Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=87863 Datum ispisa: 22.Srpanj/Jul.2026 u 20:11 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: The Ritchie Blackmore Story (2015)Objavio: aleksayu
Tema: The Ritchie Blackmore Story (2015)
Datum objave: 11.Sijecanj/Jan.2018 u 21:52
Ima li sanse, da ovo iko prevede?
Odgovori: Objavio: Siniša 138
Datum objave: 12.Lipanj/Jun.2018 u 22:58
Prevedeno je.
Objavio: kadetoni
Datum objave: 13.Lipanj/Jun.2018 u 00:02
Hvala Siniša.
Oma odo da vidim šta kaže Riči u ovoj priči.
-------------
Datum objave: 13.Lipanj/Jun.2018 u 20:42
Pogledao. Još jednom hvala Siniša.
Odličan, zanimljiv i na momente duhovit muzički dokumentarac o genijalcu Ričiju.
(a čim je genijalac mora biti i opičen. )
Riči insajderski opisuje neke situacije i događanja u Deep Purple i Rainbow i demistifikuje
nastajanje nekih pesama i rifova. Da je to ranije izneo zgromoli bi ga Gilan i ekipa.
Preporuka.
-------------
Objavio: Siniša 138
Datum objave: 14.Lipanj/Jun.2018 u 03:15
Ja Ričiju puno toga opraštam zbog zasluga za unapređenje sviranja gitare. Nakon njegove pojave više se nije moglo muljati u nekom bluz fazonu uz solidnu tehniku i nešto bolju opremu. Njegova sola ili znaš ili ne znaš svirati, nema tu priče o stilu. Kod rok kritike to je dočekano na nož, etiketom hevi metal /to je tad značilo uvredu i prezir/ ili ignorisanjem. U Rok enciklopediji o Purpleu ima desetak rečenica, a o Grateful Dead dvije stranice. Meni ovdje fali Gillanova i Paiceova priča. Fali i scena kad na koncertu baca flašu na Gillana, kao i objašnjenje zašto je u Zagrebu šutnuo nekoh od klinaca koji su se nabili na binu. Doduše, i njihovi redari su mlatili,a bogami i obezbjeđenje dvorane, u plavim mantilima. Omladina je bila skroz benigna, a redari su odvojili nekoliko curica koje su pokorno čučale iza pojačala i čekale da ih poslije odvedu na trošenje. Svi lažu i prešućuju stvari u ovakvim filmovima, pa tako i naš junak.
Datum objave: 14.Lipanj/Jun.2018 u 03:48
Da, i mene ugodno iznenadila Ričijeva povremena sarkastična duhovitost. Svidio mi se i komentar o Bruceu Springsteeneu. Šteta je što nema scene s flašom, pošto je Gillanov komentar bio:"Taj dan mi je Riči rekao da Klepton ne zna svirati gitaru!" Riči, inače, najviše cijeni Djanga Reinhardta, kako zbog umijeća, tako i zbog beskompromisnog karaktera i neskrivene razmetljivosti.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 01:04
E, meni se nije baš svidelo što je čačnuo Springstina. Brus je legenda, veličina, gromada.
Nije da mi je br.1. i da njegove sve slušam, ali 5-6 pesama su vrh. Roy Orbison mi je "veliki manitu"
a on je idol Brusu koji je stalno to isticao. U nekoliko navrata me Brus oduševio, oborio sa nogu, kolika
je velličina koja ume da se bezrezervno oduševljava onim koga ceni i poštuje (peva sa Royem "Pritty women"
i kad Roy kaže "mercey" koje iskreno oduševljenje. Na 1:45 )
i u dokumentarcu, kojeg je preveo Iromafia, "Sprengsteen & I " kad pusti na scenu Elvisovog imitatora
da peva, a nemajući pojma ko je, otkud, zašto i da li nešto zna, kao pravi džek nesebično mu je
pomogao da ostvari svoj san. To igru neizvesnosti mogu da prihvate samo vrhunski muzičari i ličnosti.
Nego, stara kajlo, vidim da si ljubitelj i poznavalac prave mjuze, ima li još neki prevedeni dokumentarac
o Deep Purple?
Hvala ti i za prevod Foreman 2017. sinoć sam ga pogledao.
-------------
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 01:07
Biće uskoro Making of Machine Head. Od DVD sam napravio mkv, izvadio njemački titl i sad prevodim.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 01:18
Ta međusobna muziciranja i hvaljenja su marketing, prenemaganje i moda međusobnog pušenja, koja vlada u zadnjim decenijama, kao neki rokerski p.c. kodeks. Kao ono crnogorsko: "Ja ću tebi vojvodo, a ti meni serdare, a oba znamo koja smo govna."
Nisu rokeri nekad bili takve tetkice, bili su sličniji Ričiju. Što lošije sviraju i što ih je vrijeme više pregazilo, to su vještiji marketinškim marifetlucima i smijanju k'o lud na brašno. Nekad su to bili buntovnici pa su se tako i ponašali, a sad su to poslovni ljudi, političari.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 01:45
Siniša 138 piše:
Ta međusobna muziciranja i hvaljenja su marketing, prenemaganje i moda međusobnog pušenja, koja vlada u zadnjim decenijama,
Što znači da se ne odnosi na njih dvojicu (Roy se upokojio 1988.)
Pije vodu to što kežeš da rokeri evoluiraju od buntovnika do poslovno-političkih tetkica, godine rade svoje.
A sa godinama se menjaju prioriteti i potrebe, tako da su nekad težili da menjaju svet, a sad svoj konto.
Ali. neka ih i takvih, neka vijaju lovu, treba im za lekove.
Sledeći petak odo' da uživo proverim "Drugi nači", da nisu i oni izabrali neki "drugi način" rokerstva.
Hvala unapred za novi prevod DP.
-------------
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 02:15
Odnosi se i na njih dvojicu.
Žalosno je gledati ostatke ostataka nekadašnjih velikih faca, a propos "Drugog načina".
Tu je kod mene prije par godina svirala nekakva kombinovana ekipa iz Zagreba, nekoliko mlađih + Neno Neugebauer, Boris Babarović i nekad nenadmašni gitarista Željko Kovačević Pes. Desetak ljudi u publici!
, a divno ljetnje veče na unskoj adi! Ovi ostarili, tamo za stolom ih čekaju ljutite žene koje paze da ne piju previše. Babarović i Neno komunikativni, gode im komplimenti,a Pes isti kao i nekad, smrknut i težak.
Tu me podsjetio na Ričija, bio je godinama najbolji, a za njega je znalo samo nešto gitarista, a od raje nekih, 0,1%. Njegov bend "Mladi", najjači u Jugi, nije nikad snimio ploču. Ali nije pušio nikome, nikad.
Ako se ne znaš kliberiti i dodvoravati medijima, i ne uđeš u enciklopediju ili dobiješ deset reda, kao Purple.
I Džef Bek je nekad bio nezgodan momak, ali kad je prešao u vegetarijance i počeo se smijati postao je opštepoznat i sveprisutan.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 02:43
Siniša 138 piše:
Žalosno je gledati ostatke ostataka nekadašnjih velikih faca, a propos "Drugog načina".
Poslušaj "Jedro za oluju" i "Zgubidan" prže mladalački, i "Htio bih vratiti" ( ta stvar me razvalila, rekao sam ženi i deci kad me budu Topalovići pržili da se samo ta stvar vrti. To je moj svojevrsni epitaf).
Naravno da nisu kao nekad i nema Kurtovića, ali i dalje je to veličanstveno. A izbor između novog ničeg sličnog i njih starijih sa mladalačkom energijom, je jasan. Tu mislim i na YU grupu i Smak/Točak je ostao dosledan i nisu se kurvali po estradi. (šteta što je Aranđelović umro).
-------------
Objavio: Stole Haringa
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 02:58
Što se mene tiče, poslednji su ostali ovekovečeni u Skorsezeovom filmu The Last Waltz. To je bio kraj ere dinosaurusa od kojih su neki i danas živi i aktivni. Nil Jang, na primer.
Mogu u tu gtupu da ubrojim Metaliku koja osim dobrih međuljudskih odnosa ima koš vrlina. Jedna os njijh je da potpisuju ono što obrade. To što su u stanju da za svoju dušu sviraju ispred ljudi koji se slučajno nađu baš tamo gde sviraju za svoju dušu...pa to je još jedan plus koji pokazuje koliko su u stvari veliki. Da ne bude zabune, nisam njihov fan.
Umalo da zaboravim Nirvanu na dodeli MTV nagrade. Trio je bio poznat po urnisanju instrumenata gde god da se pojave. Svuda osim na toj dodeli na kojoj su posle svega i stalak i mikrofon ostali na istom mestu.
Gledaće se ovo ovih dana ili do kraja meseca. Hvala na prevodu.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 03:03
Yu grupa je uvijek bila dobra, i nekad /čak i kad je Dragi bio u vojsci, pa je Žika pjevao, a Bata Kostić bio na gitari sam/ i prije par godina kad sam ih gledao zadnji put uživo.
A Točak se znao reklamirati jako dobro, i svašta pričati. Znam ga jako dugo, i po priči i po svirci.
Za Ričija je rekao da on to može svirati usred noći lijevom nogom!?
Najprije je govorio da mu je Dave Edmunds ukrao "Ulazak u harem" i naparavio "Sabre Dance".
Kasnije su mu rekli da je to obrada Hačaturijanove kompozicije pa je promijenio priču, i rekao da je Edmundsov rad bio njemu inspiracija za "Ulazak u harem"!? Konziostentna ličnost. Ima o njemu još dosta toga, ali nije za ovakav forum.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 03:11
Za Metallicu sam malo prestar, ali sam ih dosta slušao i mislim da su oni mjera dokle je trebalo ići sa speed metalom, taman toliko. Obrade su im sjajne, Garage Inc. je klasika. Pa svirka s filharmonijom, takođe.
Drago mi je da se neko uključio u priču o nečemu što nije pucačina ili lupačina.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 03:11
Tri stara majstora za kraj.
Zaboravio sam da napišem da je za mene muzika do početka devedestih bila dobra. Tad su skoro svi odreda bili dobri. Danas kvalitet održavaju alternativni pravci koje retko ko konzumira. Džezeri i bluzeri su uvek isti, pre i posle devedesetih. Džem sešn je još uvek živ zahvaljući njiima
Tako to izgleda kad korporacije stvaraju neorganske bendove i prodaju maglu. Tako mi Mili Vanili pomogao.
Postoje i legende poput Dilana koje su karijeru počele angažovanim pesmama. Kad je skupio pare kupio je akcije firmi koje proizvode oružje ali je i prestao da bude angažovan. Bar nije licemer ako se ja pitam. On je čovek koji je ostario pametno, sad je srećan deka koji sa svojim unucima svira u grupi. Bio je nekad tako dobar onalo sam na stadiomu u Zemunu pre 20 i kusur godina. Mikrofon, šešir, gitara i usna harmonika.
Ispravka.
Napisah da nisam fan Metalike, naveo sam ih kao nastavljače tradicije muzičara koji su oplemenili i muziku i društvo.
Bežim sa teme.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 03:28
U vrijeme snimanja filma ti momci su bili mladi, trideset i neka. Jedino je Madi Voters bio star, ali on je oduvijek bio star. Zanimljivo je da je film snimljen u dvorani Winterland u kojoj je Clapton nekoliko godina ranije odsvirao s grupom Cream svoj najcjenjeniji solo, Crossroads. A u filmu ga je Robertson skroz ušio na Further Up on The Road.
Termin dinosaurus je zaživio pojavom panka krajem sedamdesetih. Momcima od dvadesetak godina ljudi od 35 su bili matorci, tako je to oduvijek. A dinosaurusi su mlatili i veliku lovu, time je oštrica roka i uništena. Bogati se ne bune, a i zašto bi? Na stranu to što su muzički diletanti manjak umijeća nadoknađivali viškom priče i pravljenjem ispada.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 03:36
Hvala ti za ovu trojku. Neki dan gledam film Bube u glavi, a iza Bočekova gitara, mrak. Malo LP, malo akustuka.
Dilena sam prvi put vidio 1972. u filmu Koncert za Bangladeš. Nastupio je nenajvljen i izvodio samo stare stvari, akustara i usnjak. Tad sam shvatio da nije sve u gitarskom solu i moćnom glasu. Sve što radi, vjeruješ mu. Oduvao je ostale.
A to što radi privatno, pomaže državu svog naroda, ne znam šta bih mu rekao, i s kojim pravom.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 04:15
Nema na čemu, za laku noć ili dobro jutro.
Bulgakov je napisao, parafraziram : "Ljudi kao ljudi, u suštini dobri, a pare vole. "
Bio je prvi folker koji je akustičnu zamenio električnom gitarom.
Moj najozbiljniji Bitls, Harison, stoji iza tog koncerta koji je bio pereteča onog humanitarnog za Etiopiju koji je održan na dva kontinenta istovremeno. Mislim da je tad Nil Jang zadnji put javno nastupio sa Krozbijem, Stilsom i Nešom.
Kako muzika napreduje ili nazaduje pokazuje Vudstok. Neuporedivo je ono što je bilo na prvom i što se dalo videti posle 25 godina. Ostale nisam gledao, nisam imao živaca.
Bacam se na skidanje dokumentarca.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 14:44
Siniša 138 piše:
A Točak se znao reklamirati jako dobro, i svašta pričati. Znam ga jako dugo, i po priči i po svirci.
Za Ričija je rekao da on to može svirati usred noći lijevom nogom!?
Najprije je govorio da mu je Dave Edmunds ukrao "Ulazak u harem" i naparavio "Sabre Dance".
Kasnije su mu rekli da je to obrada Hačaturijanove kompozicije pa je promijenio priču, i rekao da je Edmundsov rad bio njemu inspiracija za "Ulazak u harem"!? Konziostentna ličnost. Ima o njemu još dosta toga, ali nije za ovakav forum.
Ja upravo suprotno mislim, problem Smaka je bio u tome što su marketinški bili slabi, što je Točak van bine bio poprilično nesiguran i bojao se prihvatiti izazove (pozive za inostranu karijeru)
Točak je oduvek govorio da je "Ulazak u Harem" kompozicija koju je uzeo od svog učitelja gitare Dragoljuba Jarakovića Jaraka. (gledao u dokumentarcu). A neke izjave, najverovatnije novinareske "umotvorine" mi ne liče na njega, nije prepotentan tip, ne znam ga lično, samo što sam pročitao i gledao ga. Nepobitno je, da je imao poslovnog duha, nos za lovu kao Bregović(plagijator), imali bi svetsku karijeru.
Inače, drago je i meni razmeniti mišljenje sa nekim ko kapira i voli pravu, suvislu, emotivnu mjuzu, a ne instant-mutant buku.
-------------
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 20:31
Nema se tu šta misliti, to je pisalo crno po bijelom u novinama koje su Točka dizale u nebesa, beogradska štampa, Džuboks i slično. Nikad nije demantovano, nego se priča promijenila nakon izvjesnog vremena, kad se opasuljio. Normalno da je i onda spominjao Jarka, bio mu je učitelj.
Što se tiče Dugmeta, to se odmah vidjelo da će uspjeti. Odziv publike je bitan. Bio sam na svim koncertima i jednih i drugih u to vrijeme i gledao i slušao lično, a bogami i čitao štampu.
Džuboks je bio glavni magazin, a bili su kao neki Točkov PR, ali narod je prihvatio Dugme, i kasnije Čorbu.
Na stranu to što Točak ne može parirati Bregi kad dođu na TV. Brega je zgodan, pametan, elikventan, zanimljiv, a Točak...
