Kako volim tu specifičnu višeslojnost filmova o boksu, red je da kažem koju i o meni ne samo jednom od najboljih filmova
o boksu, već i jednom od meni najdražih noir filmova.
Film koji nam izbliza prikazuje sumorni svet boksa, rasutih snova, prljavštine u i oko hijena koje su pored
boraca sastavni deo ovog sporta, za junaka ima sredovečnog borca Stoker Thompsona (Robert Ryan koji je i sam bio bokser pre filmske karijere) čiji su dani slave i vrhunske veštine već iza njega, koji bi u sudbonosnoj večeri
o kojoj film govori trebalo da ima meč sa mladom bokserskom nadom. Thompson živi sa suprugom od malih naknada, jedva spajajući kraj sa krajem, sa nebrojeno povreda i opasnošću od moždanog udara na koji ga doktori upozoravaju, no Thompson takođe nema puno izbora, boks je sastavni deo njega, sam njegov život. Ove večeri
on je težak autsajder, toliki da njegovi menadžer i trener potvrđuju svirepim zelenašima da će Thompson pasti
iako mu to čak i ne govore, podrazumevajući da ovaj nema ikakvih šansi, uzimajući novac za nokaut unapred.
Avaj, Thompson se ne znajući to sprema za ulazak u ring sa snovima i verom, što ga vodi u veći sunovrat...
Izuzetno mračan, sumoran i tužan, film koji nam plastično predstavlja tragiku krvavih "sportskih" bitaka, sa
meni uvek zanimljivim odnosom značenja "pobede" i "poraza" u atipično snažnim noir tonovima i lokacijama,turobnim malim svlačionicama u kojima se snovi ruše, jeftinoj hotelskoj sobi, zastrašujuće neprijateljskoj, nasilnoj areni, tu su i mračni haustori kao i blješteće bučne ulice koje žive mimo ove realnosti, što sve čini odličan ambijent filma, prikazujući taj bokserski univerzum onakvim kakav on zapravo i jeste, daleko od glamura, slave, uspeha, plemenitosti brobe, u svoj njegovoj tami, sa divljim krvoločnim ljubiteljima sa tribina, podmuklim menadžerima, gangsterima iza kulisa, mladim borcima koji sa sjajem u očima jurišaju na "bajonete" i ne sluteći šta ih sve u tom svetu čeka.
Nezaboravan film, začudo ipak nudi nadu posle svih tih melanholičnih tonova. Ryan odličan, dopao mi se puno i lik
njegove supruge (Audrey Totter), njihova ljubav i povezanost su jedini lepi motivi u filmu, sjajan kontrast svemu
drugome.
Preporuka.
|