu Dejzi".

Don je mogao da bira gde će da nastupa i u kom okruženju. Da li je to bio lični bunt da putuje na Deep South-u gde jedan čovek nije mogaoo da menja ceo sistem, a taj sistem je opet neko aminovao na Severu, u Vašingtonu. Malo mu je trebalo više vremena da "navodno" to ukapira. Deo sa njegovom seksualnom orijentacijom nisam našao nigde u biografiji, tako da li je to istina ili ne, a ne može se demantovati je opet moderan prirepak i skoro pa obavezan deo holivudskih filmova zadnjih godina. To neće umanjiti ili uvećati njegovu vrednost kao čoveka. Čist višak u filmu. Ali neizostavan višak.

Italijani su opet prikazani stereotipno u filmu u kome se crnci pokušavaju prikazati nestereotipno. Znači, uvek moraš nekog da spustiš da bi nekog podigao. Vozač crnac bodigard koji vozi belog muzičara gazdu bi bio rasistički film. Ovako nije. Jug u to vreme uz obaveznu ikonografiju Kenedija - siguran dobitak. Iako je samo prikazan vrh ledenog doba segregacije u SAD u to vreme.

Uostalom, građanski rat je izbio zbog besplatne robovske radne snage. Što je OK. Crnci su dobili slobodu ali... da li imaju ista prava, iste plate, iste mogućnosti danas? Definitivno je nešto bolje na Severu ali afroamerikanci (po statistici zvaničnoj) imaju generalno ipak slabiji kvalitet života. Ipak i to ide nabolje polako. Ima ko o tome treba da brine (i plaćen je za to) a nisam ja.

U svakom slučaju vredi pogledati.

* električni podizači stakla na automobilu u SAD 1960.tih - ignorisati.   
** IMDB: 8,3 Lična: 6,6    

-------------
https://forum.titlovi.com/seoske-price-by-silent-passenger_t91473_p1426962.html#1426962" rel="nofollow">

Objavio: vasobeci
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2022 u 21:22
Uh, ovaj film je svetlo na kraju tunela. Bukvalno. Ovaj film, Promising Young Woman i The Book Thief...tri filma koja su mi najbolje legla u zadnjih 10 godina. Vigo Mortensen...šta da kažem...lik je tako odigrao ovo da sam ja u pojedinim momentima pomislio da on ovo i ne glumi...

Objavio: vasobeci
Datum objave: 28.Ožujak/Mar.2022 u 22:58
Ponovo gledao pre neki dan. Ovaj film ima, rekao bih, lekovita svojstva. I ponovo se divio glumi Viga Mortensena u tom filmu. Maestralno. Tako nenametljivo a istovremeno hipnotišuće. Danas gledao dodelu oskara i podseti me da 2019 Vigo Mortensen ne dobi oskara, (po treći put) nego Malek za Bohemian rapsodiju. Po meni velika nepravda.

Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 31.Ožujak/Mar.2022 u 20:04
Iz iste godine kao i BlacKkKlansman, takođe biografski, film koji mi je takođe zanimljiv i dobar.

Objavio: GM_Tissot
Datum objave: 17.Veljaca/Feb.2023 u 23:15
Odavnooo nisam pogledao bolji film.

Objavio: osman2510
Datum objave: 18.Veljaca/Feb.2023 u 02:34
Originalno postovano od strane GM_Tissot GM_Tissot piše:

Odavnooo nisam pogledao bolji film.

da, odličan film i još uvek mi je u sećanju,
ali jesi li ti neki šahovski velemajstor,
jer, iako mi je šah možda trenutno najveća strast u životu
i pratim sva šahovska dešavanja u svetu i online,
još uvek sam za ku.ac, pa ako možeš da mi malo pomogneš,
jer mi se ne mili plaćati Levijeve ili bilo čije kurseve?
čisto da malo popravim rejting,
jer sam udovac i, istini za volju,
većinu života provodim u hebenoj depresiji.
jbg, pozz

-------------
لا إله إلا الله محمد رسول ا

Objavio: puppet_master
Datum objave: 03.Ožujak/Mar.2023 u 16:23
Ponovih i ovaj filmić (nikako da si napravim kakav folder sa sjajnim friškijim filmovima, baziranih na odnosu odličnih likova sa kakvim tananijim i lepšim emocijama koje isporučuju, biće da mi je Nebraska sledeća na listi filmova za ponoviti).

Da ne ulazim u to šta mi se sve dopalo, sve je tu standardno, ne verujem da bi se bitno razlikovalo od svih ostalih utisaka, ne fali filmu moj hvalospev, tek evenutalno majušna napomena, ne gledati film ukoliko su vam frižider i ostava prazni LOL hrana i zdravoseljački odnos prema njoj se ovde slavi gotovo poput prijateljstva. 

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk