Eksterni HDD - FORMATIRANJE
Web: Titlovi.com
Kategorija: HI-TECH i informatički svijet
Ime foruma: Hardware
Opis foruma: Sve vezano uz hardware pronađite ili pitajte na ovom forumu. Ne znate što i gdje kupiti? Pitajte i diskutirajte na ovom forumu.
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=53747
Datum ispisa: 19.Srpanj/Jul.2026 u 09:37 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Eksterni HDD - FORMATIRANJE
Objavio: BELI
Tema: Eksterni HDD - FORMATIRANJE
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 16:00
|
Dakle ovako: Kupio sam nov eksterni HDD od 4 TB USB 3.0 i sada bih trebao da pocnem da ga koristim. Pa, da pitam iskusnije i pametnije za savet: kako ga formatirati, da li iz windowsa (disk menadzmenta) ili iz nekog specijalizovanog programa, sta savetujete?
HDD je Seagate, inace. Kakvi su vasi saveti u vezi particionisanja?
I koji fajl sistem preporucujete?
------------- "All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
Schopenhauer
|
Odgovori:
Objavio: MrDaky78
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 17:13
Milsim da nema potrebe za programima za formatiranje. jednostavno ga formatiraš kao USB što se formatira. Staviš miš na ikonicu ekternog, desni klik, FOMART i to je to. Samo ne razumijem čemu forrmatiranje novog ekstera?
|
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 17:19
|
Pa treba ga koristiti, ne? Kako bih ga koristio? Neki savet u vezi particionisanja? Fajl sistema?
------------- "All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
Schopenhauer
|
Objavio: darije
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 17:31
Što se mene tiče "Sedmica" ima savršeni disk menagement. Tu ćeš sve odraditi kako treba, bez problema. Svakako ćeš staviti bar dve particije, mada i više neće da škodi i podeli ih tako da bar jedna bude FAT32 i nešto manja, zbog eventualnog priključivanja na neki TV ili neki drugi uređaj, a ostale NTFS, dok veličinu biraj sam... Iskreno, nisam se sretao do sad sa tako velikim eksternim HDD-a, pa i nemam iskustva, a ovo što pričam, prenosim sa iskustva sa manjih kapaciteta, pa možda i grešim negde...
-------------
|
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 17:37
|
Samo mi reci, u vezi povezivanja na TV ili drugi uredjaj, pretpostavljam da mi preporucujes da formatiram u FAT32 zato sto TV i dr. uredjaji ne prepoznaju NTFS???
Mislio sam podeliti u dve jednake particije, ali ovako, nek bude jedna manja, i druga veca. 1 i 3 TB Ne vidim svrhu za vise particija, sluzi mi samo za skladistenje podataka. Mozda bih mogao da stavim i tri particije, ali cemu?
Schopenhauer
|
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 17:57
|
I da, jos jedno pitanje, a u vezi polovne ploce koju sam kupio da bih bekapovao podatke sa starog kompa. Moja stara ploca je za napajanje imala 20 pinski konektor u koje je ulazilo napajanje, a ova koju sam kupio ima siri, 24 pinski konektor. Da li cu morati da menjam i napajanje, ili postoje neki adapteri, ima li tu spasa da ne moram menjati napajanje?
Schopenhauer
|
Objavio: bobiska
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 18:07
|
Zavisi koji tv imaš, moj npr. čita NTFS kao i svaki full HD tv, jer je nelogično da u HD tv stave player koji ne čita HD fajlove. Zbači FAT32 prepoznaje fajlove do 4GB, za sve preko toga ti treba NTFS. Preporučio bih zbog drugih uređaja manju particiju FAT32, veću naravno NTFS. Adapter: http://www.itsvet.com/proizvod/gembird-cc-psu-atx-btx-atx-power-supply-20-pin-na-24-pin/cableadapters/339/1009
|
Objavio: MrDaky78
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 18:17
Očigledno se nismo razumjeli. Formatiranje sistema je brisanje svih podataka sa ekstera. Ti si mislio na pravljenje particija, i tu je došlo do zabune. Tako je kad jedan govori crnski a drugi gorski...
http://www.youtube.com/watch?v=DztrX5dXmxU - http://www.youtube.com/watch?v=DztrX5dXmxU
|
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 18:58
|
Ma ovaj je potpuno nov, jos je u pakovanju, tek treba da ga pocnem koristiti.