Kad sam prvi put išao na nastup Smaka, mislio sam da ću doživjeti muzički orgazam na osnovu onoga šta je o njemu pisalo u Džuboksu i sl. A ono, svirka kao i svaka druga. Tad su nastupale po četiri grupe, samo Indeksi i Korni su imali solo koncerte u Zagrebu.
Ja, lično, nisam ništa od toga svega volio, ali sam pratio. Tu dijelim mišljenje Gileta, da je sve to seljačka muzika, i Dugme i Čorba i Smak...
Naš novi val je sigurno bio jači od svjetskog, ali ja sam bio prestar da bih se zaljubljivao u neku novu muziku, jbg. A i više volim žešću, mušku svirku. A bogami i tehniči zahtjevniju.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 20:46
Narod je prihvatio Dugme, a prihvatali su i ljudi po svetu grupu Sweet, koju je Bregović-plagijator pinkpanterovski pokrao.
Da, Bregović je zgodan, ... po tom kriterijumu bi sjebo i Rolingstonse.
-------------
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 20:57
Ovim bih završio o Točkovoj "neprepotentnosti". Već sam rekao da je nakon nastupa Purplea u BG 1975. izjavio on to sve može odsvirati lijevom nogom u pola noći, a da je dotad mislio da je Blackmore u nekim stvarima ravan Hendrixu pa ga je, eto, razočarao. Dotad je imao priliku čuti kako Ritchie svira uživo, jer je Made in Japan izdan tri godine ranije. Ne znam šta je očekivao.
Osim toga, jednom je, prema braći Bošković iz Rocka, nudio Stefanovskom časove gitare, a ovaj nezahvalnik je to odbio.
To je, inače, onaj Makedonac što naokolo gluvari s Stochelom Rosenbergom. Tommyjen Emmanuelom, i sličnim levatima.
Meni je drago što sam bio u pravim godinama u pravo vrijeme, pa sam gitaru uzeo u ruke kad su na vrhuncu bili Bitlsi, Stonsi, CCR, Cream, Who, Hendriks, a dolazili Purple, Zeppelini, Free, Black Sabbath, Pink Floyd...
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 21:09
Baš bih voleo saznati šta je prava istina, a šta plod "oštrog pera". Ako je sve kako kažeš, neprijatno sam iznenađen.
Opet, ne mogu to da svarim da je to rekao za Vlatka.
Ja ne sviram, totalni duduk, apsolutni antisluhista, ali volim da slušam. I baš te što si nabrojao + Queen.
Pozdrav i sve najbolje.
-------------
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 21:10
Bregovoćeve "pozajmice" smetaju samo njegovoj konkurenciji i njihovim pristalicama.
Narod ga radi toga samo još više voli, a naročito u njegovom rodnom gradu. On ga je tu "zavalio" odvratnim strancima, svjetskim lopovima i dušmanima. To je kao onaj Maradonin gol rukom, više ga vole u Argentini od onog kad je predriblovao cijelu odbranu i golmana. Mi smo ovdje svi pomalo potomci hajdučije pa nam je krađa i većih stvari od autorskih stvari prilično normalna stvar, a da ne spominjem krađu od stranaca.
Zanimljiva je epizoda s Čakom Berijem, kad je bio u ZG 1978. Neki zagrebački novinar mu je pustio
"Ne spavaj mala moja...", a čak je pitao, "Pa šta?" A ova, "Pa to je Rock And Roll Music". a Čak,
"Normalno, šta bi ljudi svirali da ne kradu od mene."
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 21:14
Queen sam čuo kad je izašla Opera, a i gledao sam ih 1979. Odličan koncert. Njihovi izbacivači su klince vraćali nazad kao svoju djecu, a nisu ih mlatili. Kad su se oni pojavili, našao se Vedran Božić pametovati kako svirka Brajena Meja nije ništa naročito, da je to sve komponovano, nije spontano, i sl. Komponuj i ti, frajeru, ko ti brani.
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 21:36
Siniša 138 piše:
Bregovoćeve "pozajmice" smetaju samo njegovoj konkurenciji i njihovim pristalicama.
Narod ga radi toga samo još više voli, a naročito u njegovom rodnom gradu. On ga je tu "zavalio" odvratnim strancima, svjetskim lopovima i dušmanima. To je kao onaj Maradonin gol rukom, više ga vole u Argentini od onog kad je predriblovao cijelu odbranu i golmana. Mi smo ovdje svi pomalo potomci hajdučije pa nam je krađa i većih stvari od autorskih stvari prilično normalna stvar, a da ne spominjem krađu od stranaca.
Zanimljiva je epizoda s Čakom Berijem, kad je bio u ZG 1978. Neki zagrebački novinar mu je pustio
"Ne spavaj mala moja...", a čak je pitao, "Pa šta?" A ova, "Pa to je Rock And Roll Music". a Čak,
"Normalno, šta bi ljudi svirali da ne kradu od mene."
Bravo legendo. Stvarno uživam u tvojim komentarima, poseban mi je užitak jer imaš poslastice koje nisam čuo ranije.
Odlično si detektovao i dijagnostikovao naš mentalitet. A kojoj konkurenciji smeta što je mažnjavao od Šabana Bajramovića?
Dve najbolje rok stvari, Bohemian rhapsody i Child in time, treba poslati u svemir, u slučaju da vanzemaljci nešto pizde na nas, da ih malo oraspoložimo.
-------------
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2018 u 23:06
Poslano je u svemir nešto drugo, Johny B. Goode i nešto Mocartove muzike, još sedamdesetih.
Što se tiče Šabana, on je svojevremeno rekao da mu je nešto maznuo "onaj Koštunica", a ovi, "Valjda Kusturica?", a Šaban, "Taj!" U ciganskoj muzici i starom bluzu ne znaš čiji je u čijoj, da prostiš. Slušao sam isti bluz pod pet različitih naziva od pet različitih bluzera. Za "Đurđevdan" Serbezovski tvrdi da je stara pjesma, a neki tvrde da su je spjevali ljudi koje su vodili u logor '42?!
Što se tiče priče o Stefanovskom, to je, vjerovatno, rečeno u šali nakon neke zajedničke svirke, a novinari naduvali i izvadili iz konteksta. Gledao sam ih kasnije da sviraju skupa + Boček s njima.
A za Ričija i "Harem" stojim dobar da je mišljeno i pisano ozbiljno, i ono ranije i ono kasnije.
Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2018 u 04:31
Ko ne želi da gleda dokumentarac koji je za preporuku. neka premora sat i 26 minuta. Čovek tu prepričava konverzaciju između Brege i Štulića koji je valjda pored Bajramovića najviše opljačkan.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiA4e650NnbAhXPfFAKHUQyBU0QFggnMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.novimagazin.rs%2Fopusteno%2Fbregovic-dobio-84700-evra-za-novu-himnu-a-preradio-hajdemo-u-planine-video&usg=AOvVaw3Mq5hqHat1mdpYHikvqjwE" rel="nofollow - Bregović dobio 84.700 evra za novu himnu, a preradio "Hajdemo u
Slušao sam Petra Janjatovića koji je u šali rekao da posle Mesečine Cigani počinju da uče note i da Brega neće imati od koga da zahvati. Probao je da preradi i uvali prerađevinu samog sebe i nije mu uspelo. Dobar je komentar njegovog fana ispod članka.
Ne kažu džaba da Bregin epitaf mora da bude :"Pamtite me po pesmama svojim."
Zanimljivo je i šta je pokojni Duško Trifunović pričao o Bregi i sarajenskoj sceni. Umro je u bedi a od Brege i ostalih nije dobio ništa za pesme koje im je napisao. Za mene je sarajenska rok scena džukačka i šlihterska. Čast izuzecima kakvi su bili Indeksi ili Jadranka Stojaković. Davorin Popović je bio i ostao čovek od početka do kraja. Možda bi mogao da im se primakne Milić Vukašinović koji nije krio da komponuje za narodnjake kad mu treba para. Zna to i Hanka Paldum.
