Web: Titlovi.com
Kategorija: Generalne rasprave i zabava
Ime foruma: Sport
Opis foruma: Općenito o sportu, njegovim kategorijama, klubovima , pojedincima...
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=67562 Datum ispisa: 04.Lipanj/Jun.2026 u 03:21 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: BoksObjavio: Chuck Norris
Tema: Boks
Datum objave: 29.Travanj/Apr.2015 u 12:18
Borba veka: Od Dempsija, Alija, Frejzera i Tajsona do Mejvedera i Pakjaa
Amerikanac i Filipinac ukrstiće rukavice u jubilarnom desetom meču koji će biti upisan u istoriju boksa
Kroz istoriju bilo je devet mečeva koji su nazivani „borba veka“, a subotnji okršaj u Las Vegasu između Flojda Mejvedera i Menija Pakjaa biće jubilarni deseti. Upravo je Flojd Mejveder bio učesnik poslednje „borbe veka“ pre skoro osam godina kada je ukrstio rukavice sa svojim sunarodnikom Oskarom de la Ojom.
Posle tog trijumfa, čovek kojeg još zovu i Novac, nanizao je devet trijumfa u istom ringu u kojem će boksovati i u subotu. On je u dosadašnjoj karijeri bez poraza uz 47 pobeda. Pakjao ima sedam pobeda više u karijeri, ali za razliku od Mejvedera ima pet poraza i dva nerešena rezultata.
Pre nego što Amerikanac i Filipinac u subotu uđu u ring odlučili smo da napravmo retrospektivu svih mečeva koji su nosili naziv „borba veka“.
1. Džek Dempsi vs Gen Tuni (22. septembar 1927. godine, Čikago)
Prva „borba veka“ vodila se između tadašnjeg šampiona Gena Tunija i izazivača Džek Dempsija u Čikagu pred više od 100.000 gledalaca. Bila je to repriza njihovog duela u Filadelfiji septembra 1926. godine, kada je Tuni bio bolji i osvojio titulu svetskog šampiona. Dvojica teškaša su i prvi put trebalo da boksuju u "gradu vetrova", ali duel je izmešten u Filadelfiju jer je Dempsi saznao da je Al Kapone njegov navijač i nije želeo da on bude umešan.
U revanšu Tani je opet uspeo da savlada Dempsija jednoglasnom odlukom sudija i na taj način odbrani titulu svetskog šampiona u teškoj kategoriji. Prihod od drugog duela iznosio je 2.500.000 dolara (današnjih 22.000.000). Dempsi je posle ovog poraza završio boksersku karijeru, dok je Tani u ring ušao još samo jednom. Obojica su članovi bokserske Kuće slavnih.
2. Džo Luis vs Maks Šmeling (22. jun 1938. godine, Njujork)
Na sledeću „borbu veka“ čekalo se skoro 11 godina. Snagu su odmerili Amerikanac Džo Luis i Nemac Maks Šmeling u Njujorku. Amerikanac je duel ušao sa rezultatom 27-0 (23 pobede nokautom), dok je devet godina stariji Nemac imao 48 pobeda (40 nokautom), 10 poraza i četiri nerešena rezultata. Iako je borba trebala da predstavlja spektakl, akteri iste bili su u senci političkog i društvenog sukoba Amerike i nacističke Nemačke.
Ovo je bio drugi duel dvojice boksera, a u prvom meču kao pobednik iz ringa izašao je Šmeling nokautom u 12. rundi. U drugom meču na istom mestu, pred 70.000 gledalaca, trijumfovao je Luis nokautom u prvoj rundi. O tom meču između Luisa i Šmelinga snimljen je film „Džoi i Maks“ 2002. godine.
3. Džejk Lamota vs Marsel Serdan (16. jun 1949. godine, Detroit)
Ovo je bila prva „borba veka“ nakon Drugog svetskog rata. Lamota je nokautirao Serdana u prvoj rundi i tako se okitio titulom šampiona sveta u srednjoj kategoriji iako je Francuz bio favorit. Nakon ove borbe boksovali su još dva puta. U drugoj pobednik je bio Serdan, dok je treća borba završena nerešenim rezultatom.