Najpre da ga formatiram, zatim bekapujem podatke na njega sa starog kompa, pa stare hdd-ove unistiti/formatirati, obrisati podatke nekako pa u prodaju, u delove.
Schopenhauer
|
Objavio: jafforidza
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 19:52
1. ako planiraš particiju preko 2TB onda moraš da formatiraš kao GPT, pošto MBR ima ograničenje do 2TB.
2. ta druga ploča će da radi i sa 20-pinskim priključkom od napajanja, dakle nema potrebe menjati napajanje
------------- I hope for nothing, I fear nothing, I am free.
|
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 20:18
|
@jafforidza: Objasni mi ovo za GPT i ogranicenje MBR-a do 2 TB, za ovo nisam znao.
A ploca ce raditi sa ovim adapterom sto je linkovao @bobiska
Schopenhauer
|
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 20:50
Da ne ulazim u teoriju pošto je dosta komplikovano, a ni meni nisu jasni svi detalji, uglavnom MBR ima ograničenje particije do 2TB. Ako koristiš Win 7 on će prilikom pravljenja particija i formatiranja sam ponuditi GPT.
Što se tiče ploče radiće i bez tog adaptera, a možeš i da ga nabaviš nije na odmet. Kada taj 20-pinski konektor priključiš ostaće ti četiri slobodna kao na slici.
|
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 21:30
|
Probacu, hvala. Nisam se usudjivao da ustekam ali kad sam video fotku, probah i moze bez adaptera. Ostaje da prikacim naponski kabl i ponadam se da sam sve ostalo lepo prikacio. Prvi put sam montirao plocu, a prvi macici se u vodu bacaju :)
Schopenhauer
|
Objavio: icemaher
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 21:59
Mislim da su preostala 4 pina neki senzori za brzinu ventilatora kod napajanja i temperaturu istog kad skeniras preko nekog programa.
------------- https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME
|
Datum objave: 14.Kolovoz/Aug.2013 u 22:17
icemaher piše:
Mislim da su preostala 4 pina neki senzori za brzinu ventilatora kod napajanja i temperaturu istog kad skeniras preko nekog programa.
|
Nisu senzori, nego dodatno napajanje od 3.3, 5 i 12 volti.
|
Datum objave: 15.Kolovoz/Aug.2013 u 17:42
|
Ima li neko blagu predstavu o tome koliko će trajati formatiranje četiri TB???
Još mi stoji na 3%, a traje bogami, već neko vreme....
(formatiram iz win7 disk menadžmenta)
Schopenhauer
|
Datum objave: 15.Kolovoz/Aug.2013 u 18:11
Bogami, potrajaće dosta ako nisi štiklirao (perform a quick format).
|
Datum objave: 15.Kolovoz/Aug.2013 u 18:28
|
Nisam, smatram da je bolje formatirati ga pravilno, polagano. Mada mi dodje da prekinem. Ono što me je začudilo je to što je disk menadžment prihvatio da ga formatirao kao jednu particiju (prikazuje veličinu 3726.01 GB) Ipak ću ja to podeliti na dve particije.
Schopenhauer
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 12:30
|
Moram da vam priznam da sam jako razočaran u windowsov disk menadžment.
Koliko se sećam i win 2000 i win xp su imali opcije resize partition, i još neke opcije kojih kod win7 nema. Čak štaviše, došao sam do toga da sam nakon prekidanja formatiranja (mlađi sin prekinuo formatiranje dok sam ja spavao) dobio situaciju da je ceo hard otišao u unallocated, formatirao sam nekako jednu particiju od 1863 GB, ali kada pokušam da formatiram drugu particiju od ostatka unallocated diska, jednostavno ne reaguje, aktivno je samo propertis i help. New simple volume nije aktivno. Sve mi se čini da će morati da radi neki specijalizovani program. Koji program savetujete? Acronis?
Schopenhauer
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 12:59
Acronis Disk Director Home v11
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 13:06
|
Portable ili neku drugu verziju? Ja preferiram portable verzije programa, ne znam sta mislis o njima. Sta mislis o Cute Partition Manager-u?
Schopenhauer
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 14:03
|
Isprobah. Brz je, i zanimljivo, particije koje su vec formatirane u win7 disk menadzeru vidi kao unallocated, mada ih win7 vidi kao NTFS, a acronis ne nudi opciju formatiranja u NTFS. Tako da je moralo kao FAT32 sto me bas i ne raduje....
Schopenhauer
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 15:15
FAT32 nije dobro rešenje jer bilo koji fajl veći od 4GB neće moći da se upiše na tu particiju. Bilo bi dobro da dok je disk prazan bude formatiran u NTFS.
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 16:26
Znam, ali izgleda da Acronis ne moze da formatira ovaj eksterni hdd jer se kaci preko usb-a, ili zbog velicine, jednom mi je prikazao neku gresku da zbog velicine ne moze da ocita hdd pravilno....Kao i ovo:
<event id="18" level="4" module="54" code="414" time="1376740101" message="Fdisk has failed to analyze." line_tag="0xB8927DFC4B593C1D"/> <event id="19" level="4" module="16" code="12344" time="1376740101" message="Probe has failed." line_tag="0x636E90537217A6FE"/> <event id="20" level="4" module="7" code="7" time="1376740101" message="Format impossible" line_tag="0x5738609E19DFE504"/>
Schopenhauer
|
Objavio: bobiska
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 18:04
|
Mini partition tool i vozi ;)
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 18:46
Kakav je to program, moze neki dodatni info?
Schopenhauer
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 19:20
|
Moćna alatka!!! Brzo i jednostavno rešava sve probleme! Nema dugog čekanja da se formatira...
E sad... ne znam koliko je kvalitetna, videćemo šta će reći testovi, ali brzo sam dobio ono što sam tražio. Očas posla konvertovah disk u GPT, i formatirah hdd u dve jednake particije.
http://www.image-share.com/ijpg-2254-25.html">
Schopenhauer
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 19:52
|
Acronis uopšte ne vidi drugi hdd, samo jedan hard vidi. Da li je to zbog povezivanja preko USB-a ili zbog veličine....ne znam.
http://www.image-share.com/ijpg-2254-26.html">
Schopenhauer
|
Datum objave: 17.Kolovoz/Aug.2013 u 21:11
|
Evo kako i disk menadžer vidi situaciju:
http://postimg.org/image/n1lgn8oyv/">
A tu je i program sa sajta Seagate, za proveru ispravnosti diskova - test u toku. Sve u svemu - Acronis odsad pa ubuduće - nikad više.
Schopenhauer
|
Objavio: JOBAH
Datum objave: 30.Listopad/Oct.2013 u 08:50
|
Sad mi je jasno sta je jafforidza govorio, osecam to na sopstvenoj kozi, mbr vs. gpt hmm, elem posedujem dva externa diska od 3TB i 4TB koja sam normalno formartirao u NTFS ne razmisljajuci o mbr i gpt (nisam imao ni pojma sta je), i da bi smanjio guzvu u sobi kupujem Fantec QB-35US3 eksterno kuciste za 4 SATA harda, otvaram originalne externe hardove cupam diskove prebacujem u novo externo kuciste ali cvrc, ne radi, gomila izmisljenih particija, unlocated space-a i kojecega, od podataka ni traga... Vratim u staro kuciste sve ok, kopam po internetu trazim resenje i shvatam bolnu istinu MBR i GPT sranja, dakle originalna USB 3.0 kucista prave emulacijom MBR diskove preko ogranicenja od 2.2 TB pa prebacivanjem dolazi do brljanja, kazu nije problem odradi backup podataka i prebaci hard na GPT i format. BACKUP podataka od 3 i 4TB!? mora da se sale... Dolazimo do saznanja da cu ili kupiti novi hard za backup ili ostaviti novi externi dock da sakuplja prasinu... A tamo sam se smejao Belom na pitanju kako da formatira disk, Bog me kaznio... Neka bude za nauk drugima, GPT, pa NTFS format, pa sve ostalo... (BTW ni to nije najsigurnije jer vam hard nece raditi na 32bitnom windowsu)... ziveli..
|
Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 22.Travanj/Apr.2015 u 21:24
Pozdrav svima, ja sam mislio da je nemoguce imati istovremeno NTSC i FAT sistem na Eksternom HDD (moze samo jedan) + imao sam uvek problem oko prebacivanja (copy ili move) fajla veceg od 4GB na Transcend EHDD koji su na FAT32. Cenim da je najbolje formatirati u NTSC. Neki komentar ovde ??? Svako dobro ! Danilo Nis
------------- https://forum.titlovi.com/seoske-price-by-silent-passenger_t91473_p1426962.html#1426962" rel="nofollow">
|
Objavio: icemaher
Datum objave: 22.Travanj/Apr.2015 u 22:22
NTFS mislim da je najbolji format, jedino ako ti pravi probleme neki tv ako ne cita ntfs.
------------- https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME
|
Datum objave: 22.Travanj/Apr.2015 u 22:37
Externi HDD koristim isključivo za skladištenje podataka (filmovi, serije, muzika, games,...) a za gledanje na TV-u koristim USB 4GB ili 8GB. Hvala na komentaru icemaher. Vel.pozzz.
------------- https://forum.titlovi.com/seoske-price-by-silent-passenger_t91473_p1426962.html#1426962" rel="nofollow">
|
Objavio: Fokan
Datum objave: 23.Travanj/Apr.2015 u 11:05
|
Za gledanje filmova na Panasonic plazmi FullHD koristim Western Digitalov media player na koji su spojeni WD-ov eksterni hard od 500GB (formatiran u NTFS) i SanDiskov USB stick od 16GB (formatiran u FAT32) i nemam nikakvih problema. WD-ov medija player uredno prepoznaje uređaje i podatke na njima a i mogu se međusobno prebacivati podaci sa jednog na drugi. Tek toliko za informaciju.
|
Datum objave: 27.Travanj/Apr.2015 u 03:04
Mene uvek fascinira znacajna razlika u cenama na SRB trzistu.
Jedan isti, identican eksterni HDD a razlika u ceni od npr. 2.000 do 3000 rsd (25% skuplje). Kao da smo ogromni kao USA pa imamo East i West Coast. I firme koje se najvise reklamiraju su one najskuplje. Isti proizvod a cene razlicite.
Mada sve uvek zavisi od plate (primanja). Onaj ko ima puno love - nebitno mu je da li ce dati par hiljada manje ili vise.
Kada sam pitao jednog prodavca kako to da im je isti proizvod *EHDD bio 2.000-2.500 jeftiniji u Nov-Dec 2014 u odnosu na danas (a kurs je dinar dva razlika) - rekao mi je da je to zbog CH franka i cene sirove nafte na svetskom trzistu.
To je zadnji put da sam im usao u prodavnicu.
Inace su bili vrlo korektni preko call centra i imao sam ustedu 25-30% pri zadnjoj kupovini.
Savet: UVEK proverite raspon cena na NETU, uporedno i proverite da li je CALL centar jeftiniji od MP (maloprodaje) - negde su iste cene a negde se drasticno razlikuju (call centar - maloprodaja).
Ovo vazi za sve hardvere i bukvalno sve sto vam treba od PC-LapTop opreme. Od igle do lokomotive.
Vel.pozzz.
Danilo Naissus
|
|