Točak je gostovao sam u našem Domu omladine. Putovao je negde privatno, crkla su mu kola, neko ga je prepoznao i doveo. Ja sam sa stricem bio u šah klubu u kom je svirao. Smak je redovno za svoje Kragujevčane pravio bespaltne koncerte. Dobar je Točak a dobra mu je i ćerka koja takođe svira gitaru.
Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2018 u 21:04
Duška Trifunovića sam lično poznavao i cugao sa njim čitavu noć. Nije se nešto žalio da je štetovan, a ne sjećam se ni da je to pričao u dokumentarcima koje sam gledao. Više je bio duhovit i ironičan tip, nego kukator. Pjesnici i inače ne žive u izobilju. On se razveo i živio u nekom stančiću u Novom Sadu. Drugi lamentiraju umjesto njega.
Ko je pokraden, može da se žali i tužuje, ali naši ljudi više vole kukati i tračariti nego voditi parnicu. To je rezervisano za rodbinu, parniče se radi komadića zemlje vrijednog gajbu piva. Druga je stvar što je kod nas teško dokazati krađu autorskih prava, pogotovo onih neregistrovanih, pravno nepostojećih.
Džimi Pejdž je opasno krao na prva dva albuma, ali je poslije platio Haulinu Wulfu i ostalim od kojih je krao. Pa i Džordž Harison se nagodio za My Sweet Lord i platio pravom autoru, ali ga niko ne zove lopovom.
Klepton je bio najkorektniji, svagdje je potpisan autor iako nije ni živ (Robert Džonson) ili se ne zna da li je živ (Skip Džejms = I'm so glad).
Datum objave: 19.Lipanj/Jun.2018 u 00:55
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjn38uood7bAhUQ2aQKHebLBhQQFggnMAA&url=http%3A%2F%2Friznicasrpska.net%2Fknjizevnost%2Findex.php%3Ftopic%3D405.0&usg=AOvVaw270_6_8mucAuhVO5cIr969" rel="nofollow - Dušan Trifunović (1933—2006)
Tražeči članak koji sam pročitao u Politici naleteh na sajt čiju sam adresu postavio.
Evo sada je trebalo da mi obeleže 50
godina rada, u Matici sa kritičarima, pa u SNP-u sa muzičarima, svi su
mi se javili da će da dođu, Goran, Zdravko, Vajta, ali sad odjednom
nemaju para. Ma ne brinem, nije meni do toga, to oni sebi prave
Njegove
su pesme punile stadione, a njega tamo nije bilo, oni kojima je pisao
tekstove obišli su sveta i u njegovu novosadsku sobicu javljaju mu se sa
Bahama, iz Pariza. Ako i ne volite muziku Gorana Bregovića, Zdravka
Čolića, Indeksa, Nede Ukraden, Seida Memića Vajte, Jadranke Stojaković,
reči pesama koje su pevali postale su deo kolektivnog pamćenja. A to su
pesme koje je pisao Duško Trifunović. Pisao je njima Duško "levom
rukom", u hodu, od danas do sutra, od Sarajeva do mora, čak i preko
telefona, a onda su oni pravili (velike) karijere i tiraže. Zlatne
"stadionske" sedamdesete bile su to upravo zbog Duška, a ovih dana skoro
nezapaženo obeleženo mu je pedeset godina pesničkog stvaranja.
Jeste li im naplaćivali pesme?
■
Ma, ne, nije se to tada radilo. U početku sam im čak i davao honorar da
bi mogli da pevaju. Nije tada bila praksa da tekst nešto znači, pesme
su bile njihove.
Oni isto nisu zarađivali?
■
Ne znam. Jednom me zovu iz nekog Saveza, kažu dođi da nam objasniš,
nestalo je dve milijarde dinara iz Bosne. Šta je bilo? Napisao sam "Šta
bi dao da si na mom mjestu", Goran napravio pesmu. Ali neće oni njega,
oni njega mrze. Onda on to odnese u Zagreb, ali tamo ga ne poznaju. Zato
štampaju ploču u Zagrebu ali ceo tiraž prenesu u Bosnu, prodaju, zarade
dve milijarde i vrate ih u Hrvatsku. Jedne godine, kada sam napisao
"Zlatnu ribicu", otkrio sam da je Vajta zaradio toliko da je kupio pola
obale Neretve. A ja sam kupio sedam salonit ploča. Ali eto, i sada se
kaže — Vajtina pesma. Ma da, omjer je grozan. Ali, pisao sam ja te
pjesmice.
Da li se jave?
■
Da, da, ma svi se oni meni javljaju, pitaju kako sam. Znam ja da su
tekstovi bili ono najbolje u njihovoj muzici. Narcis Vučina, koji je
znao sve o muzici, kaže ovo su ukrali od ovoga, ovo od onoga, ovo je Igi
Pop, ono je tamo neki.
Bregović je to zvao eklekticizmom.
■ A, taj je veliki mudrac bio.
ČLAN PA JOŠ I LEP
Goran
Bregović je u Duškovu kancelariju ušao kukajući što su mu muzičari sa
kojima je do tada radio i sa kojima se posvađao oteli pesmu i naslov
albuma. Duško ga je ubeđivao da "Jutro" i ovako nije dobar naslov, te da
nema za čim da žali.
■
Koje su ti pesme ostale, pitam ga. On kaže, evo ova je najbolja: kad bih
bio bijelo dugme, mala bi se zakopčala u me. Joj, ja profesor
gramatike. Zakopčava se dugmetom, a ne u dugme. Nema to veze, to niko
neće primetiti, kaže Goran. Nakon dvadeset godina, kada su pravili neku
njihovu retrospekciju, pozvali su i mene. Goran mi kaže: Jesam ti rekao
da niko neće primetiti osim tebe. Da sam rekao nemoj tu, daj drugu
pesmu, ne bi bilo tog naslova "Bijelo dugme". Drage su mi te uspomene.
Kada su oni imali pravo, bilo mi je drago kao i da sam ja imao pravo.
Da li mu je Bregović tada izgledao kao neko ko će daleko dogurati?
■
On je imao, kako se to sad kaže, rejting. Znao je otići u Firencu,
Padovu i odatle doneti novu muziku koju je on stvorio oslanjajući se na
italijansku. Bio je ambiciozan. Član partije. On ne voli da ja to
pričam. Dobio nagradu "Sedam sekretara SKOJ-a". Bio je vrlo u strukturi.
Imao je i jedan izuzetan kvalitet. On je bio lep dečak. I siguran u ono
što radi.
Pisao je Duško tekstove osim za Jadranku Stojaković i
za Vajtu, "Zlatna ribica" je njegova, Nikolu Borotu, Zdravka Čolića,
Nedu Ukraden, Arsena i Gabi, ali su najviše buke i traga ostavile baš
one kojima je Bregović napisao note.
■
Zove on jedan dan i kaže kako izdavačko preduzeće "Veselin Masleša"
slavi dvadeset pet godina postojanja i kako on treba da uradi pesmu za
proslavu, a ništa ne zna o izdavačkim preduzećima. Dosetim se ja šta je u
knjizi najvažnije. Nije pisac, sadržaj tu i tamo, ako nas dodirne.
Glavni junak je najvažniji u knjizi i svetu je svega dosta osim glavnih
junaka. Tako ja njemu napišem "Glavnog junaka". To je njegovo delo jer
me je on navukao da ga napišem. Tad sam video kako on radi. Kaže: E, to
mi napiši na onu muziku "kad su vrata škrip, škrip, škripnula, u srce me
dir, dir, dirnula"... Sve vreme sam ja govorio da je muzika
rastavljanje reči na slogove.
Delovi iz intervjua koji se odnose ne samo na Bregu već na celu tkz. sarajevsku rok scenu.
