Irrational Man (2015)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=75501
Datum ispisa: 08.Lipanj/Jun.2026 u 17:48 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Irrational Man (2015)
Objavio: bojan969
Tema: Irrational Man (2015)
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2016 u 15:57
Irrational Man (2015)

Žanr: Drama, MisterijaTrajanje: 95 min Država: Amerika Jezik: Engleski Režija i scenario: Woody Allen
Uloge:
Joaquin Phoenix ... Abe Emma Stone ... Jill Joe Stapleton ... Professor Nancy Carroll ... Professor Allison Gallerani ... Braylin Student Brigette Lundy-Paine ... Braylin Student Katelyn Semer ... Braylin Student |
Odgovori:
Objavio: Homer99
Datum objave: 02.Sijecanj/Jan.2016 u 23:36
Genijalni Woody. Ovo je odlično. (posebno druga polovina filma)
------------- watch?v=TFfjiiWrxyI http://www.univerzitetskiodjek.com/" rel="nofollow - Univerzitetski Odjek http://www.prevodifis.blogspot.com" rel="nofollow - Prevodi FIS
|
Objavio: Siniša 138
Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2016 u 22:40
|
Meni je najugodnije iznenađenje lik Džil Polard, zbog neposrednosti i otvorenosti. To je potpuno suprotno njegovim nekad standardnim likovima tunjavih i neurotičnih intelektualki, naročito u izvođenju D. Kiton, pa i M. Farou. Doduše, on je žensku stranu kastinga u zadnje vrijeme ojačao zdravijim snagama, Skarlet, Penelope, pa i ova mala Stoun. Zanimljivo bi bilo znati koliko je od ovih oko 2600 što su do sada preuzeli titl, pročitalo Zločin i kaznu, i da li, ako su pročitali, shvataju vezu knjige i filma, tj. da je film po motivaciji glavnih junaka svojevrsni omaž knjizi. Moralno je ubiti štetočinu (lihvarku, odnosno kvarnog sudiju). Da stvar ne bi bila tako prosta kako se čini (ipak je to V. Alen!), Jevrejin V. Alen kroz usta glavnog junaka hvali Dostojevskog, deklarisanog antisemitu, a filmom pravi omaž njegovoj najpoznatijoj knjizi. Nije slučajan ni rječnik koji se odnosi na sudiju: parazit, štetočina, žohar... To je tipičan nacistički žargon kad su u pitanju Jevreji.
|
Objavio: CSInvestigator
Datum objave: 03.Sijecanj/Jan.2016 u 23:21
Vudi opet pokidao 
Hoakin i Ema odlični, soundtrack odličan! A tematika i ugao pripovedanja još bolji!
Preporuka od mene, baš fina satira...
-------------
Your soul could never grow old, it's evergreen
|
Objavio: aleksayu
Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2016 u 11:22
|
Hvala prevodiocu na odlicnom prevodu.
A sada par reci o filmu. Za mene totalan promasaj! Povrsno, izkonstruisano, bez ikakve zdrave logike.... Film je totalno glup. Filozofska tema, da li covek ima moralno pravo da ubije i da li moze da opravda
svoj zlocin -Sve je receno u romanu Zlocin i kazna, je prikazana neubedljivo, bez ikakvih pravih
filozofskih argumenata. Fabula je plitka, neubedljiva, bezivotna....deluje je lazno , van svake zivotne
realnosti!
Posle filma sam se osecao kao da me neko duhovno silovao. Film deluje lazno.
Ocena 3/10 i to poklonjena 3 , samo zbog ranijih filmova Vudi Alena
|
Datum objave: 06.Sijecanj/Jan.2016 u 19:36
|
Ne znam šta im znači ovo "ekstremni član". Nije valjda da zabavlja narod ekstremnim stavovima!? Meni je prilično ekstremno reći da je film glup, dosadan, i sl. A još je ekstremnije reći da je Dostojevski moralno pitanje iz filma riješio u svom romanu. Ni Dostojevski, ni bilo ko drugi nije riješio ni to, ni bilo koje drugo veliko moralno pitanje. Inače bi profesori etike ostali bez posla - a to je nedopustivo!? Etička pitanja se prilično lako rješavaju u knjigama i na predavanjima, ali je to najčešće verbalna masturbacija, kako reče junak našeg filma. Ja sam slučajno na ispitu imao pitanje iz tzv. kolizije u moralu. Profesor i ja smo se lako dogovorili da je opravdano manju vrijednost (porodični život) žrtvovati za veću vrijednost (domovinu), te na obostrano zadovoljstvo završili ispit. U stvarnosti je, međutim, mnogim ljudima porodica daleko iznad domovine, pa smo prije 20-ak godina slušali priče: ovo nije moj rat, za koji k. da ginem, ili ubijam, ja da trunem na ratišt, a da mi djeca i žena nemaju šta da jedu, i sl. Zanimljivo je i mišljenje Nikole Tesla da su humoristi pametniji od filozofa. On je imao priliku da upozna sve najveće umove onog doba, ali ga je najviše impresionirao Mark Tven.
|
Datum objave: 07.Sijecanj/Jan.2016 u 12:08
|
Da odgovorim Sinisi prevodiocu.
Ne znam ko me je proglasio za ''ekstremistu''.
Ne vidim potrebu da politicki korektno napisem svoje mislenje, tako sto cu da ga uvijam u oblandu.
Smatram i dalje da je film ekstremno los, glup, povrsan....
Sto se tice romana Zlocin i kazna, sve je receno u odnosu na film. Ne smatram da je u globalu o odnosu na zivot , sve receno u romanu, ali je u odnosu na film tema opravdanosti zlocina krajnje komplekso razradjena, prikazana, branjena, pobijana...
U filmu, imamo da stvar bude gora umesto obicnog coveka studenta iz romana , filozofa, seratora, koji zdravo za gotovo prihvata pricu, koju je cuo u restoranu...
Pri tome dolazi na opsesisvnu ideju da ubije sudiju. Sto je najludje, kada realizuje svoju sumanutu ideju dobija ponovo volju za zivotom, ponovo vidi zivotni smisao!?, vraca mu se seksualni nagon, koji je bio potisnut kao simptom duboke zivitne depresije. Pri tome je vrhunac gluposti i amoralnosti filozofa, odluka da ukloni devojku svedoka svog zlocina. Da je uspeo u tome, to bi bilo sablonsko resenje, preuzeto iz njegovog izvrsnog filma Match point sa Scarlet Johanson. Ali posto bi to bio stereotip, u kome bi se nekaznjeno izvukao ubica, morao je da zavrsi film kako je zavrsio.
I sta sad, od mene se ''ocekuje'' da aplaudiram ovakvoj izkonstruisanoj Americkoj skalameriji od filma...
Sinisa, ako imas argumente da branis film vrlo rado cu uci u diskusiju.
|
Objavio: cersei
Datum objave: 07.Sijecanj/Jan.2016 u 12:12
Datum objave: 07.Sijecanj/Jan.2016 u 12:38
|
Hvala,
Hvala , sad znam kojoj grupi pripadam hihihi...
|
Datum objave: 07.Sijecanj/Jan.2016 u 14:40
|
Nomen est omen! Ja sam se našalio sa nazivom ekstreme member, ali izgleda da tu ipak ima nešto. Što si izvrijeđao Vudija, ni po jada. On to nikad neće ni saznati, a i oguglao je do sada. Stvar je u tome da ti ne uviđaš da ovo nije forum za vrijeđanje ljudi, već za unaprijeđenje filmske kulture. Naime, nas troje koji ovdje nešto radimo (prevodimo, administriramo) smo se o filmu izjasnili povoljno, svako na svoj način, a onda se ti javljaš (koji tu samo pričaš) i pljujući po filmu, pljuješ i po nama. Ja ispadam još i najveća budala, pošto sam se filmom najviše bavio, a nisam primijetio koliko je glup,...i ostalo. Ovu stranu priče ti sigurno i ne uviđaš. Važno je da se istreseš. Pokušao sam da ti odgovorim u humornoj formi, ali ti si, očito, operisan od humora. Onda nema svrhe da uopšte i gledaš filmove Vudija Alena. A da s tobom diskutujem i branim film, ne pada mi na pamet. Kao prvo, trebalo bi da naučiš da se piše američki, a ne Američki, pa iskonstruisan, a ne izkonstruisan, itd. Odoh ja da prevodim ono što sam najavio, a ti oštri pero i napadaj. Ali nađi nekog iz svoje lige.
|
Datum objave: 08.Sijecanj/Jan.2016 u 18:24
|
Sinisa,
To sto se vas trojica moderatora pozitivno ocenili film, meni apsolutno nista ne znaci.
Ne drzite vi monopol na pozitivno ocenjivanje filma.
Imam pravo da kazem svoj utisak. Zasto inace postoji link tema na forumu, ako ne sluzi za to?
Sto se tice sajta, izuzetno cenim prevodioce i moderatore, koji doprinose sajtu.
Pljuvanjem po filmu, ne pljujem po tebi prevodiocu, nego po filmu. Time ne unazadjujem propagiranje
filmova i rada sajta...
