Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Nemanjici-radjanje kraljevine (2017)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na serije
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na serije
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=87717
Datum ispisa: 05.Lipanj/Jun.2026 u 08:39
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Nemanjici-radjanje kraljevine (2017)
Objavio: Atrahasis
Tema: Nemanjici-radjanje kraljevine (2017)
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 16:39
Ništa ovo ne valja. Debakl. Ne traži se od epsko-istorijske serije da bude Igra prestola,
ali se traži kvalitet - scenarija, glume, sveukupne produkcije.... Da ne nabrajam, jer ovoj "seriji"
ionako sve to fali. Zašto su uopšte i pokušavali? 

-------------
We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring
will be to arrive where we started and know the place for the first time. ॐ⊙

Odgovori:
Objavio: slobodan-curcic
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 17:26
Ovo je blago reći katastrofa,od glumačke podele,same glume pa scenografije do kostima. Mnogo neozbiljan projekat koji je urađen sa malo para i uz pomoć štapa i kanapa. Naši preci izgledaju kao da su tek sišli sa drveta, raščupani u nekom pocepanom krznu sa zarđalim oklopom. Da li tvorci serije znaju da smo bili prve komšije Vizantiji,najbogatijioj i najnaprednijoj carevini tog vremena, i da smo sa njima delili veru i kulturu. Po njima Nemanjići su živeli u doba Konana "srbijanca" i lovili mamute po tundri... Strašno !!!

Objavio: mahoni
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 18:14

LOLLOLLOLLOLLOL

E moj Atrahasise, kakva igra prestola. Samo si naziv pogodio. Ovo i jesu bile prave igre prestola.

Naprednost je dikutabilna. Prvo smo bili vazali romejima, pa kasnije u ukrštanju sa njima neki 

carevi su poneli titulu "carevi Srba i Romeja", ali ovo izgleda kao naseobine na severu Evrope.LOL

Sve izgleda kao školski dokumentarni program. LOL Kada se pomisli da je RTS taj koji je sve organizovao, onda mi je jasno zašto ništa ne znamo i ništa ne umemo.

Opet, srednjevekovnoj istoriji Srba treba prići sa dosta mudrosti. Teško je snimiti nešto istorijski validno, a ne prikazati pravo lice plemićkih porodica. Krvi do kolena i svi na svakoga. Tu zaista ne odstupamo od najpoznatijih monarhija na svetu, računavši i zapadno i istočno rimsko carstvo i sve zemlje nastale posle njihove propasti. Na žalost, krvi do kolena, i svi na svakoga.

-------------
Bolje živeti jedan dan kao lav, nego ceo život kao miš

Objavio: utjesinovic
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 18:31
Da , blago receno katastrofa..nazalost.

Objavio: Vilin
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 20:08
Mlako u svakom pogledu.

Objavio: jeje cantiq
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 20:29
Autori ovakvih serija moraju imati muda i po potrebi ih tu i tamo pokazati.

-------------
zovi me haringom, ja ću tebe subriancom (strap-on y compris).

Objavio: Vilin
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 20:47
Verujem da bi Bjelogrlić, kao producent, ovo mnogo bolje odradio.

Objavio: Mis507
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 23:00
Itekako se slažem da ovo nije kao što smo očekivali, ali molim te razumi da ovo nije 18-ti vek već 12-ti. Ljudi su tada ovako (bar mi tako mislimo) izgledali, a župan jedne zemlje koja se tek borila za nezavisnost nije mogao izgledati drugačije.

Objavio: pisar
Datum objave: 01.Sijecanj/Jan.2018 u 23:39
Kakva jadna serija strasno i sramotno!

Objavio: deklica
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 00:59
Nije sve tako crno, priroda, scenografija i kostimi su skroz ok, kostimi čak iznenađujuće dobri... Problem je los scenario i režija, i pogrešan pristup samoj temi. Umesto da razvijaju likove, prave priču oni hoće poludokumentaristicki da prikažu šta je i kako bilo... A pri tome prave mnogo istorijskih netačnosti i nelogicnosti.
Zbog lošeg scenarija i dijaloga glumci deluju loše, čak i deca loše glume, sa lošim akcentom.... Tesko ce se nesto promeniti, moći će da se gleda ali zaista šteta za projekat koji je obećavao...

Dok sa druge strane, napišite recenziju serije "Pet", koja je bez neke pompe počela na rts-u dan posle Nemanjica...
Serija je po meni za sada sjajna, moderna, dobar scenario koji proizvodi dobru i prirodnu glumu. Krimi elementi se tek uvode... Za dva koplja šije Ubice mog oca, i postaje možda naša najbolja krimi serija ikad...

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 02:24

Puno jače kinematografije su pokušavale da svoje istorije pokažu u boljem, 

humanijem svetlu i naravno, nisu uspele. Veliki projekti o "velikim ljudima"

naše prošlosti su bivali nedorečeni. 

Kako možeš da napraviš humanijom priču gde brat ubije brata, sin oslepi oca,

ubije nekoliko svojih žena itd, itd.

Pokušaj koji mi je bio smešan sa sve "ugruškom krvi" u šaci kad je rođen nije uspeo

da prikaže Džingis Kana kao dobrog vođu, već kao najvećeg ubicu u istoriji. 

U našem slučaju, potroši se više od pola epizode na pokušaj da se mladoj braći izokola

objasni da nije dobro da ubiju jedan drugog, a objašnjavaju im to na primeru njihove

bliže rodbine.LOL

Nisam previše kritičan, jer i sam shvatam da je teško uljuditi istoriju srednjeg veka.

Opet, nisam ni puno srećan da gledam nečije neuspele pokušaje.

Čak ni englezi nisu nikako i nikada uspeli da prikažu Henrija 8 kao čoveka.LOL

A toliko su se trudili.LOL Na kraju su ga označili kao "kontraverznog", što isto nije tačno.

Običan siledžija i ubica.

"Odabranima" je uvek lako, jer imaju obične ljude da se potkusuruju. LOL

Zaključak: Neću više da pratim seriju.LOLLOLLOL 

-------------

Objavio: Platan
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 12:06
Za ovo što sam vidio mora postojati neko objašnjenje.
Prva epizoda ostavlja utisak osrednjeg dokumentarnog prepodnevnog školskog programa snimljenog u nekom provincijskom amaterskom pozorištu.
Režija je na nivou deteta kome su roditelji za rođendan kupili kameru. Scenarijo je užasan i naivan, kao da je pisan za lutkarsku predstavu. Katastrofalni dijalozi, ni jedan karakter nije obrađen.
I za očekivati je, da su nastradali i ceh platili glumci. Ovo se ne može glumiti, nema se šta glumiti. Primer je ona scena posle bitke, kada Nemanja drži govor pred dvadesetak vojnika, a ostali uzvikuju "pobeda, pobeda". O Bože, kako mi je bilo neprijatno.
Dakle, režisera treba okovati i baciti u tamnicu.
Scenaristu treba poslati u penziju.
Glumcima treba uputiti izvinjenje zbog neprijatnosti.
Glavnom selektoru RTS treba ukinuti frekvenciju.
Gledaocima treba reći "aprilili", pozvati Bjelogrlića i krenuti ispočetka.

