|
Već sam u drugoj temi napisao da mi na disku smrdi 400+ filmova i nikako smanjiti broj jer kad god koji pogledam, pojavi se neki interesantan i onda se situacija vrti u krug. Spominjao sam već da me nimalo ne zanimaju drama/war/biography/history samostalni ili kombinacije. Ni izbjegavanje tih smaračina nije mi pomoglo. Možda pomogne u tekućoj godini. Naime na berlinaleu će se prikazati 350 (najozbiljnije) filmova, a prve vijesti su da su većina - biografije. Daj bože. Ne zato jer mi se ta sranja gade, nego zato da nađem vremena za ove "moje".
Jedan od tih filmova koji su čamili stoljećima na mom disku jer ne stignem sve pogledati je i ovaj. I onda me aleksa prekjučer preko PM uputio na nj, rekoh, kad je tako ubacit ću ga preko reda onda. Jer ko zna koliko bi godina još smrdio.
Radi se o krimiću s blagom dozom noira, snimljenim Europskim stilom, ali ne onim nakaradnim. U više scena uhvatit će vas nostalgija za starim dobrim vremenima kad je stil bio podređen sadržaju, a ne obrnuto. Ako bismo samo ocjenjivali kamermanov posao, film spada u sam vrh, no što je s ostalim faktorima koji čine film (meni, ne ekipi koja se pali na style over substance banalnosti)?
Ne želim ukvariti previše, ali moram neke stvari napisati.
Pratimo priču o policijskom detektivu koji se oda alkoholu i postaje sprdnja, u jednom trenutku će mu ukrasti i motocikl. Ali taj isti postaje opsjednut starim slučajem zbog kojeg je i postao pijanac kad ga policija poveže s novim ubojstvom, i ništa mu ne može stati na put. Pa će u alanfordovskim scenama lišenim političkog humora vozikati se okolo na nečemu što sliči na tomos prdavac, a usput će postati sociopat lišen ikakvih emocija te se neće uopće obazirati na smrt nekoga ko mu je zapravo jedini prijatelj.
Sve se odvija u neimenovanom kineskom selu (ne, kineska sela nisu 2-3 stanovnika kao naša, dodajte 4 ili 5 nula na 2-3) gdje se vidi jad i bijeda, tipični socijalistički sirotinjski restorančić, kičasti frizeraj, kemijska čistionica pretrpana odjećom, itd. a "golo boso beda" stanovnicima javna klizališta su jedina zabava.
Aleksa kaže najfilm iz 2014., ali ja se neću složiti.  Klasično za kineski film, primijetit ćete sa neke scene nedostaju. Nije problem editiranje nego drakonska cenzura, a teško je za već završen film priskrbiti još para za dosnimavanje materijala koji cenzori iskidaju van. I dok ja to mogu oprostiti, prosječnog gledatelja će to iritirati. Glazbena podloga nekome ne znači ništa, meni znači puno i ovdje se nije baš iskazala osim kad se pokazuje dekadencija društva pa će na "plesnjaku" biti odvratno loša glazba kvalitetom na razini turbofolka što je pogodak. Odnosno, da sumiram glazbu, djelomično uspješno.
Film traje skoro dva sata i puno se vremena potrošilo na gradnju mračne atmosfere. Mislim da toliko baš i nije bilo potrebno, odnosno trebalo je to sve malo skratiti, ukupno za bar 10tak minuta.
Ali moram priznati, među tematski različitim krimićima iz te godine, film je definitivno u samom vrhu
ponude, odnosno uz bok onim izvrsnima, kao primjere ću spomenuti
https://www.imdb.com/title/tt2675914" rel="nofollow - Kraftidioten ,
https://www.imdb.com/title/tt2265171/" rel="nofollow - Berandal - , https://www.imdb.com/title/tt1600196" rel="nofollow - The Drop . Ako vam se kiseli na disku kao meni, nemojte više čekati, pogledajte ga. Međutim, ako filmove gledate zato da biste ubiili vrijeme i potom zaboravili, ovaj preskočite. Nije ovo takav film. Ovo je jedan od onih koji su pravi izbor za komentiranje i razglabanje o istom nakon gledanja.
I da napomenem, u zordukijevim titlovima neki dijalozi na kraju nisu prevedeni pa uzmite one prerađene za dvdrip.
Vilin piše:
Kore-Eda mi je jedan od boljih
režisera današnjice. | Film iz teme nema apsolutno nikakve veze s Koreedom.
|