Mislim da Pejdž, Klepton i društvo nisu doživeli kolektivnu metanoju
već ih je na to naterao sud. Kod nas je stanje drugačije, tužena strana
ili ignoriše tužbu ili čeka da smrt odradi svoje. Pomenut je Bajramović
koji je presavio tabak kad je tužio Bregu za Mesečinu. In je u stvari
tužio prvenstveno Kusturicu koga je smatrao glavnim krivcem. Nisu došli
na ročište i Bajramović je zaboravio na njih.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi17fPppN7bAhXN16QKHfgbA2wQFggtMAE&url=https%3A%2F%2Fwww.pulsonline.rs%2Fpuls-poznatih%2Fdzoni-stulic-tuzi-kroacija-rekords-i-trazi-25-miliona-evra%2F71703c0&usg=AOvVaw3bR2fyCWqxulnZiRE0gLRW" rel="nofollow - Džoni Štulić tuži "Kroacija Rekords" i traži 25 miliona evra
Slučaj Štulić je još bolji primer. Koliko mi je poznato nagodio se samo
sa Komunom koja ga je obeštetila, svi ostali se prave ludi dok i dalje
štancaju i izvode njegove pesme. Dobar mi je bio Lajner koji je pre neku
godinu sa sklepanim sastavom napravio koncerte Džoniju u čast. Jedan je
bio baš u Sarajevu. Pare je, naravno, zadržao.
Kada naletim na ljude tog profila i kad moram da se rukujem sa njma obavezno posle toga prebrojim prste.
Bio sam na zdnjem koncertu Smaka u Areni. Ubrzo posle toga Boris je
preminuo i to ne samo mene već i druge ljude nagoni na misao da su Točak
i društvo znali da je bolestan. Svirali su za njega a to što nisu
rastrubili njima služi na čast.
Datum objave: 19.Lipanj/Jun.2018 u 01:45
Nije Kleptona sud natjerao, pjesme su bile uredno potpisane imenom autora još 1966. i nadalje, a sud je natjerao Pejdža i Harisona.
Rekoh da sam Duška lično poznavo, in vino veritas. Svašta je pričao tada, pa i kasnije, a nešto dodaju i novinari. Zaludan je to posao, bistriti estradnu ciganiju.
Moja su iskustva da muzikanti i piskarala često idu u red najgorih ljudi, mentalnog sklopa sličnog političarima i kriminalcima. Sujeta, sebičnost, bezobzirnost. Sad je taj profil došao na svoje pa se takve osobine ističu, više se ne kriju. I riječnik je u skladu s tim: borac, predator, osjetio krv, ne odustaje...
Meni domaći rok baš ne leži na srcu, iako se ponosim da je to nešto u čemu smo dostigli svjetski nivo, a to je pravo čudo. Krajem 60-ih sam obilazio muzičke radnje u Njemačkoj i poredio instrumente u njima s onima na kojima se sviralo kod nas, pa izdanja ploča, itd.
Iz sarajevskog stvaralaštva meni se sviđa svega nekoliko pjesama, ali je jasno da je dobar dio žuči koji se lije po toj "školi" iz ZG i BG rezultat zavisti pa i mržnje. Neko SA, iz neke B I H se drznulo da ima Indekse, Jadranku, Pro arte, Dugme, Pušenje, Plavi orkestar, Kusturicu, TLN, itd, a mi tako lijepi i pametni to nemamo. Znači, to njihovo je sranje i prodaja cigle.
Sukus tog stava je "misao" Nebojše Pajkića, jednog od gurua "nove srpske desnice":"Sarajevo je grad loše muzike, lošeg filma i lošeg humora." Ne znam tačan redoslijed, po sjećanju pišem, ali nije ni bitno.
Sigurno i na zapadu ima takvih gurua, ali nemam vremena da ih baš sve pratim.
Datum objave: 19.Lipanj/Jun.2018 u 02:20
Imao je BBC dobar dokumentarac o istoriji roka i hvala im na tome. Hvala im i na tome što su jednu epizodu posvetili Bitlsima koji su uspeli da steknu i jare i pare. Probili su se obradama crnih kolega koje nisu mogli da dobace do mejnstrim medija. Samo jedan od zdravih odnosa u životu i poslu. Isto važi i za tipove poput Bouvija koji su imali vremena da ispomažu kolege kojima nije išlo baš najbolje. Izvukao je Lu Rida iz bule i Igija iz ludnice. Obradio je dve Igijeve pesme i tako mu ubrizgao dve finansijske inekcije koje su ga vratile iz mrtvih i zbog kojih je i danas živ.
Pajkić je dobar filmski teoretičar i tu se zaustavljam jer mišljenje koje imam prelazi granice pristojnosti. Isto važi i za ostatak porodice koja nije dobra ni u čemu drugom osim u samopromociji. Pajkić bar ima film i nokaut od Kuste.
Po meni Štulić je kompletan autor. Dobro svira, ima odlične tekstove i on i njegova Azra su kod mene negde pri vrhu.
Trudim se da ne budem navijački raspoložen ali neke sredine baš odskaču. Ju grupa je imala svojih pet minuta i famoznom Marki klubu i kartu za zapad. Nisu je iskoristili i to je možda i dobro ispalo. Miuzičara koji su dobri za belosvetske scene ima i kod nas i ponekad ih neki gost iz inostranstva izvuče za trenutak iz anonimnosti. Na priemr, sećam se bluzera koji je dao 5 minuta slave Peri Džou koji ipak nije napustio Jugu. I dalje je posle toga gluvario ispred Platoa i spavao na radnim mestu kad nije bilo svirke.
Da ne dužim, određeni ljudi su poznati u svojoj profesiji i svojski se trude da se bez obzira na sve samo njihov glas čuje. Šapat je bolji od urlanja a znanje od svake tehnike. Dobar mi je bio Rambo u Rokumentima kad je sažeto dao viđenje naše i strane estrade. Dobar je fenomenolog.
Skinuo sam dokumentarac, gledaću ga u komadu do kraja nedelje.
Svako dobro.
Datum objave: 19.Lipanj/Jun.2018 u 03:10
Nije Pajkić jedini kojeg je Kusta patosirao.
Rambo je smislio izraz turbo folk, ali narod misli da je to vrsta muzike, iako on vazda objašnjava da je to situacija "kad primitivac ovlada tehnologijom". Džaba mu priča, kad nešto ode, otišlo je.
Što se tiče Bitlsa, preko njih sam zavolio rokenrol /Lady Maddona/, a i u glavnom na njima sam naučio svirati. Neka njihova harmonska rješenja su za ono vrijeme, a i danas, bila "španska sela". I sad ih sviram, najčešće u akustičarskim obradama.
Moju babu su na TV zanimali samo Čkalja, Mija i Paja Čutura, ali je znala za Bitlse, Kleja i Pelea. Sapienti sat!
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 02:14
Našao sam Rokumente sa Rambom. Bio je fokusiran i dao je esenciju estrade i šoubiznisa. Objasnio je ko je tu ko je mater a ko je ćaća. Sviđa mi se deo u kom priča o anonimnim muzičarima koji imaju sve osim reklame. U pravu je kad misli da postoje ljudi koji su bolji od Hendriksa, Točka itd. Sam Hendriks je nešto slično govorio društvu koje ga je proguralo u Engleskoj. Trikove i egzibicije je video i naučio najviše od ljudi iz Harlema. Uverio sam se lično na koncertu B.B.Kinga i Džekmsa Brauna koji su u svojoj pratnji imali muzičare koji su zvučali bolje od Hendriksa.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwizvLv4t-PbAhVLblAKHakTBrEQFggnMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.imdb.com%2Ftitle%2Ftt0375293%2F&usg=AOvVaw1sGYBFr7FHc2AjISrICNsF" rel="nofollow - Dancing in the Street (TV Series 1996– )
Našao sam i dokumentarac koji je uradio BBC. Bogu hvala pa je nastao pre novog milenijuma inače bi se u društvu bluzera i rokera našao neki džastin džiber ili neka druga spodoba. Davali su ovo na tv-u, stric je snimio na video kaseti i ja sam gledao dok se moglo.
Prvo što sak zapamtio od Bitlsa bila je njihova Džud. Bili su i ostali prototip organske grupe koja je pored dva razigrana genijalca (Lenon - Makarti) imala i ozbiljnog čoveka koji ih je kontrolisao. Harison je bio odličan kao siva eminencija. Ni Ringo nije bio loš iako za njega tvrde da je bio tu samo da bi pevao one pesme koje su bile blam za ostatak ekipe.
Jednom sam probao sa bubnjevima i izdržali su moj drugari sa mnom pola leta. Bio sam i ostao antisluhista. Na prvi pogled ne izgleda teško ali to je samo na prvi pogled.
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 02:31
Izvinjavam se zbog dve poruke zaredom. Preglednije je jer plahte niko ne čita.
Odgledao sam dokumentarac i više sam nego zadovoljan viđenim. Sviđa mi se forma intervjua koji je sveden na neobavezno prijateljsko ćaskanje. Dobre su i izjave kolega od kojih su jedni Ričijevi savremenici a drugi fanovi koji su postali kolege u poslu. Koverdejl je dao najbolju definiciju kad ga je opisao kao belog Hendriksa. Kad sam već kod ogovaranja, zanimljivo mi je da Riči i moja makenkost slično mislimo o Springstinu koji sa nekoliko dobrih pesama stvarno nema šta da traži u društvu velikana.
Dokumentarac je vredan iz više razloga od kojih je za decu novog milenijuma ipak najvažnije to što imaju prilike da vide kako su članovi rok grupa sami bili svoji majstori. Danas je to lako ako se ima para. Plati se dobro neki tekstopisac i kompozitor a ostatak se zna. Zahvaljujući ovom principu egzistiraju likovi poput Manidone koja je tipićni proizvod. Niti zna da peva niti dobro izgleda, kod nje je sve marketing. Pitanje je da li ona i njoj slični uopšte i znaju da pevaju.
Nisam znao da su na snimanju bili zajedno sa potodicom. Mislio sam da je to bio recept Skorsezea i društva zvanog Novi Holivud. Bilo im je veselo u svim tim kućama i dvorcima na osami sa Rilijem i njegovim šalama koje su bile više nego originalne.
Da ne dužim, dobro sam se zabavio, dosta toga naučio uz zabavu, i na kraju, utvrdio sam gradivo.
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 04:38
Sad su svi pametni i bolji od Hendrixa. Ni on nije tvrdio da su svi štosevi njegovi, nego da je masu toga pokupio svirajući sa jakim gitaristima ili gledajući ih. To je, pored imaginacije, bila njegova prednost u odnosu na Claptona i ostale Engleze. Oni su tu muziku samo slušali, a on je dosta toga vidio. Šta znači najbolji u umjetnosti, ko zna odgovor na to pitanje? Arsen kaže da su najbolji svi koji su pravi. Zahvalan sam mu na tome.
Što se tiče Georgea, on nije bio nikakva siva eminencija, nego je isprva bio sretan što ga je John primio u bend, a poslije se izborio za nešto prostora na albumima. John i Paul nisu bili ljudi koje je neko mogao kontrolisati, ovladali su studijem još 1966, a radili su šta su htjeli i u muzici i poslovno. Hvala bogu, razišli su se na vrijeme. Ja sam Stonese gledao 1976, s R. Woodom. Već tad su bili više cirkus, nego muzika. U ostalom, oni nikad nisu ni ispekli svirački zanat kao što su to učinili Bitlsi.
Ringo je u svakoj listi među deset najboljih bubnjara, a da im je trebao bolji, lako bi ga našli. Bio je njihov frend i sjajan bubnjar.
Moj favorit među bubnjarima je Ian Paice iz Purplea, a zanimljivo je da ga je Paul uzeo u bend kad je svirao stare rokenrolove. Tu je, naravno, i David Gilmore, čovjek koji najviše kaže s najmanje tonova. Mislim da se to zove "Povratak u Cavern" ili nekako tako.
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 05:46
Ni Hendriks ni Blekmur ne bi bili to što jesu da nisu pekli zanat po turnejama drugih. Hendriks sa Litl Ričardom, Blekmur sa Džeri Li Luisom. Hoću reći, njih dvojica i Bitlsi, bili su u poslu u praksi a ne u teoriji poput Kleptona i sličnih koji su odmah postali glavni. Napisah gore da je Hendža rekao da trikovi nisu njegovi. Da dodam da je on prvi od crnaca koji je izlaskom iz geta postao slavan. Koliko ih je bilo boljih ili gorih nikad se neće saznati. Da nije napustio SAD ne bi se ni znalo za njega. Rasizam i tako to. Ušlo je u legendu kako je Klepton napustio salu kad je ovaj počeo da svira svoje.
Što se tiče Bitlsa, Harison im je štimovao instrumente i aktivno učestvovao u odabiru pesama koje mogu da prođu. Na kraju, hvala njihovim devojkama i ženama na onome što su uradile jer da ne beše njih oni bi poput Rolingstonsa crkavali na bini.
Objavio: aleksayu
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 14:15
Ovako o Claptonu moze da pise samo neko ko ne poznaje muziku.
''teoriticar'', koji je sa 19 godina bio sef grupe Cream!?
Stvarno ne znam Stole o cemu ti pricas?
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 14:17
Sto se tice Bitlsa Harison je bio marginalana licnost ko i Ringo Star, za sve su se pitali prvo Jon Lenon, pa onda Pol Makartni, Harison je tek tu na trecem mestu. Govorim o kreativnosti to jest o komponovanju.
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 14:20
Ima jedna anegdota o Blekmuru. Covek je tajno otisao kod Hendriksa da ga cuje i da mu kaze sta ima.
Hteo je da ga Hendriks uci... Kad ga je cuo Hendriks, jedini komentar koji je rekao bio je
''Odcepi malo jace to pojacalo kad sviras''. Inace sam Blekmur je govorio, da su na njegov stil sviranja
najvise uticali pojedini saksofonisti.
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 14:23
A ima jos jedna anegdota u vezi Ricija i nasih muzicara, koju retko ko zna.
Kada je oko godinu dana ziveo i radio u Engleskoj 80-tih godina Kornelije Kovac , svirao je na audiciji
grupe Rainbow!?
Komentar Ricija za sviranje Kornelija je bio, da mu ne odgovara takav profil sviraca i njegov imidz.
Ovaj podatak, koliko mi je poznato, Kornelije nije nikad javno objavio, ako gresim, neka me neko
demantuje.
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 14:54
aleksayu piše:
Komentar Ricija za sviranje Kornelija je bio, da mu ne odgovara takav profil sviraca i njegov imidz.
To je tako, dovezi najnoviji Audi u kamenolom, pa neće odgovarati.
aleksayu piše:
Ovaj podatak, koliko mi je poznato, Kornelijenije nikad javno objavio,
A ti čuo od Ričija.
-------------
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 15:45
Ne nego od muzicara jer sam profesionalni muzicar i krecem se u tim krugovima.
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 15:46
Povodom dokumentarca, cudi me sto niko ne spominje pokojnog John Lorda.
Oni su glavne face uvek bili u bendu.
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2018 u 16:29
aleksayu piše:
Ne nego od muzicara jer sam profesionalni muzicar i krecem se u tim krugovima.
Ma, zezao sam se, nije provokacija.
Nema ljutiš.
aleksayu piše:
Povodom dokumentarca, cudi me sto niko ne spominje pokojnog John Lorda.
Super mi je kako Džon i Riči na isti način opisuju i pokazuju dosadnjikavo sviranje, (uzastropno sviranje istih tonova).
Kad naprave onakvu facu i pogled gore, u nigde.
-------------
Datum objave: 23.Lipanj/Jun.2018 u 09:27
Glede najpoznatijeg gitarskog rifa na planeti.
Nisam muzičar, ništa ne tvrdim, prenosim šta sam odavno našao na netu. Slušao sam toliko puta braćni par Žilberto i nisam ništa primetio do momenta kad nabasah na ono gore. Biloje to pre par leta.
Hendriks je bio dobar i dosta sirov. Sam je rekao da ima mnogo boljih muzičara od njega i ja nemam razloga da mu ne cerujem. Bio je dobar na sceni i znao je da dobro iskoristi vreme koje ima. A znao je i da pored egzibicija ponudi publici osim "sviram zubima, u rikverc i po ručnom" i nešto više. Čuveno je "spontano" paljenje gitare na Vudstoku. Napisah da su crnci svet za sebe još da dodam da se za njih čuje tek kad ih neko obradi ili dožive minimum 50-60 leta. Tek onda mogu da se nadaju nekoj karijeri u mejnstrimu.
Da ne davim više i skrećem sa teme, dokumentarac je bio dobro i lepo iskustvo. Zahvaljujem na diskusiji iz koje sam profitirao. Preciznije, naučio sam nešto novo.
Svako dobro.
Objavio: Vilin
Datum objave: 24.Lipanj/Jun.2018 u 23:34
Sjajan dokumenatarac o mom omiljenom gitaristi.
Datum objave: 24.Lipanj/Jun.2018 u 23:52
Stole,
Nisi objasnio zasto je Clapton ''teoreticar'' ?
Datum objave: 25.Lipanj/Jun.2018 u 19:35
aleksayu piše:
Stole,
Nisi objasnio zasto je Clapton ''teoreticar'' ?
NIgde nisam napisao da je Klepton teoretičar. Potvrdio sam istovetno mi mišljenje da je Klepton samo slušao a ne i svirao sa crncima njihovu muziku koju im je preneo Hendža iz prve ruke.
Ono gore je Klepton koji beži sa bine. Kasnije se vidno popravio, toliko da i dan danas pokušava da skine Madi Votersa. Iznova i iznova svira i snima Hoochie Coochie Man i ima materijala za bar 50 albuma. Nijedna verzija mu ne odgovara jer je, kako sam kaže, svestan da to mogu samo crnci sa Delte. Danas je broj jedan ne svojom krivicom. Stiv Rej Von je poginuo a crni bluzeri koji mogu da sviraju sve i svašta nastupaju uglavnom u društvu belaca. Oni i njihova su muzika su kao Dark Web.
Imao sam sreće da budem na nekoliko koncerata pojedinih bluzera, jedan od njih je i Hendriksov uzor Badi Gaj. Nešto slično onom gore sam doživeo na prvom koncertu kojim je Rambo počastio SKC. Napravio je cirkus sa nekim anonimnim mladuncima koji su baš dobro svirali. Doveo je mađioničara i kafansku pevaljku Mašinku Lukić koja je na kraju počela striptiz. Skinula je samo čarape koje su završile u publici. Nije to bitno za temu, bitno je da je pitao publiku koga želi na bini. Prozivali su razne ljude a odazvao se samo Koja koji je na lraju poput Kleptona pobegao sa bine.
Termin "hevi metal" prvi je upotrebio novinar kad je prvi put čuo Hendriksa. Napisao je da je njegova svirka poput teškog metala koji pada kao kiša. Imaš to i mnogo više u dokumentarcu čiiji link sam okačio na prošloj strani. BBC je maestralno odradio posao.
Datum objave: 25.Lipanj/Jun.2018 u 21:21
Stole kazes da nigde nisi rekao da je Clapton teoreticar, ti ocigledno ne znas sta pises, nego piskaras ovde sa recima koje nemaju nikavu tezinu a uz to su jos i povrsne,
Evo gde si to rekao Ni Hendriks ni Blekmur ne bi bili to što jesu da nisu pekli zanat po turnejama drugih. Hendriks sa Litl Ričardom, Blekmur sa Džeri Li Luisom. Hoću reći, njih dvojica i Bitlsi, bili su u poslu u praksi a ne u teoriji poput Kleptona i sličnih koji su odmah postali glavni.
854z6ede
Datum objave: 25.Lipanj/Jun.2018 u 21:23
Ne volim da me neko pravi blesavim, a ti ubuduce pisi decidirano a ne proizvoljno.
Datum objave: 26.Lipanj/Jun.2018 u 02:36
Pa ovo stvarno nema smisla, gde su slovne i ostale greške ?
Ovako komentar izgleda nepotpun, besmislen i bez ikakve težine. Ne bih mogao da spavam da sam ovo video ranije
Šalu na stranu, posle ovog što sledi očekujem 1-2-3 ad hominem smislena komentara. Nikom niusam uperio pištolj u čelo i naterao ga da čita šta pišem. Pišem kako pišem, najmanje po narudžbi i da bi nekom udovoljio a kome se ne sviđa neka me zaobiđe. To naročito važi za poštovane korisnike koji koriste previde i nenamerne greške da bi nalepili etikete, ptrojektovali nešto svoje što nema veze sa temom i istakli svoju listu lepih želja.
Šta da se radi, ko radi taj i greši a ne greši samo onaj ko ne radi ništa ili vrlo malo. Svetu je teško udovoljiti a diskuasija više nema veze sa temom.
Svako dobro.
Datum objave: 26.Lipanj/Jun.2018 u 10:15
Ovo se zove demagogija , nisi u stanju da odgovoris na pitanje a kamoli da udjes u polemiku.
Datum objave: 26.Lipanj/Jun.2018 u 16:44
-------------
Datum objave: 26.Lipanj/Jun.2018 u 19:55
aleksayu piše:
Ovo se zove demagogija , nisi u stanju da odgovoris na pitanje a kamoli da udjes u polemiku.
Možda nisam, možda jesam a možda ne želim da se valjam po blatu.
Upornost je dobra odobina a da li se uvek isplati nisam sihuran.
Napisah nešto o ad hominem komentarima i lepljenju etiketa. Vidim da se nije stalo iako sam se svim silama trudio da ne reagujem na ničim dokazane tvrdnje korisnika čiju nijednu smislenu recenziju nisam pročitao. Da ne grešim dušu, možda je i ima ali je nisam video. Ispravka, ne recenziju, makar komentar od nekoliko rečenica u kom piše zašto je nešto dobro a nešto nije.
Mogu to da zanemarim ali ne mogu da zanemarim konstantno i ničim izazvano etiketiranje bez ijednog dokaza. Postadoh zbog svog defanzivnog stava i demagog. Ako nije demagogija za nekog tvrditi da je piskaralo a sam pisati nekoliko uzastopnih poruka zaredom...O etiketiranju vez dokaza da ne pišem.
Još nešto, napisah da kome se ne sviđa kako pišem neka me zaobiđe. Da dodam da nisam dužan da odgovoram na pitanja nikom, naročito ne samoprozvanim autoritetima od kojih pršti inetrnet. Ovo je filmski forum, tema je film a poziv na polemiku koja odavno nema veze sa filmom nije ništa drugo nego piskaranje, demagogija ili nešto sasvim deseto.
Zahvaljujem na komentarima koji su me baš oraspoložili i ulepšali mi dan. Ako ništa drugo bar sam se nasmejao. Uostalom, ko želi neka obrne stranicu i neka se informiše.
Svako dobro.
Datum objave: 26.Lipanj/Jun.2018 u 21:34
Posto kazes da nisi procitao nijednu moju recenziju sa bilo kakvim argumentima zasto je nesto dobro a nesto nije,
evo pozivam te da procitas ovde par mojih ''recenzija'' pa onda prokomentarisi.
1.The fox Drama Uk 1967
Netacan prikaz sadrzaja sa Imdb. Dve devojke su zivele same godinama na farmi i bile u poluotvorenoj lezbejskoj vezi.
S time, sto je jedna u sustini bila opredeljena kao lezbejka a druga biseksualno rascepljena i podeljena po pitanju svoje seksualnosti. E onda se pojavljuje zgodan baja, koga obe devojke ne poznaju. Sklanja se kod njih, zbog jakog nevremena i oluje,i krece zaplet... Baja je bacio oko, na ''biseksualku'' Dalje, vam necu reci sta se desilo. Ovo filmsko remek delo radjeno po noveli Lisac engleskog pisca D.H.Lorensa , koji je sam imao problema sa svojom seksualnoscu, pocev od toga da je imao jasan Edipov kompleks i bio nesiguran muskarac preveo je, posto nije do sada postojao nijedan jedini titl na svetu, na uvo nas prevodilac Mita 53. Pravi podvig i veliko hvala Miti!
2. Le conseguenze dell'amore (2004)
Ovo je jedan krajnje sofisticirani artisticki triler, gde su u prvom delu filma maltene nista ne desava.
Prvi deo filma je gotovo minimalisticki uradjen, a posle u drugom delu krece takav twist, da to zahtevan gledalac ne moze ni da zamisli a kamoli da predvidi! Predivna fotografija, kadriranje,snazna prica.
U glavnoj ulozi Toni Servillo...koji briljantno nosi ulogu
Ocena 8/10
3.Kontroll 2003 Hungary
Genijalan film. Na svakih 10-15 minuta ide iz zanra u zanr.Apsolutno zasluzuje mesto u istoriji svetske kinematografije. Ovo je i mystery, i crime, i triler, i komedija, i drama i romansa i horror. Neverovatan film! Ocena 10/10. Gluma je fenomenalna, kao da igraju naturscici, koje je snimala skrivena kamera.
Toliko od mene
Datum objave: 26.Lipanj/Jun.2018 u 22:30
-------------
Objavio: yolix83
Datum objave: 27.Lipanj/Jun.2018 u 10:51
Džimijeva veličina je u tome što je on bio pionir. Kad je došao u London, našao je nekog lika koji je za njega pravio pojačala i sl. i prvi je počeo da eksperimentiše. Čitao sam njegovu biografiju "Room Full of Mirrors", još dok je svirao sa Litl Ričardom je pokazivao svoj nesputani duh, gdje je imao problema da ostane u šablonu pratećeg gitarista i povremeno je znao upasti u probleme jer bi se otkinuo sa lanca i počeo nešto svoje. Ne sjećam se nešto pa ne mogu tvrditi, ali mislim da je tako na kraju i bio otpušten.
Stole Haringa piše:
Čuveno je "spontano" paljenje gitare na Vudstoku.
Potkrala se greška. Paljenje gitare se desilo na Monterey Pop Festivalu. I to paljenje je Džimi kasnije zažalio, a i manuo se kasnije tih trikova sviranja zubima i iza glave itd. niti je on to cijenio, niti su drugi muzičari to cijenili i tim se služio uglavnom na početku karijere.
Nisam još pogledao taj film o Džimiju iako ga imam na hard disku, kao i neki film o Majls Dejvisu, ali čini mi se iz ovih inserata da je malo preuveličano. Sa Kleptonom je imao rivalitet ali i odnos međusobnog poštovanja. Džimi je to i javno pokazivao. U nekoj emisiji, dan pošto su se raspali Cream, ga je voditeljka najavila sa "predivnom pjesmom Hey Joe", a on je poslije minut, dva izvođenja rekao:"Dosta više ovog sranja, evo jedna za Cream-ovce gdje god se oni nalazili i upustio se u improvizaciju njihove Sunshine of Your Love."
Kako sam skontao, sujetu je recimo više pokazivao Mik Džeger koji nikad nije dozvolio da se Džimi nađe zajedno sa njima na bini jer je morao on biti u centru pažnje.
Naslovni dokumentarac nisam gledao. Moraću to da ispravim a i imam jednog prijatelja kojem će se sigurno više svidjeti nego meni.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Datum objave: 27.Lipanj/Jun.2018 u 16:27
https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjz3rvNhvTbAhUN2aQKHQmdD6AQFggnMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.imdb.com%2Ftitle%2Ftt0375293%2F&usg=AOvVaw1sGYBFr7FHc2AjISrICNsF" rel="nofollow - Dancing in the Street (TV Series 1996– )
Deo iz dokumentarca koji je uradio BBC. Našao sam na brzinu deo koji se odnosi na Hendriksa. POnavljam se, dokumentarac je nešro najbolje što videh iz tog faha. Isplati se videti ga, ima dosta toga da se nauči.
U pravu si, bilo je to u Montereju. Spremio je flašu sa benzinom, pofajtao njime giraru i zapalio je. Nema ni s od spontanosti, samo dobro osmišljen scenski nastup koji je dodatno skrenuo pažnju na njega. Vratimo se u to vreme, crnac nije mogao drugačije da dopre do šire bele publike. Nova muzika se slušala preko radia, ploča i klubovima kojo si mogli da prime maksimum par stotina ljudi. Teško je bilo belscima tada se probiju a ne crncu. Trikove koje je izvodio osvajali su ga takođe od ostalih kolega koji to nisu voleli iz ko zna kog razloga. Možda iz sujete ili zavisti što se niko od njih nije toga setio ako je uopšte i mogao tako nešto da izvede. A da je efektno jeste. Gledao sam takve egzibicije na koncertu Džekmsa Brauna kad je bio u Beogradu. Džejms i svita od dvadesetak ljudi na bini među kojima su bili i anonimusi koji su svirali kao Hendriks kad im je Džejms to dozvolio.
Džeger i društvo su počeli karijeru sa pesmom koju su im dali Bitlsi. Kasnije su obrađivali poput ostalih crnce i za mene je ta netrpeljivost koju su imali u početku noirmalna. Ako se nastavi to je već patologija.
Objavio: yolix83
Datum objave: 27.Lipanj/Jun.2018 u 19:27
Stole Haringa piše:
Spremio je flašu sa benzinom, pofajtao njime giraru i zapalio je. Nema ni s od spontanosti, samo dobro osmišljen scenski nastup koji je dodatno skrenuo pažnju na njega.
Bilo je spontano ali ne u smislu da se toga sjetio u tom trenutku na svirci, nego da je proizašlo iz toga što su prije njega nastupali The Who a Pete Townshend je bio poznat po tome da je znao slupati gitaru kao i Jimi. On je jednostavno htio njega nadmašiti, bilo je ispanirano ali ne mnogo unaprijed... navodno.
Što se Rolling Stonesa i Jimija, drugi članovi nisu bili problem, samo Mick.. opet navodno.
Trikovi nisu cijenjeni jer su cirkusantske fore koje su tu da pale publiku i nemaju nikakve veze sa umijećem sviranja gitare. I nisam ubijeđen da je Jimi te fore patentirao bar kako se ja sjećam iz svega što sam gledao i čitao, nego je bio samo jedan od onih koji je tome pribjegavao. A evo, brza pretraga na guglu mi je to i potvrdila.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Datum objave: 27.Lipanj/Jun.2018 u 22:04
Tako je.
Da dodam da je Pit počeo prvi i da je to uz tkz. "vetrenjaču" bio njrgov zaštitni znak. Napisah ovde ranije da je Džimi trikove koje pale narod naučio od drugih crnih kolega sa kojim je svirao.
Hvala na informaciji, za Stounse nisam znao, znam da su kasnije sarađivali sa crnim bluzerima. Hendriks je rano napustio ovu dolinu suza, možda bi kasnije ta netrpeljivost nestala. To ne mogu znati.
Datum objave: 03.Srpanj/Jul.2018 u 23:38
Mislim da su ovde ljudi podpuno promasili temu, neka otvore temu istorija rokenrola, sta me se tice Bregovic, Smak, Dusko Trifunovic, Bitlsi i ostale.... kakve to blage veze ima sa Blekmurom!?