Objavio: milebrasa
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 13:06
ma daj bila bi bolja sa par odsecenih glava i udova, dve tri orgije i ponekog mitskog bica, carobnjaka i lika sa super mocima, malo smo se masovno zatrovali holivudskim supersranjima u boji, razmislite o tome

Objavio: milebrasa
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 13:22
iskreno i blago receno lupas, kostimi su odlicni, to sto si navikao da gledas laznjake u stranim serijama je do tvoje neupucenosti, kada bi video kako su izgledali evropski dvorovi i plemstvo povrasao bi, zato i sminkaju svoje serije

Objavio: boban-kostic
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 13:53
serija jew vrh! MLADEN NEVELIC PLENI GLUMOM i KRAJ PRICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Objavio: sloba588
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 13:57
Pravljeno sbrda zdola bez ikakvog smisla i ikakve radnje. Oni koji nas mrze bi bolje napravili seriju!

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 14:02
Kostimi i scenografija su u redu. Međutim, evidentno je da se scenarist i režiser nisu našli. Glumci izgledaju kao amateri zbog ne filmljivog scenarija i katastrofalne režije. Serija kao dokumentarac može da prođe. A kao istorijska drama nikako, pa čak i kada spustim kriterije nekoliko lestvica ispod Halmarka.
Teško je glumcima kada ih bacate iz scene u scenu, bez ikakvog uvoda, povezanosti. Naivno je mnogo.
Možda je neko požurio ekipu da se mora snimiti prva epizoda za Novu Godinu, tako da je sve urađeno na brzinu. Ko zna šta se desilo da dobijemo ovako razočaravajući početak.

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 15:15
Iskreno rečeno  ti dosta lupaš !!! Ako već nisu mogli da pronađu model u srpskoj istoriji po kom bi napravili kostime,trebali su da bace pogled na istoriju Vizantije pa da vide kako se oblačila vlastela tog doba. Smešno je da su ljudi koji su napravili neke od najlepših manastira i crkava u srpskoj istoriji obučeni kao Hogar strašni. 

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 15:24
Iskreno rečeno, ti ne da dosta lupaš, nego nemaš blage veze ni sa srpskom istorijom, ni vizantijom, a da ne govorim o manastirima i srpskoj vlasteli. Neznalica si, ali to možeš popraviti ako nešto pročitaš.
Da ti pomognem, ako nemaš knjige kod kuće, ukucaš u gugl godinu i neki događaj, pogledaj, pročitaj. Otvoriće ti se mnogi vidici. Veruj mi, obrazovanje je čudo, a neznanje tamnica prepuna vizija i duhova.

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 15:53
E ovo sam čekao ,da se jave gugl istoričari,koji svu svoju neiscrpnu mudrost crpe sa dva klika svoga mudrog miša i pametuju po forumima i nazivaju druge neznalicama!!! Baš zbog toga što sam pročitao silne knjige o istoriji Srbije i Nemanjića se i bunim,jer ovo što nam ova serija predstavlja Stefan Nemanju kao klošara pocepanog u prnjama je skrnavljenje srpske istorije. Neka mi neko pošalje link sa premudrog gugla gde je opis ili slika Stefan Nemanje kao klošara i priznaću da sam neznalica...

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:01

Opet počinje stara priča.

Ne mogu više da razumem. Čemu sve ovo? Zbog potrebe da se bude glavni, ili da se podništava drugi sagovornik? "Lupanje", "neznalica", "tamnice". Možda prvo da objasnite da li ovako otvaramo nove vidike.

Valjda postoje činjenice i kontra činjenice. 

Biću prinuđen da prekinem ovakvu raspravu.

-------------

Objavio: Hogar Strašni
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:05
Originalno postovano od strane slobodan-curcic slobodan-curcic piše:

Smešno je da su ljudi koji su napravili neke od najlepših manastira i crkava u srpskoj istoriji obučeni kao Hogar strašni. 
Šta fali mom stilu oblačenja? LOLLOLLOL

-------------
As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:08

LOLLOLLOL Evo i njega. 

Helga i peruška da poletiš. LOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:18
Ti nisi samo neznalica, nego si i nevaspitan, kada tako lako nekome kažeš da "dosta lupa". Jesi to možda naučio iz tih knjiga o sprpskoj istoriji i Nemanjićima? Naravno da nisi, jer lažeš da si ih pročitao. Da jesi, ne bi se blamirao ovde i umišljao da su se prvi Nemanjići oblačili kao vizantijska vlastela. Da li ti znaš šta je bila tada Vizantija, a šta srpske zemlje? Ma ni primaknuti. Čak smo i našminkani prilično u prvoj epizodi. Druže Slobodane budi strpljiv, kasnije će doći i kostimi i bolje frizure...koji si ti nestrpljiv lik.
Ne očekuješ valjda da te ja edukujem, ne pada mi na pamet. Uzmi lepo te knjige sa police koje nisi pročitao, pa sve lagano sa razumevanjem pročitaj. Kada to uradiš, uzmi komad papira, na levoj strani napiši značajne datume iz srpske istorije, a na desnoj strani značajne datume iz svetske istorije. I tako kreni, za jedno dvdesetak godina ćeš steći normalno obrazovanje i tada ćemo moći da pričamo. Do tada, knjigu u šake i sa srećom.

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:24
Originalno postovano od strane mahoni mahoni piše:

Biću prinuđen da prekinem ovakvu raspravu.

Ostavio sam najnormalniji post bez vređanja i dobio da "mnogo lupam". I sad stara priča, jer ću da odgovorim.
Fino opomeni onoga ko je počeo uličarski da se ponaša i biće sve u redu.

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:26
Nemojte dalje pisati, meni je Mahonijeva primjedba o Hogarovoj odeždi uljepšala dan  Heart

-------------

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:40
Kao prvo,nisam ja počeo sa "lupanjem",pogledaj komentare pre tebe,kao drugo ,to nije ni bilo namenjeno tebi Platane. Tako da nemoj da me kitiš sa neznanjem i nevaspitanjem i da me nazivaš lažovom,jer ja tebi ništa slično nisam rekao !!! I sad bi ja tebe trebao ovde da ocrnim što mi ne pada na pamet baš zbog mog vaspitanja a i znanja. Ako hoćeš da pričamo o knjigama i činjenicama tu sam,ali ako ćeš da se vređaš nemam šta više sa tobom  da razgovaram.I na kraju da se vratimo na temu,da li stvarno neko veruje da su Srbi koji su se nastanili između dva Rimska carstva skrivali po pećinama do 12.veka ili su se malo kultivisali ili što bi ovi sa gugla rekli "upgredovali". P.S. Hogaru Strašnom se izvinjavam ako se našao povređen mojim komentarom,jer jako cenim njegov lik i delo Smile

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:47

Aman, ljudi, hoćete li da vam na engleskom napišem? facepalm

Mogu da vam brišem postove ili da zaključam temu. Birajte!

(kažnjavanje me ne interesuje, tj. nema nikakvu funkciju.)

-------------

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:50
Meni se sviđa Hogarova odežda, prava srpska. Eto, tu ću se zaustaviti jer je serija njesra.

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 16:53
Nema potrebe Mahoni,u pitanju je bio nesporazum,sve je rešeno. I serija jeste njesra Wink

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 17:02
Ako je nesporazum i nije meni upućeno, onda izvini.

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 18:21
Izvinjenje prihvaćeno . Thumbs Up Moja je greška bila što nisam pojasnio na koga se komentar odnosi. Rešili smo ovo u duhu Nemanjića LOLLOLLOL

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 20:18
E onda evo jedna preporuka.
Imam knjigu "Istorija Vizantije" od Georgija Ostrogorskog. Puna je faktografskih podataka i sa zanimljivim ilustracijama. Istina nema ništa o kostimima i tadašnjoj modi, ali je vredna i nezaobilazna literatura o Vizantiji. Knjiga je prevedena na mnoge svetske jezike i koristila se kao udžbenik na univerzitetima. Postoje sabrana dela Ostrogorskog, koje na žalost nemam, ali imam ovu poslednju šestu knjigu.
Zanimljivo je da je na prvoj stranici knjige ilustracija portreta (statua u bronzi) Konstantina Velikog iz IV veka, pronađena u Nišu.
Takođe knjiga ima veoma vredne mape, među kojima je i precizna mapa srpskih zemalja u doba Nemanjića, kao i zanimljivo poglavlje o tadašnjoj prevlasti Srbije na Balkanu, koje traje do Osmanlijskog osvajanja Balkanskog poluostrva.
Knjiga se može nabaviti od kolekcionara preko oglasa.

Objavio: Filaret
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 23:31
Наравно да није савршено. Ко је очекивао Борџије нека размисли о лимитаронсти српске ТВ продукције и о потреби да нешто што се сними буде и комерцијално.
Ако неко мисли да Гордан Михић не уме да направи добар сценарио тај грдно греши, рупчаге су последица сиротиње и додворавања популусу. Две највеће рупе, од Млетака до конопца и изостанак истраге богумила могу да буду из два разлога. Први је да се не гледају игрокази Свибора са две капи крви на дечачким лицима, а други је политика. 
Сценарио намерно скаче с једне на другу познату тачку Немањина живота, с мером умеће приватност и децу. Деца очајна, осим малог Растка, дете савршено. Дијалози помпезни и бомбастични, како и приличи теми. Театрални, наравно, претерани, него шта, што их глумци нису изнели, њихов проблем. 
Режија најслабија тачка. Немогућност да се задржи пажња на кључним местима заиста своди читав подухват на ниво Хистори ченел пиздарија. Волео бих да серија у наставку, који је иначе најављен за пролеће, буде мирнија, контемплативнија и достојна теме.

Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2018 u 23:36
Politika je (iedan od) izgovora, nema Mihić muda za tu temu - dva brata, jedna cura, dvorište na  Čuburi, golubovi, to mu je limit. On je državni pisac, razvikan a ne dobar.

A za glumce, kuće ti duša? Glumci su krivi za jalov, anemičan i iskreno, priglup tekst? 

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 00:12
Сиви дом, Балкан експрес, Дошло доба да се љубав проба, Пас који је волео возове, Сироти мали хрчки, И бог створи кафанску певачицу, Бубашинтер, Вране, Кад будем мртав и бео...

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 00:22
Ne taj zadnji, on je Kozomarin.

A ne zaboravljam mu ni najdržavniji yu film ikad - Varljivo leto 68.
Nisu se smjeli u to upustit dok nije postavljen Mihić kao komandant parade, siva eminencija koja će postavit granice do kud se smije, a odkud se ne smije, sa zubatim srdačnim kezom i Brozovim debelim kažiprstom - no, no, vi ste mladi i razbarušeni, ali u nas su pendreci, nego eto vama sise, Čehinje, par viceva o seksu i lijepa glazba...
Varljivo leto 68 je najljigaviji proizvod yu kinematografije ikad.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 00:27
И Вране су са Козомаром.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 00:31
Jest, ali Vrane nisu legenda.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 00:34
Тема је о Немањићима, а Вране су сјајан филм.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 00:38
Za mene ne.

Imaš pravo, tema su Nemanjići. Ljudi koji su živjeli (istina odavno), ne bogovi ni astronauti. 
I čemu jebena teatralnost? Postavi ih kao ljude od krvi, mesa i kostiju, pa će ih glumci glumiti.
Postaviš li ih kao ikone/ljušture/sjeni nećeš imati seriju nego recital (kojeg uprav gledamo).

-------------

Objavio: kadetoni
Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 00:43
Šta li me podseti na ovo?  LOL 

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 00:44
...

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 01:36
Svaki mudar čovjek mora voljeti seriju Nemanjići.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 01:45
Рецимо да тролујеш само у придевима.
Остало је наравно лаж.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 02:15
Recimo da je sve relativno, od kvalitete fimova do toga tko laže i podmeće minornom državnom piscu djela koja nikad nije napisao. 
Eto mu i od mene kita komplimenata pravo u krilo.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 02:36
Originalno postovano od strane subrianca subrianca piše:

Recimo da je sve relativno, od kvalitete fimova do toga tko laže i podmeće minornom državnom piscu djela koja nikad nije napisao. 
Ко то ради?

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 02:53
Prepoznat će se.

-------------

Objavio: LekaSrbin
Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 13:36
Kakav dorčolski naglasak.

Objavio: Stole Haringa
Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 15:24

Dorotej je za mene lep primer kako treba opisati naš srednji vek. Od ondašnjih kostima pa do slika i prilka. Roman po kom je nastao film je odličan i neobičan. Glavni junak, Dorotej, nijednom ne progovara. O njemu se saznaje iz priče i viđenja drugih.

Prva epizoda je grozna, ispolitizovana i sa sve dorćolskim akcentom. Elita je vazda pričala dorćolskim akcentomLOL

Šalu na stranu, rešeto bi se postidelo koliko ovde ima rupa. Mihić je omatoreo, navikao na konfor i  nije više za ovakvu rabotu. Rediteljse pogubio u zumiranju i njegova dilema šta će prvo da približi ili udalji je samo još jedna kap koja puni čašu na kojoj piše propast. Propast sa velikm P.

Mučeni glumci nikako da nauče da ne trebaju da kad uđu u kostim dea glume kostim već da se unesu u epohu kojoj taj kostim pripada. Teatralnost koja proizilazi iz takvog stava je samo posledica koja se ne može izbeći. Da ne grešim dušu, nije to samo greška glumaca to je greška reditelja i onih dobrih ljudi sa FDU koji ih tako uče.

Ovo je trebao da uradi Đorđe Kadijević koji je iako mator još uvek zdrav u glavi.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 15:30

LOL Leko, ako misliš na klince i meni je to odmah upalo u uvo. LOL

Opet, kako ćeš klinca iz Bgd-a da naučiš starosrpski.LOL  

Elem, jedan od primera da mi nismo baš dotucani u pamet. 

Pošto svi pričamo o orginalnosti, evo činjenice koja sigurno govori protiv iste.

JEZIK nije orginal. Na stranu to da su makar mogli da uzmu klince iz Valjeva, Šapca Užica, Čačka itd.itd. definitivno smo trebali da imamo titl ispod ovakvog "dela"LOL.

U gimnaziji sam učio Latinski(još jedan crknuti jezikLOL) i nikom živom nije palo na pamet da uvede staroslovenski jezik u osnovnoj i prva dva razreda srednje. Pošteno pričajući, jedan smo od retkih naroda koji mora da se koristi prevode sa starog na novi jezik i verovatno osim sveštenstva vrlo mali broj ljudi poznaje ili zna stari jezik, čak mislim da je to na nivou statističke greške.

Staroslovenski jezik je poprilično lak i može da se savlada za 2-3 meseca.

Možda, da se manje kralo, možda, da nam je elita dokazana, možda, da smo

držali do sebe, možda bi ova serija krenula drugim tokom i zainteresovala mlade

da se više bave svojom "avlijom" i da krenu pravim putem.

Previše možda LOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 16:09
  Učio sam latinski od srednje pa na dalje i dosta mi je pomogao.

Zaboravih na one bitke koje su gore od onog u Boju na Kosovu. Mislio sam da od toga nema goreg i zeznuo sam se. Boj na Kosovu je sklepan na brzinu i tu je bilo par desetina statista koji su se viđali tokom filma. Mrtvi Tirčin bi oživeo, postao sebar koji gine i tako u krug. Reditell Marinković je samo od entuzijasta i fanova koji čine Svibor mogao da obezbedi dovoljno statista za dva Boja na Kosovu. Umesto toga prikazao je bitke koje su sve vodile na istoj lokaciji sa istim ljudima.

Gledaću ovo čudo zbog Glogovca koji se pojavljuje u nastavku.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 16:22

LOLNisam ništa rekao protiv Latiskog, koji se koristi u pojedinim delatnostima, već

verujem da bi nam i Staroslovenski umnogome pomogao.LOL

NPR: Da pročitamo srpsku knjigu iz XIX veka. LOL

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 16:33

Nisam ni ja ništa napisao protiv latinskog.

Staroslovenski, pa to je protiv Vuka Karadžića.

Šalu na stranu. Sterija nije pisao samo komedije i drame. Na staroslovenskom je pisao pesme. Podržavao je Savu Mrkalja i da ne beše Vuka danas bi imali nešto kao slovenski esperanto. Ne bi bila loša komunikacija sa Bugarima, Česima i drugim Slovenima na jednom jeziku. Primila su se sokolska udruženja, primilo bi se i ovo.

Nije mnogo ostalo od knjiga iz XIX veka. Bilo je malo pismenih koji su bili cenzurisani najviše od crkve.

Opet sam se udaljio od teme.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:17

Na žalost, nismo se udaljili ni malo od teme. LOL

Da je istorija tretirana kako treba ne bi sada imali rupe u sećanju. LOL 

Istoriografija nije trebala da bude navijačka, već naučna i sve bi bilo kako treba.

Sama serija je po sebi teška, naravno, zbog teme, koja je čisto istorijska.

Na žalost, i ono istorije koju znamo o Nemanjićima nije ni malo prijatna.LOL

Treba razraditi sve ono loše što se događalo, a u isto vreme, ostaviti dojam 

ljudskosti, bogobojažljivosti i ljubavi.

Nisam hteo da uskačem u jučerašnju raspravu, ali jedna činjenica mi ipak govori da

ljudi sa dvora nisu izgledali baš onako čupavo i dronjavo.LOL

Mi jesmo koristili krasnopis u vreme kad su Nemci koristili palce.LOL

Smem da se kladim, da je narod bio dronjav, ali velmože, baš i ne.LOL

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:20
Proći će vrijeme, pokrepat će mihići i ini državni umjetnici, doći će neki novi autori koji će skužit da su Nemanjići živa i nepotrošena tema koja se nudi za realizaciju.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:25

LOLmisliš, proći će još neko vreme i mi ćemo krepati, a neki novi 

budžetski korisnici će još više izvitoperiti izvitopereno.LOL

I svi će živeti srećno i veselo. LOL     

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:32
Trenutno je uporaba Nemanjića jako ograničena, ne možeš s njima sve što bi poželio, moraš slijediti režimske direktive.

Dugo su na čekanju pa nek čekaju još malo, možbit se neke stvari promijene nabolje.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:38

LOLLOLLOL

Onda dobro, ja to neću dočekati, znači,

džaba krečim.

One "senke" su me ubole, ovo je puno složena priča,

pa nisam ni puno kritičan niti očekujem puno.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:42
Ni ti ni ja to nećemo dočekati.

Senke na Balkanu se nisu trebale ponositi "istorijskim činjenicama" kojih nema. 
No mimo toga, to je živa i gledljiva serija nevelike kvalitete, dočim su Nemanjići već u startu fatalno mrtvi...DeadOuch

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:50
Podrazumeva se da nisu bili dronjaviLOL

Autori serije nisu jedini koji greše u pristupu. Gledanje na "mračnu prošlost" očima čoveka iz 21-og veka je možda najveća greška. Meni je zasmetalo to politikarenje tipa "Dao sam Vam zemlju, oslobobodićemo srpske zemlje" itd.

Plemići poput Nemanjića bili su vazali koji su imali svog suverena. Plaćali su danak i suveren ih je ostavljao na miru. Ako su se pokazali u boju dobijali su kule i gradove, ako ne letele su glave. Nacija kao pojam nije u tom društvu bila bitna. Francuski plemić je mogao da ima posed u Engleskoj i tamo da vlada iako nije znao jezik. Imali su čak i Nemca za kralja (Džordž) koji je bio kao naš mapetovac iz Belog dvora, nisu znali jezik okoline. Poklič Oslobodimo srpske zemlje je besmislen jer su okolne posede držali drugi plemići koji su takođe bili Srbi. Čisto poitikarenje koje će se verovatno nastaviti. Nacionalna svest u Srba se javila tek posle Boja na Kosovu i to je sve neka druga priča.

Sve što se dešavalo sa Nemnjićima dešavalo se i drugim narodima. Borbe za presto, egzekucije, oslepljivanje, brak iz računa...I svi su sveci osim Dušana koji je imao najveću teritoriju i najbolje organizovanu državu.

Jedino je Sveti Sava bio izuzetak a to što je on uradio zaslužuje ne jednu već više serija. Žao mi je što je Kadijević nije snimio kao što je planirao, sprečio ga je rat.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:50

pustinjak Pa, ovaj, znaš....oni i jesu svi mrtvi.

Odavnooo

Neću više pisati ovde.Smile

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 17:56

Šteta.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 18:22

pustinjak Pa, ovaj, znaš....oni i jesu svi mrtvi.

Odavnooo

Jesu, ali krepali su i oni iz GOT-a pa gledaš seriju kao da su živi, nema te mrtvačke ukočenosti, ako me kužiš...

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 18:37

Neću više pisati ovde.smile

A gde ćeš pišati?

Objavio: LjubicaSP
Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 21:02
Ne mogu da komentarišem seriju jer sam propustila prvu epizodu, ali moram da dodam komentar na temu jezika. Staroslovenski je prvi pisani slovenski jezik, zapisan na osnovu govora solunskih Slovena - onaj na koji su su prve hrišćanske knjige preveli Ćirilo i Metodije. Da ne širimo priču, ali to je vekovima daleko od jezika na kome je pisao Sterija, kao i onog čiju je reformu napravo Vuk Karadžić. Teško da bi ova ili neka druga serija mogla da se snimi na tom srednjevekovnom jeziku, pa ni na mnogo kasnijim redakcijama. Uzmimo kao primer verovatno najpoznatiji srednjevekovni tekst Slovo ljubve ili Slovo/reč o ljubavi, Despota Stefana, nastao dosta kasnije, negde između 1402. i 1409. na srpskoslovenskom. Ovo je samo kratak stih, prepisan savremenom ortografijom:

Obače vasa sija inaja čudodelija Božija, jaže i ostrozbirateljni um sazorcovati ne dovljajet. Ljubov prevashodit. I ne čudo. Bog bo ljubov imenujet se jakože reče Jovan Gromov.

I prevod na savremeni jezik:

Ovo sve, ipak, i druga čudna dela Božja, koja ni oštrovidni um sagledati ne može, ljubav prevazilazi. I nije čudo, jer Bog je ljubav, kao što reče Jovan sin gromov.

Koga zanima da vidi kako je izgledao originalni tekst, ima ga ovde:

http://arhiva.eparhija-zahumskohercegovacka.com/files/u7/SlovoLjubve.pdf" rel="nofollow - http://arhiva.eparhija-zahumskohercegovacka.com/files/u7/SlovoLjubve.pdf

Očigledno nije nešto što se brzo savlada jer studenti posle par godina priličnog truda jedva savladaju osnove, a ni govora da mogu ga govore, čitaju i pišu bez po muke. Jasno je zašto se ne uči u školama. Uostalom, dajte Englezu Šekspira u originalu koji i nije toliko 'star', pa ćete imati istu situaciju. Isto tako ni Nemci ne razumeju, niti u školama uče starovisokonemački jezik, niti Francuzi starofrancuski itd. Kad se samo setim priča kako je Zonu Zamfirovu teško razumeti LOL Seriji se verovatno može ponešto zameriti, ali nije loše dodatno se informisati Smile

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 21:10
Svatko zamjerava sa svojeg stajališta; meni je tema Nemanjića prejaka, a realizacija preslaba.
No, jezik je lijep...ali nije to dovoljno.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 21:13
Ne zameram seriji ništa jer je nisam ni gledala. Kometrarisala sam postove sa prethodne strane.
Zaboravih da dodam - srednji vek ne poznaje pojam nacionalne države. Država je teritorija, bez obzira na to ko čini stanovništvo.
Naravno, ne želim bilo koga da uvredim, samo skrećem pažnju na činjenice.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 21:21
Pogledaj prvu, Ljubice, ne uzima puno vremena, a bit će ti zanimljiva.

Ja ne kanim dalje gledati, dosta mi je, hvala.

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 23:08

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjr1vvN47zYAhWrCJoKHSntCnMQFggmMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.politika.rs%2Fsr%2Fclanak%2F343877%2FDrustvo%2FMrkaljeva-i-Vukova-reforma-cirilice&usg=AOvVaw0hW0AzuKbbM8X5nmgfMD0E" rel="nofollow - - Mrkaljeva i Vukova reforma ćirilice

Ljubica je u pravu a ja sam pogrešio. Ispravljam se.

Nacija kao pojam nastaje posle Francuske buržoaske revolucije. O ostalom sam napisao ukratko na prošloj strani.

Start serije je jako loš, napisati da me ovo podseća na Monri Pajtone koji traže Sveti gral je kompliment za prvu epizodu.

Ja ću sačekati i ispratiti Glogovca u seriji. Za ostalo če se videti.

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 23:23
Evo i ovde imate priliku da čujete srpskoslovenski jezik - redakciju staroslovenskog:

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 23:32

Ljubo, stvarno nisam mislio više da se javljam u temi serije koja ne može da izađe na dobro, baš iz razloga raznih teškoća. LOL

Naravno da znam koji su se jezici izrodili i šta se odgađalo do reforme. Naravno da znam da ne bi bilo lako, ali dinastija Nemanjića je dobila naziv po Stefanu Nemanji koji je čak i grb uzeo od Vizantije(belog dvoglavog orla, znak plemstva) i bio je veliki župan, poslednji član te porodice je Jovan Uroš(oko 1422).

Car Dušan se proglasio carem srba i romeja, ali Vizantija nikada nije priznala tu titulu.

Naziv(ne baš konačanLOL) je Стефанъ въ Христа бога вѣрни царъ Србълѥмъ и Гръкомъ.

Žao mi je što je teško, žao mi je što smo dozvolili da zamre. 

Naravno da sve nareduje, pa i jezik. Kod nas je sve bilo teško. Mi nemamo ništa baš zbog toga jer je teško. Bilo je i drugima teško, pa nisu toliko zaboravili.

kako napisati istoriju, ako su putopisi pisani grčkim i staroslovenskim?

Pa, među nama, mi ne znamo ni šta se događalo za vreme bitke koja nas je odvela

u viševekovno ropstvo. Ko je pobedio? Ko je ubio sultana?

Jezik sam pomenuo zbog nemogućnosti da se zna nešto, što i ako postoji negde zapisano mi definitivno ne možemo da razlučimo. 

Eto, pokušao sam da prevedem ono što sam napisao. LOL

Definitivno ne želim da pišem u vezi srednjevekovne istorije kad imamo 

gomile nagađanja i kojekakvih priča. 

-------------

Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2018 u 23:39
  Zahvaljujem svim ućesnicima na temi. Nisam uludo gubio vreme već sam nešto naučio. Nadam se da će tako biti i u buduće.

Datum objave: 04.Sijecanj/Jan.2018 u 00:52
Zašto misliš je nama nešto posebno teško u vezi istorije ili jezika? Niti je naš jezik imao drugačiji razvoj od drugih jezika, niti je naša istorija baš toliko specifična i ispunjena teškoćama, da se ne bi mogla saznati i naučiti. Ko hoće, sve to može da nauči i relativno lako sazna. Kad već pominješ Kosovo, na faksu sam radila seminarski - Hrišćanski izvori o Kosovskom boju (postoje i muslimanski, a meni slučajno zapalo ovo). To je tema za brucoše, dakle ne moraš da budeš nešto ekstra obrazovan da dođeš do tih izvora na savremenom srpskom jeziku. Istina, činjenica je da danas sve manje srećeš ljude koji nešto znaju i razumeju. To čak nema veze ni sa lošim nastavnim programima, za koje tvrdim da uopšte nisu loši, već sa tim što se danas lakše hvataju krivine nego nekad. Jasno da nećeš tražiti informacije i suvisle komentare među gledaocima rijalitija, kao što videh u onim smešnim sličicama koja nam Stole Haringa postavlja, kako se neka voditeljka hvali da je obnovila istoriju 20. veka uz kafu LOL Nema takođe potrebe da se posipamo pepelom i verujemo kako je nama nešto posebno strašno jer smo pali pod Turke. Svako je bio nečiji vazal, a kao turski vazali imali smo manje obaveza i nameta nego prema sopstvenim feudalnim gospodarima vek ranije. Dakle, istorija je tu, samo je treba povremeno prelistati.

-------------

Datum objave: 04.Sijecanj/Jan.2018 u 00:59
Istorija je sve samo ne istina o nečemu... To je iskrivljena slika na popucalom zidu.
Što se tiče serije, kostim za Stefana Nemanju je neka vrsta odežde koju su nosili slovenski arhonti/vladari
dva veka pre Nemanjića... Komedija.

-------------

Datum objave: 04.Sijecanj/Jan.2018 u 01:08

Drug, hrišćanski izvori su da je bitka dobijena, murat ubijen u boju.

Muslimanski: da ga je ubio kaurin koji se pretvarao da je mrtav.

Srpski: Da ga je ubio vojvoda Obilić na prevaru.

Nema nikakvih teškoća LOL, sve je kao na dlanu.

Zvona katedrale Notr Dam verujem da bi zvonila samo u prvom slučaju.

Nema veze, ja sam previše kritičan i zato sam se povukao. Vi tvrdite da znate, ja da ne znam, ali bih voleo nešto i da znam, ali sa sigurnošću. To sam pokušao da napišem lepo, ali sam ipak izazvao komentare. Sada definitivno odlazim. LOL

-------------

Datum objave: 05.Sijecanj/Jan.2018 u 07:33
  Boj na Kosovu je bio specifičan po mnogo čemu. Poginula su oba vladara, knez Lazar i sultan Murat kome se neki dive. Lazar je uradio nešto što plemićim u ratnom pohodu ne rade kad je regrutovao sve one koji su bili vojno sposobni. U ondašnjim pravilima rata kmetovi su ostavljani na miru i niko ih nije dirao. Plemići su imali plaćenike koji su se sa njima borili, kmet bi stradao samo ako bi se našao na bojnom polju. Kmet se nije mešao u sve to i bolelo ga je uvo da li će mu vlastelin biti neko ko govori engleski, francuski ili bilo koji drugi jezik. Lazar je to pravilo eskivirao, njegova vosjka je imala pripadnike svih staleža koj su ostavili svoje kosti na Kosovu. Smrt ih je ujedninila, prešla staleške granice i od Srba stvorila naciju mnogo pre Francuske buržoaske revolucije. Mislim da nije bilo porodice koja nije izgubila nekog a to je ipak nešto što se pamti.

Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2018 u 11:09
Ne bih se složio sa tvrdnjama da je stvaranje srpske nacije počelo kosovskim bojem. Srpsko carstvo se raspalo 1371.godine a kosovskim bojem je sve što je ostalo od tog carstava razoreno i potlačeno. Boj na Kosovu je poraz, posle koga su srpske dinastije počele da plaćaju "porez" Osmanlijama. Zapad govori o pobedi, ali svojoj, a ne sprskoj. Za zapad je to i bila pobeda jer je zaustavljeno nadiranje Osmanlija preko Balkana za nekih 80 godina. Nikakvog govora o stvaranju srpske nacije nije moglo da bude jer su se na Kosuvu pored Srba borili Grci, Bugari, Hrvati, Vlasi, Česi, Mađari, Poljaci...

U pilot epizodi "Nemanjića", Stefan Nemanja u motivacionom govoru posle bitke kod Pantina kaže: "Videli smo šta mogu da urade Srbi kada se slože".
A u toj bitci borila su se braća protiv braće, a jedan je poginuo. Tragikomično. E moj Mihiću!
Takođe Nemanja kliče: "Za krst časni i slobodu zlatnu". Očito je Nemanja bio vidovit, pa je iskoristio ovu krilaticu nastalu tek u 19. veku.

Ja se nadam da će ova pitot epizoda odleteti daleko od nastavka serije, ili će to biti strašan debakl i sramota za RTS.

Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2018 u 15:24
Originalno postovano od strane Platan Platan piše:

Ne bih se složio sa tvrdnjama da je stvaranje srpske nacije počelo kosovskim bojem. Srpsko carstvo se raspalo 1371.godine a kosovskim bojem je sve što je ostalo od tog carstava razoreno i potlačeno. Boj na Kosovu je poraz, posle koga su srpske dinastije počele da plaćaju "porez" Osmanlijama. Zapad govori o pobedi, ali svojoj, a ne sprskoj. Za zapad je to i bila pobeda jer je zaustavljeno nadiranje Osmanlija preko Balkana za nekih 80 godina. Nikakvog govora o stvaranju srpske nacije nije moglo da bude jer su se na Kosuvu pored Srba borili Grci, Bugari, Hrvati, Vlasi, Česi, Mađari, Poljaci...

Pokaži gde sam napisao da je stvaranje nacije počelo kosovskim bojem. Nadam se da razumeš razliku između pre, za vreme i posle. Okreni stranicu pa pročitaj društveno uređenje srednjeg veka u kom je svako znao i imao svoje mesto po zasluzi. Ne moraš čak da okrećeš stranicu i čitaš šta sam napisao, pročitaj šta je Ljubica napisala. A možeš, kako sam savetuješ drugima, da uzmeš knjigu u šake. 

[QUOTE=Platan

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwj3vPyWw8PYAhUBtywKHR9hA3IQqOcBCCYwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.novosti.rs%2Fvesti%2Fscena.147.html%3A704745-ISTORICAR-PREDRAG-MARKOVIC-Prva-epizoda-Nemanjica-nas-posramila--a-Hrvati-su-od-nepoznatih-kraljeva-napravili-pitu&usg=AOvVaw20o4WMI7zGr30yRRf6M3rR" rel="nofollow - ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ: Prva epizoda "Nemanjića" nas posramila

Bilo bi lepo da su u tekstu naveli koliko nas ovo zadovoljstvo košta. Cijena je navodno prava sitnica, 300 000 evradi samo za ovu epizodu. Bilo bi lepo kad bi se neko iz RTS-a oglasio povodom toga. Možda i jeste, ne može se sve videti i ispratiti.

Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2018 u 15:38
"Lazar je to pravilo eskivirao, njegova vosjka je imala pripadnike svih staleža koj su ostavili svoje kosti na Kosovu. Smrt ih je ujedninila, prešla staleške granice i od Srba stvorila naciju mnogo pre Francuske buržoaske revolucije."
Stole ovo si ti napisao nisam ja.
Što se knjige u šakama tiče ja sam je držao prilično dugo, za razliku od tebe koji nepokolebljivo držiš Gugl u šakama, ali veruj mi to nije dovoljno.
I šta se odmah živciraš, ne sme čovek ništa da ti kaže da odmah ne popizdiš.

Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2018 u 16:05
  Kao što vidiš, proces znan stvaranje nacije nastao je posle kosovkse bitke. Država, vlastela i narod iz 1371-ve i 1389-te nisu isti posle kosovskog boja. Tukli su se svi zajedno protiv protivnika koji je bio daleko jači od njih i to opet uradili baš zbog Boja na Kosovu. Naš narod poštuje junake i mučenike iako postoje i ovi masteri dizasteri koji se dive Muratu.

Ovde ima i vidovitih koji znaju šta imam u šakama, šta mislim itd. Batali jeftine provokacije ukoliko ne želiš titulu Milana Tarota ili nekog sličnog batlije.

Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2018 u 16:33
Srećan ti Badnji dan, Stole.

Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2018 u 17:05
  Hvala, takođe.

Datum objave: 07.Sijecanj/Jan.2018 u 11:27
Ovo nema direktne veze sa serijom, ali ima sa istorijom jezika. Ako ništa drugo, zabavno je Big smile

-------------

Datum objave: 07.Sijecanj/Jan.2018 u 18:46
Moze li neko da razjasni, jel ovo serija otkazana pošto je nema ni ove ni sledeće nedelje, ili su kao pustili pilot pa kako se pokaže? To mi malo čudno...

Datum objave: 07.Sijecanj/Jan.2018 u 20:47
Nastavak, polovina februara.

Datum objave: 08.Sijecanj/Jan.2018 u 00:54
Kakva nebuloza, što su uopšte puštali... Aj da je urađen pilot, pa bar da znaju da ne nastavljaju ili nešto menjaju, ovako kao pustili prvu ni sami ne znaju zašto a nastavak za 2 meseca... A kasno je da nešto srede... Videh da i Pet kreće slično... Svašta, kakva glupost...

Objavio: DuxX
Datum objave: 08.Sijecanj/Jan.2018 u 16:45
Једина замерка (али велика) ми иде на говор глумаца. То није говор средњевековног српског човека. У ствари то није говор ни садашњег Србина ван Београда. Посебно је заказала Дубравка Мијатовић. Као да глуми шипарицу са Дорћола. Страшно 8/

Datum objave: 09.Sijecanj/Jan.2018 u 13:57
Originalno postovano od strane Stole Haringa Stole Haringa piše:

Kao što vidiš, proces znan stvaranje nacije nastao je posle kosovkse bitke. Država, vlastela i narod iz 1371-ve i 1389-te nisu isti posle kosovskog boja. Tukli su se svi zajedno protiv protivnika koji je bio daleko jači od njih i to opet uradili baš zbog Boja na Kosovu. Naš narod poštuje junake i mučenike iako postoje i ovi masteri dizasteri koji se dive Muratu.

Stavljam primedbu na tvoje poimanje nacije jer postoje i drugačija mišljenja. Kao moje na primer. Imam utisak da su ti se malo pobrkali pojmovi, narod, nacija, veroispovest, državljanstvo... Vidim da usko vezuješ pojam nacije i kosovskog boja. To je pogrešno, pojam nacije je višeslojan. Nemanjići su svakako deo nacionalnog bića Srba, u istorijskom, kulturnom, religijskom pa ako hoćeš i jezičkom smislu. Sa druge strane postoje teoretičari koji zastupaju mišljenje zasnovano na polemici "Adam i pupak". Treći misle da živimo u dobu "nestanka nacije". Pojam nacije vezati samo za period posle kosovskog boja je kratkovido i besmisleno.

Datum objave: 10.Sijecanj/Jan.2018 u 17:01
  Jedino u čemu se slažem je da živimo u dobu nestanka nacije, Ostatak se svodi na nepoznavanje pojma stanovništva i nacije i posmatranje na srednji vek iz ugla čoveka koji živi u 21-om. Utisak ti je pogrešan, nigde do sad ne spomenuh religiju.

Nemnanjići su obezvedili teritoriju i crkvu, ne i naciju. Nisu se razlikovali ni po čemu drugom od bilo kog vlastelina a kakvi su oni bili napisano je na ovoj i prošloj stranici. Tvrditi da su Česi, Mađari (dopisati po želji) učestvovali u Boju na Kosovu je besmislica. Vlastelin iz Bohemije je mogao da bude rodom iz Provanse (miraz, nasledstvo) dok je nemački kmet znao za naciju taman koliko nemački terijer. Staleži se nisu mešali i svako je znao svoje mesto u društvu. U Boju na Kosovu sve staleže ujedinila je tragedija koja je ostala zapamćena u narodu. Posle Boja na Kosovu ništa više niie bilo isto, Srbi su postali narod koji se borio da sačuva identitet. Čekali su priliku da opet stvore državu i to su uspeli. Stvorili su na Balkanu bez ičije pomoći ne jednu već dve države.

Datum objave: 10.Sijecanj/Jan.2018 u 18:02
Ali imaš koliko hoćeš izvora koji i čiji su sve odredi učestvovali u Boju na Kosovu. To je bila i bitka da spreči prodor Osmanlija na Balkan. To su fakti i nema potrebe o njima raspravljati.
A što se tiče nacije, ne zameri, ali meni se iz ovoga što si napisao čini da ti ne znaš mnogo o tome. Primetio sam da voliš da učiš i stičeš nova znanja, ali sam primetio kada si govorio da Nemanjiće nije bilo briga za naciju, da sa tim pojmom ne stojiš dobro.
Ono što je bitno za naciju je da je nastala pet vekova posle Nemanjića, krajem XVII veka. Nacija je relativno nova društvena pojava, i nije jednostavna za objasniti. Pojam nacije se kroz istoriju često zloupotrebljavao od strane političara. Kako je kome kad odgovaralo. Zloupotrebe i danas postoje. Ne stoji bez razloga teza da nacionalizmi stvaraju naciju a ne obrnuto. Jedni teoretičari smatraju da je nacija produkt modernog doba pa je tako treba i posmatrati, bez osvrtanja na prošlost. To je teza koja se upoređuje sa Adamom koji ne bi trebao da ima pupak jer nije rođen, a samim tim nema ni "pamćenje". Drugi teoretičari smatraju ovu tezu polovičnom i uz naciju obavezno vezuju i "etniju". Postavlja se pitanje zašto je potrebno insistirati na "etniju" ako već imamo narode koji su dovoljni za ovu vrstu potvrde identiteta. Ali ko želi da na ovaj način posmatra naciju, onda mora početi od predaka, a ne mitova. Boj na Kosovu je mit, o njemu malo toga znamo. Hoću da kažem da je mnogo jače vezivanje za Nemanjiće kod kojih je Kosovo u svim njihovim zemljama bilo u epicentru. Centar kulture, vere i državnosti. Dakle, moje je mišljenje, ako se već prihvata ovaj drugi koncept nacije, po meni pogrešan, onda to nije Boj na Kosovu, nego doba Nemanjića.

Datum objave: 10.Sijecanj/Jan.2018 u 18:25
  Nemanjići su bili vlastelini kakvih je bilo na kilo. Vlastelin je mogao da bude rođen u Rngleskoj i da ceo život provede u Francuskoj. Titula se dobijala samo od suverena. Posed se sticao na više načina,  od suverena, otimačinom, nasleđem ili mirazom. Brakovi su bili iz računa i služili su za što bolje staleško  povezivanje. Kmet je bio nešto iunad životinje i njemu je bilo svejedno da li  mu je gazda Švaba ili Liliputanac. Pogledaj na šta je ličila Nemačka pre Bizmarka i šta je nju ujedinilo. Koliko je Nemanjića bilo iz mešovitih brakova i koliko su teritorija tako samo oni dobili.

Nacija jeste produkt modernog doba, to je baština buržoaske revolucije i to sam na ovoj temi napisao. Trebamo da zahvalimo Lazaru to što su Srbi bili ispred svog vremena i što su posle Boja na Kosovu stvorili sopstveni identitet. On je pripadnike svih staleža poveo u boj i ušao u legendu koja i danas živi.

Pomoć koja je stigla sastojala se od vlasterlina i njihovih plaćenika, ne od kmetova (naroda) kojima su oni bili gazde. Car Dušan je imao plaćenike iz Nemačke, na primer.

Obavezno služenje vojnog roka je takođe baština buržoaske revolucije.