Pozivam i druge gledaoce, da kazu svoje misljenje.
P.S. Sto se tice pravopisa, u zurbi sam pogresio, covek uci dok je ziv....
|
Objavio: CSInvestigator
Datum objave: 09.Sijecanj/Jan.2016 u 00:20
Kakav bi to svet bio u kome svi imaju isto mišljenje? I treba da ga iskažete obojica, samo bez međusobnog vređanja...
Meni se npr. sviđa Vudijev sarkazam, zato gledam njegove filmove... Iskreno, smatram da je genijalan u tome, ali ja lično ne nalazim neki filozofski smisao u filmu, već na njega gledam na neku vrstu parodije...
Iako se film bavi ozbiljnom temom, nije mračan i depresivan, nije čak ni ozbiljan ni realan, ali baš zato je meni jako prijao Mozak na Otavu i uživanje u dijalozima, glumi i muzici... 
-------------
Your soul could never grow old, it's evergreen
|
Datum objave: 09.Sijecanj/Jan.2016 u 10:37
|
Hvala, CS
Konacno da neko kaze da film nije realan i ozbiljan.
Ovo da moze da bude parodija, mi nije palo napamet. Bas sam preozbiljni bukvalista.
|
Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 18.Veljaca/Feb.2020 u 21:08
Teško je komentarisati film jednog velikana poput Vudi Alena... Tema je vrlo složena i teška, prikazana na Vudialenovski način... Sam naslov filma je satiričan ili kontradiktoran.
Ovaj film sam delimično gledao pre nekoliko godina i prva reakcija je bila "BLJAK film". Iako ga nisam sagledao kao celinu. Slojevita tema, lagana muzika kao pozadina tokom scena zločina... Vidim (iz priloženog, nakon par recenzija filma) da su filmski kritičari očekivali ipak više od ovog filma.
Vrline filma: odlična scena, gluma, fotografija,... odlične replike i mudre misli mnogih svetskih filozofa, teme koje su karakteristične za Vudi Alena naravno,...
Mane filma: površnost same teme, pitanje moralnosti ili amoralnosti, pitanje očaja i izlaska iz njega (ovo je vrlina),... ruski rulet je prvi znak za upomoć ali se ta pomoć ne svodi na pomoć prijatelja već na stručnu pomoć... Sam zaplet filma je čini mi se smešan kao i razlozi za (verovatno da bi razlozi protiv došli do izražaja). Savršen zločin je poprilično daleko od savršenog... Nenormalno je da se jedan događaj provlači i ponavlja kroz ceo film, da ga stalno pominju različiti akteri... Nelogično je očekivati logiku od osobe koja nema veze sa logikom, ili ,moral od nemoralne osobe... Finale filma je opet zbrzano i (možda) loše (ali eto, možda se i desilo tako nešto nekada). Možda sam očekivao više od ove teme ali je bilo nerealno očekivati više od ovog reditelja koji ima svoj pogled na svet.
Čini mi se da ni pojedini glumci nisu bili impresionirani sadržajem filma ili prijemom kod publike. Ema je odlično odglumila a Hoakin je korektno ovo odradio ili otaljao kao i mnoge svoje (loše) filmove sem Jokera.
Komedija 0%, drama 90%, glupost 10%.
Pogledajte film i sami procenite. Bez lične ocene ali bi bila negde oko proseka, npr 5,5
Edit: na prvi pogled, glavni junak čini ono što će navodno pomoći nekome drugome (poput ove loše fiks ideje koja je iracionalna umesto neke dobre ideje koja nije iracionalna i u skladu sa normama ponašanja) ali ustvari on pomaže sebi, bar prividno. Shvata život i lepotu života nakon tog čina. Verovatno je ovo filmski motiv koji je već viđen na filmu. Ja se sećam kris kros ubistva bez bar spolja vidljivog motiva... Sjajna glumačka ekipa je uradila maksimalno šta je mogla sa raspoloživim scenarijem.
Uvek kažem da je Holivud rasadnik nekih ideja, uglavnom loših ideja... I kao lajt motiv se često provlači teza kod mladih... "u vezi sam sa nekim ali nije ekskluziva, mogu da budem i sa drugim osobama u emotivnoj ili seksualnoj vezi... to je postala mantra u SAD danas... bar na filmu... a zavođenje na filmskom platnu traje vrlo kratko... sreli su se na plaži, sledeća scena - vode ljubav u krevetu... Mislim, ima i takvih dama/momaka... Ali uglavnom je to bajka... bar kod nas.
------------- https://forum.titlovi.com/seoske-price-by-silent-passenger_t91473_p1426962.html#1426962" rel="nofollow">
|
|