Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

White Dog (1982)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=58703
Datum ispisa: 07.Srpanj/Jul.2020 u 15:16
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com


Tema: White Dog (1982)
Objavio: bojan969
Tema: White Dog (1982)
Datum objave: 06.Travanj/Apr.2014 u 22:51
White Dog (1982)Žanr: Drama, Horor, Triler
Trajanje: 90 min
Država: Amerika
Jezik: Engleski

Režija i scenario: Samuel Fuller po priči Romaina Garyja 


Uloge:

Kristy McNichol ... Julie Sawyer
Christa Lang ... medicinska sestra
Vernon Weddle ... veterinar
Jameson Parker ... Roland Gralee


Napeto i izuzetno slojevito djelo u kojem režiser Fuller kroz priču o psu dresiranom za ubijanje crnaca 
nadahnuto i subverzivno progovara o problemu rasizma. Poznat po neurotičnim protagonistima, 
Fuller je i ovaj put ostao vjeran sebi, s tom razlikom da je umjesto čovjeka glavni neurotik u filmu jedan pasJedne noći mlada glumica Julie Sawyer autom naleti na bijelog njemačkog ovčara i teško ga ozlijedi. 
Nakon što ga veterinar izliječi, Julie odvede psa svojoj kući, pokušavajući mu, uz pomoć dečka, pronaći vlasnike. 
Julie se sve više zbližava sa psom, osobito nakon što ovčar napadne silovatelja koji provali u njezinu kuću, 
zadržavši ga do dolaska policije. Jedne noći pas ipak pobjegne i ubije tamnoputog vozača kamiona. 
Po povratku, pas napadne na snimanju glumičinu tamnoputu kolegicu i Julie odluči odvesti psa k dreseru. 
Ondje sazna da je pas dresiran... više: http://mojtv.hr/film/16189/bijeli-pas.aspx -  http://rs.titlovi.com/prevodi/prevodi.aspx?prevod=white%20dog&jezik=">Odgovori:
Objavio: yolix83
Datum objave: 07.Travanj/Apr.2014 u 00:29
Jedan od najboljih filmova koji se bave rasizmom iako je gluma, na momente, drvena.Naravno ne mislim na psa. Smile


-------------
There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.


Objavio: Stole Haringa
Datum objave: 20.Prosinac/Dec.2017 u 14:39
  Reprizirao sam White Dog kao klinac i bio mi je isto tako dobar danas kao što je bio na premijeri. Čitao sam nešto kao klinac o toj vrsti pasa i tad nisam to razumeo. Džek Londonovi irski terijeri su skoro preslikani u belom nemačkom ovčaru čija boja i rasa nije slučajno odabrana. Sinonim za rasizam su nacisti koji su zloupotrebili jednu tako lepu i dobru rasa pasa i to je Fuler dobro iskoristio. Poznato je ko je donosio i primenjivao rasne zakone koji ipak nisu Hitlerov izum. Ne znam da li je film Man to Man (2005) bio u temi posvećenoj rasizmu, ako nije tu mu je sigurno mesto.

  Scene sa decom u filmu su za mene nezaboravne. Scena kad se pas mimoilazi sa crnim detetom je horor i iako znam šta će se desiti ja i dalje strepim. Isto važi za vlasnika psa i njegove unuke. 

  Napisao sam na drugoj temi da je ovo primarno najbolji film o rasizmu, sekundarno o mržnji. Beli rasista pre prihvata drugog belca nego crnca i obratno. Na prvi pogled zna za boju kože, ne zna za religiju i naciju. Kao što dreser reče, oni žive u svom crno belom svetu.

  Revidirao sam stav i za to je zaslužan Yolix sa čijim se mišljenjem slažem jer ovo je primarno film o mržnji
, sekundarno o rasizmu.
 


Objavio: bojanadj
Datum objave: 24.Prosinac/Dec.2017 u 17:37
Ne znam šta bih rekla. Dopada mi se tema i sama obrada (verujem da je 80tih bio veoma dobar/ moćan film), ali iskreno, jedino ko me emotivno dotakao i s kim sam se na neki način povezala je pas. On jeste glavni lik/simbol filma i poruke koju nosi, ali opet, nije dovoljan samo on da film na mene ostavi moćan utisak. Lik devojke mi je nekako previše hladan/ dalek/ površan. Ne mogu nikako da se povežem s njom. Lik dresera je trebalo na mene da ostavi mnogo jači utisak, ali i on mi je sve vreme bio samo "glumac sa ulogom". Ne znam da li je u pitanju godina snimanja/ stil tadašnjih filmova ili nešto treće, ali sve mi je nekako bilo daleko i nerealno, a tema je zahtevala duboko povezivanje na svim nivoima. S druge strane, mojim devojčicama je film bio veoma tužan, obe su imale milion pitanja o rasizmu i plakale su na kraju (za razliku od mene koja nisam gajila ni najmanju nadu da se rasizam/mržnja može pobediti/iskoreniti). E sad, zbog izostanka mog emotivnog povezivanja sa temom, umesto samo sa psom, od mene film dobija 6/10, ali devojčice mu daju 8/10, tako da je naša konačna ocena 7/10


Objavio: yolix83
Datum objave: 24.Prosinac/Dec.2017 u 19:50
Pogledao sam sinoć ponovo White Dog. Moram da kažem da bi mi bilo draže da je predlog bio Shock Corridor pošto ja taj film nisam uopšte nisam doživio. Bio mi je ono meh... voljan sam mu dati novu šansu, izgleda da sam nešto propustio. White Dog mi se, s druge strane, svidio na prvu a i na kasnija gledanja (ubo sam ga čak jednom na HRT-u). Odlična ideja da se kroz priču o psu dresiranom da mrzi crnce ilustruje činjenica da se mržnja uči. I da kad jednom neko pređe na drugu stranu, taj je izgubljen. I namjerno kažem mržnja a ne rasizam, jer na isti način se uči i mržnja prema drugom narodu, religiji itd. Mada to bi već teško bilo snimiti sa psom :)

Bila je ovdje na forumu jednom tema za filmove sa temom rasizma, ili je samo komentarisano nešto u okviru teme Dnevnik gledanja filmova i tad sam pogledao neke filmove tu predložene od kojih se mnogih danas ni ne sjećam. Poenta je da mi nijedan nije bio ni blizu White Dog. 
Naravno ima on i svojih mana o kojima ja neću trošiti riječi jer sve je to mizerno naspram odlične ideje ali ocijenu moram dati 9/10

Evo i ovog komentara ovdje a vidim imao sam 2015. neke pritužbe na glumu. Sad mi i nije toliko loše djelovala, izgleda da sam postao tolerantniji. Znači napredujem. Smile


-------------
There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk