Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

R (2010)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=86250
Datum ispisa: 05.Lipanj/Jun.2026 u 19:05
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: R (2010)
Objavio: puppet_master
Tema: R (2010)
Datum objave: 16.Kolovoz/Aug.2017 u 13:28
Evo konačno jednog "zatvorskog filma" koji mi se prilično svideo po svojoj realističnicnosti, nema napadnih naivnosti i konkretnije govori o sudbinama onih koji nisu "igrači", bez šarenih laža o njihovim tobože umnim sposobnostima i uigravanja u sistem u kojem im mesta nema.

Film, uprkos glavnom foukusu na jednom liku, zapravo govori o dvojici mladića, Runeu i Rashidu koji sa malim (godinu-dve) kaznama dolaze istog dana u prilično tvrd danski zatvor u kojem ih dočekuju tipični predatori i igre unutar tog univerzuma, dok su oni sami samciti, bez ikakvih ledja, te na svojoj strani (ili protiv nje) imaju samo sami sebe. Mi potom pratimo njihove pokušaje snalaženja u svemu tome, svakoga na svoj način, Rune pokušava biti deo zatvorskih zakulisnih igara, uklopiti se ambicijom, dok je Rashid čak i poslušnija dobrica, sa pogledom u pod, koji pušta da igra vodi njega ne bi li opstao. Sama priča nam govori o tome koliko su dorasli pomenutoj igri...

Baš mi se svideo, nema meni često iritantnih pozadinskih priča o tome ko su ti mladići van zatvora, jer sve što je nekada možda i važilo, tamo prestaje da važi, te je ovde fokus isključivo na zatvorskom životu, takođe bez podjednako nepotrebnih gluposti o nekakvim silovanjima...Brutalnost zatvora nije u tim besmislenim pričicama za plašenje maminih i tatinih sinčića, vec upravo u pomenutoj "igri", načinu na koji neko biva uvučen u nju, i šta ostane od njega kada (i ako) iz nje izadje, naravno sa sirovim, životinjskim pravilima. Nema tupljenja o vakvom-nakvom detinjstvu, uzrocima vakvog-nakvog ponašanja, hvala bogu, gade mi se takvi pristupi, hebena racionalizacija i besmisleno komplikovanje raznih pseudo umetnika, psihologa and shit, sa malo ili nimalo veze sa stvarnošću. Jok, autor je ovde mnogo konkretniji, ne skreće ni na tren sa pravog kursa filma/priče. Zasmetalo mi je čudnovato puno stakla po zatvorskim hodnicima, prozori bez redova rešetki, no možda je tako u danskim zatvorima, iako mi to nema puno smisla, za jedno brutalno mesto sa nasilnim osudjenicima mi je to odveć naivno, no van toga ovde je sve prizemljeno. Pored priče, i gluma mi je realistična, kao da pripadaju tom nakaznom svetu, dvojica centralnih klinaca su odlični, mada ovde nije cilj da vam likovi "uđu pod kožu",ne radi se ovde o njihovoj dopadljivosti, meni je prava silina filma u pomenutoj "igri" čiji deo jeste, ili niste.

Odgovori:
Objavio: aleksayu
Datum objave: 30.Kolovoz/Aug.2017 u 14:22

Odgovara i za verziju
R VOSTFR DVDRIP 2014 uz korekciju titla.
,KOJA IMA OKO 697.7 MB. Titl mora de se pomeri  za 21.397 sekundi.

Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2022 u 11:49
I ovaj je oki, AlexDeLarge (mada i za sve ostale koje zanima "zatvorski film), da znadeš Smile

Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2022 u 12:18
Gledao sam dosta dokumentaraca vezano za zatvore pa i uzivo snimke, tada si pomenuo Carandiru, pa zbog toga nisam gledao mnogo u poslednjih petnaestak godina, na prvu se secam Celda 211, Bronson ,A Prophet a poslednji valjda Shot Caller, i svih se bas slabo secam,   The Mauritanian sam poceo da gledam i smucio mi se, pa prekinuo. Eto npr. seriju Oz sam voleo i dosta mi je ostala u secanju.

Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2022 u 12:28
Meni je A Prophet bio gadan, ne loš film, nego mi je toliko ljigav i gadan glavni lik, najgore meso od čoveka, koji uspeva u tom miljeu, da ti se zgadi život pegla Ne kažem da je potrebna ikakva glorifikacija ili ulepšavanje ali baš takva, notorna gamad bez trunke časti i srca (da ne kažem nešto drugo) u usponu, meni okreće želudac naopako. LOL

Objavio: bgvracar
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2022 u 15:01
Preporučujem zatvorske filmove Hunger (2008), i Some Mother's Son (1996), o Bobiju Sendsu, ikoni IRA koji je umro u britanskom zatvoru nakon što je izgurao štrajk glađu do kraja (svog kraja).

Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 21.Lipanj/Jun.2022 u 15:18
Meni je isto dobar sad me podseti  (vezano za IRA)  In the Name of the Father (1993). Hunger sam gledao ovaj drugi nisam.

Objavio: aleksayu
Datum objave: 21.Travanj/Apr.2024 u 22:37

Dobar solidan film o surovosti zatvora, hijerajhijskim odnosima u zatvoru sa veoma dobrim glavnim glumcem kao i sa  realisticnim  epizodistima koji igraju robijase. Malo sporijeg tempa, prava drama sa gorkim krajem...
Ocena 7/10

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk