Prosvetarski filmovi
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Filmovi i serije
Opis foruma: Novosti, izvještaji sa box officea, zanimljivosti... Sve u vezi s filmovima i serijama
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=85844
Datum ispisa: 22.Srpanj/Jul.2026 u 15:55 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Prosvetarski filmovi
Objavio: puppet_master
Tema: Prosvetarski filmovi
Datum objave: 10.Srpanj/Jul.2017 u 12:27
Prosveta...specifična, često jezivo zapostavljenja društvena grana koja pred sobom ima Sizifov posao obrazovanja i motivisanja mladih, krhkih umova u teškom dobu, ne učeći ih tek zadatom gradivu, već i hraneći učenike i društvenim, neretko i životnim vrednostima, donoseći znanje, razvijajući svest, naše JA...ili bi makar tako trebalo biti (reče on, sa uzdahom i sećanjem na svoje pogane školske dane i zadrte i beživotne nastavnike/profesore). Ponekada, ponegde, pred tablom možemo imati velike, lukave, svestrane, učenicima bliske umove, koji nas izazivaju, motivišu, podržavaju, jačaju duh, čupaju iz nebrojeno kriza koje nam se nameću u toj dobi adolescencije, često mučnoj samoj po sebi.
Ovo bi mogla biti tema u kojoj ćemo se prisećati, preporučivati, skretati pažnju, hvaliti i kuditi filmove o profesorima te njihovim odnosima sa svojim učenicima.
Pamtim Robin Williamsa u Dead Poets Society, Morgan Freemana u Lean on Me, Pfeifferku u Dangerous Minds, Dragana Nikolica u Idemo dalje, Dreyfussa u Mr. Holland's Opus, Poatjea u To Sir With Love, Edward James Olmosa u Stand and Deliver, Spejsija u Pay it Forward, Donata u Goodbye mr Chips, Michael Douglasa u Wonder Boys, Glen Forda u Blackboard Jungle, Bridgesa u White Squall, Jack Blacka u School of Rock, Jacksona u "187", dovoljno blisko temi i Rex Harrisona u My Fair Lady ili Anne Bancroft u The Miracle Worker, ili novije filmove Half Nelson, Detachment, francuski Entre les murs, kineski Not One Less...i tako dalje, i tako bliže, ta neću ih sam navoditi sve, hajd malo vi...
|
Odgovori:
Objavio: sinna
Datum objave: 10.Srpanj/Jul.2017 u 13:08
Meni je bliža uvijek bila japanska školska tematika od igranih filmova do anima. Nekako su mi bliži i apokaliptičniji po tom pitanju. Mislim volim ja i američke obrazovno školske a pogotovo francuske ( Mangupi Polažu Maturu). Recimo japanski klasik "Battle Royale" ili "Crows Zero". Slažem se u potpunosti da ova tema nije uopće suvišna,dapače možda je čak i bila potrebna. Recimo u ovom žanru nisu bile samo drame , već i pravi akcijski biseri (SUBSTITUTE,Tom Berenger). Zato ovo je dosta široka i duboka tema i nadam se da neće otići u zastaru ili zaborav. Dajte ekipa malo filmova i komentara na ovu temu,pa svi smo se u nekom vrimenu školovali netko u školi netko po konobama i gostionama,ehm nisam ja.Nije bitna godina filma uopće.
------------- Everything is a joke !
|
|