Datum objave: 10.Sijecanj/Jan.2018 u 18:50
Takvih kao Nemanjića je bilo na kilo? Zašto tako pišeš o Nemanjićima? Nije lepo?
Ja pokušavam da ti objasnim šta je nacija, a ti bežiš od toga. Ipak ću ti objasniti. Biti pripadnik nacije, u svom skrivenom i najdubljem značenju znači, biti spreman dati život za naciju. A to dalje znači i oduzeti nečiji život. Ja na primer spadam u one koji život smatraju najvećom svetinjom, mnogo većom od nacije. Nadam se da razumeš šta hoću da kažem.
Da te pitam nešto, da su Mrnjavčevići pobedili na Marici, a Hrebljanovići na Kosovu, da li bi po tvom mišljenju udarili jedni na druge ili bi stvorili veliku državu?

Datum objave: 11.Sijecanj/Jan.2018 u 20:11

Takvih kao Nemanjića je bilo na kilo? Zašto tako pišeš o Nemanjićima? Nije lepo?

LOLLOLLOL

Može to i bolje.

Nije lepo što u borbi za presto nisu ni zeru odudarali od drugih vlastelina. Ipak su zahvaljujući Svetom Savi bili izuzetni.

Ja pokušavam da ti objasnim šta je nacija, a ti bežiš od toga. Ipak ću ti objasniti. Biti pripadnik nacije, u svom skrivenom i najdubljem značenju znači, biti spreman dati život za naciju. A to dalje znači i oduzeti nečiji život. Ja na primer spadam u one koji život smatraju najvećom svetinjom, mnogo većom od nacije. Nadam se da razumeš šta hoću da kažem.

Ovo je već mnogo bolje.

Odlično razumem šta hoćeš da kažeš. Da ne beše Karađorđa ti bi šetao opanke Turcima ili bilo kom drugom iz straha da ne izađeš na crtu. Na primer, Dimitrije Tucović je na Drugoj internacionali svojim kolegama radnicima rekao šta ih čeka u slučaju rata. Bio je pacifista koji je uprkos svojim uverenjima stao na crtu kad mu je nacija bila ugrožena. NIje bio usamljen primer.

Da te pitam nešto, da su Mrnjavčevići pobedili na Marici, a Hrebljanovići na Kosovu, da li bi po tvom mišljenju udarili jedni na druge ili bi stvorili veliku državu?

Pogrešna adresa, nisam Milan Tarot, šbbkbb nije moja sfera interesovanja.

https://www.youtube.com/watch?v=6jVWFkcsplk

RTS je počeo sa snimanjem male istorijske čitanke koju vredi pogledati.

Datum objave: 11.Sijecanj/Jan.2018 u 20:15
Sjedi, jedan!

Datum objave: 11.Sijecanj/Jan.2018 u 20:36
  Dobro je, spamovanje je znak odobravanja.

Javljam se u slučaju da vidim nešto konkretno. U svemu ostalom nemam nameru da učestvujem.

Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2018 u 18:00
Originalno postovano od strane Stole Haringa Stole Haringa piše:

Da ne beše Karađorđa ti bi šetao
opanke Turcima ili bilo kom drugom iz straha da ne izađeš na crtu. Na primer, Dimitrije Tucović je na Drugoj internacionali svojim kolegama radnicima rekao šta ih čeka u slučaju rata. Bio je pacifista koji je uprkos svojim uverenjima stao na crtu kad mu je nacija bila ugrožena. NIje bio usamljen primer.

Pa da i ja koju tebi kažem o crtama.
Dušan, jadni Uroš Nejaki ništa nije kriv, povuče crtu pa na kraju dobi nogu u dupe.
Mrnjavčevići poletili da Turcima povuku crtu, pa dobiše nogu u dupe.
Hrebljanovići povukoše dvadesetak godina kasnije novu crtu, pa opet noga u dupe.
Pa onda jedno pet vekova posle crta i crtica, noga na glavi.
Prvi svetski rat, povuče mlađani Princip crtu, opet noga u dupe i mrš na Krf.
Drugi svetski rat, opet crta, i opet noga u dupe i to ekspresno za sedam dana.
Da ne pominjem ove crtice iz devedesetih i noge u dupe.

E sada, ako uzmeš u obzir žrtve, razorene porodice, privredu, nemoj druže Stole da ti je čudno što je nekome povlačenja crta pun ku(fer).

Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2018 u 19:53
  Bjelogrlić je drug, ja jok.

1001 izgovor za tako prostu stvar - stati na crtu i rizikovati.

Zahvaljujem, ulepšan mi je dan. Baš sam se nasmejao.

Danilo je ovde napisao da nije važno koliko si puta pao, važno je koliko si se puta podigao. Tu je kraj priče.

Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2018 u 20:27

Car Dušan je otrovan u svom domu, gde je živela samo njegova rodbina i posluga, a čuvala ga njegova pretorijanska garda. Majku mu, ko li ga je otrovao?

Dosta ozbiljnih istorijskih izvora napominje da su rodonačelnici nacionalne države iz naših krajeva. Zbog stalnih ratnih dešavanja postalo je važno sačuvati ono malo ljudi što preostane. E sad, da bi izbegao zamku liberalnog kapitalizma napisaću definiciju nacije iz komunističkih vremena.

Narod/nacija je grupa ljudi na određenoj teritoriji koji su povezani istom istorijom, kulturom i tradicijom. (čak ni religija nije navedena) Pripadnost jednoj nije nikada značila da ostale ne valjaju ili da je tvoja bolja. To se zove patologija.

Što se tiče našeg pravog plemstva verujem da bi našli više istih u Turskoj, ali sreća mi to ne možemo da znamo, jer nismo o tome istraživali, a i nije trebalo, šta će nam.

Veliki Knez Hrebeljanović je bio uveren da će sva vlastela da se priključi boju, ali naravno nije. Ugarski kralj je bio spreman da pošalje svoju vojsku, ali samo ako se ostale "naše" velmože okupe i samo pod direktnu komandu kneza Lazara. Ostalo je istorija.

Kada su završeni balkanski ratovi na mirovnoj konferenciji je stigao nemački predlog da Rumunija, Bugarska i Grčka dobiju samostalnost, a Srbija ostane pod Otomanskim carstvom.

Gavrilo Princip je nešto kao moderni Obilić. Krivac za nešto. Krivac što je izbio svetski rat. Austrougarska je tražila da njihova vojska i inspektori uđu u državu i da sve pregledaju. čak su se i Englezi šlogirali kad su videli zahtev.

Čudi me da neko nije pomenuo da je Murat bio bolji od Bajazita, te je onda Obilić kriv što smo onako gadno prošli.

istina je da srednjevekovna istorija ne može da se posmatra na isti način kao i kasnija. 

Drgačiji sistem i kultura, ali definitivno ne možeš da zbrajaš babe i žabe.

P.S. Dimitrije Tucović je poginuo kao rez. kapetan vojske. Socijalista po ubeđenju, pošten čovek i častan, do poslednjeg trenutka bio za BOJKOT poziva u rat. Video da je đavo odneo šalu i svrstao se među svoje.

Opet činjenice, kako je to dosadno, zar ne? LOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 12.Sijecanj/Jan.2018 u 20:33
  Lepo je Tucović svojim drugovima radnicima rekao da će kad izbije rat oni biti na suprotnim stranama. Znao je to kao što je znao šta valja činiti.

Niko normalan ne voli rat. Bojje i to nego šetati opanke.

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk