Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=80014 Datum ispisa: 05.Lipanj/Jun.2026 u 10:14 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Great Expectations (1946)Objavio: KarolinaV
Tema: Great Expectations (1946)
Datum objave: 13.Travanj/Apr.2016 u 01:06
Great Expectations (1946)
Žanr: Avantura, Drama, Misterij, Romantika Trajanje: 118 min Država: Velika Britanija Jezik: Engleski
Režija: David Lean Scenarij: Charles Dickens (roman), David Lean (adaptacija), Ronald Neame (adaptacija), Anthony Havelock-Allan (adaptacija), Kay Walsh (adaptacija), Cecil McGivern (adaptacija)
Uloge:
John Mills ... Pip Tony Wager ... Mladi Pip (kao Anthony Wager) Valerie Hobson ... Estella Jean Simmons ... Mlada Estella Bernard Miles ... Joe Gargery
Adaptacija istoimenog romana Charlesa Dickensa. Radnja se događa u Engleskoj u prvoj polovici 19. stoljeća, a protagonist je siroče koje će stjecajem okolnosti, odnosno pomoći tajanstvenog dobročinitelja, steći priliku da stekne obrazovanje i društveni ugled u Londonu.
Iako je redatelj David Lean značajno skratio materijal iz književnog predloška kako bi film mogao stati u cjelovečernji format, "Great Expectations" se obično smatra najboljom od svih ekranizacija Dickensovog romana. To se prvenstveno tumači Leanovim vještim korištenjem crno-bijele fotografije za stvaranje specifičnog ugođaja, ali i angažmanom prilično raznovrsne ali talentirane glumačke ekipe koja je oživotvorila Dickensove likove. To je uključivalo i Johna Millsa koji je tumačio lik 21-godišnjeg Pipa bez obzira što je u vrijeme snimanja imao 38 godina. Film je doživio izuzetnu gledanost, a od Jean Simmons, koja tumači lik mlade Estelle, načinio zvijezdu. Lik Pipovog prijatelja Herberta je, pak, Alecu Guinnessu predstavljao jednu od prvih značajnijih uloga karijere. "Great Expectations" je osvojio dva Oscara - za crno-bijelu fotografiju i scenografiju, a nominiran je i u kategorijama za najbolji film, redatelja i scenarij. Godine 1999. je u anketi časopisa Total Film proglašen petim najboljim britanskim filmom svih vremena.
Odgovori: Objavio: milan-mijatov
Datum objave: 04.Travanj/Apr.2017 u 17:43
Great Expectations najbolie Dikensovo delo pročitao sam nekoliko puta i uvek sam uživao,štaviše što sam bivao stariji više sam ga cenio i voleo.Film Davida Leana je u svemu dostojan Dikensovog dela.
Uzgred,vredan pohvale je još jedan Leanov film:Hobson's Choice s nenadmašnim glumcem Charlesom Laughtonom.