4. Džo Frejzer vs Muhamed Ali (8. mart 1971. godine, Njujork)
Prva od tri epske borbe dva boksera. Frejzer, tada aktuelni šampion, imao je pre meča 27 pobeda i nijedan poraz, dok je Ali imao pet pobeda više. Titula svetskog šampiona bila je u Alijevom vlasništvu od 1964. do 1968. godina, ali mu je oduzeta zbog odbijanja da ode u Vijetnamski rat. Posle zabrane bavljenjem boksom, Ali se u ring vratio 1971. kada izaziva Frejzera. Duel njih dvojice bio je jedan krvavijih u dotadašnjoj istoriji. Ali nije uspeo da povrati staru formu, bio je sporiji i teži nego ranije i Frejzer je pobedio odlukom sudija posle 15 rundi.
5. Muhamed Ali vs Džordž Forman (30. oktrobar 1974. godine, Kinšasa)
Duel „Najvećeg“ i „Velikog Džordža“ bila je prva „borba veka“ koja se održavala van SAD-a. Titula svetskog šampiona bila je u vlasništvu Formana, dok je Ali bio izazivač. Forman je do ovog duela bio neporažen i ostvario je 40 pobeda od čega čak 37 nokautom. Njegov protivnik imao je 44 pobede uz dva poraza. U borbi boksera slične građe (obojica visoka po 191 centimetra, Forman bio dve kile teži) trijumfovao je Ali nokautom u osmoj rundi. Iako je izgubio, Forman je ovaj događaj nazvao verovatno najvećim u 20. veku.
6. Muhamed Ali vs Džo Frejzer (1. oktrobar 1975. godine, Manila)
„Triler u Manili“ je najveći bokserski meč u istoriji. Bio je to treći okršaj dvojice šampiona. Posle prvog duela i pobede Frejzera, Ali se revanširao u Njujorku 1974. godine. Majstorica olimpijskih šampiona održala se u Manili na Filipinima 1. oktobra 1975. godine. Taj duel trebalo je da odluči svetskog šampiona, a titula je bila u vlasništvu Alija. Ali je savladao Frejzera posle 14 rundi i to tehničkim nokautom, jer su Frejzeru oba oka bila zatvorena. To je ujedno bio i poslednji meč dvojice legendarnih boksera.
7. Marvin Hagler vs Šugar Rej Leonard (6. april 1987. godine, Las Vegas)
Na novu borbu koja nosi epitet „borba veka“ čekalo se 12 godina. Leonard je odlučio da izazove Haglera nakon što je gledao njegovu borbu protiv Džona Mugabija. Hagler, koji je planirao završetak karijere, prihvatio je borbu sa Leonardom. Hagler je pre ovog susreta dva puta branio šampionsku titulu u srednjoj kategoriji. Sastali su se 6. aprila. 1987. godine u Las Vegasu. Leonard je pobedio kontroverznom odlukom sudija. Zanimljivo je da je Haglerov tim tražio da se engleski sudija zameni meksičkim, da bi posle meča zahtevali da se Meksikanac strpa u zatvor.
8. Majk Tajson vs Evander Holifild (28. jun 1997. godine, Las Vegas)
Drugi meč dvojice boksera sigurno će ostati upamćen mnogim ljubiteljima boksa. Tajson je u meč ušao sa učinkom od 45 pobeda i dva poraza, dok je njegov protivnik imao 33 pobede i tri poraza. Holifild je bio vlasnik šampionske titule. U trećoj rundi borbe, Majks Tajson je ugrizao Holifilda za desno uvo i otkinuo mu deo. Tajson je diskvalifikovan i Holifild je odbranio pojas.
9. Flojd Mejveder vs Oskar de la Oja (5. maj 2007. godine, Las Vegas)
U poslednjoj „borbi veka“ sastali su se Flojd Mejveder i Oskar de la Oja. Pre ulaska u meč, Mejveder je bio neporažen na 37 borbi, dok je njegov sunarodnik imao 38 pobeda i četiri poraza. Duel dvojice boksera bio je najunosniji boks meč svih vremena sa ostvarenim prihodom od 130.000.000 dolara. Mejveder je porazio De la Hoju odlukom sudija posle 12 rundi i tako odbranio svetsku titulu u srednjoj kategoriji.
Odgovori: Objavio: iromafia111
Datum objave: 29.Travanj/Apr.2015 u 16:02
A Rocky i Ivan Drago? Tko je radio ovaj spisak?
-------------
Objavio: yolix83
Datum objave: 29.Travanj/Apr.2015 u 22:06
iromafia111 piše:
Meni
je ipak trening više epski nego sama borba. Kako Roki trenira prirodno,
trči po snijegu i cijepa drva a pogani Rus ima sve uslove i šprica se
steroJidima.
Super, sad imamo i temu za boks.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Datum objave: 29.Travanj/Apr.2015 u 22:11
yolix83 piše:
iromafia111 piše:
Meni
je ipak trening više epski nego sama borba. Kako Roki trenira prirodno,
trči po snijegu i cijepa drva a pogani Rus ima sve uslove i šprica se
steroJidima.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Objavio: Chuck Norris
Datum objave: 29.Travanj/Apr.2015 u 23:09
iromafia111 piše:
To ti je gluma, dok su ovo prave borbe. Nema na čemu
-------------
Objavio: iromafia111
Datum objave: 29.Travanj/Apr.2015 u 23:24
Zbunio si me s onim figuricama iz Celebrity Deathmatcha.
-------------
Datum objave: 04.Svibanj/May.2015 u 12:36
Pakjao je izgleda samo nokautom mogao do pobjede
Tajson: "Ovo smo čekali pet godina?"
Oskar de la Hoja: "Možda jesam staromodan, ali volim kada navijači dobiju meč pun akcije, to su platili."
„Mislim da sam ja pobedio. Mislim da je borba bila dobra. Mnogo puta sam ga pogodio, video sam udarce. On se stalno kretao po ringu, pa nije bilo lako zadati toliko udaraca. Mogu da podnesem njegovu snagu, on nije jak kao neki drugi bokseri. Nije veći od mene, iako veličina nije ni bitna. Borio sam se i sa većim momcima“, rekao je Pakjao odmah posle meča.
„Pre svega, želim da se zahvalim Bogu. Takođe, hvala i svim navijačima širom sveta. Ovo je bila paklena borba. Skidam kapu Maniju Pakjau, sada vidim zbog čega je on u vrhu boksa. Ja sam blagosloven. I Mani Pakjao je blagosloven. Ja sam proračunljiv borac. On je veoma težak protivnik. Morao sam dugo da ga lomim. Moja poslednja borba u karijeri biće u septembru, imam skoro 40 godina“, rekao je Mejveder posle meča.
-------------
Datum objave: 04.Svibanj/May.2015 u 13:35
Gledao sam jučer, ništa posebno. U boksu ne očekujem od prvaka da se "baca na glavu", ali to očekujem od izazivača.
-------------
Datum objave: 04.Svibanj/May.2015 u 14:52
Jbga, koliko god taj Mejvederov stil bio neatraktivan za publiku, izgleda da radi posao. To se da i vidjet po njegovom skoru. Baš sam navijao za Pakmana, i očekivao sam od njega mnogo veći volumen udaraca, onako kako on to obično radi, ali očito da mu ovaj to nije dozvolio, ili je Pak bio previše oprezan, ali prije će biti da je ovo prvo. Govorili su analitičari prije meča, da će Mejveder morati više udaraca ispucati nego što inače voli, ali on na kraju meča imao više ispucanih od Pakjaa.
Datum objave: 04.Svibanj/May.2015 u 19:01
A i više je pretrčao
-------------
Objavio: redorm76
Datum objave: 05.Svibanj/May.2015 u 01:51
Gledo sam tek sad, meč bljaks mejveder bežo po ringu ovaj ga jurio ceo meč. Na kraju me zbunio sudija kad proglasio pobednika Šta znam u US se ceni inicijativa, po meni pobedio je pakijao. Mislim izviždali su amera u sred amerike protiv stranca, retko to viđam al mislim da i neutralci su složni da je daleko ovo od bilo kake epske borbe. Tajson je pred kraj karijere počo grize ako nije mogo dobije. Ovo što radi mejveder radio nije odlika velikih boksera više se uzdo u brze noge da sačuva pojas i sebe od veće bruke ovi smajlići su vam ekstra
Datum objave: 05.Svibanj/May.2015 u 13:47
Navijali su ljudi za Pakjaa, miljenik je publike, došao iz siromaštva i uspio, skroman je, dok Mejveder nervira ljude sa svojim ponašanjem, slika se, leži na krevetu a pored njega 2 miliona u kešu i te fore... pored toga ne vole ljudi taj njegov defanzivni stil borbe, ali tako se bori uvijek, samo neke prije uspije slomiti.
Dobra fora što sam vidio, uzeo bi ga Roki 100%
Objavio: redorm76
Datum objave: 05.Svibanj/May.2015 u 14:13
https://www.youtube.com/watch?v=IXHfBEcHmkw
ah roki taj je obaljivo i muhamed alija
Objavio: Hogar Strašni
Datum objave: 05.Svibanj/May.2015 u 19:20
Roki tj. Miki pobeđuje.
------------- As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.
Objavio: Kokorin
Datum objave: 05.Svibanj/May.2015 u 20:23
Hogar Strašni piše:
Roki tj. Miki pobeđuje.
Ha Ha Odlicno.
Sto se samog amerikanca tice, daleko je on od boksera. Murinjo taktiku primenjuje i Klicko, koja je produktivna, ali unistava draz. Cuo sam da je Pakjao bio povredjen, odnosno da je boksovao povredjen. Navodno je rame u pitanju.
Datum objave: 05.Svibanj/May.2015 u 20:39
Zato će mu ove godine napraviti špalir na tom istom Anfieldu.
-------------
Datum objave: 05.Svibanj/May.2015 u 23:36
Kokorin piše:
Cuo sam da je Pakjao bio povredjen, odnosno da je boksovao povredjen. Navodno je rame u pitanju.
Da, povredio se na treningu, to sam i ja danas čitao. Kaže da nije mogo kroše i aperkat jer bi onda osjetio bol i da mu nisu dali da koristi neke inekcije, od kojih bi utrnulo i ne bi osjetio bol, a koje su legalne i odobrene od antidoping organizacije. Takođe se žalio na tretman, da mu nisu dali vodu u svlačionici i još što šta i tražio je revanš koji neće dobiti. Onaj se povlači poslije septembra, a Pakjao ide na operaciju ramena.
Datum objave: 06.Svibanj/May.2015 u 19:36
Sad gledam na tv-u da je Mejveder izjavio da bi volio na godinu ponovo da se bori protiv Pakjaa, i da mu to bude poslednji meč u karijeri. Možda ipak bude nešto, ko zna.
Datum objave: 07.Svibanj/May.2015 u 18:00
Meni je sve to smiješno. Meč godine, meč stoljeća... U igri je toliko love da nikome ne pada na pamet "poginuti", a nema ni potrebe. Reklama je napravljena, ljudi i sponzori su popušili priču, lova se zavrtila... Jedino bi bilo dobro, ali to se nažalost neće dogoditi, da prilikom organiziranja revanša svi sponzori, TV kuće i ostali od kojih se očekuje da budu uključeni u organizaciju meča kažu "Jeite se, ne zanima nas. Prošli put ste nas doboljno izjeali."
-------------
Datum objave: 07.Svibanj/May.2015 u 21:32
To će se desiti isto kad se slično desi sa recimo, finalom Lige šampiona. Dobro, ovaj meč je poseban slučaj jer se bukvalno 5 godina čekalo na njega. Počeli su pregovori prije 5 godina, pa se prekidali, pa se nanovo pokušavalo... mnogi su mislili da se neće nikad ni desiti, a svi su znali da treba jar su ta 2 boksera bili na vrhu. Meyweather promotions, TMT (The Money Team), Mjevederu nadimak The Money zbog njegove ljubavi prema novcu... dovoljno je to da znaš da ne sumnjaš da ti ljudi znaju kako uzet lovu. Ovo iščekivanje im je samo olakšalo posao. Ja nisam tolko razočaran mečom. Svaki Mejvederov meč je ovakav. Čovjek nikada ne napada. Ja ne znam šta su ljudi očekivali, krv do koljena. Čitao sam komentare na fb, onaj jedan se žali što nemaju ni jedan packe, onaj jedan kaže:"Ubio bi ih Kličko obojicu"
Datum objave: 19.Listopad/Oct.2015 u 22:31
Golovkin ubica. 34 meča, 34 pobjede, 31 KO. Nije dosadan meč bio kao onaj gore, oba su borca ofanzivna.
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2017 u 02:06
Da oživim malo temu... Dobar meč između Golovkina i Kanela Alvareza, očekivano kad nas ostao u sjeni košarkaškog finala. Na žalost nije moglo bez kontraverze pošto je jedan od sudaca kriminalno dosudio samo dvije runde za Golovkina. Meč je završio neriješeno i svakako nas očekuje revanš.
Objavio: Boozywoozy
Datum objave: 02.Lipanj/Jun.2019 u 11:49
Ne znam je li ko pratio box jutros,ja se probudio u 3 ujutro i RTL nam blokirao kanal,tako da sam se vratio spavati.
Iz onoga sto sam vidio,nisam mogao vjerovati da ovaj debeljko moze nesto uraditi Joshui a kamoli ga pobjediti.
Malo sam razocaran jer mi je borba djelovala kao da je namjestena.
-------------
Nije siromah onaj koji ima vec onaj koji nema !!!
Datum objave: 02.Lipanj/Jun.2019 u 12:30
Čuj njega - najmeštena borba u boksu! Kad se to dogodilo?
-------------
Objavio: memich
Datum objave: 02.Lipanj/Jun.2019 u 12:32
Baš sam iznenađen.
Ne bih rekao da je namješteno, ali nešto jest sumnjivo sa Joshuom, možda je bolestan ili neki vrag.
Sad, ako hoće reputaciju nazad mora da se bori sa Wilderom ili cigom
Objavio: Black Raven
Datum objave: 02.Lipanj/Jun.2019 u 14:10
Ne verujem da je nameštaljka, bio ga je za sve pare ,
ali odmah je ugovoren revanš u V.B. pa će da vidimo.
Jooshua se malo preračunao, mislio je da će lako dobiti ovu borbu.
Ova borba nije bila u V.Britaniji pa da očekuje laku pobedu, kao što je navikao.
Andy Ruiz je odličan bokser, iako izgleda kao spori debeljko ima veoma brze udarce i veoma je izdržljiv.
Ruiz ima samo jedan poraz i to od Joseph Parkera,
a Parkera je Joshua dobio tek na poene (to mu jedini meč bez nokauta).
Joshua je u Britaniji verovatno nepobediv, ali van ostrva nama šta da traži.
Protiv Wildera nema šta da traži, pogotovo ako meč bude u SAD-u.
Može da ga pobedi Ruiz i u V.Britaniji ali biće mnogo teže nego danas.
Objavio: robin12345
Datum objave: 02.Lipanj/Jun.2019 u 15:29
Ruiz bio bolji. Mali debeli je ko Maradona, jede loptuJoshua je bio ko maturalna kraljica, najljepši al ga nitko ne gleda jer fuksa je zanimljivija, a oće i datPo njonji- princezi!
Datum objave: 03.Lipanj/Jun.2019 u 00:45
Ja samo po domaćim portalima vidjeh da ljudi pričaju da je namještaljka. Ili imamo više teoretičara zavjere po glavi stanovnika ili je narod spavao pa onda onako na neviđeno trabunja.
Debeljko je pravi primjer kako izgled može da vara. Iskusan bokser i veoma brz što ne bi rekao onako kad ga vidiš. Čitao sam neki njegov intervju poslije meča gdje je rekao da je bio uvjeren da može da pobjedi Džošuu, kao ovaj ima puno mana. Otkriva se previše i tako to.
Možda ga je Džošua i malo podcjenio mada ne bih rekao po onom što sam ja gledao. Ruiz je jednostavno bio bolji.